Identitet Bosnjaka

Post Reply
Dozer

#151 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Nasi ljudi su skloni krajnostima. Il si komunjara il islamista. To boldirano je opceponata istina - ali mnogi iz revolta ili ciste gluposti odu u drugu krajnost. Proci ce jos decenija dok standardi, zablude, stereotipi iz YU ne ispare. Prelazak iz jednog politickog sistema u drugi ne podrazumjeva obavezno i novi sistem vrijednosti u glavama ljudi. Imali smo taj nesretni biljeg u proslom vijeku da smo otpadnici, strana vjera i kultura, najveci primitivci,... i dosta toga je i ostalo. Jos uvijek mnogi dokazuju da su moderni, emancipovani tako sto ce se sto vise ogradivati od Islama. Bosanac vs Bosnjak nije nista drugo no nastavak Jugosloven vs Musliman. U prijevodu intelektualac vs papak. Imati muslimansko ime samo po sebi je nekada znacilo da si dio necega sto je vise zaguljeno, primitivno,.... polupismeni mahalac sto radi u fabrici na traci. Uz sliku, image,... intelektualca je uvijek prije islo neko ime poput Goran, Dragan, Zeljko, Ivan,.... a ne Meho, Ramiz,... uz sta je vise isao image prostodusnog zabavljaca/jebaca/glupana/pjevaca,.... i to je nazalost ostalo pa imamo fenomen zvan fgr.

Reakcija na to je nerjetko bjezanija u drugu krajnost,... pa se iz revolta otislo u jos veci papanluk, vjersko busanje u reziji SDA, tradicionalizam, konzervativizam,.... gdje je valjda poenta prihvatiti svoj primitivizam i biti ponosan na to.

Identitet jednog naroda prave intelektualci, kulturna i politicka elita koja fura nesto sto poslije prihvataju drugi slojevi drustva. Historijski je uvijek tako islo,.. svaki novi sistem vrijednosti je poceo od elite pa nanize. Prestanak YU je donio SDA gdje se zaobisao taj prirodni tok stvari i poceo po mahalama i selima vrbovati i stvarati novi sistem vrijednosti. Intelektualci, elita,... ostali u vakumu - previse kjafirska, dupeluzacka, komunjarska,..... za SDA i novi poredak,.... a druge alternative nema jer stari poredak je nepovratno otisao a sami nisu u prilici da budu okosnica novih vrijednosti. Stvara se veca mrznja i veci jaz.

Rezultat je da ne postoji neki definisan, opceprihvacen, jasan,... bosnjacki identitet. Imamo dvije suceljene krajnosti i stereotipe. Bosnjak se opravdava jednima da nije islamista, SDA, zaguljeni tradicionalista, sovinista,.. ... a drugima da nije uvlakac u dupe zapadu, folirant, kompleksas koji se stidi,.... itd. Fgr je u drustvu manji problem - veci je problem imati i gurati Bosnjastvo koje je suprotstavljeno SDA normama tako da je trenutno najveca prepreka stvaranju normalnog bosnjackog identiteta upravo neukost i zaguljenost SDA fanova kojima moras prvo oduzeti tapiju i barjak.
Da se ti i ja konacno slozimo oko necega. Ovo ti potpisujem (sve osim FGR, jer to je termin koji je upravo SDA smislila i koristi kako bi degradirala stvarnu finu gradsku raju. Zna se na sta se misli pod ovim), jer upravo ovo isto i ja pricam.

Jeste, cinjenica je da su Srbi i Hrvati u Jugi na svaki nacin pokusavali minimizirati Muslimane (Bosnjake), degradirati ih, omalovaziti, nametnuti im nekakve atribute glupih, neposobnih, zaguljenih, zatucanih, itd..
Mnogi to sigurno ne znaju, ali vecina viceva od Muji, Sulji i Fati je zapravo potekla iz centra DB-a u Beogradu, gdje je postojalo odjeljenje za smisljanje tih stvari. Vjerovali ili ne. I to ne samo za Bosance - Muslimane, nego i za Makedonce, Crnogorce, Albance...
Pored ovoga, ciljano se islo i na glorificiranje tzv. mijesanih brakova, a mijesanih na bazi religije/vjere (meni licno je ovo totalna glupost, jer ne smatram da je necije mentalno ubjedjenje i vjerovanje u rangu neke opipljive, fizicke razlike, pa samim tim mi je pojam "mijesani brak" na bazi razlika u vjeri imbecilan konstrukt), pri cemu su, opet Srbi i Hrvati, pokusavali Muslimane vratiti "korijenima".

Naravno, ovo je bila jedna totalno promasena ideja, a i politika, protkana vec poslovicnim veliko-HR i SRB mitomanijama kojima su pokusavali svojatati Bosnu na bazi "vjekovne hrvatske i/ili srpske zemlje" (sto je, naravno, nonsense), jer do momenta otpocinjanja ovih nastojanja M(m)uslimani su ovdje bili vec 500 godina, i totalno je iracionalno bilo ocekivati da ce tek tako nestati i asimilirati se u Srbe (pravoslavce) i Hrvate (katolike). Da ne pricamo sad o njihovim mitomanijama koje su takodjer budalastine, jer u to vrijeme, na koje se oni, kao, pozivaju, u Bosni je postojala bosanska crkva, koja nije bila bas ni katolicka, a ni pravoslavna u smislu kakve su bile u HR ili SRB.

