IZRAEL - Do kada ovako?!
-
Helem
Shalom Alejkum,raja
U Izraelu ne mozes sluziti vojsku ako ti majka nije Jevrejka, s time dokazujes da si Jevrej i imas pravo na izraelsko drzavljanstvo.Otac moze biti ko se nadje.
Mnogi Rusi,Srbi i jos neki su pokusali da se procvercuju u izraelsku vojsku,posebno neki Srbi iz Sarajeva i uopste Bosne,neki su uspijeli a neki nisu,tvrdeci da su JEVREJI.
U Izraelu je odlicno biti vojnik,sve dzabno a nije opasno,izraelski vojnici skoro rijetko ginu,lagahna lova,kako za one koji se svercaju tako i za domace,kojima je bolje da ne rade.
Jevreji su lijen narod i ne zele da rade,Jevreji IMAJU NEKOLIKO VRSTA VJERNIKA,NAJRADIKALNIJI SU JEVREJI SA CRNOM KIPOM NA GLAVI I NAJVECI NERADNICI,NAJGRLATIJI,slicno nasim cetnicima,ko da gledam Seselja.
Sklepaju i po 10-ro djece i vise,pa im djeca cucunaju oko njih sa onim malim kapicama,KIPA, A DRZAVA HRANI.
Trn se ostri izmalehna.
Postoje UMJERENI JEVREJI,to su oni sa BIJELIM KIPAMA NA GLAVI,nesto kao GRADJANI,normalna razmisljanja ali PONOSNI NA IZRAEL.
POSTOJE JEVREJI KOJI NOSE KIPU U DZEPU I NEKOLIKO VRSTA KIPA,pa nataknu na glavu PO POTREBI,ovisno u kakvoj se situaciji nadju.
U Izraelu ima i HRVATA-JEVREJA,iz BOSNE i HRVATSKE.
Uzivaju sve blagodeti Izraela,Hrvatske i Bosne,ALI UGLAVNOM RADE ZA IZRAEL.
U Izraelu je veoma jak SRPSKI LOBI,okupljen oko OLEJ HITHADUT JUGOSLAVIJA sada SRBIJA,sastavljen od jakih intelektualaca.
BOSANSKI JEVREJI u Izraelu su okupljeni oko rabina R.Jajcanina,KOJI JE POKUSAO DA BUDE SARAJEVSKI RABIN ali ga je u tome sprijecio JAKOB FINCI.
Jajcanin je SRBIN po ocu,zavrsio je rabinske skole u Jerusalemu,SA NAJVECIM OCJENAMA,bolje od bilo kojeg Jevreja u Izraelu.
SARAJEVSKI JEVREJI,koji su stigli u Izrael,SU LISTOM PROTIV BOSNE.
U Izraelu je i IGOR PRIMORAC,profesor filozofije na Hebrejskom fakultetu u Jerusalemu,KOJI JE OZENIO JEVREJKU,TAKO DA MOZE RADITI U IZRAELU,Hrvat,KOJI LOBIRA ZA BOSNU i koji je izraziti PRIJATELJ BOSNE,zajedno sa svojom suprugom.
U Izraelu je bio i N. Rihtman,sarajevski dirigent koji je pokusao da dobije izraelsko drzavljanstvo ali i izraelsko drzavljanstvo pokusavaju da dobiju i MNOGI MUSLIMANI iz Bosne.
Tamo su bili i DE MORENO,Malik iz OCA na sluzbenom putu,sa majkom Fatimom,inace mojom komsinicom,rodjenom Kotorvarosankom.
Izrael ima jako dobar standard,Izrael je prelijep,klima fantasticna,narandzi i limuna koliko hoces,Egipat blizu,avionom do Zagreba oko 3 sahata,Ljepota Bozija.
IZRAEL NIJE OPASAN ZA ZIVLJENJE,vlada DEMOKRATIJA,za mnoge Srbe,ZEMLJA SNOVA.
U razgovoru sa Pirhom,jednom prilikom,kada cu napustiti Izrael,posvadjali smo se i ovako mi je rekla:
"Ako ti ostanes u Izraelu ja idem u Evropu,a ako ti odes u Evropu ja ostajem u Izraelu, za nas dvoje nema mjesta u jednoj zemlji".
"Ja tebe ne mrzim,oslovila me sa imenom,ali mrzim PALESTINCE a PALESTINCI SU MUSLIMANI.
POSTO SI I TI MUSLIMAN,opet me oslovila sa imenom,JA MRZIM SVE MUSLIMANE NA SVIJETU".
Poslao sam je i pizdu lijepe matere njene I PONOSNO NAPUSTIO IZRAEL.
U Izraelu ne mozes sluziti vojsku ako ti majka nije Jevrejka, s time dokazujes da si Jevrej i imas pravo na izraelsko drzavljanstvo.Otac moze biti ko se nadje.
Mnogi Rusi,Srbi i jos neki su pokusali da se procvercuju u izraelsku vojsku,posebno neki Srbi iz Sarajeva i uopste Bosne,neki su uspijeli a neki nisu,tvrdeci da su JEVREJI.
U Izraelu je odlicno biti vojnik,sve dzabno a nije opasno,izraelski vojnici skoro rijetko ginu,lagahna lova,kako za one koji se svercaju tako i za domace,kojima je bolje da ne rade.
Jevreji su lijen narod i ne zele da rade,Jevreji IMAJU NEKOLIKO VRSTA VJERNIKA,NAJRADIKALNIJI SU JEVREJI SA CRNOM KIPOM NA GLAVI I NAJVECI NERADNICI,NAJGRLATIJI,slicno nasim cetnicima,ko da gledam Seselja.
Sklepaju i po 10-ro djece i vise,pa im djeca cucunaju oko njih sa onim malim kapicama,KIPA, A DRZAVA HRANI.
Trn se ostri izmalehna.
Postoje UMJERENI JEVREJI,to su oni sa BIJELIM KIPAMA NA GLAVI,nesto kao GRADJANI,normalna razmisljanja ali PONOSNI NA IZRAEL.
POSTOJE JEVREJI KOJI NOSE KIPU U DZEPU I NEKOLIKO VRSTA KIPA,pa nataknu na glavu PO POTREBI,ovisno u kakvoj se situaciji nadju.
U Izraelu je veoma jak SRPSKI LOBI,okupljen oko OLEJ HITHADUT JUGOSLAVIJA sada SRBIJA,sastavljen od jakih intelektualaca.
BOSANSKI JEVREJI u Izraelu su okupljeni oko rabina R.Jajcanina,KOJI JE POKUSAO DA BUDE SARAJEVSKI RABIN ali ga je u tome sprijecio JAKOB FINCI.
Jajcanin je SRBIN po ocu,zavrsio je rabinske skole u Jerusalemu,SA NAJVECIM OCJENAMA,bolje od bilo kojeg Jevreja u Izraelu.
U Izraelu je i IGOR PRIMORAC,profesor filozofije na Hebrejskom fakultetu u Jerusalemu,KOJI JE OZENIO JEVREJKU,TAKO DA MOZE RADITI U IZRAELU,Hrvat,KOJI LOBIRA ZA BOSNU i koji je izraziti PRIJATELJ BOSNE,zajedno sa svojom suprugom.
U Izraelu je bio i N. Rihtman,sarajevski dirigent koji je pokusao da dobije izraelsko drzavljanstvo ali i izraelsko drzavljanstvo pokusavaju da dobiju i MNOGI MUSLIMANI iz Bosne.
Tamo su bili i DE MORENO,Malik iz OCA na sluzbenom putu,sa majkom Fatimom,inace mojom komsinicom,rodjenom Kotorvarosankom.
Izrael ima jako dobar standard,Izrael je prelijep,klima fantasticna,narandzi i limuna koliko hoces,Egipat blizu,avionom do Zagreba oko 3 sahata,Ljepota Bozija.
