Indijsko-pakistanski rat(ovi)
-
splinter
#151 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Indija je jača na kopnu
- Ludzak
#153 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
To što su pakistanci srušili nekoliko indijskih aviona ne znači da su vojno nadmoćniji. Niti znači da nisu. Često se desi da se precjeni druga vatrena strana
- liyf
#154 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Sto posto. Pa poslali F-16 u Ukrajinu ovi ga skrhali za mjesec dana. Ameri se hvale avionima tipa F-16, F-15, F/A-18 koji su u svom vijeku imali za protivnike Su-19, Su-22, MiG-23, MiG-29(najmoderniji protivnik), MiG-21 itd itd., a kriterij za oboren avion im je uzak tako da ništa što im je srušeno nije oboreno drugim avionom
Ide Kina sa FC-31, J-20, ovim nakvim prototipima realno do vrha namjenske i vojne industrije
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#155 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Kinezi se opasno poTcjenjuju generalno. Ljudi su sve iskopirali, ko zna šta oni sve imaju u svom arsenalu 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#156 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Boli me kurac i da su gornjoj maoci slali. Pogadjale su prave mete i poslije pogotka transportera strijelom ispaljenom sa sokolja sarajevo je prodisalo.
Tada kada nam je trebalo nije bilo razlike jesi li komunista ili si religiozan ili naprosto nista od toga. Dovoljno je da si "nesrb".
Vjerujem da bi ti isto rekao i Hajrush Ziberi.
- jeza u ledja
#157 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
A ti si bio pa to tvrdis?Dugarry wrote: ↑07/05/2025 14:08Ko god je bio u ove dvije drzave, zna da je velika razlika izmedju, njih. Ali ovdje na forumu, mozete pisati sta hocete i stvarati svoju istinu, boli vas neka stvardječak sa šibicama wrote: ↑07/05/2025 12:44 Oni su manje vise isti, zatucani i primitivni, sad neki simpatisu pakistance jer su muslimani ali to je subjektivizam.
Indijci su veliki rasisti vjerski fanatici i sovinisti, pakistanci su isti takvi, vratiti se u istoriju i odnos Pakistana prema bengalima u Bangladesu. Dakle muslimani kao i oni, pakistanci su ih ugnjetavali dok ovi nisu isposlovali nezavisnost. Nametali im urdu jezik, eksploatisali bangladeske potencijale, na kraju ubijali ih u masovnim pokoljima sve do 70ih.![]()
Imaju slicnosti, ali koji narodi nemaju....Mi i Rusi imamo slicnosti, ali smo daleko od istih.
U Indiji mozes setati jednim od najvecih gradova, i u samom centru dok setas, pored tebe tip vrsi veliku nuzdu, ustane se i ode.
Takvih stvari u Pakistanu nema.
Isti narod. Isti jezik. Isti gradovi. Isto ponasanje. Isti problemi.
Podjelili se po religiji i to je to.
Usput, Indija je tehnoloski, ekonomski i vojno mnogo jaca. No vode ih fasisti. Ovo je skoro pa proxy sukob Amerike i Kine.
- Chmoljo
#158 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ja sam neki dan napisao da je sto tehnike tice najisplativije kupiti neki kineski brand koji se tek probija na trziste. Potrebno je samo skontati ko zaista zeli da bude relevantan i na zapadu.
Tada se moze cvaknuti fin komad tehnologije sa dobrim komponentama po niskoj cijeni. To je bio slucaj sa huawei, poslije sa xiaomi npr.
Sve su iskopirali, ali istovremeno ulazu u znanje i na listama najboljih tehnickih univerziteta kineski izrazito dominiraju.
Nikako za potcijeniti. Njihov najveci problem za neku jacu dominaciju moze biti to sto njihov soft power nije nimalo privlacan.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#159 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
zasad.Chmoljo wrote: ↑07/05/2025 21:11Ja sam neki dan napisao da je sto tehnike tice najisplativije kupiti neki kineski brand koji se tek probija na trziste. Potrebno je samo skontati ko zaista zeli da bude relevantan i na zapadu.
Tada se moze cvaknuti fin komad tehnologije sa dobrim komponentama po niskoj cijeni. To je bio slucaj sa huawei, poslije sa xiaomi npr.
Sve su iskopirali, ali istovremeno ulazu u znanje i na listama najboljih tehnickih univerziteta kineski izrazito dominiraju.
Nikako za potcijeniti. Njihov najveci problem za neku jacu dominaciju moze biti to sto njihov soft power nije nimalo privlacan.
Ne bi me nimalo čudilo da počnu u agresivnu kampanju investiranja svugdje po svijetu, da iskoriste kompletan cirkus sa narandžastim maloumnikom
Inače, JežU, ne bih rekao da je proksi Amerike i Kine, Pakistan je (dosad) bio i veliki saveznik vas preko Atlantika
Last edited by Velkoski on 07/05/2025 21:18, edited 1 time in total.
