Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Šta bi prije kupili polovan premium ili novo auto niže klase, za cca. 45-50.000KM?

Polovan premium
35
29%
Novo je novo
65
54%
Nisam siguran
9
7%
Samo utorkom
12
10%

Total votes: 121

Milenkov buraz

#151 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

konektovan wrote: 12/08/2020 20:19 Gleaj ti koliko je ono stedilo, stavilo displej od 3310 a danas standard tableti..... :mrgreen:
:mrgreen:
drndalo

#152 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by drndalo »

tandmand wrote: 12/08/2020 15:10 Koliko priče, razglabanja, bacanja novca ionako bogatim švabama ... da bi se neko prebacio od tačke A do tačke B.

Svako vozilo koje solidno izvršava tu ulogu, bez skupih troškova održavanja - meni valja.

Pri tome želim što manje sekirancije oko toga u šta spada: skupo i komplikovano održavanje, nekakvi redovni servisi kod novih auta - kao da je dijete pa moraš voditi brigu o redovnoj vakcini i pri tome skupo gubiti novac i vrijeme, strah od krađe ...

Uglavnom, meni nerazumljivo ulaganje ogromnih para u "pokretnu imovinu" za koju u trenu zatreba par milja iz džepa.

No, ko god hoće da se isprsi i produži kitu koji cm sa skupim autom, ima moju podršku. Lijepo je vidjeti dobro auto. :D
Pa lijepo je vidjeti i produzene kite ako cemo pravo... Zasto diskriminisemo uroloske alate? :evil:
GAU8

#153 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by GAU8 »

Opcepoznato je da sto je noviji, auto vise gubi na vrijednosti u prve godinu dvije otkako ga kupis.
Stoga nekada ima vise smisla voziti polovan automobil do 3 godine starosti, jer se najveci pad cijene vec desio, a auto je i dalje bukvalno "kao nov".

Za mene je pravilo uvijek bilo ne kupuj ako ne mozes kupiti 2 takva.
Nikada nisam zelio nesrazmjerno placati za auto, jer to nije investicija, vec bacanje para.
Ako imas toliko da ne znas sta s parama onda udri :D
Me_again

#154 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

Da prostis, za ovim autom (Mazda) se okrenem na ulici, za Avdijem ne :wink:
Last edited by Me_again on 12/08/2020 20:34, edited 1 time in total.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#155 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Entropio »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 20:15 Image
Ja bih platio da ovo ne gledam. Pa razbio bih taj raspali ekran kako bi me nervirao. Gledaj ti molim te tehnologije u 2020. Pa u pm, japanci sve imaju malo, i ekrane, i stanove, i kite, sve. Kod nas bosnja sve suprotno. Moze ono biti novo, dzaba kad je ruzno.
Milenkov buraz

#156 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

Entropio wrote: 12/08/2020 20:34
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 20:15 Image
Ja bih platio da ovo ne gledam. Pa razbio bih taj raspali ekran kako bi me nervirao. Gledaj ti molim te tehnologije u 2020. Pa u pm, japanci sve imaju malo, i ekrane, i stanove, i kite, sve. Kod nas bosnja sve suprotno. Moze ono biti novo, dzaba kad je ruzno.
:lol: :thumbup:
Me_again

#157 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

GAU8 wrote: 12/08/2020 20:25 Opcepoznato je da sto je noviji, auto vise gubi na vrijednosti u prve godinu dvije otkako ga kupis.
Stoga nekada ima vise smisla voziti polovan automobil do 3 godine starosti, jer se najveci pad cijene vec desio, a auto je i dalje bukvalno "kao nov".

Za mene je pravilo uvijek bilo ne kupuj ako ne mozes kupiti 2 takva.
Nikada nisam zelio nesrazmjerno placati za auto, jer to nije investicija, vec bacanje para.
Ako imas toliko da ne znas sta s parama onda udri :D
Podrzavam :thumbup:
mirsek

#158 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Moze se svasta skupo kupiti ako se uzme na kredit od 5 ili vise godina ali ja licno ne volim te duge kredite.
Meni je trenutni budzet za sve troskove auta 300 KM mjesecno ili 3600 KM godisnje, tu su ukljuceni registracija, gume, redovni servis, gorivo, eventualni kvarovi i popravke. Naredni auto ce taj budzet biti oko 500 KM mjesecno tj. 6000 KM godisnje ali cu kupiti i skuplji i noviji auto pa ce doci na isto. Vise od toga ne mislim izdvajati jedan duzi period od barem 5-10 godina, jer se treba skuciti, opremiti stan, troskovi za djecu, itd..
Ja po toj racunici mogu da uzmem i novi gradski automobil na rate ali zelim ipak vecu klasu, mozda cak i karavan tako da ce to biti neki polovni auto D segmenta do 20.000 KM.
Last edited by mirsek on 12/08/2020 20:52, edited 1 time in total.
CikCikCikPogodi

#159 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 20:15
Entropio wrote: 12/08/2020 19:57 Sve zavisi sta trazis od auta.

