Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#151 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Sanjarko »

konami666 wrote: 09/02/2025 11:21 Aha, ja sam mislio da su studentski protesti sutra. A neće ni od toga biti ništa poznavajući bosanski mentalitet. Mislim da kao sto je ovdje većina napisala, podanički mentalitet koji je počeo okupacijom Turaka pa onda u kraljevini shs, Jugoslaviji, i tako dalje. Ali najviše su to sjebali Turci, 500 godina gajenja podaničkog mentaliteta. Mislim da je također dosta toga i zbog religije, ako ne i primarni razlog zašto se narod ne buni u današnje vrijeme.
Pa bili su 2014 masovni i makljaza i nema sta nije bilo, bilo i prije toga i poslije toga samo ne takvog protesta naravno. Raja kipi zbog svega od troskova zivotnih pa nadalje, ali nazalost bojim se da nema dovoljno mase za ozbiljnije neke proteste, jednostavno populacija nam je manja, radi demografskih kretanja i ostaloga u vezi demografije.

PS. Pa i u ratu je bilo masovan protest. U Zenici nas rastjerivali suzavcima. Ja kao mali djecak od 8 ili 9 godina, i moje roditelje i sestru i druge.
tap3ah75

#152 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by tap3ah75 »

Protesti mogu jedino da počnu svima isplaćivati bruto platu.
Pa da onda MORAMO mi lično odnijeti na blagajnu doma zdravlja koliko je njihovo .... i da onda nakon toga uplaćivanja ja odvedem bolesno dijete na pregled i oni mi kažu idi kupi infuziju da ti je prikopčamo djetetu ili idi kupi pencilin pa dođi s njim.

A možda bi i to istrpili
Ci-Nick

#153 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ci-Nick »

Podjeljeni smo uzduž i poprijeko.
Tri nacije, vjernici i nevjernici, obrazovani i neobrazovani, uhljebi, radnici, pezioneri i nezaposleni, i onda još na kraju na one koji vjeruju da su moguće promjene i većinu koja je odustala od svega osim preživljavanja.
Baton_Ilirski

#154 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Baton_Ilirski »

Ci-Nick wrote: 09/02/2025 11:33 Podjeljeni smo uzduž i poprijeko.
Tri nacije, vjernici i nevjernici, obrazovani i neobrazovani, uhljebi, radnici, pezioneri i nezaposleni, i onda još na kraju na one koji vjeruju da su moguće promjene i većinu koja je odustala od svega osim preživljavanja.
Bice protesta, Dzejla je pozvala narod!
MarshalDodik

#155 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by MarshalDodik »

Samo rijaset moze pokrenuti masovne proteste ako im kad bude u interesu
Sanjarko

#156 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Sanjarko »

Pun trg u Zenici, steta sto i ja nisam izasao sa svojima, evo nespavam, da sam znao da necu spavati mogao sam.
stubrijez

#157 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by stubrijez »

MarshalDodik wrote: 09/02/2025 11:42 Samo rijaset moze pokrenuti masovne proteste ako im kad bude u interesu
:lol: :lol: :lol: uistinu :lol:
skupljac_zeljeza

#158 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by skupljac_zeljeza »

Sanjarko wrote: 09/02/2025 09:08 .... mirna setnja i idu mi sestra i stara na njega....
To je to....banka po banka hiljadarka ili dvoje po dvoje ....protesti. I u Beogradu su počele male grupice dok nisu digli zemlju. Najlakše je reći da mi nismo za to, pa šta ću ja jedan, meni to ne treba, drugi će to.... Ako smo mi imali rahat patnju, treba obezbijediti našoj djeci bar bolje ako nećemo da odlaze i dalje vani gdje će biti stranci. A valja i nama u penziju kada će nam trebati bolje zdravstvo. Da nam sudbinu ne kroje ovi sa kupljenim diplomama i stranačkim knjižicama.

Image
Sanjarko

#160 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Sanjarko »

skupljac_zeljeza wrote: 09/02/2025 13:50
Sanjarko wrote: 09/02/2025 09:08 .... mirna setnja i idu mi sestra i stara na njega....
To je to....banka po banka hiljadarka ili dvoje po dvoje ....protesti. I u Beogradu su počele male grupice dok nisu digli zemlju. Najlakše je reći da mi nismo za to, pa šta ću ja jedan, meni to ne treba, drugi će to.... Ako smo mi imali rahat patnju, treba obezbijediti našoj djeci bar bolje ako nećemo da odlaze i dalje vani gdje će biti stranci. A valja i nama u penziju kada će nam trebati bolje zdravstvo. Da nam sudbinu ne kroje ovi sa kupljenim diplomama i stranačkim knjižicama.

Image
:thumbup: Ma i ja bi izašao i kajem se sad što nisam, samo odkunjao sat i po.

Ali ne znam koliko mirni protesti mogu išta da promjene.

Uvijek je bilo mirno/nemirno i uspješno na kraju.

Od borbe za radnička prava 1800 na 1900-te, pa do Martin Luther King i Mahatma Gandhi.

Išlo jedno krilo na miran način, a drugo krilo na nemiran način.

