GROZD
-
sarajevac
[/quote]
Kada su akcije gradjanske neposlusnosti u pitanju....u nasem gradu treba biti jako oprezan. Kako blokirati bilo sta, a da na sebe ne navuces bijes ionako frustrirane populacije stanovnistva (Novi izraz kolegice Zirdum)...?[/quote]
slazem se u potpunosti. bilo bi presmijesno blokirati ljude koji ovdje zive i vec su blokirani sa nekoliko strana.
a blokirati samo one koje ciljas? vladine institucije? ulaze?
mozda je to izvodljivo?
Kada su akcije gradjanske neposlusnosti u pitanju....u nasem gradu treba biti jako oprezan. Kako blokirati bilo sta, a da na sebe ne navuces bijes ionako frustrirane populacije stanovnistva (Novi izraz kolegice Zirdum)...?[/quote]
slazem se u potpunosti. bilo bi presmijesno blokirati ljude koji ovdje zive i vec su blokirani sa nekoliko strana.
a blokirati samo one koje ciljas? vladine institucije? ulaze?
mozda je to izvodljivo?
-
idic
Podržavam sve njihove zahtjeve i ideje i smatram da su na mjestu.
Gledala sam ih sinoć na BHT-u, poderali su sve predstavnike nacionalnih stranaka snagom argumenata. Pokazali su im i dokazali da nisu ispunili niti jedno od predizbornih obećanja od prošlih izbora.
Predstavnici nacionalnih stranaka i dalje zastupaju interese samo svog naroda i plaše onim drugim ( koalicionim partnerima u vlasti
) i ugroženošću nacionalnih interesa. Drže se te teze ko pijan plota i očigledno da nemaju apsolutno nikakvu novu platformu za nove izbore, osim nacionalnih interesa.
Bojim se samo da Grozd, kao organizacija finansirana stranim kapitalom (US-aid gdje su programi obično kratkoročni i striktno ograničenog budžeta) neće dobaciti ni do sljedećih izbora. Bilo bi mi zaista draže da je našem narodu zaista došlo iz guzice u glavu i da su shvatili da ova i ovakva politika vodi samo dublje u propast i da su se sami organizovali bez pomoći iz inostranstva.
Ako i na ovim predstojećim izborima u BiH, uprkos dnu koje smo već davno dotakli, pobjedi trojno bratstvo SDA-SDS-HDZ onda zaslužujemo samo da na nas neko baci napalm bombu i sve kompletno spali. Možda će na onda za nekih 20-tak godina ovdje se oformiti neka bolja i humanija država, sa ljudima koji misle svojom glavom i biraju u svom interesu.
Gledala sam ih sinoć na BHT-u, poderali su sve predstavnike nacionalnih stranaka snagom argumenata. Pokazali su im i dokazali da nisu ispunili niti jedno od predizbornih obećanja od prošlih izbora.
Predstavnici nacionalnih stranaka i dalje zastupaju interese samo svog naroda i plaše onim drugim ( koalicionim partnerima u vlasti
Bojim se samo da Grozd, kao organizacija finansirana stranim kapitalom (US-aid gdje su programi obično kratkoročni i striktno ograničenog budžeta) neće dobaciti ni do sljedećih izbora. Bilo bi mi zaista draže da je našem narodu zaista došlo iz guzice u glavu i da su shvatili da ova i ovakva politika vodi samo dublje u propast i da su se sami organizovali bez pomoći iz inostranstva.
Ako i na ovim predstojećim izborima u BiH, uprkos dnu koje smo već davno dotakli, pobjedi trojno bratstvo SDA-SDS-HDZ onda zaslužujemo samo da na nas neko baci napalm bombu i sve kompletno spali. Možda će na onda za nekih 20-tak godina ovdje se oformiti neka bolja i humanija država, sa ljudima koji misle svojom glavom i biraju u svom interesu.
-
privremeni
[/quote]Goa wrote:privremeni wrote:Goa wrote: Imas li ti neki konkretniji cilj? Ili samo onako odoka procjenjujes nesta da je dobro ili lose?
bas me interesuje sta ti smeta vezano za dostojanstven standard života na selu?[/quote]
hajd mi fino objasni sta to znaci, sta podrazumjevate konkretno pod tim.
Pitanje za tebe? Kako bi se ti osjecao da cijeli zivot ides 5 kilometara pjeske do prve prodavnice ili do autobuske stanice? zamisli samo kako bibilo ljudima u SA kad bi im GRAS ukinuo kombi linije (a kombi linije subvencionira drzava)..... Ti bi prvi izaso na demonstracije jel de? Al ne izadjes sto ima pola miliona ljhudi u ovoj zemlji koji nemaju mogucnost da se voze subvencioniranim kombi prevozom iako zive na brdu kao i u sa....
