Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šarf

#151 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by šarf »

Bloo,
savjeti za život,ponašanje,odnose sa drugima...koje je Isus izgovorio ,u skladu su sa ljudskom prirodom.U skladu sa stvarnim ljudskim potrebama.Ako mogu reći kompatibilni sa ljudskom psihom.
Isusove riječi"mudrost opravdavaju djela njezina",mogu nam pomoći uvidjeti vrijednost njegovih savjeta.
Posljedice primjene savjeta pokazat će je li savjet dobar ili loš.Posljedice će opravdati mudrost savjeta.

Diwan je čini mi se pomenuo Isusove riječi ,"vidiš trun u oku brata svojega a ne vidiš gredu svom oku".Ove riječi ne treba posebno pojašnjavati,što nam je Isus rekao.Hajdemo primijeniti taj savjet pa ćemo odmah osjetiti dobre posljedice takvog načina postupanja.Djela će opravdati mudrost.

No ono što je meni posebno dojmljivo jest suvremenost Isusovih riječi.Ne zaboravimo on je živio prije 2000 tisuće godina.Savjet koji tada rekao praktičan je i danas.Što opet potvrđuje da se stvarne ljudske potrebe nisu promijenile.Život koji mi danas vodimo u suštini ništa nije drugačiji od života ljudi koji su živjeli u Isusovo vrijeme pa do Adama.Želimo živjeti što duže,biti zdravi,fino jesti,dobro spavati,imati miran život,imati ženu ili muža,imati sex...
Nemamo niti jednu potrebu koju nisu imali ljudi kroz cijelu povijest.Sredstva zadovoljenja tih potreba su se mijenjala sve ostalo je isto.

Isusovo dobro poznavanje tih stvarnih ljudskih potreba ,činilo ga je velikim čovjekom.Naravno mudrost koju je kroz svoje riječi pokazao dolazi od Boga.Isus je poučen od Boga i on je prenosio ljudima ono što je naučio od Boga.
Ivan 8:28-ništa ne činim sam od sebe nego govorim onako kako me Otac naučio.

Zbog čega je bitno to da je on poučen od Boga.Zbog toga jer su njegovi savjeti toliko ispred vremena u kojem su nastale ,da su neki rekli kako su njegove riječi nastale u novije vrijeme pa su onda pripisane Isusu.Savjet koji dolazi od Boga nadilazi vremenske i prostorne granice.Primjenjiv je u svim vremenima od Isusa do nas i dalje.

Bloo,izdvoji neki Isusov savjet pokazat ću zašto je dobro poslušati ga.
šarf

#152 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by šarf »

Allem,
bespredmetan je razgovor o trojstvu kada oni koji vjeruju u tu nauku ne vjeruju onome što stoji u Bibliji,jer da vjeruju onome što piše u Bibliji ne bi vjerovali u trojstvo.
Evo primjer,gore sam napisao Isusove riječi gdje on kaže da je on poučen od Boga,zbog čega bi on trebao biti poučavan od Boga ako je on bog.
Vjerovatno ti je jasna logika ovih riječi,svima je jasna osim onima koji vjeruju u trojstvo.
Ali,ima tu jedna sličnost sa mnogim ljudima u Islamu.
Nigdje u Kuranu nema ukazivanja na hadis no uprkos tome mnogi se upinju da pokažu kako to nije istina.
Svi to vide osim onih koji vjeruju u hadis.Tako da je bespredmetan i razgovor o hadisima .
šarf

#153 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by šarf »

Astor,
da li prema tvom vjerovanju Bog muči ljude u paklu?
AstorH

#154 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by AstorH »

šarf wrote:Astor,
Bog ne muci nikoga.
Ljudi muce same sebe vjerujuci da ne postoji nikakva granica u njihovim zlim djelima.
Ljudi koji to cine, ne sluze Bogu nego Sotoni, kao takvi, a uzimajuci u obzir da je Bog nama krscanima dao slobodu izbora, bez prisile na dobro i zlo, iako po savjesti progovara i vodi nas, svako tko je odlucio da cini bilo sto ruzno, iki neprilicno, takva osoba sama sebe odvaja od Boga, uzimajuci u obzir da je nas Bog, kako mi to kao krscani ucimo, svi smo slobodne volje, i slobodni smo da izaberemo po savjesti ili bez- dobro ili lose.
Dakle, nas Bog ne muci nikoga u paklu, niti Mu je to zelja niti tome tezi.
Ljudi, svojom slobodnom voljom, svojim djelima, u slobodi odabira, u ovom zemaljskom zivotu odlucuju kome ce da sluze ili Bogu ili Sotoni.
Prema tome i na osnovu djela, odnosno odabira, oni sluze ili Bogu ili Sotoni.
Tako da odgovor na tvoje pitanje glasi- ne muci Bog ljude u paklu, nego njihova djela koja nisu od Boga, a sve sto je protiv Boga u sluzbi je zla jer su tako odabrali.
Zakljucak je ovakav- Sotona muci, a Bog svakom covjeku nudi jedno i samo jedno- mir i ljubav.
Dakle, covjek je taj koji odabira kome ce sluziti onako kako je odabrao i kako se na ovome svijetu ponasa i kome sluzi, a djela njegova svjedoce za njega i sam sebi sudi, odnosno da li bira dobro ili zlo. Ako covjek odabere zlo, on je pod vlascu Sotone i Bog ga prepusta njemu.
Ako covjek sluzi Bogu, nikada nece biti mucen niti ce uci na vrata pakla.
Nas Bog, Bog krscana ne muci, On samo daje slobodnu volju covjeku kome zelimo da sluzimo.
Dobru ili Zlu. U tome je citava poenta Biblije, odnosno Novog Zavjeta.
dacha bosanac

