Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post Reply
takojegovorio

#151 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

horkesh wrote:
takojegovorio wrote:
horkesh wrote::roll:
Šta bi?
Ništa, za jedno mjesec-dva ću ti odgovoriti kako spada :roll:
Šta da radimo dotad?Nisam pisao jer sam pravio nešto u kući.Što da čekaš toliko?
horkesh

#152 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by horkesh »

takojegovorio wrote: Šta da radimo dotad?Nisam pisao jer sam pravio nešto u kući.Što da čekaš toliko?
Toliko si i ti čekao, što ne bih i ja :izet:

A i šta, leba ti, ti misliš da će ti neko odgovarati? O nebulozama kako Andrić i Selimović nisu bili pisci nego historičari? :roll:

Nek' si ti meni živ i zdrav, ako tebe uveseljava da "suptilno" zavlačiš Bošnjacima, ko sam ja da ti kvarim zadovoljstvo? Što ti reče, ko si ti da ti se ja pravdam za bilo što? Samo ti laj, karavani će nastaviti da prolaze.

Ti si se samoprozvao Turčinom i ne vidim razloga da ti uskratim pravo da se nazivaš kako želiš. Nisam ja kao neki koji smisao postojanja nalaze u tome da drugima negiraju pravo na naciju i jezik ;-) Drž' se ti Koče Popovića, velikog borca protiv aga i begova :razz:
takojegovorio

#153 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

horkesh wrote:
takojegovorio wrote: Šta da radimo dotad?Nisam pisao jer sam pravio nešto u kući.Što da čekaš toliko?
Toliko si i ti čekao, što ne bih i ja :izet:

A i šta, leba ti, ti misliš da će ti neko odgovarati? O nebulozama kako Andrić i Selimović nisu bili pisci nego historičari? :roll:

Nek' si ti meni živ i zdrav, ako tebe uveseljava da "suptilno" zavlačiš Bošnjacima, ko sam ja da ti kvarim zadovoljstvo? Što ti reče, ko si ti da ti se ja pravdam za bilo što?

Ti si se samoprozvao Turčinom i ne vidim razloga da ti uskratim pravo da se nazivaš kako želiš. Nisam ja kao neki ;-) Drž' se ti Koče Popovića, velikog borca protiv aga i begova :razz:
Nisam se ja prozvao Turčinom,nego sam napisao da imam slovenske i turske krvi(pošto je moderno da se prebrojavaju krvna zrnca)Mislim da si me ti prozvao Turčinom,samo ne znam iz kog razloga?Pošto pominješ age i begove,moram nešto da napišem iz ličnog života.Age i begovi su mi najbliži rod,naravno za vreme osmanlija) ali nikako nisam mogao da shvatim da neko ima kmetove i da živi na račun tuđeg rada.Često sam išao kod rođaka(propalih aga i begova) i slušao njihova filozofska s*****.Naravno,kao dijete a kasnije i mladić nisam mogao nikako da ih svarim,da tako kažem.Ali da ne bi remetio rođačke veze morao sam da slušam.Sada bih ih raDO SLUŠAO JER NISU JAČI OD MENE TAKO DA BI MOGLI DA UZ KAHVU I DUVAN,NA MINDERLUCIMA.da pričamo i uživamo u razgovorima.Držim se prvih komunista,jer su mi omogućili,letavanja,obrazovanje,besplatno lečenje..jel dosta?

Zovi se kako hoćeš,vjeruj u šta hoćeš ,nisam ti ja dao to pravo,jednostavno takvo je doba
Op'et kažem,pročitaj Travničku hroniku i Tvrđavu,obiluju istorijskim podatcima.

Jesi li Bošnjak ? Jesi.
Jesi li musliman? Jesi
Je li ti Bošnjački jezik maternji jezik? Jeste
Ali to se mene ne tiče,niti bilo kome šta negiram! To što tvoji bošnjaci nisu hteli da se bore za bosnu,onakvu kakvu je ti zamišljaš,nije moja krivica.
Samo iz Sarajeva je početkom aprila 1992 pobeglo 200 000 sarajlija.
Ni to me se ne tiče! Izvuko sam živu glavu iz rata i to mi je dovoljno
Zdrav ti meni bio!A ako želiš još nešto da napišeš tu sam...i molim te nemoj me zvati turčinom!
hAZNADAR

#154 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Da vidjamo,... slava komunistima, muslimani poceli rat, bosnjacki jezik, Bosnjaci bjeze od istine, vole Arape i 'oce serijat, neizbjezni historicar Andric,.... dosao si na pravo mjesto. :D
takojegovorio

