Katedrala Notre Dame u plamenu
-
zijancer
#152 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
mislim da nije urušenokaranana wrote:meni ovo izgleda kao uruseno. sve sto ce ostati su zidovi sa strana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#153 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Struktura opstaje 
- insomnia78
#154 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Potkrovlje, nosaci krova i galerije je u stvari lavirint drvenih gredaMaraschino wrote:Prilikom takvih renoviranja uz skelu ide i ona zastitna folija koju je vjerovatno vatra zahvatila. Cigla ne gori.insomnia78 wrote:Jeste. Pozar je i najvjerovatnije poceo na tom dijelu

Ne nora znaciti da su radili samo s vanjske strane

- insomnia78
#155 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Urusene su dvije trecine krovazijancer wrote:mislim da nije urušenokaranana wrote:meni ovo izgleda kao uruseno. sve sto ce ostati su zidovi sa strana.
- Porodice Foht
#156 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
@insomnia, kakvo bolan nosanje i iznosenje! Vidis ti kijameta i vatre! Citam eng.izvore, “treasure house” je netaknut!
To je vjerovatno pod zemljom i bunkerisano!
- annoy
#157 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Kakva steta! Uzasni prizori
Toliko ljepote i povijesti...ode
Toliko ljepote i povijesti...ode
-
Nivelacija
#158 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Roof has collapsed
- Krokodajl
#159 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Veliki gubitak za kulturu, umjetnost a posebno za katolike.
Osjećam kao da je i dijelić mene pao sa onim tornjem u užarenu konstrukciju, a mogu tek zamisliti kako je Parižanima koji su se svakodnevno budili uz pogled na nešto što je oduvijek bilo simbol Pariza, mnogo prije ajfelovog čelika, mnogo prije bilo čega.
Drago mi je da je glavna konstrukcija ipak spašena, ali nesaglediva šteta u unutrašnjosti, neke stvari su spašene koliko vidim a i većina statua sa vanjske fasade je spašena jer su sklonjene prije rekonstrukcije.
Ostaje žal što vjerovatno ja svoga života neću dočekati da ponovo zasja u punom sjaju.
Mnogo smo simbola u Bosni izgubili i ako iko zna kako je Parižanima i Francuzima onda smo to mi.
Velika tragedija, ogromna.
Osjećam kao da je i dijelić mene pao sa onim tornjem u užarenu konstrukciju, a mogu tek zamisliti kako je Parižanima koji su se svakodnevno budili uz pogled na nešto što je oduvijek bilo simbol Pariza, mnogo prije ajfelovog čelika, mnogo prije bilo čega.
Drago mi je da je glavna konstrukcija ipak spašena, ali nesaglediva šteta u unutrašnjosti, neke stvari su spašene koliko vidim a i većina statua sa vanjske fasade je spašena jer su sklonjene prije rekonstrukcije.
Ostaje žal što vjerovatno ja svoga života neću dočekati da ponovo zasja u punom sjaju.
Mnogo smo simbola u Bosni izgubili i ako iko zna kako je Parižanima i Francuzima onda smo to mi.
Velika tragedija, ogromna.
- insomnia78
#160 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Znas da skoro citavo vrijeme ljudi gase i iznutra?Porodice Foht wrote:@insomnia, kakvo bolan nosanje i iznosenje! Vidis ti kijameta i vatre! Citam eng.izvore, “treasure house” je netaknut!
Sta mislis da sve relikvije drze u sefu?

