Turizam u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#151 Re: Turizam u BiH

Post by Toto »

Sta sve moze biti turisticki proizvod u BiH, a koji turisticki proizvod najvise kupuju turisti ???
lajkujMe

#152 Re: Turizam u BiH

Post by lajkujMe »

Toto wrote:Sta sve moze biti turisticki proizvod u BiH, a koji turisticki proizvod najvise kupuju turisti ???
Turizam se bazira na atraktivnostima, u vecini slucajeva te atraktivnosti se ne naplacuju direktno, ne placas more, ne placas da vidis neku dzamiju, crkvu, staru gradzevinu i slicno.

Pare se ubiru na, smjestaju, tur. organizaciji, hrani, picu, suveniri, mozda pokoji ulaz u nesto

to se distribuira na radnike, drzavu, vlasnike, fabrike itd.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#153 Re: Turizam u BiH

Post by Toto »

lajkujMe wrote:
Toto wrote:Sta sve moze biti turisticki proizvod u BiH, a koji turisticki proizvod najvise kupuju turisti ???
Turizam se bazira na atraktivnostima, u vecini slucajeva te atraktivnosti se ne naplacuju direktno, ne placas more, ne placas da vidis neku dzamiju, crkvu, staru gradzevinu i slicno.

Pare se ubiru na, smjestaju, tur. organizaciji, hrani, picu, suveniri, mozda pokoji ulaz u nesto

to se distribuira na radnike, drzavu, vlasnike, fabrike itd.
ovo je onako globalno
a sta bi bilo kad ovo pretocimo na BiH
nejmamo more, piramide, ajfelov toranj..
ono sto garant imamo je tranzitni turizam, e sad, sta se moze ponudit da se tranzitni turista sto vise odere, kako izvest
ttaj marifetluk
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#154 Re: Turizam u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Toto wrote: ovo je onako globalno
ono sto garant imamo je tranzitni turizam, e sad, sta se moze ponudit da se tranzitni turista sto vise odere, kako izvest
ttaj marifetluk
Ja sam priučeni turistički radnik sa tri mjeseca kursa turističkog vodiča, pa me stvarno interesuje kako uzeti €€€ and $$$ prolaznim turistima, a ostati u okviru EU uzusa.

Za sada, vidim poboljšanje u tome da država može zaposliti pedesetak turističkih vodiča (Samo u Sarajevu) koji bi plaćali poreze, a inspektori naplaćivali kazne od stranih ''divljaka'' i domaćih ''divljaka'' vodiča.

Zarad sveopšteg kokuzluka neće biti lako inspekciji da ukine domaće ''divljanje'', pa predlažem opciju da prepišu rješenja iz hrvatskog Zakona o turizmu, dio koji se odnosi na turističke vodiče. Tako bi omogućili mnogim kokuzima sa znanjem i sposobnostima da legalno rade ono što sada ilegalno rade.
Edin H.

#155 Re: Turizam u BiH

Post by Edin H. »

PipiDugaDevetka wrote:
Toto wrote: ovo je onako globalno
ttaj marifetluk
Ja sam priučeni turistički radnik sa tri mjeseca kursa turističkog vodiča, pa me stvarno interesuje kako uzeti €€€ and $$$ prolaznim turistima, a ostati u okviru EU uzusa.

Za sada, vidim poboljšanje u tome da država može zaposliti pedesetak turističkih vodiča (Samo u Sarajevu) koji bi plaćali poreze, a inspektori naplaćivali kazne od stranih ''divljaka'' i domaćih ''divljaka'' vodiča.

Zarad sveopšteg kokuzluka neće biti lako inspekciji da ukine domaće ''divljanje'', pa predlažem opciju da prepišu rješenja iz hrvatskog Zakona o turizmu, dio koji se odnosi na turističke vodiče. Tako bi omogućili mnogim kokuzima sa znanjem i sposobnostima da legalno rade ono što sada ilegalno rade.
Pa sta kazete za Gavrila Principa turistima da je heroj ili terorista? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#156 Re: Turizam u BiH

Edin H. wrote: Pa sta kazete za Gavrila Principa turistima da je heroj ili terorista? :D
Ja kažem da ima više istina ko je bio Gavro, a zvnična, od nekog Dedijera napisana je da je bio JUGOSLOVENSKI NACIONALISTA!

