Za novopridošle Sarajlije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nex

#151 1Sarajlija

Post by Nex »

Odgovor 1Sarajliji:

E moj papak gdje si ti rastao i ko ti usadi ideju rasizma i geografske netrpeljivosti.
Papak uvijek ostaje papak - je li ti to dedo osnovao grad debilu.
Ti ces drugima soliti pamet o gradu, ovom gradu koji je obicno prkno istocno evropske provincije, pogledaj bilo koji mali gradic u BiH pa ces vidjeti da je i ljepsi i cistiji, a to sto je bio rat i sto su ljudi bili prisiljeni da bjeze ili su bili protjerani ne igra tebi nikakvu ulogu Metropolska papcino.

Ocisti prvo svoju smrdljivu avliju i sokak pa onda pricaj o drugima, ovo je sloboda gulanferu peksini.

Ti da govoris bilo kome sta iz Istocne Bosne smrdljivce sram te bilo, a za tvoju informaciju ja sam Hercegovac pa ga malo pusi.

Izvinjavam se drugim ucesnicima na forumu zbog ovakvih rijeci ali me nervira provincijalac u dusi (njegovoj). :x :bih:
vesela

Post by vesela »

ohani malo, nex...pa on i hoce ovakve reakcije...nemoj se spustat na njegov nivo :D
rumenko

Post by rumenko »

slozio bih se sa ovim plavim slovima gore....i slozio bih ga ovome 1sarajlija.....

Image
Panasonic

Post by Panasonic »

mama29 wrote:Svemirac je to tako lijepo srocio :-D

Moj poznanik je odustao od upoznavanja djevojke (koja mu se na prvi pogled strasno svidjela), jer je djevojka iz Mostara :x
Nije prepreka bilo to sto je Mostar "daleko", nego bas to sto je manji grad od Sarajeva :-) :roll: :( Tuzno i ruzno :( :x
Onda to nije bila ljubav :D
1sarajlija

Post by 1sarajlija »

@svemirski jebac

Kakav cinizam - moderator podforuma Sarajevo nije Sarajlija. To može samo u Sarajevu i samim tim si dokazao sve moje tvrdnje.

Novi ljudi i nova krv nam svakako treba - ali neko bolji od nas da nam popravi prosjek u znanosti, kulturi i športu. A ne junaci seoskih vododerina i vukojebina koji su došli u Sarajevo da liječe svoje provincijalne komplekse i "osvajaju" Sarajevo. Ti su nas na svim poljima doslovce sahranili.

Politikom dominiraju došle i seljaci koji razoriše i uništiše sve pred sobom.

Nismo glupi - bolji smo od vas - i sve vidimo - ali pošto nismo kao vi došljaci - krvoločni i zli - nećemo s puškom u ruci - ali uvijek ćemo biti tu da vas podsjetimo ko ste i šta se i nama se nemožete folirati. A kad se paradigma promijeni kao 1878, 1918, 1945, 1990 i sl. - čuvajte se. Kako ste posijali - tako ćete i požnjeti.

Molim došle da nam ne drže pridike o obrani - pa došle su prve pobjegle pred agresorom i da ih urijetko ne mobiliziraše u Sarajevu nebi ti puške ni vidjeli.

Bosna seljaka i provincijalaca - tihom pade ! Osta Sarajevo i nekoliko enklava da prkose.

Sarajlije mrze svi - a kad nam šljegnu hoće nazor da budu prihvaćeni. Društveno priznanje se ne kupuje novcem, agresivnim primitivizmom i turbopatriotizmom.

Načekat ćete se džogalji dok vas Sarajevo prihvati - ako vas ikad prihvati ...
Sarafcina

#156 Re: Za novoprido¹le Sarajlije

Post by Sarafcina »

1sarajlija wrote:Veæ je dosta toga reèeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmi¹ljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv prido¹lica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog ¾ivljenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjaèkih detalja (Jelena Karleu¹a, ©emsa i Koke nisu modni uzori)

2. Poku¹ajte nauèiti na¹ akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Po¹tujte druge i pozdravljate se na bosanski naèin i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i veèer) bez povi¹enog tona sa livada i èobanske komunikacije - svi èujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjaèke ili neke èudne frizure i ne nastojte biti ne¹to ¹to niste

6. Pona¹ajte se u skladu sa va¹im obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu ¹kolu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne prièajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smije¹ni. Budite veliki koliko i va¹e znanje i ¹kolska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne poku¹avajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipo¹to ne nameæite svoje moralne i politièke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i politièke turbopatriote - proku¾eni ste.