#155 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

hAZNADAR wrote:Da vidjamo,... slava komunistima, muslimani poceli rat, bosnjacki jezik, Bosnjaci bjeze od istine, vole Arape i 'oce serijat, neizbjezni historicar Andric,.... dosao si na pravo mjesto. :D
muslimani nisu počeli rat! Još pre mnogo od 6 aprila1992 srpske snage su držale okolinu Sarajeva i bile spremne na rat.Ubistvom svata na baš čaršiji,počelo je ubijanje na sve strane.Bošnjaci koliko vidim ne bježe od istine.Eno ,Bošnjački historičari počinju da objavljuju spise gde pišu da za vreme osmanlija i nije bilo tako bajno kao što se želi prikazati.A to što vole arape,to mi je razumljivo.Iste ste vjere,a i niko više ne želi da vam pomogne,od Evropljana.
¤ jelena ¤

#156 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by ¤ jelena ¤ »

takojegovorio wrote:
hAZNADAR wrote:Da vidjamo,... slava komunistima, muslimani poceli rat, bosnjacki jezik, Bosnjaci bjeze od istine, vole Arape i 'oce serijat, neizbjezni historicar Andric,.... dosao si na pravo mjesto. :D
muslimani nisu počeli rat! Još pre mnogo od 6 aprila1992 srpske snage su držale okolinu Sarajeva i bile spremne na rat.Ubistvom svata na baš čaršiji,počelo je ubijanje na sve strane.Bošnjaci koliko vidim ne bježe od istine.Eno ,Bošnjački historičari počinju da objavljuju spise gde pišu da za vreme osmanlija i nije bilo tako bajno kao što se želi prikazati.A to što vole arape,to mi je razumljivo.Iste ste vjere,a i niko više ne želi da vam pomogne,od Evropljana.
Dokle, bagro zatrovana, dokle?
Škobo Habu

#157 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Škobo Habu »

takojegovorio wrote:
U pismu Srpske akademije nauka i umjetnosti iz 1976. godine Selimović je za istorijski zapis izjavio da se smatra Srbinom i da pripada korpusu srpske književnosti. U svojoj autobiografiji ,,Sjećanja“, Selimović navodi da vodi porijeklo od drobnjačkog bratstva Vujovića, te da su njegovi preci prešli u islam u 17. vijeku zbog pragmatičnih razloga, s obzirom na prisutnost muslimanskog omanskog carstva u to vrijeme. Selimović je bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti.
„Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korijena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamjerili. Rekli su otprilike: „Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?“

Ova zamjerka i ovakvo pitanje moglo bi se postaviti povodom otkrivanja svakog istorijskog podatka. U ime čega zatvarati oči pred istinom? Time se ništa ne mijenja, kao što se nikakva ljaga ne baca na bosansko-hercegovačke muslimane ako se ukaže na njihovo porijeklo. Kod mene je ostala i jaka nostalgija za zavičajnim korjenom, mada i Beograd veoma volim. Ja sam vezan za svoje bosansko i muslimansko poreklo, i uvjeren sam da je naša složenost (zbog dugogodišnjih tuđih navika koje smo prihvatili, zbog čudne istorije, zbog stvorenih kompleksa, zbog hiljadu spletenih čvorova) izuzetno bogata stvaralačkim mogućnostima,“ piše Selimović.
Sad je pitanje da li je bratstvo Vujovića srpskog ili crnogorskog porijekla?

Koliko je meni poznato bratstva i klanovi su specifična za crnogosko i albansko područje.
Postoji detalj u Selimovićevoj biografiji koji on ne navodi, a riječ je o tome da je upravo njegova porodica preselila iz Istočne Hercegovine nakon Hercegovačkog ustanka i sve učestalijih napada na muslimansko stanovništvo.

Selimović se smatrao Srbinom u čisto građanskom smislu. Je l' Selimović slavio slave? Krstio se u nekom manastiru? Mantr'o o Kosovskom boju.

