Senad Hadzifejzović...

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Stari

Post by Stari »

:-) Znaci istina je (hvala ti Prenj ...nema potrebe da to idem skidati ...jer ti vjerujem na rijec)....Znaci desilo se i to da je Kezman psovao muslimansku majku bas Barbarezu ..pa zar je Barbarezova mati muslimanka.

Ili...se tebi bas i ne svidja previse sto je Hadzifejzovic bas tako to formulisao... mozda ga je trebao nazvati ...srpskom seoskom konjokradicom...?

Ne znam ja sam sto se tice Hazifejzovica poprilicno neutralan vjerovatno zbog toga sto ne poznajem bas najbolje to cime se bavi. Proslavio se ocigledno u godinama neposredno pred rat i tokom ratnih zbivanja ...a ja tada nisam bio tu u Bosni ..tako da ne znam o cemu se radi.

Volio bih cuti tvoj iskren komentar o ovom (M.Kezman vs S. Barbarez) slucaju....
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote::-) Znaci istina je (hvala ti Prenj ...nema potrebe da to idem skidati ...jer ti vjerujem na rijec)....Znaci desilo se i to da je Kezman psovao muslimansku majku bas Barbarezu ..pa zar je Barbarezova mati muslimanka.

Ili...se tebi bas i ne svidja previse sto je Hadzifejzovic bas tako to formulisao... mozda ga je trebao nazvati ...srpskom seoskom konjokradicom...?

Ne znam ja sam sto se tice Hazifejzovica poprilicno neutralan vjerovatno zbog toga sto ne poznajem bas najbolje to cime se bavi. Proslavio se ocigledno u godinama neposredno pred rat i tokom ratnih zbivanja ...a ja tada nisam bio tu u Bosni ..tako da ne znam o cemu se radi.

Volio bih cuti tvoj iskren komentar o ovom (M.Kezman vs S. Barbarez) slucaju....
Moja je preporuka da ipak pogledas cijelu emisiju.
I onda je mozes uporediti sa nasim kritikama.
Stari

Post by Stari »

:( Nemere...evo probao sam , vodjen tvojom preporukom , pogledati to pa da malo prodiskutujemeo...no ybm-liga....namam mekanu-stvarcicu (ili kako se sad Software kaze...nebitno)... zvanu Real Player a ovdje na poslu mi ne daju to insalirat. Dakle prihvatam zdravo za gotovo kao cinjenicno stanje sve sto kazes....samo kazi nesto vec jednom ...onako iskreno.
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote::( Nemere...evo probao sam , vodjen tvojom preporukom , pogledati to pa da malo prodiskutujemeo...no ybm-liga....namam mekanu-stvarcicu (ili kako se sad Software kaze...nebitno)... zvanu Real Player a ovdje na poslu mi ne daju to insalirat. Dakle prihvatam zdravo za gotovo kao cinjenicno stanje sve sto kazes....samo kazi nesto vec jednom ...onako iskreno.
Skini kod kuce, pa se diskutujemo.
edu

Post by edu »

ja wrote:znam da je..konkretno II gimnazija multietnicka skola..ali daj ti meni jedan racionalan razlog zasto je od cca 10 ispitanika svih 10 bilo bosnjaka..ne mogu se nacuditi takvoj gluposti..jos on naglasava sarajevska druga gimn. multietnicka skola..i onda u prilogu idu samo jedni..jedini racionalan razlog mi je da je novinarka nesvjesno uradila takvu glupost..mislim..znas sta ti je zadatak..znad da ides u II gimn. zato sto pravite prilog o tome kako omladina razmislja..sta znaju o ratu..i dogovorili ste se da cete uzeti za primjer 4 skole..3 jednonacionalne..i jednu multietnicku..za nekoga ko je recimo iz argentine.. ..za mog pabla.. ..one sve skole su iste..pablo kaze.."pa i u druga gimnazija biti sve bosnjaci..ja vidio..ispod pisala samo bosnjacka imena..".. ..za nadati se da ce se producent..najbolji..kakav drugi..javiti pa da ce nam objasniti kako se ovo desilo..garant nije do senada..on je samo urednik i voditelj..