Ako se nemo¾ete pridr¾avati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapa¾anja.
ja bih samo dodao ;) da fali pozdrav na kraju :)

sieg heil
vesela

Post by vesela »

@1sarajlija

bunis me izrazom "novopridosle" sarajlije...para mi uho i ne zvuci sarajevski...ali si u zadnjem postu bas "trehno" termine, koji se najcesce koriste...sve mi se cini da svoje frustracije lijecis na

EMANCIPICIRANIM LJUDIMA KOJI NE DOZVOLJAVAJU SARAJLIJAMA DA IH PROVINCIRAJU

jedini gubitnik mozes biti ti, jer rjecnik i ponasanje "emancipiciranih" sarajlije ne mogu definisati niti se oduprijeti...jer mi to nemamo u genima...ne zaboravi da si u manjini...na zalost svih sarajlija :run:
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:58, edited 1 time in total.
klif

Post by klif »

Terminoloska odrednica "papak" je, bar u predratno doba, jednako nalazila primjenu i na odredjenu grupu Sarajlija.
mostarac

Post by mostarac »

Evo ovako:

Zivio sam u Sarajevu 6 godina, dok sam studirao i veoma volim Sarajevo, mozda i vise nego Mostar. Pokretaca teme razumijem u neku ruku, ali ima on onde smjesnih stavova.
U svemu tome samo je bitna jedna stvar i druge nema, a to je prilagodi se sredini u koju si dosao i ne pokusvaj da cijeloj sredini nametnes svoje obicaje i kulturu i da ocekujes da se ta sredina prilagodi tebi, nego se prilagodi ti njoj.
Eh sada sve to sto si ti napisao sarajlija i sto osporavas (mada mi je ekstra debilno ovo za naglasak, jer naglasak i vokabular nisu isto i naglasak se ne moze mjenjati tek tako preko noci, a i zasto bi na kraju krajeva) mozes sresti i kod Sarajlija. Ja se nisam osjetio ni sekunde prozvanim jer znam kako sam se ponasao i ja sam bio svjestan cinjenice da sam ja u Sarajevu gost i da se moram ponasati u skladu sa normama ponasanja sredine u koju sam dosao, ali to nema veze sa mjestom odakle je covjek dosao, nego sa bontonom i elementarnim kucnim odgojem, a nisu ni sve Sarajlije odgojene da se razumijemo, ali to je vas grad imate pravo da radite sta hocete i da sami kreirate pravila zivljenja u njemu i svi ostali treba da im se prilagode. Jedino pokusaj shvatiti da i u vasem zitu ima kukolja, kako ima i u nasem u Mostaru i u svakom drugom gradu u ovoj zemlji i bilo gdje na planeti i da Sarajlije nisu nista napredniji od Tuzlaka ili Banjalucana ili bilo koga drugog. Ako cemo posteno Gachani su najobrazovaniji svijet bili i u Yugi, a ne u BiH. Dakle to sa obrazovanjem ti nema nikakvog smisla. Bitna je jedino kultura i ako si ti navikao da u svom selu izneses stolicu ispred kuce da gledas ko prolazi, ne znaci da to imas pravo raditi u mom selu. Kontas sta ti govorim. Dakle bit cijele priche je da se postuju one vrijednosti koje Sarajevo smatra za svoje vrijednosti i da se ne pokusava uvesti novi sistem vrednovanja stvari, jer pravo na promjenu tog sistema ima samo domacin kuce, a to su u ovom slucaju sarajlije, jer niti mogu ja doci u tvoju, a niti ti u moju kucu pati pokusati kreirati pravila zivota. Mislim mogu, a i ti mozes, ali to odrazava tvoju ili moju nekulturu. Problem je u tome, a ja te razumijem, ali ove stvari koje si naveo nisu bas pogodile srz problema o kojem zelis da se govori.
Tipican primjer: Sarajlije su same nametnule sistem prevoza kakav jeste u Sarajevu, dakle vozanje bez karte - sto postoji samo u Sarajevu i nigdje vise u Evropi ja mislim, a ni u BiH i sad je tesko ocekivati od nekoga da se ponasa drugacije, ako se same Sarajlije ne ponasaju onako kako bi trebali, a i prijerata se u Sarajevu vozalo bez karte. Nije to poslijeratna izmisljotina, mada i GRAS da se razumijemo ima tu svojih situacija i preskupih karata za dzep jednog Bosanca.

