Astrologija, sihr lazaca i gulikoza???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Astrologija je....

Poll ended at 07/10/2005 22:18

Crnomagijaska i od astrologa treba bjezati
6
40%
Pomoc u duhovnom i tjelesnom zivotu
9
60%

Total votes: 15

Arminovski

Post by Arminovski »

stella_k wrote:
Arminovski wrote:
stella_k wrote:@Arminovski
Nije link u pitanju, knjige su sljedece:
Kako atmosferski uslovi uticu na nase zdravlje
Upoznati druge ljude
Bioloski ritmovi, kosmicki ritmovi
Uticaj kosmosa na ljudsko ponasanje.
Autor Misel Goklen
SretnoImage
Dobro sto nisam dobio knjige od Ahmeda Bosnica :D
Mislio sam da dobijem kakav slican link gdje mogu da procitam posto si uzela konkretan primjer. Knige su ipak prevelik posao za ovu diskusiju.

Dao sam ti link. Sto ne bi procitala pa iznijela svoje misljenje o njemu? Sta ti se ne svidja?
Ahmed Bosnic se nije bavio astroloskim istrazivanjima.

Procitat cu. Kad budem, javim ti pa pricamo.

PS I sam znas da za diskusiju moras imati bar malo znanja iz oblasti...
Trazio si izvor, ja sam ti napisala. Probaj ukucati ime knjige i autora, mozda nesto nadjes.....Image
Nije ali je izvaljivao druge gluposti. Ne ocekujes valjda od mene da nadjem tvoj konkretan primjer na net-u ili da procitam 5-6 knjiga da bi ga nasao i zbog jednog posta ovde? Pa sto ne nadjes onda ti primjere sto potvrdjuju moje tvrdnje?

ps. Ako me budes zvala lamer onda nece biti diskusije. :zzzz:
Arminovski

Post by Arminovski »

stelium

Post by stelium »

Ja, kao pristalica astrologije, sam misljenja da su Armin i Sharaf ovom diskusijom na vrlo dobar nacin uputili na sve mane astrologije,da ne kazem,uspjeli su da dokazu njenu suvisnost.Za moje pojmove je notorna glupost,izmedju ostalog,dokazati ispravnost astrologije uz pomoc nekih statistika.Karakter jedne osobe je jedinstven i ne moze ga se kategorizirati ni u kom slucaju.
E sad.
Bilo bi lijepo kad bi oba otisla na link:
http://www.astro.com (free horoscopes)
...i unjeli svoje podatke o vremenu i mjestu rodjenja i onda nam na sebi svojstven nacin uspjeli objasniti neke od svojih osobina koje ce,ako su dovoljno iskreni prema sebi,morati uzeti za tacne.Kako ih objasniti???(moderatori astro.com ne poznaju licno vas dvojicu a opet su u stanju reci da vas karakter ima tendenciju(!) da se razvije u tom ili tom pravcu).
Kvantnom fizikom,igrom slucaja,neka definicija mora postojati.
Ili recimo genetikom,koji gen utice na tu i tu osobinu?
Meni je horoskop pomogao u otkrivanju nekih mana kojih nisam bio svjestan tako da sam bio prinudjen da radim na sebi da bi ih korigovao.Vrline sam nastojao forsirati.
Moje pitanje gospodo:
Na koji vi nacin postajete svjesni nekih od svojih osobina? :)
Uzmete svoj DNK kod pod analizu ili sta???
:)
stella_k

Post by stella_k »

Arminovski wrote:Vidi vidi sta nadjoh...

http://www.bosnic.com/index.asp?Rubrika ... strologija
Ne znam da li gospodin Bosnic lupa gluposti, zaista ne bih ulazila u to, ali tvrdim da ono napisano o satu rodjenja nije tacno. Mozda ima neko zrnce istine (nisam detaljisala) ali mozda i samo u nekim pojedinim slucajevima.
Takodjer nikakvi leteci tanjiri i neke ine misterije nemaju nikakve veze sa astrologijom.
stella_k

Post by stella_k »

@Arminovski
Ne ocekujem da ti procitas pet knjiga...naime ja nista od tebe ne ocekujem, iz prostog razloga sto te ne poznajem, i ti u mom zivotu zauzimas isto mjesto koje ja zauzimam u tvom. Trazio si izvor, dobio si ga i to je to.Image
stella_k

Post by stella_k »