Meša Selimović, kao književnik, produkt je ovoga podneblja i njegova duha. O čemu je pisao nego o Bosni i njegovom čovjeku.
Naravno, baš kao i Andrića, velikosrpski propagandisti će ga početkom devedesetih upregnuti mrtvog u svoja kola kako bi ga iskoristili kao tegleću snagu za potrebe nacionalstičke politike. Bošnjački čistunci, intelektualni ološ svih fela, mu nije mogao oprostiti neke stavove, pa je postao nepožaljan.
Pravo je pitanje, u stvari, kako bi Meša početkom devedesetih gledao na sva ona dešavanja koja su predhodila raspadu Jugoslavije?
hAZNADAR

#158 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:
Jok ba Bosnjaci kako kazes 'oce osmanski način vladanja i uvođenje šerijata. Evropa znala sta se sprema i pustila Karadzica kako sam kazes. Lako zakljuciti sta je Evropa opravdano sprjecila. :D

A historicari nisu nikada pisali kako je bilo bajno u srednjem vjeku.

A ista vjera se u Evropi toliko medjusobno naklala posebno u proslom vjeku da taj neslavan rekord nece niko nikad stici.

I kad smo kod pomaganja Evrope - barem nas nije bombardovala i to dva puta. Koga je to uostalom u Evropi ikoga Evropa silom spustala na zemlju osim Srba?
hAZNADAR

#159 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote:
Selimović se smatrao Srbinom u čisto građanskom smislu. Je l' Selimović slavio slave? Krstio se u nekom manastiru? Mantr'o o Kosovskom boju.

Meša Selimović, kao književnik, produkt je ovoga podneblja i njegova duha. O čemu je pisao nego o Bosni i njegovom čovjeku.
Naravno, baš kao i Andrića, velikosrpski propagandisti će ga početkom devedesetih upregnuti mrtvog u svoja kola kako bi ga iskoristili kao tegleću snagu za potrebe nacionalstičke politike. Bošnjački čistunci, intelektualni ološ svih fela, mu nije mogao oprostiti neke stavove, pa je postao nepožaljan.
Pravo je pitanje, u stvari, kako bi Meša početkom devedesetih gledao na sva ona dešavanja koja su predhodila raspadu Jugoslavije?
Neznam gdje je postao nepozeljan? Mesa je i dalje dio lektire, njegovo ime nose ulice, skole(slucajno znam jednu u Sarajevu), stoje i mesine biste, spomenik,...

Par ubleha poput Alispahica i Zubanovica napisali kritiku velikanu kojemu nisu ni do koljena i zbog toga Mesa nepozeljan? :D

Ovdje ocekujem ukljucenje hamana pa je mozda najbolje da on i ovaj mitoman smrde jedan drugom.
BHCluster

#160 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by BHCluster »

Ta kaze rat poceo ubistvom svata. :lol:
Škobo Habu

#161 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Škobo Habu »

hAZNADAR wrote:
Neznam gdje je postao nepozeljan? Mesa je i dalje dio lektire, njegovo ime nose ulice, skole(slucajno znam jednu u Sarajevu), stoje i mesine biste, spomenik,...

Par ubleha poput Alispahica i Zubanovica napisali kritiku velikanu kojemu nisu ni do koljena i zbog toga Mesa nepozeljan? :D

Ovdje ocekujem ukljucenje hamana pa je mozda najbolje da on i ovaj mitoman smrde jedan drugom.
:roll:

Mitomani su boldani. U instituciji tipa Gazi-Husrev begove medrese promovirati knjigu, pazi sada, "autora koji se bavi alterantivnom historijom u Bošnjaka", koji diretno Selimovića optužuje za veliko-srpsku ideju, nije uopšte naivna stvar.

Nego, kako je vrijeme u Norčepingu? :oops:

U prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u utorak (24.11.2015.) naveče je Sead
Zubanovć promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Ko je bio Meša Selimović“. O knjizi je, pored autora, govorio mr. Fatmir Alispahić, recenzent te putem video poruke Avdo Huseinović u ime izdavača. Narator je bila Naida Kurdija dok je promciju moderirala Nedžada Bisić. U muzičkom dijelu promocije učestvovali su Eldin Huseinbegović i Faruk Baljaj sa kompozicijama čije je stihove napisao Sead Zubanović.
hAZNADAR

#162 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote:
hAZNADAR wrote:

:roll:

Mitomani su boldani. U instituciji tipa Gazi-Husrev begove medrese promovirati knjigu, pazi sada, "autora koji se bavi alterantivnom historijom u Bošnjaka", koji diretno Selimovića optužuje za veliko-srpsku ideju, nije uopšte naivna stvar.