Ja te razumijem, ali si promasio skroz sustinu problema i uopste ga nisi shvatio.
alien_78

Post by alien_78 »

:sad: Covijece pa tek se ovako vidi koliko je frustriranih ljudi,kojima je neki seljak kao sto on kaze ili preuzeo posao ili preoteo djevojku,pa je zamrzio sve sto kao nije sarajevsko...sarajevo je lijepo i nebih da generaliziram sve te ljusde koji zive u njemu ali da nije papaka nebi bilo ni sarajeva...stara dobra...UZMI PAPKA U TRAMVAJU... 8)
Eshek

Post by Eshek »

@1sarajlija

Jao što si ti duhovit dečko :lol: :lol: :lol:

Hajde priznaj da si sve ove nebuloze i idiotluke nalupao samo da bi isprovocirao malo raju... :D :lol:
rumenko

Post by rumenko »

Nakon ovoga zadnjeg prijeteceg i fasisticko/nacisticko/papanskog javljanja ovog psihopate koji se naziva 1sarajlija...uspio sam preko veza da ga satelitski lociram...i sa udaljenosti fotografisem.....slika nije najjasnija..i napravljena je po noci sa ic kamerom u momentu dok je vjezbao govor pred ogledalom....mislim da je slikan u trenutku extaze tako da su mu zjenice potpuno bijele....pretpostavljao sam da ovako izgleda....

Image
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#164 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by horns&drums »

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja. - Tacno, ako si u Rimu ponasaj se kao rimljanin

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori) - tacno, jesu uzori nazalost. No sustav vrijednosti se promijenio (citaj, pao je)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor). Tacno, dodao bih jos i dolaaaazio i odlaaaazio

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro. Tacno, pogotovo u prostorijama sa vise ljudi. Recimo glavna posta.

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja. Tacno. Tramvajem se izbjegavam zadnjih godina voziti upravo zbog ovoga

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste. Tacan ovaj drugi dio

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali. Tacno, mada je to boljka 90% ljudi u gradu
7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste. Tacno. No to se nadovezuje na pocetak, tj. na pocetnu misao. Ako si u Rimu, budi rimljanin

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo. Netacno. Sarajlije su najgostoljubiviji ljudi na svijetu i Sarajevo je sve docekivalo sirom otvorenih vrata. Dobrodosli u Sarajevo ali ako vas grad prima, usvojite i vi vrijednosti istog.

Dodao bih jos nesto: Smece se baca u kontejner koji je predvidjen za te svrhe, ne baca se pored lifta ili u haustoru. Cipele i papuce se ne ostavljaju ispred vrata(osim ako ne zivite u zgradi nego u privatnoj kuci, pa cak i tada...). Predstava u pozoristu nije gotova nakon 45 minuta, to vam je samo kraj prvog cina. Ako idete u isto morate se pristojnije obuci, ne dolaziti obuceni kao stavka 1.

Nema rostiljanja na balkonu ako neko zivi iznad vas. Kada pravite dernek u kuci obavijestite najblize komsije. U protivnom, nemojte se cuditi sto vam je neko zovnuo policiju.

Problemi se ne rjesavaju silom nego razgovorom, ako niste vicni istom recite lijepo, a ne ponasati se kao stavka 6. Nije sramota ne znati.
stidljiv

Post by stidljiv »

A otkud sad odjednom manjina odredjuje vecini kako da se ponasa kako da izgovara rijeci i tako dalje???