#155 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

1. Timotiju 3:16 "I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi."
Ivan 1: 1 "U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ."
Ivan 1: 3 "Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo."
Ivan 1: 4 "U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima."
Ivan 1: 10 "Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao."
Ivan 1: 14 " Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine."
Isaija 9; 5 "Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni."
Filipljanima 2:6 "On koji je postojao u Božjem obliku, nije se kao plijena držao svoje jednakosti sa Bogom"
Ivan 14: 6 "Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me."
Ivan 8:58 "A Isus im reče: zaista, zaista vam kažem: ja sam (JHWH) prije nego se Avraam rodio"
Otkrivenje 1: 8 "Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, govori Gospod, koji jest, i koji bješe, i koji će doći, svedržitelj."
Otkrivenje 22: 12, 13 "I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji."

Rodila ga djevica Marija koje do tada nije spoznala muškarca, začet Duhom Svetim, rođen bezgrešan, uzeo grijehe čovječanstva na sebe, savršena žrtva (kurbanot, kurban) dana jednom za svagda, uznjet na nebo, sjedi Ocu s desna, sudiće živima i mrtvima.
Smrcak15

#156 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote: .....
Smrčak, de malo... Ovako stoji postavka:
-za kršćane Isus je Sin Božiji, druga Božanska Osoba, istobitan sa Ocem. On je otpuštao grijehe, liječio, podizao iz mrtvih, činio svakakva znamenja koja nisu svojstvena običnom čovjeku. Svojim je učenicima dao nalog da čine što je i On činio - da propovijedaju, liječe, čine dobro, otpuštaju grijehe.

-za islam je Isus samo čovjek, prorok. Nije Bog niti Božiji Sin. Po islamu samo Bog može otpuštati grijehe i ni u kom slučaju to pravo nemaju ljudi. (Ako je koji imao a da neznam, molim te ispravi me) S obzirom da Isusa islam ne smatra Božijim Sinom, nameće se odgovor sa po islamskom ucenju Isus nije imao pravo otpuštati grijehe ljudima.

Mene sad ovdje zanima, ako kažeš da Isus nije Bog, a samo Bog ima mogućnost i pravo opraštanja grijeha, kako možeš reći da je Bog (Allah) dao Isusu tu vlast, ako je Isus samo čovjek? Po mome shvaćanju to se direktno kosi sa logikom islama? (opet napominjem da me ispraviš ako sam pogriješio negdje, jer stvarno nisam učenjak u islamu)

Po mome mišljenju, da bi po islamu bilo normalno da Isus oprašta grijehe ljudima, trebalo bi naći neki još primjer čovjeka kojem je Bog (Allah) dao takvu privilegiju.

Ja ne znam sa sigurnošću postoji li u Kur'anu takav primjer, ali koliko sam upoznat - ne postoji.
Samim time, da je takvo nešto nečuveno u povijesti da jedan običan čovjek ima takve atribute koje je imao, svrstava ga iznad ljudi.
Ja dolazim do zaključka: Ili je Isus bio najluđi čovjek koji je ikada postojao (kada uzmeš u obzir čitav njegov život, što je činio, što je propovijedao, kako se ophodio, što se o njemu govorilo, kako je osuđen i ubijen...) ili je stvarno bio Božiji Sin.
-za kršćane Isus je Sin Božiji,
sta je to specijalno ako sama biblija negira tu specijalnost, tu unikatnost???

Po bibliji su adam, jakov, david i ostali BOziji sinovi, cak sta vise kaze, svakjo ko je pravbovjeran je sin Boziji...tako da po Bibliji sin boziji je svaka osoba koja je pravovjerna. znaci ta titula sin Boziji nije nikakav specijalitet odvojen samo za isusa.

druga Božanska Osoba, istobitan sa Ocem.
i ovo biblija negira, biblij kaze

Sin < Otac a ne kako ti tu kazes Otac = Sin

On je otpuštao grijehe, liječio, podizao iz mrtvih, činio svakakva znamenja koja nisu svojstvena običnom čovjeku.
biblija kaze nije to isusova moc bila da radi nego Bog preko isusa.

kao sto je Bog radio cuda preko mojsija i Muhammeda. nista specijalno sa isusom.