Bas volim pisati o astrologiji...
Dakle ovako: Merkur, Venera, Mars , Jupiter i Saturn u astrologiji su poznati kao licne planete, odnosno planete koje imaju jak upliv u covjeka. Nakon Saturna postoji veci prazan prostor, zatim dolaze planeti Uran, Neptun i Pluton koji se svrstavaju u planete sa uticajem na mase i dogadjaje globalne prirode na Zemlji. Izmedju Marsa i Saturna postoji asteroidno polje koje se ne tretira u astrologiji.
Uran se nalazi na periferiji suncevog sistema gdje svjetlost Sunca jedva dopire. Udaljen je od Sunca 2 870 000 000 km (ako se ne varam).
Njegovo astrolosko sjediste nalazi se u znaku Vodolije koji pripada grupi vazdusnih znakova, a njegova priroda je nepredvidiva i poprilicno nezgodna.
U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo prirodnih nesreca u velikom broju. Buduci da se sada nalazi u znaku Riba (znak koji simbolizira more) da li je moguce da njegov put kroz doticni znak ima veze sa velikim i vrlo razornim uraganima koji krecu sa Atlantika? (Kontaktirala sam neke ljude u USA koji kazu da su uragani u to doba godine normalna pojava, ali da nikada jos nisu bili ovako razorni.) Njegov potpis u opstem smislu je destrukcija. Avioni padaju kao nikada prije (oni su u"nadleznosti" Urana) skoro svake sedmice po jedan.
Da, znamo i sta se desava na polovima...otapa se i "vjecni led"..
U licnom horoskopu Uran polozen na Ascendentu moze oznacavati genijalnost(u zavisnosti od odnosa sa drugim planetama) i zamisli, bas na tom mjestu ga ima naucnik Nikola Tesla.(Uran-tehnika-elektronika...)
Znam da ces reci da ovo nije odgovor niti na jedno od tvojih pitanja; naime moje znanje astronomije, fizike nije na zavidnom nivou, tako da ti ne mogu "naucno" dokazati kako i na koji nacin se to desava, ali se desava i poklapa se (po kolicini astroloskog znanja koje posjedujem) sa stvarnim dogadjajima.
Pluton je usao u znak Skorpije 1984 godine. Kod nas smo bili svjedoci olimpijade, ali Pluton koji je takodjer negativan spremio je probleme "iza kulisa". Upravo te godine pocinju pravi problemi na prostoru na kojem zivimo; spominje se izgradnja Zelene transferzale, pocinju pojacane nacionalne netrpeljivost prvo u manjim (ruralnim) a zatim u urbanim sredinama. Pluton izlazi iz tog znaka 1995 godine u novembru mjesecu; kratko nakon toga prestaje rat na nasim prostorima i potpisuje se Dejtonski sporazum bas isti dan kad Saturn zavrsava svoje retrogradno kretanje. Pluton je boravio u doticnom znaku 11 godina. Jos samo da napomenem da je Skorpija znak rata i destrukcije. Pluton vlada i otrovnim kao i radioaktivnim materijama; na Bosnu su istresli, posebno u tom periodu jako mnogo radioaktivnog otpada. Skorpija u licnom horoskopu vlada reproduktivnim organima; potpis Plutonovog izlaska iz ovog znaka su mnoge zene sa rakom na grlicu maternice. Kako?
Previse je poklapanja da be se mogle nazvati slucajnoscu, a nauka jos uvijek nije dokucila zasto? Mozda se slavni doktori itd. plase za svoje diplome, pa nikada nisu ni pokusali istraziti podudarnosti?
Na licnom planu sam se uvjerila cesto; trenutno imam napete tranzite tako da je i ova prepiska sa tobom vjerovatno rezultat istih.
I da, astrologija OBILNO koristi matematiku. Da ti ja sad ne bih demonstrirala nacin izracunavanja horoskopa, progooglaj malo da vidis kako se to radi.
Ostala sam ti duzna za biodinamicku poljoprivredu; da, faze mjeseca su jako bitne u razvoju i uzgoju svih biljaka, i ne samo faze mjeseca....

