Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Adko

#151 Re: Ja sam produkt ovog drustva !

Post by Adko »

uvjek dobar gost wrote:Mogu li sebe izdizati iznad ovog drustva ?

Kakvo god drustvo bilo, mogu li se ja razlikovati puno ? Mogu li ja odskakati od prosjeka i je li to dobro ?
Kakvu poruku ja primam od drustva koje me okruzuje, sta meni to drustvo porucuje kao mladom covjeku ? Sta ja ocekujem od drustva ,a sta ono od mene ? Slazem li se ja sa stavovima drustva, kakvi su to stavovi, kakve vrijednosti zagovara drustvo ? Ko su nam uzori u drustvu, kako se oni ponasaju ?

Mogu li se ja identifikovati sa drustvom koje me okruzuje ??????
Svako je produkt svojih misli, sve pocinje iz glave:)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Iz glave :D :D jah .....ima ih više :D :D
Rania

Post by Rania »

uvjek dobar gost wrote: No danas se ipak radujem snijegu, radujem se uprkos nemarnom komšiluku, uprkos ledu koji više niko ne čisti, uhvatim se kako razmišljam i žalim za onim nekaadašnjim komšijskim običajima lopatanja i ispijanja kafe i čaja na očišćenim stepenicama koje vode u haustor. Danas su te iste stepenice pune leda i nekako ....

Ništa uzmem ja svoj snowboard i razgulim na Jahorinu il Bjelašnicu... i tamo zaboravim na sve one kojima je lopata kao teška... jer preko noći postali su GOSPODA....
mada se u principu slazem sa tvojim postovima ne mogu da ne pitam, padne li ti ikad na pamet da umjesto snowboard-a uzmes lopatu u ruke i ocistis led sa ulaza? Ili ocekujes da ce "drustvo" odraditi posao za "neshvacenog pojedinca"
amrino

Post by amrino »

:D
ote mi rijec iz tastature...
amrino

Post by amrino »

Previse patetike je totalno pateticno brate....
bas ono ....nidje veze...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.... Lopata u ruke, a padne li Vama na pamet da učinite nešto... ili samo kuckamo po tastaturama i pravimo se pametni jer se ubrajamo u nekih 10% populacije koja barata internetom i kompjuterima......, ja sam ispred svog ulaza izlopatao, u stvari nas četvero je to uradilo, no ostalih 36. stanara iz ulaza... ni mukajet...

Ja kad napišem neki tekst probajte isti ne shvatiti bukvalno, mislim ukoliko ih čitate naravno...

A da sam rekao da imam komšije koje nisu naučile ni dobar dan reći... ili koje misle da je selam jedini pozdrav...ili koje drže obuću ispred vrata... ili ili .... tad bi rekli da sam....nešto što bio nikad nisam...

Najbolje je ipak komentarisati druge jer tako vrijeme najprije prođe...
A ako govorimo o neshvaćenom pojedincu.... čim neko ne sluša stoju, ne laprda o najnovijem mobitelu ili automobilima.... odmah je neshvaćen....

Probajte pogledati povratniku u oči il porazgovarati sa njim, jer i on je čovjek... il nekad otiđite umjesto u "central" do Jajca il U travnik ili uostalom bilo gdje iz svoje dvije ulice pa se okrenite oko sebe..... ima li šminkera il šupljikatora.... ne oni su danas u Sarajevu... foliraju se bez ikakve osnove....

A što se tiče stvari koje su u mojoj glavi, moj Atko.... džaba tebi te uvozne škole i sve to nisi mnogo o životu naučio, vjerovatno nisi bio na nastavi kad granate su padale.... i kad grijanja nije bilo , a ni stakala na prozorima.... kad je sve bilo nekako drugačije... i uprkos svemu imalo je dušu...
A sad u ovom moru klonova ja se izgleda ne snalazim, ne snalazim se sa silnim foteljašima koji ubijaju vrijeme tipkajući ... mada pitanje je svrhe, jednom davno na Sa X-u pitao sam "forumaše" jeli kod nas sve šuplja...... i njih 89% se izjasnilo da jeste.....

A sad će se neki od Vas upitati... pa zar to tvoje nije šuplja..... , a ja odgovaram JESTE jer vidio sam to od okoline... u kojoj sad uspijevaju ljudi bez morala, bez obraza i bez škole....
A ja radim i pomažem povratnicima i vjerujte da nije svijet od Malte do Čaršije, zagrebite malo ispod površine i vidjet ćete da smo sve manje ljudi, a sve više klonovi bez ikakvih pozitivnih osobina....

Ma koliko se trudio i borio sredina koja je banalna i koja cupka uz kojekakve pevaljke je dio mene i ja sam dio nje... ali ako Vi to ne vidite ja vas više neću podsjećati da smo žitelji brdovitog Balkana punog seljaka... i punog kokuza........i punog smeća....a zaslužili smo bolje, mada kakve smo lopove izabrali nismo bolje ni zaslužili....

Živili...
Rania

Post by Rania »

E nek si nam se nagovorio.

Znas meni se cini da ideja postova i jeste dvosmjerna komunikacija pa ako hoces i "komentarisanje" istih. Da ne ocekujes komentar vjerovatno ne bi bio toliko lud da sa sobom komuniciras preko foruma.

Drugo moj komentar o "neshvacenom" pojedincu nije imao nikakve veze sa "primitivnim" ili "skorojevickim" pojedincem stoga ne znam na sta se nadovezuje ona prica o Stoji i mobitelima.

Ja pogledah mnogim povratnicima u oci u proteklih 10 godina, ali hvala na savjetu jer mislim da stoji i trebali bi ga svi primjenjivati.

