E onda ćeš morati pročitati sve Kur'anske ajete, gdje Allah razgovara sa iblisom. Pa ćeš uvidjeti kako mu je Allah dao vremena da nas, ljude, pokuša sve zavesti.Hakiz wrote:Da sam htio tako, tako bih napisao.
Ne može.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
allem_77
#151 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
Hakiz
#152 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ali kakve to ima veze.
Ako odabereš iblisa, znači da je njegov argument bio jači od argumenta boga.
Iblis, Mitrović, svejedno, bilo ko od njih je pobijedio boga.
Sve se to svede na isto.
Bogu onda ostane samo da bude sitne duše i sveti se slanjem u pakao. Kad ne zna da dostojanstveno gubi...
Sve se to svede na isto.
Bogu onda ostane samo da bude sitne duše i sveti se slanjem u pakao. Kad ne zna da dostojanstveno gubi...
- tuzlak1212
#153 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
To što je argument na neku ruku prihvatljiviji ne znači da je istinitijiHakiz wrote:Ali kakve to ima veze.
Sve se to svede na isto.
Ja koliko znam u svijetu i dalje ima vise onih koji vjeruju u boga od onih koji negiraju... Tako da ni Iblis ni Mitrovic nisu pobjedili ideju boga.
-
Hakiz
#154 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Gledam ja po Sarajevu u ljetnim mjesecima Arape koji se naljevaju vinom po našim restoranima.tuzlak1212 wrote:To što je argument na neku ruku prihvatljiviji ne znači da je istinitijiHakiz wrote:Ali kakve to ima veze.
Sve se to svede na isto.
Ja koliko znam u svijetu i dalje ima vise onih koji vjeruju u boga od onih koji negiraju... Tako da ni Iblis ni Mitrovic nisu pobjedili ideju boga.
Pa je pitanje, među tim svim vjernicima koliko ih je "pravih" a koliko ih je uplašeno ne od boga, nego da ih neka vjerska policija u njihovim matičnim državama hapsi, šiba, zatvara, otsijeca im dijelove tijela ili ubija, ili barem zajednica u kojoj se kreću izopći. A to nije samo kod muslimana, znaju i hrišćani biti zeznuti, jedno je biti hrišćanin, recimo katolik u Beču ili Berlinu, sasvim nešto drugo je biti katolik u nekom seocetu u Južnoj Americi i sličnim mjestima. Ne zna se šta je gore, ponašati se suprotno vjerskim propisima u Rijadu ili nekoj kolumbijskoj ili nikaragvanskoj itd zabiti.
-
zijancer
#155 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Gledam ja neki dokumentarac o saudijskoj kraljevskoj porodici, i znate šta
izgleda da je samo Fejsal imao soli u glavi.
https://www.youtube.com/watch?v=wugWtEPgVqA
https://www.youtube.com/watch?v=wugWtEPgVqA
- MarlboroGold
#156 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Što bi rekli... što je tražio to je i dobio. Po defaultu ne može biti ono kakvim ga predstavljaju sa aspekta dobrote upravo zbog naprijed navedenog.Hakiz wrote:Ali kakve to ima veze.
Sve se to svede na isto.
-
exampLe.
#157 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A zar Bog nije mogao unistiti Iblisa kad mu se poceo protiviti?
Zasto covjecanstvo ispasta zato sto je Bog (svemoguci, najveci i najmocniji) dozvolio da mu se neko kofrci?
Zasto covjecanstvo ispasta zato sto je Bog (svemoguci, najveci i najmocniji) dozvolio da mu se neko kofrci?
-
allem_77
#158 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Posmatraj to kao borbu čovjeka sa samim sobom. I borbu sa svojim prohtjevima. Ovaj život je prva i poslednja runda. Oni koji uđu u Džehennem, oni su sami sebe nokautirali.Hakiz wrote:Ali kakve to ima veze.
Sve se to svede na isto.
Zato ako čovjek dozvoli da ga šejtan zavede, a znamo da je šejtan rangiran ispod čovjeka, da li taj čovjek tada zaslužuje nešto drugo, osim Džehennema?