Ali, da je SDA sve ovo takodjer stravicno trivijalizirala i svela na malogradjanski, usko-sicarski, polupismeni i nepismeni nivo - to je cinjenica.
I koliko god se neko ovdje upinjao da prikaze Bosnjake i Bosance (i Hercegovce) kao jedno te isto - to nece nikada uspjeti, jer to naprosto nije jedno te isto. Bosanac (i Hercegovac) je nacionalna kategorija, koja je po klasifikaciji iznad Bosnjaka, Srbina i Hrvata (u BiH), sto su etnicke/narodne kategorije.
Naciju (drzavnu) ne cine nacije, nego upravo etnije/narodi. Ali, mi ovdje imamo situaciju da, pored BH Srba i Hrvata, vlastitu nacionalnost negiraju cak i Bosnjaci, koji se, kao, zaklinju u BiH... Paradoks, zar ne...
Dozer

#152 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

pero72 wrote:Bošnjaka ne identificira ni islam, ni bosanski duh ni kamara drugih budalaštinja koje su nabrojane ranije, mada jesu neki elementi...

glavno što ga jasno identificira je PREZIME i ime, pa tako IBRAHIMOVIĆ Zlatan ili SALIHAMIDŽIĆ kao i njihova djeca sa istim prezimenom će uvjek biti prepoznati kao Bošnjaci, NE kao Bosanci, jer je Bosanac i BARBAREZ Sergej, MISIMOVIĆ itd., nego baš kao Bošnjak bez obzira imao on državljanstvo i pasoš Švedske, Njemačke, odselio na Mars... praktikovao islam ili bio nevjernik koji pije alkohol ili dere slaninu....
Ibrahimovići, Salihamidžići... će generacijama biti prepoznavani kao Bošnjaci i od strane šveđana, njemaca, marsovaca, srba, hrvata, rusa, arapa...

i prosrpski separatisti 92 na Grbavici nisu znali da li neko praktikuje islam ili jede slaninu i pije alkohol a čega je uveliko bilo tada među Bošnjacima, nego imali spisak sa PREZIMENIMA i imenima i nikad se nisu zajebali u IDENTIFICIRANJU onoga koga treba ubiti ili smjestiti u logor
elem, neka se ne brinu ovi dušebrižnici, prosrpski i hrvatski separatisti bez dvojbe lako IDENTIFICIRAJU Bošnjake pa i ovi što još ne znaju ko su i šta su, ne brinite, saznat ćete od ovih što sam ih spomenuo
Dzaba si se registrovao... Nigdje nisu prepoznati kao Bosnjaci, osim na prostoru Ex YU, a cak i ovdje ce ih svako u drugim bivsim republikama, danas drzavama, prije nazvati Bosancima, nego Bosnjacima. Vani ih niko ziv nece nazvati, niti ih naziva Bosnjacima, nego samo Bosancima. To "Bosnjak" je poznato samo ovdje ba, i nigdje vise. Ne nafuravajte se bez veze. Jedina priznata nacionalnost BH gradjana je Bosanskohercegovacka, ili skraceno Bosanska.
BH etnije (Bosnjaci, Srbi, Hrvati) nigdje nisu priznate kao nacije, iako se ovdje i jedni i drugi i treci polomise da se tako nazivaju. E, to, kada neka etnija zeli da postane nacija, naziva se - etno-nacionalizam.
_lepi_

#153 Re: Identitet Bosnjaka

Post by _lepi_ »

Dozer wrote:
pero72 wrote:Bošnjaka ne identificira ni islam, ni bosanski duh ni kamara drugih budalaštinja koje su nabrojane ranije, mada jesu neki elementi...

glavno što ga jasno identificira je PREZIME i ime, pa tako IBRAHIMOVIĆ Zlatan ili SALIHAMIDŽIĆ kao i njihova djeca sa istim prezimenom će uvjek biti prepoznati kao Bošnjaci, NE kao Bosanci, jer je Bosanac i BARBAREZ Sergej, MISIMOVIĆ itd., nego baš kao Bošnjak bez obzira imao on državljanstvo i pasoš Švedske, Njemačke, odselio na Mars... praktikovao islam ili bio nevjernik koji pije alkohol ili dere slaninu....
Ibrahimovići, Salihamidžići... će generacijama biti prepoznavani kao Bošnjaci i od strane šveđana, njemaca, marsovaca, srba, hrvata, rusa, arapa...

