Kreator i upravitelj ovog YouTube kanala, koji se inace prije zvao Debeljača je srbin iz Pritoke kod Bihaća, danas zivi u Nišu i rak rana mu je što nije uspio u svojim namjerama kao pripadnik tzv 15. Bihaćke lahke brigade da zauzme Bihać.DebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 23:16 Ovaj video agresorske propagande vrijedi pogledati. Šećer dolazi na kraju. Oružja koliko hoće, MTS - u neograničenim količinama, hrane imaju koliko ima treba. Negdje na snimku čuje se pjesma Zaima Imamovića.
Bitku izgubili od vojske koja je tri godine u okruženju, bez hrane, pojačanja i sa ograničenim MTS -om. Na licima ovih muškaraca vidi se strah. Oficiri su nervozni, znaju da su zavaljeni.
Obratiti pažnju na ovog brku kada čuje puškaranje. Čovjek se zaledi od straha, duboko diše, srce mu lupa kao ludo. Kroz glavu ti prolazi živoz, gananje lopte po livadi, prvi sex, igranke, derneci, prvo zaposlenje, kupovina auta, odlazak na more, mater, ženidba...I sad si došao do krajnje tačke svog postojanja. Vrijedi li život izgubiti u nekom šumarku u pizdićma gornjim.
Brki se ne umire, ali glavešinama tvog naroda, čiji sinovi i kćeri igraju i diskotekama od Budve do Beograda, važno je zauzeti selo Bužim. I baš hoće da ga ti zauzmeš. Samo što su želje i realnosti sasvim druga stvar. A realnost su muslimani Bužimljani, sasvim različiti od "turaka" iz Kozarca ili istočne Bosne. Ne bježe i bore se, ne vjeruju ni u mirovne pregovore ni da ih treba štititi Unprofor, samo vjeruju u svoju pušku. Agresorski brko zna gdje je došao i s kim ima posla i da se kuću i svoju ulicu o one koje su mu važni više neće vidjeti.
Bihaćki Okrug 92-95
-
Mirza777
#151 Re: Bihaćki Okrug 92-95
- nota1969
#152 Re: Bihaćki Okrug 92-95
MajstoreDebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 23:16 Ovaj video agresorske propagande vrijedi pogledati. Šećer dolazi na kraju. Oružja koliko hoće, MTS - u neograničenim količinama, hrane imaju koliko ima treba. Negdje na snimku čuje se pjesma Zaima Imamovića.
Bitku izgubili od vojske koja je tri godine u okruženju, bez hrane, pojačanja i sa ograničenim MTS -om. Na licima ovih muškaraca vidi se strah. Oficiri su nervozni, znaju da su zavaljeni.
Obratiti pažnju na ovog brku kada čuje puškaranje. Čovjek se zaledi od straha, duboko diše, srce mu lupa kao ludo. Kroz glavu ti prolazi živoz, gananje lopte po livadi, prvi sex, igranke, derneci, prvo zaposlenje, kupovina auta, odlazak na more, mater, ženidba...I sad si došao do krajnje tačke svog postojanja. Vrijedi li život izgubiti u nekom šumarku u pizdićma gornjim.
Brki se ne umire, ali glavešinama tvog naroda, čiji sinovi i kćeri igraju i diskotekama od Budve do Beograda, važno je zauzeti selo Bužim. I baš hoće da ga ti zauzmeš. Samo što su želje i realnosti sasvim druga stvar. A realnost su muslimani Bužimljani, sasvim različiti od "turaka" iz Kozarca ili istočne Bosne. Ne bježe i bore se, ne vjeruju ni u mirovne pregovore ni da ih treba štititi Unprofor, samo vjeruju u svoju pušku. Agresorski brko zna gdje je došao i s kim ima posla i da se kuću i svoju ulicu o one koje su mu važni više neće vidjeti.
