Zar je ovo polozaj zene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

opet fulas peontu zeno :D :D :D
:-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:opet fulas peontu zeno :D :D :D
:-)
neku tvoju poentu... :?
molim te da mi nacrtash...

al mislim da je ta "fundametalisticka" skola ostavila traga na tebi...kako god... :D
ako je promjena njene pozicije (muslimanke) drustvu to da umjesto da pozira u kuci, pozira u javnosti...ejvala ti..
danas

Post by danas »

poenta je bila da se svi stereotipi trebaju rusiti...

a kod tebe izgleda mora da je jedan sterotip ako nije drugi, nema haman ama bas nista izmedju... :-) :-) :-)
mosor1

Post by mosor1 »

Clanak iz zadnjeg Ferala. Molim komentare.

BORBA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

SAUDIJKE HOĆE VOZAČKU!

Borba za ravnopravnost spolova u islamskim je zemljama zaista nezahvalan posao, no neke se žene iz Saudijske Arabije ipak ne namjeravaju prestati boriti, ovog puta za pravo na vožnju automobila, što je u toj zemlji postalo svojevrstan simbol ženske borbe za ravnopravnost.

U glavnom saudijskom gradu prije nekoliko dana okupilo se 20-ak žena da bi obilježile godišnjicu događaja kojim su se usprotivile zabrani ženama da voze. Tog se dana prije 15 godina, u vrijeme Zaljevskog rata, grupica saudijskih žena pojavila na ulicama Rijada vozeći automobile. Prometni su ih policajci potom uhapsili i držali zatvorenima sve dok njihovi muški skrbnici nisu potpisali izjave da prkosne vozačice nikad više neće sjesti u (njihove) automobile.

Unatoč očekivanoj policijskoj represiji, ove se, mahom visoko obrazovane žene ipak nisu nadale žestokoj reakciji svojih susjeda, poznanika i drugih "običnih" ljudi. Nakon što su puštene iz zatvora gnjevni su konzervativci po gradu distribuirali tisuće letaka s imenima njih i njihovih muževa pored kojih je pisalo "kurve" i "svodnici", neke su dobile otkaze na poslu, nekima su oduzeti pasoši, a svima zajedno zabranjeno je da razgovaraju s novinarima. I nakon što se sveopći gnjev stišao, žene su ostale pod policijskim nadzorom i šikanirane na radnim mjestima.

Danas je, međutim, na čelu Saudijske Arabije kralj s donekle reformističkim nazorima, a jedan je član savjetodavnog saudijskog tijela Shura čak uspio progurati da se provede istraživanje javnog mijenja o ženama za volanom. Očekivano, 60-ak posto građana izjasnilo se protiv ideje, buneći se protiv "pokušaja nametanja zapadnjačkih i sekularnih ideja saudijskom društvu", a neki su mu čak i prijetili smrću. Član Shure Mohammad al-Zulfa ne namjerava, međutim, odustati, objašnjavajući da ništa u islamu ne zabranjuje ženama da voze automobile, te da su žene u vrijeme proroka Muhameda jahale na devama, pa bi, shodno tome, da je prorok danas živ, i njegove žene vozile automobile.

Neke od žena koje su sudjelovale u "povijesnoj" vožnji prije 15 godina objasnile su da su u to ratno vrijeme odlučile voziti jer su se tako osjećale sigurnije, dok su druge izjavile da čak ni ne vole voziti – draže im je, naime, imati vozače – no vožnja automobila simbol je osnaženja i mobilnosti žena. Osim toga, mnoge žene ne mogu si priuštiti vozače, a budući da u Saudijskoj Arabiji trenutno radi oko milijun vozača iz inozemstva, žene za volanom uštedjele bi toj zemlji čak 4,2 milijarde dolara.

No, nisu sve Saudijke željne ovakvih reformi. Mnoge se boje da bi s ulaskom zapadnih vrijednosti žene mogle izgubiti "privilegirani" status koji im omogućava islam, a uvriježeno je mišljenje da su žene u islamskim društvima bolje ekonomski i socijalno zbrinute od onih na zapadu. "Reakcionarke" drže i da su žene na zapadu tretirane kao "seksualni objekti", izložene prostituciji i diskriminirane po pitanju zarade, pa je opći zaključak među protivnicama vožnje da ženama na zapadu vožnja automobila nije nimalo poboljšala uvjete života.
jusuff

Post by jusuff »

digger wrote: Sve bih ti oprostio, ali ti jope o "mojoj" inteligenciji...:-)

Ovo je bio povod mojoj originalnoj reakciji:
jusuff wrote:ova slika ("Talibanac tuce zene"--digger) ne pokazuje odnos islama prema zeni, naime, na slici ja nigdje ne vidim islam. vidim frajera sa nekakvim stapom koji tuce nekakvu zenu, ako neko na slici vidi islam, molio bih da mi ga pokaze
Dakle, ja kao nisam bio inteligentan da vidim odakle dolazis, pa sam trebao da prihvatim samo tvoje vidjenje stvari.