A evo šta će iblis na kraju reći,
"I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." (Kur'an, Ibrahim, 22)
“... a kad se svi u njemu iskupe, tada će običan puk reći o glavešinama svojim: ‘Gospodaru naš, ovi su nas u zabludu odveli, zato im podaj dvostruku patnju u Vatri!’” (El-A‘raf, 38)
Onaj koji je sam sebe nokautirao, traži drugu šansu,
Priželjkivat će i tražiti da se vrate na ovaj svijet kako bi činili dobra djela: Reći će:
“Gospodaru naš, izbavi nas, činit ćemo dobra djela, drugačija od onih koja smo činili”
“A zar vas nismo ostavili da živite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebao razmisliti imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima nema pomoći!” (Fatir, 37)
“Gospodaru naš”, reći će, “naši su prohtjevi bili od nas jači, te smo postali narod zalutali. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.” (El-Mu’minun, 106–107)
-
exampLe.
#159 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jadan onaj John iz New Yorka.
Rodila ga kršćanka, napravio otac kršćanin, odrastao u takvom okruženju, roditelji ga vodili u crkvu, slavili Božić, kupovali mu paketiće, govorili mu da postoji Djed Mraz dok je bio mali.
Čitav život činio dobro, pomagao drugima na sve moguće načine, čuo je za Islam i za Kur'an ali ga nije nikad zanimalo, čak štaviše i mediji ga malo ubili u mozak sa pričom o ISIL-u i Al Qaedi ali opet nije mrzio muslimane nego jednostavno ga Kur'an, Allah i Muhammed nisu nikad interesovali jer je imao svoju vjeru u kojoj je odrastao i po čijim pravilima živi otkad zna za sebe, isto kao i muslimani.
Umro, došao sudnji dan, stao pred Allaha, izvadili mu knjigu njegovih dijela kad puf! Dobrih dijela upisano 0, a skoro sva loša djela su tu (popio pivu, jeo krmetinu, slušao Metallicu, pogledao nekoj MILF-ači u guzove kad je bio srednjoškolac...).
Ka'e John "šta je ljudi ovo, ja čitav život pomagao drugima, bio dobar čovjek, nikome nikad zlo nisam učinio a dobrih dijela nigdje".
Eeeee moj Johne, nisi klanjao, nisi vjerovao da je Allah jedini Bog i da je Muhammed a.s Božiji rob i poslanik nego si vjerovao da je Isus Božiji sin.
Iz tog razloga niti jedno dobro djelo ti nije upisano, aj' ti u džehennem fino da goriš zauvijek, da ti vadimo oči, čupamo zube, režemo udove, prosipamo crijeva, pečemo te na ražnju, kad izgoriš fino ti zamijenimo kožu da opet goriš, hranimo te sa drva Zekkum čiji su plodovi kao šejtanske glave, poljevamo te ključalom vodom, ali...
...Allah, uistinu, prašta i samilostan je. (4:106)
Rodila ga kršćanka, napravio otac kršćanin, odrastao u takvom okruženju, roditelji ga vodili u crkvu, slavili Božić, kupovali mu paketiće, govorili mu da postoji Djed Mraz dok je bio mali.
Čitav život činio dobro, pomagao drugima na sve moguće načine, čuo je za Islam i za Kur'an ali ga nije nikad zanimalo, čak štaviše i mediji ga malo ubili u mozak sa pričom o ISIL-u i Al Qaedi ali opet nije mrzio muslimane nego jednostavno ga Kur'an, Allah i Muhammed nisu nikad interesovali jer je imao svoju vjeru u kojoj je odrastao i po čijim pravilima živi otkad zna za sebe, isto kao i muslimani.
Umro, došao sudnji dan, stao pred Allaha, izvadili mu knjigu njegovih dijela kad puf! Dobrih dijela upisano 0, a skoro sva loša djela su tu (popio pivu, jeo krmetinu, slušao Metallicu, pogledao nekoj MILF-ači u guzove kad je bio srednjoškolac...).
Ka'e John "šta je ljudi ovo, ja čitav život pomagao drugima, bio dobar čovjek, nikome nikad zlo nisam učinio a dobrih dijela nigdje".