- Čitalac
#161 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
I pre ovog požara, katedrala je bila ozbiljno ugrožena, pa je čudo kako se nije urušila ove noći. Procena stručnjaka je bila da će se, bez kompletne rekonstrukcije, građevina srušiti sama od sebe u narednih deset godina. Inače, za manje radove na katedrali, francuska vlada svake godine izdvaja oko 4 miliona EUR, dok je za kompletnu rekonstrukciju neophodno 150 miliona EUR. Naravno, nakon ovog požara troškovi će biti veći, ali je na svu sreću struktura preživela.
- Porodice Foht
#162 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Da. Mislim na najvece relikvije od vrijednosti kao sto su tu ekseri kojim je razapet Isus, i trnov vijenac (thorns)!insomnia78 wrote:Znas da skoro citavo vrijeme ljudi gase i iznutra?Porodice Foht wrote:@insomnia, kakvo bolan nosanje i iznosenje! Vidis ti kijameta i vatre! Citam eng.izvore, “treasure house” je netaknut!
- alibaba_i_30_godina
#164 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Zar se takve relikvije nalaze u ovoj katedrali? Nisam imao priliku da posjetim, neizmjerno mi je žao.Porodice Foht wrote:Da. Mislim na najvece relikvije od vrijednosti kao sto su tu ekseri kojim je razapet Isus, i trnov vijenac (thorns)!insomnia78 wrote:Znas da skoro citavo vrijeme ljudi gase i iznutra?Porodice Foht wrote:@insomnia, kakvo bolan nosanje i iznosenje! Vidis ti kijameta i vatre! Citam eng.izvore, “treasure house” je netaknut!
Nadam se da gašenjem požara u unutrašnjosti neće dodatno uništiti dragocjenosti.
- Porodice Foht
#166 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Pa to rekao glavni svecenik Notr Dama! Ti pratis vatru a ja izvore ozbiljnih medija!insomnia78 wrote:Non
- alibaba_i_30_godina
#167 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Evo na CNN-u konstantno pokrivaju. Izgleda još uvijek gori, vidi se vatra. 
Last edited by alibaba_i_30_godina on 15/04/2019 23:48, edited 2 times in total.
- insomnia78
#168 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Dobro. Sve petPorodice Foht wrote:Pa to rekao glavni svecenik Notr Dama! Ti pratis vatru a ja izvore ozbiljnih medija!insomnia78 wrote:Non
- insomnia78
#169 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Gori jasta. Gorice jos najmanje par satialibaba_i_30_godina wrote:Evo na CNN-u konstantno pokrivaju.
-
Suzie Q
#170 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Certificirane relikvije križa na kojem je Krist razapet se nalaze jedna u Sarajevu na bogosloviji a druga u Žepču. Ima i drugih ali ovu spomenuh jer dio kriza cuvaju i u Notre Dame.kamberovica polje wrote:Navodnih relikvija iz "svete zemlje" ima u svakom trećem samostanu i u svakoj drugoj staroj crkvi na svijetu... Nego, o kojim relikivijama i o kojim crkvama u BiH se radi? Baš me zanima pošto ovo nikad nisam čuo.Suzie Q wrote:Jbo majku ono i ciglama krvna zrnca broji![]()
Plakao je svijet i za Palmirom ako niste upratili, tocno me strah uhvati kad vidim kakvi ljudi žive oko mene.
Polako sve sto vrijedi nestaje na ovom svijetu, i materijalno i duhovno.
Kad se vec spominju relikvije, dvije relikvije Kristova križa se nalaze i u BiH, cisto informativno.
- eltroxin
#172 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Evo i razlog sto je izgorila, Bozija kazna!

-
Seyfo
#173 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Srbi i pravdu dijele. Navikli smo. Btw, kao i most kod Genove, svi odavno upozoravali da ce se srusit. Balkanizirali se.
- Krokodajl
#174 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
Dobro jedno je srušiti drugo je izgoriti, rekonstrukciju su počeli, ali ovde nije bilo nikakve zaštite od požara izgleda ?Seyfo wrote:Srbi i pravdu dijele. Navikli smo. Btw, kao i most kod Genove, svi odavno upozoravali da ce se srusit. Balkanizirali se.
Vatru primjetili tek kada je pravo zahvatilo, ništa detektori p materine...
- Connaisseur Karlin
#175 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu
certiirane relivije za turizam , ali ne od strane ozbiljnih istrazivanja i naucnih izvoraSuzie Q wrote:Certificirane relikvije križa na kojem je Krist razapet se nalaze jedna u Sarajevu na bogosloviji a druga u Žepču. Ima i drugih ali ovu spomenuh jer dio kriza cuvaju i u Notre Dame.kamberovica polje wrote: Navodnih relikvija iz "svete zemlje" ima u svakom trećem samostanu i u svakoj drugoj staroj crkvi na svijetu... Nego, o kojim relikivijama i o kojim crkvama u BiH se radi? Baš me zanima pošto ovo nikad nisam čuo.