-
Mirza777
#153 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Do operacije Breza 94' Buzimljani su im već bili najveća noćna mora. Znajući da idu protiv Buzimljana oni su uvijek strahovali za sebe, bilo kakve borbe protiv Buzimljana vođene su pod slabim moralom upravo znajući protiv koga se bore. Sam spomen Buzimljana je njima sadio strah u kosti. Za vrijeme rata mi smo znali ako bi zarobili nekog njihovog preko motorole vikati da su Buzimljani došli. Nerealno kakav su strah imali prema Buzimu i Buzimljanima.DebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 23:16 Ovaj video agresorske propagande vrijedi pogledati. Šećer dolazi na kraju. Oružja koliko hoće, MTS - u neograničenim količinama, hrane imaju koliko ima treba. Negdje na snimku čuje se pjesma Zaima Imamovića.
- lotPi
#154 Re: Bihaćki Okrug 92-95
DebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 23:16 ...........
Brki se ne umire, ali glavešinama tvog naroda, čiji sinovi i kćeri igraju i diskotekama od Budve do Beograda, važno je zauzeti selo Bužim. I baš hoće da ga ti zauzmeš. Samo što su želje i realnosti sasvim druga stvar.
...............
A realnost su muslimani Bužimljani, sasvim različiti od "turaka" iz Kozarca ili istočne Bosne. Ne bježe i bore se, ne vjeruju ni u mirovne pregovore ni da ih treba štititi Unprofor, samo vjeruju u svoju pušku. Agresorski brko zna gdje je došao i s kim ima posla i da se kuću i svoju ulicu o one koje su mu važni više neće vidjeti.
Nismo mi legendo u Kozracu i Prijedoru bjezali!
Nas problem i razlog poraza je bio to sto u krugu od 100 km nismo imali podrsku niti mogucnosti dobiti pomoc!
Volje, zelje i morala nije nedostajalo al' kad imas protiv sebe Korpus koji je osvojio trecinu Hrvatske i pola Bosne iluzorno je govoriti da smo mi bjezali!
Last edited by lotPi on 17/09/2025 10:53, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#155 Re: Bihaćki Okrug 92-95
I danas se prica kako su Srbi zadnji pijacni Ponedeljak u Bos Krupi 21.4. pokupovali sve redom, a Bosnjaci zadovoljno trljali ruke zbog dobrog pazara. Poslije podne krenuo je napad i vec prvu noc desna obala je spaljena do temelja. Odsjaj na nebu bio je vidljiv iz Stijene.Mirza777 wrote: ↑14/09/2025 21:39Propaganda je bila ekstremno jaka njihova. Toliko je bila jaka da smo nekad mislili u sebi jel se to dogadja a mi ne vidimo ? Sjećam se perioda kad su srbi napustali Bihac, to su se samo kupile osnovne stvari jer su mislili da će za par dana ući nazad. Fakticki u 48h citav grad se iselio od srba, od sela Bihaćkih do centra grada. Preko noći zgrade koje su tad bile sa stanarima srbima postale su prazne. Na početku su na "srpskom radiju bihac" govorili vijesti da se u Bihaću na gradskom mostu nalaze srpske glave nabijene na kolac. Nama samima je bilo nerealno vjerovati šta se sluša, sami smo sebe preispitivali sta se dogadja. Nakon njihovog odlaska u selima kao što su Gata, Jasika, Veliki Lug pronađene su ogromne kolicine pješadijskog naoruzanja, bukvalno su prezidani zidovi kuća bili u kojima su bile automati, poluautomati, ručne bombe, municija. Jedan njihov famozni nacin dijeljenja oruzija bilo je ostavljanje svjetla naveče upaljenog. Kad se djelilo oruzje u kasnim satima oko 2-3 ujutro bi srbi ostavljali upaljena svjetla dok smo mi vi gasili, tako su znali koje su srpske kuće i dijelile im se uniforme i oruzije.DebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 15:04
Srpsko-crnogorske agresore ponijela poezija...
Bio nastavnik srpskog jezika u Bužimu, kaže...Osamdeset nastavnika Srba i Crnogoraca bilo zaposleno u Bužimu. Lepo, lepo...
