Izetbegovic nudio podjelu BiH Tudjmanu??
-
Pustinjski pjesnik i mrav
@Suncokret
Kad ce Babo Fikro iz zatvora? Idel' mu se u posjetu...?
Kad ce Babo Fikro iz zatvora? Idel' mu se u posjetu...?
- Fair Life
[quote="Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH, uputio je 10/07/2003.pinkzelena wrote:rei wrote:ma pusti Bosanac koja sve bagra dolazi na ove forume pitaj bogaBosanac_21 wrote:Nemam rijeci![]()
Stvarno smo nisko dogurali![]()
Daj bolan dok je rahmetli Alija Izetbegovic bio ziv niko ga nije
ponizivao ovoliko koliko se sad radi, al najlakse je na nekoga koga vise
nema. Covjek je sve dao od sebe za ovu zemlju i zato mu hvala,
a sad price da je on djelio Bosnu?
Izgleda da oni koji su nad nama pocinili agresiju sad treba da se tretiraju
kao heroji
ma vise gotovo i ne citam te baljezgarije...
godine otvoreno pismo Aliji Izetbegoviću bivšem ratnom predsjedniku
tadašnje Republike BiH, u kojem ga optužuje da je ''izdao i prodao
Srebrenicu''.
"Ovih dana navršava se osam godina od srebreničke tragedije, koju ste ti i
tvoji trabanti izdali i prodali", kaže Halilović na početku otvorenog pisma
upućenog Izetbegoviću.
Halilović je 10/07/2003. godine reagovao na otvoreno pismo Izetbegovića
od 28. juna iste godine. U tom pismu Izetbegović je reagovao na tvrdnje
Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, koji je pred
Haškim tribunalom izjavio da mu je on, kao predsjedavajući Predsjedništva
BiH, 1993. godine nudio zamjenu Srebrenice za Vogošću. Izetbegović je u
javnom pismu tvrdio da je Milošević izjavu izvukao iz svjedočenja Sefera
Halilovića u Hagu.
Negirajući da je u Hagu davao iskaze o bilo kojem drugom predmetu osim o
zločinima u Grabovici, za koje je optužen u Haškom tribunalu po komandnoj
odgovornosti, Sefer Halilović u otvorenom pismu kaže Izetbegoviću:"]
"Dobro si me zadeverao sa ovim podmetanjem kukavičjeg jajeta u Hagu, pa ti nisam stigao ranije odgovoriti. Odlučio sam reagirati, jer tvoje pismo sadrži nekoliko konstatacija vezanih za moje ime i u cjelini sugerira morbidnu laž da sam ja odgovoran za tragediju koja se u Srebrenici dogodila 1995. godine, iako sam ja tvojom odlukom udaljen iz Armije 26. oktobra 1993. godine nakon višednevnih maltretiranja i iživljavanja od strane službi državne i vojne bezbjednosti".
Halilović objašnjava da je njegov iskaz haškim istražiteljima isključivo vezan za pitanja zločina u Hercegovini, a ne u istočnoj Bosni.
On je spomenuo i "tajne sporazume", koje je Izetbegović potpisivao. "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjećam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momčilom Krajišnikom tajno potpisao Zajedničku deklaraciju o podjeli BiH na tri etničke republike, koja u stavu pet kaže ''da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgraničenje između dviju republika u budućoj uniji BiH, uključujući istočnu Bosnu'', a dva dana prije toga sa Tuđmanom si potpisao Deklaraciju o bošnjačko-hrvatskom razgraničenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se priključiti Srbiji i Hrvatskoj", navodi Halilović u svom pismu i podsjeća Izetbegovića da mu može poslati ova dva dokumenta koja je potpisao.
Bivši general ARBiH, podsjetio je Izetbegovića i na održavanje bošnjačkog Sabora u Sarajevu, septembra 1993. godine, "gdje je trebalo proglasiti bosansku republiku - bošnjačku nacionalnu državu bez Srebrenice".
