Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#151 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by arzuhal »

mirza_15 wrote:
Horcrux wrote:Danas, ispred jedne osnovne skole, vidim djevojcicu od jedno 6-8 godina, na sebi nosi neki dres - sportsku odjecu, te je ujedno i pokrivena. Zaista se nadam da se nije pokrila, jer mislim da to onda nije izbor - sta toliko dijete uopste moze znati i reci sta zeli ili ne zeli.
Ja prije neki dan vidim djecaka u zeljinom dresu. Iskreno se nadam da ne navija za zelju jer to nije njegov licni izbor. A vise sam puta gledao kada roditelji djecu koja su u suzama tjeraju da urade nesto sto ne zele. Recimo da udju u kucu. Strasno!
Ulazi u kuću, ODMAH!

Rečenica koja ruši sve životne planove i velike snove jednog petogodišnjaka :cry:
Bloo
Globalna šefica

#152 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Bloo »

mirza_15 wrote:
Horcrux wrote:Danas, ispred jedne osnovne skole, vidim djevojcicu od jedno 6-8 godina, na sebi nosi neki dres - sportsku odjecu, te je ujedno i pokrivena. Zaista se nadam da se nije pokrila, jer mislim da to onda nije izbor - sta toliko dijete uopste moze znati i reci sta zeli ili ne zeli.
Ja prije neki dan vidim djecaka u zeljinom dresu. Iskreno se nadam da ne navija za zelju jer to nije njegov licni izbor. A vise sam puta gledao kada roditelji djecu koja su u suzama tjeraju da urade nesto sto ne zele. Recimo da udju u kucu. Strasno!
sirijusli :mrgreen:
ono sirijuuusli :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#153 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

arzuhal wrote:
mirza_15 wrote:
Ulazi u kuću, ODMAH!

Rečenica koja ruši sve životne planove i velike snove jednog petogodišnjaka :cry:
:thumbup: :lol:
mirza_15

#154 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

arzuhal wrote:
Ulazi u kuću, ODMAH!

O tome ti pricam. Jos mi traume iz djetinjstva ostale. Strasan teror i tortura. Kada sam bio beba niko me nije pitao kakve pelene hocu. Kada sam malo odrastao nosio sam odjecu koju mi kupe. Kasnije su me natjerali da stavim neku crvenu maramu i plavu kapicu i naucim: "Danas kada postajem pionir...". Onda su me natjerali da idem u skolu svaki radni dan, da ustajem kada ulazi uciteljica, da skinem kapu jer nas gleda drug tito sa slike. Niko mi nije dao da barem biram predmete u skoli. Ma nikakve slobode nisam imao. Iz tog razloga ja razumijem zabrinutost kolege forumasa za djevojcicu sa hidzabom i dresom. Natjerati jednu djevojcicu da nosi dres? Strasno!
Horcrux

#155 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Horcrux »

Jednom su te i osunetili protiv tvoje volje. :lol:

Samo sam rekao sta sam vidio i izrazio svoje misljenje. Imam puno postovanja prema pokrivenim zenama, cak sta vise imam ih dosta i u familiji, ali mi nije ok da dijete od 6-8 godina bude pokriveno.
mirza_15

#156 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Horcrux wrote:Jednom su te i osunetili protiv tvoje volje. :lol:
Ziva istina. Ni to me nisu pitali.
Nocty

#157 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Nocty »

stavit hidzab je dobrovoljno priznat da si rob
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#158 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

Hidzab je ljudsko pravo. Drzava moze ogranicavati ljudska prava u javnom interesu.
Ajatolah_

#159 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Ajatolah_ »

insomnia78 wrote:Ma ja ba, al da me ubijes ne mogu se sad sjetiti koja je stranica
Image
Daj ba gdje ovo nalazite, ima li još...? :lol:
mirza_15

#160 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

_BataZiv_0809 wrote:Hidzab je ljudsko pravo. Drzava moze ogranicavati ljudska prava u javnom interesu.
Siroka je polje javnog interesa i nije precizno definisano. To se itekako moze zloupotrjebiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#161 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Hidzab je ljudsko pravo. Drzava moze ogranicavati ljudska prava u javnom interesu.
Siroka je polje javnog interesa i nije precizno definisano. To se itekako moze zloupotrjebiti.
Moze i zato postoji Ustavni sud.
¤ jelena ¤

#162 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ¤ jelena ¤ »

Nocty wrote:stavit hidzab je dobrovoljno priznat da si rob
Štaš, takav je život...neko je božiji rob, neko drugi rob (dobre) knjige, neko treći rob politike i (nacionalističke) ideologije,

neko četvrti rob nakih gljiva i psihoaktivnih supstanci, neko peti...__________________________

mah...svi smo mi vjerni robovi...nečega.
jasko_ba

#163 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by jasko_ba »

Ajatolah_ wrote:
insomnia78 wrote:Ma ja ba, al da me ubijes ne mogu se sad sjetiti koja je stranica
Image
Daj ba gdje ovo nalazite, ima li još...? :lol:
Bila je na FB stranica SinanBegDetekhtiv i redovno je postavljao.
m_l

#164 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by m_l »

animals wrote: Ja nikada necu razumjeti jedno.
sta uopce dolazis na zapd i u demokratiju, a htjeo bi da zivis po nekakvim vjerskim pravilima.
ostani u svojoj drzavi i zivi po tim pravilima..
mislim da puno vas to ne moze razumjeti..
Hahaha, ovo su najluckastiji argumenti. Ono, mrs u Afganistan, pa se tamo zamotavaj!