Eeeee moj Johne, nisi klanjao, nisi vjerovao da je Allah jedini Bog i da je Muhammed a.s Božiji rob i poslanik nego si vjerovao da je Isus Božiji sin.
Iz tog razloga niti jedno dobro djelo ti nije upisano, aj' ti u džehennem fino da goriš zauvijek, da ti vadimo oči, čupamo zube, režemo udove, prosipamo crijeva, pečemo te na ražnju, kad izgoriš fino ti zamijenimo kožu da opet goriš, hranimo te sa drva Zekkum čiji su plodovi kao šejtanske glave, poljevamo te ključalom vodom, ali...
...Allah, uistinu, prašta i samilostan je. (4:106)
Last edited by exampLe. on 09/07/2019 11:08, edited 5 times in total.
- Dope_Man
#160 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ali na kraju dana.. he loves you
- King Theoden
#161 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne sekiraj se, nema tog insana kojem Allah neće pokazati istinu, a na insanu je hoće li slijediti istu ili pak svoje strasti.
- MarlboroGold
#162 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ostavi Iblisa a zbrise Lutov narod... gdje je tu logika?
- tuzlak1212
#163 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa to je ljudska mana, toga ima svugdje, toga znam i po sebi... Prelazenje granica nije striktno nevjerovanje nego manjak karaktera, jacina strasti... Mozda zbog razlike u godinama drugacije gledamo na to pa ti olako osudjujes a ja naivno halalimHakiz wrote:
Gledam ja po Sarajevu u ljetnim mjesecima Arape koji se naljevaju vinom po našim restoranima.
Pa je pitanje, među tim svim vjernicima koliko ih je "pravih" a koliko ih je uplašeno ne od boga, nego da ih neka vjerska policija u njihovim matičnim državama hapsi, šiba, zatvara, otsijeca im dijelove tijela ili ubija, ili barem zajednica u kojoj se kreću izopći. A to nije samo kod muslimana, znaju i hrišćani biti zeznuti, jedno je biti hrišćanin, recimo katolik u Beču ili Berlinu, sasvim nešto drugo je biti katolik u nekom seocetu u Južnoj Americi i sličnim mjestima. Ne zna se šta je gore, ponašati se suprotno vjerskim propisima u Rijadu ili nekoj kolumbijskoj ili nikaragvanskoj itd zabiti.
Ali dok covjek ne kaze da ne vjeruje nema smisla zbog grijeha ga predstavljat nevjernikom, kad se udje u dubinu tematike skoro sve je grijeh
Naravno ja nisam u ovome korpusu koji Iblisu išta pripisuju, on svoja posla a ja svoja... Nista Iblis nije zasluzan, on je niko i nista, obicna varalica kao bilo koji covjek varalica.
- Dope_Man
#164 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tom logikom dok covjek ne kaze da je lopov nije lopov, dzaba sto ga vidimo svojim ocima kako krade.
Djela definisu covjeka, a ne prazne rijeci. Valjda to svaki dan vidimo na primjeru politicara kao javnih licnosti, da ne ulazimo u privatne primjere.
Djela definisu covjeka, a ne prazne rijeci. Valjda to svaki dan vidimo na primjeru politicara kao javnih licnosti, da ne ulazimo u privatne primjere.
- tuzlak1212
#165 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Po zakonu za koga se dokaze da je lopov, lopov jeDope_Man wrote:Tom logikom dok covjek ne kaze da je lopov nije lopov, dzaba sto ga vidimo svojim ocima kako krade.
U islamskom zakonu, ko vjeruje taj vjeruje, ko cini grijeh a vjeruje taj je vjernik i gresnik, nije ateista zbog grijeha...