Halilović kaže da je Izetbegović i tada devetočlanoj delegaciji Srebreničana nudio zamjenu Srebrenice za Vogošću, pozivajući se na svjedočenje Hakije Meholjića koji je potvrdio da je delegacija odbila ovu Izetbegovićevu ponudu.
"Osim Hakije Meholjića, Amerikanac David Rodhe je u svojoj knjizi pisao o tome kako si 'neutralizirao odbranu Srebrenice' izvlačenjem Nasera Orića iz ovog grada", piše Halilović i spominje izjave i pisanja Ričarda Holbruka i Muhameda Filipovića o ''pregovorima o prodaji Srebrenice".
Halilović ističe da je pod njegovom komandom Armija BiH oslobodila Srebrenicu 1992, a 1993. godine ju odbranila, nakon čega su došli "plavi šljemovi".
"I umjesto da se u periodu od '93. do '95. iskoristi da se u Srebrenicu i Žepu dovedu novi ljudi i prebace veće količine naoružanja, nego što su to tvoji lojalni, debeli generali uradili, sve si, zajedno s njima, uradio da taj prostor zaboraviš kako bi odgovornost bila prebačena na međunarodnu zajednicu, a da vi ne biste bili odgovorni", kategoričan je Halilović.
On je odbacio optužbe da je sam razoružao Srebrenicu, dodajući da se poslije demilitarizacije tog grada formiralo nekoliko brigada i bataljona, te remonta radionica i ratna bolnica. Halilović to ilustruje i podatkom da je tada u Srebrenici postojla "divizija od 12.000 ljudi, a da je u trenutku pada Srebrenice bilo svega 6.000 vojnika".
"Djeci Srebrenice ćeš morati odgovoriti zašto si odbio moj prijedlog o formiranju 8. istočnobosanskog korpusa, zašto si nakon mog udaljavanja iz ARBiH polovinu vojnika u 28. diviziji proglasio viškom, zašto si za dvije godine dostavio manje oružja, nego što sam ja za dva mjeseca u vrijeme ofanzive na Srebrenicu 1993. godine", kaže Halilović u pismu upućenom Aliji Izetbegoviću.[/quote]
- osa
nekako mi se čini da će sve strane u sukobima na ovim našim prostorima, u trenutku kad se otvire arhivi i objave razni transkripti( ako se objave), morati dijametralno mijenjati mišljenje o raznim liderima, očevima nacija i ostalim likovima ove naše krvave drame.
- Vodenjak
Dabooogdo...osa wrote:nekako mi se čini da će sve strane u sukobima na ovim našim prostorima, u trenutku kad se otvire arhivi i objave razni transkripti( ako se objave), morati dijametralno mijenjati mišljenje o raznim liderima, očevima nacija i ostalim likovima ove naše krvave drame.
Bojim se da nikakvi arhivi, pisani dokazi, memorandumi ili sta sve ne moze pomoci...
Mi danas imamo ljude koji ne vjeruju svojim ocima pa kako onda ocekivati da vjeruju necemu sto je napisano... (za ono sto ne pashe je lako reci da je falsifikovano, zar ne?)
-
artzy
Sigurno je bilo razgovora u kojima je bilo i opcija o nekakvoj podjeli ali ne vjerujem da je Alija dolazio na sastanke sa tom idejom...Drug_Tito wrote:Ja sam samo htjeo da znam da li neko ima jos nekih informacija da li je Alija stvarno htjeo da djeli BiH. Sta bi bilo da Alije nije bilo, ne znam, niti se pitam. Bio je Alija, desilo se sta se desilo. Zelio jedinstvenu drzavu, gdje sva tri naroda zive zajedno. Rat se zavrsio. Ko je pobjedio o tome se moze pricati. Srbi krenuli sa JNA vojskom u BiH i umjesto da su zauzeli 100% uspjeli su samo 49%. Po tom smislu Srbi izgubili. Ali Srbi su htjeli svoju RS, mi htjeli citavu Bosnu ne podjeljenu, tu smo ga malo popusili. Iz tog ugla, Srbi pobjedili.
