Haris.ba wrote:pemanapemani wrote:Zna li neko nešto o proširenju aerodroma?
Navodno Turci zainteresovani da privatiziraju aerodrom, cak se priča i kako bi trebali graditi još jednu pistu.
Ne znam, meni se čini nerealno, posebno još jedna pista. Jebi ga, onda bi morali kompletan Butmir ili Kasindolsku sa okolnim ulicama sravniti sa zemljom.
Aerodrom je u vlasništvu Federacije BiH. I mislim 2002. je donešena odluka da od privatizacije nema ništa. Ali odluka koja vrijedi 10. godina.
Postoje dvije prepreke koje mogu dovesti to privatizacije aerodroma - gubi se profitabilna firma za uhljebljavanje, i Turci su već pokušali sa Air Bosnia, pa se vidjelo da su i oni, a i mi neozbiljni. Veće su šanse da uzmu Tuzlanski aerodrom.
Od širenja aerodroma nema ništa. Jeftinije ga napraviti na drugom mjestu. A, i aerodrom nije iskorišten sa trenutno ovom jednom pistom, a da se pravi druga.
A kad se završi (kad - tad) autoput, u Mostaru će biti aerodrom unutar sat vremena udaljen od Sarajeva. Tako, ako stvarno nafataju Turke koji imaju milijarde za bacanje - svaka čast.
Koliko je meni poznato, a mozda grijesim, buduci Aerodrom bi trebao biti u Visokom, na mjestu nekadasnjeg vojnog aerodroma, posto mu je blizu koridor Vc, a uvela bi se i linija za potrebe buduceg Aerodroma Visoko-Sarajevo-Visoko. Glavna prednost je mala udaljenost Visokog od Sarajeva, svega 30 km.
Trenuti Aerodrom Butmir je nedovoljan, zbog njegove lokacije, zato sto je okruzen kucama i drugim objektima, koji mu ne dozvoljavaju sirenje, posto svake godine raste broj letova sa istog.
Ovaj Aerodrom je unistio urbanu sliku prije svega Butmira, jer je prvobitno bilo planirano da ovaj Aerodrom bude privremenog karaktera, dok se ne nadje lokacija za novi, a dvije su lokacije bile u opticaju i to Sokolac i u novije vrijeme Visoko.
Njegovom dislokacijom iz Butmira, moglo bi se izgraditi novo naselje sa pratecom infrastrukturom. Kako stvari stoje, tesko cemo docekati novi Aerodrom.