i prosrpski separatisti 92 na Grbavici nisu znali da li neko praktikuje islam ili jede slaninu i pije alkohol a čega je uveliko bilo tada među Bošnjacima, nego imali spisak sa PREZIMENIMA i imenima i nikad se nisu zajebali u IDENTIFICIRANJU onoga koga treba ubiti ili smjestiti u logor
elem, neka se ne brinu ovi dušebrižnici, prosrpski i hrvatski separatisti bez dvojbe lako IDENTIFICIRAJU Bošnjake pa i ovi što još ne znaju ko su i šta su, ne brinite, saznat ćete od ovih što sam ih spomenuo
Dzaba si se registrovao... Nigdje nisu prepoznati kao Bosnjaci, osim na prostoru Ex YU, a cak i ovdje ce ih svako u drugim bivsim republikama, danas drzavama, prije nazvati Bosancima, nego Bosnjacima. Vani ih niko ziv nece nazvati, niti ih naziva Bosnjacima, nego samo Bosancima. To "Bosnjak" je poznato samo ovdje ba, i nigdje vise. Ne nafuravajte se bez veze. Jedina priznata nacionalnost BH gradjana je Bosanskohercegovacka, ili skraceno Bosanska.
BH etnije (Bosnjaci, Srbi, Hrvati) nigdje nisu priznate kao nacije, iako se ovdje i jedni i drugi i treci polomise da se tako nazivaju. E, to, kada neka etnija zeli da postane nacija, naziva se - etno-nacionalizam.
u turskoj recimo, jesu prepoznati kao Bošnjaci, odatle i potiče naziv Bošnjak u stvari.
insomnia78

#154 Re: Identitet Bosnjaka

Post by insomnia78 »

Dozer wrote:

Pa nije bas da nece. Na fr se kaze bosniaq.
Haris.ba

#155 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Haris.ba »

Ima Bošnjak i na engleskom. I na arapskom. I razumiju stranci.

Helem, vidi ovoga brata. Vidi mu imena. :D

Evo, da ne bude zabune:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lotfi_Bouchnak

P.S.
Treba ga pitati je li Hrvat. Jer Bošnjak je hrvatsko prezime. :run:
pero72

#156 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

Dozer wrote:

kvaka koju ti ne kontaš je da se u inostranstvu kad se kaže Bosanac misli na Bošnjaka
za mene to i jeste sinonim
pogotovo što se nijedan bosanski srbin ili hrvat ni u inostranstvu ni kod kuće ne želi identifikovati kao Bosanac, ili veoma rijetki slučajevi, opet ili u mješanim brakovima ili djeca iz takvih, pa termin Bosanac opet ostaje isključivo za Bošnjake
prema tome džaba si se i ti našo pametovat
pero72

#157 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

čista sreća današnjih Albanaca što nemaju u susjedstvu zemlje slična jezika i porijekla pa da svojataju onih 10% pravoslavnih i katoličkih Albanaca da ih ubjeđuju da su nekandruga nacija a ne kao i Albanci muslimani kojih je 90%
i da ih ubjeđuju da su nastali dolaskom turaka i da samo zato što nose musljmanska imena i prezimena "nemaju" ništa sa predturskim Albancina i ilirskim Albancina koji su kao Iliri uz Bošnjake najstariji ilirkski narod
današnji Bošnjaci su potomci slavnog Batona koji se usprotivio moćnom rimskom carstvu i ništa nemaju sa došljama Slavenima, sprskim i hrvatskim plemenom, barbarima koji na Balkan dođoše tek u 7.vijeku i to hrvatsko pleme u zaleđe Velebita a srpsko u područje današnjeg Sanđaka, dok su unto vrijeme Boßnje mirno pecale uz rijeku Bosnu uglavnom zaštićeni vjekovima bosanskim planinama i brdima od najezdi raznih barbara, pa i taj put od Slavena
breuer

#158 Re: Identitet Bosnjaka

Post by breuer »

tačno, nemamo ništa osim što pričamo slavenskim jezikom :D
Dozer

#159 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

pero72 wrote: kvaka koju ti ne kontaš je da se u inostranstvu kad se kaže Bosanac misli na Bošnjaka
pogotovo što se nijedan bosanski srbin ili hrvat ni u inostranstvu ni kod kuće ne želi identifikovati kao Bosanac, ili veoma rijetki slučajevi, opet ili u mješanim brakovima ili djeca iz takvih, pa termin Bosanac opet ostaje isključivo za Bošnjake
Ne znam gdje si ti vani, ali ja gdje god sam bio, a bio sam u poprilicno zemalja i imam raje takodjer u poprilicno zemalja - nigdje niti sam cuo ovo sto ti tvrdis, niti mi ljudi kazu da je ovo ovako kako ti tvrdis.

To sto ti tako mislis, ne znaci da to jeste tako. Kad se kaze "Bosanac" misli se na nekoga iz Bosne (i Hercegovine), a kad se kaze "Bosnjak", stranci te obicno gledaju s upitnikom iznad glave jer nemaju pojma sta je "Bosnjak", ali nekom logikom to povezu s Bosnom iako im je i dalje nejasno. Onda im se mora pojasniti da se radi o bosanskim muslimanima, a na kraju se sve svede na Bosanac, tj. "Bosnian" :D

Vrlo slicno je i s Hrvatima i Srbima iz BiH vani. Dzaba oni govore da su Hrvati i Srbi, jer cim kazu odakle su, stranac kaze: "Aha, Bosnian" :lol: :lol:
Point.

#160 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

Ništa onda, pošto stranci ne prepoznaju naziv Bošnjak, bićemo samo Bosanci. Da Hans, Sven i Greta ne napinju mozak bezveze.
Dozer

#161 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Uopste se ne radi o njima, nego upravo o Bosnjacima, ali i BH Srbima i Hrvatima.
Ljudi ovdje nikako da skontaju da cijeli svijet vec 2 vijeka funkcionise po principu drzava-nacija, a samo je ovdje ostalo zatucano etnija-nacija. Civilizovani svijet je to odavno prevazisao, i zaboravio.

