Ne znam koje se godiste ali kad sam bio dijete, u filmovima, uvijek prije nekih vratasaca je bio ciko koji bi prvo rekao Halt pa onda bi rekao Ausvajs. Poslije toga, u slucaju da si prilagodjen bi te pustio da prodjes.frit_i_frut wrote: ↑14/10/2025 11:31 Na aerodromu u Bergamu, kad se izlazi iz EU u zemlje treceg svijeta gradjani EU skeniraju pasos i lice. Ona vratasca im se otvore i oni prolaze. Koliko sam vidio proces ne traje bas tako kratko, a pored stoji ciko sa zutim prslukom koji pomaze u procesu. Nize vrste idu u red kod pravog granicara gdje im se lupi pecat.
Eh sad, sta je zamisljeno u koji cemo mi red ici (na izlazu iz EU) kad se jednom registrujemo, kod pravog granicara ili cike sa zutim prslukom?
EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
kakabanja213
#151 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
moimoi
#152 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ne kazem da je dozvoljeno… nego te ne treba cuditi.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:49Znaci posto zivimo u takvom vremenu, onda je i malo fasizma dozvoljeno.moimoi wrote: ↑14/10/2025 10:40kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29
Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.
Zivimo u vremenu nove seobe naroda. Ne treba da te cudi.
- Haris.ba
#153 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ne znam kako to poistovjecujes. Tebe niko ne dira u BiH. Ne moras ni imati pasos cak.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.Haris.ba wrote: ↑14/10/2025 11:09Pa imas mogucnost izbora. Nije ljudsko pravo ici u drugu drzavu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:08 Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Jednostavno - ne ici u EU.
Zivi, uzivaj. Niko te ne dira. Kako to poistovjecujes sa Palestincima i Jevrejima ne znam.
EU sprovodi fasizam? Ne vidim sta je problem. Njihova zemlja. Ne ides tamo i sve ok.
-
kakabanja213
#154 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Naravno da cu ici i ispostovati sva njihiva pravila kao i do sada. Ali da je uvod u totalnu kontrolu i teorijski fasizam jeste.Haris.ba wrote: ↑14/10/2025 11:48Ne znam kako to poistovjecujes. Tebe niko ne dira u BiH. Ne moras ni imati pasos cak.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
Zivi, uzivaj. Niko te ne dira. Kako to poistovjecujes sa Palestincima i Jevrejima ne znam.
EU sprovodi fasizam? Ne vidim sta je problem. Njihova zemlja. Ne ides tamo i sve ok.
-
peca777
#155 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Meni jos nije jasno kako je to uvod u fasizam kada:
-to njihovi gradjani rade
-to rade svi koji zele vizu.
I sada je problem sto to isto neko mora ko ulazi u njihovu drzavu?
-to njihovi gradjani rade
-to rade svi koji zele vizu.
I sada je problem sto to isto neko mora ko ulazi u njihovu drzavu?
- dr_Evil
#156 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Uradio si i ti, sta je problem, u svojoj zemlji koja garantuje da su tvoji biometrijski podatci u pasosu tacni, a sistem je kupljen i uspotavljen od strane EU(CIPS) i jedan od boljih u svijetu. Fasizam je jer nemas ti pravo niti mogucnost da uradis to u svojoj zemlji prema njima, znaci da je postavljen sistem kasta.
VIza- pa super, uvedi vizu, skini mrkvu.
-
JovicSA
#157 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nije to baš tako njihova država njihova pravila. Živimo u doba globalizacije, 2025. godine. je li tako? Protok roba i ljudi bi trebao biti prioritet. Nismo mi u Africi već dio Evrope geografski, politički pa i mentalitetom. EU građani mogu bez problema ući u BiH je li tako? Ako jeste lično ne vidim potrebu ovog uvođenja praktično ponovo viza nama na Balkanu generalno, pogotovo kada se bude moralo plaćati od 2027. mislim. Onda bolje vrati vize pa da dobiješ termin u ambasadi i znaš da tražiš vizu, ovako nije viza ali jeste viza.Haris.ba wrote: ↑14/10/2025 11:48Ne znam kako to poistovjecujes. Tebe niko ne dira u BiH. Ne moras ni imati pasos cak.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
Last edited by JovicSA on 14/10/2025 12:12, edited 1 time in total.
