Vehabizam - Selefizam
- beautyfool
#151 Re: Vehabizam - Selefizam
Pa jeli to ima neka stranka vehabija pa oni imaju glasogovornika i sad kao taj njih zastupa i oni se deklarisu da ne zele da postuju sve one zakone koja im jedna drzava namece?
Iskreno ja smatram da su nam veci problem maloljetnici i njihov neodgoj nego takozvane vehabije.Veca nam je pretnja sto se maloljetnici ubijaju medjusobno i sto odrastaju u tako reci nasilne i mentalno nerazvijene osobe na kojima sutra treba ostati ovaj svijet a rijetko ko se upita kako odgaja svoju djecu, jer svako misli da je njegovo djete zlatno.Zalosno je citati svaki vikend nerede i ubistva koji se desavaju izmedju maloljetnika, ja mislim da je u Bosni to ogroman problem a ne takozvane vehabije.Svako ima pravo ispovjedati vjeru kakvu hoce dok god drugi nisu ugrozeni time a nesto nevidim tako cesto vehabije u crnoj hronici vec upravo podivljale maloljetnike.
U zivotu sve ima prece od preceg, tako se uvijek trebaju redati stvari, po njihovoj vaznosti.
Iskreno ja smatram da su nam veci problem maloljetnici i njihov neodgoj nego takozvane vehabije.Veca nam je pretnja sto se maloljetnici ubijaju medjusobno i sto odrastaju u tako reci nasilne i mentalno nerazvijene osobe na kojima sutra treba ostati ovaj svijet a rijetko ko se upita kako odgaja svoju djecu, jer svako misli da je njegovo djete zlatno.Zalosno je citati svaki vikend nerede i ubistva koji se desavaju izmedju maloljetnika, ja mislim da je u Bosni to ogroman problem a ne takozvane vehabije.Svako ima pravo ispovjedati vjeru kakvu hoce dok god drugi nisu ugrozeni time a nesto nevidim tako cesto vehabije u crnoj hronici vec upravo podivljale maloljetnike.
U zivotu sve ima prece od preceg, tako se uvijek trebaju redati stvari, po njihovoj vaznosti.
-
Macak U Cizmama
#152 Re: Vehabizam - Selefizam
Ako shvatis otkud vehabije crpe svoje ideje , shvatices i ko im je "glasnogovornik". Ne postovati opste propise i zakoned drzave nisu naucili u Komunistickom Manifestu ! ...beautyfool wrote:Pa jeli to ima neka stranka vehabija pa oni imaju glasogovornika i sad kao taj njih zastupa i oni se deklarisu da ne zele da postuju sve one zakone koja im jedna drzava namece?
Vehabizam je prijetnja drzavi , njenoj sigurnosti, redu i zakonu i izvor otkud mladi crpe netoleranciju. Sta ocekivati od djece koja se vec u vrticima razdvajaju i uci ih se da su drugaciji od ostalih ?
- SenSen
#153 Re: Vehabizam - Selefizam
Aha, znaci ovo je bilo nadovezivanje na nadovezivanjebeautyfool wrote:Ja sam se nadovezala na komentar osobe koja je prethodno postirala post i koja je za "vehabiski stil oblacenja kratkih hlaca" rekao da ce dobiti reumu od nosenja kratkih pantalone jer zimi ipak ima minusa a ovo nije Saudija.Moderator je obrisao dio njegovog komentara tako da sad ispade moj odgovor malo nepovezan![]()
Ne shvatam tvoje nadovezivanje na moj poststo se tice oblacenja i muskaraca i zena to je njihov problem samo je zalosno sto u zadnje vrijeme nema razlike izmedju garderobe koja se nosi u spavacoj sobi i u kuci i one garderobe na ulici, zalosno je vidjeti kad asistentica dodje na cas studentima obucena kao da je posla na plazu a ne na cas, znaci bez obzira koliko fakultetski obrazovani bili nazalost u danasnjem vaktu ipak je zakazalo ono osnovno obrazovanje a to je (ne)kultura oblacenja na javnom mjestu.
Pozdrav.
Ja sam reagovala na tvoj post zato sto mi se ucinilo da bez razloga spominjes kako se zene oblace, i to koristeci svijesno infantilne izraze kao "kaputici", "majcice" etc.. Iskreno, cinilo mi se kao nesto sto bi napisala osoba sa Vehabijskim simpatijama, jer sam cula dosta njihovih idiotskih rasprava o zenama (kroz prijatelje iz tih krugova). Naravno, doticni veliki moralisti se usudjuju samo zene komentarisati (meni se licno vise puta dogodilo), i to na onaj arogantni sovinisticki nacin, kao da nemaju osnovnog vaspitanja. Dok nikada nebi prigovorili muskarcu koji hoda okolo bez majce itd. Sumljam da bi ga cak i pogledali onako sa prezirom, kao sto to rade zenama (to im je specialitet).. Sto se tice toga kako se zene oblace, meni je licno vise preko glave sva ta prica! Voljela bih da se zene osjecaju slobodne da oblace sta god im se svidja, pa bio to minic, hidzab ili spacesuit. A ne da ih se osudjuje duplim standardima, i da se njihov izgled komentarise na sve strane i koristi u razne svrhe (politicke, komercijalne etc).
Pozdrav.
-
bogumil-8
#154 Re: Vehabizam - Selefizam
Da, ima prilično dobro organizovana i prilično bogato finansirana "stranka wehabija".beautyfool wrote:Pa jeli to ima neka stranka vehabija pa oni imaju glasogovornika i sad kao taj njih zastupa i oni se deklarisu da ne zele da postuju sve one zakone koja im jedna drzava namece?