Moje je pitanje, da li je Alija stvarno surovao za podjelu BiH? Ako jeste, dabogda se nalazi na istom mjestu ispod zemlje zajedno sa Franjom.
- fantom slobode
Meni je suncokret13 sala mala, suplje nikad dosta, izmedju ostalog se i o autonomasima brine.
Sa babom prvi put na mokrenju

-
district-beg
da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
a ti "druze_tito", lagumdzija ili ko si vec, mani suplje price
- Vodenjak
Iz cega te je "covjek koji je umro" izvukao?moje_brcko wrote:da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
Je li Halilovic dok te je "covjek koji je umro" izvlacio bio u trezoru narodne banke ili...?
- Fair Life
Alija je itekako bio ziv u to vrijeme... ali nije odgovorio na Seferove optuzbe.moje_brcko wrote:da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
PS Inace "tekst" je iz otvorenog pisma upucenog, jos zivom u to vrijeme, Aliji
Izetbegovicu.
- karanana
Jedino mjesto odakle je taj covjek tebe izvukao je bilo Brcko. Ako si mu zbog toga zahvalan onda nam tako reci.moje_brcko wrote:da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
- chuchumbamayumbe
Da nije bilo Alije ne bi bilo ni Bakira (Izetbegovića)! 
-
in33sa
A ti znas nesto sto mi ne znamo?Fair Life wrote:Ne mora znaciti...chuchumbamayumbe wrote:Da nije bilo Alije ne bi bilo ni Bakira (Izetbegovića)!
Ma gdje bi alija nudio Tudjmanu, Alija je dokazani borac za multietnicku i cjelovitu BiH, jes tako mi Abu Hamze.
-
bestseler
- Lako je poslije bitke biti general
- Postoje ljudi koje je lako ZAVESTI - savjet: RAZMISLJAJTE svojom glavom a ne glavama drugih
- jos uvijek radi UDBA i ine organizacije sa svojim mracnim ciljevima
- Bosne i Hercegovine je bilo, ima je i BICE je ....
- Postoje ljudi koje je lako ZAVESTI - savjet: RAZMISLJAJTE svojom glavom a ne glavama drugih
- Vodenjak
A sta je pisac htio da kaze sa svim ovim?bestseler wrote:- Lako je poslije bitke biti general
-
bestseler
Neke zakljucke i promisljanja MORAMO DONOSITI SAMI ( ako smo u stanju to )Vodenjak wrote:A sta je pisac htio da kaze sa svim ovim?bestseler wrote:- Lako je poslije bitke biti general
- Vodenjak
Pa oni koji to rade sasvim sigurno, blago receno, nisu postovaoci lika i djela bilo kojeg od mutikasha iz 1990.bestseler wrote:Neke zakljucke i promisljanja MORAMO DONOSITI SAMI ( ako smo u stanju to )Vodenjak wrote:A sta je pisac htio da kaze sa svim ovim?bestseler wrote:- Lako je poslije bitke biti general
To po automatizmu znaci da su i protiv naroda i protiv drzave...
I sta onda s takvima?
-
bestseler
PONAVLJAM: Neke zakljucke i promisljanja MORAMO DONOSITI SAMI ( ako smo u stanju to )Vodenjak wrote:Pa oni koji to rade sasvim sigurno, blago receno, nisu postovaoci lika i djela bilo kojeg od mutikasha iz 1990.bestseler wrote:Neke zakljucke i promisljanja MORAMO DONOSITI SAMI ( ako smo u stanju to )Vodenjak wrote: A sta je pisac htio da kaze sa svim ovim?
To po automatizmu znaci da su i protiv naroda i protiv drzave...
![]()
I sta onda s takvima?![]()
- Fair Life
[size=134]SLOBODNA BOSNA broj 383 od 18.03.2004.[/size] wrote:
NOĆAS SPALJUJEMO ILUZIJE
Izetbegović, tvorac modernog SDS-a!
