Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Locked
Škobo Habu

#151 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

Lenja Buba wrote:Konobare po restoranima upitati koji su vam daleko najgori gosti, svi u glas arapi i turci, vlasnike apartmana upitajte dobijate isti odgovor, taksiste mrak im na oči pada kada neko spomene turke i arape da voze itd itd.
Sve živi intelektualac u rangu Vlasiavljevićke? :roll:

Ne pišite ovakve gluposti, živi bili, razvodnjavate temu.

Ovdje se radi, što bi susjedi Hrvati kazali, o javnom djelatniku - osobi čije mišljenje ima određenu težinu u javnom prostoru.
Škobo Habu

#152 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote:Šta znači ovo ''urbani'' iz naslova teme?
Ni meni, također, to nije jasno?

Pokretač teme bi to trebao da je elaborirao na samom početku, jer, pobogu, ako postoji "urbani", onda mora postojati i "ruralni" fašizam.
Gradski, prigradski, malograđanski, periferni, na nivou mjesnih zajednica...
JThomas

#153 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by JThomas »

to je set kompleksa na drugoj strani spektra od onog da bi ti neko nešto trebao dati i osigurati zato što si sarajlija. k'o biva, k'o god je iz sarajeva trebao bi se posebno ograditi i izvinuti da ne bi bio "urbani fašista"...a kome je sanja predavala i posebno napomenuti da mu je uvijek bila odvratna :mrgreen:
zposao

#154 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by zposao »

Škobo Habu wrote:

Pokretač teme bi to trebao da je elaborirao na samom početku, jer, pobogu, ako postoji "urbani", onda mora postojati i "ruralni" fašizam.
To sam ja vec pitao al ne dobih odgovor... :roll:

Puno tih nekih -izama dana ima, nemere se čovjek više snać. :shock:
Taman kontaš sve si pofato, kad kurac...neki novi -izam :cry:
Škobo Habu

#155 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:Inače, ostrvili se na ženu k'o birvaktile carska straža na Gavrila Principa nakon što se ispucao. Nema epiteta kojeg nije dobila. A sve što je rekla stoji.
Stoji qrac.
Samo, uvijek je teško čuti istinu ili kako nas drugi vide.
Koji drugi? Sanja Vlaisavljević je neki drugi!?

Po tom pitanju su mi relevantniji stranci koji dođu u Sarajevo na sedmicu - dvije.
Možda nije izabrala pravu lokaciju za usporedbu, ali da treba nekada privremeno pobjeći nekih stvari, još ako čovjek može - svakako da treba.
Bio sam u Sarajevu dva puta ovaj mjesec....ima svašta vidjeti, ali ne može se porediti s onim nekadašnjim Sarajevom....džaba zgrade i objekti...nema više onog njegovog izvornog šmeka. Doduše, nije ni Mostar ništa bolji kada su u pitanju promjene u odnosu na prošlost. Katastrofa.
Prvo, svi vozovi koji vode do tog tvog "izvornog" Sarajeva su te davno prošli. Pogubio si se u prostoru i vremenu. Pregazilo te vrijeme.
Ti pripadaš onoj klasi ljudi koji bi najradije da je Sarajevo zaleđeno u 1984. godini, jer do tada ti seže pamćenje o njemu.
Ništa novo.
Koliko samo u Zagrebu takvi ima, koliko onih koji tvrde da Beograd nikada nije bio ovako poseljačen.
vernes81

#156 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by vernes81 »

Škobo Habu wrote:
Hafis wrote:Inače, ostrvili se na ženu k'o birvaktile carska straža na Gavrila Principa nakon što se ispucao. Nema epiteta kojeg nije dobila. A sve što je rekla stoji.
Stoji qrac.
Samo, uvijek je teško čuti istinu ili kako nas drugi vide.
Koji drugi? Sanja Vlaisavljević je neki drugi!?