Zbog "maloljetnika" i njihovog odgoja ovo najviše i pišem! Lako je zavoditi neuke i neupućene (ti naprimjer nećeš da pročitaš o wehabijama, te ih nazivaš "takozvane vehabije").beautyfool wrote:Iskreno ja smatram da su nam veci problem maloljetnici i njihov neodgoj
Evo, mom komšiji je najpreče da ide izvaditi zub! Da li ti nešto znaš o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima i prioritetima?!beautyfool wrote:U zivotu sve ima prece od preceg, tako se uvijek trebaju redati stvari, po njihovoj vaznosti.
Zbog onih koji ni date linkove neće da pregledaju, ipak treba ponešto i citirati:
Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab kaže:
“Značenje nevjerovanja u taguta podrazumijeva odricanje od svega onoga u šta se vjeruje mimo Allaha: od džina, ljudi, drveća, kamenja i sličnog. Da svjedočiš da je kafir onaj ko to čini i da je u zabludi, da ga mrziš, makar on bio tvoj otac ili brat. Onaj ko kaže: “Ja ne obožavam nikoga osim Allaha, ali se neću suprotstaviti uglednicima, niti kupolama nad kaburovima (turbetima)” i slično tome, ovaj laže kad kaže ´La ilahe illalah´i on nije uznevjerovao u taguta.”
“Neće biti ispravno vjerovanje kod jednog čovjeka, makar ispoljio i tevhid Allahu i ostavio širk, osim neprijateljstvom prema mušricima i dok jasno ne iskaže to neprijateljstvo i mržnju.”
“Kad se kaže ´kloni se taguta´ misli se na mržnju prema njemu, neprijateljstvo srcem, njegovo ponižavanje i izrugivanje jezikom, te ako je moguće njegovo uklanjanje sa rukom i odvajanje od njega. Onaj ko tvrdi da se kloni taguta a ne čini ovo, onda ne govori istinu.”
Na osnovu ovakvih, vlastitih umnih kreacija (za šta nema uporište ni u Kur’anu ni u Hadisima) Muhammed Abdul-Vehab je prolio i previše muslimanske krvi.
Danas u BiH sljedbenici Muhammeda Abdul-Vehaba, predaju “izvorni”, “jedino valjani”, “pravi i autentični” islam i njima se ne suprotstavlja Reis M. Cerić niti E. Bičakčić. Zašto?
Koliki je procenat Sabora IZ BiH koji se slažu sa ovakvim stavom:
“Svak država koja ne sudi po Allahovom zakonu i koja se ne potčinjava njemu je paganska, nevjernička, nepravedna i griješnička država, i to na osnovu ajeta.
Obaveza svih muslimana je da je mrze i da se prema njoj odnose neprijateljski, a zabranjeno im je da je vole i da se odnose prijateljski prema njoj.”
Ideje Muhameda Abdul-Vehaba zagovara (i predaje) priličan broj profesora Islamskih nauka! Njihovi učenici (već nakon završene medrese) predaju vjeronauku u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, derse u džamijama,...Na to država BiH nema uticaja, odvija se mimo "javnog mnenja".
-
dinocaus
#155 Re: Vehabizam - Selefizam
"Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini - Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!" (Ali 'Imran, 28)bogumil-8 wrote: Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab kaže:
“Značenje nevjerovanja u taguta podrazumijeva odricanje od svega onoga u šta se vjeruje mimo Allaha: od džina, ljudi, drveća, kamenja i sličnog. Da svjedočiš da je kafir onaj ko to čini i da je u zabludi, da ga mrziš, makar on bio tvoj otac ili brat. Onaj ko kaže: “Ja ne obožavam nikoga osim Allaha, ali se neću suprotstaviti uglednicima, niti kupolama nad kaburovima (turbetima)” i slično tome, ovaj laže kad kaže ´La ilahe illalah´i on nije uznevjerovao u taguta.”
“Neće biti ispravno vjerovanje kod jednog čovjeka, makar ispoljio i tevhid Allahu i ostavio širk, osim neprijateljstvom prema mušricima i dok jasno ne iskaže to neprijateljstvo i mržnju.”
“Kad se kaže ´kloni se taguta´ misli se na mržnju prema njemu, neprijateljstvo srcem, njegovo ponižavanje i izrugivanje jezikom, te ako je moguće njegovo uklanjanje sa rukom i odvajanje od njega. Onaj ko tvrdi da se kloni taguta a ne čini ovo, onda ne govori istinu.”
Pa ako pogledas tefsir Ibn Kesira (nije vehabija) pise:
Allah Blagi i Uzviseni zabranjuje vjernicima da nevjernike uzimaju za prijatelje prema kojima iskazuju ljubav umjesto prema vjernicima, a zatim im prijeti rijecima: "a ko to cini, s Allahom nema nista!", tj. on je sasvim daleko od Allaha, kao sto Allah Uzviseni kaze:
“O vjernici, ne prijateljujte s nevjernicima umjesto s vjernicima! Zar hocete da pruzite Allahu ocigledan dokaz protiv sebe?" (En-Nisa', 144)
"Izuzev ako se time od njih stitite!", tj. izuzev onih koji se boje u pojedinim zemljama i vremenima od njihova zla, oni mogu od njih potraziti zastitu, tj. da im se priklone formalno, ali i ne dusom i namjerom, kao sto navodi i El-Buhari od Ebu-Derda'a - On kaze: "Mi se odnosimo ljubazno prema ljudima, a srca nam ih proklinju!"
Zabranjuje Allah Svojim robovima - vjernicima da uzimaju za prijatelje nevjernike mimo vjernika i da se sa njima druže, prijateljuju i savjetuju, da im povjeravaju ljubav, te da im odaju stanje vjernika.