E sad ti meni naucno dokazi da su sve ovo slucajnosti i da nemaju ama bas nikakve veze sa realnoscu.Image
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

stella_k wrote:
mačak u čizmama wrote::shock: :(

:run:
Bas kad sam te htjela pozdraviti...ti pobjeze.Image
pozdrav i tebi stella_k :)

nego sam povirila na temu, rekoh, nije moj rejon...nimalo :oops:
Arminovski

Post by Arminovski »

stelium wrote:Ja, kao pristalica astrologije, sam misljenja da su Armin i Sharaf ovom diskusijom na vrlo dobar nacin uputili na sve mane astrologije,da ne kazem,uspjeli su da dokazu njenu suvisnost.Za moje pojmove je notorna glupost,izmedju ostalog,dokazati ispravnost astrologije uz pomoc nekih statistika.Karakter jedne osobe je jedinstven i ne moze ga se kategorizirati ni u kom slucaju.
Sta hoces da kazes? Da ne moras da vrsis pravilna predvidjanja? Pa sto je onda uopste koristis? :-)
Procitaj onaj link sto sam poslao... :)
Arminovski

Post by Arminovski »

stella_k wrote:

Ne znam da li gospodin Bosnic lupa gluposti, zaista ne bih ulazila u to, ali tvrdim da ono napisano o satu rodjenja nije tacno. Mozda ima neko zrnce istine (nisam detaljisala) ali mozda i samo u nekim pojedinim slucajevima.
Takodjer nikakvi leteci tanjiri i neke ine misterije nemaju nikakve veze sa astrologijom.
Ma pisao je taj o mnogo sto sta :) Volio sam njegove knjige i volio bi da procitam jos koju. :) A prvu sam u 7. razredu. Ono umjesto lektire. O bermudskom trouglu i vanzemaljcima. :)
stella_k

Post by stella_k »

Arminovski wrote:
stella_k wrote:

Ma pisao je taj o mnogo sto sta :) Volio sam njegove knjige i volio bi da procitam jos koju. :) A prvu sam u 7. razredu. Ono umjesto lektire. O bermudskom trouglu i vanzemaljcima. :)
Jel ovo mala pauza?Image

Btw Bosnica znam licno, fini cova, inteligentni blizanac.Image
stella_k

Post by stella_k »

mačak u čizmama wrote:
stella_k wrote:
mačak u čizmama wrote::shock: :(

:run:
Bas kad sam te htjela pozdraviti...ti pobjeze.Image
pozdrav i tebi stella_k :)

nego sam povirila na temu, rekoh, nije moj rejon...nimalo :oops:
Pa hajd onda...navrati na kahvu podjehkad :lol:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

stella_k wrote:@Bosanac
01.01.1985 godine...gdje i u koliko sati?
izvini salio sam se, dao sma netacan datum... :)
stella_k

Post by stella_k »

Bosanac sa dna kace wrote:
Razbojnice..Image
Arminovski

Post by Arminovski »

stella_k wrote:
Da, znamo i sta se desava na polovima...otapa se i "vjecni led"..
........
Pluton je usao u znak Skorpije 1984 godine. Kod nas smo bili svjedoci olimpijade, ali Pluton koji je takodjer negativan spremio je probleme "iza kulisa". Upravo te godine pocinju pravi problemi na prostoru na kojem zivimo;....
Previse je poklapanja da be se mogle nazvati slucajnoscu, a nauka jos uvijek nije dokucila zasto? Mozda se slavni doktori itd. plase za svoje diplome, pa nikada nisu ni pokusali istraziti podudarnosti?
Na licnom planu sam se uvjerila cesto; trenutno imam napete tranzite tako da je i ova prepiska sa tobom vjerovatno rezultat istih.
I da, astrologija OBILNO koristi matematiku. Da ti ja sad ne bih demonstrirala nacin izracunavanja horoskopa, progooglaj malo da vidis kako se to radi.

E sad ti meni naucno dokazi da su sve ovo slucajnosti i da nemaju ama bas nikakve veze sa realnoscu.Image
Ma napeta si isto sto ja bolan galamim ovde puno. :)
Ja -------> :angry:

Oko uragana i otapanja leda na polovima: Ovo nisu slucajnosti i dosta je tu frke i price. Danas postoje 2 tabora. Jedan tvrdi i on je danas u vecini (mozda cak i obilatom medijskom kampanjom) da je to zbog velikog premjestanja CO2 iz zemlje u vazduh ljudskim utjecajem. Dok neki predjeli zemlje mogu ocekivati velike vremenske nepogode drugi pak mozda dobiju mnogo bolje vrijeme. Drugi tabor tvrdi da je moguce da je to prirodni ciklus koji zavisi od sunca (njegovih varijacija u jacini sjaja). Jer zemlja je prosla kroz mnogo ledenih doba i toplih perioda. "Vjecni" led nikada nije bio vjecan. Antarktik je jedno vrijeme imao tropsku klimu.
Ipak jedna lasta ne cini proljece i da li ce vremenske nepogode da nastave u istom taktu je tesko reci. Ne znam. Vidjecemo...

