Ako firma propadne ili dobije otkaz, dobro je ako u roku prije nego se mora vratiti nazad (ne znam tačno koliko je dug rok, nije manje od mjesec dana) nađe posao u drugoj firmi. Ali pri tom taj novi poslodavac mora da podnese zahtjev za njega kod Zavoda za migraciju. Može se desiti da ga vrate nazad u matičnu zemlju i da tamo čeka odluku od Zavoda za migraciju.amidzazeher wrote:HvalaOmmadawn wrote:Dobije se privremena boravišna dozvola na dvije godine.amidzazeher wrote:A moze li ako dodje na taj nacin traziti boravisnu dozvolu ili se vodi pod radnom ili je to dvoje isto u swe?
Nakon dvije godine, poslodavac je dužan, kao i potražioc da preda ponovo zahtjev, ukoliko se radnik pokazao kao dobar i ukoliko još uvijek ima posla za njega.
Kad mu odobre, prođu još dvije godine i tad može dobiti stalnu boravišnu dozvolu.
U slucaju da dobije otkaz ili firma propadne u tom prvom periodu ima li neki rok da nadje novi posao ili je procedura ista kod drugog poslodavca? Znaci mora li i taj poslodavac predavati oglas na biro ...
kontam posto je van EU tj. covjek sa BiH pasošem.
Pitanje za dijasporu
- Ommadawn
#151 Re: Pitanje za dijasporu
-
paladinka
#152 Re: Pitanje za dijasporu
Sto je najbolje Bosni se moze sve online naruciti512MB wrote:Trebo za to sve i živce imatHAVANA wrote:Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani.Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric...
A 300 metara od stana mu rehau podruznica,metar cijevi 1.30 km
I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima
- vjesticanametli
#153 Re: Pitanje za dijasporu
Moze al siping odra a nije bas jeftina bosna
zato nek nose sve i svasta dok god prolaze jeftinije.....al nas svjet precera i et belaja 
-
paladinka
#154 Re: Pitanje za dijasporu
Ne sve ali mnoge stvari se mogu direktno iz bosne naruciti ?vjesticanametli wrote:Moze al siping odra a nije bas jeftina bosnazato nek nose sve i svasta dok god prolaze jeftinije.....al nas svjet precera i et belaja
- Edin H.
#155 Re: Pitanje za dijasporu
O ovome se moze raspravljati, ali jedno je cinjenica da u prosjeku ljudi zive u boljim stanovima u Sarajevu, jer je stambeni prostor u jacim zemljama i prenaseljenim gradovima skup.Melbourne_Australia wrote:Znaci ni malo ..Recimo u mom drustvu, od njih 15, svi imaju stan na Bjelasnici ili nesto na moru...Vozaju bolja auta od dijaspore i vise putuju sigurno...Ovdje imaju po par nekretnina..Pricam od bracnim parovima...Dobre poslove i oblace se 5 puta bolje...Ljudi ba, kako vi ne kontate da ne radi svako za milju maraka...Imas ljudi koji imaju repa, naslijedili nekretnina po moru i na gradu...Ja sam pored mog stana , dobio na na poklon stan od staraca, a zena je dobila od svojih staraca...Hocu da kazem, da znam bas dosta ljudi koji dobro zive... Moji starci su prije rata imali kucu u Promajni, koju sam ja prodao i kupio stan u Splitu..A takvih imas dosta...Znaci naravno da ima siromastva u vecini ali isto tako imas bruku ljudi koji bas zive..amidzazeher wrote:Bjezi ba da nema dijaspore samo bi se Sarajlije kurcile dobrim autima!!Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Za ovo gore si malo pretjerao
-
paladinka
#156 Re: Pitanje za dijasporu
Ne bi rekla , kako citam po forumu stanovi su puno mali , recimo 50 kvadratni metara trosoban stan.
- Ommadawn
#157 Re: Pitanje za dijasporu
Ne bih rekao.Edin H. wrote:
O ovome se moze raspravljati, ali jedno je cinjenica da u prosjeku ljudi zive u boljim stanovima u Sarajevu, jer je stambeni prostor u jacim zemljama i prenaseljenim gradovima skup.