Kad vec pricamo o tagutima, evo sta kaze Ibnul-Kajjim (nije vehabija), rahimehullah, u svojoj definiciji taguta, da je to sve ono o cemu rob predje granicu u pogledu obozavanja. Svako onaj ko vlada po necemu sto nije Allahova Knjiga ili sunnet Njegovog Poslanika a.s. , vlada po tagutu za kojeg je Allah Svojim robovima od mu'mina naredio da ne vjeruju u njega.
- beautyfool
#156 Re: Vehabizam - Selefizam
De bolan otkrij nam tajnu ko to finansira tu "stranku vehabija" zivo me pojede to, na svim temama o vahabijama prica se o njihovom finansiranju pa eto de nam malo pojasni konkretnije na sta se misli, ponekad se pitam sto li one "vehabije" rade i idu na posao kad ih vec finansiraju ?bogumil-8 wrote:Da, ima prilično dobro organizovana i prilično bogato finansirana "stranka wehabija".beautyfool wrote:Pa jeli to ima neka stranka vehabija pa oni imaju glasogovornika i sad kao taj njih zastupa i oni se deklarisu da ne zele da postuju sve one zakone koja im jedna drzava namece?
Ostalo necu ni komentarisati jer nebi imalo smisla bilo sta reci u vezi toga, ja vrlo rijetko grupisem ljude i osudjujem ih generalno, svakoga gledam posebno kao individuu bio tkz vehabija ili ne, jer na kraju krajeva svako ce odgovarati za svoje postupke pred Bogom, ko sam ja da sudim
-
zonbirile
#157 Re: Vehabizam - Selefizam
ljudi moji Vatikan priznao Karl Maxa,Galiileja itd..ipak se okreće.Kreće li se išta napred ?
-
bogumil-8
#158 Re: Vehabizam - Selefizam
@dinocaus, citiraš Ibn Kesir-a i Ibnul Kajjim-a koji su učili od Ibn Tejmijje (bio jedan od uzora Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab-u), za kojeg muslimani kažu:
Ibn Tejmijje je bio najštetniji od svih drugih otpadnika i pokvarenih vjerskih ljudi. On se u svojim knjigama, naročito u svojoj knjizi El-vasita, ne slaže sa idžmom muslimana (Idžma’ul-muslimin), ne slijedi selefi salihine, i kontradiktira jasnim izjavama Kur’ani kerima i hadis-i šerifa. On je slijedeći svoj manjkavi i nepotpuni razum i pokvarene ideje skrenuo u krivovjerstvo.
@beautyfool, suština moje priče u ovoj temi je ideologija wehabizma, koja je štetna za sve muslimane u svijetu, pa i za muslimane u BiH. Toj ideologiji, kojoj ubijanje u ime vjere nije strano, trebamo se oduprijeti bez ikakvog dvoumljenja.
Također, mnogobrojne web stranice (wehabijske orjentacije) na našem jeziku niko ne finansira, sve "dobrovoljni rad"!? Ne piše Fatmir Alispahić svoje tekstove radi nagrade "na onom svijetu"!
Komentariši ovo:
Ibn Tejmijje je bio najštetniji od svih drugih otpadnika i pokvarenih vjerskih ljudi. On se u svojim knjigama, naročito u svojoj knjizi El-vasita, ne slaže sa idžmom muslimana (Idžma’ul-muslimin), ne slijedi selefi salihine, i kontradiktira jasnim izjavama Kur’ani kerima i hadis-i šerifa. On je slijedeći svoj manjkavi i nepotpuni razum i pokvarene ideje skrenuo u krivovjerstvo.
@beautyfool, suština moje priče u ovoj temi je ideologija wehabizma, koja je štetna za sve muslimane u svijetu, pa i za muslimane u BiH. Toj ideologiji, kojoj ubijanje u ime vjere nije strano, trebamo se oduprijeti bez ikakvog dvoumljenja.
Finansijski izvještaj dobiješ čim se uradi završni račun o donacijama i “privatnoj” pomoći samo za posebnu grupu vjernika u BiH (biće objavljen u “kupusnom listu”, radi javnosti djelovanja inostrane pomoći, o kojoj ni IZ BiH nema evidenciju). Meni dosta što znam dva odrasla insana koji su tu pomoć dobijali (ne znam da li je dobijaju i dalje). Možda se sjećaš rečenice izgovorene u G. Bukovici: “Ma to je samo zbog potvrde ….radi dobijanja pomoći…!”“Kad se kaže ´kloni se taguta´ misli se na mržnju prema njemu, neprijateljstvo srcem, njegovo ponižavanje i izrugivanje jezikom, te ako je moguće njegovo uklanjanje sa rukom i odvajanje od njega. Onaj ko tvrdi da se kloni taguta a ne čini ovo, onda ne govori istinu.”
Također, mnogobrojne web stranice (wehabijske orjentacije) na našem jeziku niko ne finansira, sve "dobrovoljni rad"!? Ne piše Fatmir Alispahić svoje tekstove radi nagrade "na onom svijetu"!
Komentariši ovo:
Ideje Muhameda Abdul-Vehaba zagovara (i predaje) priličan broj profesora Islamskih nauka! Njihovi učenici (već nakon završene medrese) predaju vjeronauku u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, derse u džamijama,...
