Antifasizam u BiH danas
-
emric
#151 Re: Antifasizam u BiH danas
Rođak, imaš neke konstrukcije koje ne brane logiku.
Nacija = država, dakle nacionalizam je odnos prema državi.
Koga ja mrzim ako volim svoju naciju, odnosno državu? Mrzim sam sebe?
To na slici nisu nacionalisti, nego fašisti, jer da su nacionalisti radili bi na integraciji svog društva a ne na selekciji među građanima. Nacionalista je recimo Merkel, ona zna da joj trebaju ljudi pa ih prihvata i integriše u društvo. Ona se iz ljubavi prema državi sistemski bori protiv bijele kuge. Ona je svjesna da će imigranti prije ili poslije biti korisni građani Njemačke i produžavati joj život. A fašista je recimo jedan nepismeni Orban, koji bi rađe gledao umiranje i posljednjeg Mađara nego da taj Mađar bude neko sa na primjer sirijskim porijeklom. Razlika između dva pojma je i ovdje savršeno jasna.
I slobodno mi daj pričaj o Bošnjacima, nemoj da ti se "ne da". Gdje je sistemski fašizam, daj imena, daj da prijavim organima?
Nacija = država, dakle nacionalizam je odnos prema državi.
Koga ja mrzim ako volim svoju naciju, odnosno državu? Mrzim sam sebe?
To na slici nisu nacionalisti, nego fašisti, jer da su nacionalisti radili bi na integraciji svog društva a ne na selekciji među građanima. Nacionalista je recimo Merkel, ona zna da joj trebaju ljudi pa ih prihvata i integriše u društvo. Ona se iz ljubavi prema državi sistemski bori protiv bijele kuge. Ona je svjesna da će imigranti prije ili poslije biti korisni građani Njemačke i produžavati joj život. A fašista je recimo jedan nepismeni Orban, koji bi rađe gledao umiranje i posljednjeg Mađara nego da taj Mađar bude neko sa na primjer sirijskim porijeklom. Razlika između dva pojma je i ovdje savršeno jasna.
I slobodno mi daj pričaj o Bošnjacima, nemoj da ti se "ne da". Gdje je sistemski fašizam, daj imena, daj da prijavim organima?
Last edited by emric on 27/01/2019 02:20, edited 1 time in total.
- insomnia78
#152 Re: Antifasizam u BiH danas
Al pazi, sve ove gluposti prica lik koji za sebe tvrdi da je Jugosloven 
-
Seyfo
#153 Re: Antifasizam u BiH danas
A kako to da su najgore zlocine 92-95 cinili oni koji su rodjeni,odgajani i zivjeli u duhu bratstva i jedinstva? Da su bastinili isto i zivjeli za njega? Da nisu mrzili ? Da nisu sposobni ubiti,silovati,paliti kucu, masakrirati prvog komsiju? I cini se kao da su jedva cekali. Otkud to?
-
normala brate
#154 Re: Antifasizam u BiH danas
Seyfo wrote:A kako to da su najgore zlocine 92-95 cinili oni koji su rodjeni,odgajani i zivjeli u duhu bratstva i jedinstva? Da su bastinili isto i zivjeli za njega? Da nisu mrzili ? Da nisu sposobni ubiti,silovati,paliti kucu, masakrirati prvog komsiju? I cini se kao da su jedva cekali. Otkud to?
Odgajani smo i mi u Sarajevu da budemo muslimani pa nas nema ni 10 posto pravih
-
Bodkin
#155 Re: Antifasizam u BiH danas
Antifasizam je jednostavno kontra fasizma. Znaci nasi narodi uglavnom jesu bili antifasisti kad je fasizam postojao.hAZNADAR wrote:Nesto ti nije sjelo a neces da kazes sta.Bodkin wrote:
Ti moras poraditi na pojmu fasizam
Sve kasnije nema veze sa antifasizom nego ima neku drugu definiciju.