Piše: Senad Avdić
Američki diplomata Richard Holbrooke ponovo je ovih dana kazao kako je Alija Izetbegović bio taj koji je američku administraciju odgovorio od nakane da odmah nakon rata zabrani Srpsku demokratsku stranku. Tokom susreta u Sjedinjenim Američkim Državama sa delegacijom Tuzle, koja ga je proglasila počasnim građaninom ovoga grada, Holbrooke je kazao da je na njegov prijedlog da se SDS-u zabrani izlazak na prve poslijeratne izbore te da se ova ratno- zločinačka družina sa Pala politički pokopa, Izetbegović objasnio zbog čega to nije mudra odluka: “Oni jesu nacisti, ali nemojte ih zabranjivati. Neka oni ubuduće budu naša a ne vaša briga”, rekao je prije osam godina Izetbegović a prepričao ovih dana Holbrooke. Holbrooke je otkrio i da je godinu kasnije posjetio bolesnog Izetbegevića, tada predsjedavajućeg tročlanog Predsjedništva BiH u kojem je već sjedio današnji haški zatvorenik Momčilo Krajišnik. Nakon što su konstatirali da genije opstrukcije Krajišnik u potpunosti paralizira rad tročlanog državnog vrha koje se tada sastajalo po birtijama, muzejima, parkovima, Holbrooke je upitao bošnjačkog lidera da li mu je sada jasno da bi bilo mnogo pametnije i produktivnije da je Krajišnikovoj stranci zabranjen politički rad. “Iskren da budem, kad ste mi predložili zabranu djelovanja SDS-a, mislio sam da se šalite, pa je i moj odgovor bio u tom neozbiljno-šaljivom tonu”, objasnio je Izetbegović američkom buldožer-diplomati!?
Ovo Holbrookeovo podsjećanje na Izetbegovićevu državničku konzistentnost i dalekovidnost neodoljivo je podsjetilo na jedan drugi događaj koji se zbio koju godinu kasnije. Tada je Jaques Paul Klein, rogobatni američki diplomata, otkrio da mu je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman kazao kako mu je (Tuđmanu) odmah na početku rata bošnjački lider Izetbegović ponudio da zapadnu Hercegovinu pripoji Hrvatskoj a da je hrvatski poglavar to glatko odbio. Uslijedilo je vrlo hitro Izetbegovićevo objašnjenje u kojem je rekao da je tačno kako je dio teritorije zemlje na čijem je čelu bio velikodušno ponudio lideru susjedne Hrvatske, ali da to nije uradio sa iskrenim niti ozbiljnim namjerama nego samo za to, pojasnio je, “da testiram Tuđmana i vidim kako će reagirati na tu moju ponudu koja, ponavljam, nije bila iskrena?!” Naravno, Izetbegović nije bio ozbiljan ni godinu dana prije rata, kada je na jednom sastanku sa bošnjačkim intelektualcima kazao da perspektivu mira u Bosni i Hercegovini vidi u trajnom rješenju prema kojem će “Srbi u njoj uzmu ono što je srpsko, Hrvati da uzmu šta je hrvatsko, a da muslimanima pripadne ono što smo u stanju prosperitetno kontrolirati”. Naravno, i ova vizionarska izjava “tvorca nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine” ne bi trebala niti smjela biti definitivna potvrda njegove dubinski i suštinski antibosanske, ili nebosanske političke i državne filozofije, jer riječi su riječi, i ne treba baš uvijek vjerovati kako su izrečene promišljeno, odgovorno i na temelju autentičnih uvjerenja onoga ko ih je izgovorio. Problem nastaje što je od ovlašno izgovorenih riječi mnogo teži antibosanski scenarij sadržan u Izetbegovićevom praktičnom djelovanju. Nije toliko strašno što je on okolo po susjedstvu dijelio parcele svoje države, zapadnu i istočnu Hercegovinu, užasavajuće je to što ih on nikad, ni prije ni tokom ni nakon rata, nije iskreno i suštinski doživljavao kao dio svoje domovine. Doduše, taj je animozitet bio više nego obostran.
