Ko je od vas imao partnera druge vjere....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fair Life

Post by Fair Life »

Pamet u glavu, jer... ko se zeni nabrzinu - taj se kaje natenane.
novalic

Post by novalic »

stari, to je vec legenda... bosanske izvorne bajke.. i te stvari..

:lol: :lol: :lol:

nego, jedno je teorija, drugo je teren.. sve je ovo nekako na mic.. mic.. i svodi se na jedno..

svako trazi istomisljenika... sta to znaci, nekoga ko ti je po uvjerenju blizak.. sastavi dva vjernika u dvije razlicite vjere.. pa vidi... rezultat...
mya

Post by mya »

_BosanaC wrote:
Vec sest godina uredno pomjesan, a mogu reci da sam doktorirao sve moguce probleme koji mogu nastati s porodicom i sve ih uredno - odjebao.

Ljubav nema cijenu...
:)

kako ti se zovu djeca?
novalic

Post by novalic »

ps. i jos nesto.. srz pitanja.. je dvije razlicte vjere... dakle, par ateista.. se ne broji.. nego.. bas dva vjernika u dvije razlicite vjere.. koliko parova znate.. da su nastavili vjerovati svako svome... da ovo.. da ono.. na prste izbrojati takve ljude..

lakse je sa nevjernicima 8-)
bpsang

Post by bpsang »

danas wrote:
100_KA wrote: sta ima vjera sa ljubavlju cccc....
ako si zaoprave religiozan, ima puno toga... nemojmo se lagati...
uz svu samo-promociju vjerske tolerancije i sirenje "ljubavi" prema "svim" ljudima, ja jos ne vidjeh da se pop ozenio muslimankom, ili hodza katolkinjom... da ne grijesim duse, sin beogradskog muftije je ozenio srpkinju... :)
Niti sam pop niti hodza a uz to mi vjera ne smeta jer sam tako odgojen, a uz sve to volim sve koji su normalni,Ljudi, koji ne zaziru u to ko je sta i kome vjeruje,i da li vjeruje,i u koga vjeruje.
Cisto medjuljudsko povjerenje.
Nikad mi ne bi napamet palo da se pitam da li se zove Alma,Amra, Mirjana,Ana ili Davorka...
Niti bi mi i roditelji na to pomislili.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

on voli crveni luk a ja bijeli
zato se nismo slagali,jer ja sam ubjedljivo vise smrdila od njega :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sorry, dupli post...
Last edited by _BosanaC on 10/04/2006 14:02, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mya wrote:
_BosanaC wrote:
Vec sest godina uredno pomjesan, a mogu reci da sam doktorirao sve moguce probleme koji mogu nastati s porodicom i sve ih uredno - odjebao.

Ljubav nema cijenu...
:)

kako ti se zovu djeca?
I onako mi ne bi vjerovala :)

A *ebem vjernika koji svoju pripadnost vjeri u imenu pronalazi :-) Ako je to najbolji argument nekome da bude dobar vjernik onda mu je lakse da predje u ateiste, bolje ce proci na onom svijetu :D
Prenj

Post by Prenj »

100_KA wrote: Niti sam pop niti hodza a uz to mi vjera ne smeta jer sam tako odgojen, a uz sve to volim sve koji su normalni,Ljudi, koji ne zaziru u to ko je sta i kome vjeruje,i da li vjeruje,i u koga vjeruje.
Cisto medjuljudsko povjerenje.
Nikad mi ne bi napamet palo da se pitam da li se zove Alma,Amra, Mirjana,Ana ili Davorka...
Niti bi mi i roditelji na to pomislili.
Ana-Mirjana pogotovo :D
danas

Post by danas »

@100_KA:
neko ko se ne vadi iz crkve ili dzamije bi tesko ozenio vjernika druge vjeroispovjesti. to je jednostavno tako; to sto tebi vjera "ne smeta" ne znaci da si veliki vjernik -- jer da jesi, gledao bi na ovo. ni ja ne pitam (niti sam ikada pitala) kako se ko zove; nisu mi ni roditelji pitali, a nadam se da nece ni moja djeca... zelim im da nadju supruga/suprugu kako sam i ja nasla i kako su moji roditelji nasli -- nekoga ko ce ih voljeti i cijeniti za ono sto jesu, nekoga ko im nece nametati drugaciji svjetonazor i vrijednosti, i gotovo... a zvao se taj ovako ili onako, sasvim mi je svejedno...