Nego, kako je vrijeme u Norčepingu? :oops:

U prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u utorak (24.11.2015.) naveče je Sead
Zubanovć promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Ko je bio Meša Selimović“. O knjizi je, pored autora, govorio mr. Fatmir Alispahić, recenzent te putem video poruke Avdo Huseinović u ime izdavača. Narator je bila Naida Kurdija dok je promciju moderirala Nedžada Bisić. U muzičkom dijelu promocije učestvovali su Eldin Huseinbegović i Faruk Baljaj sa kompozicijama čije je stihove napisao Sead Zubanović.
Dokle god je Mesa dio lektire, imena ulica i skola po njemu, spomenici,... ovo sto ti navodis je nista, pupa-hava. Taman da je skup odrzan u prepunoj Skenderiji, svako ima pravo zakupiti salu i promovirati bilo sta. U svakom narodu imas regularne desnicarske stranke koje negiraju, odbacuju, preziru, proglasavaju neprijateljskim svasta nesto - i to je demokratsko pravo ali ne i opci standard u drustvu. Svako ima pravo misliti i propagirati sta hoce - ali ti izuzeci ne potvrdjuju pravilo niti pokazuju cjelu sliku drustva.

Te sto si boldirao prije mozes nazvati desnicarima negoli mitomanima. Skupio se dio SDA birackog tijela u jednoj biblioteci da diskutuju neku bezveznu knjigu za koju niko nije cuo i koju nece ni sto ljudi procitati, a autori i predavaci sve ublehe. I to tebi nije uopce naivna stvar? :lol:

Onda kada Mesa ne bude dio lektire, kada ne mognes njegove knjige naci u knjizarama i bibliotekama, kada se preimenuju imena ulica i skola imenovane po njemu i kada se uklone biste i spomenici - onda tek mozemo pricati kako nesto nije naivna stvar. Pa na ovakav nacin moze svako za Bosnjake generalno tvrditi bilo sta jer imamo svega. A ako te interesuje toliko vrijeme u Norcepingu - valjda zna sam naci prognozu na interenetu - po cemu to sad ima veze sa ovom temom?
takojegovorio

#163 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

BHCluster wrote:Ta kaze rat poceo ubistvom svata. :lol:
Zar nije? Doduše možda si u pravu, 2 aprila bio sam u hotelu u Sarajevu i na hotel su padale granate.tada su u hotel počeo da dolazi narod iz rubnih delova grada, a vojska(doduše to su tada bile mahalske vojske) nije dala da uđu u grad jer je neprijatelj zauzimao teritoriju.

Što se tiče Meše i Andrića oni su ključ svega u Bosni!Bez njih nema Bosne.Evo pre nekoliko mjeseci turska arhiva je otvorila sva dokumenta ali samo ona koja se ne tiču islama i pobedničke uloge islama u boju na kosovu.To je bilo na vestima.
Last edited by takojegovorio on 29/10/2019 16:05, edited 1 time in total.
BHCluster

#164 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by BHCluster »

takojegovorio wrote:
Zar nije? Doduše možda si u pravu, 2 aprila bio sam u hotelu u Sarajevu i na hotel su padale granate.tada su u hotel počeo da dolazi narod iz rubnih delova grada, a vojska(doduše to su tada bile mahalske vojske) nije dala da uđu u grad jer je neprijatelj zauzimao teritoriju.
Naravno da nije.
takojegovorio

#165 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

BHCluster wrote:
takojegovorio wrote:
Naravno da nije.
Drugi svetski rat se nikada nije ni završio,jer se rat vodio drugim sredstvima,kao što je to radio Meša.Da uspeš u Titovom režimu,morao si dobro da popljuješ svoj narod i da uspeš,ali to je važilo za sve nacije tako da bošnjaci nisu izuzetak.
takojegovorio

#166 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Malo čitam Andrića.

[b]"On je prezirao te Bosance,muslimane,neuke,surove,nevjerovatno ograničene ljude, što tako svečano i s toliko važnosti govore svoje gluposti.Prezirao je Srbe,čupavu ,mrku,fanatizovanu raju, što se tako bezumno bore protiv starih i velikih institucija i slijepo srću u smrt, gubeći za puste snove i lagarije "lijepi život" ,kako ga je on zvao. Prezirao je ponizne Jevreje, bradate popove i lukave fratre, kao svijet bez časti i dostojanstva. I jednom je,poslije neke fratarske deputacije, rekao svom ćehaji: - Kad propane i potone sav svijet i sve države, vjeruj, ovi će fratri plivati,kao zejtin,po vrhu."
Interesantno,zar ne?
[/b]
Last edited by takojegovorio on 29/10/2019 16:16, edited 1 time in total.
escobar__

#167 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by escobar__ »

Srpski i bosanski ali ne i bošnjački.