stvarno ste smiješni:
1. u prilogu je rečeno da u sarajevu djeca zajedno pohađaju školu.
2. zatim je rečeno da II gimnazija njeguje vrijednosti zajedništva - što je kamera pokazala.
3. djeca se ne mogu prisiljavati da govore - govore samo oni koji dignu ruku.
4. i nigdje rečeno: sad smo u multietničkom razredu.

kod ljudi koji su protivnici nečega, uvijek postoji opasnost da zapadnu u površno kritizerstvo.
:-) :lol: :lol: :-)
Prenj

Post by Prenj »

ja wrote:znam da je..konkretno II gimnazija multietnicka skola..ali daj ti meni jedan racionalan razlog zasto je od cca 10 ispitanika svih 10 bilo bosnjaka..ne mogu se nacuditi takvoj gluposti..jos on naglasava sarajevska druga gimn. multietnicka skola..i onda u prilogu idu samo jedni..jedini racionalan razlog mi je da je novinarka nesvjesno uradila takvu glupost..mislim..znas sta ti je zadatak..znad da ides u II gimn. zato sto pravite prilog o tome kako omladina razmislja..sta znaju o ratu..i dogovorili ste se da cete uzeti za primjer 4 skole..3 jednonacionalne..i jednu multietnicku..za nekoga ko je recimo iz argentine.. ..za mog pabla.. ..one sve skole su iste..pablo kaze.."pa i u druga gimnazija biti sve bosnjaci..ja vidio..ispod pisala samo bosnjacka imena..".. ..za nadati se da ce se producent..najbolji..kakav drugi..javiti pa da ce nam objasniti kako se ovo desilo..garant nije do senada..on je samo urednik i voditelj..

stvarno ste smiješni:
1. u prilogu je rečeno da u sarajevu djeca zajedno pohađaju školu.
2. zatim je rečeno da II gimnazija njeguje vrijednosti zajedništva - što je kamera pokazala.
3. djeca se ne mogu prisiljavati da govore - govore samo oni koji dignu ruku.
4. i nigdje rečeno: sad smo u multietničkom razredu.

kod ljudi koji su protivnici nečega, uvijek postoji opasnost da zapadnu u površno kritizerstvo.
Kako je to kamera pokazala da je II gimnazija multietnicka skola?
edu

Post by edu »

ja wrote:i još nešto:
slučajno saznadoh da razred jeste bio multietnički.
i još još nešto:
baš ste se lijepo uklopili u jednodimenzionalna razmišljanja - je l nemoguće da se neko zove haris a bude srbin? ja znam tri primjera...
moguce je..svakako..a moguce je i da su ona djeca iz istocnog sarajeva bili bosnjaci..bez obzira kako se zovu..ja znam jednog dragana a bosnjak je..znam jednu milici bosnjakinju.. :-) :-) :-)

sta ono rece..ah da.."površno kritizerstvo".. :-) :-) :-)
Prenj

Post by Prenj »

i još još nešto:
baš ste se lijepo uklopili u jednodimenzionalna razmišljanja - je l nemoguće da se neko zove haris a bude srbin? ja znam tri primjera...
Eto, mi se uklopili.
Kako onda znas da u lukavickoj skoli nema i Bosnjaka?

