Klon wrote:Chingy wrote:12. decembar 1990. Bio sam 13 godina. Stajao sam pred radnjom dok je babo nesta kupovao, kada je izasao ulicom je prosao djecak sa malom jugoslovenskom zastavom. Babo, clan SDA, je izasao i rekao "eh sto volim kad omladina cuva domovinu, sto ti ne uzmes bajrak kroz ulicu mjesto one mahaluse ti". Ja sam samo - kao pravi rani pubertetlija - samo odmahnuo i rek´o mu da cu nosat zastavu kad mi je kupi.
12. decembar 1992. Bio sam 15 godina. Stajao sam pred ulazom sa puskom u ruci, bez uniforme - sa nekom od cetnika maznutom crnom beretkom na koju je dosiven amblem od ljiljana. Iz zgrade je izasao babo, takodje sa puskom ali cak i bez beretke(on je ovu moju zarobio) i pogled´o me sa ponosom i tugom. Rekao mi je "Eto sad nosis bajrak, ali ti je na beretci a ne u ruci, i ne vodis vise mahaluse, ali zato nosis pusku".
Ja kazem: Jugoslavijo pusi kurac ko te jebe moze Bosna i bez tebe!
Bosancu ne treba biti vazna Juga - Bosancu je dovoljan, Bosanac - Bosanka i BOSNA! Nismo na uniformi imali zvijezdu - imali smo ljiljane!
nemoj misliti da ljudi koji su za tita, ne vole Bosnu ili tako.
Svi smo mi Bosanci to smo bili i to cemo i ostati.
Samo ti nemoj zaboraviti, kada se stvorila Republika Bosna i Hercegovina i pogotovo koje stovrio tu republiku.
Mi smo se borili za BiH i imali smo ljiljane na uniformama, Borili smo se protiv fasizma (cetnika i ustasa)..
ali i netreba one zaboraviti koji su svoj zivot dali prije vise od 60 godina kad su se i oni borili protiv istih neprijatelja, cetnika i ustasa. A oni su imali crvene zvjezde na uniformama.
da nije ZAVNOBIH-a bilo, mi 1992 nebi imali sta da branimo, jer bi bili dio Velike Srbije ili Velike Hrvatske.
Titovi partizani su nama dali drzavu, da nije tita nebi bilo Bosne. nemoj to zzaboravti
pozdrav
bravo!potpisujem
ja sam 29.11.2006.bio u banja luci,sjedio u nekom kaficu u gospodskoj ulici sa prijateljem.stol do nas 4 djevojke,prijatne i zgodne,a u kaficu ide banajlucki radio big,prvo ide pjesam od zdravka colica "druze tito" te ona od pusenja legandarna,"dan republike",mislim da smo se svi kaficu nehotice zgledali i nasli nesto nostalgicno za nas sviju,..jedna od djevojaka rece "pa,da danas je dan republike",onako sa sjetom,..moj jaran,koji je inace dinamitan i brze jezicina rece,"cestitam vam,ali nama dvojici je bio prije 4 dana",naravno odmah dovoljno da krenu pitanja"ko si,sta si momce i koji si klan?",njih zanima samo 29.,nas 29.asocira na nesto ali 25.nam je svetinja,njima nije,pa 25.je prije 29,.i teorija(moja narvno),da se jugoslavija rodila u bosni,kao sto mati radja dijete tako i to bi,25.pa 29..
kazu cure da to moze biti tamo vama u fedraciji ali ne i njima,a to sto je mrakonjic u nihovom entitetu,...evo i teze,..mi vama mrkonjic a vi nama jajce,..pa budemo svi na svome.
cure drage,..ali vi ste u BiH,..jesmo ali samo privremeno..
e u kurac sve,...jos ce vode proteci da se rogovi u vreci sloze!