-
dinocaus
#159 Re: Vehabizam - Selefizam
To kaze tvoja stranica http://www.antivehabije.com, ne svi muslimani, a na toj stranici pisu stvari kao sto su "Ibadeti nisu dio imana", "Sejjid Kutb je bio vehabija", i razne mnoge gluposti. Ibn Kajjim i Ibn Kesir su veliki ucenjaci, to ce ti potvrditi svaki musliman koji ista zna o islamu, ne znam osobu koja nije citala tefsir Ibn Kesira ili djela Ibn Kajjima, i ovi ucenjaci su spomenuti samo po dobru, ali ti si im nasao mahanu.bogumil-8 wrote:@dinocaus, citiraš Ibn Kesir-a i Ibnul Kajjim-a koji su učili od Ibn Tejmijje (bio jedan od uzora Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab-u), za kojeg muslimani kažu:
Hafiz Ibn Hadžer (jedan od ucenjak koja tvoja stranica nije proglasila vehabijom ili otpadnikom) je u biografiji ed-durerul-kamine o Ibn Tejmijji rekao: „Samo dvije vrste ljudi može reći da je Ibn Tejmijje nevjernik! To može reći čovjek koji je zaista nevjernik ili onaj pak koji ne poznaje stanje Ibn Tejmijja. On je bio iz redova velikodostojnika muslimana... Najimpresivnije od svega je to što se uvijek suprotstavljao mubtedi'ama-inovatorima, i sektama el-hululijje i el-itihadijje. Njegova su djela mnogobrojna i poznata. Njegove fetve po tim pitanjima je nemoguće obuhvatiti. Eh, kako li su samo sretni kada čuju o njegovom „kufru“!? Eh, kako li su samo radosni kada čuju nekoga da je nazvao nevjernikom onoga što nikoga nije nazvao nevjernikom!!! Obaveza je onog što zagovara znanje i ima pameti, da dobro razmisli o govoru ovog učenjaka i njegovim poznatim djelima. Da prihvati predaje samo povjerljivih i da tako odbaci ono što mu se ne dopada i da se pričuva „podmetanja“ koliko god može. Također, kada Ibn Tejmijje ne bi imao drugog učenika osim Šemsuddina ibn Kajjim el-Dževzijja, autora poznatih i priznatih djela, to bi bio dovoljan pokazatelj njegovog priznatog autoriteta i položaja jer su djela Ibn Kajjima prihvaćena kako od njegovih podržavača tako i od njegovih suparnika. Ibn Tejmijji je posvjedočena superiornost u islamskim naukama. Objašnjavao je nejasnoće između govora i razumjevanja njegovim savremenicima iz redova šafijske pravne škole a da o pravnicima hanbelijske škole i ne govorimo. Svima je on objašnjavao diskutabilna pitanja njihovih pravnih škola. Pa tako, ko i pored navedenog njemu pripisuje kufr-nevjerovanje ili to pripiše onom što ga naziva titulom šejhul-islam, takvom čovjeku se ne poklanja pažnja i ne treba jadikovati i zapomagati zbog tog stava. Naprotiv, treba mu se uzvratiti kako bi se povratio istini i shvatio šta je ispravno. Allah govori istinu, On upućuje na pravi put, On nam je dovoljan, Divan je On zaštitnik!“
Hafiz Zehebi (ovaj ucenjak nije spomenut na stranici antivehabije.com, ali nadam se da ga smatraju dobrim) kaže: "Bilo je zapanjujuće kad bi on spomenuo neki primjer, oko kojeg je bilo različito mišljenje uleme, pa bi on dao dokaz i odredio najjači stav, a mogao je raditi idžtihad jer je ispunjavao sve uvjete mudžtehida. Nisam vidio nikog bržeg od njega kad je trebalo sjetiti se nekog ajeta i primjenti ga na dotični problem, niti čovjeka koji se brže može sjetiti teksta i njegovih izvora. Sunnet je bio pred njegovim očima i na vrhu njegova jezika, sa lijepim izražavanjem i otvorenim okom."
Ibn Kesir kaže: "Kad bi čuo nešto, zapamtio bi, a zatim se potrudio da to nauči. Bio je inteligentan i imao je veliku moć pamćenja, postao je imam u tefsiru i svemu što je vezano za tefsir, kao i fikhu. Zaista se smatralo da je bolji poznavalac fikha od mezheba i njihovih sljedbenika. Bio je alim u Usulu kao i u drugim granama dina, gramatike jezika, i brojnim drugim naukama. Niko od naučnika mu nije prigovarao u nekoj nauci. U hadisu je nosio njegovu zastavu, jer je bio vrstan poznavalac i mogao je ocjeniti slab i jak hadis, uz puno objašnjenje svih prenosioca dotičnog hadisa."(Bidaje we nihaje od ibn Kesira).
-
dinocaus
#160 Re: Vehabizam - Selefizam
Koji su to profesori?bogumil-8 wrote: Ideje Muhameda Abdul-Vehaba zagovara (i predaje) priličan broj profesora Islamskih nauka! Njihovi učenici (već nakon završene medrese) predaju vjeronauku u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, derse u džamijama,...Na to država BiH nema uticaja, odvija se mimo "javnog mnenja".
-
andrija2007
#161 Re: Vehabizam - Selefizam
Za Ibn Tejmiju se zna da je zagovarao i vršio progon i diskriminaciju Jevreja, Kršćana i Šiita, prema kojima je
Islam prije njegove pojave bio tolerantan, proguglaj malo.
-
dinocaus
#162 Re: Vehabizam - Selefizam
Daj mi knjige gdje se to navodi, meni kako je poznato on je zivio u doba kada su muslimani imali problema sa tatarima, i znam da je licno ucestvovao u bitkama protiv tatara. Molio bih da ti provjeris svoje tvrdnje, jer si vec na jednoj temi iznosio neke tvrdnje koje su se pokazale kao netacne (tema Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun).andrija2007 wrote:Za Ibn Tejmiju se zna da je zagovarao i vršio progon i diskriminaciju Jevreja, Kršćana i Šiita, prema kojima je
-
andrija2007
#163 Re: Vehabizam - Selefizam
Jesi li ti vehabija?dinocaus wrote:Daj mi knjige gdje se to navodi, meni kako je poznato on je zivio u doba kada su muslimani imali problema sa tatarima, i znam da je licno ucestvovao u bitkama protiv tatara. Molio bih da ti provjeris svoje tvrdnje, jer si vec na jednoj temi iznosio neke tvrdnje koje su se pokazale kao netacne (tema Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun).andrija2007 wrote:Za Ibn Tejmiju se zna da je zagovarao i vršio progon i diskriminaciju Jevreja, Kršćana i Šiita, prema kojima je
-
Broj 1
#164 Re: Vehabizam - Selefizam
Kao sto svi drugi imaju pravo da ispovjedaju svoju religiju tako imaju i tkz, Vehabije. Pustite ljude da zive. Ko voli nek izvoli . Sta cemo sa svim drugim propovjednicima , znaci i njima zabraniti djelovanje. ne moze mene niko premuntati u svoj red ako ja to ne zelim.