ali kao sto rekoh, uza svu tu vjersku toleranciju koju nam vjera servira, ja jos nisam vidjela da je hozda ozenio katolkinju i da je ona ostala katolkinja ili da je pop ozenio muslimanku i da je ona ostala muslimanka... svaka vjera te stvari brani; od toga se musliman moze ozeniti hriscankom ili jevrejkom ali da djeca budu muslimani, pa do toga da se ne mozes vjencati u katolickoj crkvi osim ako oba partnera nisu krsteni katolici. zato se uvijek i smijem toj "vjerskoj toleranciji", u kojoj se propovjeda da su svi djeca bozja a u praksi se gledaju preko ograde i "tolerisu" ko smrdljiv sir a nedaj boze da se medjusobno pocnu jebavati... :D
forUMASH

Post by forUMASH »

Stari wrote:
Fair life:
Kceri moja Aliji
dal da te dam

Necu babo, necu Aliju
Alija je cimlija
ici cu bez dimija
necu babo, necu Aliju

Se u u moje vrijeme na prostorima sjverozapadne bosne modifikovalo u:

Kceri moja Aliji
dal da te dam

hocu babo, hocu Aliju
Alija je balija
kurac mu ko palija ...

i tako nekako ...brza rumba ...G-dur
Kceri moja Aliji
dal da te dam

hocu babo, hocu Aliju
stari mu je SDA
pa ce da nas pogura
hocu babo, hocu Aliju ...
:D :D :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Stari wrote:Kometar na onu h&D-ovu sliku:

:shock: Dusko :shock: ...Pa zar isti nije tisucama ljeta zvao Zekoslav ...?
Mozda kod vas ustasa :D:D :D:D

Mi jugosloveni (bivsi) uvijek smo ga zvali Dusko :D:D:D ( Sta ces, sprski influenz rekli bi zlobnici :D )
edu

Post by edu »

da ovaj horns nije post'o ustasa..sad bih ga ozenio.. :D :D :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nisi vidio kako sam se izjasnio ovdje :D:D Procitaj :D:D
edu

Post by edu »

ma kad bolje razmislim..nije ni bitno..ljubav ne zna za te gluposti.. :D :D ..cak sam ti spreman oprostiti i onu godinu dana kad si zbris'o.. :D :D ..a kad nam je bilo najteze.. :D :D :D
novalic

Post by novalic »

hornito.. vidi maloga.. jos malo pa je zajeban.. :D
edu

Post by edu »

mislio sam da jesam.. :( :D ..sve dok mi ti ne napisa to "mali".. :( :D ..to me slomilo.. :D :D :D
novalic

Post by novalic »

ajde ba, i kad te covjek predvojstruci.. 8-) ti opet velik :D
danas

Post by danas »

evo i zvanicni stav :D
cisto da ne bude zabune... :lol:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=21302
hamza1

Post by hamza1 »

Bio sam sa svim vjerama, bojama i dezenima. Na kraju sam shvatio da mi je najbolje sa bosnjakinjom.

U startu prevazilazis sve glupe svadje oko sitnica i obicaja. Ovo govorim iz iskustva. Cak sam skonta da je najbolje ako ti djevojka dolazi iz istog sastava familije kao i ti.

Npr. Ja imam sestru stariju, a ona ima mladjeg brata.
Odmah se lakse razumijemo. Prije je i zbog ovih kombinacija dolazilo do problema.

Zato preporucujem vam da zbog lakseg zivota pronadjete sebi sto slicnijeg partnera. Ovo nije nacionalizam nego cisto da se ne nervirate! :D
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