A oko plutona: Ok to nisu bile dobre godine za nas. Ali vidi i ovo.
-Berlinski zid je srusen 1989
-Svedska npr je imala svoje zlatne godine sredinom i krajem 80-tih
Nama je bilo lose. Nekima je bilo dobro.

Ova matematika se meni ne cini bas komplikovanom. Malo jednostavne trigonometrije. Eto moze M od matematike. :) Ako sam nesto zaboravio ti me ispravi.
http://www.math.nus.edu.sg/aslaksen/pro ... -urops.pdf
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

stella_k wrote:
Razbojnice..Image
ja sam musko! :)
stella_k

Post by stella_k »

-Berlinski zid je srusen 1989

Jeste. Druga geografska sirina, duzina...Drugi sektori...
Tako ti je to.[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/stinker.gif[/img]
stella_k

Post by stella_k »

stella_k wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: izvini salio sam se, dao sma netacan datum... :)
Razbojnice..Image
ja sam musko! :)
Pa to i kazem..Razbojniče!Image
stella_k

Post by stella_k »

@Arminovski
I nije ono sve od matematike..ima josh...
Arminovski

Post by Arminovski »

stella_k wrote:-Berlinski zid je srusen 1989

Jeste. Druga geografska sirina, duzina...Drugi sektori...
Tako ti je to.
Eh sad bas lupas.... :-) Vidi ovo:
Prosetaj se do plutona ja ja cu da sarafa sutnem na sjeverni pol. Ja cu da se postavim na ekvatoru posto je tu toplije. Nek se on mrzne. :D Onda pogledaj na nas i izracunaj ugao koji ti vidis izmedju nas. Ako se ne varam on bi trebao biti samo 0.00006 stepeni. Eh sad posto znas trigonometriju izracunaj ugao izmedju Bosne koja je otprilike na 44 stepena i Njemacke koja je na recimo 50 i reci mi rezultat.

Probaj isto da izracunas koliko se razlikuje utjecaj plutonove gravitacije na mene i na sarafa pa mi reci koliki broj nula sa desne strane zareza si dobila... :roll: Uporedi to sa mjesecevom pa ces vidjeti koliko je pluton neznatan.
Formulu ti je dao saraf a gravitacija plutona je 0.059 od zemljine.

Eto sad koristimo i fiziku. :thumbup:

Eto ti ga nazad. [img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/stinker.gif[/img]

:D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Stella tema je super, pomno vas pratim.... :)
stella_k

Post by stella_k »

@Arminovski
Povratna je odmah nazad.
Nemoj ti da lupas NEMAS POJMA sta sam podrazumijevala pod onim sto sam napisala.
Radi se o sljedecem: Svaka zemlja ima svoj horoskop, koji se racuna malo drugacije nego horoskop licnosti. Faktor iznenadjenja je famozni Ascendent (sazvijezdje koje se nalazilo na isoku u datom trenutku). Taj ASC lezi na odredjenom stepenu geografske sirine i oznacava prvi sektor horoskopa. Do toga se dolazi matematickim putem. Svima je poznato da astrologija ima 12 famozinh znakova i analogno tome 12 sektora zivota, odnosno polja djelovanja odredjenih nebeskih tijela. Zbog tih sektora ne postoje dva identicna horoskopa. Pluton u prvom sektoru je jedan a u petom sasvim drugi padez, isto kao i Mjesec ili bilo koje drugo tijelo koje astrologija uzima u obzir. Zatim, sva ta tijela imaju medjusobne odnose izrazene u aspektima, neka tijela su u domicilu a neka u izgonu...Medjusobni aspekti takodjer osim sto su izrazeni u stepenima imaju razlicita dejstva u slucaju aplkacije, egzaktnog aspekta ili separacije. I da ne nabrajam vise, sumnjam da ces shvatiti, jer pred tobom stoje ograde koje ne umijes zaobici pa pokusavas sa rusenjem, a cak ne znas ni od kojeg materijala su napravljene!
Hajd sad lijepo te pozdravljam.Image
Nastavi sutat sarafeImage
Last edited by stella_k on 09/10/2005 01:20, edited 1 time in total.
stella_k

Post by stella_k »