Mene sad ovdje zanima, ako kažeš da Isus nije Bog, a samo Bog ima mogućnost i pravo opraštanja grijeha, kako možeš reći da je Bog (Allah) dao Isusu tu vlast, ako je Isus samo čovjek?
Ako Bog stvarno daje poslaniku svom tu mogucnost, ja se pokorvam tome, cujemo i pokoravamo se, nema necu nema nemogu.

samo sto ja nevjerujem bas da je Bog dao isusu tu mogunocst jer biblija nemoze biti vjerodostojan izvor u koliko nema referencu za svoju povjerljivost.
Smrcak15

#157 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

JVC wrote: Znaci ti se slazes bas kao sto Zaharije i ostali pisci SZ kazu da je Krist Kralj Kraljeva i da je Njemu predana sva vlast, cast i kraljevstvo, da mu sluze svi narodi, plemena i jezici. I da je njegova vlast vjecna i nikada nece proci?
Da li sam te dobro skonto?

kakav je to kralj kraljeva koji nema moci , koji kaze moje kraljevstvo nije na ovom svijetu, nije od ovoga svijeta, o kakvom kralju kraljeva mi pricamo ovdje???
Smrcak15

#158 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Biti Kralj ne znaci biti Bog, je l iti to jasno druze???

Definition of king of kings

: a monarch having other monarchs under him: such as an earthly sovereign

b King of kings or King of Kings : god, christ the blessed and only Sovereign, the King of kings and Lord of lords — 1 Timothy 6:15
the deity is treated as the King of Kings

https://www.merriam-webster.com/diction ... of%20kings

sigurno je taj meriam webster nadosao na tu ideju iz biblije a ne da je biblija nadosla na tu ideju iz tog rijecnika.

jer ako svestenik kaze mi krscani vjerujemo kralj kraljeva se odnosi na Boga po bibliji, pa krscanskom tumacenju, i onda meriam wemster zapise to u svoj rijecnik, i onda ti zakljucujes iz toga da taj rijecnik promovise to.

iako isus samo kaze Samo je Bog Otac na nebesima, a nigdje nije rekao SIn je Bog isto tako.
Smrcak15

#159 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

AstorH wrote:Krscanin sam iz razloga zato sto vjerujem da je Bogu sve moguce, kao i to da posalje na svijet paket cokolada da ih pojedu da se tako spase, ali Bog svemoguci radi nas nevjernih je poslao Sina, i Majku, da bi shvatili bol i poruku kako je tesko gledati patnju i bol nasih bliznjih kada polazu zivot za nevjernike. Isus je put istina i zivot. Izuzimajuci sve, slikovito i najrealnije je Bog poslao svog Sina da tko u njega vjeruje bice spasen. Vrlo mudro, slikovito i napose istinito. Bog je mogao poslati napolitanke u vreci, ali je imao mnogo upecatljiviji plan, poslao je Sina i Majku koja pati, sve to je mudrost smislila da bi sto transparentnije pojasnio ljubav i bol nama koji smo stvoreni u ulozi oca, majke, i sina.
Sve da bi shvatili zrtvu i bol gubitka odnosno patnje necega najmilijeg, a to su nasa djeca.
Zato je svemoguci Bog odabrao takvu strategiju, jer kako bi mi dali zivot za svoje dijete, Otac Svemoguci po svim Sinu, Isusu je predao zrtvu, svog Sina, da tko god u Njega vjeruje, a a on je Njegov poslanik i sin, i nad Njim nema drugoga, spasit ce se. Zato je Issa sin Bozji jedini i nema veceg imena niti bilo tko na zemlji veceg od Njega i samo po Njemu se mozemo spasiti tko god u Njega vjeruje, jer je Isus dao zivot za nas da bi imali zivot vjecni.
Na najbolniji i najtezi nacin. Sve to je Gospodin Bog ucinio da se spusti na level nasih emocija i da na takav nacin pokusa da nam objasni koliku je zrtvu prikazao, jer Bog nas nije Bog neshvacanja i bez emocija, nije netko tko nam nesto krije, niti dirigira, nas Bog, Bog krscana je emotivan i dobrocudan, pun ljubavi i razumjevanja, prizemljen i brizan.
A taj vas Allah je u vasim mozgovima je sasvim nesto suprotno iz razloga sto mislite da Bog nema prvenstveno oprastanja, nego samo drzi bic i kaznjava.
U tome je razlika izmedju Islama i Krscanstva . Nas Bog je pun prastanja i u svakom momentu mozemo da Mu se obratimo za oprostenje. Nas Bog nije Atilla, nas Bog je ljubav, snaga, oprostenje, utjeha i snaga. Zato je poslao Isusa Sina svog da sve sto ne valja i sve preuzme na svoje breme, da bi po tome pravedno i po Njemu mogao da pomogne nama po Njegovoj muci, ukratko, bolno, pravedno i tuzno, ali toliko zahvalno i logicno meni kao stvorenju da sam ponosan sto sam krscanin i sto je moj Bog takav kakav jeste.
Eto zato sam ponosan krscanin, i Bogu hvala na tome, Sinu, i Duhu Svetome.
Sveto Trojstvo je nesto sto samo krscani razumiju, a o tome cu neki drugi put.