Pri tome objasnim da sam tog 14. juna 1914.g bio prisutan na licu mjesta kada je Gavro pucao. To je bilo u mom prošlom životu kada sam bio sarajlija rumunskog porijekla, Kostake Nenishanu.

Gavro je bio maloljetan i sav je drhtao od uzbuđenja, upišanih pantolona, zavukao je ruku ispod sakaoa, izvukao štoljPi (nije Duga devetka), i ništa,...

Ja, Kostake Nenishanu mu doviknuh:
-PUCAJ BRE GAVRO KAKAV SI TI SRBIN?
Image

Ostalo je sve historija/povijest/istorija.
michio

#157 Re: Turizam u BiH

Post by michio »

Turizam u BiH - privredna grana kao i svaka druga, ali s nerealnim ocekivanjima. Masovnog turizma u BiH ne moze biti.
Pogledajte samo jezera koja su ustvari jezerca prikladna za izlet a pored kojih nicu nekakve vikendice.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#158 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

michio wrote:Turizam u BiH - privredna grana kao i svaka druga, ali s nerealnim ocekivanjima. Masovnog turizma u BiH ne moze biti.
Pogledajte samo jezera koja su ustvari jezerca prikladna za izlet a pored kojih nicu nekakve vikendice.
Ne može biti masovnog, ali selektivnog može. Kao što je Kotler rekao Hrvatima za more, da ne mogu imati masovan turizam jer nemaju kilometarske plaže tipa Španije, ali da imaju čisto mora i hladovinu, da idu na tržišni segment ljudi koji vole jedrenje (to su uglavnom ljudi koji imaju lovu), i selektivni turizam. Slično je i sa BIH. Mislim da ima jaku predispoziciju za turizam sa planinama, jezerima, rijekama, pecanjem u riverima,skijanjem djelić obale.
Masovnost nije preduvjet profita obavezno
cyprus

#159 Re: Turizam u BiH

Post by cyprus »

Ranije sam nekd negdje piso da je glavni naš adut urbani turizam ljeti, i to prvenstveno Sarajevo, te donekle Mostar i eventualno Banja Luka te planinski zimi... Naravno potencijala za sve i svašta ima, ali fali tu mnogo infrastrukture, organizacije, pameti, vizije, odnosa itd.
KatarinaKosaca

#160 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

cyprus wrote:Ranije sam nekd negdje piso da je glavni naš adut urbani turizam ljeti, i to prvenstveno Sarajevo, te donekle Mostar i eventualno Banja Luka te planinski zimi... Naravno potencijala za sve i svašta ima, ali fali tu mnogo infrastrukture, organizacije, pameti, vizije, odnosa itd.
Sarajeva je, nažalost, dosta dva dana. MOže se iči ljeti i na planinski turizam, branje gljiva, šumskih plodova, zdravu hranu, šetnju kroz šumu za bolesti srca , jahanje, rafting niz brze rijeke (ima potencijala sem Une i Neretve). Ne mislim da tu nedostaje ni toliko infrastrukture (Poticajnim kreditima će svaki seljak pretvoriti svoju staru štalu u kuću za odmor sa svim standardima), ali sigurno fali ideja i iskustva. Ja sam radila u turizmu u zemlji gdje je turizam glavni izvor financiranja, samo malo ideje i dobre volje, čuda se naprave.
michio

#161 Re: Turizam u BiH

Post by michio »

KatarinaKosaca wrote:
michio wrote:Turizam u BiH - privredna grana kao i svaka druga, ali s nerealnim ocekivanjima. Masovnog turizma u BiH ne moze biti.
Ne može biti masovnog, ali selektivnog može. Kao što je Kotler rekao Hrvatima za more, da ne mogu imati masovan turizam jer nemaju kilometarske plaže tipa Španije, ali da imaju čisto mora i hladovinu, da idu na tržišni segment ljudi koji vole jedrenje (to su uglavnom ljudi koji imaju lovu), i selektivni turizam. Slično je i sa BIH. Mislim da ima jaku predispoziciju za turizam sa planinama, jezerima, rijekama, pecanjem u riverima,skijanjem djelić obale.
Moze, ali jezera otpadaju zbog gradnje. Vjerujem da ce se i planine pretvoriti u ciganluk. U BiH nema ni drzave ni Greenpeace-a.
KatarinaKosaca