U razgovoru sa Pirhom,jednom prilikom,kada cu napustiti Izrael,posvadjali smo se i ovako mi je rekla:
"Ako ti ostanes u Izraelu ja idem u Evropu,a ako ti odes u Evropu ja ostajem u Izraelu, za nas dvoje nema mjesta u jednoj zemlji".
"Ja tebe ne mrzim,oslovila me sa imenom,ali mrzim PALESTINCE a PALESTINCI SU MUSLIMANI.
POSTO SI I TI MUSLIMAN,opet me oslovila sa imenom,JA MRZIM SVE MUSLIMANE NA SVIJETU".
-
nestasna
Aferim, neka siHelem wrote:Shalom Alejkum,raja
Trn se ostri izmalehna.
A N. Rihtman je prodao stan u Sarajevu i otisao da zivi u Izrael, znam sto posto. Nek mu je sa srecom, kao i svima koji dole vide svoju zemlju, samo MOJU BIH nek ne diraju vise.
-
Bosnian_spring
Evo, kad se nema argumenata, odmah ide licni napad i pocne sa izmsljanjem ko je odakle i druge nebuloze. Je li to najbolje sto mozes? Je li to ona logika - cetnici su svi koji se ne slazu sa tobom i tvojom 1-D slikom svijeta? Dijete, vrijeme je da odrastes.boletus67 wrote:Spring
iz porodice koja je 92 okrenula leda bosni i pobjegla za izrael zajedno sa ceresnjesom predsjednikom jevrejske zajednice bih , inace clanom SDS a sto li boze dragi ?
i zapamti misljenje svakog covjeka je bitno sto nije u skladu sa tvojom zionostickom idejom,
samo cu ti jedno reci : ostali ste samo vi i usa USRAEL i svi vas mrze radi vase politike a ne zato sto ste jevreji
zar vam je nesto falilo 500 godina u sarajevu.
Za one koje toliko interesuje: ja sam Bosnjak i protiv sam Vehabijskih prica cije elemente ovdje vidim. Bosna danas je u losem stanju, ali je uvijek u mom srcu. U Izrael ne bi zivio da mi plate, a u Palestini jos manje. Mozda za razliku od nekih koji se ovdje javljaju, ja rat proveo u Armiji BiH do kraja - a mogao sam otici iz Sarajeva kad sam htio. Iz Bosne sam otisao nakon rata kad sam vidio da nemam vremena da cekam da ovdje stvari krenu nabolje.
A nece sigurno uz pamet koju slusam ovdje. Ovdje bi neki prije da mi imamo Iran za saveznika nego npr. Ameriku i Evropu. Zalosno.
P.S.: Briga me za Izrael. Jedini razlog sto se ovdje javljam je val radikalnog Vehabizma i ne tolerancije (direktno/indirektno) uvezenog u Bosnu koji nas vuce jedno milenijum unazad. Necu da Bosna postane Palestina.
-
Bosnian_spring
Helem, helem je "kvotiranje" malo dosadno.....ali nema bolje nacina.Helem wrote:rezimiras ovaj sastav da znamo.......
Ovako me samo iskoristavate,pogotovo ovim Qutiranjem,idete mi na zivce.....
Ne zamjeri.
-
Helem
Nije problem Nenad Rihtman,Jevrej je,ali je problem DZEVDO,s Nenadom.
I Dzevad trazi drzavljanstvo,iz Sarajeva u Izraelu.
Drugi nas problem smo mi sami sebi,Muslimani iz Bosne koji u Izraelu traze spas.
Useljenici u Izrael se zovu OLE HADASH ili OLE HADASHIM, a HECI,znaci POLA.
Vahid,Musliman iz Bosne,je kupio KIPU,kapu,ono ko onaj nas CULAF i za jednu javnu prigodbu,sala puna publike,izasao je na binu da drzi govor i izjavio "ANI HECI OLE HADASH", znaci JA SAM UPOLA NOVI USELJENIK.
Publika se nasmijala.
I ja sam,ali od teskog zorta i muke.
Drugi nas problem smo mi sami sebi,Muslimani iz Bosne koji u Izraelu traze spas.
Vahid,Musliman iz Bosne,je kupio KIPU,kapu,ono ko onaj nas CULAF i za jednu javnu prigodbu,sala puna publike,izasao je na binu da drzi govor i izjavio "ANI HECI OLE HADASH", znaci JA SAM UPOLA NOVI USELJENIK.
Publika se nasmijala.
-
Bosnian_spring
Bez komentara. Ovo je ispod nivoa dna mora. Da se nisi ti umislio da si dragi ALLAH DJELESANUHU pa donosis presude ili sta li ? Eto, to je upravo odlika Vehabizma (direktnog/indirektnog): "Koga voljem voljem, koga ne voljem koljem". Blago se nama.Beslija wrote:Citam ovo sto se pise i likovi govore kako Izrael ne bi radio to i to da "palestinska djeca" ne rade to i to.........pa mislim , to samo maloumnik moze reci.....
Covjece , Izrael hoce da Palestina nestane....Izrael napada.....Palestina se brani SVIM silama protiv izraela.....palestinac ubije "vojnika" ,on je terorista....Izraelac ubije " dijete " on se brani od teroriste...
sta je nejasno...????
to je to...... kako zaustaviti??...ili svi muslimani lagano u palestinu pa branite "svoju bracu" ILI cekajte dok svi palestinci poginu pa da vas pocnu napadati...
svaki onaj koji se suprostavlja gore napisanom
1. je nacionalista koji mrzi muslimane
2. se pravi glup
3. je maloumnik
hvala lipo.....
-
Bosnian_spring
Pozdravi Harrys. Imas pravo - pa ovo iz aviona nema nikakve veze sa cinjenicama ni istorijom.Harrys wrote:@helem,tugo moja tugo.Helem wrote:"Izrael je uspostavljen na tlu Palestine,u neka davna vremena,sva Palestina se prostirala na tlu danasnjeg Izraela.
U jednom podrucju Palestine,zivilo je,nekoliko stotina Jevreja zajedno sa Palestincima,Muslimanima i manjim dijelom Krscana.Neki su se bavili ovcarstom, uzgojem ovaca.
Mediteranska klima,Sredozemlje,Palestina je naslonjena na Sredozemno more,ne omogucuje ispasu ovaca posto u Palestini nema trave tokom duzeg perioda godine,izraste samo na krace vrijeme.
kakvu bolan istoriju ovo ti pises,procitali ti kakvu istorijsku knjigu o nastanku religija i o narodima, drzavama iz tog perioda.
Iskreno ne mislim da Helem uopste misli, on samo kopira ono sto cuje. Ovo ti je prica sto proturaju Vehabisti po Bosni da bi regrutovali nove pristase za pan-islamski rat i unistili Bosnu.
-
Hendrix
A jaki su ovi iz Hezbolaha pravo,gledam pripremili ljudi vojnu paradu u nekakvom sokaku,frajer sjedi na mini-PAMu u majici kratkih rukava i smrknuto gleda u nebo okrećući mitraljez.I ona tako gledajući između zgrada ima pogled na jedno 5 metara zračnog prostora u koji bi Izraelski F18 trebao da uđe ,zakoči i namjesti se da ga ovaj pokuša pogoditi iz 20 pokušajaI to snima CNN,BBC vojnu snagu koja izaziva mečku,a mečka sada poruši pola Libana koji ionako svoju vojsku nema,i šta na kraju,ništa opet civili izginuli na obje strane i Hezbolah ispade vojna sila.
Nije im trebalo zezanje sa Izraelom,ludi su na obje strane ali kada ideš protiv ovakve sile,onda ipak treba mozgom a ne sa 5 RPGa i aresenalom Kaćuša.
Nije im trebalo zezanje sa Izraelom,ludi su na obje strane ali kada ideš protiv ovakve sile,onda ipak treba mozgom a ne sa 5 RPGa i aresenalom Kaćuša.
