Branitelji vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

jusuff wrote:kakve veze ima ropstvo s moralom?
hvala na prakticnoj demonstraciji mojeg teoretskog argumenta...
onaj kome je sveta knjiga iskljucivo i jedino mjerilo morala, ce odgovoriti bas ovako -- kakve veze ima ropstvo sa moralom... jer svete knjige ne nazivaju robovlasnistvo izricito nemoralnim, niti ga smatraju velikim grijehom (svakako nema bozje kazne niti gnjeva kada vidi da mu podanici imaju robove)... te stoga tu sva diskusija prestaje... nema veze sa moralom...

hvala jos jednom, moj naklon...
over and out :) :D
CiCiban

Post by CiCiban »

kakve veze ima lijepa rijec na papiru s moralom :? :-) :D
nikakve :D dok ne postane djelo

p.s.
a upute iz knjige? igraju ulogu dodatnih zakonitosti ...i odnose se na pravila koja smo sami prokuzili...govoreci da stvari ipak nisu crno-bijele kakvim se cine.. :Di da sve ima svoju mjeru
jusuff

Post by jusuff »

mosor1 wrote: Na isti inovativan nacin moglo bi se dokazati da leukemija nije nista gora od prehlade i da je svejedno odrezati nokat ili nogu.
prehlada je bila gora od leukemije dok ljudi nisu znali sta je leukemija... ali, opet je u pitanju nacin i perspektiva iz koje gledamo na problem
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:
jusuff wrote:kakve veze ima ropstvo s moralom?
hvala na prakticnoj demonstraciji mojeg teoretskog argumenta...
onaj kome je sveta knjiga iskljucivo i jedino mjerilo morala, ce odgovoriti bas ovako -- kakve veze ima ropstvo sa moralom... jer svete knjige ne nazivaju robovlasnistvo izricito nemoralnim, niti ga smatraju velikim grijehom (svakako nema bozje kazne niti gnjeva kada vidi da mu podanici imaju robove)... te stoga tu sva diskusija prestaje... nema veze sa moralom...

hvala jos jednom, moj naklon...
over and out :) :D
ma tvoj teoretski argument stoji veoma lose... naime, ti nadmeno posmatras religijske transkripte (govorim o islamu) s svoje modernisticke tacke gledista i sudis kao da je kuran jucer spusten na zemlju, a i sama znas da nije...
prije 1400 godina se nije ni moglo robovlasnistvo nazvati nemoralnim niti pozvati sve ljude da oslobode robove sada i odmah... pa to bi znacilo finansijski, pa i socijalni kolaps tog drustva... ponavljam, to bi bilo jednako da dans uputis poziv svim poslodavcima da radnicima ostave na volju kada ce doci na posao, kako i sta ce raditi i koliko ce novaca za svoje usluge uzeti... djeluje malo nerealno, zar ne?
ja koliko znam islam kao religija propagira oslobadjanje robova... upitno je koga mozemo smatrati robom... daj mi definiciju roba? ratni zarobljenici su u ta doba nazivani robovima, a danas ih zovemo ratnim zarobljenicima... u ta doba je oppularno bilo pobiti sve na sta vojska naidje, bez obzira da li bili vojnici, zene ili djeca... uzeti ih u roblje je, ipak, humanije nego ih poklati kao stoku, ali... danas smo relatovno humaniji, ponavljam rijec relativno...
helem, moral je ziva materija... tacno je da je kuran spusten na zemlju prije 1400 godina i da je islamski moral bio aktuelan tada kao i sada... neki te vrijednosti prepoznaju, drugi su odgojeni na tim ili slicnim vrijednostima, a kada "progledaju" pomisle da mogu sami i da su sami sebi dovoljni... eeee tooooooo nije bas tako
mosor1

