Naravno kada ugasis skoro sve peci
Milo i SDA
- dr_Evil
#151 Re: Milo i SDA
-
The 51st State
#152 Re: Milo i SDA
Ne, danas zeljezeara vise proizvodi nego prije rata.
- dr_Evil
#153 Re: Milo i SDA
1987 radilo 24.000 radnika, plata 1000KM. 33 godine kasnije 4000 zaposlenih plata 400 eura. Jel mene neko jebe ovde??
Uzmimo primjer normalnog svijeta:
Norveska 1987 prosjecna plata 150.000NOK, danas 560.000 NOK
samo mi idemo nazad, a svakako nas je SDA vratila u tursko doba

Norveska 1987 prosjecna plata 150.000NOK, danas 560.000 NOK

- dr_Evil
#154 Re: Milo i SDA
da 1.87 miliona tona 1987 i danas sa kapacitetom proizvodnje "skoro" milion tona, sta god im to znacilo je isto. Eto ne mogoh naci koliko tacno proizvode, ali kapacitet je duplo manjiThe 51st State wrote: ↑11/09/2020 15:33Ne, danas zeljezeara vise proizvodi nego prije rata.
- dr_Evil
#155 Re: Milo i SDA

Sve je isto samo njega nema, kazu nam
-
The 51st State
#156 Re: Milo i SDA
U odnosu na broj uposlenih, kapacitet je 5 puta veci. Otarasi se tih komunistickih gluposti kada razmatras politiku i ekonomiju, rezultati promptni u rezonovanju.dr_Evil wrote: ↑11/09/2020 15:37da 1.87 miliona tona 1987 i danas sa kapacitetom proizvodnje [/b]"skoro" milion tona, sta god im to znacilo je isto. Eto ne mogoh naci koliko tacno proizvode, ali kapacitet je duplo manji
- oaza85
#157 Re: Milo i SDA
I pravila gubitke, bila u zescoj dubiozi.
Danas pravi profit.
Vi bi malo prvih petoletki, malo trzisne ekonomije, da kako sve smuckas i ispadne Norveska.
I onda se nakon ovih razmisljanja upitas, kako bas da nas Bakir zapadne? Pa i on je isti strucnjak, malo viski malo kokakola. Slika i prilika.
- dr_Evil
#158 Re: Milo i SDA
Da, mozda zato sto je tehnologija napredovala. Ali evo i da nije, sta nam govori da je zeljezara isplacivala 1000KM za 24.000 radnika, bila u potpuno domacem vlasnistvu, tj. profit ostajao u lokalnoj zajednici. Danas 4000 sa nizom platom, profit ode u Indiju, Englesku, i tako to.The 51st State wrote: ↑11/09/2020 15:40U odnosu na broj uposlenih, kapacitet je 5 puta veci. Otarasi se tih komunistickih gluposti kada razmatras politiku i ekonomiju, rezultati promptni u rezonovanju.
To je makar 10.000 familija vise sa primanje. A onda da vidimo koliko je malih firmi radilo kao pomoc jednom takvom postrojenju, tj. indirektan broj zaposlenih.
- dr_Evil
#159 Re: Milo i SDA
oaza85 wrote: ↑11/09/2020 15:41I pravila gubitke, bila u zescoj dubiozi.
Danas pravi profit.
Vi bi malo prvih petoletki, malo trzisne ekonomije, da kako sve smuckas i ispadne Norveska.
I onda se nakon ovih razmisljanja upitas, kako bas da nas Bakir zapadne? Pa i on je isti strucnjak, malo viski malo kokakola. Slika i prilika.
Zato si ti expert da nam svima objasnis kako su sve firme bile u minusu u bivsoj jugi, a sama sarajevska banka 4 po kapitalu u europi, a jos uvijek niste u stanju vratit nekretnine sipada po citavom svijetu, ukljucujuci 'rvacku. experti
-
The 51st State
#160 Re: Milo i SDA
Tipicmo, sve sto je protiv komunisticke nakarade je fasizamdr_Evil wrote: ↑11/09/2020 15:44Da, mozda zato sto je tehnologija napredovala. Ali evo i da nije, sta nam govori da je zeljezara isplacivala 1000KM za 24.000 radnika, bila u potpuno domacem vlasnistvu, tj. profit ostajao u lokalnoj zajednici. Danas 4000 sa nizom platom, profit ode u Indiju, Englesku, i tako to.The 51st State wrote: ↑11/09/2020 15:40U odnosu na broj uposlenih, kapacitet je 5 puta veci. Otarasi se tih komunistickih gluposti kada razmatras politiku i ekonomiju, rezultati promptni u rezonovanju.ostavi se tih fasistickih gluposti kada razmatras ekonomiju i politiku.