Ali, zato je taj svijet "civlizovani svijet", i masa ljudi odavde ode u taj svijet, a mi smo.... sta tacno...? Cemu tezimo? Srednjem vijeku...? Feudalizmu? Plemenima u pecinama...?

Zapitaj se - koliko ti etnickih grupa "prepoznajes" recimo u Spaniji..? Znas li uopste koliko ih ima tamo i kako se zovu, domicilnih, a sve tvore spansku naciju? I pripadnik svake ce i reci da je nacionalno SPanac, a i biti prepoznat kao Spanac izvan Spanije. Interno ce svaki za sebe reci i kojoj etniji pripada, ali ni jedan nece reci da se nacionalno naziva u skladu s etnickim nazivom.

Ta budalastina postoji samo ovdje.
Haris.ba

#162 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Haris.ba »

Dozer wrote:Uopste se ne radi o njima, nego upravo o Bosnjacima, ali i BH Srbima i Hrvatima.
Ljudi ovdje nikako da skontaju da cijeli svijet vec 2 vijeka funkcionise po principu drzava-nacija, a samo je ovdje ostalo zatucano etnija-nacija. Civilizovani svijet je to odavno prevazisao, i zaboravio.

Ali, zato je taj svijet "civlizovani svijet", i masa ljudi odavde ode u taj svijet, a mi smo.... sta tacno...? Cemu tezimo? Srednjem vijeku...?
Zapadni svijet djelimično tako funkcioniše. I tamo ima izuzetaka. Pa onda kreneš i vidiš Švicarsku, Belgiju, Španiju, Veliku Britaniju...

Stvar je, kako da uvijeno kažem - općeg obrazovanja. Koliko si otvoren da prihvaćaš informacije. Ne mora iskustvo svih naroda ili nacija biti isto, niti svi moraju imati istu formulu.

Da ne idem dalje (gdje bi trebali biti valjda necivilizirani?). Recimo Pakistan je zanimljiv. Iran je zanimljiv. On je čak mijenjao naziv države. Da o Siriji ne pričamo.

Hoćemo malo o Izraelu? Ako ćemo o civilizovanom svijetu i da je civilizovani svijet zaboravio etniju.
Dozer

#163 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Porediti zapadni svijet i Bliski istok, malo je... khm... Indija, Pakistan, mislim...daj...
Izrael ni ne smatram civilizovanim svijetom, niti to jeste.
Last edited by Dozer on 03/04/2019 12:44, edited 1 time in total.
pero72

#164 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

Dozer wrote:
pero72 wrote: kvaka koju ti ne kontaš je da se u inostranstvu kad se kaže Bosanac misli na Bošnjaka
Ne znam gdje si ti vani, ali ja gdje god sam bio, a bio sam u poprilicno zemalja i imam raje takodjer u poprilicno zemalja - nigdje niti sam cuo ovo sto ti tvrdis, niti mi ljudi kazu da je ovo ovako kako ti tvrdis.

To sto ti tako mislis, ne znaci da to jeste tako. Kad se kaze "Bosanac" misli se na nekoga iz Bosne (i Hercegovine), a kad se kaze "Bosnjak", stranci te obicno gledaju s upitnikom iznad glave jer nemaju pojma sta je "Bosnjak", ali nekom logikom to povezu s Bosnom iako im je i dalje nejasno. Onda im se mora pojasniti da se radi o bosanskim muslimanima, a na kraju se sve svede na Bosanac, tj. "Bosnian" :D

Vrlo slicno je i s Hrvatima i Srbima iz BiH vani. Dzaba oni govore da su Hrvati i Srbi, jer cim kazu odakle su, stranac kaze: "Aha, Bosnian" :lol: :lol:
švabi moraš objašnjavat da je Hasan Salihamidžić Bošnjak tako što će mu ipqk prvo reći da je musliman
reci da se zajebaješ

da ne govorim da Salih uopšte ne mora biti vjernik, pa time ni musliman
imam igrom slučaja rođaka u Njemačkoj koji dere krmetinu, roka pive, ne ide u džamiju...
veze s islamom nema
al ga "izdaje" prezime !!
pa bi tvoj glupi fo propo, jer švabi ne bi mogo reć za mog rođu da je musliman
ali ga Švabo i drugi tamo jugosi jasno identificiraju kao Bošnjaka po PREZIMENU i jasno ga razlikuju i od srbina i hrvata makar ovi bili i iz Bosne
pero72

#165 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

Naser Orić
Naser Keljmendi
Naser Davatoglu

žiku, svi su msulimani, pa tvoje budalaštinje o vjeri ništa ne znače, švabo bi se sjebo, jer sva trojica su muslimani !! pa tvoje objašnjavanje da je neko musliman ne pije vode
ali jasno čak i među njima znaš ko je tu ko po PREZIMENU koje je glavna identifikacija !!!