Po tom pitanju su mi relevantniji stranci koji dođu u Sarajevo na sedmicu - dvije.
Možda nije izabrala pravu lokaciju za usporedbu, ali da treba nekada privremeno pobjeći nekih stvari, još ako čovjek može - svakako da treba.
Bio sam u Sarajevu dva puta ovaj mjesec....ima svašta vidjeti, ali ne može se porediti s onim nekadašnjim Sarajevom....džaba zgrade i objekti...nema više onog njegovog izvornog šmeka. Doduše, nije ni Mostar ništa bolji kada su u pitanju promjene u odnosu na prošlost. Katastrofa.
Prvo, svi vozovi koji vode do tog tvog "izvornog" Sarajeva su te davno prošli. Pogubio si se u prostoru i vremenu. Pregazilo te vrijeme.
Ti pripadaš onoj klasi ljudi koji bi najradije da je Sarajevo zaleđeno u 1984. godini, jer do tada ti seže pamćenje o njemu.
Ništa novo.
Koliko samo u Zagrebu takvi ima, koliko onih koji tvrde da Beograd nikada nije bio ovako poseljačen.
Ma sta mu objasnjavas, lik 2 dana stariji od vatre.
Banksy

#157 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Banksy wrote:od:
Hafis wrote:
hvala Bogu nemamo tih šiša barova i ne baš nešto mnogo Arapa i njihove djece.
do:
Hafis wrote:
Dođu, kažu ''bok momci'', uslikaju što imaju, potope se malo u vodu i hajd Sve o.k. :thumbup:
:lol:
I što nije jasno.
Ja sam u Mostaru u zadnje dvije godine dva puta vidio arapa uživo.
Jednom jedan bračni par ljetos u Mepasu, i nedavno dvojicu u restoranu u hotelu Mostar.
O Ljubuškom ti pričam jer znam da je sada zabranjena molitva u krugu Kravica...uostalom, nemam pojma zašto i objašnjavam...aha, i stvarno nema tih šiša barova....mada ima možda par takvih barova na istočnoj strani, ali stvarno nisam zalazio.
De, ba, Hafise, Mepas bukvalno vri od Arapa, Kravice isto, sve duž Trebižata, i sve ih je više, na svakom koraku...
Banksy

#158 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote:

To mi je prvo upalo u oči.To je valjda dodatna diskvalifikacija, kao kerumovi urbani jugosloveni :lol: Ona je valjda urbani fašsit, a suljagić ruralni, šta li, ne znam.. Moraće nam objasniti.
dembele

#159 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by dembele »

Sanja, Stranka (HDZ/SNSD) te prati i imamo ozbiljne planove s tobom.
poostar

#160 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by poostar »

Slažem se sa kritikama ali ovo nema veze za fašizmom. Ovo je Balkansko- seljački nacionalizam.

Da se gospođa slikala negdje u prirodi bez vjerskih objekata mislim da niko ovo ne bih objavio.

Čista provokacija, ali brate u pravu je što se Arapa tiče, mada čini mi se da ona ovde nije ciljala na arape nego na muslimane generalno.
palermo

#161 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by palermo »

Hafis wrote: I što nije jasno.
Jednom jedan bračni par ljetos u Mepasu, i nedavno dvojicu u restoranu u hotelu Mostar.
O Ljubuškom ti pričam jer znam da je sada zabranjena molitva u krugu Kravica...uostalom, nemam pojma zašto i objašnjavam...aha, i stvarno nema tih šiša barova....mada ima možda par takvih barova na istočnoj strani, ali stvarno nisam zalazio.
e, stvarno hafizaga.....pa jebo ga život, pazi nekad šta pišeš, ima nas ovdje još iz Mostara (doduše, ne puno).....pa ne možeš u Mepasu naći stola za popiti piće od arapa...a ti ovako...

ma bjeri, razočarao si me kao drug i komunista
Bodkin

#162 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Bodkin »

poostar wrote:Slažem se sa kritikama ali ovo nema veze za fašizmom. Ovo je Balkansko- seljački nacionalizam.

Da se gospođa slikala negdje u prirodi bez vjerskih objekata mislim da niko ovo ne bih objavio.

Čista provokacija, ali brate u pravu je što se Arapa tiče, mada čini mi se da ona ovde nije ciljala na arape nego na muslimane generalno.
Nije jer spominje i dijasporu.