Stanovi iz socijalističkog doba su manji i tijesniji a ova novogradnja je lošeg kvaliteta.
- vjesticanametli
#158 Re: Pitanje za dijasporu
Pa mogu o cemu ti ali isporuka odra jel citas ....paladinka wrote:Ne sve ali mnoge stvari se mogu direktno iz bosne naruciti ?vjesticanametli wrote:Moze al siping odra a nije bas jeftina bosnazato nek nose sve i svasta dok god prolaze jeftinije.....al nas svjet precera i et belaja
- Rockefeller
#159 Re: Pitanje za dijasporu
Da li ti znas koliko se poreza dobije nazad ako posaljes recimo 10000€?izvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
-
slavemaster
#160 Re: Pitanje za dijasporu
ti ovo vjerujes?Rockefeller wrote:Da li ti znas koliko se poreza dobije nazad ako posaljes recimo 10000€?izvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
-
muzicar_iz_parka
#161 Re: Pitanje za dijasporu
Sadeta ima prijedlog za tvoj problem oko svekrve. Platiš našem Pićiju sa foruma 500 eura i on tresne svekrvu, posle toga nikakvih problema. 
- vjesticanametli
#162 Re: Pitanje za dijasporu
U de ima i ogranicenje koliko se moze poslati da ti vrate porez....ne mozes ti na 10000 slat mjesecno al svakako kako god fino se vratislavemaster wrote:ti ovo vjerujes?Rockefeller wrote:Da li ti znas koliko se poreza dobije nazad ako posaljes recimo 10000€?izvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
- Rockefeller
#163 Re: Pitanje za dijasporu
Jok, samo pitam koliko se love vrati al vidim da ne barataju ciframa.
-
BiBi911
#164 Re: Pitanje za dijasporu
Max 10-tak % al moras dokazat da ti kojima saljes nemaju hljeba jestRockefeller wrote:Jok, samo pitam koliko se love vrati al vidim da ne barataju ciframa.
- vjesticanametli
#165 Re: Pitanje za dijasporu
Pa zavisi koliko si slao i koliko imas drugih stvari....racuna od zubara, donacije i slicno....ja cvike odrzavam u bosni
pa i to trazim nazad porez npr....onda zavisi od plate jesi li platio vise il manje sjooooo pa nije to tako da ti moze neko reci dobices xy curik 
Ne moras dokazat da nemaju höjeba jest vec da nije dovoljno za sve a kako ces vec nakitit onaj papir
Ne moras dokazat da nemaju höjeba jest vec da nije dovoljno za sve a kako ces vec nakitit onaj papir
-
izgubljena dusa
#166 Re: Pitanje za dijasporu
Za mene licno je neprihvatljivo da mi bilo ko salje bilo kakav novac.
Primiti novac znaci da sam socijalni slucaj, da sam dovedena do dna i da neko ima obavezu da mi pomaze i da me hrani.
Jednostavno, ne ocekujem i ne zelim da mi neko salje (udjeli) novac koji nisam zaradila. Za mene je to ponizavajuce.
Mozda grijesim, mozda treba da se ponosim ovakvim drustvom, primam sadaku i cekam nafaku.
I ova euforicna prica o milionima koje dijaspora donese u toku godisnjih odmora je odvratna. Ne kazu „zaradili od turizma“, nego „dijaspora ostavila“
Ova drzava je rupa bez dna. Umjesto da ojaca privredu, oni prose, uzimaju, posudjuju i hvale se tim.
Daj poreze, akcize, razne namete unutar zemlje.
Daj kredite od Medjunarodnih monetarnih institucija.
Uzmi na sve moguce nacine od ljudi koji su vani i daj jos, neka salju svojima.
I sve to da bi Fadil i njemu slicni potrosili u nesto sto se ne vidi.
Ono se nije potrudilo da osmisli bilo sta konkretno po pitanju privrede, ali mu je stalno na pameti kako da dodje do novca onako, hladeci gujicu na minderu.