kapiš?
Last edited by pero72 on 03/04/2019 12:47, edited 1 time in total.
Dozer

#166 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

pero72 wrote: švabi moraš objašnjavat da je Hasan Salihamidžić Bošnjak tako što će mu ipqk prvo reći da je musliman
reci da se zajebaješ
Ne moras mu objasnjavati da je Bosnjak jer ga Svabo vidi kao Bosanca. :D
da ne govorim da Salih uopšte ne mora biti vjernik, pa time ni musliman
Bar nesto tacno...
imam igrom slučaja rođaka u Njemačkoj koji dere krmetinu, roka pive, ne ide u džamiju...
veze s islamom nema
al ga "izdaje" prezime !!
Primijetis li ikakvu glupost u ovome sto si napisao? Otkad prezime diktira bilo sta po pitanju etnije, nacije ili vjere? :D
pa bi tvoj glupi fo propo, jer švabi ne bi mogo reć za mog rođu da je musliman
NIje to nikakav "fol", nego cinjenicno stanje.
ali ga Švabo i drugi tamo jugosi jasno identificiraju kao Bošnjaka po PREZIMENU i jasno ga razlikuju i od srbina i hrvata makar ovi bili i iz Bosne
:-)
Dozer

#167 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

pero72 wrote:Naser Orić
Naser Keljmendi
Naser Davatoglu

žiku, svi su msulimani, pa tvoje budalaštinje o vjeri ništa ne znače, švabo bi se sjebo, jer sva trojica su muslimani !! pa tvoje objašnjavanje da je neko musliman ne pije vode
ali jasno čak i među njima znaš ko je tu ko po PREZIMENU koje je glavna identifikacija !!!

kapiš?
A mozda nijedan nije musliman. Moze jedan biti musliman, drugi katolik, treci ateista. Kapis? :lol:
Ili su po tebi sva trojica Bosnjaci? :lol: :lol:
pemanapemani

#168 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pemanapemani »

Šta bi Njemac rekao kada bi mu se pojavili

Franjo Šarčević
Abdulah Šarčević
Aleksandar Šarčević

ili

Muhamed Filipović
Ante Filipović
Jovan Filipović

ili ...

Sjebo bi se Njemac od dilema i trilema, a taman počeo Abdulahu Šarčeviću objašnjavati kako on nije Njemac, nego Bavarac.
pero72

#169 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

[/quote]
Dozer wrote:
pero72 wrote: švabi moraš objašnjavat da je Hasan Salihamidžić Bošnjak tako što će mu ipqk prvo reći da je musliman
reci da se zajebaješ
Ne moras mu objasnjavati da je Bosnjak jer ga Svabo vidi kao Bosanca. :D
ej, po čemu?
jer si mu ti reko da je musliman
pa muslimani su i Naser Keljmendi i Naser Davatoglu

a Franjo i Radovan iz Bosne
kako njih vidi
čisto sumnjam kao Bosance

pa se svodi na ono što ti cijelo vrijeme govorim al slabo kontaš da se pod Bosancem podrazmjeva Bošnjak i da je to praktično sinonim
al ne ide to tebi
Dozer wrote:
pero72 wrote:Naser Orić
Naser Keljmendi
Naser Davatoglu

kapiš?
A mozda nijedan nije musliman. Moze jedan biti musliman, drugi katolik, treci ateista. Kapis? :lol:
Ili su po tebi sva trojica Bosnjaci? :lol: :lol:
aha, znači kad nemaš nikakvih protuargumenata onda počneš valjat gluposti i budalaštinje, al nema veze opet ću te sjebat

super, nisu uopšte vjernici i nisu muslimani, različite su vjere
ko je koje nacije
dakle, samo si se još više uvalio u govna s tezom da je vjera glavna odrednica za nacionalnost i sam sebi skočio u stomak zadnjim primjer ove trojice
da nisu muslimani da su različitih religija
a ja te pitam ko je koje nacionalnosti od te trojice
Dozer

#170 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Lupas gluposti, pa nema smisla dalje diskutovati.
NIje "budalastinje", nego budalastine.

I ocito ne znas ni citati. Ja tvrdim upravo suprotno - vjera nema i ne mora imati nikakve vez ni s nacionalnoscu, a ni s etnijom. Al' da bi se to shvatilo, prvo treba znati sta je sta.
Haj kuci. :lol:
pero72

#171 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pero72 »

Dozer wrote:Lupas gluposti, pa nema smisla dalje diskutovati.

I ocito ne znas ni citati. Ja tvrdim upravo suprotno - vjera nema i ne mora imati nikakve vez ni s nacionalnoscu, a ni s etnijom. Al' da bi se to shvatilo, prvo treba znati sta je sta.
totalno si se pogubio i sad ću te dokrajčit, nokautirat

jesil ti ovo napiso
Dozer wrote:.... a kad se kaze "Bosnjak", stranci te obicno gledaju s upitnikom iznad glave jer nemaju pojma sta je "Bosnjak", ali nekom logikom to povezu s Bosnom iako im je i dalje nejasno. Onda im se mora pojasniti da se radi o bosanskim muslimanima, a na kraju se sve svede na Bosanac, tj. "Bosnian" :D
:
tvrdio čovjek da se mora švabi pojasnit da se radi o muslimanu, a onda se pogubi i poče totalno drugu priču
Dozer wrote:....Ja tvrdim upravo suprotno - vjera nema i ne mora imati nikakve veze ni s nacionalnoscu, a ni s etnijom.
i ostaješ dužan odgovor, ko je koje nacionalnosti od one trojice
a različitih su vjera, sam si reko da nisu muslimani, i haj nek bude, iako je glupost, al si sam sebe uvalio
mishic