To je makar 10.000 familija vise sa primanje. A onda da vidimo koliko je malih firmi radilo kao pomoc jednom takvom postrojenju, tj. indirektan broj zaposlenih.
![]()
Tipicmo za bosnjaka da ne umije sagledat vremensko prostorni kontekst i ostat zarobljen u kvazidealnu proslost.
- oaza85
#161 Re: Milo i SDA
Nisu sve, Zeljezara Zenica jeste.dr_Evil wrote: ↑11/09/2020 15:47oaza85 wrote: ↑11/09/2020 15:41I pravila gubitke, bila u zescoj dubiozi.
Danas pravi profit.
Zato si ti expert da nam svima objasnis kako su sve firme bile u minusu u bivsoj jugi, a sama sarajevska banka 4 po kapitalu u europi, a jos uvijek niste u stanju vratit nekretnine sipada po citavom svijetu, ukljucujuci 'rvacku. experti
Sta cetvrta, sarajevska, pa deset mjesta praznih, pa tek onda Bank of America.
Majko mila.
- dr_Evil
#162 Re: Milo i SDA
Nije sve fasizam, ali vecina sta dolazi od SDA sljedbenika je fasizam. Kao sto ti rece komunisticke glupost, a radilo se samo o realno pogledu na "onda i danas".The 51st State wrote: ↑11/09/2020 15:48
Tipicmo, sve sto je protiv komunisticke nakarade je fasizam, dje to pokupi sviju ti
![]()
Tipicmo za bosnjaka da ne umije sagledat vremensko prostorni kontekst i stat zarobljen u kvazidealnu proslost.
Ovo je kao kada pricam sa likovima iz texasa, zive u kamp kucici, nemaju nikakvih primanja, ali oni su najveci republikanci i zalazu se za kapitalizam. Na pitanje zar ne vide sta im se desava zbog surovosti kapitalizma, jer nemaju ni zdrastveno osiguranje, kazu kud ces protiv Boga, Isusa i Amerike. Za sve su krivi demokrate pardon komunjare i njihov obama care
-
The 51st State
#163 Re: Milo i SDA
pa ako njima valja sto si ti pozvan da im ukazujes da trebaju bolje. mozda im je u trejleru merak, gajba pive, sunset, grill...dr_Evil wrote: ↑11/09/2020 15:51Nije sve fasizam, ali vecina sta dolazi od SDA sljedbenika je fasizam. Kao sto ti rece komunisticke glupost, a radilo se samo o realno pogledu na "onda i danas".The 51st State wrote: ↑11/09/2020 15:48
Tipicmo, sve sto je protiv komunisticke nakarade je fasizam, dje to pokupi sviju ti
![]()
Tipicmo za bosnjaka da ne umije sagledat vremensko prostorni kontekst i stat zarobljen u kvazidealnu proslost.
Ovo je kao kada pricam sa likovima iz texasa, zive u kamp kucici, nemaju nikakvih primanja, ali oni su najveci republikanci i zalazu se za kapitalizam. Na pitanje zar ne vide sta im se desava zbog surovosti kapitalizma, jer nemaju ni zdrastveno osiguranje, kazu kud ces protiv Boga, Isusa i Amerike. Za sve su krivi demokrate pardon komunjare i njihov obama care
a nista valjalo bi da okupis jedno 1000 istomisljenika da napravite bosanski kibuc i na prakticnom primjeru pokazete ispravnost svoje pozicije, ledine barem ima.
-
Nivelacija
#164 Re: Milo i SDA
Da li je pocinjen genocid nad Norvezanima i da li su drzani 4 godine u okupaciji i sruseni do temelja?dr_Evil wrote: ↑11/09/2020 15:34 1987 radilo 24.000 radnika, plata 1000KM. 33 godine kasnije 4000 zaposlenih plata 400 eura. Jel mene neko jebe ovde??
Norveska 1987 prosjecna plata 150.000NOK, danas 560.000 NOKsamo mi idemo nazad, a svakako nas je SDA vratila u tursko doba
![]()
Ti sto to poredis na to mala djeca ne padaju, daj Norveškoj teski rat sada i rusi je 4 godine, raseli milion pobi stotine hiljada i Bosna ce za njih biti 2025 Svicarska.
- Kikibombona
#165 Re: Milo i SDA
Velika vecina Zenicana radi za manje od 1 000 sto je svakako mala plata. Sta tek reci za ove sto rade za 600, 700 ili 800, a takvi su u vecini.Nivelacija wrote: ↑11/09/2020 15:20Lupas strasno, u zadnjih 10 godina broj zaposlenih u Zenici se povećao sa 20 000 na 30 000 hiljada.