Koja je trebala biti poruka priloga o skolama?
Da su skole u Sarajevu i dalje multietnicke i normalne, za razliku od Lukavice, gdje su sva djeca iz skole pripadnici jedne nacije i Gornjeg Vakufa, gdje su djeca etnicki podijeljena?
I sta se moglo zakljuciti nakon gledanja priloga?
Da izmedju Sarajeva i Lukavice NEMA razlika, u Lukavici su svi ucenici bili sa srpskim imenima, u Sarajevu svi sa bosnjackim.
rei

Post by rei »

edu wrote:
i još još nešto:
moguce je..svakako..a moguce je i da su ona djeca iz istocnog sarajeva bili bosnjaci..bez obzira kako se zovu..ja znam jednog dragana a bosnjak je..znam jednu milici bosnjakinju.. :-) :-) :-)

sta ono rece..ah da.."površno kritizerstvo".. :-) :-) :-)

pa dobro edu ti se slazes da je skola multietnicka je li....ali kazes da to
nisu vjerno prikazali... :-) :?
edu

Post by edu »

ma znam da je skola multietnicka..sva raja mi je isla u drugu..nemam tu sumnji nikakvih..ali ovaj mi sega sa argumentima...

prenj..ja sam cuo da u istocnom sarajevu bosnjacka djeca nisu htjela dici ruku..a bilo ih je..k'o mrava.. :D :D :D

ovo je jednostavno glupost novinara..tj. urednika...
Prenj

Post by Prenj »

edu wrote:ma znam da je skola multietnicka..sva raja mi je isla u drugu..nemam tu sumnji nikakvih..ali ovaj mi sega sa argumentima...

prenj..ja sam cuo da u istocnom sarajevu bosnjacka djeca nisu htjela dici ruku..a bilo ih je..k'o mrava.. :D :D :D

ovo je jednostavno glupost novinara..tj. urednika...
Valjda je razlog skupoce satelitskih linkova i prenosa i u tome da se gluposti nekako filtriraju, nekim magicnim softwareom, koji je instaliran samo na satelitima, ...
A kako je ovaj prilog radjen u II gimnaziji, iza coska ... :D
sofist

Post by sofist »

Tuga i jad od dnevnika.Kaze novinarka koja je pravila reportazu: "U Lukavici skolu pohadjaju djeca iz Republike Srpske ali i Federacije".

Pitam se ,posto su ta djeca izvjesno je Srbi,zasto idu u RS u skolu,zasto ne idu u Federaciju ako su vec u Sarajevu multietnicke skole kako najavise u prilogu? Nisam dugo cekao na odgovor ,prilog iz Druge Gimnazije je sve rekao.Nijednog ali nijednog nebosnjackog imena nije bilo.

Dalje,gdje to Barbarez izjavio da mu je Kezman psovao "majku muslimansku" ? Ja sam na utakmici vidio nesto drugo a sto je i Baho prokomentarisao ,nakon jednog duela ,onako ostrijeg,momackog izmedju Berberovica Dzeme i Kezmana Mateje ,njih dvojica su se sportski potapsali po ledjima sto je Baho prokomentarisao rijecima "Sportski pozdrav ,korektno,nema sta".Ispade da jednom psuje majku muslimansku a s drugim se grli ? Malo mi to nelogicno,tim prije sto Barbarez o tome rijec nije rekao.Koliko znam Koroman je psovao i to Sliskovicu i Pasalicu a ne Kezman.

Spontano i slucajno javljanje Hadzihafizbegovica je uvrijeda za svakog prosjecno inteligentnog covjeka.

I na kraju ,kaze Fejs :"A sada Sidran,kratko i efektno !" A ovaj ga razgodi ,prica 5 minuta.Ni kratko ni efektno,vec sporo,dosadno i prilicno glupo.
Prenj

Post by Prenj »

sofist wrote: ...
I na kraju ,kaze Fejs :"A sada Sidran,kratko i efektno !" A ovaj ga razgodi ,prica 5 minuta.Ni kratko ni efektno,vec sporo,dosadno i prilicno glupo.
...
A tek Sidran ko komentator za sve i svasta je tema za sebe :(
Stari

Post by Stari »