#172 Re: Identitet Bosnjaka

Post by mishic »

Dugo i uporno jedan broj diskutanata poseže za "isključivanjem" ili potiranjem određenih identiteta što naprosto ne stoji.
Etničko porijeklo i nacionalna opredjeljenost jedno drugo ne isključuju i ne potiru. I ni jedno ni drugo nisu vezani za, ili samo za religiju. Desetine faktora čine nečiji identitet i u svakoj etniji ili nacionalnoj grupi snaga, redoslijed i broj faktora koji čine identitet te skupine su različiti. Kada se to prihvati kao postulat onda je daleko lakše shvatiti i prihvatiti odnos etničkog i nacionalnog identiteta kod bilo koje skupine.
Komplikovana situacija sa BiH narodima i građanima BiH proističe iz određenih historijskih anomalija koje nigdje u svijetu nisu snažno i presudno uticale na formiranje tih identiteta kao u BiH.
Ono što dodatno komplikuje ovu situaciju i njeno razumijevanje je (zlo)upotreba tih identiteta u dnevno-političke i politikantske svrhe. Osobe oslobođene tih (zlo)upotreba jednostavno lakše razumiju tu BiH specifičnost koja je religije učinila presudnim ili ključnim u prihvatanju etničkog identiteta koji umjesto one biološke veze, religiju kao ideološku poveznicu, čini ključnom za etnički identitet. I to je ta anomalija od koje krće onda i sve ostalo kao što su jezik, tradicija, kultura, običaji...
Trebalo bi biti normalno, jer tako sami biramo i sebe smatramo, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, a potom da smo svi mi i ostali građani BiH i Bosanci. To je historijski fakat i današnja činjenica.
A to jesmo li svi mi nekada bili jedan narod, i kada ili do kada je to bilo, više uopšte nije bitno.
A to jesmo li pored toga svi Bosanci i Hercegovci jeste bitno, ali na žalost, ove dnevnopolitičke igre dovele su nas u poziciju da se svi ne osjećamo tako. I zbog toga svi skupa jesmo na gubitku. Na brodu smo koji, umjesto da zaplovi punim jedrima, stagnira i tone.
Otud i ovaj strah od odmicanja od etničkom ka nacionalnom identitetu postaje realan. Ako vlast dijelimo po etničkom principu što na žalost u nas jeste slučaj, onda onaj ko se sam, prvi ili jedini odmakne od tog etničkog identiteta postaje gubitnik ili žrtvuje se za opšti, univerzalni ili zajednički cilj. A spremnih na to sve je manje zbog gorkog historijskog iskustva.
un flic

#173 Re: Identitet Bosnjaka

Post by un flic »

Ja nisam Bosnjak, ali sudeci po komentarima i stepenu neslaganja na ovoj temi, makar mala identiteska kriza postoji. Ili mozda bolje receno identitetske dvojbe i sumnje.

Ono sto je sigurno jeste da Bosnjaci svoj identitet ne treba da grade u odnosu na dva susedna naroda. Niti treba da cekaju da bh Srbi i Hrvati nesto "shvate", ili da prigrle neko bosanstvo. Kao sto ne mozes nikoga naterati da se zaljubi u tebe, tako ne mozes ni prosecnog Banjalucanina da navija za BiH u fudbalu. Bosnjake jeste zapala cudna sreca da dele drzavu sa druga dva naroda koji i susedne zemlje smatraju svojima. Mozda ih i vise vole nego Bosnu, i to je legitimno. I to je polazna i nepromenljiva tacka. Ali to ne znaci da je Bosna nemoguca. Osim sto su najbrojniji, Bosnjaci imaju jos jednu posebnu osobinu u bosanskom kontekstu - Bosna postoji zbog njih. I u tom smislu imaju najvecu odgovornost da se trude da naprave drzavu koja ce biti i fukncionalna i primamljiva, i zasto da ne, draga bh. Srbima i Hrvatima.

Potpuno je nevazno kako se ko u Bosni smatrao 1825. godine - procesi nacionalnog budjenja su poceli dobrano kasnije, i u Bosni i na Balkanu i u Evropi. I u tom smislu bh. Srbi i Hrvati ne kasne ni za juznim Srbijancima, ni za Dalmatincima, ni za Dubrovcanima. Srbin iz Trebinja je postao Srbinom u isto vreme ili pre nego sto je to postao Srbin iz Pirota ili iz nekih drugih krajeva danasnje Srbije. Ista stvar za Hrvate u Mostaru i recimo Dubrovniku.
Dozer

#174 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

pero72 wrote:
Dozer wrote:Lupas gluposti, pa nema smisla dalje diskutovati.

totalno si se pogubio i sad ću te dokrajčit, nokautirat

jesil ti ovo napiso
Dozer wrote:.... a kad se kaze "Bosnjak", stranci te obicno gledaju s upitnikom iznad glave jer nemaju pojma sta je "Bosnjak", ali nekom logikom to povezu s Bosnom iako im je i dalje nejasno. Onda im se mora pojasniti da se radi o bosanskim muslimanima, a na kraju se sve svede na Bosanac, tj. "Bosnian" :D
:
tvrdio čovjek da se mora švabi pojasnit da se radi o muslimanu, a onda se pogubi i poče totalno drugu priču
Dozer wrote:....Ja tvrdim upravo suprotno - vjera nema i ne mora imati nikakve veze ni s nacionalnoscu, a ni s etnijom.
i ostaješ dužan odgovor, ko je koje nacionalnosti od one trojice
a različitih su vjera, sam si reko da nisu muslimani, i haj nek bude, iako je glupost, al si sam sebe uvalio
Jesi ti siguran da si u vinklu...? Psihicki, mislim...
_Scarlett_