Uglavnom dostojanstven zivot znaci da nemoze drzava biti nekome majka a nekome maćeha.....
Procitaj Evropsku socijalnu povelju pa ce ti biti jasnije.....
Aubusne linije i subvencioniran saobracaj
sta jos?
I ne zaboravi da smo voljom vecine gradjana i seljaka srusili kakvu takvu socijalnu drzavu 90-te godine.
- Dasi
pokret DOSTA!idic wrote:Podržavam sve njihove zahtjeve i ideje i smatram da su na mjestu.
Predstavnici nacionalnih stranaka i dalje zastupaju interese samo svog naroda i plaše onim drugim ( koalicionim partnerima u vlasti) i ugroženošću nacionalnih interesa. Drže se te teze ko pijan plota i očigledno da nemaju apsolutno nikakvu novu platformu za nove izbore, osim nacionalnih interesa.
-
privremeni
Ili drugim rjecima, da obave svoju gradjansku duznost i glasaju, te preuzmu odgovornost za svoje postupke.Bilo bi mi zaista draže da je našem narodu zaista došlo iz guzice u glavu i da su shvatili da ova i ovakva politika vodi samo dublje u propast i da su se sami organizovali bez pomoći iz inostranstva.
-
idic
Užasno sam razočarana što se još uvjek bune oni koji u BiH imaju bolji život i nadprosječne plate ( čitaj opozicija ) dok većina onih koji su zaista na dnu egzistencijalne ljestvice ( nezaposleni, penzioneri, radnici na čekanju itd ) još uvjek šute. Još gore što ne izražavaju svoj stav je to što i dalje na izborima glasaju za one iste koji su ih doveli na dno ili ne glasaju uopšte
Kako doprijeti do uma takvih ljudi, zar oni zaista nisu svjesni ko je krivac za ovako katastrofalno stanje u zemlji.
Kako doprijeti do uma takvih ljudi, zar oni zaista nisu svjesni ko je krivac za ovako katastrofalno stanje u zemlji.
Last edited by idic on 07/06/2006 16:00, edited 1 time in total.
-
privremeni
To sam mislio pod odgovornoscu, da mucnu glavom kad glasaju (ne mogu traziti besplatno zdravstvo a glasati za nekoga ko smatra da svako sam sebi treba platiti lijecenje), te onda pratiti da li dobijaju ono sto su "platili" i insisitirati na tome.stochar wrote:Naravno, ljudi moraju izaci na izbore, ali moraju shvatiti jednu josh bitniju chinjenicu: Ima zhivota i poslije izbora! Nije dovoljno samo dati svoj glas i poslije kukati, treba politicharima dati do znanja da smo tu, da ih placamo i da moraju raditi u nasem interesu a ne u svom interesu (sto sada obilato rade)!privremeni wrote:Ili drugim rjecima, da obave svoju gradjansku duznost i glasaju, te preuzmu odgovornost za svoje postupke.Bilo bi mi zaista draže da je našem narodu zaista došlo iz guzice u glavu i da su shvatili da ova i ovakva politika vodi samo dublje u propast i da su se sami organizovali bez pomoći iz inostranstva.
Idemo pred Skupštinu!!!
-
Prenj
Ne znam zasto se cudis.idic wrote:Užasno sam razočarana što se još uvjek bune oni koji u BiH imaju bolji život i nadprosječne plate ( čitaj opozicija ) dok većina onih koji su zaista na dnu egzistencijalne ljestvice ( nezaposleni, penzioneri, radnici na čekanju itd ) još uvjek šute. Još gore što ne izražavaju svoj stav je to što i dalje na izborima glasaju za one iste koji su ih doveli na dno ili ne glasaju uopšte![]()
![]()
Evo super primjer na koji nacin hipnoza radi, procitaj cijelu temu
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=25993
-
Goa
Nije bas bila takva. Bila je socijalistička....privremeni wrote:Aubusne linije i subvencioniran saobracaj
sta jos?
I ne zaboravi da smo voljom vecine gradjana i seljaka srusili kakvu takvu socijalnu drzavu 90-te godine.E sad se malo strpi dok prodje ovih 50-tak godina prvobitne akumulacije kapitala.
Svi smo mi za Evropu zar ne? Evropa je zasnovana na jačanju socijalne uloge države i glavni joj je cilj spriječavanje posljedica onoga sta ti podrazumjevas pod 'prvobitnoj akumulaciji kapitala' jos od vremena Marxa....
