Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
joker wrote:Obzirom da je da pamtis imao komentar
"...sami neznamo ko smo sta smo ko je bio alija sta je radio pitaj danasnju djecu koliko je knjiga alija rah. napisao??..."
ja sam napisao ono sto sam napisao.
A ti Skljoco vjerovatno spadas u one prave fundamentaliste koji ga mrze i koji su to stvarno-a njemu prebacuju, i koji su pomenuti u clanku Gardijana.
Da zabiljezimo datum:
20.10.2005.
-------------
Pitaj tih njih koliko je on knjiga procitao .
More bit sem Kurana , ni jedne !
Boli mene cuna sta o meni misle oni koji cuvaju Tajnu o izetbegovicevom etnosu Ka zmija noge ! A clanak u Gvardijanu nisam ni procitao iz vise razloga ...
Prenj wrote:
Zlato, mozes li procitati naprijed citirani clanak iz Guardiana. Slazes li se s napisanim ili ne i zasto?
Evo dio clanka koji mi je bas neukusan: "In opting for ethnic politics, Izetbegovic was as guilty as the Serbian and Croatian fanatics who hated him so viscerally." Ne zlazem se nikako. Osim toga, ta recenica je kontradiktorna sa drugim dijelom clanka gdi citiraju Aliju kako veli da nema nikakvih nacionalnih osjecanja...drugim rijecima...osjeca se anacionalan. Pa ako je anacionalan...kako moze bit'isto kriv za svercovanje "etnickom politikom".
Znaci...nit'je nekakav vel'ki Bosanac-Bosnjak...(neg'ga je sudbina slucajno pretvor'la u vodju Bosne i Bosanaca), nit'je nacionalista balkanskog koljackog kroja. Ja se sjecam njegovog govora u jednoj maloj dvorani...gdje je govorio o Muslimanima kao muslimanima u Jugoslaviji. To je bio njegov narod...i Alija je za mene bio juznoslavenski musliman...i Musliman...i tako je i dozivljav'o svoje Bosnjastvo! Njegovo Bosnjastvo je bilo isto sandzacko. Musliman sa juznoslavenskog govornog podrucja! Njemu su razlike izmedju Srba, Hrvata, Crnogoraca i Bosanaca bile beznacajne...jer u njegovoj glavi sve se najvise svodilo na vjernike i nevjernike, muslimane i kafire, (saff, crkvu ili krcmu i partiju)! (To ti je k'o onaj osmanlijski milletski sistem!)
Osim toga...mislim da je bio "milostiviji" prema Srbima i Hrvatima neg'prema onima koji su trebali biti "pravi" muslimani, a to nisu bili nit'osjecali. Njegov "fundamentalizam" se najvise odnosio na nas koji smo "svakakvi" muslimani...a najmanje je bio "opasnost" za Srbe i Hrvate! Pa on je s'vise postovanja surov'o s'Karadzicem neg'sto bi s'jednim Pozdercem! A koji je Bosanac?
--------------
Oh draga moja Zlatka , tvoj komentar , na zalost , strasno odise Netacnostima tj. pojmove "Bosnjak" i Bosanac poistovjecujes do iznemoglosti .
I bit cu kratak , Izetbegovic NIKAD nije bio bilo kakav vodja BOSANACA !
bibo1 wrote:Danas se navršava dvije godine od smrti Alije Izetbegovića
Stotine građana još jučer obišle mezar na Kovačima
Samo što mi nije bio kao brat, kaže nana Alija Ajanović * Godišnjica će biti obilježena i akademijom u Narodnom pozorištu, te preimenovanjem Trga oslobođenja
Svi svjetski mediji na današnji dan prije dvije godine objavili su vijest o smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, okarakteriziravši ga kao velikog čovjeka i neumornog borca za pravdu, posebno istakavši njegovu ulogu u očuvanju nezavisne i jedinstvene BiH.
Potekle i suze
Sjećanje na njegova djela i doprinos slobodnoj BiH ni danas ne blijedi. To najbolje pokazuju stotine građana koji su tokom jučerašnjeg dana obilazili njegov mezar. Tiho i dostojanstveno, bez ikakvih riječi, ispred mezara bi proučili Fatihu ili na drugi način odali počast.
Posebno dirljivo bilo je kada je nana Alija Ajanović zagrlila nišan u turbetu koje je prije nekoliko dana postavljeno u Memorijalnom centru Kovači. Potekle su i suze.
- Svaki dan dođem ovdje i proučim Fatihu. Samo što mi nije bio kao brat - govori Ajanović. Atif Barlov kaže da je došao obići mezar jer će na samu godišnjicu biti gužva.
- Fino je što je ukopan ovdje među svojim najboljim borcima i vjerujem da je to bila i njegova želja. I turbe je lijepo. Skromno, ali fino. Alija je tako živio i zaslužio je ovakvu počast - ističe Barlov.
Predsjedavajući Federalnog parlamenta Muhamed Ibrahimović iskoristio je pauzu i posjetio Kovače. Sa njim su bili i fudbaleri Kaskade iz Gračanice, koji učestvuju na memorijalnom malonogomentnom turniru posvećenom Aliji Izetbegoviću.
Uređenje Trga
Obilježavanje godišnjice počet će danas na Trgu oslobođenja, koji će u 11 sati biti svečano premenovan u Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.
Radnici "Parka" jučer su uređivali Trg za ovaj događaj. Čistili su pločnik, mijenjali i farbali polomljene ploče, kosili travu... Kažu da će sve biti spremno za današnji događaj.
Osim na ove dvije lokacije, godišnjica će biti obilježena i komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu. Slične manifestacije bit će organizirane i u drugim bh. gradovima.