-
mishic
#156 Re: Antifasizam u BiH danas
Eh "kad je fašizam postojao!" fašizam postoji i dan danas i to zadnje dvije-tri decenije sve intezivnije. I ne samo na ovim prostorima.Bodkin wrote:Antifasizam je jednostavno kontra fasizma. Znaci nasi narodi uglavnom jesu bili antifasisti kad je fasizam postojao.hAZNADAR wrote:Nesto ti nije sjelo a neces da kazes sta.Bodkin wrote:
A o "drugim konotacijama" najbolje govori teorija o prevednim (odbrambenim) i nepravednim (osvajačkim) ratovima. Šta je ovima drugim pokretačka energija, da li samo teritorija ili i genocid, uklanjanje drugog i drugačijeg radi dugoročne sigurnosti i stabilnost svoje dominacije, nebitno je.
A ovo "podozrenje" prema pripadnicima drgih naroda tokom agresije od strane pojedinaca, grupa pa i ARBiH generalno, onome ko je bio ovdje 92-95, potpuno je razumljivo. Nisu za to krivi svi koji su došli na udar tog podozrenja ali jeste veliki broj onih koji su ga proizveli.
Podjela oružja od strane JNA i SDS-a srpskom stanovništvu masovno, angažovanje i uključivanje pojedinaca u subverzivne aktivnosti, dojave, signaliziranja, širenje glasina i ostale vidove specijalnog rata, one koji svakodnevno ginu tjeralo je na oprez. Kontinuirani prelasci ili bježanja iz redova Armije u redove agresorskih formacija sa svim podacima o stanju u jedinicama i na linijama odbrane često se braniocima obijalo o glavu. Ucjene koje je agresor koristio za dolazak do informacija u slučajevima razdvojenih porodica dokazane su na stotine puta tokom agresije.
Prljav rat kakav je bio ovdje i nije odnio toliki broj žrtava koliko je realno mogao jer osveta kao reakcija na nanesenu nepravdu i počinjeno zlo, na svu sreću, nije uzela ozbiljnijeg maha. Bilo je i osvete, lične i grupne, ali se i borilo protiv nje. Taj osječaj kada ste u multinacionalnoj jedinici iz koje neko dezertira ili ode na drugu stranu a zna stanje na terenu, nebih poželio nikome. Znaju to dobro i časni pojedinci koji su kao manjina u jedinicama ARBiH dočekali kraj rata a sami svjedočili prelasku svojih sunarodnika na drugu stranu. A onda ih tamo predstavljali rodbini prijateljima poznanicima itd. kao izdajnike.
- ¤ jelena ¤
#157 Re: Antifasizam u BiH danas
Gdje nestade patriotizam u tim silnim pokušajima da opravdate i racionalizujete svoj nacionalizam?
- Maraschino
#158 Re: Antifasizam u BiH danas
poslije '95.god. je light verzijaBodkin wrote:
Antifasizam je jednostavno kontra fasizma. Znaci nasi narodi uglavnom jesu bili antifasisti kad je fasizam postojao.
-
hAZNADAR
#159 Re: Antifasizam u BiH danas
A sad kao ne postoji fasizam? Nije valjda da je termin ogranicen samo na nekadasnje politike pojedinih drzava?Bodkin wrote:
Antifasizam je jednostavno kontra fasizma. Znaci nasi narodi uglavnom jesu bili antifasisti kad je fasizam postojao.
Ovo sto ja vidim recimo u BL je cist fasizam. Ispravi me ako grijesim.
NIko ovdje nije opravdavao nacionalizam. Vidim samo opravdavanje samog postojanja nacionalnog identiteta i model koji fercera u razvijenim drustvima danasnice. Jos manje vidim na ovoj temi pokusaj stigmatiziranja nekih drugih i forsiranja negativnih stereotipa o drugacijima.¤ jelena ¤ wrote:Gdje nestade patriotizam u tim silnim pokušajima da opravdate i racionalizujete svoj nacionalizam?