ti ces dobiti odgovor na ovo svoje kad stignem, zauzet sam nesto sad... :kiss:
Humljanin

#160 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote: .....
Smrčak, de malo... Ovako stoji postavka:
-za kršćane Isus je Sin Božiji, druga Božanska Osoba, istobitan sa Ocem. On je otpuštao grijehe, liječio, podizao iz mrtvih, činio svakakva znamenja koja nisu svojstvena običnom čovjeku. Svojim je učenicima dao nalog da čine što je i On činio - da propovijedaju, liječe, čine dobro, otpuštaju grijehe.

-za islam je Isus samo čovjek, prorok. Nije Bog niti Božiji Sin. Po islamu samo Bog može otpuštati grijehe i ni u kom slučaju to pravo nemaju ljudi. (Ako je koji imao a da neznam, molim te ispravi me) S obzirom da Isusa islam ne smatra Božijim Sinom, nameće se odgovor sa po islamskom ucenju Isus nije imao pravo otpuštati grijehe ljudima.

Mene sad ovdje zanima, ako kažeš da Isus nije Bog, a samo Bog ima mogućnost i pravo opraštanja grijeha, kako možeš reći da je Bog (Allah) dao Isusu tu vlast, ako je Isus samo čovjek? Po mome shvaćanju to se direktno kosi sa logikom islama? (opet napominjem da me ispraviš ako sam pogriješio negdje, jer stvarno nisam učenjak u islamu)

Po mome mišljenju, da bi po islamu bilo normalno da Isus oprašta grijehe ljudima, trebalo bi naći neki još primjer čovjeka kojem je Bog (Allah) dao takvu privilegiju.

Ja ne znam sa sigurnošću postoji li u Kur'anu takav primjer, ali koliko sam upoznat - ne postoji.
Samim time, da je takvo nešto nečuveno u povijesti da jedan običan čovjek ima takve atribute koje je imao, svrstava ga iznad ljudi.
Ja dolazim do zaključka: Ili je Isus bio najluđi čovjek koji je ikada postojao (kada uzmeš u obzir čitav njegov život, što je činio, što je propovijedao, kako se ophodio, što se o njemu govorilo, kako je osuđen i ubijen...) ili je stvarno bio Božiji Sin.
-za kršćane Isus je Sin Božiji,
sta je to specijalno ako sama biblija negira tu specijalnost, tu unikatnost???

Po bibliji su adam, jakov, david i ostali BOziji sinovi, cak sta vise kaze, svakjo ko je pravbovjeran je sin Boziji...tako da po Bibliji sin boziji je svaka osoba koja je pravovjerna. znaci ta titula sin Boziji nije nikakav specijalitet odvojen samo za isusa.

druga Božanska Osoba, istobitan sa Ocem.
i ovo biblija negira, biblij kaze

Sin < Otac a ne kako ti tu kazes Otac = Sin

On je otpuštao grijehe, liječio, podizao iz mrtvih, činio svakakva znamenja koja nisu svojstvena običnom čovjeku.
biblija kaze nije to isusova moc bila da radi nego Bog preko isusa.

kao sto je Bog radio cuda preko mojsija i Muhammeda. nista specijalno sa isusom.

Mene sad ovdje zanima, ako kažeš da Isus nije Bog, a samo Bog ima mogućnost i pravo opraštanja grijeha, kako možeš reći da je Bog (Allah) dao Isusu tu vlast, ako je Isus samo čovjek?
Ako Bog stvarno daje poslaniku svom tu mogucnost, ja se pokorvam tome, cujemo i pokoravamo se, nema necu nema nemogu.

samo sto ja nevjerujem bas da je Bog dao isusu tu mogunocst jer biblija nemoze biti vjerodostojan izvor u koliko nema referencu za svoju povjerljivost.
Joj Smrčak... :facepalm:

Pa cijelo vrijeme vadiš citate i riječi iz pojedinih prijevoda Biblije i to uzimaš zdravo za gotovo.
Sam si dosad kao istinu uzimao da je Isus čovjek (koji nije Bog), kojemu je Bog dao moć otpuštanja grijeha. I sad kada te upitam kako Bog to može dati jednom čovjeku i da mi navedeš još kakav primjer takvog čovjeka , ti odjednom okreneš priču kako ne vjeruješ da je Bog Isusu dao takvu moć i da se nemože vjerovati Bibliji...

