Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote:De nek mi neko nadje Ustav neke evropske zemlje (osim naseg naravno) u kojem postoji kategorija "konstitutivni narod"...

Ne ide a ?

Sto li ?

:D :D
Problem više nacija u jednoj državi u Europi se riješava nacionalnim pokrajinama. Što se mene tiče, može odmah sutra i da zaboravimo "konstitutivnost na cijelom teritoriju".
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Zavatoni wrote:Nema se tu sta Komsic pitat.
Normalno je da vecina Hrvata nece glasat za njega kad je momak Sarajlija, urban lik, borio se za ovaj grad i Republiku BiH, sto bas i nije bilo u skladu sa politikom R Hrvatske prema BiH.
Onda bi trebao predstavljati Sarajlije, zar ne?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

novel wrote: Izmijeniti izborni zakon i citav mehanizam....uvesti tropartijski sistem i gotovo.....budzet isto tako....3 budzeta neka svako sebi u kasu skuplja.....zabraniti sve druge opcije i mirna bosna :? :oops:
Zar si me tako čuo? :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote:De nek mi neko nadje Ustav neke evropske zemlje (osim naseg naravno) u kojem postoji kategorija "konstitutivni narod"...

Ne ide a ?

Sto li ?

:D :D
Problem više nacija u jednoj državi u Europi se riješava nacionalnim pokrajinama. Što se mene tiče, može odmah sutra i da zaboravimo "konstitutivnost na cijelom teritoriju".
Aha, pa neki su u Hrvatskoj i Srbiji planirali "rijesiti" taj problem tako sto ce humano preseliti Srbe i Hrvate iz Bosne u etnicki ciste regije, pa vidi kako se to sve zavrsilo... Eto ti si iz Mostara, ok, ali u kojoj ce "nacionalnoj pokrajni" biti Hrvati Posavine, Sarajeva, Tuzle itd. ? Ili su oni jednostavno manji Hrvati od vas u Hercegovini, pa ne zasluzuju nikakva prava i postovanje, kao ni Komsic ?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Normalno je da vecina Hrvata nece glasat za njega kad je momak Sarajlija, urban lik, borio se za ovaj grad i Republiku BiH, sto bas i nije bilo u skladu sa politikom R Hrvatske prema BiH.
Ako se ne varam i u Sarajevu ima Hrvata...
novel

Post by novel »

De nek mi neko nadje ***** neke evropske zemlje u kojem postoji kategorija "konstitutivni narod"...
:D Bosna i H do Tokija :D svud nas ima da ti ne nabrajam.........jos malo pa cemo biti konstitutivni na cijelom podrucju Evropske Unije....nemogu se oni tek tako sa nama zahebavati....ili da nas priznaju kao konstitutivne ili necemo nikako u EU....neka okace clanstvo macko o rep :D
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

joj samo da je tito ziv pa da sredi ovo malo. pa ovo ce otic sve u pm. ovdje je rjesenje samo komunizam i to u onom najgorem obliku. kakva demokratija. nije to ba za nas. stoka je to. samo komunizam. jaka policija, pendreci po pola metra, to nama treba.
car-x

Post by car-x »

Shoba wrote:Mislim da je , sto se tice Hrvata u BiH presudna elita iz zapadne hercegovine , koja i dalje zeli da je ekonomski-pravno a i piratski jednom nogom u hrvatskoj a jednoj u bosni . Z.Hercegovina i hrvatski dijelovi srednje Bosne su najbogatiji dio BiH, i procentualno Hrvati u BiH ekonomski zive najbolje. Dje je onda zapelo?
"Nazalost", nema vise drumarine za Bosance kojima se uzme pola robe iz konvoja, a ni cigarete se ne mogu lako svercovati preko porozne granice sa hrvatskom. (Pa zato i ne mogu smisliti Mesica, jer je to ukinuo). Kad bi dosao Komsic za predsjednika, ovima bi bilo jos gore, jer bi se morao iznijeti prljavi ves na povrsinu.
Skoro sve firme iz Z.hercegovine haraju po sarajevu. I neka prodaju svoju robu, to je business. Vlasnicima tih kompanija ne smetaju bosnjaci kao kupci, ali ce ipak morati upotrijebiti te pare da "plate carinu" HDZ-u pred izbore. U trgovini je kljucna stvar POVLASTENI POLOZAJ,i jedno je prodavati, a drugo je imati politicko-ekonomski monopol. Znaci, "od Bosnjaka trebamo uzeti crno ispod noktiju, ali mi od njih necemo ni sibice uzeti?"...Mislim da je glavni moto HDZ-a "Mi se necemo odcijepiti dok god nam ide dobro!", kojem ovakva BiH izuzetno odgovara. U hrvatskoj bi Z. hercegovina bila isto kao Ploce, Knin, ili tako neka kokuzna sredina.