Interesantno je kako odredjena ekipa reaguje na ovoj temi. Jedni samo postojanje bosnjastva koje je daleko od neke homogenosti - poistovjecuju sa vrlo jasnim nacionalistickim ideologijama represije kod drugih. A drugi nece da priznaju da je fasizma najmanje kod Bosnjaka i radije negiraju postojanje fasizma opcenito u BiH. Ocigledno je tesko svariti da Bosnjaci mogu biti antifasisti onima koji imaju odredjene predrasude o njima. Znamo koje i znamo korijen toga. Al necemo sad o tome. Valja za pocetak priznati da danas postoji fasizam u BiH i samim tim otpor istome sto je nista drugo no antifasizam. Treba samo biti realan i locirati ga.
- LBVIEW
#160 Re: Antifasizam u BiH danas
http://ba.n1info.com/Vijesti/a311951/HN ... hvatu.html
Primjer antifasizma kod susjeda.
- LBVIEW
#161 Re: Antifasizam u BiH danas
Ajde?!Bodkin wrote:Antifasizam je jednostavno kontra fasizma. Znaci nasi narodi uglavnom jesu bili antifasisti kad je fasizam postojao.hAZNADAR wrote:Nesto ti nije sjelo a neces da kazes sta.Bodkin wrote:
Doduse, samo jedne, one druge koji su genocidom stvorili administrativno - teritorijalnu jedinicu, ne spominjes.Napravili smo genocid, stali na stranu fasista i najveceg zla u ljudskoj historiji i sad nas jos prozivate sto ga se nismo odrekli. Bas ste bezveze
- mO k3
#162 Re: Antifasizam u BiH danas
susjeda??LBVIEW wrote:http://ba.n1info.com/Vijesti/a311951/HN ... hvatu.html
- LBVIEW
#163 Re: Antifasizam u BiH danas
Jebi ga, imaju putovnice, glasuju u matici, rade za intetres iste, kako ih zvati?mO k3 wrote:susjeda??LBVIEW wrote:http://ba.n1info.com/Vijesti/a311951/HN ... hvatu.html
- mO k3
#164 Re: Antifasizam u BiH danas
u pravu si , kako im dati ime komsije nam nisuLBVIEW wrote:Jebi ga, imaju putovnice, glasuju u matici, rade za intetres iste, kako ih zvati?mO k3 wrote:susjeda??LBVIEW wrote:http://ba.n1info.com/Vijesti/a311951/HN ... hvatu.html
pobunjeni sunarodnici ...
- ¤ jelena ¤
#165 Re: Antifasizam u BiH danas
Jasno mi je da ti vidiš samo toliko i da uopšte ne vidiš pokušaj stigmatiziranja drugih i forsiranje negativnih stereotipa o drugačijima - ni na ovoj temi i na forumu u cjelini, a kamoli u svojim sopstvenim postovima;hAZNADAR wrote:A sad kao ne postoji fasizam? Nije valjda da je termin ogranicen samo na nekadasnje politike pojedinih drzava?Bodkin wrote:
NIko ovdje nije opravdavao nacionalizam. Vidim samo opravdavanje samog postojanja nacionalnog identiteta i model koji fercera u razvijenim drustvima danasnice. Jos manje vidim na ovoj temi pokusaj stigmatiziranja nekih drugih i forsiranja negativnih stereotipa o drugacijima.¤ jelena ¤ wrote:Gdje nestade patriotizam u tim silnim pokušajima da opravdate i racionalizujete svoj nacionalizam?