A sta jos? Pa mnogo toga u oblasti obrazovanja ljudi sa sela (lakse je nekome iz Ferhadije zavrsiti fakultet nego nekome iz Orahovica zar ne?), u oblasti javne infrastrukture (lakse je hodati po mermeru u sarajevu nego po blatu u Ilovači zar ne), u oblasti socijalne zastite starijih (stariji covjek je nemoćan i treba pomoć bez obzira jeli na selu i u gradu zar ne)? u oblasti zdravstvene zaštite, u oblasti poticanja agro-povezanih biznisa (svi bi da otvore pogon u Rajlovcu al niko nece na Zebinoj sumi).. i jos mnogo toga.....
Mislim da dosta toga pise u Građanskoj platformi...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ili makar da naprave kvalitetan vinograd...idic wrote:
-
dzanum
a gdje vam je auto-put? - da se pocne raditi sutra!privremeni wrote: Ponavljam, valjda je logicno da aktivirate onu uspavanu ljepoticu od foruma pa da diskutujemo o zahtjevima tamo, a evo istih:
PETICIJA ZA GRAĐANSKU PLATFORMU ZA IZBORE 2006, GODINE
Potpisivanjem peticije građani će izraziti podršku 12 zahtjeva političkim partijama, nezavisnim kandidatima i koalicijama za prestojeće izbore 2006 godine: OČEKUJEMO DO 2010 GODINE:
1) Da se otvori 150 000 radnih mjesta u BiH;
2) Da se iskorijeni ekstremno siromaštvo;
3) Da minimalna penzija bude 250 KM;
4) Da svaki građanin u BiH ima pristup osnovnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti;
5) Da se obezbjedi dostojanstvn standard života na selu;
6) Da BiH bude zemlja jednakih mogućnosti za mlade ljude;
7) Da se smanje troškovi administracije;
Da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH;
9) Da se smanji nivo korupcije u BiH;
10) Da BiH ispuni uvjete za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU;
11) Da javna preduzeća budu bolje regulisana i efikasnija u pružanju usluga;
12) Da se udvostruče strana ulaganja;
jbt ljudi piramidu kopaju dzaba, ovaj narod ocigledno hoce da radi!!!
-
privremeni
E to je bio zaj.. glasacima onomad (ako su uopce razmisljali o cemu). Svi su se vidjeli sa njemackim primanjima i sindikatom iza ledja. Kao da je Evropi palo s neba. Niko nije preskocio stepenice drustvenog razvoja, a ako je to pokusao, najcesce je mnogo skuplje platio.Goa wrote:Nije bas bila takva. Bila je socijalistička....privremeni wrote:Aubusne linije i subvencioniran saobracaj
sta jos?
I ne zaboravi da smo voljom vecine gradjana i seljaka srusili kakvu takvu socijalnu drzavu 90-te godine.E sad se malo strpi dok prodje ovih 50-tak godina prvobitne akumulacije kapitala.
Svi smo mi za Evropu zar ne? Evropa je zasnovana na jačanju socijalne uloge države i glavni joj je cilj spriječavanje posljedica onoga sta ti podrazumjevas pod 'prvobitnoj akumulaciji kapitala' jos od vremena Marxa....
A sta jos? Pa mnogo toga u oblasti obrazovanja ljudi sa sela (lakse je nekome iz Ferhadije zavrsiti fakultet nego nekome iz Orahovica zar ne?), u oblasti javne infrastrukture (lakse je hodati po mermeru u sarajevu nego po blatu u Ilovači zar ne), u oblasti socijalne zastite starijih (stariji covjek je nemoćan i treba pomoć bez obzira jeli na selu i u gradu zar ne)? u oblasti zdravstvene zaštite, u oblasti poticanja agro-povezanih biznisa (svi bi da otvore pogon u Rajlovcu al niko nece na Zebinoj sumi).. i jos mnogo toga.....
Mislim da dosta toga pise u Građanskoj platformi...
Nego, definisi mi ovaj nas petnaestogodisnji drustveno-ekonomski razvoj.
A sto se tice gore navedenih ostalih potreba seoskog stanovnistva, moram ti reci da je to cista demagogija. Kao prvo, politicari nemaju nikakve vizije niti planova, vec kako sta naidje to pokusavaju, ako bas moraju skinuti sa vrata, al ne znaci da ne trebate traziti.
Medjutim,kad spominjes zdravstvo ili skolstvo, sto ne trazis da se ono ujednaci na nivou Federacije, da drzavu ne spominjem,jer nisu svi ravnopravni od kantona do kantona , bez obzira na grad ili selo, da nije ono "radnici , seljaci i postena inteligencija". A sto se tice otvaranja pogona po selima, bujrum, pare u sake i otvaraj. kako to mislis traziti od privatnog kapitala,a drzava svoj rasprodala ( uz glasacki blagosov i tog istog dijela stanovnistva)i evo cak krcmi vitalne resurse? Privatni kapital ide tamo gdje mu se isplati, gdje je veci profit. Ako ne vjerujes, pitaj one u USAID-u.