-
andrija2007
#165 Re: Vehabizam - Selefizam
A jeli tebi normalno, da vehabija prilazi mom jaranu, koji šeta zagrljen sa suprugom na Alipašinom, i da upozoravaBroj 1 wrote:Kao sto svi drugi imaju pravo da ispovjedaju svoju religiju tako imaju i tkz, Vehabije. Pustite ljude da zive. Ko voli nek izvoli . Sta cemo sa svim drugim propovjednicima , znaci i njima zabraniti djelovanje. ne moze mene niko premuntati u svoj red ako ja to ne zelim.
ih da to nije lijepo?
-
dinocaus
#166 Re: Vehabizam - Selefizam
Ne, nisam vehabija.andrija2007 wrote:Jesi li ti vehabija?dinocaus wrote:Daj mi knjige gdje se to navodi, meni kako je poznato on je zivio u doba kada su muslimani imali problema sa tatarima, i znam da je licno ucestvovao u bitkama protiv tatara. Molio bih da ti provjeris svoje tvrdnje, jer si vec na jednoj temi iznosio neke tvrdnje koje su se pokazale kao netacne (tema Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun).andrija2007 wrote:Za Ibn Tejmiju se zna da je zagovarao i vršio progon i diskriminaciju Jevreja, Kršćana i Šiita, prema kojima je
-
zonbirile
#167 Re: Vehabizam - Selefizam
---------------------------andrija2007 wrote:A jeli tebi normalno, da vehabija prilazi mom jaranu, koji šeta zagrljen sa suprugom na Alipašinom, i da upozoravaBroj 1 wrote:Kao sto svi drugi imaju pravo da ispovjedaju svoju religiju tako imaju i tkz, Vehabije. Pustite ljude da zive. Ko voli nek izvoli . Sta cemo sa svim drugim propovjednicima , znaci i njima zabraniti djelovanje. ne moze mene niko premuntati u svoj red ako ja to ne zelim.
ih da to nije lijepo?
a da ga je zatjerao u neku stvar,valjda bi se tukao.
-
bogumil-8
#168 Re: Vehabizam - Selefizam
Nije moja stranica i nisam rekao svi muslimani. Uputio sam te na Ibn Tejmijju zbog tvog pominjanja njegovih učenika (čijim mišljenjem si branio stavove Muhammeda Abdul-Vehaba (a ne da diskutujemo o Ibn Tejmijji).dinocaus wrote:To kaze tvoja stranica http://www.antivehabije.com, ne svi muslimani,bogumil-8 wrote:@dinocaus, citiraš Ibn Kesir-a i Ibnul Kajjim-a koji su učili od Ibn Tejmijje (bio jedan od uzora Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab-u), za kojeg muslimani kažu:
Iz tvojih tekstova vidim da Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab kod tebe visoko kotira.
Pitat ću te drugačije nego andrija2007: Da li se ograđuješ od bilo kojeg postupka, stava, izreke ili mišljenja Muhammeda Abdul-Vehaba?
-
andrija2007
#169 Re: Vehabizam - Selefizam
Ne bih imao ništa protiv i da jesi, svako ima pravo da bude ono što hoće,sve dok time ne oštećuje drugog i dok ne nameće
svoj "credo" drugom, i dok se služi istinom a ne obmanom.
svoj "credo" drugom, i dok se služi istinom a ne obmanom.
-
dinocaus
#170 Re: Vehabizam - Selefizam
Ako nisi zelio da diskutujemo o Ibn Tejjmiji nisi trebao navoditi ovu lazu:bogumil-8 wrote:Nije moja stranica i nisam rekao svi muslimani. Uputio sam te na Ibn Tejmijju zbog tvog pominjanja njegovih učenika (čijim mišljenjem si branio stavove Muhammeda Abdul-Vehaba (a ne da diskutujemo o Ibn Tejmijji).dinocaus wrote:To kaze tvoja stranica http://www.antivehabije.com, ne svi muslimani,bogumil-8 wrote:@dinocaus, citiraš Ibn Kesir-a i Ibnul Kajjim-a koji su učili od Ibn Tejmijje (bio jedan od uzora Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab-u), za kojeg muslimani kažu:
Iz tvojih tekstova vidim da Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab kod tebe visoko kotira.
Pitat ću te drugačije nego andrija2007: Da li se ograđuješ od bilo kojeg postupka, stava, izreke ili mišljenja Muhammeda Abdul-Vehaba?
Naravno da branim stav Muhammeda bin Abdul-Vehaba (govorim o tagutima), zato sto je to stav uleme, pa sam iz tog razloga navodio misljenje Ibn Kajjima i Ibn Kesira, misleci da na ovom forumu nece biti osobe koja ce reci lose o njima, ili da ti neces reci da su vehabije (ocigledno je da svaki stav koji se kosi sa stavovima stranice antivehabije.com,ili se tebi ne svidjaju, ti onoga koji je to rekao smatras ili vehabijom ili neispravnim).bogumil-8 wrote: Ibn Tejmijje je bio najštetniji od svih drugih otpadnika i pokvarenih vjerskih ljudi. On se u svojim knjigama, naročito u svojoj knjizi El-vasita, ne slaže sa idžmom muslimana (Idžma’ul-muslimin), ne slijedi selefi salihine, i kontradiktira jasnim izjavama Kur’ani kerima i hadis-i šerifa. On je slijedeći svoj manjkavi i nepotpuni razum i pokvarene ideje skrenuo u krivovjerstvo.