-
nestasna
Ma problem je u svima koji traze svoj dom tamo gdje ga nikada nece imati. Eto, to je ono sto me najvise boli, jer opet se svodi na to da i ti ljudi okupiraju neku drugu drzavu, nije sad samo Izrael sporan, isto je sa Hrvatskom, Srbijom, Njemackom, Austrijom, USA, itd...Tugo nasa,golema...Helem wrote:Nije problem Nenad Rihtman,Jevrej je,ali je problem DZEVDO,s Nenadom.
Publika se nasmijala.
-
Helem
jalo tuzno ali neka,ko ih jebe.
Jebo vako Bosansko Proljece.
I u Izraelu Bosnjaci-Muslimani izvaljuju da smo MI PO MENTALITETU SLICNIJI JEVREJIMA NEGO MUSLIMANIMA,izbjegavajuci kontakte s Arapima,jedino kada Arapi donesu malo sadake onda lete svi.
Nasih ima i u AHMADIJAMA,idu u KABABIR,poslije Londona u Engleskoj,drugi svjetski centar ahmadijanske sekte,u Njemackoj idu U Caritas po pomoc,u Americi prelaze u MORMONE,ja ih nazivam HORMONI,
Nasi Muslimani prelaze na krscanstvo,IDU U CRKVE REDOVNO,pridruzuju se Jehovinim svjedocima,uzimaju americke pasose i redovno na godisnji idu na Jadransko more u Hrvatsku i svi vole Bosnu.
Znam neke crnce koji idu redovno i u crkvu i u dzamiju,petkom u dzamiju a nedeljom u crkvu ali i Crnci nam se dive.
Nes Bosnjaka ucerati u suru i Bog.
Crnci i Spanci su bili glavni u Americi dok mi nismo dosli. Sada kada nas Crnac ili Spanci vide,prepanu se.
Povlace se pred nama.
Jebo vako Bosansko Proljece.
I u Izraelu Bosnjaci-Muslimani izvaljuju da smo MI PO MENTALITETU SLICNIJI JEVREJIMA NEGO MUSLIMANIMA,izbjegavajuci kontakte s Arapima,jedino kada Arapi donesu malo sadake onda lete svi.
Nasih ima i u AHMADIJAMA,idu u KABABIR,poslije Londona u Engleskoj,drugi svjetski centar ahmadijanske sekte,u Njemackoj idu U Caritas po pomoc,u Americi prelaze u MORMONE,ja ih nazivam HORMONI,
Nasi Muslimani prelaze na krscanstvo,IDU U CRKVE REDOVNO,pridruzuju se Jehovinim svjedocima,uzimaju americke pasose i redovno na godisnji idu na Jadransko more u Hrvatsku i svi vole Bosnu.
Znam neke crnce koji idu redovno i u crkvu i u dzamiju,petkom u dzamiju a nedeljom u crkvu ali i Crnci nam se dive.
Nes Bosnjaka ucerati u suru i Bog.
Crnci i Spanci su bili glavni u Americi dok mi nismo dosli. Sada kada nas Crnac ili Spanci vide,prepanu se.
Povlace se pred nama.
-
BAHadzic
3 Zaroblena Vojnika su razlog da napane Palestinski Narod i Nezavisnu Republiku Libanon i da ubiju vec preko 60 nevinih dusa
¨
A njihovi Vojnici zivi
Nisu trebali zarobit Vojnike, ali nije ni Izrael trebo tako reagovat.
Nek njima amerika daje neku Drzavu California ili Texas i nek tamo rade sta....
A njihovi Vojnici zivi
Nisu trebali zarobit Vojnike, ali nije ni Izrael trebo tako reagovat.
Nek njima amerika daje neku Drzavu California ili Texas i nek tamo rade sta....
-
Helem
I jos jedno,manite se,koji to radite,napada na Izrael i opanjkavanja Izraela,Izrael je NACIONALNA ZEMLJA i gotovo,jasno i cisto ko dan,Izraelci brane svoj dom a Arapima nije niko kriv sto se nisu naoruzali i tako SPASILI PALESTINU.
Jevreji jesu u moralnom apsurdu od OD NEKADASNJIH ZRTAVA POSTADOSE UBICE ali ima dovoljan broj Arapa da Izrael zgaze za jednu heftu.
Zasto se mi onda blamiramo i zauzimo se PROTIV IZRAELA.
Pa mi Izrael imamo u komsiluku.
Palestinaca ima u svijetu toliko dovoljni i nikome na pamet ne pada DA BRANI PALESTINU.
Jevreji su jedini pa cak i oni koji su protiv cionizma,primjerice mnogi americki Jevreji kao i francuski Jevreji ne slazu se sa onim sto naredjuje KNESET,izraelski patlament, ALI SVI ODRZAVAJU i PODRZAVAJU IZRAEL,kao nacionalnu drzavi Jevreja.
U Americi se neprestano prikupljaju dobrovoljni prilozi za Jevreje u Izraelu i objavljuju reklame za PLACANJE DOVODJENJA JEVREJA U IZRAEL,u Americi i u Evropi SE PLACA JEVREJIMA DA NAPUSTE TE ZEMLJE I DA IDU ZA IZRAEL.
Mnogi Jevreji to nece,radije ostaju u Americi ili Evropi.
Jevreji jesu u moralnom apsurdu od OD NEKADASNJIH ZRTAVA POSTADOSE UBICE ali ima dovoljan broj Arapa da Izrael zgaze za jednu heftu.
Zasto se mi onda blamiramo i zauzimo se PROTIV IZRAELA.
Pa mi Izrael imamo u komsiluku.
Palestinaca ima u svijetu toliko dovoljni i nikome na pamet ne pada DA BRANI PALESTINU.
Jevreji su jedini pa cak i oni koji su protiv cionizma,primjerice mnogi americki Jevreji kao i francuski Jevreji ne slazu se sa onim sto naredjuje KNESET,izraelski patlament, ALI SVI ODRZAVAJU i PODRZAVAJU IZRAEL,kao nacionalnu drzavi Jevreja.
U Americi se neprestano prikupljaju dobrovoljni prilozi za Jevreje u Izraelu i objavljuju reklame za PLACANJE DOVODJENJA JEVREJA U IZRAEL,u Americi i u Evropi SE PLACA JEVREJIMA DA NAPUSTE TE ZEMLJE I DA IDU ZA IZRAEL.
Mnogi Jevreji to nece,radije ostaju u Americi ili Evropi.
-
Haqqani
VENEZUELANSKI predsjednik Hugo Chavez, poznat po radikalnoj ljevičarskoj retorici te žestokoj kritici američke vanjske politike, iskoristio je najnoviju eskalaciju nasilja na Bliskom istoku kao još jednu priliku za verbalni udar po sjevernoameričkoj supersili.
U svom govoru u Caracasu je ustvrdio da ja američka potpora Izraelu uzrok svih napetosti na Bliskom istoku te da ona svijet vodi prema "pravom Holokaustu".
U svom govoru se također obrušio na "izraelsku elitu" koja provodi teror nad "nedužnim ljudima na Bliskom istoku".
Chavez se također osvrnuo na izraelsko nuklearno oružje, koje je nije predmet kritika, jer iza tog oružja stoji "američki imperij". Venezuelanski predsjednik smatra kako želja američkog imperija za dominacijom "nema granica" te da je na putu da svijet odvede prema "pravom Holokaustu", od kojega ga može spasiti "jedino Bog".
Index.hr
U svom govoru u Caracasu je ustvrdio da ja američka potpora Izraelu uzrok svih napetosti na Bliskom istoku te da ona svijet vodi prema "pravom Holokaustu".
U svom govoru se također obrušio na "izraelsku elitu" koja provodi teror nad "nedužnim ljudima na Bliskom istoku".
Chavez se također osvrnuo na izraelsko nuklearno oružje, koje je nije predmet kritika, jer iza tog oružja stoji "američki imperij". Venezuelanski predsjednik smatra kako želja američkog imperija za dominacijom "nema granica" te da je na putu da svijet odvede prema "pravom Holokaustu", od kojega ga može spasiti "jedino Bog".