Ovo ostalo necu da komentarisem samo cu ti reci da radim sa BiH opstinama. Znas koliko ima opstina? 144! Posjete istim sigurno sire vidike ;-)
Ali eto opet hvala na savjetu dobar je.

Vidis kako se ja ne ljutim - opet se slazem. I jos te shvatam ;-)
Sogan

Post by Sogan »

:oops: Vrijeme je da se stane :D pa opet krene! :-)
uvjek dobar gost

Ne ljutim se ni ja nego čovjek više ne zna šta da postira, šta da piše sa kim da priča a da na neke stvari bar malo utiče.... doduše više figurativno nego praktično....
Ja nekako osjetim potrebu ,sa vremena na vrijeme da napišem neki post da nešto otipkam i da se nadam da će neko, bar neko pročitati to nešto i zamisliti se.... gdje smo svi skupa, jer mi jesmo svo Bosanci i Hercegovci...
A što se tiče mobitela i "stoja i joja" .... to postaje način života, a kad bolje razmislim to me iznerviralo jer sve su neke hop-cup manifestacije za novu godinu, ove godine baš nema izuzetka, jedino ako nećemo staviti ispred sebe šerpu sarme i gledati novogodišnji program .....

Nisam mislio napadati nikoga i ako je izgledalo tako izvinjenje....

Vrijeme je da se krene !!!!
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Hehe, mogu ti reci da mi ta serpa sarme najprivlacnije zvuci!! :lol: :lol:
patrius

Post by patrius »

"U vremenu horoskopa i velikih snovidjenja"-rekao bi stari dobri i pokojni Sergio,logicno je da glavnu rijec vodi Azira sa svojim zlicama...
uvjek dobar gost

Svi mi skupa izostavljamo glavno pitanje... cijenimo li mi svoje vrijeme i sebe...
Da baš tako mi smo danas spremni gledati u komšijin tanjur, u njegove noge il kaputić, a da svoj tanjur i ne pogledamo.
Pitajmo sebe sami volimo li se i cijenimo li vrijeme koje nam je na raspolaganju dok smo ovdje...
Poslije tog pitanja slijedi pitanje, a gdje sam ja to..?
Svi Vi se zapitajte šta ste radili zadnjih petnaest godina, svi koji se smatraju uspješnim jer su 15. puta bili na moru... nek se zapitaju jesu li zaslužili više jesu li zaslužili bar još 15. skijanja ili planinarenja il rafting ili neko turističko putovanje u Kairo ili ili...

Za to vrijeme ovi kao naši dušebrižnici... ne znaju gdje nisu bili i šta nisu radili, a da nije nas ne bi se makli iz svojih sela i ne bi kravate zapasali...
Oni sebe vole... vidi se kako se ponašaju, ali mi sebe ne volimo ni sekunde kad smo im sve to dozvolili....

Sad pitanje za kraj.....šta želimo sebi u novoj godini, jer stariji ljudi kažu nova godina.... nova nafaka....
patrius

Post by patrius »

Bojim se da je kod nas,vec odavno,nova godina-stara nafaka.Cak stavise,kako koja "novija" godina,sve starija nafaka.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Pritisak prošlosti? :D :D
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote::oops: Pritisak prošlosti? :D :D
Bas suprotno,realna vizija buducnosti...
manijak1

Post by manijak1 »

realna vizija buducnosti...
Ko Rumunima i Bugarima će biti bolje? :oops: :D
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote:
realna vizija buducnosti...
Ko Rumunima i Bugarima će biti bolje? :oops: :D
Ne znam za to,a i ne zanima me...
manijak1

Post by manijak1 »

Pa koja je onda naša realna budućnost, a da nema ni trunku veze sa užim i širim regionom? :D
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote:Pa koja je onda naša realna budućnost, a da nema ni trunku veze sa užim i širim regionom? :D
Tesko je precizirati,a i ne pricamo o vanjskim poslovima i medjunarodnim odnosima. Ono sto je poznato jeste da ni u Rumuniju ne mozemo bez vize,a nije tako davno bilo...Ja pricam o unutrasnjim problemima ovog drustva,kojem,prije ili kasnije,ako se temeljito ne preuredi,slijedi definitav slom,pocev od finansijskog,preko socijalnog...Ovakvu administrativnu nakaradu,uz prisutan stepen korupcije i organiziranog kriminala,koje u stopu prati,najblaze receno,agresivni diletantizam birokratije,jednostavno,tesko da bi i japanska privreda mogla izdrzati.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Zar je teško skontati šta nas i ko nas jebe?
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote::oops: Zar je teško skontati šta nas i ko nas jebe?
To je najmanji problem,ali je tesko,gotovo nemoguce skontati apatiju gradjana ove zemlje.Stojimo pred neprijateljskim cijevima i provjeravamo jesu li dobro naciljane.
manijak1

Post by manijak1 »

Ko nas jebe onda .....nismo ni zaslužili bolje :oops: .
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote:Ko nas jebe onda .....nismo ni zaslužili bolje :oops: .
Mi svakako jesmo zasluzili bolje,ali sigurno nam nece biti bolje dok samo gledamo ko nas jebe...
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Mi biramo,izabrani ne znaju šta rade.... :oops: vrijeme je da stanemo birati. :oops:
patrius

Post by patrius »

manijak1 wrote::oops: Mi biramo,izabrani ne znaju šta rade.... :oops: vrijeme je da stanemo birati. :oops:
Ja jos nijednom nisam birao.Izborni zakon ove zemlje je sam po sebi sablasan,kao oustalom i njen Ustav,koji ne priznaje kategoriju gradjana.I sta ja tu,kao gradjanin,imam birati?
Post Reply