Ne ogradjujem se od onih stavova Muahmmeda bin Abdul-Vehaba koje si ti naveo.
- bez_ideje
#171 Re: Vehabizam - Selefizam
Meni sve bi jasno,kada je osoba izgleda karakteristicnog za vehabije pred mojim ocima djevojku koja se sagela na trafici da kupi kartu ,uhvatila za straznjicu ,te pretrcala na drugu stranu ceste gdje su ga cekala jos 2 "brata" i umirali od smjeha
Neka zive kako hoce,al ne na racun drugih,nakon epizode o moralnim "pridikama" vehabija gradskoj omladini ,Jehovini svjedoci mi izgledaju ko fina raja

Neka zive kako hoce,al ne na racun drugih,nakon epizode o moralnim "pridikama" vehabija gradskoj omladini ,Jehovini svjedoci mi izgledaju ko fina raja
-
bogumil-8
#172 Re: Vehabizam - Selefizam
Bez obzira kako ti sebe nazivao ti jesi sljedbenik Muhameda bin Abdul-Vehaba.dinocaus wrote: Naravno da branim stav Muhammeda bin Abdul-Vehaba (govorim o tagutima), zato sto je to stav uleme, pa sam iz tog razloga navodio misljenje Ibn Kajjima i Ibn Kesira, ...
Vjerovatno je i ovaj "učenjak" tvoj uzor:
Šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī je rođen u Palestinī
1387. hidžretske (1967. godine), ali se kao dijete, zajedno sa
roditeljima, preselio za Kuwajt, gdje je završio osnovnu i
srednju školu.
Studirao je na ''El-Masuel'' Univerzitetu u 'Irāqu, a
potom putovao po Hidžāzu u potrazi za znanjem. Učio je pred
poznatim učenjacima, među kojima su i šejh 'Abdul'Azīz bin
Bāz i šejh Muhammed bin Sālih el-'Uthejmīn. Bio je
impresioniran knjigama šejhul-islāma Ibn Tejmijje, Ibn
Qajjima, šejha Muhammed bin 'AbdulWehhaba i njegovih
potomaka, imāma Nedždī da'we.
--------------
U knjizi "Demokratija je vjera", jedan od wehabija, Šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī zagovara i ovo:
DEMOKRATIJA JE VJERA šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī
Iako oni nisu činili sedždu niti rukū' svojim svećenicima,
oni su ih slijedili i pokorili su im se u njihovom dozvoljavanju
zabranjenog i u zabranjivanju dozvoljenog! Oni su ih
podržavali u tome pa je zbog toga Uzvišeni Allāh rekao da su
oni njih uzeli za svoje gospodare i bogove, jer je pokornost u
prihvatanju zakonodavstva – oblik 'ibādeta, koji nije
dozvoljeno upućivati drugome, osim Njemu, Uzvišenom.
Ukoliko čovjek uputi tu vrstu 'ibādeta nekom drugom mimo
Allāha, pa makar i po jednom pravnom pitanju – takvim
postupkom postaje mušrik.
Tako termin tāgūt obuhvata svakog ko sebe proglasi
zakonodavcem uz već postojeći Allāhov zakon. To važi kako
za vladara, tako i za one koji prihvataju njegove zakone. To se
odnosi i na poslanike u zakonodavnoj vlasti i na njihove
zamjenike, koji su isto tako izabrani od strane parlamentaraca.
Ako iko prekorači granice i učini to – sebe je učinio
zakonodavnim bogom. Takav će biti jedan od glavešina tāgūtā.
Njegov islām i njegov tewhīd neće biti prihvaćeni, sve dok ne
porekne tāgūta i dok se ne odrekne sljedbenika i pomagača
tāgūta!
Jedan od obožavanih tāgūta današnjice, u koga svaki
muwehhid mora kufr učiniti, i u njegove sljedbenike, sa ciljem
da slijedi najčvršću vezu i da bude sačuvan od džehennemske
vatre – su prolazna, od strane ljudi načinjena božanstva i
samozvani bogovi, koji ljudima propisuju zakone mimo
Uzvišenog Allāha.
Oni su se složili da je propisivanje zakona prāvo i
dužnost njihovih parlamentarnih vijeća. To isto, navodno, važi
i za međunarodne, oblasne i lokalne strukture vlasti. Oni su to
pokazali kroz njihove zakone i ustave, i to je u njihovim
krugovima odveć poznato.
Jedna od ovih vjera je i – demokratija. Ona se
suprotstavlja Allāhovoj vjeri. Ispred tebe se nalaze osmislene
riječi koje pokazuju zabludu ove uvedene i izmišljene vjere,
kojom su mnogi ljudi fascinirani, čak i mnogi od onih koji
tvrde da je islām njihova vjera, koji tvrde da su muslimani.
Trebaš znati da je to vjera različita od vjere tewhīda i da
je to jedan od krivih puteva, a šejtān stoji na početku svih ovih
puteva, pozivajući u džehennemsku vatru... Tako ćeš se kloniti
ove vjere i pozivati ljude da je se i oni klone.
Stoga, s koje god strane prikazali demokratiju, jasno je da
je to sistem kufra u Allāha Veličanstvenog, širk u Gospodara
nebesa i Zemlje i oštro suprotstavljanje vjeri Allāhove jednoće,
vjeri svih vjerovjesnikā…
Demokratija je ukleti produkt sekularizma i njegovo
dijete bluda (kopile), jer je sekularizam nevjernička doktrina
koja ima za cilj da vjeru odvoji od vladanja i upravljanja
državom.
