kategorije:
a) Kategorija A, koju ~ine:
1) minsko-eksplozivna sredstva,
2) vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, lanseri i baca~i,
3) automatsko vatreno oru`je,
4) vatreno oru`je koje je skriveno u drugim predmetima tako
da izgleda kao neki drugi predmet,
5) municija s probojnim, eksplozivnim, obilje`avaju}im ili
zapaljivim projektilima, te projektili za takvu municiju,
6) municija za pi{tolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski u~inak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko strelja{tvo za lica kojima je
dozvoljeno da koriste to oru`je,
7) sve vrste oru`ja s integralnim prigu{iva~ima, prigu{iva~i
namijenjeni oru`ju i dijelovi za prigu{iva~e,
oru`je koje je izra|eno ili prera|eno bez odobrenja za
promet oru`jem,
9) poluautomatsko vatreno oru`je za civilnu upotrebu, koje po svom autenti~nom izgledu odgovara automatskom oru`ju, osim oru`ja za lov i sportsko strelja{tvo,
10) ostalo vatreno oru`je koje nije obuhva}eno kategorijama B,CiliDi
11) posebna oprema za vatreno oru`je.
b) KategorijaB,koju~ine:
1) poluautomatsko ili repetiraju}e kratkocijevno vatreno oru`je,
2) kratkocijevno vatreno oru`je za jedina~nu paljbu sa sredi{njim paljenjem,
3) kratkocijevno vatreno oru`je za jedina~nu paljbu s rubnim paljenjem, ukupne du`ine do 28 cm,
4) kratkocijevno vatreno oru`je za jedina~nu paljbu za municiju s rubnim paljenjem, ukupne du`ine iznad 28 cm,
5) poluautomatsko dugocijevno vatreno oru`je s magacinom i le`i{tem za vi{e od tri metka,
6) poluautomatsko dugocijevno vatreno oru`je s magacinom i le`i{tem za najvi{e tri metka, kod kojeg se magacin, odnosno opruga za punjenje mo`e skinuti, odnosno nije sigurno da li je oru`je takve konstrukcije da ga je mogu}e uobi~ajenim alatom prepraviti u oru`je s magacinom i le`i{tem za vi{e od tri metka,
7) repetiraju}e i poluautomatsko dugocijevno vatreno oru`je s glatkom cijevi ukupne du`ine do 60 cm,
poluautomatsko vatreno oru`je za civilnu upotrebu koje je sli~no automatskom vojnom vatrenom oru`ju, isklju~ivo poluautomatskog na~ina rada te maksimalnog kapaciteta magacina 30 komada metaka koje je dozvoljeno isklju~ivo u sportske svrhe,
9) repetiraju}e dugocijevno vatreno oru`je koje nije obuhva}eno u podta~ki 6), ta~ke b) ovog ~lana,
10) dugocijevno vatreno oru`je za jedina~nu paljbu s jednom ili vi{e u`ljebljenih cijevi,
11) dugocijevno vatreno oru`je za jedina~nu paljbu s jednom ili vi{e glatkih cijevi,
12) poluautomatsko dugocijevno vatreno oru`je koje nije obuhva}eno podta~. 5), 6), 7) ita~ke b) ovog ~lana i
13) kombinovano oru`je.
Medjutim ekspert je bio upoznat sigurno(2) Zabranjeno je nabavljanje ili dr`anje ili no{enje oru`ja kategorije A, osim ako ovim zakonom nije druga~ije propisano.
(3) Zabranjeno je nabavljanje ili dr`anje ili no{enje oru`ja kategorije B bez odgovaraju}e isprave o oru`ju.