-
Mirza777
#156 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Istina, tako je Krupa i pala. Bihać nije ništa bolji bio, 21. april desna obala Krupe u plamenu u Bihaću niko ne ferma zivu silu. Sve normala bilo, izbjeglice stizale svi ih ispod oka gledali, mentalitet zaostao u nekom srednjem vijeku u to vrijeme. Bas je to bilo vrijeme one "prave komunisticke", gledaj sebe i svoja posla a narod ko ebe.swanfilter wrote: ↑17/09/2025 09:49I danas se prica kako su Srbi zadnji pijacni Ponedeljak u Bos Krupi 21.4. pokupovali sve redom, a Bosnjaci zadovoljno trljali ruke zbog dobrog pazara. Poslije podne krenuo je napad i vec prvu noc desna obala je spaljena do temelja. Odsjaj na nebu bio je vidljiv iz Stijene.Mirza777 wrote: ↑14/09/2025 21:39Propaganda je bila ekstremno jaka njihova. Toliko je bila jaka da smo nekad mislili u sebi jel se to dogadja a mi ne vidimo ? Sjećam se perioda kad su srbi napustali Bihac, to su se samo kupile osnovne stvari jer su mislili da će za par dana ući nazad. Fakticki u 48h citav grad se iselio od srba, od sela Bihaćkih do centra grada. Preko noći zgrade koje su tad bile sa stanarima srbima postale su prazne. Na početku su na "srpskom radiju bihac" govorili vijesti da se u Bihaću na gradskom mostu nalaze srpske glave nabijene na kolac. Nama samima je bilo nerealno vjerovati šta se sluša, sami smo sebe preispitivali sta se dogadja. Nakon njihovog odlaska u selima kao što su Gata, Jasika, Veliki Lug pronađene su ogromne kolicine pješadijskog naoruzanja, bukvalno su prezidani zidovi kuća bili u kojima su bile automati, poluautomati, ručne bombe, municija. Jedan njihov famozni nacin dijeljenja oruzija bilo je ostavljanje svjetla naveče upaljenog. Kad se djelilo oruzje u kasnim satima oko 2-3 ujutro bi srbi ostavljali upaljena svjetla dok smo mi vi gasili, tako su znali koje su srpske kuće i dijelile im se uniforme i oruzije.DebelinJoe wrote: ↑14/09/2025 15:04
Srpsko-crnogorske agresore ponijela poezija...
Bio nastavnik srpskog jezika u Bužimu, kaže...Osamdeset nastavnika Srba i Crnogoraca bilo zaposleno u Bužimu. Lepo, lepo...
-
Mirza777
#157 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Posto sam upratio dešavanja od jucer za godisnjicu oslobadjanja Bosanske Krupe u operaciji Sana 95', moram napomenuti jednu tuznu stvar koja nazalost ne zaobilazi ni nas krajišnike. Zalosno je sto niko od pojedinaca ne stavlja značaj na to, niti upozorava na to kako se upravo jučer na godisnjici oslobodjenja Bosanske Krupe u delegaciji povodom godisnjice, nalazio niko drugi nego izvjesni Mladen Lonić.
Za neupućenje, Mladen Lonić je strankaš ( politicar SDP stranke) i delegat u parlamentu. Također, bivsi minobacačlija tzv 11. krupske brgade VRS. Da su krajišnici spali na to da im na delegaciju oslobodjenja grada dolazi covjek koji je sam bio minobacaclija i koji je razarao taj grad. strašno. Bio je komandir minobačačkog voda koji je razorio citavu Krupu i izranjavao/pobio mnoge borce i civile Krupe. Strašno je da je isti taj lik dao izjavu sa početka rata, a ciji je vhs snimak kasnije zavrsio na nasoj strani u kojoj kaze : " Mogu da udare, sa koje god oće strane, šanse nikakve nemaju, jer će naići na tvrdu odbranu, i biće UNIŠTENI DO KRAJA ". Nazalost, Krajina je izgubila, moralno i kulturno.