HuH, gdje me nadje sa temom!?
Muslimanka sam, vjerujem u Boga, ali ne idem u dzamiju, i imam momka druge vjere. Roditelji takodjer vjeruju (obicaj, tradicija, postovanje), ali nikada nisu bili bes vakat namaz (popije se za nekih slavlja :) )
U pocetku su mi naravno branili, pricali, objasnjavali uzroke zadnjeg rata i proteklih ratova, navodili razloge.. svega sam bila svjesna, ali... dolazi klise na red- srce ne moze da ih cuje. Veza sa momkom se nastavlja. Uz mjere opreza (da ne kazem skrivanja), strahova, vlastitog preispitivanja i razgovora sa njim (on je od pocetka sve znao). Nasu vezu jedino je taj razgovor spasavao, jer mislim da sama ne bih uspjela, bez njegove pomoci. Nakon nekih godinu dana, situacija se mjenja (znaju za njega i slazu se sa tim). Medjutim, to je sve privid, odnosno zadrska do trenutka kada bih im ja rekla da se zelim npr. udati za njega. Tada bi dosao veliki preokret. Sigurna sam da se nikada ne bi pomirili sa tim. Ne zbog mene, vec zbog djece koja bi dosla. Sada bih usla u skroz drugu temu, a mozda cu je i otvoriti, a to je o djeci iz mjesanih brakova. Imam puno takvih prijatelja, i cesto sam slusala njihove price (moram priznati da ih je vise bilo nesretnih, nego sretnih). Medjutim, ne zelim da generalizujem, vec da pokusamo shvatiti koliko je kompleksna tema.. to znaju oni koji su prosli kroz najdublje strahove i zrtve zbog ljubavi druge vjere...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

hamza1 wrote:Bio sam sa svim vjerama, bojama i dezenima. Na kraju sam shvatio da mi je najbolje sa bosnjakinjom.

U startu prevazilazis sve glupe svadje oko sitnica i obicaja. Ovo govorim iz iskustva. Cak sam skonta da je najbolje ako ti djevojka dolazi iz istog sastava familije kao i ti.

Npr. Ja imam sestru stariju, a ona ima mladjeg brata.
Odmah se lakse razumijemo. Prije je i zbog ovih kombinacija dolazilo do problema.

Zato preporucujem vam da zbog lakseg zivota pronadjete sebi sto slicnijeg partnera. Ovo nije nacionalizam nego cisto da se ne nervirate! :D
:) Hamza, .... razumijem ja i ovaj tvoj stav, ali .... kad naletis na zivince ... jal iz tvog, jal iz tudjeg tora, .... nayebo si. :oops:
danas

Post by danas »

A wrote:
enigma svijeta wrote:Sada bih usla u skroz drugu temu, a mozda cu je i otvoriti, a to je o djeci iz mjesanih brakova. Imam puno takvih prijatelja, i cesto sam slusala njihove price (moram priznati da ih je vise bilo nesretnih, nego sretnih).
A ja se pitam - pa gdje sam ja rasla? :shock: Kako je to sve prolazilo mimo mene, ili sam slijepa kod ociju, pa nisam vidjela da su ljudi oko mene nesretni (sve nesto smjesano), ili sam i ja nesretna bila, ali nesvjesna :-?

Lijepa nesvjest...
ma ne samo da si nesretna, nego si i nacionalno neosvjescena i mentalno bolesna... i sta ono sve rece dzemo latic :D :D :D
samo da znas :oops:
Macuser

Post by Macuser »

Samo neka su iste vjere i istog horoskopskog znaka. Za ostalo, dogovorit cemo se, ljudi smo.

BTW, koja kita od pitanja.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

E dragi moji vrijeme je da dam zakljucak :-)
Bilo je onih koji su ovo pitanje smatrali KITOM OD PITANJA :roll: ali su se ipak javljali da nesto kazu,ali i da podvuku to KITA OD PITANJA :-)
Ajd dobro....
No,bilo je i onih koji su ozbiljno pristupili ovom pitanju i dali svoje iscrpne odgovore.
Hvala im. :)
Bosna i Hercegovina je drzava koja ima 3 naroda.Umjesto da to gledamo kao bogatstvo vecina nas to gled sa prezirom :sad:
Na zalost proci ce mnogo godina i vremena dok ta mrznja ne prestane :(
Voljela bih da svi MI gledamo jedni u drugima covjeka tj.brata bez opterecenja i prve misli "A je li kako mu je ime?".
Licno meni ne smeta kako se ko zove i koje je vjere,jedino mi je bitno da mi je sa tom osobom fino i zanimljivo :)
Imam svoju ljubavnu pricu...prica je lijepa i kad je nekome pricam imam osjecaja kao da prepricavam Has Kristijan Andersena :D
Hvala svima koji su povjerili svoje price,bilo je raznih tumacenja....zelim svima srecu...ponavljam SRECU :)
Post Reply