Slazem se sa cinjenicom da ima Hrvata u BiH koji su ugrozeni. Nazalost,uvijek ih je bilo ugrozenih i bice ih, isto kao i bosnjaka i srba. (Kad je nacionalizam glavni drustveni pokretac, sta je za ocekivati? ) Uvijek ce biti odredjeni procenat siromasnih i obespravljenih, ali da li se uvijek za losu situaciju u sopstvenoj kuci moraju okrivljivati drugi?
Ja se uvijek pitam jednu stvar: zasto siromasni hrvat iz zenice za svoju losu situaciju ne optuzi bogatog tajkuna iz citluka, ili siromasni bosnjak iz gorazda bogatog sandzakliju u sarajevu?

Valjda to tako ne ide :-)
odlican primjer kako se razmislja svojom glavom.. steta sto nam to nije vrlina nego izuzetak..
novel

Post by novel »

Zar si me tako čuo?
Nisam ali mi je vise prekoglave kukanje i 3 clanih azdaha, a pogotovo ovik konstitutivnih jahaca :oops: ....sa "wukom" se slazem 100%, ma kakvi 300....
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

wolf lobovski wrote:joj samo da je tito ziv pa da sredi ovo malo. pa ovo ce otic sve u pm. ovdje je rjesenje samo komunizam i to u onom najgorem obliku. kakva demokratija. nije to ba za nas. stoka je to. samo komunizam. jaka policija, pendreci po pola metra, to nama treba.
Nemoj tako, pa vidis da smo sad konstitutivni, a u komunizmu nismo bili, ja ne znam kako bi opet mogao bez svoje konstitutivnosti, i ko bi se brinuo o mojim nacionalnim interesima, da mi djeca idu samo s "nasim" u skolu, da samo "nasi" kradu moje pare, da se prica samo "nas" na televiziji... Kako bi bez toga ?! S konja na magarca... :D :D :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote:Aha, pa neki su u Hrvatskoj i Srbiji planirali "rijesiti" taj problem tako sto ce humano preseliti Srbe i Hrvate iz Bosne u etnicki ciste regije, pa vidi kako se to sve zavrsilo... Eto ti si iz Mostara, ok, ali u kojoj ce "nacionalnoj pokrajni" biti Hrvati Posavine, Sarajeva, Tuzle itd. ? Ili su oni jednostavno manji Hrvati od vas u Hercegovini, pa ne zasluzuju nikakva prava i postovanje, kao ni Komsic ?
Pa, Hrvat iz Tuzle je već danas u bošnjačkoj pokrajini. Ne vidim šta on gubi ako se BiH uredi kao i ostatak Europe?

Zašto je Hrvatu iz Tuzle korist ako Bošnjaci biraju hrvatskog zastupnika?
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Tomislav MO wrote:
Vidis to si ti rekao, a ideja ti i nije toliko ni losa.
Znaci Tomislav MO nije protiv izbornog zakona po principu regija (koje nisu ni u kakvoj vezi sa pojmom nacionalne vecine). Recimo 4 geografske regije (Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka). Jedno 4-clano predsjednistvo, gdje bi Sarajevo predstavljao Zeljko Komsic, a Mostar Sergej Barbarez npr. :-D
Mozda jednog dana Tomislave.
Mozda jednog dana.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote:Aha, pa neki su u Hrvatskoj i Srbiji planirali "rijesiti" taj problem tako sto ce humano preseliti Srbe i Hrvate iz Bosne u etnicki ciste regije, pa vidi kako se to sve zavrsilo... Eto ti si iz Mostara, ok, ali u kojoj ce "nacionalnoj pokrajni" biti Hrvati Posavine, Sarajeva, Tuzle itd. ? Ili su oni jednostavno manji Hrvati od vas u Hercegovini, pa ne zasluzuju nikakva prava i postovanje, kao ni Komsic ?
Pa, Hrvat iz Tuzle je već danas u bošnjačkoj pokrajini. Ne vidim šta on gubi ako se BiH uredi kao i ostatak Europe?