Pa dobro potrudicu se ...ako budem ikako mogao ... pretplatio sam se na nekoliko satelitskih kanala ili kako se to vec sada zove ...kablovskih. I NTV Hayat jest jedan od njih. Problem je to sto subotom kad se emisija o kojoj se ovdje diskutuje uobicajeno emituje ...ja obicno budem sprijecen (dobro sad ovdje malo lazem ...jer, ruku na srce, postao sam pretplatnik tek prije jedno 2 mjeseca :D ) ....jal me neko od poznanika pozove na druzenje ...jal izadjem malo nadisati se friskog zraka ili nesto sasvim trece...uglavnom tako to biva ...a nadam se da je to razumljivo,...ta subotnje vece se valjda da potrositi i na neke druge stvari (malo privatnijeg karaktera) osim za proucavanje i analizu informativnih emisija.

Nego ukontao sam kontext (barem sam si to ufurao ...ispravite me ako grijesim) ...dakle Senad sjedi svake subote i od 19:00 pa 20:30 naprdjuje i prdunja o svemu (ili barem o onome sto on nalazi interesantnim) sto se desilo u protekloj sedmici i tu ponekad ne bira ni rijeci ni metode u svom radu.
A na kraju balade ... jos dadne Abdulahu da probesjedi pokoju o svemu i svacemu. Znaci i o onom u cemu isti jest a i bogme pocesto i o onom u cemu nije dovoljno strucan.

Ne dovodim pod znak pitanja gornje tvrdnje ...mora bit da je to tako (evo slijedece cu subote isprogramirati satni-mehanizam u video-aparatu da se aktivira i snimi dnevnik pa da ga mogu naknadno pogledati )...druga je stvar to sta ja pokusavam reci. Posve principijelna.

Ako ...je problem u tome sto se i Senad i Abdulah petljaju u stvari koje ne poznaju dovoljno, sto-ce-reci, stvari u kojima nisu dovoljno strucni (a rade to ...sasvim sigurno) pocesto i u sitnice o kojima veze nemaju...nekako mi dodje cudno da je samo to problem.

Niko od nas nije strucnjak u svemu .... ako se covjek vodi tom logikom da samo strucnjaci imaju pravo da komentarisu stvari za koje su strucni ..dosli bi svi mi skupa zajedno u situaciju ....koju ne zelimo. Ilustracije radi ...ogromna vecina nas ovdje na forumu, u tom slucaju nikad rijec ne bi progovorila o ljubavi, sexu, nogometu, ostalim sportovima ...i citavom jednom carstvu tema u kojima nismo strucni ili o kojima naprosto veze nemamo.

Jel to srz problema ....iskreno nadam se da nije.
Last edited by Stari on 17/10/2005 13:51, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote: ...
Ako ...je problem u tome sto se i Senad i Abdulah petljaju u stvari koje ne poznaju dovoljno sto-ce-reci stvari u kojima nisu dovoljno strucni (a rade to ...sasvim sigurno) pocesto i u sitnice o kojima veze nemaju...nekako mi dodje cudno da je samo to problem.

Niko od nas nije strucnjak u svemu .... ako se covjek vodi tom logikom da samo strucnjaci imaju pravo da komentarisu stvari za koje su strucni ..dosli bi svi mi skupa zajedno u situaciju ....koju ne zelimo. Ilustracije radi ...ogromna vecina nas ovdje na forumu, tom slucaju nikad rijec ne bi progovorila o ljubavi, sexu, nogometu, ostalim,sportovima ...i citavom jednom carstvu tema u kojima nismo strucni ili o kojima naprosto veze nemamo.

Jel to srz problema ....iskreno nadam se da nije.
...
Mi se ovdje naprdjujemo 'nako iz hobija, njima je to profesija.
Razlika nije mala.
Prenj

Post by Prenj »

Ali nije naprdjivanje problem, problem je u tome sto Senad tvrdi da je on najbolji.