Za neupućenje, Mladen Lonić je strankaš ( politicar SDP stranke) i delegat u parlamentu. Također, bivsi minobacačlija tzv 11. krupske brgade VRS. Da su krajišnici spali na to da im na delegaciju oslobodjenja grada dolazi covjek koji je sam bio minobacaclija i koji je razarao taj grad. strašno. Bio je komandir minobačačkog voda koji je razorio citavu Krupu i izranjavao/pobio mnoge borce i civile Krupe. Strašno je da je isti taj lik dao izjavu sa početka rata, a ciji je vhs snimak kasnije zavrsio na nasoj strani u kojoj kaze : " Mogu da udare, sa koje god oće strane, šanse nikakve nemaju, jer će naići na tvrdu odbranu, i biće UNIŠTENI DO KRAJA ". Nazalost, Krajina je izgubila, moralno i kulturno.
- JMGuti
#158 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Zlatko Bajšanski, prvobitno mobilizovan iz Cazina u HVO, potom vraćen u Cazin pa pristupio 503. brigadi, diverzantski vod, kasnije u minobacački tim. Poginuo od granate zajedno sa svojih 5 saboraca. Njegov otac Vladimir također rat proveo u armiji. Predlažem, ako bude raja imala vremena i zanimanja, da pročitaju blog njegove majke Nade Bajšanski, u više dijelova ga pisala od preseljenja u Cazin, do pogibije i sahrane. Njegov kćerka Ana danas živi i radi u Grazu u Austriji, a ostatak porodice, ako se ne varam, živi u Sarajevu.Mirza777 wrote: ↑11/09/2025 18:55 Naša Krajina, 5. Korpus i MUP slobodno mogu reći i pohvaliti se da smo bili kao i ostatali dio BiH multietnicni što se tiče protekle agresije. Na našoj strani bilo je jako puno katolika i pravoslavaca koji su se sa nama borili rame uz rame. Od pokojnog Peđe, Bore, sina i oca Bubulja do Slavka Lipića i ostalih heroja.
https://6yka.com/autor/bajsanski/
-
Mirza777
#159 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Pravi momci borci, tu je i naš Aleksandar Saša tenkista što je odvezao tenk M84 zarobljen u Krivaji.JMGuti wrote: ↑19/09/2025 12:54Zlatko Bajšanski, prvobitno mobilizovan iz Cazina u HVO, potom vraćen u Cazin pa pristupio 503. brigadi, diverzantski vod, kasnije u minobacački tim. Poginuo od granate zajedno sa svojih 5 saboraca. Njegov otac Vladimir također rat proveo u armiji. Predlažem, ako bude raja imala vremena i zanimanja, da pročitaju blog njegove majke Nade Bajšanski, u više dijelova ga pisala od preseljenja u Cazin, do pogibije i sahrane. Njegov kćerka Ana danas živi i radi u Grazu u Austriji, a ostatak porodice, ako se ne varam, živi u Sarajevu.Mirza777 wrote: ↑11/09/2025 18:55 Naša Krajina, 5. Korpus i MUP slobodno mogu reći i pohvaliti se da smo bili kao i ostatali dio BiH multietnicni što se tiče protekle agresije. Na našoj strani bilo je jako puno katolika i pravoslavaca koji su se sa nama borili rame uz rame. Od pokojnog Peđe, Bore, sina i oca Bubulja do Slavka Lipića i ostalih heroja.
https://6yka.com/autor/bajsanski/
- Chloe
- Photo mod
#160 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Za Loniča sam čula 2022. godine, muž moje školske kolegice je bio na izbornoj listi, pa su se našle njihove slike na istoj banderi, minobacačlija agresora i višestruko ranjavani pripadnik "Hamzi".Mirza777 wrote: ↑18/09/2025 18:52 Posto sam upratio dešavanja od jucer za godisnjicu oslobadjanja Bosanske Krupe u operaciji Sana 95', moram napomenuti jednu tuznu stvar koja nazalost ne zaobilazi ni nas krajišnike. Zalosno je sto niko od pojedinaca ne stavlja značaj na to, niti upozorava na to kako se upravo jučer na godisnjici oslobodjenja Bosanske Krupe u delegaciji povodom godisnjice, nalazio niko drugi nego izvjesni Mladen Lonić.