FortunaBela wrote:Stella tema je super, pomno vas pratim.... :)
Hvala ti lijepa sreco.....Image
Drago mi je da ti se dopada...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

stelium wrote:Ja, kao pristalica astrologije, sam misljenja da su Armin i Sharaf ovom diskusijom na vrlo dobar nacin uputili na sve mane astrologije,da ne kazem,uspjeli su da dokazu njenu suvisnost.Za moje pojmove je notorna glupost,izmedju ostalog,dokazati ispravnost astrologije uz pomoc nekih statistika.Karakter jedne osobe je jedinstven i ne moze ga se kategorizirati ni u kom slucaju.
E sad.
Bilo bi lijepo kad bi oba otisla na link:
http://www.astro.com (free horoscopes)
...i unjeli svoje podatke o vremenu i mjestu rodjenja i onda nam na sebi svojstven nacin uspjeli objasniti neke od svojih osobina koje ce,ako su dovoljno iskreni prema sebi,morati uzeti za tacne.Kako ih objasniti???(moderatori astro.com ne poznaju licno vas dvojicu a opet su u stanju reci da vas karakter ima tendenciju(!) da se razvije u tom ili tom pravcu).
Kvantnom fizikom,igrom slucaja,neka definicija mora postojati.
Ili recimo genetikom,koji gen utice na tu i tu osobinu?
Meni je horoskop pomogao u otkrivanju nekih mana kojih nisam bio svjestan tako da sam bio prinudjen da radim na sebi da bi ih korigovao.Vrline sam nastojao forsirati.
Moje pitanje gospodo:
Na koji vi nacin postajete svjesni nekih od svojih osobina? :)
Uzmete svoj DNK kod pod analizu ili sta???
:)
Nismo ni izbliza uputili na sve mane ;)
samo na osnovnu :)
a to je da je korijen astrologije apsolutno nepoznat :(
i da ama bas niko nema pravi (naucni) odgovor zasto Mars (ili tranzijent ili znak ili :D) ima uticaj, kakav je ;) i zasto je bas takav.

A kada je to vec tako, onda je moja sarafologija u istoj ravni sa astrologijom, sa naucnog aspekta ;)

http://www.astro.com je baza podataka i ljudi tu ne rade nista (osim sto su je kreirali). Zasto se covjek prepoznaje u onome sto napisu je pitanje selektivne percepcije. Kao kad se ruzno osisas, pa na svim ljudima prvo primjecujes frizure ;)

A ti ako hoces pokusaj ono sa deset ljudi, koji ne citaju horoskope i ne bave se time (jer su u tom slucaju vec nastoje prepoznavati i identifikovati s nekim znakom). Uzmi im podatke, stavi na astro i onda im samo daj neka svako sebi odabere jedan od tih deset tekstova :). Vidjeces, koliko ce ih uspjeti ;).

A pokusaj se zapitati zasto na astro nemaju jedan jako lijep servis n. Da recimo ponude sve osobine koje vec imaju u bazi ;) ti uzmes koje ti se svidjaju :-), kazes godinu i mjesto rodjenja ;) i dobijes datum i sat idealne osobe za sebe :).
Da, priznajem da bi bio problem to sto se bi ljudi unosili vlastite osobine i onda se cudili zasto ne dobijaju svoj datum rodjenja :D

stella ;), nisam jos procitao sve sto si pisala :)
ali recimo da ovaj http://www.astro.com tacno izracunava polozaje planeta (a ja nikada nisam ni tvrdio da to nije moguce ;)).

Hoces li mi reci sta je s mojim merkurom ;)
da napises astroloski "sjeban merkur" ;)
a ja cu ti copy/paste s http://www.astro.com sve sto su oni rekli o njemu ;)
tek da vidimo koliko se poklapa s tvojim misljenjem.
Mozemo ovo i preko PM ;). A ja ti dajem slobodu da to onda napises na forumu ili zadrzis za sebe. ;)
stelium

Post by stelium »

Ehh da mi je dobiti makar jedan odgovor na moje pitanje,cini mi se uzaludnim pracenje ove teme. :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Stellium ;)
ne znam kakve odgovore ocekujes ;)
za karizmu :) o tome se da pricati tek kada tacno znamo sta je;)
i kako da ga prepoznajemo.
Npr.Alija Izetbegovic je nekima bio izrazito karizmatican. Meni nije nikada.

Objasnjenje za http://www.astro.com sam ti dao :)
Post Reply