Ako zelis prevoz od tacke A do tacke B i pri tome ti nije bitno kako ces se osjecati dok se vozis, onda uzmi novu azijsku nakazu ili francusku kantu. Ako volis svoje auto i ako ti je bitno da se osjecas udobno, ugodno i da imas ugodjaj voznje, momentalni odziv kad stisnes gas, ugladjen mjenjac, osjecaj da si u ladji na cesti i da lezi ko pegla, da nista ne skripi, da su materijali unutra kvalitetni, gdje god dirnes odise kvalitetom, puno moderne opreme koja ti olaksava voznju i daje entertainment mogucnosti, da s ponosom mozes reci u raji sta vozis i da s ponosom mozes parkirati gdje god odes i uzdignute glave izaci iz auta, onda ces uzeti svabu, u ovom slucaju polovnog. Naravno, pazi da se radi o ocuvanom i neizjahanom primjerku, jer je to najvaznije.

Provozaj se i u toj Mazdi a i u tom Audiju, pa ces vidjeti razliku.
Ma vozio obje varijante, ranije imao priliku voziti (nije bilo moje vlasništvo) od Q3, Q5 i Q7 par dana do Audija, Passat CC, obični limuzina...do duše tad su to bili top opremljeni primjerci vrijedni sigurno 70, 80 i više hiljada KM, stari po godinu dana ili jedva godinu dana. Probao i CX-30 i mogu ti reći da taj CX-30 za taj novac nudi više od polovnog recimo Q5 iz 2015. kojeg sam stavio u prvom postu. Naravno imaš Q5 modela koji su top opremljeni sa malo kilometra, stari po dvije do tri godine ali im je cijena gluho bilo i to je izvan moje lige.

CX-30 je sve samo ne nakaza, razumijem tvoj dječački animozitet prema drugačijem konceptu pravljenja vozila i razmišljanja o vozilima. Pokazivanje u raji me prošlo davno a i boli me *ita šta će neko reći, to je mentalitet mahalaca i dobro si to opisao. :thumbup:

Image
Image
Stvarno fuj dizajn
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#160 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Entropio »

I evo kad je rijec o Mazdi... isao sam u salon prije nekoliko mjeseci da gledam Mazde i sjedio sam u ovakvoj, nova u salonu. Bas sam s Amarom pisao o tome. Milion je stvari, ali evo ti samo jedna: pritisni dugmice na volanu na Mazdi, a onda na Audiju ili bilo kojem clanu Koncerna i sve ce ti se kazati. Razlika u kvalitetu je neopisiva. Mazda - imas osjecaj da pritisces dugmice na muzickoi liniji Mekosonic koju si kupio na pijaci za 90DM tamo 1999. A kod clanova Koncerna dozivis orgazam kako lijepo ono dugme klikne. Zatvori vrata u Audiju i u Mazdi. Razlika nebo i zemlja. Ko to ne primjecuje, ne zasluzuje nista bolje od azijske nakaze.

Opet... gledaj ti samo ekrancica. Pa kako ih nije bilo stid staviti ovo? Vidi ovih kurcica dole za okretanje, sta je to, radio? Fali jos antena metalna da je mozes okretati i fatati stanice. Vidi ovog praznog prostora u sredini... ma nema sanse.
mirsek

#161 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

A nisu svakako ista klasa audi q5 i mazda cx30. Vise bi mu q3 bio prava konkurencija ili volvo xc40.
Meni nije los vanjskim izgledom, nista losiji od konkurencije.
Unutra je fakat malo rustikalan.
Dope_Man

#162 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Dope_Man »

Meni samo nije jasno kako neke bosnje mogu biti toliko ludi za ''svabom'' da to granici, ako i ne prelazi granicu, karikature.