-
Mirza777
#161 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Vjerojatno na Čupu misliš, katastrofa na šta se Krajina svela. Zalosno je što nije niko izuzet od toga, u centru Buzima danas kahve piju autonomasi i batinaši koji su tukli te iste Buzimljane po logorima. Bihać redovno vidja okupljanje tih istih četnika u Pritoci kod crkve i na garavicama. Krupa je najgora od svih, Lonić im iz sjene vodi grad, smjenjuje koga zeli a postavlja ko je za njega. Cazinjani na Hasin Vrh loču i smiju se sa istim onima koji su ih napadali na Hasinom Vrhu.Chloe wrote: ↑21/09/2025 10:10Za Loniča sam čula 2022. godine, muž moje školske kolegice je bio na izbornoj listi, pa su se našle njihove slike na istoj banderi, minobacačlija agresora i višestruko ranjavani pripadnik "Hamzi".Mirza777 wrote: ↑18/09/2025 18:52 Posto sam upratio dešavanja od jucer za godisnjicu oslobadjanja Bosanske Krupe u operaciji Sana 95', moram napomenuti jednu tuznu stvar koja nazalost ne zaobilazi ni nas krajišnike. Zalosno je sto niko od pojedinaca ne stavlja značaj na to, niti upozorava na to kako se upravo jučer na godisnjici oslobodjenja Bosanske Krupe u delegaciji povodom godisnjice, nalazio niko drugi nego izvjesni Mladen Lonić.
Za neupućenje, Mladen Lonić je strankaš ( politicar SDP stranke) i delegat u parlamentu. Također, bivsi minobacačlija tzv 11. krupske brgade VRS. Da su krajišnici spali na to da im na delegaciju oslobodjenja grada dolazi covjek koji je sam bio minobacaclija i koji je razarao taj grad. strašno. Bio je komandir minobačačkog voda koji je razorio citavu Krupu i izranjavao/pobio mnoge borce i civile Krupe. Strašno je da je isti taj lik dao izjavu sa početka rata, a ciji je vhs snimak kasnije zavrsio na nasoj strani u kojoj kaze : " Mogu da udare, sa koje god oće strane, šanse nikakve nemaju, jer će naići na tvrdu odbranu, i biće UNIŠTENI DO KRAJA ". Nazalost, Krajina je izgubila, moralno i kulturno.![]()
Strahota.
- Chloe
- Photo mod
#162 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Jeste Čupo ...Mirza777 wrote: ↑21/09/2025 20:09Vjerojatno na Čupu misliš, katastrofa na šta se Krajina svela. Zalosno je što nije niko izuzet od toga, u centru Buzima danas kahve piju autonomasi i batinaši koji su tukli te iste Buzimljane po logorima. Bihać redovno vidja okupljanje tih istih četnika u Pritoci kod crkve i na garavicama. Krupa je najgora od svih, Lonić im iz sjene vodi grad, smjenjuje koga zeli a postavlja ko je za njega. Cazinjani na Hasin Vrh loču i smiju se sa istim onima koji su ih napadali na Hasinom Vrhu.Chloe wrote: ↑21/09/2025 10:10Za Loniča sam čula 2022. godine, muž moje školske kolegice je bio na izbornoj listi, pa su se našle njihove slike na istoj banderi, minobacačlija agresora i višestruko ranjavani pripadnik "Hamzi".Mirza777 wrote: ↑18/09/2025 18:52 Posto sam upratio dešavanja od jucer za godisnjicu oslobadjanja Bosanske Krupe u operaciji Sana 95', moram napomenuti jednu tuznu stvar koja nazalost ne zaobilazi ni nas krajišnike. Zalosno je sto niko od pojedinaca ne stavlja značaj na to, niti upozorava na to kako se upravo jučer na godisnjici oslobodjenja Bosanske Krupe u delegaciji povodom godisnjice, nalazio niko drugi nego izvjesni Mladen Lonić.
