pa stisni je pa reci ,jos ako si javna licnost da si napustio islam.Lako je kriscanima koji predju na islam da javno to priznaju jer vjera je u evropi kao neki hobi sporedna stvar u zivotu.- Od Abdullaha ibn Mesuda, r.a. prenosi se da je Poslanik, savs rekao:“ Nije dozvoljeno proliti krv muslimana koji svjedoci da nema drugog gospodara mimo Allaha i da sam ja Allahov Poslanik, osim u tri slucaja: ozenjenom bludniku, ubistvo za ubistvo, otpadniku od vjere koji se odmetne od zajednice!" (Buharija I Muslim)
- Prenosi se od Ikrime, r.a. da je Alija, r.a. spalio skupinu otpadnika pa je ta vijest došla do Ibn Abasa koji je rekao:“Da sam ja tu bio ne bih ih spalio jer je Poslanik, savs rekao:“Ne kažnjavajte Allahovom kaznom“ i ja bih ih ubio kao što je to rekao Poslanik, savs:“Ko promijeni vjeru svoju, ubijte ga.“ (Buharija)
- Predaja kad je Poslanik, savs poslao Muaz ibn Džebela u Jemen i rekao mu:“Bilo koji čovjek ako se odmetne od vjere, pozovite da se vrati, ako se ne vrati udarite ga po vratu (ubijte ga), takođe žena, ako se odmetne, pozovite je, ako odbije i nju ubijte.“ (Spomenu je predaju Hafiz Ibn Hadžer u „Fethu-l-Bari“ i rekao je da je predaja hasen- dobra)
- Hadis od Džabira, r.a. da je žena po imenu Ummu Mervan se odmetnula od islama pa je Poslanik, savs naredio da se ubije ako se ne pokaje. „ (Sunen Darekutni i Sunne El-Bejheki el Kubra) Dok se u drugoj predaju spominje da ju je ubio Halid ibn Velid, r.a.
- Slučaj dvojice ashaba Muaz ibn Džebela, r.a. i Ebu Musa el-Eša'rija, r.a. u predaji gdje je Muaz ibn Džebel, jedan od najučenijih ashaba (fakiha) potvrdio da je ubistvo murteda presuda Allaha i Njegova Poslanika, savs. Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, kada je došao Ebi Musi El-Eš'ariju, radijallahu anhu, u Jemen da je kod njega našao vezanog covjeka, upitao ga je ko je on a on mu je pojasnio da je taj covjek bio Židov koji je primio Islam, a zatim se vratio na židovsku vjeru. Onda je Ebu Musa El-Eš'arij, radijallahu anhu, zatražio od njega da sjedne a on mu je rekao: "Necu sjesti sve dok ne bude ubijen, to je presuda Allaha i Njegovog Poslanika", ponovio je to tri puta, pa je naredeno da se ubije i ubijen je.” (Buharija I Muslim) Dok hafiz Ibn Hadžer spominje da se u predaji kod Ebu Davuda spominje das u oni Muazu stalno ponavljali da sjedne ali on je to odbio dok ga nisu ubili. Ponavljanje Muaz ibn Džebela, r.a tri puta da je to propis Allaha I Njegova poslanika, bez sumnje ukazuje dad a je to čuo I naučio od Poslanika, savs ane da je njegov idžtihad.
- Dr. Jusuf el-Kardavi spominje deset ashaba koji su stave da se murted ubija: Ibn Abas, Ebu Musa, Muaz ibn Džebel, Alija, Osman, Ibn Mesud, Aiša, Enes ibn Malik, Ebu Hurejre I Muavija, a zatim navodi da hadis o ubijanju onoga ko zamieni vjeru, prenosi se od velikog broja ashaba.
dr. Jusuf el-Kardavi:"Takođe jedan od izvora šerijata kod muslimana je Idžm'a, pa su se svi fakihi ummeta svih mezheba, bilo sunijskih ili nesunijskih, složni da se murted ubija."
Po statistici oko 4 miliona godisnje napusti islam al nema ih u javnosti.U civilizivanom svjetu nece te ubiti ako napustis islam,ali ces zato biti od muslimana lincovan i popet na stub srama ,totalna netolerantnost ,jer vjera tako nalaze.Da se ljudi ne bi izlagali neprijatnostima cute,a za islamske zemlje da ne pricamo.