Grad koji ima 30 000 prijavljenih radnika i pitaj boga koliko jos neprijavljenih ne moze biti ekonomski mrtav.
Procitao sam dobra plata u Zenici je 1000 KM. Zbog tog stava i razmisljanja i ne napredujemo. To je katastrofalna plata od koje je jedino moguce prezivjeti mjesec dana.
Nije dosla firma ok, ali evo ti dva tri primjera FE metal, Boha, Fuel Boss itd prije 10 godina su bili na 3-4 zaposlena a danas na stotine. Brutalan rast.
Zasto SDA period racunas od 95 do 2020 kada SDP i Fudo imaju minimalno 8 godina ucesca u vlasti.
Ne zelim biti dzavolji advokat ali lazima, spletkama, propagandom tesko da ces nekoga u nesto ubijediti.
Sto se tice zaposlenosti, uglavnom se radi o prljavoj industriji, rudnicima i zeljezari, te usluznim djelatnostima. Ekonomija utemeljena na komunističkoj ostavštini. Nista novo i moderno nemamo.
...
Gradska vlast je nebitna, ne moze pregovarati sa velikim investitorima. Iste moze dovesti samo FBiH koja je pod kontrolom SDA.
A kada su nekoga doveli, u bilo koji BH grad?
-
VMxxx37
#166 Re: Milo i SDA
Lako bi se to nacrtalo da Bosnjaci pristanu. Eh, da Alija nepovuce potpis sa Kuiljerovog sporazuma bila bi BiH kao Švajcarskadr_Evil wrote: ↑11/09/2020 08:39Heh, a druze de mi nacrtaj granice tog tvog treceg gradjanskog entitetaVMxxx37 wrote: ↑09/09/2020 22:41
Za nekoga ko je za autenticne gradjanske politike, njemu je najvaznije da se ukine konstitutivnost.
Za nekoga kome je prioritet dominacija Bosnjaka, njemu je najvaznije da se ukinu entiteti I zemlja centraliza. Da sam ja bosnjacki nacionalista, ne bih se zalagao za promjenu ustava iz zemlje konstitutivnih naroda u zemlju bosnjackog naroda, nego bih se zalagao za gradjansku drzavu bez entiteta i kantona. Tako mogu da glumim veceg liberala pred strancima, a da.opet dobijem sve sto bih dobio u formalno bosnjackoj drzavi.
Covic nije retardiran I to vidi. E sad, dal bi takva Bosja postala vise nalik Erdoganovoj Turskoj - a Erdogan je islamista - mozda da, mozda ne. Ali sigurno bi to bilo lakse ostvariti bez mehanuzma koje konstitutivni narodi imaju da to zauatave.
Buduci da.zemlja vec ima entitete I kantone I da.je podjeljeno drustvo - najlakse bi bilo samo napraviti tri građanska.entiteta I izbrisati narode iz ustava. Ali nema autenticnih pro-gradjanskih lidera u Sarajevu, samo foliranti.
- JThomas
#167 Re: Milo i SDA
e crk'o ako ovaj vozač trole nije njihov. evo vidite, to su sve četnici što protiv nas pričaju...
-
belfy
#168 Re: Milo i SDA
kako ti zivis od zeljezare? do sada nisi tako pricao. promijenio posao ili nesto drugo? moze odgovor i na PP posto ovo nije tema o tome.Kikibombona wrote: ↑11/09/2020 13:23A sada ne ubija? Zaposljava 2 000 ljudi a ubija 120 000. U Bosnu ispusta otrov. To ti kaze neko ko zivi od zeljezare, ali nisam SDA-ovsko govno da krijem istinu. Sutra da se zatvori ne bih rekao a protiv. Nasao bih drugi posao i cao.Škobo Habu wrote: ↑11/09/2020 13:06
Guslaj dokle hoćeš, ali Zenica danas i Zenica sa kraja devedesetih se ne mogu porediti.
Koliko god je Željezara bila nosilac razvoja zeničkog kraja, isto toliko ga je i ubijala. Siv je to grad, i za budućnost Zenice je najbolje što manje Željezare, a više malih i srednjih preduzeća.
...
Zenicu su napravili komunisti. Za 40 godina su napravili kompletan grad, udomili desetine hiljada Zenicana. Napravili fabrike i sve ostalo.
...
SDA je usminkala samo mali djelić onoga sto su komunisti napravili. Samo mali djelić.
- MaksprotivMarksa
#169 Re: Milo i SDA
800 je vise od 1000, 4000 je vise od 24000, samo jugobalije i cetnici tvrde drugacije, pa bio je genocid i ubijanje, malo je 25 godina, malo je vise sredstava nego Njemackoj za Marsalov plan, druga su vremena, komunisti su krivi 
- Kikibombona
-
VMxxx37
#171 Re: Milo i SDA
Za SDA ideologiju, jedina prijetnja po opstanak Bosnjaka su Srbi I Hrvati.