Nego, da bi pobrojali sve potrebe pod onim zahtjevom za "dostojanstveni..." morali ste imati neke pokazatelje, pa me interesira, od ukupne populacije u Federacije koliki broj otpada na seoska domacinstva, njihova struktura, koliko ih je obuhvaceno zdravstvenim osiguranjem, broj djece obuhvacen obrazovanjem, te situacija od kantona do kantona (zvanicni statisticki podaci su mi dostupni, volio bi vidjeti vasa istrazivanja).
-
Goa
jedino da ti copy paste Građansku platformu....
oko 1,5 miliona građana BiH zivi na selu... 500.000 ih je siromašno...
sta se trazi to sam ti vec napisao
preko 700.000 ljudi nema pristup zdravstvenim ustanovama bez obzira bili bolesni ili zdravi...
zbog toga:
za zdravstvo se traze jednaka prava na osnovne zdravstvene usuge na nivou cijele BiH, a ne na nivou entiteta
za zaposljavanje, niko ne trazi da vlast tjera da privatni kapital otvara fabrike po inim zebinim sumama.... Al drzava mora obezbjediti da stimulise (najčešće novcem) da je privatnicima isplativo ovoriti fabriku u inim ilovačama (selima mislim).. (za vise na ovu temu vidi poticaj ekonomskog razvoja istočne njemacke i provjeri zbog cega je Dell otvorio tvornicu i lajpcigu 2000-te)...
jesi li imao prilike dobiti odštgampanu knjizicu Građanska platforma? Ima oko 30tak stranica koliko ja znam
oko 1,5 miliona građana BiH zivi na selu... 500.000 ih je siromašno...
sta se trazi to sam ti vec napisao
preko 700.000 ljudi nema pristup zdravstvenim ustanovama bez obzira bili bolesni ili zdravi...
zbog toga:
za zdravstvo se traze jednaka prava na osnovne zdravstvene usuge na nivou cijele BiH, a ne na nivou entiteta
za zaposljavanje, niko ne trazi da vlast tjera da privatni kapital otvara fabrike po inim zebinim sumama.... Al drzava mora obezbjediti da stimulise (najčešće novcem) da je privatnicima isplativo ovoriti fabriku u inim ilovačama (selima mislim).. (za vise na ovu temu vidi poticaj ekonomskog razvoja istočne njemacke i provjeri zbog cega je Dell otvorio tvornicu i lajpcigu 2000-te)...
jesi li imao prilike dobiti odštgampanu knjizicu Građanska platforma? Ima oko 30tak stranica koliko ja znam
-
Goa
Pare..... pare su ga prenj napravilePrenj wrote:Grozdice, mozes li mi odgovoriti na pitanje ... o spotu, u ime transparentnosti ...grozdica wrote:Sinoc je bilo o GROZDU na Centralnom, ja sam definitivno uz njih. A vi????![]()
-
Prenj
Bojim se da uopste ne shvatam poentu onakvih spotova, nesto ko muzicka Potemkinova sela ...Goa wrote:Pare..... pare su ga prenj napravilePrenj wrote:Grozdice, mozes li mi odgovoriti na pitanje ... o spotu, u ime transparentnosti ...grozdica wrote:Sinoc je bilo o GROZDU na Centralnom, ja sam definitivno uz njih. A vi????![]()
zar mislis da bi ovoj cetvorki ikad palo na pamet da ga sami naprave...
-
Saraswati
E to je ono sto je tuzno u ovom spotu... A vidi se ascare... Spot odise nedostatkom istinskog naboja kod navedenih pjevaca... Tuzno, brate, tuzno...Goa wrote:Pare..... pare su ga prenj napravilePrenj wrote:Grozdice, mozes li mi odgovoriti na pitanje ... o spotu, u ime transparentnosti ...grozdica wrote:Sinoc je bilo o GROZDU na Centralnom, ja sam definitivno uz njih. A vi????![]()
zar mislis da bi ovoj cetvorki ikad palo na pamet da ga sami naprave...
-
Goa
Znas i sam da nije tako... Veliki broj ljudi u i oko grozda godinama rade isključivo kako bi pomogli drugima i društvu u cjelini. ovo za spot je drugacije, jer Mia martina i altruizam? neide nikako...edu wrote:bojim se da bi tako isto mogli reci i za grozd..pare..pare su vas okupile..zar mislis da bi vama ikad palo na um da sami to uradite (bez para ofkors!)?
Treba napraviti razliku između građanskog aktivizma GROZD kojeg potiću NGO i marketinga u i oko grozda. Ovo sa spotom je cisti marketing... ili nebi to trebalo dovoditi u neku direktnu vezu sa radom nevladinih organizacija..

u