Ne možeš vaditi pojedine riječi iz Biblije i proglašavati ih autentičnim činjenicama, a sve ostalo što ti ne ide u prilog proglasiti izmišljotinom. Kako možeš znati šta je istina a šta nije? Po kojoj metodi ti izvlačiš činjenice iz Biblije da i ja znam?

To nije nimalo pošteno prema kolegama sa kojima raspravljaš. Poštenije je reći sa tvoje strane: Biblija je sva laž ili u Bibliji je sve istina. Nema sredine.
Ja pokušavam iskreno analizirati sa tobom naše vjere i dekonstruirati sve činjenice pa da vidimo da li drže vodu ili ne. Spreman sam revidirati svoje stavove i mišljenja.
Sa druge strane ne vidim da si ti pošten po tom pitanju. Čas ti je jedno istina , čas nije. Na takav način ne može se raspravljati i nema smisla gubiti vrijeme.
Porodice Foht

#161 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Porodice Foht »

Cija je sintagma “otpustanje grijeha”? Nikad cuo a citam rado svu religioznu literaturu svih vjera.
Otpustaju se ljudi s posla i tako to, kakvi sad grijesi? Ima li toga u Senahidovom jezickom tefteru, pliiz? :?
Bloo
Globalna šefica

#162 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Porodice Foht wrote:Cija je sintagma “otpustanje grijeha”? Nikad cuo a citam rado svu religioznu literaturu svih vjera.
Otpustaju se ljudi s posla i tako to, kakvi sad grijesi? Ima li toga u Senahidovom jezickom tefteru, pliiz? :?
Očito nisi čitao dovoljno.

Matej 6 -
14"Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski.

Matej 6 -
15Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka."

Marko 11 -
25No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke."

Ivan 20 -
22To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. 23Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im."
Porodice Foht

#163 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Porodice Foht »

Fala, ne znajo! Samo i dalje ne kontam kako se grijesi mogu otpustiti!? :mastakazes:
Bloo
Globalna šefica

#164 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Porodice Foht wrote:Fala, ne znajo! Samo i dalje ne kontam kako se grijesi mogu otpustiti!? :mastakazes:
Pa pročitaj Bibliju....

od+pustiti - razriješiti, skinuti....kao release, let go of
Humljanin

#165 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Bloo wrote:
Porodice Foht wrote:Fala, ne znajo! Samo i dalje ne kontam kako se grijesi mogu otpustiti!? :mastakazes:
Pa pročitaj Bibliju....

Bravo, odlično si objasnila. Ni ja nisam jezikoslovac, ali me taj izraz "otpuštanja grijeha" asocira na neki način na otpis duga. Nešto tako.
arzuhal

#166 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Očito nisi čitao dovoljno.
Image
JVC

#167 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Bloo wrote:
Pa pročitaj Bibliju....

:srce: :srce:
Smrcak15

#168 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Joj Smrčak... :facepalm:

Pa cijelo vrijeme vadiš citate i riječi iz pojedinih prijevoda Biblije i to uzimaš zdravo za gotovo.
Sam si dosad kao istinu uzimao da je Isus čovjek (koji nije Bog), kojemu je Bog dao moć otpuštanja grijeha. I sad kada te upitam kako Bog to može dati jednom čovjeku i da mi navedeš još kakav primjer takvog čovjeka , ti odjednom okreneš priču kako ne vjeruješ da je Bog Isusu dao takvu moć i da se nemože vjerovati Bibliji...

Ne možeš vaditi pojedine riječi iz Biblije i proglašavati ih autentičnim činjenicama, a sve ostalo što ti ne ide u prilog proglasiti izmišljotinom. Kako možeš znati šta je istina a šta nije? Po kojoj metodi ti izvlačiš činjenice iz Biblije da i ja znam?

To nije nimalo pošteno prema kolegama sa kojima raspravljaš. Poštenije je reći sa tvoje strane: Biblija je sva laž ili u Bibliji je sve istina. Nema sredine.
Ja pokušavam iskreno analizirati sa tobom naše vjere i dekonstruirati sve činjenice pa da vidimo da li drže vodu ili ne. Spreman sam revidirati svoje stavove i mišljenja.
Sa druge strane ne vidim da si ti pošten po tom pitanju. Čas ti je jedno istina , čas nije. Na takav način ne može se raspravljati i nema smisla gubiti vrijeme.
da.

STo se tice biblije, to je knjiga koja ima i istine i lazi u sebi, znaci korumpirana je knjiga i ako nemas referncu koja ce je ispravljati tesko se snaci onda, a posto mi muslimani imamo referencu Kuran sa kojim se moze skanirati Biblija i detektovati greske.