-
JovicSA
#158 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa ono jeste. Sve smo uradili šta su tražili. Primili migrante, držali ih po centrima, uveli CIPS, MIPS, *urac palac i šta sve ne i šta sada? OK, onda vrati vizu, uvedi recipročne vize. Kaže ne može....aaaa OK a može nama. Razumijem argument sigurnosti i veće kontrole granica ali imaju i oni koristi od nas ne samo mi od njih.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 12:09Uradio si i ti, sta je problem, u svojoj zemlji koja garantuje da su tvoji biometrijski podatci u pasosu tacni, a sistem je kupljen i uspotavljen od strane EU(CIPS) i jedan od boljih u svijetu. Fasizam je jer nemas ti pravo niti mogucnost da uradis to u svojoj zemlji prema njima, znaci da je postavljen sistem kasta.
P.S Ovdje spada i problem autoprevoznika koji traže da se tretiraju kao ljudi a ne kao stoka.
- dr_Evil
#159 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ne samo da mogu uci, nego mogu uci i sa licnom bez pasosaJovicSA wrote: ↑14/10/2025 12:10Nije to baš tako njihova država njihova pravila. Živimo u doba globalizacije, 2025. godine. je li tako? Protok roba i ljudi bi trebao biti prioritet. Nismo mi u Africi već dio Evrope geografski, politički pa i mentalitetom. EU građani mogu bez problema ući u BiH je li tako? Ako jeste lično ne vidim potrebu ovog uvođenja praktično ponovo viza nama na Balkanu generalno, pogotovo kada se bude moralo plaćati od 2027. mislim. Onda bolje vrati vize pa da dobiješ termin u ambasadi i znaš da tražiš vizu, ovako nije viza ali jeste viza.Haris.ba wrote: ↑14/10/2025 11:48Ne znam kako to poistovjecujes. Tebe niko ne dira u BiH. Ne moras ni imati pasos cak.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17
Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
-
sumirprimus
#160 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
nije licna nego osobna kolega, vjezbaj, mozda ti zatreba 
-
Hakiz
#161 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Imaš.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 12:09Uradio si i ti, sta je problem, u svojoj zemlji koja garantuje da su tvoji biometrijski podatci u pasosu tacni, a sistem je kupljen i uspotavljen od strane EU(CIPS) i jedan od boljih u svijetu. Fasizam je jer nemas ti pravo niti mogucnost da uradis to u svojoj zemlji prema njima, znaci da je postavljen sistem kasta.
Pitanje je samo hoćeš li.
Dakle, Forto i kompanija, reciprocitet. Ovo vam nije SDA ostavština, sve je do vas.
-
sumirprimus
#162 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
ono da uvedemo eu reciprocno
da li se vi zajebavate, pa oni nama trebaju i mi njih vucemo za rukav i molimo da nas prime, iako nista nismo izvrsili.
boga mi su vam prioriteti pogresno poslozeni. bar sto se tice ovog bh puta u bubudcnosti i eu integracija.
jebte led kontam samo su politicari odrodjeni od realnosti, a u sustini to je nasa stvarnost u ogromnom dijelu populacije, doduse ko glasa za ovakve politicare nego isti taj narod.
au jesmo zglajzali, cuj da uvedemo i mi njima , e jeste zajebani vucic levl zajebanosti

da li se vi zajebavate, pa oni nama trebaju i mi njih vucemo za rukav i molimo da nas prime, iako nista nismo izvrsili.
boga mi su vam prioriteti pogresno poslozeni. bar sto se tice ovog bh puta u bubudcnosti i eu integracija.
jebte led kontam samo su politicari odrodjeni od realnosti, a u sustini to je nasa stvarnost u ogromnom dijelu populacije, doduse ko glasa za ovakve politicare nego isti taj narod.
au jesmo zglajzali, cuj da uvedemo i mi njima , e jeste zajebani vucic levl zajebanosti
-
JovicSA
#163 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Teoretski možemo, dolaze turisti, imaju oni biznise na Balkanu. Je li to pametno to je druga stvar.sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 13:02 ono da uvedemo eu reciprocno![]()
au jesmo zglajzali, cuj da uvedemo i mi njima , e jeste zajebani vucic levl zajebanosti![]()
![]()
Last edited by JovicSA on 14/10/2025 13:36, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#164 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nemas, probaj, pa cemo da vidimo kako herr schmidt vadi bonske iz ladice. Druga je stvar sto ne bi trebali, jer valjda je cilj da udjemo nekad u tu EU, mada to nije realno sve dok se HDZ(sa svojim etno partnerima) pita za sve u drzavi - taman i da nas hoce.Hakiz wrote: ↑14/10/2025 12:58Imaš.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 12:09Uradio si i ti, sta je problem, u svojoj zemlji koja garantuje da su tvoji biometrijski podatci u pasosu tacni, a sistem je kupljen i uspotavljen od strane EU(CIPS) i jedan od boljih u svijetu. Fasizam je jer nemas ti pravo niti mogucnost da uradis to u svojoj zemlji prema njima, znaci da je postavljen sistem kasta.