U principu 90% sta prosjecan bosnjak misli ali prvo se zove sanja, drugo pise iz bovseg logora. Ovo drugo je opravdana zamjerka. Plus sto ima elemenata fasizma jer karakterise cijele grupe (svi arapi, svi migranti) itd
Škobo Habu

#163 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

poostar wrote:Slažem se sa kritikama ali ovo nema veze za fašizmom. Ovo je Balkansko- seljački nacionalizam.

Meni je ovakav vid tolerisanja egzaktnog primjera jednog primitivnog toka svijesti koji se prodaje kao nešto naprednjačko, za psihijatrijskog promatranja.

Sanja Vlasavljević je izrekla jednu tešku generalaizaciju na račun Arapa. Tačka.
Nebitno šta misli forumska pastva, šta sarajevski konobari i taksisti, ali kada to kaže akademski obrazovan građanin, samozvani aktivista, neko koje krčmio godinama EU fondove na temu tolerancije, dijaloga i uvažavanja drugog, e to je onda jeben potres u nečijoj glavi.

Šta je problem, odnosno balvan u oku, glede Sanjinog posta - pa smeta joj suviše orijentalni štimung u Sarajevu.
Šiša - barovi, arapski turisti, plus naknadan primjer auto-šovnizma sa dijasporom.

I tu se postavlja jedno sasvim drugo pitanje: ako Sanja funkcioniše na tako prizemnom nivou, kao i ostatak sarajevskog polusvijeta sastavljenog od taksista, konobara, šanera i raznih drugih likova, po čemu se to ona izdvaja od njih samih?
Detektujemo ksenofobiju po Sanjinom receptu??
Last edited by Škobo Habu on 29/07/2019 19:16, edited 1 time in total.
Hafis

#164 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Hafis »

palermo wrote:
e, stvarno hafizaga.....pa jebo ga život, pazi nekad šta pišeš, ima nas ovdje još iz Mostara (doduše, ne puno).....pa ne možeš u Mepasu naći stola za popiti piće od arapa...a ti ovako...

ma bjeri, razočarao si me kao drug i komunista
Ma daj...ti izgleda ne razlikuješ Malezijce i Indonežane od arapa.
Pa jebo ga, ja sam im već ufrštuljio kako ima se žene na koji način pokrivaju. Slabo arapa stvarno.
Uostalom, još nisam vidio niti jedno arapsko dijete u Mostaru u svojoj bogatoj karijeri, na što se kolegica Sanja žalila u svom kritičkom osvrtu.
Hafis

#165 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Hafis »

A normalno da se ne mogu porediti Sarajevo i Mostar u tom pogledu...U Sarajevu su na slijedećem popisu konstitutivan narod...
Bit će jebade kod priznavanja prava na svoj jezik i pismo...tko će to učiti u osnovnoj školi...zamisli gore uču predaje na BSH i još mu uvale i arapski usput :)...4 završena fakulteta mora imati
Haris.ba

#166 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Haris.ba »

Dosta Bosnjaka svakako zna citati arapsko pismo. A jezik ko jezik, nije za osnove ni potezak. Tezi njemacki za pranje straznjica.

Ne bi to bilo ni lose. Arapski u skole.
Bodkin

#167 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Bodkin »

Haris.ba wrote:Dosta Bosnjaka svakako zna citati arapsko pismo. A jezik ko jezik, nije za osnove ni potezak. Tezi njemacki za pranje straznjica.

:D to malo furas hafisa a
Hafis

#168 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Hafis »

Haris.ba wrote:Dosta Bosnjaka svakako zna citati arapsko pismo. A jezik ko jezik, nije za osnove ni potezak. Tezi njemacki za pranje straznjica.