- liyf
#160 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Pa pogledaj Afriku, ulažu ogroman novac u njih. I na Balkan su dok nisu shvatili kakvi smo degeni, Srbi pogotovoVelkoski wrote: ↑07/05/2025 21:17zasad.Chmoljo wrote: ↑07/05/2025 21:11Ja sam neki dan napisao da je sto tehnike tice najisplativije kupiti neki kineski brand koji se tek probija na trziste. Potrebno je samo skontati ko zaista zeli da bude relevantan i na zapadu.
Ne bi me nimalo čudilo da počnu u agresivnu kampanju investiranja svugdje po svijetu, da iskoriste kompletan cirkus sa narandžastim maloumnikom
-
last mohicans
#161 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Kinezi se na tehnološkom nivou razvijaju u svim sferama. Električna auta, pa ubili bi Teslu nogama da ih blokadama ne ograničavaju, a i ovako šiju teslu, ako se ne varam. Normalno da će i na vojnom planu se razvijati. Neka davna proslost je kad su Ameri imali primat nad tehnologijom i to je zavrseno sada. Sami i F16 su previše izvikani, vidimo u UK, nikakav primat nemaju. Doduše nema ih previše, ali ljudi očekuju da su to svemogući avioni, jesu kurac. A da nije bilo Top Guna, čak je F14 bio u filmu, velika većina ljudi ne bi ni znala za tu vrstu aviona.
-
toska
#162 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
-
saimidin
#163 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
To šta treba bilo tko nabaviti zavisi šta ti imaju "protivnici" i šta ti je dostupno, kako cijenom tako i u kritičnim situacijama, a pakistan dijelom da dobije kinu kao neku podršku kupuje i od njih
Nikoga ne treba podcjenjivati, ali indija bar na papiru je jača, jednostavno igra brojeva, a kada bi usa jače stala iza njih pogotovo
Ps
Komšije i susjedi će imati paritet sa rafalima, mada ih originalno kupuju za akcije protiv
Nikoga ne treba podcjenjivati, ali indija bar na papiru je jača, jednostavno igra brojeva, a kada bi usa jače stala iza njih pogotovo
Ps
Komšije i susjedi će imati paritet sa rafalima, mada ih originalno kupuju za akcije protiv
-
last mohicans
#164 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Lik ima maliciozne stavove i vrlo provokativne postove. Ja se ne osvrćem na njegove provokatorske postove. Ne bi me začudilo da je iz genocidne ili prekodrinaš.
-
plavi_E
#165 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Turci su izgleda onako hitno poslali KORAL Pakistancima da ih isprobaju na Rafalima jer i Grci imaju te avione. Ako se pokaze opasan po Rafale ne bi bilo lose da i BiH nekako dobije te sisteme od Turaka zbog "domacih" korisnika Rafala. Zamisli situaciju da mozes "ugasiti" Rafal komsijama i susjedima kad ti je cejf.Haris.ba wrote: ↑07/05/2025 20:01SpoilerShowI ja vise vjerujem da se radi o turskim uredjajima. Turci iskoristavaju svaki konflikt da radi geopolitike, ali i da isprobaju svoju opremu.plavi_E wrote: ↑07/05/2025 19:58 https://en.wikipedia.org/wiki/KORAL_ele ... are_system
Izgleda da je onih 6 transportnih aviona iz Turske prebacilo taj KORAL Pakistancima.
A, Pakistan ima kineske pl-15 rakete za gadjanje avion - avion.
Sta je istina saznacemo sa vremenom.
Ali, goleko je ako su Pakistanci uspjeli prizemljiti 5 do 6 aviona.
Pakistanci su dobili od Amera f16 ali samo da se koristi protiv terorista.
I kada je Indija tvrdila da je srusila f16, Pakistanci su pozvali Amere da ih prebroje, i Ameri su rekli svi na broju.
Red bi bio sada iz Rafala da isto urade.
-
plavi_E
#166 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ako se potvrdi gubitak 5-6 aviona od toga tri najmodernija u ovoj vrsti napada na preepad koji je Indija izvela onda je to katastrofa epskih razmjera. Ima se situacija da vise nije sigurno Indijcu sjesti u svoj najmoderniji avion.
- Chmoljo
#167 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Legitimno.plavi_E wrote: ↑07/05/2025 21:28Turci su izgleda onako hitno poslali KORAL Pakistancima da ih isprobaju na Rafalima jer i Grci imaju te avione. Ako se pokaze opasan po Rafale ne bi bilo lose da i BiH nekako dobije te sisteme od Turaka zbog "domacih" korisnika Rafala. Zamisli situaciju da mozes "ugasiti" Rafal komsijama i susjedima kad ti je cejf.Haris.ba wrote: ↑07/05/2025 20:01SpoilerShowI ja vise vjerujem da se radi o turskim uredjajima. Turci iskoristavaju svaki konflikt da radi geopolitike, ali i da isprobaju svoju opremu.plavi_E wrote: ↑07/05/2025 19:58 https://en.wikipedia.org/wiki/KORAL_ele ... are_system
Izgleda da je onih 6 transportnih aviona iz Turske prebacilo taj KORAL Pakistancima.