Index.hr
-
Bosnian_spring
Xon_Sa
Drago mi je cuti od tebe i postujem razlicita misljenja. Imas neke dobre komentare. Slozio bi se sa nekim, a sa nekim ne bih. U svakom slucaju moje postovanje.
Da me ne shvatis pogresno, ja ne branim Izrael. Ja sam reagiram ovdje na neke ocite gluposti podmetnute po Bosni, a koje nemaju veze sa cinjenicama.
Moj stav je oduvijek bio:
1) Izrael je drzava. Palestina je drzava.
2) Granice su se 95% utvrdile mirovnim sporazumom (osim Jerusalem)
3) Izrael van tih terotrija. Palestinci ociste svoje redove od pro-iranskih i dzihad elemenata.
4) Palestinci naprave "normalnu" drzavu". Svi koji su pocinili zlocine idu na sud (ukljucivsi i Izraelske paravojne snage koje su ubijale civile).
5) Izrael i Palestina nastave da saradjuju ekonomski.
Eto i "mirna Bosna". Toliko o tome sta ja mislim.
Ono sto apsolutno nije tacno je da su Palestinci nevinasca i da eto njima se sve "desava". Imaju oni i tekako upliva u ovom ratu.
Ako velika vecina Palestinaca (bilo cutnjom ili aktivnim sudjelovanjem) podrzava Hamas koji je teroristicka organizacija, onda su i sami krivi za svoju sudbinu u velikoj mjeri.
To ti je isto kao kad je vecina Srba (bilo sutnjom ili aktivnim sudjelovanjem) podrzavala Milosevica. Sami su krivi za svoju sudbinu i cinjenicu da ih je NATO bombardovao.
JA NE PRIHVATAM PRICU O "ZRTVAMA".
Ako nisi znao, vecina normalnih Palestinca iz Gaze je radije volila Izrael da bude tu dok se situacija ne stabilizuje (zbog bezbjednosti) nego korupiranu Palestinsku upravu sa Hamasom.
Na zalost, oni cute (sto zbog straha od Hamasa da ih mrak po noci ne pojede).
Sa druge strane - Izrael ima na to pravo. Otimica dva vojnika na teritoriji Izraela je pravno i legalno akt objave rata. I tu nema isprika. Hezbolah nema sta da radi na Izraelskoj teritoriji niti u Libanu.
Izrael ima puno pravo do odgovori kako misli da je pametno. Sad sto se ja i ti ne slazemo da je to najpametniji nacin odgovora, to je druga prica.
Iskreno - Izrael gadja samo kriticnu infrastrukturu. Puteve, Aerodrum, sjedista Hezbolaha i sl. Cak Izrael jasno kaze sta ce da gadja i trazi od civila da se pomaknu. Sto ljudi nece, njihov problem....Jasno, tu ima dosta "kolateralne stete" i poginulih civila, jer poznato je da Hezbolah se krije po civilnim objektima. Neopravdano od strane Izraela, ali u svakom slucaju izazvano od Hezbolaha.
Sa druge strane osim gadjanja Izrelskog broda, svi pogoci Hezbolaha su NAMJERNO pogodci na civilne objekte i ubijanje civila.
Za Hezbolah je ne bitno sto ginu Libanci ili Palestinci. To njima vise odgovara. Zato ce dovesti djecu pravo kod svog sjedista ili u zone gdje znaju da ce Izrael dejstvovati. Svaki poginuli u tome po njima je opravdan u dzihadu, tj. radi sta hoces. Nema pravila.
Nema sansi da Izrael hoce gradjanski rat u Libanu. Bus je zaprijetio Izrealu sta moze da radi, a sta ne. Prosli gradjanski rat u Libanu nije Izraelu donio nista dobrog.
Busu ne treba nikakvo opravdanje da napadne nikoga, pa ni Siriju. Kako je i Irak smazao, tako moze i bilo koga drugog ako hoce.
NAPROTIV, Busu sada po svaku cijenu treba sto mirniji Bliski Istok da bi njegova partija (republikanci) ocuvala vlast u kongresu. Ova situacija njemu ne odgovara.
Izrael ne drzi u zatvorima djecu - to je obicna propaganda. Tamo su uhapseni Hamas i Hezbolah pripadnici. Svi se slazu (pa i Hezbolah) da su tamo njegovi vojnici i on (Hezbolah) hoce razmjenu vojnik za vojnika.
Okupatorski vojnik ne mozes biti na svojoj zemlji. Izraelski vojnik u medjunarodnom priznatom Izraelu (ukljucivisi i vecinu arapskih drzava) je na svome. Ok?
Jasno, FATAH se ne bori za to, ali oni su manjina. Umjerene Libanske partije su sasvim ok, ali su manjina.
Hamas i Hezbolah se bore za uspostavu velike Islamske drzave i Iran je njihov glavni finansijer. Ideja je da jedino Islamska Drzava moze garantovati zivot muslimanima i da nema suzivota sa nikim.
Oprosti, poznato je odavno da Hamas ne priznaje Izrael u nikakvim granicama i da je njegov cilj spaljivanje Izraela. FATAH npr. je skroz drugaciji.
Pogledaj povelju Hamasa od 36. tacki izdatu 1988. godine. Evo ti nekih samo malih detalja ako npr,
#1 "Israel will exist and will continue to exist until Islam will obliterate it, just as it obliterated others before it."
#2 There is no solution for the Palestinian question except through Jihad
Ako ne znas engleski, a ti reci, pa cemo prevesti.
Oprosti, kad govorimo o nasoj Bosni mi se pozivamo na vjekove i hiljade godina. Tako sve drzave.
A je li - znaci mi gledamo samo recimo npr. zadnjih 50 godina i onda donosimo odluke? Ili mozda zadnjih 10 godina?
Tako po toj logici mi u Bosni smo onda trebali da prihvatimo osvajanja cetnika prema situaciji iz 1992. godine?
Historija ne moze biti nikakvo opravdanje nikome. To je moja poanta.
I Izrael i Palestinci polazu pravo na tu zemlju na neki nacin. I sta sad - treba jos 1,000 godina rata da odluce kome pripada i zadnji cm2 prostora. To je politika iz 15. stoljeca.
Razumni ljudi sjednu i dogovore se. Usput, dogovor o granicama je postignut gotovo 95%. I zasto rat opet treba? Zbog istorije?
Isto kako je to besmisleno, besmisleno je i tvrditi da Palestinci tamo od 1948. imaju pravo na sve to.
Isto tako, ko brani Palestincima da zive u Izraelu? Koliko ih protjeruju danas je broj Palestinaca drzavljana Izraela negdje oko 1 miliona ili ti 20%. To ne ukljucuje Palestinske teritorije (Zapadna Obala, Gaza...)
I zaista broj Palestinaca koje zive u Izraelu se 5x povecao. On je bio negdje oko 200,000 tamo prije nekih 50-tak godina.
Da se razumijemo, ne branim uopste Izrael. Po meni svako ko je ostecen trebao bi biti pravicno kompenziran, pa bio jevrej ili palestinac.
Razlog moga komentiranja ovdje je iznosenje nekih ascare pogresnih cinjenica.
Npr. povlacenje iz juznog Libana nakon 20-30 godina okupacije. Povlacenje iz Gaze (samo-inicijativno). Prekid politike naseljavanja, nasilna delozacija iseljenika, sudjenje za vojne zlocine odredjenim vojnicima, skupljanje novca za palestince od avio preleta (grdna lova), priznanje Arafata i palestinske drzave itd.itd.
Eto npr. u tom "netolerantnom" Izraelu imas koliko hoces grupa Izraelaca koji su za Palestince i koji se gade nad Izraelskom politikom. Npr. poznata je grupa Izraelskih pilota koja je javno se pobunila protiv mnogih stvari i skupljala novac za postradale Palestince.