Kao da je licno gradio fabriku i biznis, a ne da je obicni kupac koji treba gledati sta je za njegov novac najvisa vrijednost koju moze dobiti :-)
Milenkov buraz

#163 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

Entropio wrote: 12/08/2020 20:56 I evo kad je rijec o Mazdi... isao sam u salon prije nekoliko mjeseci da gledam Mazde i sjedio sam u ovakvoj, nova u salonu. Bas sam s Amarom pisao o tome. Milion je stvari, ali evo ti samo jedna: pritisni dugmice na volanu na Mazdi, a onda na Audiju ili bilo kojem clanu Koncerna i sve ce ti se kazati. Razlika u kvalitetu je neopisiva. Mazda - imas osjecaj da pritisces dugmice na muzickoi liniji Mekosonic koju si kupio na pijaci za 90DM tamo 1999. A kod clanova Koncerna dozivis orgazam kako lijepo ono dugme klikne. Zatvori vrata u Audiju i u Mazdi. Razlika nebo i zemlja. Ko to ne primjecuje, ne zasluzuje nista bolje od azijske nakaze.

Opet... gledaj ti samo ekrancica. Pa kako ih nije bilo stid staviti ovo? Vidi ovih kurcica dole za okretanje, sta je to, radio? Fali jos antena metalna da je mozes okretati i fatati stanice. Vidi ovog praznog prostora u sredini... ma nema sanse.
Ma nije azijska nakaza već japanska jeboga ti. :mrgreen:
Milenkov buraz

#164 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

Image

Image

vs. navarena kanta na točkovima :lol:

Image
Me_again

#165 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

Dramaticna razlika u design-u, Avdi k'o da je prije 20 godina napravljen u odnosu na CX-a
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#166 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by bitanga_sa_otesa »

zasto mijenjati nesto sto je bilo dobro prije 20 god :evil:
Milenkov buraz

#167 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

bitanga_sa_otesa wrote: 12/08/2020 21:39 zasto mijenjati nesto sto je bilo dobro prije 20 god :evil:
Vorsprung Durch Technik!

Ako je ovo Vorsprung onda ga jebi :mrgreen: Treba se onda vratiti na

Image
Mlad i Nevin

#168 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Mlad i Nevin »

Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
Me_again

#169 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

Mlad i Nevin wrote: 12/08/2020 21:50 Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
Netacno. Osvrni se malo oko sebe, toliko je novih auta na ulicama vrijednosti od 60+ kKM. Ne samo u Sarajevu, iako Sa prednjaci sto je i logicno.
nivla

#170 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by nivla »

Mlad i Nevin wrote: 12/08/2020 21:50 Jbt vi ovdje raspravljati o nekim ciframa a raja u bosni uglavnom voza auta 5-10 milja kapak. Sarajevo je izuzetak, tu je izgleda sramota vozati bilo sta ispod 30 milja.
tacno tako
raja nema para i jedva skrpi za polovno auto do 10000, vecina ih nema pojma koliko kosta odrzavanje istog jer uglavnom se naslusaju prica kako malo trosi kako se ne kvari i slicno, a istina je da mnogi sute i dignu kredit da zamijene kvacilo ili urade veliki servis
ja sam sjeo i stavio stavke prioriteta i kriterija za novo(polovno) auto:
- do 5 godina starosti
- dizel
- manuelac
- automatska klima
- provjerena servisna historija
- velik gepek
- raspolozivost rezervnih aftermarket dijelova
- sta mogu ostaviti od trenutnog auta da mi sluzi na novom (felge s gumama vozenim jednu sezonu)
- niza potrosnja od trenutnog vozila koje po sarajevu trosi 8,5 i vise litara
- cijena 15-20k, uz rezervu da treba uloziti u zastitu i servise (veliki i mali)
- nije bilo bitno je li malo kucnuto i treba li zamjeniti neki dio karoserije(blatobran, vrata, karambolka)
- halogene sijalice jer nemam viska para da po kvaru popravljam i placam nesto sto sasvim dobro odradjuje h7 program
zbog velicine gepeka izbor se sveo na golf 7 karavan,skodu octaviu karavan, opel astra karavan, ford focus karavan
na kraju mi sasvim slucajno izleti golf 7 karavan iz 2016 za 5500 eur u njemackoj sa udarenim suvozacevim vratima(prednja i zadnja i suvozacevim blatobranom) sto je placeno 1000 da se ofarba , vozilo nakon carinjenja i popravke izaslo 17000, sa registracijom i jos nekim sitnicama 18000 okruglo, sa servisima i zastitom oko 19500, za te pare nisam novo mogao kupiti nista novo sto bi barem velicinom odgovaralo mojim potrebama
novo sa slicnim karakteristikama bi me izaslo vise od 50000, ne mislim da cu u toku eksploatacije istog sa gorivom doseci tu sumu
servis naravno nije ovlasteni jer mi nema logike da platim zamjenu ulja i filtera 420km kad to isto mogu uraditi za 250 sa mann filterima i castrol 5w30 ll uljem
ista stvar je i za set zupcastog koji u ovlastenom kosta 870 plus ruke, kad bukvalno isti set kosta pola tih para i moze ga uraditi svaki posten mehanicar
sto se tice azijata nema bas tog komfora jer kad kupis kiu ili hundai nemas skoro nigdje kupiti dobar zamjenski dio vec ono sto ti prodaje japanauto i slicni(uglavnom najveci skart) pa na kraju ko nedim sam mijenjas kocnice jer ti je zamjena u ovlastenom skupa i cekas dijelove da dodju postom danima
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#171 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by izvrsni direktor »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 21:18 Image