Post by mosor1 »

jusuff wrote:
mosor1 wrote: Na isti inovativan nacin moglo bi se dokazati da leukemija nije nista gora od prehlade i da je svejedno odrezati nokat ili nogu.
prehlada je bila gora od leukemije dok ljudi nisu znali sta je leukemija... ali, opet je u pitanju nacin i perspektiva iz koje gledamo na problem
Tako je, sve je definitivno stvar perspektive. Lakse je drugom covjeku odrezati nogu, nego sebi nokat. Ne mogu a da ne zamislim sliku u kojoj ti leskaris u krevetu i razmisljas bi li danas otisao na posao ili bi nazvao u firmu i rekao da se ne osjecas dobro, a u to kroz vrata provali ceta do zuba naoruzanih likova, nabiju ti vrsak koplja u guzicu i otprate te na dvadesetosatni robovski rad u rudnik. :) Ne mogu zadrzati smijesak, jer se u prici radi o tebi, a ne o meni i jer je, uostalom, sve stvar perspektive.
mosor1

Post by mosor1 »

jusuff wrote: ma tvoj teoretski argument stoji veoma lose... naime, ti nadmeno posmatras religijske transkripte (govorim o islamu) s svoje modernisticke tacke gledista i sudis kao da je kuran jucer spusten na zemlju, a i sama znas da nije...
prije 1400 godina se nije ni moglo robovlasnistvo nazvati nemoralnim niti pozvati sve ljude da oslobode robove sada i odmah... pa to bi znacilo finansijski, pa i socijalni kolaps tog drustva... ponavljam, to bi bilo jednako da dans uputis poziv svim poslodavcima da radnicima ostave na volju kada ce doci na posao, kako i sta ce raditi i koliko ce novaca za svoje usluge uzeti... djeluje malo nerealno, zar ne?
ja koliko znam islam kao religija propagira oslobadjanje robova... upitno je koga mozemo smatrati robom... daj mi definiciju roba? ratni zarobljenici su u ta doba nazivani robovima, a danas ih zovemo ratnim zarobljenicima... u ta doba je oppularno bilo pobiti sve na sta vojska naidje, bez obzira da li bili vojnici, zene ili djeca... uzeti ih u roblje je, ipak, humanije nego ih poklati kao stoku, ali... danas smo relatovno humaniji, ponavljam rijec relativno...
helem, moral je ziva materija... tacno je da je kuran spusten na zemlju prije 1400 godina i da je islamski moral bio aktuelan tada kao i sada... neki te vrijednosti prepoznaju, drugi su odgojeni na tim ili slicnim vrijednostima, a kada "progledaju" pomisle da mogu sami i da su sami sebi dovoljni... eeee tooooooo nije bas tako
A ti opet religijske tekstove vidis kao programske smjernice vlade neke omanje drzave u iducem srednjorocnom razdoblju. Pa se bog kao premijer obazrivo postavlja prema opcoj socijalnoj situaciji, platnom stanju radno sposobne populacije i inflatornim pokazateljima MMF i daje im naputke kojih se mogu, ali opet i ne moraju drzati, ako nece. Pa jebote, on je The Man, stavise, THE GOD, alfa i omega, nenadjebivi stvaralac kozmosa i svega ostaloga, kad se namrsti, nastane potop, kad prdne, zvijezde gasnu. On daje savrsenu i konacnu Objavu, finalni ZAKON i zivo mu se jebe tko je nece ili ne moze ispostovati. Gdje bismo kvragu dosli da je bog kalkulirao hoce li njegova objava ostetiti mesare ili trgovce svinjama, pa im dao jedno petsto godina fore da se rijese svojih necistih zivotinja i rasprodaju zalihe?
danas

Post by danas »

da, nikada mi nece biti jasno ovo "objasnjenje" -- kao, u vrijeme kada su zapovijesti objavljene bila je ovakva ili onakva situacija... zasto se to boga tice -- ovako ispada da se on povinuje robovlasnicima, pa pazi da se oni ne naljute ako bog naredi da se oslobode robovi? ako je mogao da zabrani ponasanje X onda je mogao da zabrani i ponasanje Z -- i gotovo. ali nije... toliko o univerzalnosti i pravednosti objava...