Dakle, Forto i kompanija, reciprocitet. Ovo vam nije SDA ostavština, sve je do vas.
ALi jeste pokazatelj fasizma prema zemljama za koje navodno otvaras svoja vrata i to u trenutcima kada neki druge love u mutnom, tipa ne znam BRICKS.
Trebas ponizno prihvatit ko je gospodar, i cekat da blagodari
- dr_Evil
#165 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nemam potrebe da vjezbam, imao sam 5 iz hrvatskog, na svim svjedodzbama. Tako da trebalo mi je, i trebat ce mi opet, ja tu realnost zivim jos od kada je Alija odlucio da sveze zastave.
-
MMM1977
#166 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Šta bi sa one konfederacije sa Hrvatskom?
Dajte da se to riješi jebemu, to nam je jedini način da se prišlepamo normalnom svijetu.
Bošnjaci sasvim normalno žive u Hrvatskoj, sva prava imaju, ponekad pomislim da im je bolje nego nama ovdje. Doduše ne bi mogli širiti ove vehbiaj ideologije ali valjda nam to nije previše bitno
Bošnjaci sasvim normalno žive u Hrvatskoj, sva prava imaju, ponekad pomislim da im je bolje nego nama ovdje. Doduše ne bi mogli širiti ove vehbiaj ideologije ali valjda nam to nije previše bitno
-
sumirprimus
#167 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
to sam i ja pitao prije par dana niko mi nije odgovorio.MMM1977 wrote: ↑14/10/2025 13:30 Šta bi sa one konfederacije sa Hrvatskom?Dajte da se to riješi jebemu, to nam je jedini način da se prišlepamo normalnom svijetu.
i to je dogovreno u vasingtonu.
realno najbolje da se federacija prikljuci hrvatskoj i da preko reda idemo u eu.
-
sumirprimus
#168 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
- deer_hunter
#169 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ti sto imaju biznise sigurno imaju i 20 eura da plate jednom u tri godine, sirotinja kja to nema sjedi kuci i ne ide na godisnji. A te protumjere sto bi uveli "njima" placati ce uglavnom vasi zemljaci na radu u EU kad dodju na godisnji,Arapi, Turci. Ono sto ces naplatiti od Svabe (godisnje vise ih posjeti Makarsku i okolicu nego citavu BiH), Austrijanca, Francuza je sica.JovicSA wrote: ↑14/10/2025 13:15Teoretski možemo, dolaze turisti, imaju oni bitnise na Balkanu. Je li to pametno toje druga stvar.sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 13:02 ono da uvedemo eu reciprocno![]()
au jesmo zglajzali, cuj da uvedemo i mi njima , e jeste zajebani vucic levl zajebanosti![]()
![]()
-
Hakiz
#170 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa, probajmo, da vidimo oberfuhrer Schmidt šta bi uradio.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 13:23Nemas, probaj, pa cemo da vidimo kako herr schmidt vadi bonske iz ladice. Druga je stvar sto ne bi trebali, jer valjda je cilj da udjemo nekad u tu EU, mada to nije realno sve dok se HDZ(sa svojim etno partnerima) pita za sve u drzavi - taman i da nas hoce.Hakiz wrote: ↑14/10/2025 12:58Imaš.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 12:09
Uradio si i ti, sta je problem, u svojoj zemlji koja garantuje da su tvoji biometrijski podatci u pasosu tacni, a sistem je kupljen i uspotavljen od strane EU(CIPS) i jedan od boljih u svijetu. Fasizam je jer nemas ti pravo niti mogucnost da uradis to u svojoj zemlji prema njima, znaci da je postavljen sistem kasta.
ALi jeste pokazatelj fasizma prema zemljama za koje navodno otvaras svoja vrata i to u trenutcima kada neki druge love u mutnom, tipa ne znam BRICKS.
Trebas ponizno prihvatit ko je gospodar, i cekat da blagodari![]()
Trebali bismo, jer, sve dok ne uđemo u EU, suvereno donosimo odluke. Ako ne poštuješ sam sebe, neće te ni drugi poštovati.
I onda kaže EU, proces ulaska podrazumijeva da ukinete, mi kažemo, odmah, čim vi ukinete nama kao znak da ćete nas primiti. Reciprocitet.
Još bolje, tražimo sredstva iz EU da kupimo potrebnu opremu. Ako ne dobijemo, moraju ostavljati otiske tintom
Vidjet ćeš kada proradi ETIAS. Rezervišeš hotel, kupiš avionsku kartu kao dokaze da ćeš ispuniti uslove, i ne dobiješ odobrenje. Izgubiš koji hiljadicu. Kada je tako, neka i njihovi građani pate na sličan način. Idpune, pksžu da su rezervisali hotele i ne dobiju ulazak.