E ako je to najbolje sto ova zemlja ima, ukljucimo onda sva povecala.
Stari

Post by Stari »

Varam li se ili je po tebi to ...srz problema?
Vingo

Post by Vingo »

Ako se ne vara, on ili marketinski mu strucnjaci, khm, khm, tvrde da je JEDINA. Sto bi bilo jos gore no najbolja.
edu

Post by edu »

srz problema..su neke nefer stvari..da spomenem samo neke da bi ti bilo jasnije:

- politicki magazin 60 minuta:
drvlje i kamenje na hasana cengica (ma kakav da je) a ne pruziti mogucnost istom da kaze nesto u svoju odbranu..niti ukoliko je hasan odbio intervju da se spomene ono..pokusali smo stupiti u kontakt ali ovaj nije zelio..bla bla..

- centralni dnevnik:
dosta toga receno na ovoj temi...

- dani tj pecanin:
poznata situacija oko brege i koncerta bijelog dugmeta...

- avaz:
otmica maka varesanovica i izbacivanje na naslovnu vijesti da je to dijete oteto uprkos zahtjevima porodice da se to ne radi..ili nazivanje mladica ratnim zlocincem iako ovaj jos nije niti uhapsen..pravilo kaze..svaki covjek je nevin dok se ne dokaze suprotno..mozemo ga mi ovdje nazivati ratnim zlocincem..koljacem i sl..ali mediji moraju postovati kodeks koji su sami potpisali...

naravno stari da ne mozemo biti u svemu strucnjaci..ali novinar treba jednim fer pristupom sagledati obje strane problema..reci ok..na marakani je bilo fasizma..divljanja..ali i na kosevu se orilo ubij srbina..i na kosevu se gadjalo upaljacima..no..na kosevu nije bilo parola tipa "noz zica srebrenica"..mozda bi ih i bilo da policija nije odradila odlican posao..ko zna..a ne porediti marakanu i skenderiju..i to skenderiju koja je prosla kroz filter..pa moga je porediti publiku na marakani i publiku na sutrasnjem koncertu arsena dedica u bkc-u..i reci..vidite kako se mi odnosimo prema hrvatima koji dolaze iz hrvatske..ili prema srbijancima..u slucaju gostovanja balasevica..legendi..zvonka bogdana i sl...)..pametnije bi mu bilo da je kao jedan od jacih (nazalost!) novinara u nasoj drzavi poslao pismo protesta uefi i fifi..kao sto to rade forumasi s ovog foruma..i ini..pa onda moze reci..ono sto je do mene uradio sam..(naravno..uz prikazani fer prilog..)...
Stari

Post by Stari »

Eh ovo sto edu sroci je vec nesto obuhvatnije. Izgleda da nije Hadzifejzovic (i haber mu Abdulah) jedini koji se sluzi navedenim metodama... nego je fenomen izgleda prisutan i na drugim mjestima. Da vas malo razveselim ...to je tako (u vecoj ili manjo mjeri) i u ovoj zemlji svedskoj. Novinarstvo nije egzaktna nauka. Subjektivnost je prisutna vise manje uvijek. A uticaj principa trzisne ekonomije sve prisutniji ... pa se (ponekad nesvjesno , ponekad ne) publici servira ono sto publika zeli da vidi i cuje...sve u cilju povecanja gledanosti programa. Sportske priredbe i izvjestaji sa istih su posebno pldno tlo za takvu vrstu novinarstva. Malo je ko ovdje u svedskoj htio slusati i vidjeti pravu sliku onoga sta se desilo recimo 1996 u Atlanti u finalu rukometnog turnira...ni jedan Svensson nije zelio gledati koliko je Irfan Smajlagic bio neuhvatljiv za njihovu odbranu na toj utakmici o Z. Saracevicu da i ne pricam. Reprezentacija Hrvatske im je, bez imalo pretjerivanja, pravila malu dijecu na terenu. Navecer oko 22:30 je bio izvjestaj o utakmici na drzavnoj svedskoj televiziji...i sta ...prikazuju se samo svedski golovi....hrvati su ih uhvatili "na mufte"...bili su zbunjeni sto su hrvati bezobrazno iskoristili...kad su se uspjeli povratit od zbunjenosti utakmica se vec priblizavala kraju...i tako a sve to popraceno slikama ono malo dobrih poteza Olssona, Wislandera & co.