To je kao da kazes ko je lopov izgubi drzavljanstvo il tako nesto
- Dope_Man
#166 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Eh sad.. spomenuto je ranije vec i to koliko imas mogucnost odluciti se za isto.. bar u nekim sredinama/drzavama 
-
Hakiz
#167 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zar se vjerniku karakter ne oblikuje u skladu za božijim zapovijedima?tuzlak1212 wrote: Pa to je ljudska mana, toga ima svugdje, toga znam i po sebi... Prelazenje granica nije striktno nevjerovanje nego manjak karaktera, jacina strasti... Mozda zbog razlike u godinama drugacije gledamo na to pa ti olako osudjujes a ja naivno halalim![]()
Hoću reći, ako je i Muhammed rekao "Dajte mi dijete do 7. godine, poslije neka ide gdje hoće" kako je moguće da čovjek rođen u islamskoj atmosferi, podučen o islamu, živeći islam itd, sve do 7. godine pa i poslije ipak odluči da u 17. ili 30. pije alkohol i/ili radi sruge stvari suprotne islamskom učenju? I pored slobodne volje, ako je dijete raslo pod islamskim uticajem, ne može raditi suprotno od islamskih propisa. Naprosto ne bi trebalo imati mehnizam koji mu i uz slobodnu volju omogućava da radi suprotno islamskoj dogmi.
Nešto tu ne štima. Ili nije tačno da se karakter oblikuje u djetinjstvu ili je Allah slabiji od alkohola, seksa, droge itd ili nešto treće.
Ali nešto ne štima.
- tuzlak1212
#168 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kakve nebuloze 
Nekad pomislim da se takmicite ko ce vecu glupost izvalit i pripisat nekoj religiji... Ko pobjedi ostali ga caste u kafani
Nekad pomislim da se takmicite ko ce vecu glupost izvalit i pripisat nekoj religiji... Ko pobjedi ostali ga caste u kafani
-
Hakiz
#169 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kada se postavi pitanje kako to da religija ne može navesti ljude koji se smatraju njenim pripadnicima da poštuju propise te religije, dakle ne propise koje je čovjek izmislio, nego propise za koje pripadnici te religije tvrde da ih je bog, apsolutni vladar postavio, to se proglasi nebulozom.
Zaista je to odgovor koji sve objašnjava.
Zaista je to odgovor koji sve objašnjava.
-
Zizi505
#170 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Možda dijete nije podučavano na ispravan način. Kao da je sve uradjeno samo formalno.Hakiz wrote:Zar se vjerniku karakter ne oblikuje u skladu za božijim zapovijedima?tuzlak1212 wrote: Pa to je ljudska mana, toga ima svugdje, toga znam i po sebi... Prelazenje granica nije striktno nevjerovanje nego manjak karaktera, jacina strasti... Mozda zbog razlike u godinama drugacije gledamo na to pa ti olako osudjujes a ja naivno halalim![]()
Hoću reći, ako je i Muhammed rekao "Dajte mi dijete do 7. godine, poslije neka ide gdje hoće" kako je moguće da čovjek rođen u islamskoj atmosferi, podučen o islamu, živeći islam itd, sve do 7. godine pa i poslije ipak odluči da u 17. ili 30. pije alkohol i/ili radi sruge stvari suprotne islamskom učenju? I pored slobodne volje, ako je dijete raslo pod islamskim uticajem, ne može raditi suprotno od islamskih propisa. Naprosto ne bi trebalo imati mehnizam koji mu i uz slobodnu volju omogućava da radi suprotno islamskoj dogmi.
Nešto tu ne štima. Ili nije tačno da se karakter oblikuje u djetinjstvu ili je Allah slabiji od alkohola, seksa, droge itd ili nešto treće.
Ali nešto ne štima.
Može biti da ta djeca nisu imala baš dobre odnose s roditeljima koji su ih islamu podučavali, ili nisu dobili dovoljno ljubavi od njih, pa je možda došlo do želje udaljivanja od njih ili odbacivanja roditelja, a time i njihovih vrijednosnih sistema, u ovom slučaju islama.
A s druge strane smo čini mi se programirani da na ovom svijetu činimo grijehe, koji su dio našeg procesa spoznavanja i približavanja Bogu.
Nekako ja to sada tako razumijem...možda sam u krivu, a možda upravu
- MarlboroGold
#171 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ili jednostano djeca nisu htjela bubati napamet fatihu i ostalo, a na pitanja šta, kako i zašto nisu dobijali (adekvatne) odgovore.