Za neupućenje, Mladen Lonić je strankaš ( politicar SDP stranke) i delegat u parlamentu. Također, bivsi minobacačlija tzv 11. krupske brgade VRS. Da su krajišnici spali na to da im na delegaciju oslobodjenja grada dolazi covjek koji je sam bio minobacaclija i koji je razarao taj grad. strašno. Bio je komandir minobačačkog voda koji je razorio citavu Krupu i izranjavao/pobio mnoge borce i civile Krupe. Strašno je da je isti taj lik dao izjavu sa početka rata, a ciji je vhs snimak kasnije zavrsio na nasoj strani u kojoj kaze : " Mogu da udare, sa koje god oće strane, šanse nikakve nemaju, jer će naići na tvrdu odbranu, i biće UNIŠTENI DO KRAJA ". Nazalost, Krajina je izgubila, moralno i kulturno.![]()
Strahota.
Sarađivati moramo, svi, kako političari tako i mi kroz poslove i biznise, ali već zadnje mi je jezivo. Samopoštovanja treba imati.
Bez zamjerke, koja si općina?
-
Mirza777
#163 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Strahota je veca sto se mali broj ljudi žali i posmatraju sve to i znaju sta se desava, ali ne reaguju. Zato nam je sve gore i gore stanje.Chloe wrote: ↑22/09/2025 10:27Jeste Čupo ...Mirza777 wrote: ↑21/09/2025 20:09Vjerojatno na Čupu misliš, katastrofa na šta se Krajina svela. Zalosno je što nije niko izuzet od toga, u centru Buzima danas kahve piju autonomasi i batinaši koji su tukli te iste Buzimljane po logorima. Bihać redovno vidja okupljanje tih istih četnika u Pritoci kod crkve i na garavicama. Krupa je najgora od svih, Lonić im iz sjene vodi grad, smjenjuje koga zeli a postavlja ko je za njega. Cazinjani na Hasin Vrh loču i smiju se sa istim onima koji su ih napadali na Hasinom Vrhu.
Strahota.![]()
Sarađivati moramo, svi, kako političari tako i mi kroz poslove i biznise, ali već zadnje mi je jezivo. Samopoštovanja treba imati.
Bez zamjerke, koja si općina?![]()
Bihać.
-
Mirza777
#164 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Septembar, mjesec koji je u sve 4 godine rata u Krajini oznacavao neku prekretnicu ili neku bitnu(kljucnu) stvar koja se dogodila.
Septembra 92' odigrala se bitka na Lohovskim Brdima gdje su zarobljeni prvi ZISovi.
Septembra 93' zvanicni početak izdaje autonomaša i proglasenje tzv apzb.
Septembra 94' operacija i slom Breze 94'
Septembra 95' Operacija Sana 95
Nazalost, autonomijom sjecamo se svih poginulih saboraca, boraca koji su poginuli boreci se protiv domaćih izdajnika. Nazalost, sjecamo se i najgoreg dana za 5. Korpus, 21. januar 95' sa 29 poginulih boraca u jednom danu, te 6/7. mart 95', obruč smrti na Kumarici gdje je samo u 2 sata poginulo 23 nasih boraca.
Septembra 92' odigrala se bitka na Lohovskim Brdima gdje su zarobljeni prvi ZISovi.
Nazalost, autonomijom sjecamo se svih poginulih saboraca, boraca koji su poginuli boreci se protiv domaćih izdajnika. Nazalost, sjecamo se i najgoreg dana za 5. Korpus, 21. januar 95' sa 29 poginulih boraca u jednom danu, te 6/7. mart 95', obruč smrti na Kumarici gdje je samo u 2 sata poginulo 23 nasih boraca.
- Chloe
- Photo mod
#165 Re: Bihaćki Okrug 92-95
https://www.facebook.com/share/v/1LCwF9d4iY/Mirza777 wrote: ↑28/09/2025 13:56 Septembar, mjesec koji je u sve 4 godine rata u Krajini oznacavao neku prekretnicu ili neku bitnu(kljucnu) stvar koja se dogodila.
Ovo bi bilo na Johovici?