Halo...okanite se suplje...
Okrenite se poslu i zaradjivanju para. Jebes sve...kako se u biznisu ne gleda ko si sta si odakle si itd...Mislim...ovakve se teme stvaraju cisto iz dosade... ima dosta pametnijih i profitabilnijih stvari za rasmisljati i raditi...ali nismo svi isti...hvala Bogu...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

stidljiv wrote:A otkud sad odjednom manjina odredjuje vecini kako da se ponasa kako da izgovara rijeci i tako dalje???...
Upravo je to kljuc misterije, manjina nikada ne odredjuje vecini. Pitanje je ko je tu manjina
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:59, edited 1 time in total.
rasta

Post by rasta »

ja sam odma reko da je momak tu i tamo u pravu samo ga je nesto pravo razbijesnilo na ovu temu pa se malo zanio i poceo kakit...
evo da se i ja tuspasim: samo odakle mu shport ?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Čuj,odakle mu šport???? :D
Pa, to je stari sarajevski izraz,usvojen još dalekog 6 travnja 1941, kad je Maks Luburić gospodario ovim gradom, a mnogi od starih sarajevskih koljenovića, s ponosom pristali da budu "cvijeće" :D

Pogodite čije! :-)
rasta

Post by rasta »

ma ja mislim da on nas zajebava :D
Pusur

Post by Pusur »

Kolika li je samo ljudska uskogrudost kod nas???
Nema joj kraja, mi smo najveci rasisti, segregatori...i najgori su ovi sto lafo on je PRAVI sarajlija, musliman, hrvat, srbin, intelekualac....
Boze daj pameti ovom BIH narodu jer mu pameti evidento najvise fali!!!

p.s. odnosi se na naslov ovog topic-a.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ahmmed wrote:Èuj,odakle mu ¹port???? :D
Pa, to je stari sarajevski izraz,usvojen jo¹ dalekog 6 travnja 1941, kad je Maks Luburiæ gospodario ovim gradom, a mnogi od starih sarajevskih koljenoviæa, s ponosom pristali da budu "cvijeæe" :D

Pogodite èije! :-)
nije istina, shport :) je malo starije od toga ;), a tako se govorilo u vecem dijelu BiH...do nekih 50tih godina ;) proslog stoljeca ;) (uzmi samo nazive shportskih klubova koji su nastajali izmedju dva svjetska rata ;))
a da dodam :) da nam shport vjerovatno stize sa pripajanjem monarhiji ;)
Last edited by Sarafcina on 28/01/2006 18:32, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

:sax:
1sarajlija

Post by 1sarajlija »

Šport, stega, rad i red za naše lijepo Sarajevo. Svi u stroj. :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

1sarajlija wrote:@svemirski jebac

Kakav cinizam - moderator podforuma Sarajevo nije Sarajlija. To može samo u Sarajevu i samim tim si dokazao sve moje tvrdnje.

Novi ljudi i nova krv nam svakako treba - ali neko bolji od nas da nam popravi prosjek u znanosti, kulturi i športu. A ne junaci seoskih vododerina i vukojebina koji su došli u Sarajevo da liječe svoje provincijalne komplekse i "osvajaju" Sarajevo. Ti su nas na svim poljima doslovce sahranili.

Politikom dominiraju došle i seljaci koji razoriše i uništiše sve pred sobom.

Nismo glupi - bolji smo od vas - i sve vidimo - ali pošto nismo kao vi došljaci - krvoločni i zli - nećemo s puškom u ruci - ali uvijek ćemo biti tu da vas podsjetimo ko ste i šta se i nama se nemožete folirati. A kad se paradigma promijeni kao 1878, 1918, 1945, 1990 i sl. - čuvajte se. Kako ste posijali - tako ćete i požnjeti.

Molim došle da nam ne drže pridike o obrani - pa došle su prve pobjegle pred agresorom i da ih urijetko ne mobiliziraše u Sarajevu nebi ti puške ni vidjeli.

Bosna seljaka i provincijalaca - tihom pade ! Osta Sarajevo i nekoliko enklava da prkose.

Sarajlije mrze svi - a kad nam šljegnu hoće nazor da budu prihvaćeni. Društveno priznanje se ne kupuje novcem, agresivnim primitivizmom i turbopatriotizmom.

Načekat ćete se džogalji dok vas Sarajevo prihvati - ako vas ikad prihvati ...
Ovaj je skroz puko :roll:
Post Reply