A sta se desava kod Palestinaca u zadnje vrijeme?
Nista. Samo kradja, podrska Hezbolahu i Hamasu, samoubilacki napadi, ekonomska propast, nesposobnost i da izvines cista zajebancija.
Samo ideja. Nije jos realizovana. A na kraju - suverena drzava ima pravo da i to radi u svojim granicama i na svojim granicama ako hoce.
Eto ako ti je lakse ja licno mislim da je to glupost. Umjesto toga treba graditi mirovni sporazum i ohrabriti vecinu Palestinaca koja je za mir, i omoguciti im da se obracunaju i liferuju Hamas i Hezbulah teroriste.
Pa zato je Izrael najveci izvor Palestinskih prihoda?
Jarane moj, Izrael se izvinuo za tu tragicnu gresku izazvanu pogresnim vojnim informacijama - dakle NE-NAMJERRNO. I sproveo istragu.
Reci mi kad je Hezbolah ili Hamas rekao izvini za NAMJERNO ubijanje civila. Npr. samo-ubilackim napadima. To je za njih cak ponos i uzivaju u tome kad neduzni civili stradju.
Voda se ne gadja. Dok se koristi el. energija za pravljenje raketa i oruzja od strane Hamasa i dok Palestinska vlast to tolerise - rijec je o legitimnom vojnom cilju. Zalim slucaj.
Sve do ovog zaostravanja, Izrael je MAXIMALNO popustao. To ocito nije odgovaralo Hamasu i Hezbolahu i ostalim fanaticima jer oni nisu za mir, nego za vjecni rat dok se ne stvori pan-islamska drzava i ne spoji sa Iranom.
Naravno, kad Palestinci hoce da im dzihadisti vode drzavu tako ce i biti. I to je opravdano dok ne prociste svoje redove i dok ne izaberu istinske Palestince (recimo Abas) da ih predstavljaju, a ne Hamas i ostali.
Cuj jarane, i Srbi koji su Milosevica birali i birali su patili pod njim. To je njihova greska. Raja konta ja cu za ove radikale da glasam, a onda cemo da uzivamo u medu i mlijeku.
Ja recimo mislim da Izrael nije trebao da napadne ovako zestoko, ali ima pravo ako hoce. Mislim da mu to steti samo.
Mojne mi prica o "nevinascima" Palestincima - drug Tito, nesvrstani i dzihad-prijatelji. Od toga nema nista.
Niko ne moze da odredi istorijsku granicu. Mani se te suplje.
Izrael je vratio tonu zemlje nazad Palestincima, dao im da imaju sve odlike drzave (parlament, aerodrum itd.), a zauzvrat je dobio Hamas i Hezbolah rakete po civilima i otmice vojnika i samoubilacke napade.
Nije to tako "linearno" jarane.
Hajd? Izrael je medjunarodno priznata drzava od strane vecine svijeta ukljucivsi i vecinu arapskih drzava OSIM fanatika iz Irana i slicnih njima.
Izrael je priznao koje su teritorije okupirane od njegove strane i hoce da ih vrati. One se znaju i tu nema spora, cak ni za Izrael.
Pitanje je samo kad ce Palestinci da se prekinu da se igraju rata.
Iran sa druge strane je direktno prijetio upotrebom nuklearnog oruzja i govorima poput da Izrael treba unistiti 100%, da Holokast nikad nije bio da je najbolji jevrejin mrtav jevrejin i sl.
Da ti iskreno kazem, koliko god ne simpatisem bas Izraelsku politiku, onaj manijak iz Irana je zadnji covjek kome bi trebalo dati atomsku bombu u ruke. Kako da ne??
Da i to je manjina.
RAZLIKUJ RADIKALU PRO-ISLAMSKU od ISLAMSKE. Ok?
Velika vecina islamska u Palestini hoce mir, ali ne dolazi do izrazaja i na zalost bira radikaliste u vlasti. Zato im nikad nece krenuti na bolje dok ne izaberu prave ljude.
Ko to kaze? Pa i Izrael priznaje UN rezolucije. Problem je kad ce Palestinci da naprave drzavu, pohapse dzihadlije i preuzmu kontrolu nad svojim teriorijama, odreknu se napada na Izrael i odluce se za mir umjesto dzihada.
Kakve su to vrijednosti?
Ja kako ti rekoh sam za Palestinsku drzavu i Izrael u granicama 95% kako je to i UN sugerirao.
Sve ostalo vanka. Price o 1948. ili hiljadugodisnjoj judeji ili sta ja znam.
Znaci dzihad do kraja? I to je onda mir. Granice se znaju i one su razumne koliko toliko. E sad ako neko hoce "vise" to je onda cisti terorizam pa bio Izraelski ili Palestinski.
Koje teritorije da se vrate? Tel Aviv? Haifa?
Nema u zatvoru djece. Nadji mi izvjestaje gdje to pise. Ne izmisljaj. Ko da se pusti iz zatvora - Hamas/Hezbolah bombasi?
Danas Palestinci su odlucili da putem Hamasa i Hezbolaha se bore za svoja prava. Los potez i kriminalan. Dok kao vecina ne izabreru postene ljude, od njih nikad nista nece biti.
Upamti jedno - Izrael je mocna drzava sa najjacom vojskom u regionu. To su osjetile sve arapske drzave i Egipat i Jordan i Sirija. Izrael je maltene' osvojio Egipat za dorucak. To zna i Liban - zato je ne-Hezbolahski Liban veoma pomirljiv.
Mnogi su davno shvatili da se ne moze ratom nista postici. Mir nudi mnogo vise.
U svakom slucaju tvoje pravo da mislis sta hoces. U nekim stvarima se slazemo, u nekim ne i "mirna Bosna"
Postovanje.
Drago mi je cuti od tebe i postujem razlicita misljenja. Imas neke dobre komentare. Slozio bi se sa nekim, a sa nekim ne bih. U svakom slucaju moje postovanje.
Da me ne shvatis pogresno, ja ne branim Izrael. Ja sam reagiram ovdje na neke ocite gluposti podmetnute po Bosni, a koje nemaju veze sa cinjenicama.
Moj stav je oduvijek bio:
1) Izrael je drzava. Palestina je drzava.
2) Granice su se 95% utvrdile mirovnim sporazumom (osim Jerusalem)
3) Izrael van tih terotrija. Palestinci ociste svoje redove od pro-iranskih i dzihad elemenata.
4) Palestinci naprave "normalnu" drzavu". Svi koji su pocinili zlocine idu na sud (ukljucivsi i Izraelske paravojne snage koje su ubijale civile).
5) Izrael i Palestina nastave da saradjuju ekonomski.
Eto i "mirna Bosna". Toliko o tome sta ja mislim.
Ono sto apsolutno nije tacno je da su Palestinci nevinasca i da eto njima se sve "desava". Imaju oni i tekako upliva u ovom ratu.
Ako velika vecina Palestinaca (bilo cutnjom ili aktivnim sudjelovanjem) podrzava Hamas koji je teroristicka organizacija, onda su i sami krivi za svoju sudbinu u velikoj mjeri.
To ti je isto kao kad je vecina Srba (bilo sutnjom ili aktivnim sudjelovanjem) podrzavala Milosevica. Sami su krivi za svoju sudbinu i cinjenicu da ih je NATO bombardovao.
JA NE PRIHVATAM PRICU O "ZRTVAMA".
Pogledas na mapu recimo od 1980-te. Pa pogledas danas - sve je povuceno i juzi Liban, i Sinaj, i Gaza i naselja razmontirana. Jedino je ostala jos Zapadna Obala, a i to ce Izrael povuci - cim Palestinci budu u moci da to kontrolisu i prestanu da izazivaju novi rat.Odakle se to izrael povukao osim iz Gaze (evo opet se vratio)??? Koja vecina jadan ne bio?!?!?!