Nikome nije bilo krivo zbog takvog nacina izvjestavanja (premda je bilo krajnje subjektivno)...oni koji su u toj utakmici navijali za hrvatsku...taj izvjestaj ionako nisu puno zarezivali...jer gledali su drugi izvjestaj na HRT1 satelitskoj televiziji i slicno.
edu

Post by edu »

naravno da nije jedini..ima toga koliko hoces..ali..teze oprastam senadu neku gresku negoli nekom fahrinom pulenu..zasto? mislim da je to jasno...

mislim da normalan svedjanin..kao i normalan hrvat dobro znaju sta se desavalo na toj utakmici (ukoliko su istu gledali..)..a inace..sve treba primati sa sumnjom...
Stari

Post by Stari »

edu wrote:naravno da nije jedini..ima toga koliko hoces..ali..teze oprastam senadu neku gresku negoli nekom fahrinom pulenu..zasto? mislim da je to jasno...

mislim da normalan svedjanin..kao i normalan hrvat dobro znaju sta se desavalo na toj utakmici (ukoliko su istu gledali..)..a inace..sve treba primati sa sumnjom...
Okey edu...slazemo se u vecini toga ...medjutim , valjda zato sto sam se prekasno ukljucio ... ili sam se prerano iskljucio ...nebitno. ...ja jos uvijek ne razumijem zasto bi kriterijumi za oprostaj Hadzifejzovicu trebali biti vislji od normalnih. I on je normalan novinar ...a svaki normalan novinar za sebe tvrdi da je dobar...ta niko nece reci da je vezaros.

Jel ti imas veca ocekivanja od Hadzifejzovicevog rada u poredjenju s drugim novinarima? Ako je to tako...onda je to 100% u redu...ali vjerovatno postoje i neki (meni nepoznati) razlozi zbog cega je to tako ....
edu

Post by edu »

Stari wrote:
edu wrote:naravno da nije jedini..ima toga koliko hoces..ali..teze oprastam senadu neku gresku negoli nekom fahrinom pulenu..zasto? mislim da je to jasno...

Okey edu...slazemo se u vecini toga ...medjutim , valjda zato sto sam se prekasno ukljucio ... ili sam se prerano iskljucio ...nebitno. ...ja jos uvijek ne razumijem zasto bi kriterijumi za oprostaj Hadzifejzovicu trebali biti vislji od normalnih. I on je normalan novinar ...a svaki normalan novinar za sebe tvrdi da je dobar...ta niko nece reci da je vezaros.

Jel ti imas veca ocekivanja od Hadzifejzovicevog rada u poredjenju s drugim novinarima? Ako je to tako...onda je to 100% u redu...ali vjerovatno postoje i neki (meni nepoznati) razlozi zbog cega je to tako ....
bit ce da si se prerano iskljucio.. :D :D :D

samo jedna konstatacija..ja vise ocekujem od lagumdzije negoli od onog malog poltrona masica (vjerovatno ne znas ko je..nije niko i nista..ali eto..sjedi u parlamentu i zbori ono sto mu lagumdzija napise..obicni mali ficfiric..)..helem..nadam se da me razumijes..ili da se presaltam..tj vratim u vrijeme koje ti bolje pamtis..jugoplastika..na klupi bozo maljkovic..vise je ocekivao od radje negoli od tabaka..a obojica su kosarkasi..ali to ne znaci da radja nije grijesio...
Post Reply