Pun trg bio. Vidio na FTV i sad mi sestra i stara maloprije javljaju.
l33t

#162 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by l33t »

Jedna je nacija. Ne pisi pogresno
Ci-Nick

#164 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ci-Nick »

l33t wrote: 09/02/2025 14:37
Ujedinjene nacije,.. dobro, nacionalnosti,..
Hendrix

#165 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Hendrix »

Cudan smo mi narod. Treba nas bas pritisnuti i stjerati u cosak da reagujemo. Ustali protiv toliko jaceg agresora u ratu a cim je rat stao sva ta pobuna i duh je splasnuo. Jebaji ga, hajd ba, za lijekova im trebalo...
narcisaa

#166 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by narcisaa »

Ci-Nick wrote: 09/02/2025 17:46
l33t wrote: 09/02/2025 14:37
Ujedinjene nacije,.. dobro, nacionalnosti,..
Koja nacija i gdje, u BiH :D ?
U ovoj etnokratski uredjenoj BiH postoje 3 etnonacije sa svojim etnickim nacionalizmima i tipicnom torskom podjelom.
Nema bosanskohercegovacke nacije, nema demokratije, ima etnokratija i etnonacionalizam :) i nikad vise "religije i vjernika".
Ludzak

#167 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ludzak »

Tri etnoreligijska tora. I oni da pokrenu proteste...
talijan97

#168 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by talijan97 »

Kao narod smo potroseni, izgubili smo najbolje ljude kako pogibijama tako i bjekstvom iz zemlje.

Nas vecina, 85% je zadovoljna nekim sitnicama (merak).

Pivo u birtiji sa jaranima

Kafica na otvorenom, dok nas sunca obasjava po licu

Cigaretica da se pripali u hladu nakon sto se posjeklo metar drva

Nakon prve smjene iz skole u nargilhanu pricat o curama.

Prioritet nam je status quo, merak i da je sve kako jest.
Drugclanbiblioteke

#169 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Drugclanbiblioteke »

Dan prije protesta da povećaju penzije za 20 maraka i ništa od te price.

U BiH se za cvaju i pored inflacije može kupiti svašta: glas na izborima, socijalni mir, drot …

30 godina smo iza Europe zbog rata, korupcije, podaničkog mentaliteta, manjka licne odgovornosti, nedostatak mentalne i fizičke higijene.

Stagnacija i propadanje.
I onda bojkot zapne kad prvi lanac ponudi 20% offnza penzionere. Hljeb 5km, mlijeko 5km, ulje 5km.
swanfilter

#170 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by swanfilter »

Ja sam stvarno, al stvarno tuzan zbog cinjenice da u samo 300 km udaljenoj Sloveniji narod najmanje jednom godisnje svoje nezadovoljostvo zbog odluka politickih elita izrazava referendumom kao temeljnim pravom.

A bilo je referenduma i vise puta u toku jedne godine. I ne daj boze da bi elita rukom odmahnula zbog rezultata koji nisu njima u korist.

I jos pitanje vanrednih, prijevremenih izbora. Kod nas kao da je Ustavom zagarantovana tehnicka vlada (Novalic). Il bilo koji drugi nacin djelovanja vlasti. Samo ih ne ugrozavaj novim izborima.

Mene fascinira, i jos jednom cu upitati, zasto niko i nikada kod nije o prijevremenim izborima il bilo kojem vidu referenduma??
drndalo

#171 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by drndalo »

Dakle, danas u 12 ko dolazi...?
zigzag

#172 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by zigzag »

je li ko najavio burn`em all... ili će se to desiti spontano
billy organ

#173 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by billy organ »

Ako hoces proteste, dovedes neku muzicku zvijezdu. Po mogucnosti DJ + folk pjevac. Em protestujes i boris se za prava usput i zapjevas koju.
skupljac_zeljeza

#174 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by skupljac_zeljeza »

Drugclanbiblioteke wrote: 09/02/2025 23:15

U BiH se za cvaju i pored inflacije može kupiti svašta: glas na izborima, socijalni mir, drot …

30 godina smo iza Europe zbog rata, korupcije, podaničkog mentaliteta, manjka licne odgovornosti, nedostatak mentalne i fizičke higijene.
Ako ovo nije motiv da treba nešto mijenjati, a samo sigurno neće, onda džaba pišemo i kritikujemo po forumu. Ispada zabava da ubijanje dosade. Zar neko misli da se ovoliko problema može riješti jednim protestom ili preko noći i našim komentarima? Nije slučajno jučer napravljen maraton od Kragujevca do Beograda sa parolom iza....'nije ovo sprint nego maraton'. Valja istrčati štafetu 152 km, nije jednostavno bilo preći pješke 80 km od Beograda do Novog Sada i spavati pod šatorima na minusima jer im vlast nije dala sportsku halu. A počeli su prošle godine i 15. februara najavljuju u Kragujevcu skup na koji se neće dolaziti autobusima nego ići pješke. Studenti ovim trčanjima i šetnjama privlače one indiferentne koji sjede kući u toplom i vrte na mobitelu hoće li studenti sve to završiti za njih. Pa neće sigurno niti mogu sami studenti. Pohvalno danas za ovaj početak, ali odgovor na pitanje.... "Hoće l' ta promjena?" Hoće, ali neće preko noći niti online podrškom.
Seyfo

#175 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Seyfo »

Zašto nisu termin protesta stavili u subotu?
Budući da je predviđen ponedjeljak, u startu mi namjere nisu čiste.
Ako želiš da skup bude što masovniji i ako su ti namjere da efekti skupa budu što veći, termin ćeš staviti vikendom, nećeš da se termin poklapa sa recimo nekim popularnim događajem tipa utakmica, koncert, posjet nekoga , isl
Post Reply