Pa ti onda poslah i drugi komentar gdje sam sugerirao da ako mislis da talibanci nisu u pravu, da nam napises nesto kao osudu njihovih postupaka.

Da se nas dva razumijemo: ovo nije samo o tebi i za tebe. Ti si napisao sto mozda neki muski ovdje zele da jednostavno presute: to nije islam...

Zato, zaboravi sta JA mislim. Ja sam nevjernik, ateista, otvoreni protivnik organizovanih religija... ali istovremeno i osoba koji nikada nece uvrijediti nekoga jer je vijernik. Zato sam i mislio da bi bilo vaznije da TI kao vijernik kazes sta TI mislis o postupcima talibanaca.

Nazalost, ti ni na moj prvi komentar a ni sada, nigdje neces da "prihvatis" krivicu necijeg pogresnog tumacenja Islama. Kao, daj da ih zaboravimo jer oni nisu vijernici... Ako ti ne nalazis nacina da takve pojave otvoreno kritikujes, onda ne mozes da ocekujes razumjevanje drugih kojima je religija ne samo nesto daleko i neinteresantno, nego koji vjeruju da ista moze biti i ozbiljno oruzje u pogresnim rukama.

Ja nisam nista napisao da bih vrijedjao tvoju suprugu. Napisao sam samo da ti dam do znanja da TI ne zvucis nista bolje nego talibanac. Ja nju nisam ni na koji nacin uvrijedio jer o njoj nista ne znam. A kada si mi indirektno uputio izazov sa ...ako neko na slici vidi islam, molio bih da mi ga pokaze... onda si zasluzio da dobijes i odgovarajuci komentar. Nista licno. Ja te znam samo po onome sto si napisao. Ditto moja reakcija.

Ali posto se do sada nismo mogli razumijeti, mozda cu moci da ti objasnim ovom paralelom kako ja vidim slicne situacije:

Sve dok svaki Srbin iz Srbije ne kaze javno da se stidi akcija cetnika u BH, nece doci do iskrenog pomirenja.

Jer to se mora reci. Inace bi neko za sve sto se u nasem ratu dogodilo mogao da samo ponavlja muslimanima: nije to srpstvo... nije to srpstvo...?!?

Cetnici su cinjenica; Taliban je cinjenica.
Svi Srbi nisu cetnici; svi muslimani nisu a la Taliban.
Pravoslavlje i Islam nisu lose religije.

Kuzis?
evo, moderatori brisu postove jer ocjenjuju da se zachatavamo pa ne bih zelio da krsim pravila i propise (cini mi se da su obrisali i neki od mojih postova)
procitao sam pazljivo ovo sto si napisao i mogu ti reci da se s tobom uglavnom slazem
ipak, tema ovdje nisu talibani, koliko vidim tema je polozaj zene u islamu, a jedna od slika je trebala da ilustrira taj polozaj.
moji komentari su bili upuceni prema tome da kazem da ta slika nikako ne moze ilustrirati polozaj zene u islamu. ako razmislis, na slici je taliban, a kazem da na slici nema islama, onda mozes zakljuciti i sta mislim o talibanima.
da su talibani tema, vise bih o njima
oprosti ces, ali zaista moram reagovati kada mi neko kaze da namlatim svoju hanumu, i jos da je namlatim i u njegovo ime. ipak se radi o provokaciji koja nema nikakve veze sa temom
izvinjavam se ako se ovo smatra zachatavanjem...
digger

Post by digger »

danas wrote:poenta je bila da se svi stereotipi trebaju rusiti...
a kod tebe izgleda mora da je jedan sterotip ako nije drugi, nema haman ama bas nista izmedju... :-) :-) :-)
jusuff wrote:pak, tema ovdje nisu talibani, koliko vidim tema je polozaj zene u islamu, a jedna od slika je trebala da ilustrira taj polozaj.
moji komentari su bili upuceni prema tome da kazem da ta slika nikako ne moze ilustrirati polozaj zene u islamu. ako razmislis, na slici je taliban, a kazem da na slici nema islama, onda mozes zakljuciti i sta mislim o talibanima.
Dzaba ti je "danas." Dokaz da je necije tudje vaznije od vlastitih vrijednosti i morala.
digger

Post by digger »

mosor1 wrote:Clanak iz zadnjeg Ferala. Molim komentare.
... "Reakcionarke" drže i da su žene na zapadu tretirane kao "seksualni objekti", izložene prostituciji i diskriminirane po pitanju zarade, pa je opći zaključak među protivnicama vožnje da ženama na zapadu vožnja automobila nije nimalo poboljšala uvjete života.
Nije ni telefon... sada mogu samo da jakecu naprazno... valja i to zabraniti :-)

U vezi teme.