#162 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

michio wrote:Moze, ali jezera otpadaju zbog gradnje. Vjerujem da ce se i planine pretvoriti u ciganluk. U BiH nema ni drzave ni Greenpeace-a.
Pa upravo zato što nema države, odnosno što su uhljupi na mjestima gdje se odlučuje, nema ni prihoda od turizma, kakvih bi trebalo biti. Ako ti nekom daš (Španija je tako razvia turizam) poticajni kredit (grace period 2 godine, subvencioniranu kamatnu stopu), napravi čudo. Zamisli daš nekom ko živi u sred Romanije i mrtvi je kokuz takvu šansu. Kupiće konje za jahanje, štapove za pecanje (na malim planinskim rječicama), kuću za turizam, praviće domaći sir i kajmak (neće prodavati mljekari po smiješnoj otkupnoj cijeni), kiseliće vrganje (neće ih prodavati preprodavcima po smiješnoj otkupnoj cijeni, koji oopet završe u Europi), praviće džem od borovnica (jednako ih neće prodavati po istom sistemu), i u z podršku turističkih zajednica, agencija državi se vratiti troduplo od uloženog.
michio

#163 Re: Turizam u BiH

Post by michio »

Zamisli daš nekom ko živi u sred Romanije i mrtvi je kokuz takvu šansu.
Taj ce ta sredstva propiti i porodicu raskuciti.
KatarinaKosaca

#164 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

michio wrote:
Zamisli daš nekom ko živi u sred Romanije i mrtvi je kokuz takvu šansu.
Taj ce ta sredstva propiti i porodicu raskuciti.
Ne mora značiti, nisu svi koji žive naplanini pijanice :D. Uostalom nisam govorila o "sredstvima bez povrata" nego subvencioniranom kreditu
dječak sa šibicama

#165 Re: Turizam u BiH

Post by dječak sa šibicama »

cyprus wrote:Ranije sam nekd negdje piso da je glavni naš adut urbani turizam ljeti, i to prvenstveno Sarajevo, te donekle Mostar i eventualno Banja Luka te planinski zimi... Naravno potencijala za sve i svašta ima, ali fali tu mnogo infrastrukture, organizacije, pameti, vizije, odnosa itd.
Planinski moze i ljeti, nije sve u skijanju.

Stranci traze bilo kakvu atrakciju, ponudi im planinski biciklizam, uredi staze za planinski biciklizam, orjentir staze za trcanje po brdima (to sam u sloveniji vidio, ne znam tacan naziv, pa nazovimo ih orjentir staze :D dakle trcanje po sumi po uredjenim stazama) sto vise planinskih domova sa sto raznovrsnijom ponudom, domaca hrana (njima prilagodjeno, dakle ako hoce klempu, ti mu pripremi klempu) oni su ludi za tim... preduslove imamo, ali niko nista ne radi na tome, osim pojedinci u svojim lokalnim zajednicama.

Nista nece sa neba pasti.
PipiDugaDevetka

#166 Re: Turizam u BiH

Složio bih se sa nekim diskutantima da je Banjski turizam sa velikom perspektivom u BiH.

Evo, recimo, Guber banja u Srebrenici je skoro pa jedinstvena u Evropi. Slična radio-aktivna banja postoji samo u Italiji još.
Za desetak dana boravka i trošenja preporučene doze vode, uglavnom žene, postižu normalnu krvnu sliku, posebno Fe u krvi.