Sam si dosad kao istinu uzimao da je Isus čovjek (koji nije Bog), kojemu je Bog dao moć otpuštanja grijeha.
nisam , nego samo kazem ako je zaista BOg dao ja to prihvatam, ali ja nisam uvjeren u to sto biblija kaze bas to da mu je data vlast da prasta grijehe, mada nemam problema sa tim ako mu BOg dadne to.

I sad kada te upitam kako Bog to može dati jednom čovjeku i da mi navedeš još kakav primjer takvog čovjeka , ti odjednom okreneš priču kako ne vjeruješ da je Bog Isusu dao takvu moć i da se nemože vjerovati Bibliji...
ne moze se vjerovati zato sto imamo masa gresaka i kontradikcija i problematicnosti u bibliji da se ne moze cijela kniga uzeti zdravo za gotovo.

pa mozemo u dosta slucajeva, jer kad imamo skaner sa kojim se skanira Biblija, a to je bozija Knjiga direktna knjiga Kuran, preko nje mozemo da detektujemo devijacije u dosta slucajeva.

Sacjetujem ti da i ti procitas Kuran, da malo prosiris vidike, kao sto i ja volim da studiram bibliju i ti bi trebao studirati Kuran da mozes da vagas sta je ispravno a sta ne.
To nije nimalo pošteno prema kolegama sa kojima raspravljaš. Poštenije je reći sa tvoje strane: Biblija je sva laž ili u Bibliji je sve istina.
Niti je biblija sve laz, niti je sve istina, nego je mjesovina i lazi i istine. Cak i biblija ti kazes da sadrzi lazi, kud ces dalje :-)
naiskrenije sto mozes uraditi da procitas jos i Kuran, pretpostavljam da si procitao bibliju, pa da sam sa sobom razcistis, jer ti sam kad vidis sta je sta, srce ce samo da odluci. tako i ja radim, ja u svoje ruke uzmem stvari i analiziram.

Ja kao vjernik musliman, vise sam vjernik u dosta dijelova biblije nego mnogi krscani i cak i sami svestenici, cak bi branio biblijske tekstove od napada Krscana i krscanskih svestenika na njih kao ovo

'Fairy tale': Many pastors don't believe Jesus born of virgin
https://www.wnd.com/2015/12/christian-p ... airy-tale/
Ovdje gdje svestenici nazivajui Isusovo rodjenje kao bajku :-) mi muslimani istinski sljedbenici Isusa Mesije moramo stati u odbranu njegovog rodjenja od Majke Marije bez oca.

Ja tebi mogu dokazati Kuranom naucno kako Allah daje primjer iz prirode kako je u prirodi moguce da se dijete rodi bez oca pa tako isto moze dati i covjek da se rodi bez oca.

Za mene napad na isusa po pitanju ovakvih stvari, kao zacece bez oca je udar na Kuran i islam i mi to moramo da brani na intelektualnom nivou pa cak i od Krscanskih napada, cudno zvuci da muslimani moraju braniti Isusa od krscana ali tako ti je to druze moj.

Sa druge strane ne vidim da si ti pošten po tom pitanju. Čas ti je jedno istina , čas nije. Na takav način ne može se raspravljati i nema smisla gubiti vrijeme
ti kao da si iskljucio mogucnost da Biblija moze da sadrzi i istinu i laz??? je li moguce druze?? pa jeste, potpuno moguce...

Ja ti mogu dokazati kako biblija je istinski dijelom od Boga informacije, a isto tako mogu ti dokazati kako su pojedini dijelovi laz i nije od Boga, znaci mjesovina svega i svacega.
Bloo
Globalna šefica

#169 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Ja tebi mogu dokazati Kuranom naucno kako Allah daje primjer iz prirode kako je u prirodi moguce da se dijete rodi bez oca pa tako isto moze dati i covjek da se rodi bez oca.
Podijeli sa nama ovo?
S tim da da je partenogeneza neprimjenjiva na čovjeka.
Smrcak15