Zašto i mi ne bismo uzeli po 20 eura od svakog europljanina? I čitali, drugima prodavali njihove privatne podatke. Rusiji, na primjer
Hrvat iz Širokog koristi EU pasoš? Nrma frke, i on mora platiti
Last edited by Hakiz on 14/10/2025 13:35, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#171 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Bosnjaci zive sasvim normalno u Hrvatskoj, Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi iz Bosne zive sasvim normalno zajedno kod sumira u Svedskoj, cak sto vise imaju i Balkan party.MMM1977 wrote: ↑14/10/2025 13:30 Šta bi sa one konfederacije sa Hrvatskom?Dajte da se to riješi jebemu, to nam je jedini način da se prišlepamo normalnom svijetu.
I onda ide zavrzlama, svi zive sasvim normalno i u Bosni. Kresemo se medjusobno, i to vise strastveno nego sto bi inace. I sutra dodjemo na posao, i krene rasprava o tome ko ce treci, ko ce se otcijepiti, ko masta o povratku neo-osmanskog imperija. Petak vecer, opet cemo da se kresemo.
Nego, preduslov konfederacije sa Hrvatskom je bio da se dio van federacije posmatra kao okupiran, nesto je to potpisano pored washingtonskog, i da je cilj oslobodjenje tog dijela, a ne cuvanje istog kao zjenice oka svog
Ne znam, ja sam uvijek vise bio za onaj sporazum Filipovic-Milosevic
-
neki
#172 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ovdje izgleda večina ima mišljenje da je ovo EU uvela na nagovor hrvata da napakoste Bošnjacima.
Vjerovali ili ne, BiH evropskim birokratama vjerovatno nije ni pala na pamet prilikom osmišljavanja ovog sistema, jednostavno dio smo pojma koji se zove "treće zemlje" a za EU su to i SAD, UK, Kanada, Australija... mi nismo ni jedan promil svjetskog stanovništva na koju ova odredba utiče..
Vjerovali ili ne, BiH evropskim birokratama vjerovatno nije ni pala na pamet prilikom osmišljavanja ovog sistema, jednostavno dio smo pojma koji se zove "treće zemlje" a za EU su to i SAD, UK, Kanada, Australija... mi nismo ni jedan promil svjetskog stanovništva na koju ova odredba utiče..
- dr_Evil
#173 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Podebljam, zaokruzim ove tvoje i uzmem 100 eurasumirprimus wrote: ↑14/10/2025 13:32i podebljas na svakim izborima jel tako? takoeee![]()
-
sumirprimus
#174 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
jarane kontam ja da je vama tuzla ko svedska dole oko vrapcica , al nemoj sad precerivat hbemu misa ima i mostar svojih prirodnih ljepota i na jednoj i na drugoj strani realno.dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 13:33Bosnjaci zive sasvim normalno u Hrvatskoj, Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi iz Bosne zive sasvim normalno zajedno kod sumira u Svedskoj, cak sto vise imaju i Balkan party.MMM1977 wrote: ↑14/10/2025 13:30 Šta bi sa one konfederacije sa Hrvatskom?Dajte da se to riješi jebemu, to nam je jedini način da se prišlepamo normalnom svijetu.
I onda ide zavrzlama, svi zive sasvim normalno i u Bosni. Kresemo se medjusobno, i to vise strastveno nego sto bi inace. I sutra dodjemo na posao, i krene rasprava o tome ko ce treci, ko ce se otcijepiti, ko masta o povratku neo-osmanskog imperija. Petak vecer, opet cemo da se kresemo.
Nego, preduslov konfederacije sa Hrvatskom je bio da se dio van federacije posmatra kao okupiran, nesto je to potpisano pored washingtonskog, i da je cilj oslobodjenje tog dijela, a ne cuvanje istog kao zjenice oka svog![]()
Ne znam, ja sam uvijek vise bio za onaj sporazum Filipovic-Milosevic![]()
konfederacija i prisajedinjenje sa eu bi bilo nesto kao kiparsk iscenarij, sto sta fali?
da to necete vi oslobadjat nevesinje il gacko? hocete malo morgen, ili cuke po istocnoj bsni?
-
sumirprimus
#175 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
mojij ne dijele 100 eura, moji glasaju iz uvjerenja i ubjedjenja, kad treba i kazne na izborima, takvi su ti ovi liberali zaralziku od vas tradicionalnih patrijotadr_Evil wrote: ↑14/10/2025 13:34Podebljam, zaokruzim ove tvoje i uzmem 100 eura![]()