Ako nisi znao, vecina normalnih Palestinca iz Gaze je radije volila Izrael da bude tu dok se situacija ne stabilizuje (zbog bezbjednosti) nego korupiranu Palestinsku upravu sa Hamasom.
Na zalost, oni cute (sto zbog straha od Hamasa da ih mrak po noci ne pojede).
Slazem se sa tobom da je Izrael pretjerao u odgovoru. Evo recimo ja mislim da je to greska njegova. Mogli su sasvim drugacije da rade sa Hamasom i Hezbulahom.Neki ljudi ne razlikuju povod i uzrok. Otmica 2 vojnika sigurno nije uzrok onakve reakcije. Napadi na civilnu infrastrukturu ocito imaju za cilj ekonomsko unistavanje Libana. Pokusava se izazvati gradjanski rat opet. Sve je to unaprijed smisljeno, ne bi li se u sukob uvukla Sirija i onda da dodju ameri koji ce "osloboditi" jos jednu zemlju.
Sa druge strane - Izrael ima na to pravo. Otimica dva vojnika na teritoriji Izraela je pravno i legalno akt objave rata. I tu nema isprika. Hezbolah nema sta da radi na Izraelskoj teritoriji niti u Libanu.
Izrael ima puno pravo do odgovori kako misli da je pametno. Sad sto se ja i ti ne slazemo da je to najpametniji nacin odgovora, to je druga prica.
Iskreno - Izrael gadja samo kriticnu infrastrukturu. Puteve, Aerodrum, sjedista Hezbolaha i sl. Cak Izrael jasno kaze sta ce da gadja i trazi od civila da se pomaknu. Sto ljudi nece, njihov problem....Jasno, tu ima dosta "kolateralne stete" i poginulih civila, jer poznato je da Hezbolah se krije po civilnim objektima. Neopravdano od strane Izraela, ali u svakom slucaju izazvano od Hezbolaha.
Sa druge strane osim gadjanja Izrelskog broda, svi pogoci Hezbolaha su NAMJERNO pogodci na civilne objekte i ubijanje civila.
Za Hezbolah je ne bitno sto ginu Libanci ili Palestinci. To njima vise odgovara. Zato ce dovesti djecu pravo kod svog sjedista ili u zone gdje znaju da ce Izrael dejstvovati. Svaki poginuli u tome po njima je opravdan u dzihadu, tj. radi sta hoces. Nema pravila.
Nema sansi da Izrael hoce gradjanski rat u Libanu. Bus je zaprijetio Izrealu sta moze da radi, a sta ne. Prosli gradjanski rat u Libanu nije Izraelu donio nista dobrog.
Busu ne treba nikakvo opravdanje da napadne nikoga, pa ni Siriju. Kako je i Irak smazao, tako moze i bilo koga drugog ako hoce.
NAPROTIV, Busu sada po svaku cijenu treba sto mirniji Bliski Istok da bi njegova partija (republikanci) ocuvala vlast u kongresu. Ova situacija njemu ne odgovara.
Ne tacni podaci. Hezbolah tuce Izrealske civile od davnih dana - nista novo. Pogledaj izvjestaje razranja i Izraelske zrtve takodje. 90% su civili i to zene i djeca koji zive na sjeveru Izraela. Od vojnih zrtava samo je 5 vojnika ubijeno i to u zasjedi na Izraelskoj teritoriji.Hezbolah je napao vojsku, Izrael je odgovorio po civilima. Pogledaj samo koliko je Izrael u zadnjih mjesec dana ubio civila!!! Kretenski je opravdavati ratne zlocine nekim vojnim akcijama. Izrael u zatvorima drzi hiljade palestinaca, zena, djece itd. Zbog toga se niko u svijetu nece ni pocesati, niko na to ne obraca paznju, ali se zato oteta dva okupatorska vojnika mogu smatrati dovoljnim povodom za ubistvo 50 civila u Libanu. Mozes li bit licemjerniji ikako???
Izrael ne drzi u zatvorima djecu - to je obicna propaganda. Tamo su uhapseni Hamas i Hezbolah pripadnici. Svi se slazu (pa i Hezbolah) da su tamo njegovi vojnici i on (Hezbolah) hoce razmjenu vojnik za vojnika.
Okupatorski vojnik ne mozes biti na svojoj zemlji. Izraelski vojnik u medjunarodnom priznatom Izraelu (ukljucivisi i vecinu arapskih drzava) je na svome. Ok?
Oprosti ocito ne poznajes planove Hezbolaha i Hamasa. Otidji na njhove sajtove pa procitaj. Oni to i ne kriju - nema tu puno tajni.Al eto ti si strucnjak pa znas. Cuj veliku Islamsku drzavu. Hajd suti i ne provaljuj se vise plz. Ovako glupu izjavu na ovoj temi jos niko nije dao. I ti onda komentarises nesto njihove zelje ccc
Jasno, FATAH se ne bori za to, ali oni su manjina. Umjerene Libanske partije su sasvim ok, ali su manjina.
Hamas i Hezbolah se bore za uspostavu velike Islamske drzave i Iran je njihov glavni finansijer. Ideja je da jedino Islamska Drzava moze garantovati zivot muslimanima i da nema suzivota sa nikim.
Oprosti, poznato je odavno da Hamas ne priznaje Izrael u nikakvim granicama i da je njegov cilj spaljivanje Izraela. FATAH npr. je skroz drugaciji.
Pogledaj povelju Hamasa od 36. tacki izdatu 1988. godine. Evo ti nekih samo malih detalja ako npr,
#1 "Israel will exist and will continue to exist until Islam will obliterate it, just as it obliterated others before it."
#2 There is no solution for the Palestinian question except through Jihad
Ako ne znas engleski, a ti reci, pa cemo prevesti.
Oprosti, a gdje ja to opravdam genocid iciji? Zar jevreji nisu isto bili pod genocidom? To nema veze sa onim sto pricam. Citaj sta sam napisao.Kako te nije stid opravdavati genocid??? Historija? Pa sta sad treba, da mi trazimo da nam vrate Karpate??? Jesi li ti normalan covjece. Hiljade godina!!!!!!!
Oprosti, kad govorimo o nasoj Bosni mi se pozivamo na vjekove i hiljade godina. Tako sve drzave.
A je li - znaci mi gledamo samo recimo npr. zadnjih 50 godina i onda donosimo odluke? Ili mozda zadnjih 10 godina?
Tako po toj logici mi u Bosni smo onda trebali da prihvatimo osvajanja cetnika prema situaciji iz 1992. godine?
Historija ne moze biti nikakvo opravdanje nikome. To je moja poanta.
I Izrael i Palestinci polazu pravo na tu zemlju na neki nacin. I sta sad - treba jos 1,000 godina rata da odluce kome pripada i zadnji cm2 prostora. To je politika iz 15. stoljeca.
Razumni ljudi sjednu i dogovore se. Usput, dogovor o granicama je postignut gotovo 95%. I zasto rat opet treba? Zbog istorije?
Jeste, amebe. I sta onda?Pa neko je tamo zivio i prije jevreja!
Niko nema pravo da nikoga istjeruje po nikakvom principu. Kao da ni brani nekome da se naseljuje.Ko ima pravo danas da istjeruje nekoga iz neke zemlje samo zato sto je neki njegov prapraprapredak zivio tu prije nekoliko hiljada godina???
Isto kako je to besmisleno, besmisleno je i tvrditi da Palestinci tamo od 1948. imaju pravo na sve to.
Ne nije niko im branio - osim miltanata kojih su napadali jos tamo daleke 1948. godine.Niko jevrejima nije branio da zive u Palestini, a oni su protjerali milione palestinaca i ne daju im da se vrate kuci.
Isto tako, ko brani Palestincima da zive u Izraelu? Koliko ih protjeruju danas je broj Palestinaca drzavljana Izraela negdje oko 1 miliona ili ti 20%. To ne ukljucuje Palestinske teritorije (Zapadna Obala, Gaza...)