Zašto je Hrvatu iz Tuzle korist ako Bošnjaci biraju hrvatskog zastupnika?
E pa, ako kad budes dolazio u Tuzlu, pogledaj na Husinu s desne strane kriz i spomenik poginulim braniteljima, pripadnicima tuzlanskog HVO-a, pa pogledaj na Slanoj banji spisak branitelja i HVO-a i ARBiH, svih nacionalnosti, pa se onda zapitaj... Nije Tuzla care nikakva "bosnjacka pokrajina", nije nikad ni bila, niti ce biti, kamo srece da ostatak zemlje razmislja kao Tuzla, svima bi nam bolje bilo...
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

ma sta on zna kako tuzla razmislja!!!
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Zavatoni wrote:
Tomislav MO wrote:
Znaci Tomislav MO nije protiv izbornog zakona po principu regija (koje nisu ni u kakvoj vezi sa pojmom nacionalne vecine). Recimo 4 geografske regije (Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka). Jedno 4-clano predsjednistvo, gdje bi Sarajevo predstavljao Zeljko Komsic, a Mostar Sergej Barbarez npr. :-D
Mozda jednog dana.
Ah, te "regije" su, koliko god meni u teoriji dobro zvučalo, ipak samo ljevičarska utopija, neostvarivo u praksi. Možeš ti nazvat sarajevsku regiju ekonomskom ili geografskom, ali u njoj ostaje bošnjačka većina. Ako ta većina odluči glasovati za SDA, ne vidim kako bi je netko mogao spriječiti. I da li onda takva regija ostaje i dalje ekonomska i geografska suštinski a ne samo po imenu?

Stoga "ekonomske regije" ili "etničke regije" ne postoje. Postoje samo regije, pokrajine ili kako god ih nazoveš i u njima je uvijek netko većina a netko drugi manjina. Kako god ti povučeš crtu sarajevske regije, ona će imati bošnjačku nacionalnu većinu a nema nikakve stvarne garancije da ta većina neće glasovati za nacionaliste.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

wolf lobovski wrote:ma sta on zna kako tuzla razmislja!!!
Ma bravo majstore. Sad smo krenuli u pravom smjeru.
Halo mostarac sta ti znas kako jedan tuzlak razmislja. Nek si mu rek'o. :)
Dabogda se samo u buducnosti prepucavali na regionalnoj osnovi.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

wolf lobovski wrote:ma sta on zna kako tuzla razmislja!!!
Ma ne mora da zna, al' meni strasno ide na kurac taj nacin razmisljanja, da su eto pravi Hrvati negdje dole u Hercegovini i Hrvatskoj, a moje komsije, ili sarajlije, ili banjalucani - nisu pravi Hrvati, vec su izdajice, sluge Bosnjaka, valjda zato jer nisu spakovali kofere i otisli kako im je govorio Boban, vec su ostali s nama i kroz najgore belaje...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Zavatoni wrote:
Tomislav MO wrote: Onda bi trebao predstavljati Sarajlije, zar ne?
Mozda jednog dana.
Ah, te "regije" su, koliko god meni u teoriji dobro zvučalo, ipak samo ljevičarska utopija, neostvarivo u praksi. Možeš ti nazvat sarajevsku regiju ekonomskom ili geografskom, ali u njoj ostaje bošnjačka većina. Ako ta većina odluči glasovati za SDA, ne vidim kako bi je netko mogao spriječiti. I da li onda takva regija ostaje i dalje ekonomska i geografska suštinski a ne samo po imenu?

Stoga "ekonomske regije" ili "etničke regije" ne postoje. Postoje samo regije, pokrajine ili kako god ih nazoveš i u njima je uvijek netko većina a netko drugi manjina. Kako god ti povučeš crtu sarajevske regije, ona će imati bošnjačku nacionalnu većinu a nema nikakve stvarne garancije da ta većina neće glasovati za nacionaliste.
To stoji, medjutim kad se ne bi glasalo za nacionaliste, sama nacionalna struktura tih regija ne bi bila bitna, zar ne ? Vec bi recimo tuzlanska regija gurala rudarstvo, hercegovacka turizam, zenicani bi gurali zeljezaru i sl... Samo bi se gledali pravi interesi, a ne neka tamo nacionalisticka preseravanja, na kojem ce jeziku biti natpis na osnovnoj skoli u kojoj djecu razdvajaju ko stoku...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote: E pa, ako kad budes dolazio u Tuzlu, pogledaj na Husinu s desne strane kriz i spomenik poginulim braniteljima, pripadnicima tuzlanskog HVO-a, pa pogledaj na Slanoj banji spisak branitelja i HVO-a i ARBiH, svih nacionalnosti, pa se onda zapitaj... Nije Tuzla care nikakva "bosnjacka pokrajina", nije nikad ni bila, niti ce biti, kamo srece da ostatak zemlje razmislja kao Tuzla, svima bi nam bolje bilo...
To sa križem i spomenikom može pokazati samo da li se u Tuzli poštuju ljudska prava. Očito je da se ljudska prava u Tuzli poštuju.