dalje, ne bi bilo prvi da bog nekoga zgromi i potopi kao kaznu za neposlusnost?!? ali eto, ostavicemo robovlasnike (to ponasanje boga ne ljuti kao nesto lose, nepravedno, i nemoralno?) a zauzvrat, sprzicemo onog nekog sto je kupio drva za potpalu na sveti dan (on nas je bas razjario i naljutio jer nije slusao zapovjed)...

ko ono rece -- nama trebaju podobni i poslusni... :D :oops:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

jes da je malo postar tekst, ali ipak bilo je to na pragu 21. vijeka!
Brazil

Protiv nacionalne sramote

Vlada predsednika Kardosa usvojila nacrt novog zakona kojim se drastično pooštravaju kazne za sve koji učestvuju u očuvanju ostataka klasičnog robovlasničkog sistema na plantažama u džungli

Brazil je najjača i u mnogo čemu najmodernija južnoamerička zemlja, ali ga karakteriše i velika socijalna nejednakost koja ide i do ekstrema. Jedna od njih je postojanje klasičnih robova na plantažama u džunglama Amazonije. Predsednik Brazila Fernando Enrike Kardoso upravo je potpisao nacrt novog zakona kojim se predviđa znatno pooštravanje kazni za sve koji učestvuju u ovom prljavom poslu, od "gazda" do čuvara i "isporučilaca" robova. Sam Kardoso, inače profesor sociologije, šokirao je javnost zemlje kada je 1995. rekao da u Brazilu još ima robova. Napisao je i jednu knjigu na tu temu.

Prema podacima vlade u poslednje četiri godine oslobođeno je 777 robova - 468 u drzavi Para, 241 u Mato Groso, 50 u Južnom Mato Groso i 18 u Maranjao. Nema tačnih podataka, ali Ministarstvo rada procenjuje da se iza svakog oslobođenog roba nalazi bar još nekoliko koji nisu imali tu sreću.

Brazilska revija "Veja" objavila je ekskluzivne dokumente o ovoj, kako je napisano, "nacionalnoj sramoti". Dosijei su puni stravičnih svedočenja, mada mnogi robovi iz straha izbegavaju da optuže svoje dželate. Sociolog Žoze de Souza Martins, profesor Univerziteta u Sao Paolu, pripremio je knjigu "Rad robova u savremenom Brazilu" u kojoj objašnjava da postoje dve grupe robova-jedna sa izvesnom dozom slobode da napusti posao i druga koja to ne može učiniti ni pod kakvim uslovima. Jedan od načina za prisiljavanje robova da ostanu je ucena: tokom meseca oni se snabdevaju kod gazde, a kada dođe vreme plaćanja ispostavlja se da su potrošili više nego što su zaradili i tako počinje začarani krug iz koga nema izlaza. Radi se i po 15 sati dnevno u uslovima koji su krajnje nehumani.

Što je farma ili plantaža dalje od civilizacije, kontrola robova je lakša. Naoružani čuvari ne prezaju ni od čega. Jedan od svedoka koji su se osmelili da kažu istinu je 32-godišnji Ednaldo Silva Santos. Jedne noći je uspeo da pobegne ali se posle izvesnog vremena vratio da vidi ženu i dvoje dece. Uhvatili su ga i rekli mu: ako opet pobegneš nikad više nećeš videti tvoje. Druga poruka bila je još brutalnija:ubijen je njegov brat. Na sahrani mu je prišao jedan od čuvara i rekao"Sledeći put je red na tebe i tvoju porodicu". Nedavno je oslobođen od strane vlasti zajedno sa još 20 robova.

Rut Vilela, koordinator grupe koja se pri Ministarstvu rada bori protiv ovog zla, imala je priliku da se sama uveri u stravičnu istinu:

"U početku moje oči nisu verovale onome što vide. Posle je stigla indignacija, robovi se tretiraju gore nego životinje".

