car-x wrote:Macuser wrote:Blago nama sto smo gazije, jaki i zajebani. Sta ce nama Danska? Koji ce nam vrag Evropa? Nego dajte nam vise neprosvjecenosti, zaostalosti, uvozimo sto vise navika, obicaja i praznovjerja iz jos zaostalijih zemalja. Budimo realni (let's frace it), mi ne pripadamo Evropi, ni ovome vremenu. Mi smo u hidzretskoj, srednjovjekovnoj, godini i dobrooooo nam je.
bas budimo realni..
mi ociju uprtih u evropu svaki dan cekamo neku pomoc, guranje preko reda, da nas uvedu u to veliko drustvo, da nam daju hljeb u ruke.. mi cekamo i ljutimo se sto nas stavljaju na kojekakve liste..
cekali smo tako da nam holandjani sacuvaju srebrenicu.. da nam spanci sastave podijeljeni mostar.. da nam francuzi dovuku konvoje hrane pa da ne umiremo od gladi..
cekali smo vala i da nam embargo ukinu, al eto, tek ga neki dan ukinuse.. sad kad nam puske vise ne trebaju i nadam se da nam nikad vise nece trebat..
al eto, opet ti evropljani nisu licemjerni.. nego smo mi kokosi i neznalice.. i opte su neki drugi neartikulisani koji su se doselili u sarajevo krivi, a ona krema koja je reprezentovala BiH je otisla..
macuser, u tvoja dva posta ima vise rasizma i ksenofobije nego sto sam mozes zamisliti..
treba svima razjasniti, a i tebi to ocito nije jasno, NAS NECE.. taman poceli pregovori o prikljucenju kojekakvim asocijacijama, a s druge strane imamo "ozbiljan" prijedlog da se napravi nega trgovinska zajednica.. moldavija, albanija, BiH, makedonija... to je nas kalibar..
Nije tako. Nije ni da nas nece. Vize su uvedene zbog pasosa koji su se davali svakome arapinu-teroristi, koji je trazio utociste i jazbinu da se sakrije pred zakonom (od Bin Ladena pa nadalje). Mi jesmo neobrazovani ako se poredimo sa Austrijancima ili Englezima, ali smo u istom rangu (ili smo bar to bili, sa Rumunima i Bugarima, koji su evo pred vratima EU). Srebrenica je ostavljena na milost i nemilost i od samog Alije. I Ausvic je bio ostavljen, a bio je fabrika smrti (saveznici su znali za nacisticke konc logore). Sta ti ovo govori? Pa da ljude uglavnom boli briga za druge ljude, nego jedan covjek ili nacija mora sama da pokaze da vrijedi. Mi to nismo pokazali. Mi zivimo od medjunarodne pomoci. Htio ti to ili ne, ljudi koji su dosli u Sarajevo, nemaju background kao oni koji su otisli, ne zato sto manje vrijede, vec zato sto dolaze iz drugacije sredine, uglavnom iz provincije i sa sela. Mogu li takvi ljudi da predstavljaju BiH u diplomaciji, ekonomiji, nauci, drustvenom uredjenju?
Mogu, ali za nekoliko generacija. Pogledaj RS, pogledaj Hercegovinu, pogledaj Sarajevo i vidjet ces samo nacionalne i vjerske simbole, putokaze koji ne vode nikuda. Evropi takvi mahnitovi ne trebaju, trebaju joj partneri. Mi rukave jos nismo zasukali. Mi varamo i foliramo se, ofiramo se k'o seoska mlada. Zadnji signal koji smo uputili Evropi su demonstracije krezavih spodoba, koji sa Bosnom nemaju nista. Znaci, nesto je jako trulo. Ta recenica: "Nece nas" je samo alibi ljudi koji nece ama bas nista da rade, vec cekaju da im padne sa neba. Tutumraci i lezihljebovici.
p.s.
Balkan je poznat po klanjima, Milosevicu, Srebrenici, raznoraznim Arkanima i kapetanima, konc logorima, vehabijama, ratovima, nemirima i ostalim katastrofalnim izumima ljudskog primitivizma. Jos su dobri prema nama.