-
Mirza777
#166 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Jeste, prvi sukobi i prve zrtve.Chloe wrote: ↑30/09/2025 16:42https://www.facebook.com/share/v/1LCwF9d4iY/Mirza777 wrote: ↑28/09/2025 13:56 Septembar, mjesec koji je u sve 4 godine rata u Krajini oznacavao neku prekretnicu ili neku bitnu(kljucnu) stvar koja se dogodila.
Ovo bi bilo na Johovici?![]()
Koliko me sjecanje sluzi ovo je uz glavni put za Johovicu. Moram samo reći da ti ranjenici nisu od strane autonomaša, to je naša praga dozivila kvar gdje se nasumicno vrtila se u krug i ispucala komplet i izranjavala naše borce. Ali nedugo zatim ce doci i prvi poginuli od autonomasa kad su poceli pucati. Tad su se oni već počeli utvrdjivati i kopati zemunice dok su naši pravili "mitinge".
- Chloe
- Photo mod
#167 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Izbjegavala sam snimke, tek nedavno počela ih gledati. Naišla sam poslije ovog gore i na snimak sa Skokova.
-
Mirza777
#168 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Na Skokovima me docekala autonomija.
Prvi vatreni okrsaji bili oktobra kad su Cazin zauzeli kad smo isli istjerati Keđu iz Cazina. Prve nase zrtve jedinice decembar 93' u Raštelima.
- Danguba
#169 Re: Bihaćki Okrug 92-95
-
Mirza777
#170 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Prvih dana se nije znalo ko je gdje, razbacano medju kucama. Prvo je formirano na Skokovima do negdje novembra 93' kad je 501. usla i ocistila Skokove pa se linija postepeno pomjerala prema Pećigradu.Danguba wrote: ↑01/10/2025 21:33Gdje je bila linija sa autonomasima, na Skokovima ili Pecigradu?
-
Gibraltar10
#171 Re: Bihaćki Okrug 92-95
O svemu tome detaljno imas u knjigi ramiza drekovica " u obrucu" ,knjigu je lako naci na internetugeralt wrote: ↑04/09/2025 18:50 Mene interesuje taj period '92. i pocetak '93., prije nego sto je Abdic zvanicno proglasio autonomiju.
Kakav je bio status Abdica i Kladusana u tom periodu i odnos prema desavanjima u ostatku BiH? Jesu li ucestvovali u odbrani i da li je uopste bilo nekih vecih borbi u tom periodu? Je li se moglo naslutiti sta ce se desiti ili je autonomija bila iznenadjenje?
-
Gibraltar10
- Chloe
- Photo mod
#173 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Gibraltar10 wrote: ↑11/10/2025 21:07Srećom imali ste i Dudakovica koji je najsposobniji/najuspješniji general kojeg je ARBIH imala
-
Ramo98
-
Mirza777
#175 Re: Bihaćki Okrug 92-95
Ko god je bio slozice se da je deblokada Bihaca i najvaznije "prisilan mir" Dejtonski jedan od najsretnijih dana. Ko god kaze obrnuto laze. Koliko god nepravedan bio, svi smo se veselili sto necemo vise zivjeti u strahu granata i pogibija.
Najtezi, tesko je izdvojiti, svako je licno za sebe imao odredjene godine/situacije u kojima mu je bilo najteze. Licno bih izdvojio kao i velika vecina a to je neprijateljska ofanziva Stit 94. Stalna 3 mjeseca polozaja bez kuce, granate po gradu padaju, četnici na samom ulazu u Bihac. U ta 3 mjeseca dnevno je ginulo po 8 boraca 5. Korpusa. Strasno ali odbranili smo se. Svako jutro je nosilo razmisljanje da li cemo dočekati sljedeci dan zivi. Sam ne znam kako sam prosao kroz taj period. Nema kojeg fronta vidjeli nismo, od Grabeza, Debeljace, Hukica Brda u Kladusi, Male Kladuse, Hrgara, Orljana, Bolnice Bihacke, Bugara, Klokota, Pljesevice. Svaki drugi dan relociranje na drugi rejon.