A, Pakistan ima kineske pl-15 rakete za gadjanje avion - avion.
Sta je istina saznacemo sa vremenom.
Ali, goleko je ako su Pakistanci uspjeli prizemljiti 5 do 6 aviona.
Pakistanci su dobili od Amera f16 ali samo da se koristi protiv terorista.
I kada je Indija tvrdila da je srusila f16, Pakistanci su pozvali Amere da ih prebroje, i Ameri su rekli svi na broju.
Red bi bio sada iz Rafala da isto urade.![]()
-
toska
#168 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Nije bitno ko je i šta je vec da piše istinu.last mohicans wrote: ↑07/05/2025 21:26Lik ima maliciozne stavove i vrlo provokativne postove. Ja se ne osvrćem na njegove provokatorske postove. Ne bi me začudilo da je iz genocidne ili prekodrinaš.
-
Dugarry
#169 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Bio jesam, a jos vaznije poznajem i jednih i drugih.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2025 21:06A ti si bio pa to tvrdis?Dugarry wrote: ↑07/05/2025 14:08Ko god je bio u ove dvije drzave, zna da je velika razlika izmedju, njih. Ali ovdje na forumu, mozete pisati sta hocete i stvarati svoju istinu, boli vas neka stvardječak sa šibicama wrote: ↑07/05/2025 12:44 Oni su manje vise isti, zatucani i primitivni, sad neki simpatisu pakistance jer su muslimani ali to je subjektivizam.
Indijci su veliki rasisti vjerski fanatici i sovinisti, pakistanci su isti takvi, vratiti se u istoriju i odnos Pakistana prema bengalima u Bangladesu. Dakle muslimani kao i oni, pakistanci su ih ugnjetavali dok ovi nisu isposlovali nezavisnost. Nametali im urdu jezik, eksploatisali bangladeske potencijale, na kraju ubijali ih u masovnim pokoljima sve do 70ih.![]()
Imaju slicnosti, ali koji narodi nemaju....Mi i Rusi imamo slicnosti, ali smo daleko od istih.
U Indiji mozes setati jednim od najvecih gradova, i u samom centru dok setas, pored tebe tip vrsi veliku nuzdu, ustane se i ode.
Takvih stvari u Pakistanu nema.
Isti narod. Isti jezik. Isti gradovi. Isto ponasanje. Isti problemi.
Podjelili se po religiji i to je to.
Usput, Indija je tehnoloski, ekonomski i vojno mnogo jaca. No vode ih fasisti. Ovo je skoro pa proxy sukob Amerike i Kine.
Isti nisu. Velika je razlika. Osim toga, kako raspravljati o tome kakvi su Indijci, kad ih je milijarda ipo?
Pa zamisli kolike su razlike izmedju nekog iz istocne Bosne i Dalmacije, a da ne bude izmedju Karachija i Chenaia
- xoklix
#170 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Ne poznajem ni jedne ni druge,ali u nekim viralnim klipovima na FB i TikToku skontah po komentarima da su Indijci veliki fašisti.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#171 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
I famozni F-16 ima neke opasne manjkavosti. Bar kad je riječ o smeču isporučenom Ukrima. Izgleda da zbog nekog razloga ne smiju na jače ruske ptice. Imaju bolje radare, nišane rakete i sl ali nešto škripi.
- Optimus09
#172 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Holivud
Da Kina ppromovise vojnu moc kao Ameri,sad bi se svi divili Kinezima
Da Kina ppromovise vojnu moc kao Ameri,sad bi se svi divili Kinezima
- Peacean
#173 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
A gdje će tačno juriti ruse? Ni jedni ni drugi ne smiju da prelaze liniju fronta zbog velike koncentracije pvo u tim dijelovima.
- MehmedPasaMoric
#174 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Jel se saznalo koga podrzavaju Hrvati u ovom ratu? Hocu da zauzmem stranu a ne mogu bez te informacije
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#175 Re: Indijsko-pakistanski rat(ovi)
Podržavaju indijce jer ih, Bože, podržava i israel. I jedni i drugi kupili makaron rafaele pa se tješe da se omaklo. Nezvanično jedan od hr rafaela ima neki problem s elektronikom i već neko vrijeme je prizemljen. Da se to francuzima, govorim kao neko ko je imao renolam citroena i pežoa.MehmedPasaMoric wrote: ↑07/05/2025 22:31 Jel se saznalo koga podrzavaju Hrvati u ovom ratu? Hocu da zauzmem stranu a ne mogu bez te informacije