Dok sam pravio putne aranzmane i ture za Egipat, uglavnom sam koristio Air Maroc na liniji Montreal-Kazablanka-Kairo-Rijad- i natrag.

Interesantno je bilo kada smo se vracali iz Kaira. Najmanje jedna trecina Saudis u bijelim svilenim odorama koji su se ukrcali u Rijadu i putovali u prvoj klasi (a tu sam i ja uglavnom bio "upgraded") bila je kompletno pijana dok su stigli do Kaira, a hrkali su prije nego smo stigli do Kazablanke.

A sve dobri i posteni vjernici koji inace ne bi dohvatili alkohola... i vjerujem da takvi smatraju da zena ne treba da vozi. :roll:
Murisno1

Post by Murisno1 »

uj ebo te patak ovde se jos zestoko polemise :-)
... pa jestel sta ovi s jedne strane i ovi s druge zakljucili!!
ovde se samo raspravlja radi necijeg osobnog zadovoljstva da bude upravu!

Niko od vas ovdje nije promijenio misljenje ni o cemu ni najmanje :P
Nigmus

Post by Nigmus »

Sve, sve samo nemoj zenu za vozaca u autu. :-)
digger

Post by digger »

Murisno1 wrote:Niko od vas ovdje nije promijenio misljenje ni o cemu ni najmanje :P
Sta ces moj Muruisno1, i to se ponekada desava.
simster

#161 Re: Zar je ovo polozaj zene u islamu

Post by simster »

umro je mostar wrote:Ovo je strasno u najmanju ruku

34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što o­ni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o o­nome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A o­ne čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a o­nda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, o­nda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!

35. A ako se bojite razdora između njih dvoje, o­nda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njene porodice. Ako o­ni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten!

(An-Nisa, 34-35)

Kako zene, vjernice gledaju na ovo i da li se one slazu sa tim da ih muskarci "ako neslusaju" malo propuste kroz sake.
:( :( :( :( :( :(

kakav je to bog kojem je ispravno i pravedno da jachi tuche slabije

meni je ovo grozota

Odoh sad spavat
to je islam. nema drugog islama.

meni je smjesno kada ljudi kazu, "bosanska verzija" islama. cega?! zna se sta je islam. nema tu modifikacije, ili si musliman ili nisi. "bosanska verzija" islama je apsurd. to je isto kao kad bi smanjili golove, ukinuli ofsajd, skratili teren jer nam je mrsko trcat, dozvolili da se lopta nabija nogom iz auta i onda to nazvali fudbalom. nemere. zna se sta je fudbal. to bi bila neka nova igra. zna se sta je islam.

glupo je nazivati fundamentalistom nekoga ko sprovodi islam onako kako je "bog" zapovijedio. nemoguce je modifikovati islam jer to vise ne bi bio islam, sam po sebi on fundamentalno odlucuje o svakoj sferi ljudskog zivota, ne samo polozaju zene, vec sta covjek treba da jede, kako da se bavi finansijama, kakvi zakoni treba da postoje, itd.
digger

#162 Re: Zar je ovo polozaj zene u islamu

Post by digger »

simster wrote:meni je smjesno kada ljudi kazu, "bosanska verzija" islama. cega?! zna se sta je islam. nema tu modifikacije, ili si musliman ili nisi. "bosanska verzija" islama je apsurd. to je isto kao kad bi smanjili golove, ukinuli ofsajd, skratili teren jer nam je mrsko trcat, dozvolili da se lopta nabija nogom iz auta i onda to nazvali fudbalom. nemere. zna se sta je fudbal. to bi bila neka nova igra. zna se sta je islam.
Posto si u futbalskim sferama, za ovo zasluzujes crveni karton! :)

Ne mozes reci da ne postoje drugaciji nacin zivljenja u islamu. Odnosno, mozes reci ali onda sigurno ne znas kako je u drugim zemljama.