Image
]
Probudi nostalgiju neku u meni. Plastocni rubovi siroka lajsna, golf dvojka GTD trula visnja 8-)
Me_again

#172 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Me_again »

nivla wrote: 12/08/2020 22:19
tacno tako
raja nema para i jedva skrpi za polovno auto do 10000, vecina ih nema pojma koliko kosta odrzavanje istog jer uglavnom se naslusaju prica kako malo trosi kako se ne kvari i slicno, a istina je da mnogi sute i dignu kredit da zamijene kvacilo ili urade veliki servis
ja sam sjeo i stavio stavke prioriteta i kriterija za novo(polovno) auto:
- do 5 godina starosti
- dizel
- manuelac
- automatska klima
- provjerena servisna historija
- velik gepek
- raspolozivost rezervnih aftermarket dijelova
- sta mogu ostaviti od trenutnog auta da mi sluzi na novom (felge s gumama vozenim jednu sezonu)
- niza potrosnja od trenutnog vozila koje po sarajevu trosi 8,5 i vise litara
- cijena 15-20k, uz rezervu da treba uloziti u zastitu i servise (veliki i mali)
- nije bilo bitno je li malo kucnuto i treba li zamjeniti neki dio karoserije(blatobran, vrata, karambolka)
- halogene sijalice jer nemam viska para da po kvaru popravljam i placam nesto sto sasvim dobro odradjuje h7 program
zbog velicine gepeka izbor se sveo na golf 7 karavan,skodu octaviu karavan, opel astra karavan, ford focus karavan
na kraju mi sasvim slucajno izleti golf 7 karavan iz 2016 za 5500 eur u njemackoj sa udarenim suvozacevim vratima(prednja i zadnja i suvozacevim blatobranom) sto je placeno 1000 da se ofarba , vozilo nakon carinjenja i popravke izaslo 17000, sa registracijom i jos nekim sitnicama 18000 okruglo, sa servisima i zastitom oko 19500, za te pare nisam novo mogao kupiti nista novo sto bi barem velicinom odgovaralo mojim potrebama
novo sa slicnim karakteristikama bi me izaslo vise od 50000, ne mislim da cu u toku eksploatacije istog sa gorivom doseci tu sumu
servis naravno nije ovlasteni jer mi nema logike da platim zamjenu ulja i filtera 420km kad to isto mogu uraditi za 250 sa mann filterima i castrol 5w30 ll uljem
ista stvar je i za set zupcastog koji u ovlastenom kosta 870 plus ruke, kad bukvalno isti set kosta pola tih para i moze ga uraditi svaki posten mehanicar
sto se tice azijata nema bas tog komfora jer kad kupis kiu ili hundai nemas skoro nigdje kupiti dobar zamjenski dio vec ono sto ti prodaje japanauto i slicni(uglavnom najveci skart) pa na kraju ko nedim sam mijenjas kocnice jer ti je zamjena u ovlastenom skupa i cekas dijelove da dodju postom danima
Stvar ukusa i pristupa. Ja, na primjer, ne bih kupio udareno auto. Ok, mala ogrebotina ili ulegnuce prolazi ali dvoje vrata i blatobran - ne hvala. To sam ja, mozda staromodan ali tako razmisljam.
S druge strane, ako govorimo o savremenim modelima Kia-e i Hyundai-a, o kojim aftermarket dijelovima govorimo ? Ti auti u prvih 100.000 km ne potrose nista od dijelova, a i u narednih 100.000 km je vrlo upitno sta se treba mijenjati osim u redovnom odrzavanju. Ovo je rezultat mog licnog iskustva jer trenutno "gonim" jednog (zapravo dva ali nije bitno) Hyundai-a koji ima blizu 100.000 km. Kupljen nov ne tako davno. Zamijenio sam do sada -nista ! Ni jedna sijalica, nisam cak ni disk plocice mijenjao. O diskovima da ne pricamo, izgledaju skoro kao novi. Redovno - filteri, ulje, PK remen na 60.000 km i svjecice na 90.000 km. To je sve.