Tako je. Doduše, ne bi trebao biti neki opsežan program arapskog jezika. Dosta je da djeca gore nauče kako glase osnovne zapovijedi na arapskom, da ne mantaju bezze kada im se kakav arap obrati i štogod izvoli.
A u nas ovdje pojačati njemački jezik u školama, svakako.
PM72

#169 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by PM72 »

Nek Sanje...neka brabonja.Ima pravo.Vjerovatno ovo čita.Otrovni komentari koje šalje bez potrebe su njen alibi za bijeg iz kasabe.Ispašće ugrožena a ne kaže se džaba "ugrožen ko vlah".Nismo joj mi krivi što cijenjenu nije bolje unovčila.Meni ne smeta samo ispada pravo glupa.
Seyfo

#170 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Seyfo »

Na brinite,Sanjica ce se ako treba i pokriti, biti turbo Bosnjakinja, pisati i izjavljivati kao izvjesna Samra iz SDA, vrlo drcno i odvazno,samo ako jos se JOS MALO VISE plati. Intelekt se laHko upregne u bilo kom smjeru. Zna ona to vrlo dobro :thumbup:
dustaban

#171 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by dustaban »

PM72 wrote:Nek Sanje...neka brabonja.Ima pravo.Vjerovatno ovo čita.Otrovni komentari koje šalje bez potrebe su njen alibi za bijeg iz kasabe.Ispašće ugrožena a ne kaže se džaba "ugrožen ko vlah".Nismo joj mi krivi što cijenjenu nije bolje unovčila.Meni ne smeta samo ispada pravo glupa.
Ma da, ovo je poenta. Priprema teren za prelazak u neki S ili H univerzitet a za takvo sto trazi se odredjeni broj objavljenih radova na temu jebemte Sarajevo.
choxnox

#172 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by choxnox »

Hafis wrote:
choxnox wrote:
Hafis wrote:Tko bi vama ugodio.
Ako pišeš o Sarajevu, i ako spomeneš bilo što što je izvan čuvene četiri bogomolje, Kemice i Pimpeka, ćevapa i sarajevske multikulture i antifašizma - najeb'o si ko žuti i doživotni si 'antifašista' (što bi rekao gradonačelnik Skaka).
Nije žena ništa plaho ni izmislila.
I ovdje je ista situacija s migrantima i dijasporom, samo hvala Bogu nemamo tih šiša barova i ne baš nešto mnogo Arapa i njihove djece.
Vi isto ovako mozete otvoriti restoran i u Heliodromu. Mozda vas doticna posjeti i napise o vama koju lijepu rijec.
Nije loša ideja :thumbup: , samo to sad pripada OS BiH. A ima i bazen. Taman bi mogli pool party napraviti :razz: A bolje i to nego da ti nečija dječurlija skače više glave.
Evo, zgrada SDK u Mostaru je bila zatvor za pripadnike HVO-a, i danas je u njoj porezna uprava, a ja ti s pjesmom svake godine u drugom mjesecu odem tamo predavati GPD obrasce.
A zato porezna ne smije juznije od Konjica. Pa ima logike. Mada je jedno zatvor kao sto je zgrada SDK, a drugo je koncentracioni logor za mucenje i prinudni rad kao sto je Heliodrom. Doduse relativizatorima je to isto.
choxnox

#173 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by choxnox »

zrakomlat wrote:

:D

Ne znam kud se ti kreces ali ne možeš proći od harapa i kineza mostarom. Fejiceva i mepas gore posebno. Imaju dva-tri šiša bara, onako manja, ali ne djeluje mi plaho popularno. Ne kontam furku onoga po sarajevu. Ono govno, da prostis, treba zabranit.
Pa zapadna strana, cuj, nece valjda ici na garavu istocnu stranu.
mO k3

#174 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by mO k3 »

Koja je ono strana bolja ?? :mrgreen:
Hafis

#175 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Hafis »

choxnox wrote: A zato porezna ne smije juznije od Konjica. Pa ima logike. Mada je jedno zatvor kao sto je zgrada SDK, a drugo je koncentracioni logor za mucenje i prinudni rad kao sto je Heliodrom. Doduse relativizatorima je to isto.
E jebat ga. Uplatio sam poreza što ga svi vi na ovoj temi nećete za života uplatiti.
Čuj južno od Konjica nema poreza...to su takve gluposti.
Evo i ja jednu sličnu: ne može početi nastava u osnovnim školama sjeverno od Konjica bez obaveznog tekbira, a tko prodaje alkohol u svojoj prodavnici bude mu zaprijećeno smrću.
Hajd' ti sad dokaži da nije tako.
Pa jebo ga, ako već nešto i nekoga ne podnosite, radite to dostojanstveno a ne s nekim glupostima u koje ni sami ne vjerujete..
Locked