I zaista broj Palestinaca koje zive u Izraelu se 5x povecao. On je bio negdje oko 200,000 tamo prije nekih 50-tak godina.
Da se razumijemo, ne branim uopste Izrael. Po meni svako ko je ostecen trebao bi biti pravicno kompenziran, pa bio jevrej ili palestinac.
Iskreno receno, ne volim ortodoxiju, kao ni radikalni islam.U ostalom, ovo je cionisticka ideologija. Pitaj malo ortodoksne jevreje koji se takodjer snazno protive postojanju Izraela, a pogotovo vojske u njemu!
Razlog moga komentiranja ovdje je iznosenje nekih ascare pogresnih cinjenica.
Koji je to veliki zaokret da mi je znati?
Npr. povlacenje iz juznog Libana nakon 20-30 godina okupacije. Povlacenje iz Gaze (samo-inicijativno). Prekid politike naseljavanja, nasilna delozacija iseljenika, sudjenje za vojne zlocine odredjenim vojnicima, skupljanje novca za palestince od avio preleta (grdna lova), priznanje Arafata i palestinske drzave itd.itd.
Eto npr. u tom "netolerantnom" Izraelu imas koliko hoces grupa Izraelaca koji su za Palestince i koji se gade nad Izraelskom politikom. Npr. poznata je grupa Izraelskih pilota koja je javno se pobunila protiv mnogih stvari i skupljala novac za postradale Palestince.
A sta se desava kod Palestinaca u zadnje vrijeme?
Nista. Samo kradja, podrska Hezbolahu i Hamasu, samoubilacki napadi, ekonomska propast, nesposobnost i da izvines cista zajebancija.
Gradnja ograda oko getoa za palestince?
Samo ideja. Nije jos realizovana. A na kraju - suverena drzava ima pravo da i to radi u svojim granicama i na svojim granicama ako hoce.
Eto ako ti je lakse ja licno mislim da je to glupost. Umjesto toga treba graditi mirovni sporazum i ohrabriti vecinu Palestinaca koja je za mir, i omoguciti im da se obracunaju i liferuju Hamas i Hezbulah teroriste.
Blokiranje i ekonomsko unistavanje Palestine?
Pa zato je Izrael najveci izvor Palestinskih prihoda?
Ubijanje neduznih civila na plazi?
Jarane moj, Izrael se izvinuo za tu tragicnu gresku izazvanu pogresnim vojnim informacijama - dakle NE-NAMJERRNO. I sproveo istragu.
Reci mi kad je Hezbolah ili Hamas rekao izvini za NAMJERNO ubijanje civila. Npr. samo-ubilackim napadima. To je za njih cak ponos i uzivaju u tome kad neduzni civili stradju.
Apsolutno opravdano - gdje ti zivis? Palestinskom vladom upravlja Hamas koji je teroristicka grupa i koji napada Izrael. Normalno da su to vojni ciljevi.Gadjanje raketama ministarstava, policije i drugih vladinih institucija? Unistavanje civilne infrastrukture, voda, struja i sl???
Voda se ne gadja. Dok se koristi el. energija za pravljenje raketa i oruzja od strane Hamasa i dok Palestinska vlast to tolerise - rijec je o legitimnom vojnom cilju. Zalim slucaj.
Sve do ovog zaostravanja, Izrael je MAXIMALNO popustao. To ocito nije odgovaralo Hamasu i Hezbolahu i ostalim fanaticima jer oni nisu za mir, nego za vjecni rat dok se ne stvori pan-islamska drzava i ne spoji sa Iranom.
Jel to izjava olmerta da ce oni odrediti granice Izraela samostalno?Jel to odluka da se nece nikada povuci sa Zapadne obale i da nikada nece vratiti Jeruzalem?
Naravno, kad Palestinci hoce da im dzihadisti vode drzavu tako ce i biti. I to je opravdano dok ne prociste svoje redove i dok ne izaberu istinske Palestince (recimo Abas) da ih predstavljaju, a ne Hamas i ostali.
Cuj jarane, i Srbi koji su Milosevica birali i birali su patili pod njim. To je njihova greska. Raja konta ja cu za ove radikale da glasam, a onda cemo da uzivamo u medu i mlijeku.
Ja recimo mislim da Izrael nije trebao da napadne ovako zestoko, ali ima pravo ako hoce. Mislim da mu to steti samo.
Mojne mi prica o "nevinascima" Palestincima - drug Tito, nesvrstani i dzihad-prijatelji. Od toga nema nista.
Pogledaj malo sta kazu Hezbolah i Hamas gdje su "istorijske granice" islamskog svijeta.Palestinci se hvataju prahistorijskih teritorija?
I ko je upravu onda? Znaci cetnici su u pravu kad kazu da je cijela Bosna njihova jer su 1992. drzali 70% Bosne, jer je to znas bilo samo kojih "par" godina unazad.Izraelci se pozivaju na period prije nekoliko hiljada godina, a palestinci 50 godina!!!
Niko ne moze da odredi istorijsku granicu. Mani se te suplje.
Jeste, ima plan. Plan ukljucuje sigurnost za Izrael i Palestinsku drzavu.Ima Plan UN-a o podjeli na 2 drzave. Izrael je taj koji ga ne postuje.
Izrael je vratio tonu zemlje nazad Palestincima, dao im da imaju sve odlike drzave (parlament, aerodrum itd.), a zauzvrat je dobio Hamas i Hezbolah rakete po civilima i otmice vojnika i samoubilacke napade.
Nije to tako "linearno" jarane.
Izrael je taj koji je okupirao Palestinu, a ne obratno.
Hajd? Izrael je medjunarodno priznata drzava od strane vecine svijeta ukljucivsi i vecinu arapskih drzava OSIM fanatika iz Irana i slicnih njima.
Izrael je priznao koje su teritorije okupirane od njegove strane i hoce da ih vrati. One se znaju i tu nema spora, cak ni za Izrael.
Pitanje je samo kad ce Palestinci da se prekinu da se igraju rata.
Istina, ima Izrael nuklearno oruzje, ali ono je pod strogom kontrolom, niti je ikad Izrael prijetio ikome da ce ga uportijebiit.Izrael je taj koji ima nuklearno naoruzanje, ali njemu se ne prijeti kao Iranu recimo.
Iran sa druge strane je direktno prijetio upotrebom nuklearnog oruzja i govorima poput da Izrael treba unistiti 100%, da Holokast nikad nije bio da je najbolji jevrejin mrtav jevrejin i sl.
Da ti iskreno kazem, koliko god ne simpatisem bas Izraelsku politiku, onaj manijak iz Irana je zadnji covjek kome bi trebalo dati atomsku bombu u ruke. Kako da ne??
Radikalna pro-islamska manjina trazi rat do istrebljenja i unistenja Izraela i svih onih koji su im na putu do oformljena pan-islamske drzave koja ce se spojiti sa Iranom.Radikalna pro-islamska manjina trazi normalan zivot i postovanje UN rezolucija?
Da i to je manjina.
RAZLIKUJ RADIKALU PRO-ISLAMSKU od ISLAMSKE. Ok?
Velika vecina islamska u Palestini hoce mir, ali ne dolazi do izrazaja i na zalost bira radikaliste u vlasti. Zato im nikad nece krenuti na bolje dok ne izaberu prave ljude.
Jebote cijeli UN ispade islamski proradikalni pokret!!!
Ko to kaze? Pa i Izrael priznaje UN rezolucije. Problem je kad ce Palestinci da naprave drzavu, pohapse dzihadlije i preuzmu kontrolu nad svojim teriorijama, odreknu se napada na Izrael i odluce se za mir umjesto dzihada.
Znaci ti medjunarodno priznatu zemlju (Izrael) hoces da izbirses iz postojanja i napravis pan-islamsku drzavu do Irana i to je ok?Znaci normalan si samo ako pristanes da te gaze, ako das svoju zemlju agresoru i zlocincu. Imas opasno poremecen sistem vrijednosti decko!