Novi zakon je neophodan, jer su po sadašnjem kazne gotovo smešne.

Jedan od najstrože osuđenih je Silvio Kaetano Almeida koji je dobio "pune" dve godine zatvora, ali ih nikada nije izdržao... U toku je sudski proces protiv Luis Martins Piresa koji je imao čak 220 robova, ali bez novog zakona proći će kao i Almeida.

I to je Brazil.

V.S.
http://www.vreme.com/arhiva_html/vb5/11.html
danas

Post by danas »

ma ima i za njih nade, docim dodju tobe, sve ce se rijesiti i u brazilu... :-)
Bosanac sa dna kace

Uh, a ja sve mislio mi zivimo u savremenom dobu, dobu tehnologije i napretka, ropstvo ispasrilo tamo prije 100 godina i vec postalo dio nama daleke historije, u Juznoj Americi glavnu rijec vode ljevica i prosvijetljeni modernisti, kad ono.... :angry: :skoljka:
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:Uh, a ja sve mislio mi zivimo u savremenom dobu, dobu tehnologije i napretka, ropstvo ispasrilo tamo prije 100 godina i vec postalo dio nama daleke historije, u Juznoj Americi glavnu rijec vode ljevica i prosvijetljeni modernisti, kad ono.... :angry: :skoljka:
oglum canim, fulio si poentu... :D
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Uh, a ja sve mislio mi zivimo u savremenom dobu, dobu tehnologije i napretka, ropstvo ispasrilo tamo prije 100 godina i vec postalo dio nama daleke historije, u Juznoj Americi glavnu rijec vode ljevica i prosvijetljeni modernisti, kad ono.... :angry: :skoljka:
oglum canim, fulio si poentu... :D
yok be, dünyanın her tarafında bok vardır diye söylemek istedim! :skoljka:
burdaki solculara sempatiler göstermeye başladım :D , ama heriifler Miloşeviçin geberdiği için çok üzüldüler! hepsinin ağzına sıçarım! :angry:
tempora

Post by tempora »

Koliko je meni poznato, Islam se protivi robstvu, ali teolozi ce znati odgovoriti na ovu dilemu koja se provukla u ovih par postova???

No pade mi na pamet povelja o ljudskim pravima, nastanak, razlog, tok, vremenski period i stavljanje iste u kontekst danasnjice.Nesto me tematika podsjeca na istu problematiku. Kako je prevesti i prenijeti, uskladiti u danasnje zivljenje.
avicena

Post by avicena »

mosor1 wrote:A ti opet religijske tekstove vidis kao programske smjernice vlade neke omanje drzave u iducem srednjorocnom razdoblju. Pa se bog kao premijer obazrivo postavlja prema opcoj socijalnoj situaciji, platnom stanju radno sposobne populacije i inflatornim pokazateljima MMF i daje im naputke kojih se mogu, ali opet i ne moraju drzati, ako nece. Pa jebote, on je The Man, stavise, THE GOD, alfa i omega, nenadjebivi stvaralac kozmosa i svega ostaloga, kad se namrsti, nastane potop, kad prdne, zvijezde gasnu. On daje savrsenu i konacnu Objavu, finalni ZAKON i zivo mu se jebe tko je nece ili ne moze ispostovati. Gdje bismo kvragu dosli da je bog kalkulirao hoce li njegova objava ostetiti mesare ili trgovce svinjama, pa im dao jedno petsto godina fore da se rijese svojih necistih zivotinja i rasprodaju zalihe?
Sve zabrane u Kur'anu i islamu su dolazile u etapama......

Zabrana alkohola je dosla u tri stadija:

4:43. O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate

2:219. Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi."