Nemam ja ništa protiv Tuzle, čak naprotiv, ali i dalje stoji da su u Tuzli apsolutna vlast Bošnjaci.
mostarac

Post by mostarac »

Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote:
Zavatoni wrote: Vidis to si ti rekao, a ideja ti i nije toliko ni losa.
Mozda jednog dana.

To stoji, medjutim kad se ne bi glasalo za nacionaliste, sama nacionalna struktura tih regija ne bi bila bitna, zar ne ? Vec bi recimo tuzlanska regija gurala rudarstvo, hercegovacka turizam, zenicani bi gurali zeljezaru i sl... Samo bi se gledali pravi interesi, a ne neka tamo nacionalisticka preseravanja, na kojem ce jeziku biti natpis na osnovnoj skoli u kojoj djecu razdvajaju ko stoku...
e tu vec dolazimo do Josipa Broza :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

mostarac wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote: Ah, te "regije" su, koliko god meni u teoriji dobro zvučalo, ipak samo ljevičarska utopija, neostvarivo u praksi. Možeš ti nazvat sarajevsku regiju ekonomskom ili geografskom, ali u njoj ostaje bošnjačka većina. Ako ta većina odluči glasovati za SDA, ne vidim kako bi je netko mogao spriječiti. I da li onda takva regija ostaje i dalje ekonomska i geografska suštinski a ne samo po imenu?

e tu vec dolazimo do Josipa Broza :D
rahmet mu dusi... :D :D
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Tomislav MO wrote:
Zavatoni wrote:
Tomislav MO wrote: Onda bi trebao predstavljati Sarajlije, zar ne?
Mozda jednog dana.

Te regije se vec stvaraju Tomislave. Samo mi to jos ne vidimo. Ide to sve nekim svojim prirodnim tokom. Sporo. Al' se stvaraju.
Naravno pojam nacionalnog identita ce morati biti zasticen, ali to nece biti u fokusu.
Bice to.
Jednog dana.
Za 10-ak godina.
Umjereni optimista, sto bi se reklo.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote: E pa, ako kad budes dolazio u Tuzlu, pogledaj na Husinu s desne strane kriz i spomenik poginulim braniteljima, pripadnicima tuzlanskog HVO-a, pa pogledaj na Slanoj banji spisak branitelja i HVO-a i ARBiH, svih nacionalnosti, pa se onda zapitaj... Nije Tuzla care nikakva "bosnjacka pokrajina", nije nikad ni bila, niti ce biti, kamo srece da ostatak zemlje razmislja kao Tuzla, svima bi nam bolje bilo...
To sa križem i spomenikom može pokazati samo da li se u Tuzli poštuju ljudska prava. Očito je da se ljudska prava u Tuzli poštuju.

Nemam ja ništa protiv Tuzle, čak naprotiv, ali i dalje stoji da su u Tuzli apsolutna vlast Bošnjaci.
Pa kakve to veze ima ? U Tuzli su Bosnjaci vazda bili vecina, logicno je da ce ih i najvise biti u vlasti, ali to uopste nije bitno... I kako mislis "apsolutna vlast" ? De mi malo to pojasni molim te ? To podrazumjeva da ostali ne ucestvuju u vlasti, sto jednostavno nije istina... Nije rijec o tome da li se u Tuzli postuju ljudska prava, vec o tome da su ljudima vaznije neke druge stvari osim vjere i imena... Kontas ?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:

izvini, ali malo je tesko napraviti drzavu u kojoj ce 8% ciniti vecinu nad 52% i to na 25%, a ako uzmemo federaciju na 50% teritorije. Malo je to nemoguce sa fizickog stanovista
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote:To stoji, medjutim kad se ne bi glasalo za nacionaliste, sama nacionalna struktura tih regija ne bi bila bitna, zar ne ? Vec bi recimo tuzlanska regija gurala rudarstvo, hercegovacka turizam, zenicani bi gurali zeljezaru i sl... Samo bi se gledali pravi interesi, a ne neka tamo nacionalisticka preseravanja, na kojem ce jeziku biti natpis na osnovnoj skoli u kojoj djecu razdvajaju ko stoku...
Kao što rekoh, u teoriji dobro zvuči, ali u praksi ne postoji način da narediš narodu za koga će glasovati. To je uvijek nepredvidivo. Naravno, ako ti riješiš ovaj problem, eto ja sam za kakve god hoćeš regije. :D

Samo zbog ovog problema regije moraju koliko je moguće pratiti etničku liniju. A "ekonomske" stranke mogu pobijediti i u ovakvoj regiji, možda čak imaju veću šansu, jer ne postoji karakteristični strah "hoće li onaj drugi narod glasovat za nacionaliste ili ekonomiste".
Post Reply