A gdje bi ti uputio one sto su rodjene Austrijanke, nemaju nikakve veze s drugim kulturama i narodima, a odluce da je njihova vjera Islam i da se pridrzavaju islamskih principa?! Sta bi s njima?!

Saberi se!

beautyfool wrote:
U ostalom nekontam sto je opet ova tema aktivna ?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/evrop ... /160531124
nasa

#165 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

pa to je jedan nacin da ga kaze kako mu smetaju, ne bih rekla da ima puno veze s tim gdje su rodjene
m_l

#166 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by m_l »

Znam, nije @animals od juce na forumu, nego hocu da mu bar malo docaram koje gluposti izvaljuje. A nije jedini.
drunken tiger

#167 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by drunken tiger »

Nije ljudsko pravo nego religijski izbor. Isto kao što se mogu suzdržavati od "raskalašenog" života, konzumiranja alkohola, svinjetine i svega što im je zabaranjeno, tako mogu i da prihvate da neko može da im zabrani ulazak u zgradu sa hidžabom. Hidžab je IZBOR!!! Znači da si izabrao to i sve ono što s tim nosi, sve lijepe i ružne stvari.
nasa

#168 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

m_l wrote:Znam, nije @animals od juce na forumu, nego hocu da mu bar malo docaram koje gluposti izvaljuje. A nije jedini.
ma samo mu stavis kakav link o sirenju islama na zapadu :lol:
nasa

#169 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

drunken tiger wrote:
Nije ljudsko pravo nego religijski izbor. Isto kao što se mogu suzdržavati od "raskalašenog" života, konzumiranja alkohola, svinjetine i svega što im je zabaranjeno, tako mogu i da prihvate da neko može da im zabrani ulazak u zgradu sa hidžabom. Hidžab je IZBOR!!! Znači da si izabrao to i sve ono što s tim nosi, sve lijepe i ružne stvari.
pa to isto kad vjernici kazu za abortus ili hiv pozitivne ili vanbracnu djecu ili...mogao si sudrzati, nisi i sad beri i sve ruzno i sve lijepo...ali nije in da to kazem :D
m_l

#170 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by m_l »

nasa wrote:
m_l wrote:Znam, nije @animals od juce na forumu, nego hocu da mu bar malo docaram koje gluposti izvaljuje. A nije jedini.
ma samo mu stavis kakav link o sirenju islama na zapadu :lol:
Ne treba njemu link, RL je neumoljiv, AT je puna muslimana. Vidis da prica iz iskustva. :lol:
mirza_15

#171 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

drunken tiger wrote:
Vjerske slobode su zagarantovane. Ne moze niko nekome uskratiti ulazak u neku zgradu sa hidzabom bez valjanog razloga. Ako zena mora da dodje u opstinu, sud ili na bilo koje drugo javno mjesto da bi ostvarila neka svoja prava ili u jos drasticnijem slucaju, ako se to od nje zahtjeva, niko joj ne smije dolazak na ta mjesta uslovljavati skidanjem marame. Onaj ko misli da je uredu to zabraniti je sovinista!
drunken tiger

#172 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by drunken tiger »

mirza_15 wrote:
drunken tiger wrote:
Vjerske slobode su zagarantovane. Ne moze niko nekome uskratiti ulazak u neku zgradu sa hidzabom bez valjanog razloga. Ako zena mora da dodje u opstinu, sud ili na bilo koje drugo javno mjesto da bi ostvarila neka svoja prava ili u jos drasticnijem slucaju, ako se to od nje zahtjeva, niko joj ne smije dolazak na ta mjesta uslovljavati skidanjem marame. Onaj ko misli da je uredu to zabraniti je sovinista!
Da li bi ti džainima zabranio da ulaze u javne ustanove? TO su oni što hodaju goli. A ima ih mnogo u Indiji. To su njihove religijske slobode pa je li misliš da je u redu da "obučeni u nebo" ,kako oni kažu ulaze u općine, pošto i sl??
animals

#173 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

nasa wrote:pa to je jedan nacin da ga kaze kako mu smetaju, ne bih rekla da ima puno veze s tim gdje su rodjene
Jel normalno da djeca od 10 god idu zamotana u skole..
drugo je moda,a drugo vjerski propisi..ne dami smeta,ali zar nije blesavo..
animals

#174 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

m_l wrote:
animals wrote: Ja nikada necu razumjeti jedno.
sta uopce dolazis na zapd i u demokratiju, a htjeo bi da zivis po nekakvim vjerskim pravilima.
ostani u svojoj drzavi i zivi po tim pravilima..
mislim da puno vas to ne moze razumjeti..
Hahaha, ovo su najluckastiji argumenti. Ono, mrs u Afganistan, pa se tamo zamotavaj!

A gdje bi ti uputio one sto su rodjene Austrijanke, nemaju nikakve veze s drugim kulturama i narodima, a odluce da je njihova vjera Islam i da se pridrzavaju islamskih principa?! Sta bi s njima?!

Nista,privatna njihova stvar sta rade, ali nema sta traziti od drzavni ustanova..
ako razumijes..ne rade ni casne sestre u drzavnim ustanovama..
nasa

#175 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

animals wrote:
nasa wrote:pa to je jedan nacin da ga kaze kako mu smetaju, ne bih rekla da ima puno veze s tim gdje su rodjene
Jel normalno da djeca od 10 god idu zamotana u skole..
drugo je moda,a drugo vjerski propisi..ne dami smeta,ali zar nije blesavo..
A tebi je jako bitno s koliko je to godina? Recimo pokrije se s 14, sta to konkretno mijenja ili ....

Mada to nije bila sustina tvog prethodnog komentara gdje se pitas sta ce ona uopce zamotane u zemlji koja nije islamska.
Post Reply