5:90. O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Razlog ovome je taj, sto u prvom vremenu objave Islama, Allah spušta ajete koji su vezani za učvrčavanje imana i ispravnog vjerovanja. Ovi ajeti se nazivaju 'mekanski'.
Nakon toga dolaze zabrane i naredbe u tzv. medinskim ajetima. Sam ashabi govoreci o ovome su rekli: "da je Allah odmah propisao zabranu alkohola ne bi ga se nikada kanili", ali se u hadisima spominje kada je ova zabrana došla ( druge godine po hidžri - ca. 15 godine po objavi ) da su Medinom tekli potoci alkohola, jer su ga ashabi prosuli po ulicama.

Znaci 'evolucija' dozovoljenosti alkohola ide od
- vremenski zabranjenog ( za vrijeme namaza )
- konstatovanje preovladavanje štete
- potpuna zabrana (koju čak neki još uvijek ne uzimaju ozbiljno navodeći da ga se treba kloniti, a da nije zabranjen)

Kada neko hoće nešto iskriviti džaba forma koja se koristi.....kao i ovaj tvoj komentar o relaciji Bog - čovjek.......koristan za razumijevanje ateističkog pogleda na svijet.......čovječe....
avicena

Post by avicena »

tempora wrote:Koliko je meni poznato, Islam se protivi robstvu, ali teolozi ce znati odgovoriti na ovu dilemu koja se provukla u ovih par postova???

No pade mi na pamet povelja o ljudskim pravima, nastanak, razlog, tok, vremenski period i stavljanje iste u kontekst danasnjice.Nesto me tematika podsjeca na istu problematiku. Kako je prevesti i prenijeti, uskladiti u danasnje zivljenje.
...ma nego šta, ali džaba govoriti....
avicena wrote:

U šerijatu postoje četiri izvora, jedan od njih je i kijas / analogija....npr u Kur'anu je zabranjeno vino / hamr.....po logici koja se ovdje postavlja meni je dozvoljeno piti pivo, viski, liker........nije......po kijasu je sigurno ropstvo veći grijeh od konzumiranja svinjetine i to bar deset puta jer je od tri vrste grijeha, grijeh prema drugom čovjeku kojeg ni Bog neće da prašta.....ostavlja da to ljudi između sebe riješe....

"......Ne budite ni tlačitelji ni tlačeni......Nema prednosti Arap nad nearapom niti nearap nad Arapom, osim po vjeri!...." iz posljednjeg obraćanja muslimanima na Oprosnom hadžu riječi Muhameda a.s.
forUMASH

Post by forUMASH »

jusuff wrote:prije 1400 godina se nije ni moglo robovlasnistvo nazvati nemoralnim niti pozvati sve ljude da oslobode robove sada i odmah... pa to bi znacilo finansijski, pa i socijalni kolaps tog drustva... ponavljam, to bi bilo jednako da dans uputis poziv svim poslodavcima da radnicima ostave na volju kada ce doci na posao, kako i sta ce raditi i koliko ce novaca za svoje usluge uzeti... djeluje malo nerealno, zar ne?
....ja se apsolutno slazem sa tvojom tvrdnjom vezanom za neprimjenjivost religiskih (nije samo islamskih) rjesenja na nivou funkcionisanja drustvenih zajednica u razlicitim vremenskim periodima.....
....samo, cisto sumnjam da ces se ti sloziti sa mnom kada kazem da religije nece prezivjeti narednih 300 do 500 godina napretka ukoliko drasticno ne promijene svoja ucenja i pristup problemima.......upgrade i update, inace, neminovan je odlazak sa pozornice.....
.....alternativa je zaustavljanje nepretka i stagnacija na nivou razvoja drustvenih procesa i svijesti......nesto sto se vec desilo Europi od cetvrtog do cetrnaestog vijeka......nesto sto se desava islamskome svijetu u posljednjih 300 i kusur godina(nafta im je u pravom smislu rijeci "bozije davanje"......inace....)
Bosanac sa dna kace

