Bas volim pisati o astrologiji...
Dakle ovako: Merkur, Venera, Mars , Jupiter i Saturn u astrologiji su poznati kao licne planete, odnosno planete koje imaju jak upliv u covjeka. Nakon Saturna postoji veci prazan prostor, zatim dolaze planeti Uran, Neptun i Pluton koji se svrstavaju u planete sa uticajem na mase i dogadjaje globalne prirode na Zemlji. Izmedju Marsa i Saturna postoji asteroidno polje koje se ne tretira u astrologiji.
Uran se nalazi na periferiji suncevog sistema gdje svjetlost Sunca jedva dopire. Udaljen je od Sunca 2 870 000 000 km (ako se ne varam).
Njegovo astrolosko sjediste nalazi se u znaku Vodolije koji pripada grupi vazdusnih znakova, a njegova priroda je nepredvidiva i poprilicno nezgodna.
U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo prirodnih nesreca u velikom broju. Buduci da se sada nalazi u znaku Riba (znak koji simbolizira more) da li je moguce da njegov put kroz doticni znak ima veze sa velikim i vrlo razornim uraganima koji krecu sa Atlantika? (Kontaktirala sam neke ljude u USA koji kazu da su uragani u to doba godine normalna pojava, ali da nikada jos nisu bili ovako razorni.) Njegov potpis u opstem smislu je destrukcija. Avioni padaju kao nikada prije (oni su u"nadleznosti" Urana) skoro svake sedmice po jedan.
Da, znamo i sta se desava na polovima...otapa se i "vjecni led"..
U licnom horoskopu Uran polozen na Ascendentu moze oznacavati genijalnost(u zavisnosti od odnosa sa drugim planetama) i zamisli, bas na tom mjestu ga ima naucnik Nikola Tesla.(Uran-tehnika-elektronika...)
Znam da ces reci da ovo nije odgovor niti na jedno od tvojih pitanja; naime moje znanje astronomije, fizike nije na zavidnom nivou, tako da ti ne mogu "naucno" dokazati kako i na koji nacin se to desava, ali se desava i poklapa se (po kolicini astroloskog znanja koje posjedujem) sa stvarnim dogadjajima.
Pluton je usao u znak Skorpije 1984 godine. Kod nas smo bili svjedoci olimpijade, ali Pluton koji je takodjer negativan spremio je probleme "iza kulisa". Upravo te godine pocinju pravi problemi na prostoru na kojem zivimo; spominje se izgradnja Zelene transferzale, pocinju pojacane nacionalne netrpeljivost prvo u manjim (ruralnim) a zatim u urbanim sredinama. Pluton izlazi iz tog znaka 1995 godine u novembru mjesecu; kratko nakon toga prestaje rat na nasim prostorima i potpisuje se Dejtonski sporazum bas isti dan kad Saturn zavrsava svoje retrogradno kretanje. Pluton je boravio u doticnom znaku 11 godina. Jos samo da napomenem da je Skorpija znak rata i destrukcije. Pluton vlada i otrovnim kao i radioaktivnim materijama; na Bosnu su istresli, posebno u tom periodu jako mnogo radioaktivnog otpada. Skorpija u licnom horoskopu vlada reproduktivnim organima; potpis Plutonovog izlaska iz ovog znaka su mnoge zene sa rakom na grlicu maternice. Kako?
Previse je poklapanja da be se mogle nazvati slucajnoscu, a nauka jos uvijek nije dokucila zasto? Mozda se slavni doktori itd. plase za svoje diplome, pa nikada nisu ni pokusali istraziti podudarnosti?
Na licnom planu sam se uvjerila cesto; trenutno imam napete tranzite tako da je i ova prepiska sa tobom vjerovatno rezultat istih.
I da, astrologija OBILNO koristi matematiku. Da ti ja sad ne bih demonstrirala nacin izracunavanja horoskopa, progooglaj malo da vidis kako se to radi.
Ostala sam ti duzna za biodinamicku poljoprivredu; da, faze mjeseca su jako bitne u razvoju i uzgoju svih biljaka, i ne samo faze mjeseca....
E sad ti meni naucno
dokazi da su sve ovo slucajnosti i da nemaju ama bas nikakve veze sa realnoscu.