Da pojednostavim. Tacno je da je islam jedinstven po pravilima. Ali ako sada to prebacimo u futbal, pitam se zasto Brazilijanci igraju tehnicki "kitnjasto" i "vezu" igru, a Englezi igraju "ostro" i najkracim putem do gola? Ista pravila--drugaciji pristup igri.
Murisno1

Post by Murisno1 »

simster (citat):
meni je smjesno kada ljudi kazu, "bosanska verzija" islama. cega?! zna se sta je islam. nema tu modifikacije, ili si musliman ili nisi. "bosanska verzija" islama je apsurd. to je isto kao kad bi smanjili golove, ukinuli ofsajd, skratili teren jer nam je mrsko trcat, dozvolili da se lopta nabija nogom iz auta i onda to nazvali fudbalom. nemere. zna se sta je fudbal. to bi bila neka nova igra. zna se sta je islam
Istina je da nema modifikacije...i nema "najboljeg" muslimana...kao "najrealnijeg" covjeka... tomu se treba teziti da se bude sto bolji... s time,musliman si onda kada se to trudis da budes koristeci se dozvoljenim elementima - Kuran !
Svi koji blatite Islam ovde ste uglavnom neislamisti :-D i naravno sta sad ocekivat od vas...
ali eto nemojte ba pricat i polemisat o necemu o cemu fakat pojma nemate,uhvatili ste se jednog ajeta koji eto vama ne odgovara a zene diljem svijeta pokrivene,i sretne i zive bez problema,a ovo poistovjecenje Islama sa Talibanima je u najmanju ruku vise i glupo...
Nego de der uzmite Kuran pa procitajte i proucite pa da normalno pricamo, a ne postavite na Google-u da se trazi tema na "terorizam+Islam+Zena" pa onda copy/paste...

Privatno![/quote]
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ne znam zasto se stalno s ove teme brise ovaj post
However, they backed their claim that “darb” has “several meanings” in Arabic by providing some verses, which contain the word “darb,” but with allegedly 10 meanings, 8 of them different than beat and strike (which are both very similar in Arabic):

1) To travel, to get out: 3:156; 4:101; 38:44; 73:20; 2:273
2) To strike: 2:60,73; 7:160; 8:12; 20:77; 24:31; 26:63; 37:93; 47:4
3) To beat: 8:50; 47:27
4) To set up: 43:58; 57:13
5) To give (examples): 14:24,45; 16:75,76,112; 18:32,45; 24:35; 30:28,58; 36:78; 39:27,29; 43:17; 59:21; 66:10,11
6) To take away, to ignore: 43:5
7) To condemn: 2:61
8 ) To seal, to draw over: 18:11
9) To cover: 24:31
10) To explain: 13:17
digger

Post by digger »

Image
ragib

Post by ragib »

Muhamed.s.a.v.s nikada nije udario svoju zenu i postupio je na najljepsi nacin prema zenskom polu.
U Kur'anu je Allah.dz.s rekao

004:080. Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće - pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš.

Muhamed.s.a.v.s za muslimane je najbolji covjek koji je krocio na ovu zemaljsku kuglu. Muhamed.a.s je prije 1426godina rekao:(kada je bilo sramota imati zensko dijete, )
Najpotpuniji iman je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama
Arminovski

Post by Arminovski »

digger wrote:Image
Nedostatak argumenata? :D
Fair Life

Post by Fair Life »

jusuff wrote:pak, tema ovdje nisu talibani, koliko vidim tema je polozaj zene u islamu, a jedna od slika je trebala da ilustrira taj polozaj.
[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]24.12.2005.[/size] wrote:Pakistan: Zbog zaštite porodične časti

Otac zaklao četiri kćerke na spavanju

MULTAN - Jedan otac porodice ubio je juče četiri kćeri, prerezavši im vratove dok su spavale u kući u istočnom Pakistanu, nakon što se najstarija kćerka udala za muškarca po svom izboru, saopštila je policija.

"Muškarac je došao u policijsku stanicu nakon što je ubio četiri kćerke", rekao je šef lokalne policije Muktar Igbal Tika Frans presu.

Nazir Ahmed, koji je bio radnik u blizini Burevala, oko 110 kilometara istočno od Multana, bio je bijesan zbog braka najstarije kćerke i ubio je nju i njene tri sestre strahujući da bi i one mogle da urade isto.

Ahmed je rekao policiji da se njegova najstarija kćerka Mukadas Bibi (25) udala za muškarca koga je izabrala protiv njegove volje i da je njen čin "uprljao čast porodice" tako da je ubio nju i njene sestre.

Dok je Mukadas spavala sa svojim sestrama Bano Bibi (12), Sumera Bibi (8) i Humera (6), on im je oštrim nožem presjekao vratove, rekao je Tika.