Propisivao čovjek zakone ili ne, pobjedio on na
mušričkim izborima ili ne, sāmo njegovo slaganje sa
mušricima u vezi demokratske vjere, njegovo odobravanje da
donošenje zakona i suđenje pripada njemu i da učini da njegov
autoritet bude važniji od Allāhove vlasti, Njegove Knjige i
Njegovog zakonodavstva – pa to je onaj pravi kufr! Prema
tome, to je očigledna, jasna zabluda i sāmi širk.
Ljudi u parlamentarnoj demokratiji biraju ove
predstavnike i svaka će grupa ili pleme izabrati ''boga'' od ovih
zakonodavnih ''bogova'', da propisuju zakone prema njihovim
željama i strastima, a u skladu sa tekstom ustava.
Neki od njih biraju svoje ''bogove'' (svoje lažne
zakonodavce, tāgūte) prema svojoj ideologiji ili načinu
razmišljanja, tako da će postojati bog za ovu grupu, a drugi za
onu. Neki od njih ih biraju po plemenu, pa će postojati bog za
ovu grupu, a fantomski gospodar za onu drugu...
Ovi predstavnici su, zapravo, izabrano obožavani idoli i
proglašeni bogovi koji su postavljeni i ustoličeni u njihovim
hramovima, u njihovim mušričkim svetilištima
(parlamentima). Ovi predstavnici i njihovi sljedbenici uzimaju
demokratiju i njen zakonodavni ustav za svoju vjeru!
Odveć si shvatio da je parlamentarna skupština jedna od
palata idolatrije i zamak širka. Tamo se ustoličavaju ''bogovi''
demokratije i različiti ''gospodari'' i suparnici, koji propisuju
ono što Allāh nije dozvolio, u skladu sa njihovim ustavima i
laičkim zakonima.
U vatru sa svakim onim ko ih slijedi i koga veseli njihova
demokratija, koliko mu god brada duga bila, a hlače kratke,
ko god to bio.
O ljudi, klonite se tāgūta i njegovih parlamenata,
napustite ih i uznevjerujte u njih sve dok su oni na tome!
Po količini štete podržavači demokratije su ili kāfiri ili
fāsici, i njihovo je mjesto pod sabljom ili bičem, a ne da se sa
njima neko dogovara ili od njih traži mišljenje.
-
dinocaus
#173 Re: Vehabizam - Selefizam
Ovaj ucenjak mi je manje poznat, ali meni nije jasno sta si htio ovim postici, ovo je sve vec receno gore kroz definiciju taguta i stavova Muhammeda b. Abdul-Vehaba, Ibn Kajjima i Ibn Kesira.bogumil-8 wrote:Bez obzira kako ti sebe nazivao ti jesi sljedbenik Muhameda bin Abdul-Vehaba.dinocaus wrote: Naravno da branim stav Muhammeda bin Abdul-Vehaba (govorim o tagutima), zato sto je to stav uleme, pa sam iz tog razloga navodio misljenje Ibn Kajjima i Ibn Kesira, ...
Vjerovatno je i ovaj "učenjak" tvoj uzor:
Šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī je rođen u Palestinī
1387. hidžretske (1967. godine), ali se kao dijete, zajedno sa
roditeljima, preselio za Kuwajt, gdje je završio osnovnu i
srednju školu.
Studirao je na ''El-Masuel'' Univerzitetu u 'Irāqu, a
potom putovao po Hidžāzu u potrazi za znanjem. Učio je pred
poznatim učenjacima, među kojima su i šejh 'Abdul'Azīz bin
Bāz i šejh Muhammed bin Sālih el-'Uthejmīn. Bio je
impresioniran knjigama šejhul-islāma Ibn Tejmijje, Ibn
Qajjima, šejha Muhammed bin 'AbdulWehhaba i njegovih
potomaka, imāma Nedždī da'we.
--------------
U knjizi "Demokratija je vjera", jedan od wehabija, Šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī zagovara i ovo:
DEMOKRATIJA JE VJERA šejh Ebū Muhammed el-Maqdisī
Iako oni nisu činili sedždu niti rukū' svojim svećenicima,
oni su ih slijedili i pokorili su im se u njihovom dozvoljavanju
zabranjenog i u zabranjivanju dozvoljenog! Oni su ih
podržavali u tome pa je zbog toga Uzvišeni Allāh rekao da su
oni njih uzeli za svoje gospodare i bogove, jer je pokornost u
prihvatanju zakonodavstva – oblik 'ibādeta, koji nije
dozvoljeno upućivati drugome, osim Njemu, Uzvišenom.
Ukoliko čovjek uputi tu vrstu 'ibādeta nekom drugom mimo
Allāha, pa makar i po jednom pravnom pitanju – takvim
postupkom postaje mušrik.
Tako termin tāgūt obuhvata svakog ko sebe proglasi
zakonodavcem uz već postojeći Allāhov zakon. To važi kako
za vladara, tako i za one koji prihvataju njegove zakone. To se
odnosi i na poslanike u zakonodavnoj vlasti i na njihove
zamjenike, koji su isto tako izabrani od strane parlamentaraca.
Ako iko prekorači granice i učini to – sebe je učinio
zakonodavnim bogom. Takav će biti jedan od glavešina tāgūtā.
Njegov islām i njegov tewhīd neće biti prihvaćeni, sve dok ne
porekne tāgūta i dok se ne odrekne sljedbenika i pomagača
tāgūta!
Jedan od obožavanih tāgūta današnjice, u koga svaki
muwehhid mora kufr učiniti, i u njegove sljedbenike, sa ciljem
da slijedi najčvršću vezu i da bude sačuvan od džehennemske
vatre – su prolazna, od strane ljudi načinjena božanstva i
samozvani bogovi, koji ljudima propisuju zakone mimo
Uzvišenog Allāha.