forUMASH wrote: ....samo, cisto sumnjam da ces se ti sloziti sa mnom kada kazem da religije nece prezivjeti narednih 300 do 500 godina napretka ukoliko drasticno ne promijene svoja ucenja i pristup problemima.......upgrade i update, inace, neminovan je odlazak sa pozornice.....
mnogi su predvidjali na pocetku 20. vijeka nestanak religija, pa se to opet nije desilo, predvijdali su nestanak islama tokom 20tih godina 20. vijeka...
Marks i vecina njegovih savremenika ocekivali su da ce se revoulcija najprije desit u Engleskoj i Njemackoj, Rusija im nije bika ni na kraj pameti!
Neces se slozit sa mnom da ne znamo sta nas sutra ceka!
mosor1

Post by mosor1 »

avicena wrote:Kada neko hoće nešto iskriviti džaba forma koja se koristi.....kao i ovaj tvoj komentar o relaciji Bog - čovjek.......koristan za razumijevanje ateističkog pogleda na svijet.......čovječe....
Koliko se ja kuzim, vjernici su posljednji koji bi trebali analizirati prirodu odnosa bog - covjek, jer su visekratno i opetovano od strane svog boga proglaseni robovima bozjim. Uzgred, lijep primjer odnosa gorepomenutog prema instituciji ropstva.
forUMASH

Post by forUMASH »

@BSDK
....ja napisah sta je alternativa, po meni, ukoliko religije bez promjena ostanu na sceni.......razvoj, jes' je'nako nula.....
.....second medieval time.... :D
Last edited by forUMASH on 25/03/2006 01:37, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

tempora wrote:
zasto poredis povelju -- nesto sto je djelo ljudskog uma i ruku, te kao takvo posve povezano sa drustvenim i istorijskim prilikama -- sa necim sto bi trebalo biti savseno djelo i savrsena uputa savrsenog i svemocnog stvoritelja?
avicena

Post by avicena »

mosor1 wrote:
avicena wrote:Kada neko hoće nešto iskriviti džaba forma koja se koristi.....kao i ovaj tvoj komentar o relaciji Bog - čovjek.......koristan za razumijevanje ateističkog pogleda na svijet.......čovječe....
Koliko se ja kuzim, vjernici su posljednji koji bi trebali analizirati prirodu odnosa bog - covjek, jer su visekratno i opetovano od strane svog boga proglaseni robovima bozjim. Uzgred, lijep primjer odnosa gorepomenutog prema instituciji ropstva.
U tome i jeste poenta da onaj ko robuje Bogu ne smije robovati nikome drugome jer je to onda širk - pripisivanje Bogu druga i smatra se vrstom nevjerovanja.......ko samo ovo zna ne bi se usudio iz perspektive vjernika da odobri ropstvo i u nablažem obliku.....robovanje Bogu nema ono značenje koje mi poznajemo na relaciji čovjek - čovjek gdje je prisila ,a ne dobrovoljnost......koji vjernik robuje na taj način, pod prisilom...."Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)
mosor1

Post by mosor1 »

forUMASH wrote: ....ja se apsolutno slazem sa tvojom tvrdnjom vezanom za neprimjenjivost religiskih (nije samo islamskih) rjesenja na nivou funkcionisanja drustvenih zajednica u razlicitim vremenskim periodima.....
....samo, cisto sumnjam da ces se ti sloziti sa mnom kada kazem da religije nece prezivjeti narednih 300 do 500 godina napretka ukoliko drasticno ne promijene svoja ucenja i pristup problemima.......upgrade i update, inace, neminovan je odlazak sa pozornice.....
.....alternativa je zaustavljanje nepretka i stagnacija na nivou razvoja drustvenih procesa i svijesti......nesto sto se vec desilo Europi od cetvrtog do cetrnaestog vijeka......nesto sto se desava islamskome svijetu u posljednjih 300 i kusur godina(nafta im je u pravom smislu rijeci "bozije davanje"......inace....)
Ali one to i rade - stalno prilagodavaju svoje dogme suvremenom svijetu, iako to biva najcesce potiho i puzevski. Od starijih tema u kojima smo diskutirali o ovome navodim npr.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19385