Međutim, ali, isprječila se politika:

Greška M.Dodika jer projekat vodi USAID! Kardinalna greška!
Do kraja godine M.D. će biti političar kojeg nema!
johnny-bravo

#167 Re: Turizam u BiH

Post by johnny-bravo »

KatarinaKosaca wrote: Ne može biti masovnog, ali selektivnog može. Kao što je Kotler rekao Hrvatima za more, da ne mogu imati masovan turizam jer nemaju kilometarske plaže tipa Španije, ali da imaju čisto mora i hladovinu, da idu na tržišni segment ljudi koji vole jedrenje (to su uglavnom ljudi koji imaju lovu), i selektivni turizam. Slično je i sa BIH. Mislim da ima jaku predispoziciju za turizam sa planinama, jezerima, rijekama, pecanjem u riverima,skijanjem djelić obale.
KatarinaKosaca wrote: Sarajeva je, nažalost, dosta dva dana. MOže se iči ljeti i na planinski turizam, branje gljiva, šumskih plodova, zdravu hranu, šetnju kroz šumu za bolesti srca , jahanje, rafting niz brze rijeke (ima potencijala sem Une i Neretve). Ne mislim da tu nedostaje ni toliko infrastrukture (Poticajnim kreditima će svaki seljak pretvoriti svoju staru štalu u kuću za odmor sa svim standardima), ali sigurno fali ideja i iskustva. Ja sam radila u turizmu u zemlji gdje je turizam glavni izvor financiranja, samo malo ideje i dobre volje, čuda se naprave.
Vrlo pametno receno :thumbup:
Ja licno takodje vjerujem da su upravo ovo potencijali koje BiH ima sigurno i koje itekako moze iskoristiti! Prolazio sam kroz Vojvodinu, i imao prilike vidjeti sta su tamosnji ljudi uradili od starih salasa, pretvorili ih u raj na zemlji, domaca organska hrana, starinski ambijent, domacinski ugodjaj... bio sam na nekoliko ovih salasa i odusevio se, i gostiju imaju, i stranaca, uvijek su puni! Taj seoski turizam je nasa sansa u svakom slucaju! Uz to, proda se trista onih kojekakvih dziza-bidza i nasih autohtonih predmeta i proizvoda... cilimi, dzezve i fildzani, slike sa prikazima krajeva, dzemovi u teglama i flasirana pica... mogucnosti ima puno u svakom slucaju, i stranci se loze na to! Samo je nazalost potrebna velika potpora drzave koja izostaje!
KatarinaKosaca

#168 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

@Pipi , ovdje i govorimo kako je država zakazala. Zato ja uvijek i stalno kad ponavljam da treba premijer biti menaždr nađe se dežurna pametnica koja kaže kako treba biti partijski čo ek. Ma, svejedno je , bolan, kojoj će stranci pripadati, ako će u koordinaciji sa Razvojnom bankom (koja za to i služi) inicirati razvojne kredite iz oblasti turizma. Tu se može napraviti čudo. Pa, Španci su vele giga sila u turizmu, kad vide koje ljepote ima BIH ne vjeruju svojim očima.
kasparaov

#169 Re: Turizam u BiH

Post by kasparaov »

po mom misljenu prestati ganjati turizam dolje oko Konjica. Lagano napraviti HE i zaradjivati pare, bolje za Konji bolje za. FBih
Edin H.

#170 Re: Turizam u BiH

Post by Edin H. »

KatarinaKosaca wrote:@Pipi , ovdje i govorimo kako je država zakazala. Zato ja uvijek i stalno kad ponavljam da treba premijer biti menaždr nađe se dežurna pametnica koja kaže kako treba biti partijski čo ek. Ma, svejedno je , bolan, kojoj će stranci pripadati, ako će u koordinaciji sa Razvojnom bankom (koja za to i služi) inicirati razvojne kredite iz oblasti turizma. Tu se može napraviti čudo. Pa, Španci su vele giga sila u turizmu, kad vide koje ljepote ima BIH ne vjeruju svojim očima.
Uz to bih dodao da kao prvo Sarajevo je izuzetno nepristupacan grad, jer skoro pa nijedna od low-cost kompanija ne leti u Sarajevo (naravno politiski podobnom Direktoru aerodroma nije u interesu da to rijesi). Jedina jeftinija alternativa za zapadne turiste sa ne previse dubokim dzepom je Hrvatska, pa satima klackanje autobusom ili jos gore vozom (za malo smjelije i sklone avanturizmu turiste :D). Znaci kajmak za zapadne turiste u BiH mahom kupe hrvatske turisticke agencije koji vode ljude do Mostara, ali lokalna privreda tu ne vidi skoro ni marke.
Uz to niko nije zainteresovan da rijesi ocigledne probleme koji ostavljaju jako los utisak poput nepaljenja taksimetra taksista sa aerodroma, autobuske i zeljeznicke stanice, ili kidisanje revizora na strance koji nisu ponistili kartu, a nigdje vidno istaknutih informacija na stranim jezicima.
PipiDugaDevetka