Sâm se izjasnio kao Srbin, ne znam kakve su ovo sad budalaštinje i pitanja?
takojegovorio

#168 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

escobar__ wrote:Srpski i bosanski ali ne i bošnjački.

Od kada to najbolji srpski roman počinje Bismilom i ajetima iz Kur an a?

Prezirao je Srbe,čupavu ,mrku,fanatizovanu raju, što se tako bezumno bore protiv starih i velikih institucija i slijepo srću u smrt, gubeći za puste snove i lagarije "lijepi život" ,kako ga je on zvao.
Da ne bude da je samo prezirao Bošnjake(Andrić)
escobar__

#169 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by escobar__ »

Srbin ne može bit musliman? :roll:
takojegovorio

#170 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

escobar__ wrote:Srbin ne može bit musliman? :roll:
Ama dokle više sa tim? Srbin može biti samo pravoslavac i ništa drugo! Sve drugo je uvlačenje u d*** Srbima.Isto važi za Bošnjake i Hrvate.
Bošnjak može biti samo musliman,i Hrvat može biti samo katolik.i molim vas ostavite se tih budalaština. Šta znači biti Srbin muslimanske vere?Mladić ti kaže prilikom pada Srebrenice da je "došao čas da se svetimo turcima",i svi oni ,bez izuzetka,neki manje,neki više mrze muslimane,ali zavisno od prilika oni se tako izjašnjavaju.
takojegovorio

#171 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

hAZNADAR wrote:
takojegovorio wrote:
Jok ba Bosnjaci kako kazes 'oce osmanski način vladanja i uvođenje šerijata. Evropa znala sta se sprema i pustila Karadzica kako sam kazes. Lako zakljuciti sta je Evropa opravdano sprjecila. :D

A historicari nisu nikada pisali kako je bilo bajno u srednjem vjeku.

A ista vjera se u Evropi toliko medjusobno naklala posebno u proslom vjeku da taj neslavan rekord nece niko nikad stici.

I kad smo kod pomaganja Evrope - barem nas nije bombardovala i to dva puta. Koga je to uostalom u Evropi ikoga Evropa silom spustala na zemlju osim Srba?
Idi pa se raspitaj kakvo državno uređenje bi najviše voleli iz Islamske zajednice.
U srednjem veku je bilo isto kao danas..imaš gazdu i imaš radnika,tada se to zvalo knez i kmet.
O tome piše Andrić u Travničkoj hronici,kako hrišćani,čim prestanu rat sa turcima počnu međusobno da se kolju.
Evropa te nije bombardovala,to je istina,čak je primila izbeglice,ali kao jeftinu radnu snagu.

Ti si naivan ako misliš da Evropa ovo radi bez interesa.Kompanije iz Evrope uzimaju ogromnu naftu iz arapskih zemalja,tako da mu bombardovanje muslimanskih neprijatelja dođe kao usluga za uslugu
takojegovorio

#172 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

¤ jelena ¤ wrote:
takojegovorio wrote:
Dokle, bagro zatrovana, dokle?
Idi pitaj SANU i BAZU..I eVROPSKE BITANGE I PREVARANTE SVIH VRSTA KOJI PRAVE OVO ŠTO PRAVE
hAZNADAR

#173 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

escobar__ wrote:Srpski i bosanski ali ne i bošnjački.

Image
Last edited by hAZNADAR on 29/10/2019 20:08, edited 1 time in total.
General War

#174 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by General War »

takojegovorio wrote:
escobar__ wrote:Srbin ne može bit musliman? :roll:
Ama dokle više sa tim? Srbin može biti samo pravoslavac i ništa drugo! Sve drugo je uvlačenje u d*** Srbima.Isto važi za Bošnjake i Hrvate.
Bošnjak može biti samo musliman,i Hrvat može biti samo katolik.i molim vas ostavite se tih budalaština. Šta znači biti Srbin muslimanske vere?Mladić ti kaže prilikom pada Srebrenice da je "došao čas da se svetimo turcima",i svi oni ,bez izuzetka,neki manje,neki više mrze muslimane,ali zavisno od prilika oni se tako izjašnjavaju.
:lol: :-)
A srbin ateista, bosnjak komunista? :mastakazes:
Haman2

#175 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Haman2 »

Zaboravio si ateiste. Bosnjaci, Hrvati i Srbi mogu biti i ateisti. Danas medju Bosnjacima ima puno ateista a i Mesa pa i njegova braca su bili ateisti. Njegova stvar kako se i zasto se etnicki tako odredio.
Post Reply