poostar wrote:Slažem se sa kritikama ali ovo nema veze za fašizmom. Ovo je Balkansko- seljački nacionalizam.
Da se gospođa slikala negdje u prirodi bez vjerskih objekata mislim da niko ovo ne bih objavio.
Čista provokacija, ali brate u pravu je što se Arapa tiče, mada čini mi se da ona ovde nije ciljala na arape nego na muslimane generalno.
Meni je ovakav vid tolerisanja egzaktnog primjera jednog primitivnog toka svijesti koji se prodaje kao nešto naprednjačko, za psihijatrijskog promatranja.
Sanja Vlasavljević je izrekla jednu tešku generalaizaciju na račun Arapa. Tačka.
Nebitno šta misli forumska pastva, šta sarajevski konobari i taksisti, ali kada to kaže akademski obrazovan građanin, samozvani aktivista, neko koje krčmio godinama EU fondove na temu tolerancije, dijaloga i uvažavanja drugog, e to je onda jeben potres u nečijoj glavi.
Šta je problem, odnosno balvan u oku, glede Sanjinog posta - pa smeta joj suviše orijentalni štimung u Sarajevu.
Šiša - barovi, arapski turisti, plus naknadan primjer auto-šovnizma sa dijasporom.
I tu se postavlja jedno sasvim drugo pitanje: ako Sanja funkcioniše na tako prizemnom nivou, kao i ostatak sarajevskog polusvijeta sastavljenog od taksista, konobara, šanera i raznih drugih likova, po čemu se to ona izdvaja od njih samih?
Detektujemo ksenofobiju po Sanjinom receptu??