#171 Re: Turizam u BiH

kasparaov wrote:po mom misljenu prestati ganjati turizam dolje oko Konjica. Lagano napraviti HE i zaradjivati pare, bolje za Konji bolje za. FBih
Menščini da ima rješenje i struja, i turizam. Do polikite je.
PipiDugaDevetka

#172 Re: Turizam u BiH

KatarinaKosaca wrote:@Pipi , ovdje i govorimo kako je država zakazala. Zato ja uvijek i stalno kad ponavljam da treba premijer biti menaždr nađe se dežurna pametnica koja kaže kako treba biti partijski čo ek. Ma, svejedno je , bolan, kojoj će stranci pripadati, ako će u koordinaciji sa Razvojnom bankom (koja za to i služi) inicirati razvojne kredite iz oblasti turizma. Tu se može napraviti čudo. Pa, Španci su vele giga sila u turizmu, kad vide koje ljepote ima BIH ne vjeruju svojim očima.
S moje tačke gledišta priučenog turističkog djelatnika, država počinje funkcionisati. Ufatila je i kaznila 5 ''dviljih'' turističkih vodiča.
KatarinaKosaca

#173 Re: Turizam u BiH

Post by KatarinaKosaca »

PipiDugaDevetka wrote:S moje tačke gledišta priučenog turističkog djelatnika, država počinje funkcionisati. Ufatila je i kaznila 5 ''dviljih'' turističkih vodiča.
Ako država na makronivou odredi kao cilj razvijanje jedne privredne grane (u ovom slučaju turizma), to mora ozbiljno i pošteno odraditi. Nema želje ni za turizmom, ni ozbiljnošću, a još manje poštenjem. U tom slučaju trebalo bi i bilo bi puno turističkih djelatnika.
Klon

#174 Re: Turizam u BiH

Post by Klon »

od turizma nema nista dok se troje stvari nerijese.

kao prvo: nasli ljudi moraju shvatiti da se sa turizmom mogu dobre pare zaraditi, i dabi bar zbog toga trebali cuvati prirodu, i ne bacati smece u Bosnu, Neretvu, Vrbas itd.

kao drugo: bez autoputa nema nikakvog turizma, svake godine milione turista koji putuju za Hrvatsku i Crnu Goru samo zaobilaze BiH, cak i Madari, Slovaci, Cesi itd idu okolo.

kao trece: Mine, dok se zemlja neocisti od mina, turizam se nece moci razvijati kako treba.
PipiDugaDevetka

#175 Re: Turizam u BiH

Klon wrote:od turizma nema nista dok se troje stvari nerijese.

kao prvo: nasli ljudi moraju shvatiti da se sa turizmom mogu dobre pare zaraditi, i dabi bar zbog toga trebali cuvati prirodu, i ne bacati smece u Bosnu, Neretvu, Vrbas itd.

kao drugo: bez autoputa nema nikakvog turizma, svake godine milione turista koji putuju za Hrvatsku i Crnu Goru samo zaobilaze BiH, cak i Madari, Slovaci, Cesi itd idu okolo.

kao trece: Mine, dok se zemlja neocisti od mina, turizam se nece moci razvijati kako treba.
Pod 1. i 2. tačno.
Pod 3. djelimično tačno. Taj nedostatak, milion mina ili nešto manje posijanih da nekoga ubiju bi se mogao pokazati kao prednost da ima promućurnih političara, menadžera. Adrenalin, uzbudjenje, avanturizam,...to je što traže novi naraštaji, omladina... Da ne pišem dugo i široko, sve se svodi na pomalo humorističan slogan:
Skijajte na minskim poljima gdje je preživljavao Grills Bear!

Nedostatak ove ideje je to što omladina nema para koliko imaju penzioneri i sredovječni.
Post Reply