Donedavno je krcmilo drzavnu imovinu, ehhh sad je toga nestalo pa valja smisliti kako da se uzme novac bez imalo rada.
Odlaze im mladi ljudi i citave porodice, a vlast zadovoljna. Nema veze, samo neka salju pare vamo.
Primiti novac znaci da sam socijalni slucaj, da sam dovedena do dna i da neko ima obavezu da mi pomaze i da me hrani.
Jednostavno, ne ocekujem i ne zelim da mi neko salje (udjeli) novac koji nisam zaradila. Za mene je to ponizavajuce.
Mozda grijesim, mozda treba da se ponosim ovakvim drustvom, primam sadaku i cekam nafaku.
I ova euforicna prica o milionima koje dijaspora donese u toku godisnjih odmora je odvratna. Ne kazu „zaradili od turizma“, nego „dijaspora ostavila“
Ova drzava je rupa bez dna. Umjesto da ojaca privredu, oni prose, uzimaju, posudjuju i hvale se tim.
Daj poreze, akcize, razne namete unutar zemlje.
Daj kredite od Medjunarodnih monetarnih institucija.
Uzmi na sve moguce nacine od ljudi koji su vani i daj jos, neka salju svojima.
I sve to da bi Fadil i njemu slicni potrosili u nesto sto se ne vidi.
Ono se nije potrudilo da osmisli bilo sta konkretno po pitanju privrede, ali mu je stalno na pameti kako da dodje do novca onako, hladeci gujicu na minderu.
Donedavno je krcmilo drzavnu imovinu, ehhh sad je toga nestalo pa valja smisliti kako da se uzme novac bez imalo rada.
Odlaze im mladi ljudi i citave porodice, a vlast zadovoljna. Nema veze, samo neka salju pare vamo.
-
detroit-mercy
#167 Re: Pitanje za dijasporu
25000 OjraRockefeller wrote:Da li ti znas koliko se poreza dobije nazad ako posaljes recimo 10000€?izvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#168 Re: Pitanje za dijasporu
Ne postoji tacan procenat. Ne moze ti niko fiksno reci. Zavisi od mnogo stvariRockefeller wrote:Jok, samo pitam koliko se love vrati al vidim da ne barataju ciframa.
- B6Redhell
#169 Re: Pitanje za dijasporu
Ja sam otanjio sa slanjem novca.
Ne mozes “kacu bez dna” napuniti..
Ne mozes “kacu bez dna” napuniti..
- Edin H.
#170 Re: Pitanje za dijasporu
Opadetroit-mercy wrote:25000 OjraRockefeller wrote:Da li ti znas koliko se poreza dobije nazad ako posaljes recimo 10000€?izvrsni direktor wrote:salju, redovno mjesecno uplacuju da bi na kraju godine povrat poreza imali na to. i onda dodju u bosnu i uzmu sve s racuna i nazad u mackanje po novog audija
- Rockefeller
#171 Re: Pitanje za dijasporu
Od kojih stvari?izvrsni direktor wrote:Ne postoji tacan procenat. Ne moze ti niko fiksno reci. Zavisi od mnogo stvariRockefeller wrote:Jok, samo pitam koliko se love vrati al vidim da ne barataju ciframa.
Poy.
- vjesticanametli
#172 Re: Pitanje za dijasporu
Navela sam ti od kojih....prvenstveno koliko si slao a i od uplacenog poreza u toku god....haj sad beri svoju brigu pusti nas da saljemo

-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#173 Re: Pitanje za dijasporu
od toga kolika ti je placa, koliko si uplatio ukupno poreza, koliko ti je zena uplatila, u kojoj si poreznoj klasi, kolika su ti ukupna bruto primanja...Rockefeller wrote:Od kojih stvari?izvrsni direktor wrote:Ne postoji tacan procenat. Ne moze ti niko fiksno reci. Zavisi od mnogo stvariRockefeller wrote:Jok, samo pitam koliko se love vrati al vidim da ne barataju ciframa.
Poy.
poyy i teb
-
swanfilter
#174 Re: Pitanje za dijasporu
Moji imaju platu/pemziju, sto je nabitnije meni ...