Kakve su to vrijednosti?
Ja kako ti rekoh sam za Palestinsku drzavu i Izrael u granicama 95% kako je to i UN sugerirao.
Sve ostalo vanka. Price o 1948. ili hiljadugodisnjoj judeji ili sta ja znam.
Ma ja, hajmo malo zauzet agresijom i protjerivanjem teritorija, a onda se idemo igrat "mir mir mir niko nije kriv. Vrati teritoriju, dopusti povratak protjeranima, pusti hiljade nevinih, zene i djecu iz zatvora, tek onda se moze pricat o miru! ".
Znaci dzihad do kraja? I to je onda mir. Granice se znaju i one su razumne koliko toliko. E sad ako neko hoce "vise" to je onda cisti terorizam pa bio Izraelski ili Palestinski.
Koje teritorije da se vrate? Tel Aviv? Haifa?
Nema u zatvoru djece. Nadji mi izvjestaje gdje to pise. Ne izmisljaj. Ko da se pusti iz zatvora - Hamas/Hezbolah bombasi?
Nek tebi milostivi Allah da pamet. Nijedno ubijanje ne opravdava nijedno ubijanje.Nadam se da svi vi koji opravdavate krvavi genocid koji se vec desetljecima sprovodi nad palestincima ne mozete spavati, a Bog nek vam da ono sto zasluzujete!
Danas Palestinci su odlucili da putem Hamasa i Hezbolaha se bore za svoja prava. Los potez i kriminalan. Dok kao vecina ne izabreru postene ljude, od njih nikad nista nece biti.
Upamti jedno - Izrael je mocna drzava sa najjacom vojskom u regionu. To su osjetile sve arapske drzave i Egipat i Jordan i Sirija. Izrael je maltene' osvojio Egipat za dorucak. To zna i Liban - zato je ne-Hezbolahski Liban veoma pomirljiv.
Mnogi su davno shvatili da se ne moze ratom nista postici. Mir nudi mnogo vise.
U svakom slucaju tvoje pravo da mislis sta hoces. U nekim stvarima se slazemo, u nekim ne i "mirna Bosna"
Postovanje.
Last edited by Bosnian_spring on 15/07/2006 19:53, edited 1 time in total.
-
Bosnian_spring
Valjda kriza kad se ne zna sta da pametno kaze. Pozdravi na pravom Bosanskom komentaru.forUMASH wrote:....nek si ti nama propisao sta i kako treba razmislja....koji ce mi qurac moj mozak kad mogu slijediti ogranicenjaka tvoga kalibra.....Beslija wrote: svaki onaj koji se suprostavlja gore napisanom
2. se pravi glup
3. je maloumnik
hvala lipo.....
ps - glup i maloumnik su pravo slicni pojmovi tako da si tacku (3.) mogao bolje iskoristiti....
...kreativna kriza ili ...
-
Bosnian_spring
STICKITOUT - Komentar tacno na mjestu - kratko i jasno. Svaka cast.stickitout wrote:Samo jos da je svijet crno-bijeli ti bi u njemu direktor bio. Ne idu te boje i nijanse bas najbolje moram reci.Beslija wrote:Citam ovo sto se pise i likovi govore kako Izrael ne bi radio to i to da "palestinska djeca" ne rade to i to.........pa mislim , to samo maloumnik moze reci.....
Covjece , Izrael hoce da Palestina nestane....Izrael napada.....Palestina se brani SVIM silama protiv izraela.....palestinac ubije "vojnika" ,on je terorista....Izraelac ubije " dijete " on se brani od teroriste...
sta je nejasno...????
to je to...... kako zaustaviti??...ili svi muslimani lagano u palestinu pa branite "svoju bracu" ILI cekajte dok svi palestinci poginu pa da vas pocnu napadati...
2. se pravi glup
3. je maloumnik
hvala lipo.....
Izgleda da sam ja sa "nijansama" malo pokvario crno-bijeli svijet ovdje..
-
BAHadzic
Bosnian_Spring
Bosnia_spring sutra da Japan mahne kini 3 Vojnika, onda kina ima pravo da srusi japan do temelja i da salju japancima listice e maknite se iz tokia i yokohame itd
ti nisi normalan za 3 zarobljenih vojnika preko 60 nevinih dusa djece zene starci mladici
negotivim muslimanske extrimiste ali bogami i negotivim izraelske extrimiste:
Bosnia_spring sutra da Japan mahne kini 3 Vojnika, onda kina ima pravo da srusi japan do temelja i da salju japancima listice e maknite se iz tokia i yokohame itd
ti nisi normalan za 3 zarobljenih vojnika preko 60 nevinih dusa djece zene starci mladici
negotivim muslimanske extrimiste ali bogami i negotivim izraelske extrimiste:
-
Bosnian_spring
Evo nisam ljubitelj slika previse, ali cisto da ubacimo malo nijansi...

Mirljobljiva gradjanka slavi pogodak Izraelskog broda od strane “glorouke” i ne-naourazane pacifisticke grupe za sadnju zutih ruza Hezbolah

Mirljobljiva gradjanka slavi pogodak Izraelskog broda od strane “glorouke” i ne-naourazane pacifisticke grupe za sadnju zutih ruza Hezbolah
-
Bosnian_spring

Evo udruzenje za vrtlarstvo Hezbolah mirno i dostojanstveno ubija djecu kao na ovoj slici gdje vidite ocajnog oca koji se srusio pokraj ubijenog 5-godisnjeg djecaka sa kacusom raketom.
Last edited by Bosnian_spring on 15/07/2006 20:16, edited 7 times in total.
-
Beslija
Bosnian spring..........ti si izgleda od onih sto SE "PRAVE" GLUPI.Bosnian_spring wrote:STICKITOUT - Komentar tacno na mjestu - kratko i jasno. Svaka cast.stickitout wrote:Samo jos da je svijet crno-bijeli ti bi u njemu direktor bio. Ne idu te boje i nijanse bas najbolje moram reci.Beslija wrote:Citam ovo sto se pise i likovi govore kako Izrael ne bi radio to i to da "palestinska djeca" ne rade to i to.........pa mislim , to samo maloumnik moze reci.....
sta je nejasno...????
2. se pravi glup
3. je maloumnik
hvala lipo.....
Izgleda da sam ja sa "nijansama" malo pokvario crno-bijeli svijet ovdje..
-
Vozdra_123
citaj: dodji na obuku...senada wrote:VIJESNIKmostarac wrote:...Izrael je jedna zlocinacka drzava, Republika Srpska arapskog svijeta,
Dodik u nedjelju u Izraelu
BANJA LUKA, 30. listopada - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik započet će u nedjelju trodnevni posjet Izraelu. Prema agenciji Srna, Dodik, koji u Izrael putuje na poziv izraelske vlade, trebao bi se sastati s vladinim dužosnicima i s predstavnicima oporbe te sudjelovati na inauguraciji gospodarskog informativnog centra Republike Srpske u Jeruzalemu.
-
BAHadzic
bosnian_spring
1. Evropa i Vatikan su osudili Izrael i tacka
2. Nemoj da bi vise reko da si Bosnjak vrjedas me stime nemogu da vjerujem da ima takvih Bosnjaka koji pravde zlocin.... nakon svega sto smo dozivjeli sram i stid te boga i naroda
1. Evropa i Vatikan su osudili Izrael i tacka
2. Nemoj da bi vise reko da si Bosnjak vrjedas me stime nemogu da vjerujem da ima takvih Bosnjaka koji pravde zlocin.... nakon svega sto smo dozivjeli sram i stid te boga i naroda
Last edited by BAHadzic on 15/07/2006 20:18, edited 1 time in total.
-
Bosnian_spring

Nemoguce da Izraleska djeca pate.....samo Palestinska....
-
Bosnian_spring

Bus je bio i sa Libanskim Predsjednikom, ne samo Izraelskim. Pa sta?