Interesantno je kako odredjena ekipa reaguje na ovoj temi. Jedni samo postojanje bosnjastva koje je daleko od neke homogenosti - poistovjecuju sa vrlo jasnim nacionalistickim ideologijama represije kod drugih. A drugi nece da priznaju da je fasizma najmanje kod Bosnjaka i radije negiraju postojanje fasizma opcenito u BiH. Ocigledno je tesko svariti da Bosnjaci mogu biti antifasisti onima koji imaju odredjene predrasude o njima. Znamo koje i znamo korijen toga. Al necemo sad o tome. Valja za pocetak priznati da danas postoji fasizam u BiH i samim tim otpor istome sto je nista drugo no antifasizam. Treba samo biti realan i locirati ga.
jer da vidiš i da si svjestan navedenog, ne bi ti palo na pamet da napišeš ovo što si u nastavku napisao.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 27/01/2019 13:00, edited 1 time in total.
- scarface32
#166 Re: Antifasizam u BiH danas
Molio bih da mi odgovoris, koliko g si imao 92 i gdje zivis sada?insomnia78 wrote:Al pazi, sve ove gluposti prica lik koji za sebe tvrdi da je Jugosloven
-
hAZNADAR
#167 Re: Antifasizam u BiH danas
Imas vec postojecu temu djes bio,... a ovdje je valjda jasno da se prica o necemu a ne nekome.scarface32 wrote:Molio bih da mi odgovoris, koliko g si imao 92 i gdje zivis sada?insomnia78 wrote:Al pazi, sve ove gluposti prica lik koji za sebe tvrdi da je Jugosloven
Vidim ja sve jelo, ali je cinjenica ko prednjaci u predrasudama i stereotipima. Uostalom, pojedine politicke, socijalne, staleske,.... grupacije se same dokazuju odnosno same diskredituju - nema potrebe da ih neko drugi diskredituje. Znamo jako dobro ko na ovome forumu vazi za intelektualni škart, zaostale vjere, stranih imena, opasan i desktruktivan samim postojanjem a ne ideologijom i djelima,... Vidio sam ja i odgovore istima koji se krecu u rasponu od izdajica, salonaca - do tek naivcina. U strogoj manjini. Zato i jeste problem nekima prihvatiti Bosnjake kao antifasiste. Neoficijelno se promovira antifasizam u sjeni zastava sa petokrakom i standarda bivseg sistema. Ja samo tvrdim da je to prevazidjeno i da je antifasizam danasnjice u tekovinama zadnjeg rata i postratnog perioda gdje je jasno ko cemu i dalje tezi.¤ jelena ¤ wrote:
Jasno mi je da ti vidiš samo toliko i da uopšte ne vidiš pokušaj stigmatiziranja drugih i forsiranje negativnih stereotipa o drugačijima - ni na ovoj temi i na forumu u cjelini, a kamoli u svojim sopstvenim postovima;
jer da vidiš i da si svjestan navedenog, ne bi ti palo na pamet da napišeš ovo što si u nastavku napisao.
- sinuhe
#168 Re: Antifasizam u BiH danas
Sam termin antifasizam je istocnog porijekla od strane drugog totalitarnog rezima da bi se izbjegao onaj socijalizam u nacionalsocijalizmu. Zapadni saveznici kao demokratski opredjeljeni nisu imali potrebe za olajavanjem. Tamo gdje nema prosperiteta nema ni progresivnih ideja pa tako ni u Bosni.
A vecina ljudi sirom planete bi rekla da su antifasisti-jer im je tako lakse. Bolji ljudi, sto bi se reklo.
A vecina ljudi sirom planete bi rekla da su antifasisti-jer im je tako lakse. Bolji ljudi, sto bi se reklo.
Ispitivanje dobroga
Iskorači: čujemo
Da si dobar čovjek.
Ne može te se kupiti, ali ni grom
Koji pogodi kuću
Ne može se kupiti.
Pridržavaš se onoga što kažeš.
Ali što si rekao?
Iskren si, govoriš svoje mišljenje.
Ali kakvo je to mišljenje?
Hrabar si.
Protiv koga?
Mudar si.
Za koga?
Ne mariš za osobnu dobit.
Za čiju dobit onda mariš?
Dobar si prijatelj.
Jesi li također dobar prijatelj dobrim ljudima?