#175 Re: Identitet Bosnjaka

Post by _Scarlett_ »

hAZNADAR wrote: Ono sto meni smeta kod ovakvih tekstova doduse je da autori cesto padaju u vlastitu zamku. Problematizira se to sto se Fazla bend odjenuo "moderno". Eto, ko ne nosi dimije i ko zna engleski hoce samo da se dodvara strancima :-) Kazu da hoce sveobuhvatniji bosnjacki identitet ("Srbi i Hrvati liberali ne prestaju biti Srbi i Hrvati ma koliko liberalni bili") ali odbija da jednostavno ima Bosnjaka koji se ne uklapaju u njihovu sliku "izvornog" Bosnjaka.

To naravno opet ne znaci da ima smisla da sekularni Bosnjaci stvaraju novi identitet ("Bosanci", "ostali" itd.) jer to po apsolutno svemu jesu, ali moraju smanjiti animozitet prema ljudima kojid odstupaju od nekog tradicionalnog "narodno-islamskog" okvira.

Nasi ljudi su skloni krajnostima. Il si komunjara il islamista. To boldirano je opceponata istina - ali mnogi iz revolta ili ciste gluposti odu u drugu krajnost. Proci ce jos decenija dok standardi, zablude, stereotipi iz YU ne ispare. Prelazak iz jednog politickog sistema u drugi ne podrazumjeva obavezno i novi sistem vrijednosti u glavama ljudi. Imali smo taj nesretni biljeg u proslom vijeku da smo otpadnici, strana vjera i kultura, najveci primitivci,... i dosta toga je i ostalo. Jos uvijek mnogi dokazuju da su moderni, emancipovani tako sto ce se sto vise ogradivati od Islama. Bosanac vs Bosnjak nije nista drugo no nastavak Jugosloven vs Musliman. U prijevodu intelektualac vs papak. Imati muslimansko ime samo po sebi je nekada znacilo da si dio necega sto je vise zaguljeno, primitivno,.... polupismeni mahalac sto radi u fabrici na traci. Uz sliku, image,... intelektualca je uvijek prije islo neko ime poput Goran, Dragan, Zeljko, Ivan,.... a ne Meho, Ramiz,... uz sta je vise isao image prostodusnog zabavljaca/jebaca/glupana/pjevaca,.... i to je nazalost ostalo pa imamo fenomen zvan fgr.

Reakcija na to je nerjetko bjezanija u drugu krajnost,... pa se iz revolta otislo u jos veci papanluk, vjersko busanje u reziji SDA, tradicionalizam, konzervativizam,.... gdje je valjda poenta prihvatiti svoj primitivizam i biti ponosan na to.

Identitet jednog naroda prave intelektualci, kulturna i politicka elita koja fura nesto sto poslije prihvataju drugi slojevi drustva. Historijski je uvijek tako islo,.. svaki novi sistem vrijednosti je poceo od elite pa nanize. Prestanak YU je donio SDA gdje se zaobisao taj prirodni tok stvari i poceo po mahalama i selima vrbovati i stvarati novi sistem vrijednosti. Intelektualci, elita,... ostali u vakumu - previse kjafirska, dupeluzacka, komunjarska,..... za SDA i novi poredak,.... a druge alternative nema jer stari poredak je nepovratno otisao a sami nisu u prilici da budu okosnica novih vrijednosti. Stvara se veca mrznja i veci jaz.

Rezultat je da ne postoji neki definisan, opceprihvacen, jasan,... bosnjacki identitet. Imamo dvije suceljene krajnosti i stereotipe. Bosnjak se opravdava jednima da nije islamista, SDA, zaguljeni tradicionalista, sovinista,.. ... a drugima da nije uvlakac u dupe zapadu, folirant, kompleksas koji se stidi,.... itd. Fgr je u drustvu manji problem - veci je problem imati i gurati Bosnjastvo koje je suprotstavljeno SDA normama tako da je trenutno najveca prepreka stvaranju normalnog bosnjackog identiteta upravo neukost i zaguljenost SDA fanova kojima moras prvo oduzeti tapiju i barjak.
Sve si u pravu, samo sto mislim da je pitanje da li su komunisti htjeli bas posrbljivanje ili su vise ciljali na integralno jugoslovenstvo.

Mislim da su, makar na pocetku, htjeli stvoriti neki nadnacionalni jugoslovenski identitet. Taj se identitet najvise preklopio sa srpskim. Srbima je najvise odgovarao sam koncept Jugoslavije jer je ostvario njihov dugogodisnji cilj svih Srba u jednoj drzavi. Srbi su i bili povlascena manjina u republikama van Srbije, a i Srbija je u godinama prije stvaranja Kraljevina i gledana kao Pijemont jugoslovenstva.