----------------------------------------
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret odnosno u Dzehenem !
valjda prvo treba sudnji dan ..a ne odmah cim u zemlju
p.s. jesu to poskupili lijekovi? ...pa ti zao preget
------------------
Da jua zakljucim svoje misljenje oko podizanja okupatorskih spomenika na ovaj nacin,
- Boli doticnu gosdpodu "gradjevince" 'urac za rahmetli najvecim kod njih vec njih boli 'urac za sebe jer su oni jos na politickoj i zivotnoj sceni i...
dok traje Alija trajat ce i oni , To je njihovo logicko i njihovo ISPRAVNO razmisljanje !
A svijesni su oni da je rahmetlija u Dzehenemu ...
nisam ja dao komentar
dakle: A.I. je bio los politicar a jos gori strateg, nikakav diplomata ali je uvijek imao pogled nevinog Spongeboba, pa mu narod vjerovo. Dijelio funkcije i mjesta prije svega po rodjackoj vezi, ako dovoljno rodjaka nije bile cak i po politickoj podobnosti (!), prakticirao toleranciju od podne pa do podne, covjek koji nije samo bio rob svojih predrasuda nego je i jadan gladan i unezvijeren narod na spretan nacin uvukao u svoje zablude. Covjek koji se slucajno i nenadano nasao na mjestu predsjednika drzave i htio biti Tito umjesto Tita. Al je dobro zabrljo dajuci amin na opstojnost RS-a, zlokobne umotvorine R.K-a, svog prijeratnog pajdasa- Njegov sveukupan ucinak za opstojnost BIH kao drzave i Bosnjaka kao njegovog autohtonog naroda bi se mogao svesti na rijec: KATASTROFA.
ljudi alija nije kriv za vasu nesrecu,sami ste krivi,vi ili vasi ocevi,majke,dede,nane itd.razmislite sta ste vi ili oni prije radili,zivjeli ste od danas do sutra,niste znali cjeniti ono sto ste imali,i sada sve svoje frustracije svaljujete na jednog covjeka.
jadno kao i vecina vas
mamamia wrote:ljudi alija nije kriv za vasu nesrecu,sami ste krivi,vi ili vasi ocevi,majke,dede,nane itd.razmislite sta ste vi ili oni prije radili,zivjeli ste od danas do sutra,niste znali cjeniti ono sto ste imali,i sada sve svoje frustracije svaljujete na jednog covjeka.
jadno kao i vecina vas
danas wrote:ako imas vremena, kad odes u sarajevo, otidji do vjecne vatre... pa pogledaj sta pise na postolju, koje rijeci su uklesane...
HRABROŠĆU I ZAJEDNIČKI PROLIVENOM KRVLJU
BORACA BOSANSKO-HERCEGOVAČKIH, HRVATSKIH,
CRNOGORSKIH I SRPSKIH BRIGADA SLAVNE
JUGOSLOVENSKE ARMIJE, ZAJEDNIČKIM NAPORIMA
I ŽRTVAMA SARAJEVSKIH RODOLJUBA SRBA,
MUSLIMANA I HRVATA - 6. APRILA 1945. GODINE
OSLOBOĐENO JE SARAJEVO, GLAVNI GRAD NARODNE
REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE. VJEČNA SLAVA
I HVALA PALIM JUNACIMA ZA OSLOBOĐENJE
SARAJEVA I NAŠE OTADŽBINE. O PRVOJ GODIŠNJICI
SVOGA OSLOBOĐENJA ZAHVALNO SARAJEVO
danas wrote:ako imas vremena, kad odes u sarajevo, otidji do vjecne vatre... pa pogledaj sta pise na postolju, koje rijeci su uklesane...
na postolju -- ne na zidu... na postolju, ispod same vatre...
evo, reci cu... pise ovako "NIKAD ROBOM"...
na postolju -- ne na zidu... na postolju, ispod same vatre...
evo, reci cu... pise ovako "NIKAD ROBOM"...
Fair sada bih ja trebao shvatiti i pojmiti da si ti iskonstruisao izvadak iz Anrijeve knjige o agresiji na BiH i onda vješto podebljao tuđu laž ( a to bi trebala biti Anrijeva analiza karaktera i duha Alije ) da bi poslije ostavio nedovršenu vlastitu istinu a sve si uopštio s pitanjem zašto nisam ili zašto nisu .............ranije sljedbenici ( ovo je zaključak koji se po običaju jednoumlja nameće ) Alije .........mislim da nema smisla viđenje predstavljati kao laž i onda mene trijumfalno pitati zašto ne podnosim tvoju istinu .
Vrati se malo nazad i citaj redom, a ne samo zadnje postove. Nisam ja iskonstruisao nista niti sam podebljao (osim imena autora navedenog teksta). Samo sam citirao post Bosanca u Bosni i naveo primjedbu da ako je jedno "vidjenje sa strane" laz (kao sto ti pises) , zasto bi drugo vidjenje (konkretno ono sto napise Bernar- Anri Levi) bilo istina.
Alija je ipak imao i jedan kvalitet
Upropastio je jednu zemlju, 3 naroda, zabetoniro nesretnu buducnost i uspio je da ga ti isti ljudi koje je upropastio vole
Za sada
dzampin dzek fles wrote:Nisam preskocio. Imao je najvecu vlast u BiH i sta je napravio
Najveci uspjeh sto je ubio Cacu
dzampin dzek fles, na jednoj od prethodnoj stranica imas tekst o Aliji I. prenesen iz Guardiana.
Kakvo je tvoje misljenje o tekstu, slazes se ili ne i zasto?