Ali da se malo vratimo proglašenju Richarda Holbrookea za počasnog građanina Tuzle a čime ćemo se tek na prvi pogled udaljiti od generalne teme ovog članka. Ako bi neki bosanskohercegovački grad imao kapitalni razlog i obavezu da počasti i nagradi tvorca Dejtonskog sporazuma titulom svog počasnog građanina, to bi prije svih trebalo biti Sarajevo koje je u Daytonu američki pregovarač Dick vratio u njegove predratne gabarite i status. No, uprkos tome Holbrooke nije počasni građanin, ali je zato tom počašću ovjenčan Francois Miterrand, predsjednik Francuske, kojem Sarajlije duguju nezaboravnu činjenicu da su u barbarskoj opsadi od strane Karadžićevih i Mladićevih ubojica proživjele bar tri godine duže nego što im je to svijet bio namijenio.
Zašto, dakle Tuzla slavi Holbrookea, šta američki diplomata ima sa tim gradom, a šta Tuzla duguje robusnom Dicku ?! U svojim memoarima objavljenim tri godina nakon rata Holbrooke navodi da je u oktobru 1995. godine, samo koju nedjelju uoči početka pregovora u Daytonu, tokom razgovora u Zagrebu hrvatski predsjednik Franjo Tuđman iznio najspektakularniji teritorijalni aranžman koji je američki pregovarač do tada čuo. Četrnaestog oktobra 1995. godine Tuđman, dakle, predlaže Holbrookeu da se izvrši trampa između Federacije BiH i Republike Srpske u okviru koje bi Tuzla ušla u sastav Republike Srpske a Banja Luka pripala Federaciji BiH. Tehnički bi se to, kako je kazao, hrvatski poglavar (ovih dana i zvanično od strane Tužilaštva Tribunala u Haagu potvrđen kao autor zločinačkog plana za etničko čišćenje, ubistva i progone Srba u Hrvatskoj) izvelo relativno jednostavno - razmjenom stanovništva, odnosno masovnim dvosmjernim preseljenjem stanovništva iz Banje Luke u Tuzlu. Istog dana kada je Tuđman Holbrookeu predstavio svoj demonski plan, Tuzla je obilježavala 51. godišnjicu oslobođenja grada od fašističkih okupatora. Baš se zgodno namjestilo Tuzlacima: 14. oktobar slave kao dan kad je u Tuzli trijumfirao antifašizam i kad je, pola stoljeća kasnije, Richard Holbrooke odbio prijedlog hrvatskog operetnog fašiste da Tuzlake razmjesti po Banjoj Luci!
Kako je dakle predsjednik Hrvatske smogao drskosti, na čemu je temeljio hrabrost, iz čega crpio bezobrazluk kad je pred američkim diplomatom licitirao sa građanima susjedne zemlje, preseljavao stotine hiljada ljudi, trampio hiljade kvadratnih kilometara teritorija, uzimao u svoje ruke sudbinu susjedne zemlje koja je imala svog predsjednika (Predsjedništva). Nema, naravno, dokaza da je ovaj teritorijalni aranžman, ovo geopolitičko, nacionalističko, imperijalističko prekomponiranje BiH Tuđman, prije nego što je sa prijedlogom “Tuzla za Banju Luku” šokirao Holbrookea, usuglasio sa bosanskim šefom države iz Sarajeva. Ali je očigledno da Tuđman ničeg nelogičnog, politički skaradnog a diplomatski vandalskog nije pronašao u tome da komada, prepakira, trguje sa zemljom čiji mu je predsjednik nekoliko godina ranije sam ponudio jedan njen dio i čija mu je vlast dala odriješene ruke da u Daytonu određuje hoće li Miloševiću udijeliti procente bosanske zemlje oko Mrkonjić Grada ili na području Kiseljaka. Tuđman je mogao pred Holbrookeom biti relaksiran i otvoren u prekomponiranju Bosne i Hercegovine jer se uvjerio da ta zemlja nema svog domaćina, i jer se zacijelo uvjerio da Izetbegoviću ne treba Tuzla ako nad njom on i njegova stranka ne mogu imati “prosperitetnu” vjersko-nacionalnu kontrolu.