Prema tome, suvise je dogme i fame na forumu o polovnim, premium i azijatskim smecima od auta.

Nego, vrijeme ovom mom je za udaju, ako ima musterija za polovnog nepremijuma koji nece trositi lovu na kvarove, nece ga krasti i koji mu nece produziti spolovilo neka se javi na pp :)
drndalo

#173 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by drndalo »

Entropio wrote: 12/08/2020 20:56 I evo kad je rijec o Mazdi... isao sam u salon prije nekoliko mjeseci da gledam Mazde i sjedio sam u ovakvoj, nova u salonu. Bas sam s Amarom pisao o tome. Milion je stvari, ali evo ti samo jedna: pritisni dugmice na volanu na Mazdi, a onda na Audiju ili bilo kojem clanu Koncerna i sve ce ti se kazati. Razlika u kvalitetu je neopisiva. Mazda - imas osjecaj da pritisces dugmice na muzickoi liniji Mekosonic koju si kupio na pijaci za 90DM tamo 1999. A kod clanova Koncerna dozivis orgazam kako lijepo ono dugme klikne. Zatvori vrata u Audiju i u Mazdi. Razlika nebo i zemlja. Ko to ne primjecuje, ne zasluzuje nista bolje od azijske nakaze.

Tvrda chuna i meki dugmici su dobitna kombinacija, samo si ti premlad da to skontas... Nadoces u voznji...

Ima jedna stara: Stariji ce jal’ dogovorit’, jal‘ doprdjet’...
nivla

#174 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by nivla »

Me_again wrote: 12/08/2020 22:48 Stvar ukusa i pristupa. Ja, na primjer, ne bih kupio udareno auto. Ok, mala ogrebotina ili ulegnuce prolazi ali dvoje vrata i blatobran - ne hvala. To sam ja, mozda staromodan ali tako razmisljam.
S druge strane, ako govorimo o savremenim modelima Kia-e i Hyundai-a, o kojim aftermarket dijelovima govorimo ? Ti auti u prvih 100.000 km ne potrose nista od dijelova, a i u narednih 100.000 km je vrlo upitno sta se treba mijenjati osim u redovnom odrzavanju. Ovo je rezultat mog licnog iskustva jer trenutno "gonim" jednog (zapravo dva ali nije bitno) Hyundai-a koji ima blizu 100.000 km. Kupljen nov ne tako davno. Zamijenio sam do sada -nista ! Ni jedna sijalica, nisam cak ni disk plocice mijenjao. O diskovima da ne pricamo, izgledaju skoro kao novi. Redovno - filteri, ulje, PK remen na 60.000 km i svjecice na 90.000 km. To je sve.

Prema tome, suvise je dogme i fame na forumu o polovnim, premium i azijatskim smecima od auta.

Nego, vrijeme ovom mom je za udaju, ako ima musterija za polovnog nepremijuma koji nece trositi lovu na kvarove, nece ga krasti i koji mu nece produziti spolovilo neka se javi na pp :)
vidi stoji sve sto si ti rekao, ali molim te reci mi za ove pare kojeg azijata novog da kupim
na autu nisu ispucani airbagovi, ofarbana i kitovana vrata i blatobran zamijenjen, nista vitalno nije osteceno, farovi, hauba, sve stoji kao kad je izasao iz fabrike, svabi bilo skupo popraviti, kod nas nije
sta moram nakon ovih servisa jos promijeniti u sljedecih 100k, vjerovatno ulje i filtere 6 puta, ako jos sta ode nije bas da ce trebati uloziti do cijene novog slicnog auta, ne mora nuzno biti azijat
auto nisam kupio da bih pokazao nesto, cak mi karavan i nije nesto sto mi se svidja, ali potrebe diktiraju sta kupiti

najvise papana za volanom u posljednje vrijeme vidjam za volanom mazdi, sportage-a, tucsona i slicnih vozila, hem se ne znaju drzati svoje trake, hem nemaju pojma o voznji
opelasi u stilu serifa tu najvise prednjace
Better Man

#175 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Better Man »

To za okretanje je od klime i navigacije. I ja bih prije ovu Mazdu nego ekvivalentnog Audia. premium može biti samo ono auto koje ima tehniku koju neju druga auta iz koncerna. Ne može Audi biti premium ako ono što se u njega ugrađuje imamo u Škodi, Seatu, VW.
Post Reply