#170 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

AstorH wrote:Krscanin sam iz razloga zato sto vjerujem da je Bogu sve moguce, kao i to da posalje na svijet paket cokolada da ih pojedu da se tako spase, ali Bog svemoguci radi nas nevjernih je poslao Sina, i Majku, da bi shvatili bol i poruku kako je tesko gledati patnju i bol nasih bliznjih kada polazu zivot za nevjernike. Isus je put istina i zivot. Izuzimajuci sve, slikovito i najrealnije je Bog poslao svog Sina da tko u njega vjeruje bice spasen. Vrlo mudro, slikovito i napose istinito. Bog je mogao poslati napolitanke u vreci, ali je imao mnogo upecatljiviji plan, poslao je Sina i Majku koja pati, sve to je mudrost smislila da bi sto transparentnije pojasnio ljubav i bol nama koji smo stvoreni u ulozi oca, majke, i sina.
Sve da bi shvatili zrtvu i bol gubitka odnosno patnje necega najmilijeg, a to su nasa djeca.
Zato je svemoguci Bog odabrao takvu strategiju, jer kako bi mi dali zivot za svoje dijete, Otac Svemoguci po svim Sinu, Isusu je predao zrtvu, svog Sina, da tko god u Njega vjeruje, a a on je Njegov poslanik i sin, i nad Njim nema drugoga, spasit ce se. Zato je Issa sin Bozji jedini i nema veceg imena niti bilo tko na zemlji veceg od Njega i samo po Njemu se mozemo spasiti tko god u Njega vjeruje, jer je Isus dao zivot za nas da bi imali zivot vjecni.
Na najbolniji i najtezi nacin. Sve to je Gospodin Bog ucinio da se spusti na level nasih emocija i da na takav nacin pokusa da nam objasni koliku je zrtvu prikazao, jer Bog nas nije Bog neshvacanja i bez emocija, nije netko tko nam nesto krije, niti dirigira, nas Bog, Bog krscana je emotivan i dobrocudan, pun ljubavi i razumjevanja, prizemljen i brizan.
A taj vas Allah je u vasim mozgovima je sasvim nesto suprotno iz razloga sto mislite da Bog nema prvenstveno oprastanja, nego samo drzi bic i kaznjava.
U tome je razlika izmedju Islama i Krscanstva . Nas Bog je pun prastanja i u svakom momentu mozemo da Mu se obratimo za oprostenje. Nas Bog nije Atilla, nas Bog je ljubav, snaga, oprostenje, utjeha i snaga. Zato je poslao Isusa Sina svog da sve sto ne valja i sve preuzme na svoje breme, da bi po tome pravedno i po Njemu mogao da pomogne nama po Njegovoj muci, ukratko, bolno, pravedno i tuzno, ali toliko zahvalno i logicno meni kao stvorenju da sam ponosan sto sam krscanin i sto je moj Bog takav kakav jeste.
Eto zato sam ponosan krscanin, i Bogu hvala na tome, Sinu, i Duhu Svetome.
Sveto Trojstvo je nesto sto samo krscani razumiju, a o tome cu neki drugi put.
Krscanin sam iz razloga zato sto vjerujem da je Bogu sve moguce
nije moguce, imama izuzetaka a to je Bog ne moze da postane lud naprimjer, i tako slicne stvari.

Izuzimajuci sve, slikovito i najrealnije je Bog poslao svog Sina da tko u njega vjeruje bice spasen.
poslao svog Poslanika isusa da tko u njega vjeruje bice spasen, da slazem se.

cekaj malo je li to ti vjerujes da inzinjer mora postati auto da bi razumio auto :-) Bog nas razumije bez da silazi na zemlju.

ne trazi Bog zrtvu nego milosrdje.

Otac Svemoguci po svim Sinu, Isusu je predao zrtvu, svog Sina,
Otac Bog predai Bogu Sinu zrtvu je li tako, 2 Boga :) ????

nema to da nevin uzima grijehe tudje , biblija to negira , logika to negira
Zato je poslao Isusa Sina svog da sve sto ne valja i sve preuzme na svoje breme, da bi po tome pravedno i po Njemu mogao da pomogne nama po Njegovoj muci, ukratko, bolno, pravedno i tuzno, ali toliko zahvalno i logicno meni kao stvorenju da sam ponosan sto sam krscanin i sto je moj Bog takav kakav jeste.
cekaj malo, tebi logicno da ja opljackam banku a da tebe nevinog strpamo u zatvor zbog mog djela :kiss: moze li druze????

ako ne moze, sto nemoze, kad jadnog Isusa hoces da ti ponese grijehe tvoje sto si ti nataslacio tokom svog boravka na zemlji :-)

Ponovljeni zakon 24,16 Ocevi neka se ne usmrćuju zbog djece njihove i djeca zbog otaca njihovih! Svaki neka bude usmrćen za svoj vlastiti grijeh!

jasno ko suza. biblija kaze svako je odgovoran za svoje grijehe , prosta logika.

Sveto Trojstvo je nesto sto samo krscani razumiju, a o tome cu neki drugi put
ma ne razumiju siguran sam

pokusavaju 3 boga pretvoriti u jednog, pa im dodje to kao Unija 3 bozanstva.

otac+sin+sveti duh = ne moze Biti jedan Bog jer ono sto otac zna ne znaju ni sveti duh ni sin, samim tim nisu isto, jer da su isto, znanje bi im bilo isto.