Mislim da su brzo shvatili da Slovence i Hrvate nije bilo moguce uvuci u neko nacionalno jugoslovenstvo (zanimljivo je doduse da su Hrvati u BiH bili skloniji toj ideji nego Hrvati u HR), i da bi imali najvise uspjeha, pored Srba naravno, kod Crnogoraca i Bosnjaka.

Bosnjacima je (vremenom) data mogucnost da se izjasnjavaju kao Muslimani, sto vise svjedoci o tome kako su komunisti vremenom prihvatili realnost da se nece izjasniti kao Srbi u nacionalnom smislu, pa su vise isli na "kulturalnu asimilaciju" Bosnjaka u dobre, sekularne Jugoslovene.

Poprilicno sam uvjerena da bi Bosnjaci, da je Jugoslavija opstala jos 50-100 god, ne nestali ali veliki dio bi se asimilirao u Srbe (ne toliko u Hrvate), i ostatak bi bio jos neosvjesteniji i zbunjeniji nego sto smo sada.

Za SDA se slazem, samo sto je "narodno muslimansko" krilo SDA ekipe (ne islamisticko) moguce "prevaspitati", obrazovati i osvjestiti.

Kljuc je ovdje o obrazovanju, opismenjivanju naroda.

Primijetil sam da imas 4 grupe Bosnjake.

Imas onaj naj... jednostavniji, da ne kazem nepismeniji dio, koji se lozi na SDA. Njima je islam vise neki defolt, branice ga kao po nekom refleksu, puna ce im usta biti "Alahami" ali osim nejedenja svinjetine nece se bas pridrzavati islamskih pravila u privatnom zivotu. Ili hoce, djelimicno :D Tj. ici ce u dzumu petkom preko dana pa ce setati svoje Bosnjakinje u uskoj odjeci u nargila barove i ubijace se od srpskog turbofolka navece. Vole se predstaviti kao patriote ali u ovoj grupi zapravo ima dosta preletaca: da se sutra opet formira Jugoslavija, trebalo bi im otprilike godinu dana da pjevaju ode Titi.

Onda imas druge grupe: islamski/vjerski dio Bosnjaka, koji je ozbiljniji i pismeniji ali nesporno veca opasnost za sekularno drustvo. Pritom, to ne trebaju da budu ljudi krvolocni "Isilovci", naprotiv, vecinom su samo ljudi koji hoce drustvo uredjeno po islamskim pravilima koliko je to moguce. Licno sam prilicno sigurna da ovi nece nikada postati dominantni faktor medju Bosnjacima jer taj nacin zivljenje ipak zahtijeva disciplinu i posvecenje koje Bosnjaci uglavnom nemaju. Ali su svejedno ekipa koja je zajebanija od ove prve. Mozemo to vidjeti po nacinu na koji se "brane". Ovdje na forumu smijes koristiti rijec "balija", smijes vrijedjati Aliju, SDA, same Bosnjake. Ali Kuran ili Muhameda da vrijedjas? Instant ban.

Onda imas tzv FGR. Oni uzivaju reputaciju obrazovanih i urbanih ljudi ali skontas nakon 10 min pricanja s njima da je to jedostavno laz i da su bejzikli samo "nenacionalisticki" pandan SDA ekipi. Dok su SDA, Alija i Islam svetinje te ekipe, FGR njih zamijene Jugoslavijom, Titom i komunizmom. Misle da su mnogo urbani i kul ako, recimo, pisu cirilicom na drustvenim mrezama :D Cesto ce s posebnim ponosom istaknuti da im je Beograd vrh grad i jako ce cezniti za nekim prihvacanjem od strane Srba. Skontas vrlo brzo da su ovi ljudi dosta plitki, tj. nije bas moguce voditi dublje, intelektualne razgovore s njima, jer njima je receno da, cim si anti-SDA-ovac, da i ne trebas imati neke intelektualne sposobnosti, jer, eto, to sto si FGR te po defoltu, po njima, cini "naprednim" i "kulturnim". Ovi se jako cesto zajebu kad idu negdje van BiH i shvataju koliko su stvarno intelektualno limitirani.

Cetvrti dio je neki mishmash, neki su vise ljevicari po svjetonazoru, neki su vise desnicari, ali veze ih to sto su istovremeno sekularni i imaju odredjeno postovanje prema svom islamskom nasledju (ili su ponosni na njega ili nemaju nista protiv). Sad, to "sekularni" moze znaciti kako za koga. Neki za sebe kazu da su muslimani, mada je to cisto vise nominalno, neki da su ateisti, a neki pak da su "muslimani u kulturalnom smislu". Ovi ce cesto biti ponosni i na srednjovjekovnu bosansku drzavu i generalno imati neko sveobuhvatnije uvazavanje svih dijelova bosanske historije. Dok ce SDA i vjernicka ekipa forsirati osmanlije a FGR tvrditi da je sve prije 1945 i poslije 1992 smece, ovi ce naci nesto pozitivno u svim ovim periodama. Posto je ova grupa najheterogenija,imaces onih koji vise glorifikuju komunisticki period, i onih koji ga mrze. Ali generalno se to smatra podredjenim bosnjackom identitetu.
Last edited by _Scarlett_ on 03/04/2019 14:49, edited 3 times in total.
Post Reply