Islam nije izuzetak - pogledajte ovu radikalizaciju i potpaljivanje masa u Iranu i Palestini - ovdje se neke struje unutar Islama prilagodavaju cinjenici postojanja velikog broja siromasnih, neobrazovanih, potlacenih i gnjevnih ljudi koji predstavljaju ogromnu politicku snagu i tako pripremaju teren za skoro vrijeme kad ce nafta presusiti (a vecina njihovih elita je basnoslovni imetak srajtala na vlastiti komfor). Ovo je stvarni motiv vecine danasnjih velikih svjetskih religija - borba za politicku prevlast, moc i - novac.
mosor1

Post by mosor1 »

avicena wrote: U tome i jeste poenta da onaj ko robuje Bogu ne smije robovati nikome drugome jer je to onda širk - pripisivanje Bogu druga i smatra se vrstom nevjerovanja.......ko samo ovo zna ne bi se usudio iz perspektive vjernika da odobri ropstvo i u nablažem obliku.....robovanje Bogu nema ono značenje koje mi poznajemo na relaciji čovjek - čovjek gdje je prisila ,a ne dobrovoljnost......koji vjernik robuje na taj način, pod prisilom...."Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)
Moguce, ali u tome sto navodis nema smetnje robovanju drugome onoga tko ne robuje bogu. Ali opet, cemu potenciranje pojma robovanja covjeka bogu, zasto uopce bog svog vjernika mora zvati ruznim ropskim imenom - zasto mu ne kaze npr. moj mali kumpanjo, ili slicno nesto ljepse?
Bosanac sa dna kace

forUMASH wrote:@BSDK
....ja napisah sta je alternativa, po meni, ukoliko religije bez promjena ostanu na sceni.......razvoj, jes' je'nako nula.....
.....second medieval time.... :D
hm, ipak prilgodjavanje relgija danasanjem vremenu postoji a i prilagodjavanje vremena relgijama takodje, daklem to je uzajamno! :-)
religije ne moraju prezivjet da budu zive u svojoj prakticnoj formi ali u pisanoj formi ce prezivjet kao sto je npr. prezivio i paganizam pa danas ima ljudi koji zele da ga ozive!
A sto se tice ovog drugog sredenjeg vijeka i jes a i nije! :D
danas

Post by danas »

avicena wrote: e dobrovoljnost......koji vjernik robuje na taj način, pod prisilom...."Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)
mescini, robuje onaj jaro u avganistanu sto su postirali njegov primjer negdje na pocetku ove teme... a oni dezurni branitelji vjere sto hoce da ga ubiju jer se odrekao islama izgleda nisu procitali kur'an i ovaj ajet? :oops:

evo opet... primjer...
KABUL - Afganistanac koji se pokrstio uhićen je i mogao bi biti osuđen na smrt odbije li ponovno prijeći na islam, izvijestile su u afganistanske pravosudne vlasti.

Abdul Rahman strpan je u zatvor prije dva tjedna, pošto su njegovi bližnji dojavili policiji da se pokrstio, rekao je za AFP sudac Vrhovnoga suda Ansarulah Mavlavizada.

Abdul Rahman mogao bi biti osuđen na smrt ako odbije vratiti se na islam, sukladno šerijatu koji muslimanima zabranjuje prelazak na drugu vjeru, dodaje Mawlavizada.

U Ustavu Islamske Republike Afganistan iz siječnja 2004. kaže se da "nijedan zakon ne može proturječiti načelima svete vjere islama".

Bude li Abdul Rahman osuđen, bit će prvi Afganistanac koji je kažnjen zbog prelaska na drugu vjeru od konca 2001., kada je srušen talibanski režim koji je uveo i proširio načela šerijata.

Hina|IskonInternet
19.03.2006.
Post Reply