Sve ovo i ne mora baš biti tačno, ali opet valja konsultirati i na umu imati Dicka Holbrookea: zašto bi državniku koji se protivi zabrani političkog djelovanja SDS-a, stranke koja mu je uništila državu i narod, političaru koji 1993. planira preseljenje Srebrenice u Vogošću, a Bratunca na Ilidžu pa to 1996. realizira trebalo vjerovati da nije nagovorio Tuđmana da “testira” Holbrookea, pa da se sve to skupa kasnije može tumačiti kao “šala”...?
-
SFSN
...ово сам неки дан први пут чуо....
Кажу да постоје записи о сљедећим Караџићевим ријечима које је изговорио 12.03.1995. у Вишеграду, док је откривао обновљени споменик Иви Андрићу....гости су били писци из Подгорице и Београда....(тих дана су вођени разноразни преговори о разграничењу...у Риму, па су онда Американци нешто петљали, па се онда дошло на Пале....)...углавном Караџић је изговорио ово:''...воде се преговори. Засада смо сигурно добили Жепу, Сребреницу, Горажде ће причекати, а око Сарајева се не можемо споразумијети...ми тражимо до Скендерије''.....
...у преводу ....ако смо ми (Срби) нешто добили, неко (?) је морао дати....
Кажу да постоје записи о сљедећим Караџићевим ријечима које је изговорио 12.03.1995. у Вишеграду, док је откривао обновљени споменик Иви Андрићу....гости су били писци из Подгорице и Београда....(тих дана су вођени разноразни преговори о разграничењу...у Риму, па су онда Американци нешто петљали, па се онда дошло на Пале....)...углавном Караџић је изговорио ово:''...воде се преговори. Засада смо сигурно добили Жепу, Сребреницу, Горажде ће причекати, а око Сарајева се не можемо споразумијети...ми тражимо до Скендерије''.....
...у преводу ....ако смо ми (Срби) нешто добили, неко (?) је морао дати....
-
district-beg
mah, rahmetli Alija je bio ozbiljan politicar,takvi se ne obaziru na svako lupetanje...inace,mislio sam na emisije koje je radio Halilovic nedavno.Fair Life wrote:Alija je itekako bio ziv u to vrijeme... ali nije odgovorio na Seferove optuzbe.moje_brcko wrote:da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
PS Inace "tekst" je iz otvorenog pisma upucenog, jos zivom u to vrijeme, Aliji
Izetbegovicu.
eto,dobro je za nas to sto je Sefer izasao i govorio o onome o cemu je govorio u tih 10ak emisija..!?!? sipak..kako su se samo srbi naslađivali i trljali dlanovima,i naravno sve prihvatili zdravo za gotovo,i jos dodali!
usput, Slobodna Bosna i Dani...nikada nikog nisu milovali oko Alije,to je opcepoznato,i naravno,medij ko medij,tri puta izgovorena laz postaje istina,pa eto,i takve su slagali!
VELIKIM BOGOM SE KUNEMO, DA ROBOVI BITI NECEMO!!! A.I.
-
district-beg
svima je nama on valjao, zamisli da nije bilo referenduma,da smo kojim slucajem ostali u sastavu jugoslavije!! eh braco, bilo bi nama po onom fasistickom konceptu: 95% pobijenih, ostalih 5% komunalije,rudnik isl...karanana wrote:Jedino mjesto odakle je taj covjek tebe izvukao je bilo Brcko. Ako si mu zbog toga zahvalan onda nam tako reci.moje_brcko wrote:da prostite, nabijem halilovica i onakve poput njega...ceka da covjek umre, i samo zbog sitnih glasova ovako pljuje po covjeku koji nas je izvukao iz...uf...
hvala ti Alija,neka ti je vjecni rahmet dusi!
predlazem ti komplet "Sjecanja" A.I., ili nedavno zavrsenu knjigu savjetnika mu Adamira Jerkovica "Alija izbliza"