-
Zizi505
#172 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Moguće, meni taj način koji si naveo predstavlja formalno podučavanje, koje je odbojno, jer je i odnos s takvom osobom nekako hladan i time sadžaj koji se prezentuje djetetu je odbojan.MarlboroGold wrote:Ili jednostano djeca nisu htjela bubati napamet fatihu i ostalo, a na pitanja šta, kako i zašto nisu dobijali (adekvatne) odgovore.
-
allem_77
#173 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U ovoj suri je pojašnjen jedan veliki osnov islama, a to je obaveznost prihvaćanja svih odredbi Šerijata, čak i slučaju kada mudrost nekog propisa ne možemo dokučiti i kada ga većina svijeta ne razumije, jer pojedine odredbe ni jedan čovjek ne može shvatiti, kao npr. kader – Allahovo određenje. Ovo pravilo se posebno lijepo vidi u prva dva slučaja, tj. bušenju lađe i ubistvu djeteta, čiji pojavni oblik je zlo, ali iza njega se krije čisto dobro velike mudrosti koja nije bila dostupna stvorenjima, pa tek kada im je Uzvišeni Allah pojasnio shvatili su da je to dobro. Zbog toga je Hidr rekao: Ja to nisam uradio po svom nahođenju – tj. uradio sam to po Allahovom naređenju. (Muslim).zizi505 wrote:Možda dijete nije podučavano na ispravan način. Kao da je sve uradjeno samo formalno.Hakiz wrote:Zar se vjerniku karakter ne oblikuje u skladu za božijim zapovijedima?tuzlak1212 wrote: Pa to je ljudska mana, toga ima svugdje, toga znam i po sebi... Prelazenje granica nije striktno nevjerovanje nego manjak karaktera, jacina strasti... Mozda zbog razlike u godinama drugacije gledamo na to pa ti olako osudjujes a ja naivno halalim![]()
Ali nešto ne štima.
Može biti da ta djeca nisu imala baš dobre odnose s roditeljima koji su ih islamu podučavali, ili nisu dobili dovoljno ljubavi od njih, pa je možda došlo do želje udaljivanja od njih ili odbacivanja roditelja, a time i njihovih vrijednosnih sistema, u ovom slučaju islama.
A s druge strane smo čini mi se programirani da na ovom svijetu činimo grijehe, koji su dio našeg procesa spoznavanja i približavanja Bogu.
Nekako ja to sada tako razumijem...možda sam u krivu, a možda upravu
http://www.islam.ba/Kuran/sura-18.html
Možda se odgovor nalazi u ajetima ( 60 - 82)
- zagortenej
#174 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Čak i u slučaju kad Hidr ubija dijete, a Musa mu prigovara jer je ubio nedužni dijete.I kad sretoše jednog dječaka pa ga onaj ubi, Musa reče: 'Što ubi dijete bezgrješno, koje nije nikoga ubilo! Učinio si, zaista, nešto vrlo ružno!' 'Ne rekoh li ja tebi' - reče onaj - 'da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?'
...
..što se onoga dječaka tiče - roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, mjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg;
Da li je možda iz tog ajeta izvedeno neko šerijatsko pravilo da je dozvoljeno ubiti dijete ako se posumnja da će ono kad odraste praviti probleme svojim roditeljima?
-
allem_77
#175 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne!zagortenej wrote:Čak i u slučaju kad Hidr ubija dijete, a Musa mu prigovara jer je ubio nedužni dijete.I kad sretoše jednog dječaka pa ga onaj ubi, Musa reče: 'Što ubi dijete bezgrješno, koje nije nikoga ubilo! Učinio si, zaista, nešto vrlo ružno!' 'Ne rekoh li ja tebi' - reče onaj - 'da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?'
...
..što se onoga dječaka tiče - roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, mjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg;
Da li je možda iz tog ajeta izvedeno neko šerijatsko pravilo da je dozvoljeno ubiti dijete ako se posumnja da će ono kad odraste praviti probleme svojim roditeljima?
Zbog toga je Hidr rekao: Ja to nisam uradio po svom nahođenju