AKo ti Isus kaze Otac je jedini pravi Bog, kako ti mozes onda ici protiv isusa i reci i sin je isto tako Bog, jer ispade da ti bolje znas od isusa sta je on.
Smrcak15

#171 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Podijeli sa nama ovo?
Kuran nazanacava da je Marija i Isus poput mrava i pcela, gdje matice radjaju muske pcele i mrave bez ucesca Oca, kada otac oplodi tad se samo rodi zensko a ne moze se roditi sinovi. znaci potpuno isto relacija Marija i Isus sa svijetom pcela i mrava.
Smrcak15

#172 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

AstorH wrote:
šarf wrote:Astor,
Bog ne muci nikoga.
Ljudi muce same sebe vjerujuci da ne postoji nikakva granica u njihovim zlim djelima.
Ljudi koji to cine, ne sluze Bogu nego Sotoni, kao takvi, a uzimajuci u obzir da je Bog nama krscanima dao slobodu izbora, bez prisile na dobro i zlo, iako po savjesti progovara i vodi nas, svako tko je odlucio da cini bilo sto ruzno, iki neprilicno, takva osoba sama sebe odvaja od Boga, uzimajuci u obzir da je nas Bog, kako mi to kao krscani ucimo, svi smo slobodne volje, i slobodni smo da izaberemo po savjesti ili bez- dobro ili lose.
Dakle, nas Bog ne muci nikoga u paklu, niti Mu je to zelja niti tome tezi.
Ljudi, svojom slobodnom voljom, svojim djelima, u slobodi odabira, u ovom zemaljskom zivotu odlucuju kome ce da sluze ili Bogu ili Sotoni.
Prema tome i na osnovu djela, odnosno odabira, oni sluze ili Bogu ili Sotoni.
Tako da odgovor na tvoje pitanje glasi- ne muci Bog ljude u paklu, nego njihova djela koja nisu od Boga, a sve sto je protiv Boga u sluzbi je zla jer su tako odabrali.
Zakljucak je ovakav- Sotona muci, a Bog svakom covjeku nudi jedno i samo jedno- mir i ljubav.
Dakle, covjek je taj koji odabira kome ce sluziti onako kako je odabrao i kako se na ovome svijetu ponasa i kome sluzi, a djela njegova svjedoce za njega i sam sebi sudi, odnosno da li bira dobro ili zlo. Ako covjek odabere zlo, on je pod vlascu Sotone i Bog ga prepusta njemu.
Ako covjek sluzi Bogu, nikada nece biti mucen niti ce uci na vrata pakla.
Nas Bog, Bog krscana ne muci, On samo daje slobodnu volju covjeku kome zelimo da sluzimo.
Dobru ili Zlu. U tome je citava poenta Biblije, odnosno Novog Zavjeta.
Bog ne muci nikoga.
Biblija
2. Petrova 2,4 Jer Bog nije sačuvao ni anđela koji sagriješiše nego ih je strovalio u pakao, i predao ih u mračnu tamnicu, da se čuvaju za sud.

ups :maca: :maca: :maca:
Bloo
Globalna šefica

#173 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Podijeli sa nama ovo?
Kuran nazanacava da je Marija i Isus poput mrava i pcela, gdje matice radjaju muske pcele i mrave bez ucesca Oca, kada otac oplodi tad se samo rodi zensko a ne moze se roditi sinovi. znaci potpuno isto relacija Marija i Isus sa svijetom pcela i mrava.
Pa kod MArije je bila haploidna ili diploidna partenogeneza? Koja?
Smrcak15

#174 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

dacha bosanac wrote:1. Timotiju 3:16 "I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi."
Ivan 1: 1 "U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ."
Ivan 1: 3 "Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo."
Ivan 1: 4 "U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima."
Ivan 1: 10 "Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao."
Ivan 1: 14 " Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine."
Isaija 9; 5 "Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni."
Filipljanima 2:6 "On koji je postojao u Božjem obliku, nije se kao plijena držao svoje jednakosti sa Bogom"
Ivan 14: 6 "Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me."
Ivan 8:58 "A Isus im reče: zaista, zaista vam kažem: ja sam (JHWH) prije nego se Avraam rodio"
Otkrivenje 1: 8 "Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, govori Gospod, koji jest, i koji bješe, i koji će doći, svedržitelj."
Otkrivenje 22: 12, 13 "I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji."

Rodila ga djevica Marija koje do tada nije spoznala muškarca, začet Duhom Svetim, rođen bezgrešan, uzeo grijehe čovječanstva na sebe, savršena žrtva (kurbanot, kurban) dana jednom za svagda, uznjet na nebo, sjedi Ocu s desna, sudiće živima i mrtvima.
Biblija:
Ponovljeni zakon 24,16 Ocevi neka se ne usmrćuju zbog djece njihove i djeca zbog otaca njihovih! Svaki neka bude usmrćen za svoj vlastiti grijeh!
Smrcak15

#175 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Pa kod MArije je bila hiploidna ili diploidna partenogeneza? Koja?
ne znam kakva ali dovoljno je znak pametnom da sporedi sa svijetommrava i pcela...

znas i pametnom je isaret dovoljan ;-)
Locked