Yebes to sto je bosnjacki dio BiH najzagadjeniji komad zemlje na planeti, hava je hava, udises havu ha ja. Hava ko hava
Ej. To nije prijetnja bosnjacima. Udisanje kancerogenih materija nije problem ni prijetnja, ni spori genocid. Nema sta tu da se prica.
Nemamo nikakve politike po tom pitanju. I zasto bi imali? Udises havu, ha ja. Malo cumura, malo dizela, malo prasine, malo plastike, malo gume, malo cigare, ha ja. Hava ko hava. Ma smog je milina, znaci da si u pravom gradu. Eno I u Evropi se griju na cumur, normala, ha ja
Jok. Nego je prijetnja Dobroca Cosic, SANU, Risto iz Crne Gore, Dodik koji veze nema s Bosnjacima, Covic tamo negdje u Z Hercegovini, Vucic, Vulin, Kolinda, Kusturica, Nele Karajlic, Ceca Raznjatovic, Zoran Milanovic, Dritan Abazovic, Vladimir Putin...
Yebes to sto je bosnjacki dio BiH najzagadjeniji komad zemlje na planeti, hava je hava, udises havu ha ja. Hava ko hava
Ej. To nije prijetnja bosnjacima. Udisanje kancerogenih materija nije problem ni prijetnja, ni spori genocid. Nema sta tu da se prica.
Nemamo nikakve politike po tom pitanju. I zasto bi imali? Udises havu, ha ja. Malo cumura, malo dizela, malo prasine, malo plastike, malo gume, malo cigare, ha ja. Hava ko hava. Ma smog je milina, znaci da si u pravom gradu. Eno I u Evropi se griju na cumur, normala, ha ja
Jok. Nego je prijetnja Dobroca Cosic, SANU, Risto iz Crne Gore, Dodik koji veze nema s Bosnjacima, Covic tamo negdje u Z Hercegovini, Vucic, Vulin, Kolinda, Kusturica, Nele Karajlic, Ceca Raznjatovic, Zoran Milanovic, Dritan Abazovic, Vladimir Putin...
- muha_sa
#172 Re: Milo i SDA
VMxxx37 wrote: ↑12/09/2020 17:51 Za SDA ideologiju, jedina prijetnja po opstanak Bosnjaka su Srbi I Hrvati.
Yebes to sto je bosnjacki dio BiH najzagadjeniji komad zemlje na planeti, hava je hava, udises havu ha ja. Hava ko hava![]()
Nemamo nikakve politike po tom pitanju. I zasto bi imali? Udises havu, ha ja. Malo cumura, malo dizela, malo prasine, malo plastike, malo gume, malo cigare, ha ja. Hava ko hava. Ma smog je milina, znaci da si u pravom gradu. Eno I u Evropi se griju na cumur, normala, ha ja![]()
-
Patton44
#173 Re: Milo i SDA
Nelozi ga greota jemuha_sa wrote: ↑12/09/2020 17:52VMxxx37 wrote: ↑12/09/2020 17:51 Za SDA ideologiju, jedina prijetnja po opstanak Bosnjaka su Srbi I Hrvati.
Yebes to sto je bosnjacki dio BiH najzagadjeniji komad zemlje na planeti, hava je hava, udises havu ha ja. Hava ko hava![]()
Nemamo nikakve politike po tom pitanju. I zasto bi imali? Udises havu, ha ja. Malo cumura, malo dizela, malo prasine, malo plastike, malo gume, malo cigare, ha ja. Hava ko hava. Ma smog je milina, znaci da si u pravom gradu. Eno I u Evropi se griju na cumur, normala, ha ja![]()
Jok. Nego je prijetnja Dobroca Cosic, SANU, Risto iz Crne Gore, Dodik koji veze nema s Bosnjacima, Covic tamo negdje u Z Hercegovini, Vucic, Vulin, Kolinda, Kusturica, Nele Karajlic, Ceca Raznjatovic, Zoran Milanovic, Dritan Abazovic, Vladimir Putin...![]()
![]()
![]()
- escobar__
#174 Re: Milo i SDA
Prijetnja opstanku Bošnjaka, a samim tim i Bosne vjerovao ili ne jesu Srbi, preciznije velikosrpska politika koju svesrdno pomaže i crkva.
-
VMxxx37
#175 Re: Milo i SDA
Zasto onda Dodik kaze miran razlaz a Bakir kaze nema mirnog razlaza? Ja ne vidim da iko od Srba ima aspiracije prema Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihacu... za njih rat izgleda da da je gotov