U posljednjih nekoliko godina oko 4.000 lica, većinom žena, ubijeno je u konzervativnim ruralim područjima u ime zaštite časti porodice.

Mnoge žene su ili silovane ili zapaljene kiselinom po zakonima plemenske pravde.

Predsjednik Pervez Mušaraf potpisao je početkom godine Prijedlog zakona o smrtnoj kazni za ubistva iz časti.

(AP)
bajazit

Post by bajazit »

spomenu li iko ikada one krscanske narode po africi sto i dan danas zenama za prevaru sijeku usi i noseve.
Fair Life

Post by Fair Life »

bajazit wrote:spomenu li iko ikada one krscanske narode po africi sto i dan danas zenama za prevaru sijeku usi i noseve.
Pogledaj naslov teme...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Fair Life wrote:
[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]24.12.2005.[/size] wrote:Pakistan: Zbog zaštite porodične časti

MULTAN - Jedan otac porodice ubio je juče četiri kćeri, prerezavši im vratove dok su spavale u kući u istočnom Pakistanu, nakon što se najstarija kćerka udala za muškarca po svom izboru, saopštila je policija.

"Muškarac je došao u policijsku stanicu nakon što je ubio četiri kćerke", rekao je šef lokalne policije Muktar Igbal Tika Frans presu.

Nazir Ahmed, koji je bio radnik u blizini Burevala, oko 110 kilometara istočno od Multana, bio je bijesan zbog braka najstarije kćerke i ubio je nju i njene tri sestre strahujući da bi i one mogle da urade isto.

Ahmed je rekao policiji da se njegova najstarija kćerka Mukadas Bibi (25) udala za muškarca koga je izabrala protiv njegove volje i da je njen čin "uprljao čast porodice" tako da je ubio nju i njene sestre.

Dok je Mukadas spavala sa svojim sestrama Bano Bibi (12), Sumera Bibi (8) i Humera (6), on im je oštrim nožem presjekao vratove, rekao je Tika.

U posljednjih nekoliko godina oko 4.000 lica, većinom žena, ubijeno je u konzervativnim ruralim područjima u ime zaštite časti porodice.

Mnoge žene su ili silovane ili zapaljene kiselinom po zakonima plemenske pravde.

Predsjednik Pervez Mušaraf potpisao je početkom godine Prijedlog zakona o smrtnoj kazni za ubistva iz časti.

(AP)
treba uzet u obzir i to da u pakistanu vecina muslimana upraznjava plemenski islam i plemenkse obicaje, jedino sto haman sa islamom imaju jesu arapska imena i zamotane zene u cadore! :x
bajazit

Post by bajazit »

pogledao sam ja naslov teme samo se nesto puno dusebriznici pogoto krscanski brinu za polozaj zene u islamu.neka svako mete ispred svojih vrata.
Epox

Post by Epox »

Fair Life wrote:

(AP)
Expert, kakve ovo veze ima sa islamom??

Il` je ovo ono da se nesto kaze pa hajde :roll:
kekec

Post by kekec »

tigris wrote:ja sam jednom gledala predavanje na tv-u koje je drzao Ahmed Didat(ne znam kako se tacno pise) i neko je takodje upitao zasto je dozvoljeno to nasilje nad zenama u islamu(pitanje nije postavio musliman) i onda je to ovaj covjek objasnio: udarite zenu al cetkicom za zube.....znaci tako malo tako polako da ona to ne osjeti vec samo da je opomenes ......a u hadisu sam jednom proctala :udarite zenu kao sto biste udarili malo djete.....(to za mene znaci malo po straznjici) niposto nesto bolno i sl.
Biti zensko, tamo negdje gdje vladaju neki drugi "zakoni", moze
zavrsiti tragicno jer tumacenje "zakona" je prepusteno svakome
po licnom nahodjenju. Kako drugacije objasniti postupak "oca" :
JEDAN Pakistanac zaklao je svoje četiri kćerke u istočnoj pokrajini Punjab nakon što se njegova najstarija kćer udala za muškarca po vlastitom izboru, objavile su u nedjelju novine.
vise:
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=298087 :( :?
St.Germain

Post by St.Germain »

ni ti ne citas temu prije nego se javis..eto ti clanka gore iznad. U nasem, aj vajno razvijenom i naprednom drustvu poput Njemacke, zene na visim pozicijama i dalje zaradjuju 30% manje nego muski...
k temi: stav monoteistickih religija naspram zena je nazadan, ponizavajuci i uvredljiv. Tako ti je kad mudonje pisu istoriju svijeta.
Post Reply