Oni su se složili da je propisivanje zakona prāvo i
dužnost njihovih parlamentarnih vijeća. To isto, navodno, važi
i za međunarodne, oblasne i lokalne strukture vlasti. Oni su to
pokazali kroz njihove zakone i ustave, i to je u njihovim
krugovima odveć poznato.
Jedna od ovih vjera je i – demokratija. Ona se
suprotstavlja Allāhovoj vjeri. Ispred tebe se nalaze osmislene
riječi koje pokazuju zabludu ove uvedene i izmišljene vjere,
kojom su mnogi ljudi fascinirani, čak i mnogi od onih koji
tvrde da je islām njihova vjera, koji tvrde da su muslimani.
Trebaš znati da je to vjera različita od vjere tewhīda i da
je to jedan od krivih puteva, a šejtān stoji na početku svih ovih
puteva, pozivajući u džehennemsku vatru... Tako ćeš se kloniti
ove vjere i pozivati ljude da je se i oni klone.
Stoga, s koje god strane prikazali demokratiju, jasno je da
je to sistem kufra u Allāha Veličanstvenog, širk u Gospodara
nebesa i Zemlje i oštro suprotstavljanje vjeri Allāhove jednoće,
vjeri svih vjerovjesnikā…
Demokratija je ukleti produkt sekularizma i njegovo
dijete bluda (kopile), jer je sekularizam nevjernička doktrina
koja ima za cilj da vjeru odvoji od vladanja i upravljanja
državom.
Propisivao čovjek zakone ili ne, pobjedio on na
mušričkim izborima ili ne, sāmo njegovo slaganje sa
mušricima u vezi demokratske vjere, njegovo odobravanje da
donošenje zakona i suđenje pripada njemu i da učini da njegov
autoritet bude važniji od Allāhove vlasti, Njegove Knjige i
Njegovog zakonodavstva – pa to je onaj pravi kufr! Prema
tome, to je očigledna, jasna zabluda i sāmi širk.
Ljudi u parlamentarnoj demokratiji biraju ove
predstavnike i svaka će grupa ili pleme izabrati ''boga'' od ovih
zakonodavnih ''bogova'', da propisuju zakone prema njihovim
željama i strastima, a u skladu sa tekstom ustava.
Neki od njih biraju svoje ''bogove'' (svoje lažne
zakonodavce, tāgūte) prema svojoj ideologiji ili načinu
razmišljanja, tako da će postojati bog za ovu grupu, a drugi za
onu. Neki od njih ih biraju po plemenu, pa će postojati bog za
ovu grupu, a fantomski gospodar za onu drugu...
Ovi predstavnici su, zapravo, izabrano obožavani idoli i
proglašeni bogovi koji su postavljeni i ustoličeni u njihovim
hramovima, u njihovim mušričkim svetilištima
(parlamentima). Ovi predstavnici i njihovi sljedbenici uzimaju
demokratiju i njen zakonodavni ustav za svoju vjeru!
Odveć si shvatio da je parlamentarna skupština jedna od
palata idolatrije i zamak širka. Tamo se ustoličavaju ''bogovi''
demokratije i različiti ''gospodari'' i suparnici, koji propisuju
ono što Allāh nije dozvolio, u skladu sa njihovim ustavima i
laičkim zakonima.
U vatru sa svakim onim ko ih slijedi i koga veseli njihova
demokratija, koliko mu god brada duga bila, a hlače kratke,
ko god to bio.
O ljudi, klonite se tāgūta i njegovih parlamenata,
napustite ih i uznevjerujte u njih sve dok su oni na tome!
Po količini štete podržavači demokratije su ili kāfiri ili
fāsici, i njihovo je mjesto pod sabljom ili bičem, a ne da se sa
njima neko dogovara ili od njih traži mišljenje.
"Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe pa ipak žele da im se pred tagutom* sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A šejtan želi da ih u veliku zabludu navede." (En-Nisa, 60)
*Negdje ces naci u prevodu da stoji "sejtanom"
Mudzahid (on je tabin) je rekao: "Tagut je sejtan u ljudskom obliku, kome se ljudi obracaju za presudu i koga slijede."
Sve ti ovo stoji u tekstu "Demokratija je vjera".
-
andrija2007
#174 Re: Vehabizam - Selefizam
Vjerujem da nisi najbolje vidjela, po meni se prije radilo o Deda Mrazu, još ako je bilo oko Nove godine, slika je jasna.bez_ideje wrote:Meni sve bi jasno,kada je osoba izgleda karakteristicnog za vehabije pred mojim ocima djevojku koja se sagela na trafici da kupi kartu ,uhvatila za straznjicu ,te pretrcala na drugu stranu ceste gdje su ga cekala jos 2 "brata" i umirali od smjeha![]()
![]()
![]()
Neka zive kako hoce,al ne na racun drugih,nakon epizode o moralnim "pridikama" vehabija gradskoj omladini ,Jehovini svjedoci mi izgledaju ko fina raja![]()
- BHF_Manijak
#175 Re: Vehabizam - Selefizam
Cekaj ba malo,sto generalizujes stvari?!?!?!bez_ideje wrote:Meni sve bi jasno,kada je osoba izgleda karakteristicnog za vehabije pred mojim ocima djevojku koja se sagela na trafici da kupi kartu ,uhvatila za straznjicu ,te pretrcala na drugu stranu ceste gdje su ga cekala jos 2 "brata" i umirali od smjeha![]()
![]()
![]()
Neka zive kako hoce,al ne na racun drugih,nakon epizode o moralnim "pridikama" vehabija gradskoj omladini ,Jehovini svjedoci mi izgledaju ko fina raja![]()