Slušaj nas: znamo
Da si naš neprijatelj. Zbog toga ćemo te
Sada staviti pred zid. Ali s obzirom na tvoje Zasluge i dobra svojstva
Stavit ćemo te pred dobar zid i ustrijeliti te
Dobrim metkom iz dobre puške i pokopati te
Dobrom lopatom u dobroj zemlji.
-
hAZNADAR
#169 Re: Antifasizam u BiH danas
Istocnog porijekla? Ako mislis na komunisticke zemlje istocnog bloka - tu izraz antifasizam ima drugaciju formu i znacenje. Primjerice - kapitalizam se nerjetko tumacio kao fasizam, berlinski zid imao oficijelni naziv antifasisticki. Porijeklo je ipak u demokratiji gdje se javlja kao odgovor na fasizam a znamo gdje su poceci fasizma proslog vijeka.sinuhe wrote:Sam termin antifasizam je istocnog porijekla od strane drugog totalitarnog rezima da bi se izbjegao onaj socijalizam u nacionalsocijalizmu. Zapadni saveznici kao demokratski opredjeljeni nisu imali potrebe za olajavanjem. Tamo gdje nema prosperiteta nema ni progresivnih ideja pa tako ni u Bosni.
Progresivne ideje su nerjetko stvarane u uslovima nuzde, ocaja, tiranije,... i nije preduslov imati prosperitet.
A antifasizam nije bas uvijek profil onoga ko se time kiti. Mnoge nekadasnje komunisticke zemlje su se kitile antifasizmom a gusile citav niz sloboda, prava, imale etnicku i vjersku diskriminaciju,...
Za vrijeme domovinskog rata u Hrvatskoj 91-ve - obje strane su se oficijelno medijski, diplomatski,... borile protiv fasizma.
-
Bodkin
#170 Re: Antifasizam u BiH danas
Otprilike jeste ogranicen. To sto imas u bl je cisti sovinizam i ekstremni nacionalizam.hAZNADAR wrote:A sad kao ne postoji fasizam? Nije valjda da je termin ogranicen samo na nekadasnje politike pojedinih drzava?Bodkin wrote:
Ali jasno je meni da ljudi vole da nabiju masu pridjeva da to izgleda vece/gore kad se cita/slusa.
-
hAZNADAR
#171 Re: Antifasizam u BiH danas
Zar ima potrebe tebi uopce nabijati pridjeve poslije ovakvih tvrdnji? Tvrdis da u RS nije fasizam?Bodkin wrote:Otprilike jeste ogranicen. To sto imas u bl je cisti sovinizam i ekstremni nacionalizam.hAZNADAR wrote:A sad kao ne postoji fasizam? Nije valjda da je termin ogranicen samo na nekadasnje politike pojedinih drzava?Bodkin wrote:
Ali jasno je meni da ljudi vole da nabiju masu pridjeva da to izgleda vece/gore kad se cita/slusa.
Da podsjetim u RS je:
- etnicki/nacionalni eksluzivitet koji negira ista prava za sve vec samo za jedne,
- stigmatizacija Bosnjaka kroz publicizam, medije, skolstvo, historiografiju,.. gdje se navode kao narod nizeg ranga, bez historije, kulture, korijena, genetski otpad,..
- Etnicko ciscenje koliko god prilike dozvoljavaju,
- kulturocid koliko se god moze,
- ekstremna teznja drzavi kao jedinom temelju drustva gdje se "drzava" i kolektiv RS stavljaju iznad interesa pojedinca, pravde, istine,..
- medijska cenzura,
- autokratija koliko se moze gdje su i mediji i politika koliko je god moguce u rukama vodje o kojem pjesme pjevaju, knjige pisu,..
- ideologija krvi i tla gdje se propagira vjekovna srpska zemlja i krvna veza Srba milenij unazad,
- opravdavanje i sprovodjenje brutalnih metoda u ostvarivanju ideje krvi i tla,
- militarizam koji se tumaci kao dio kulture,
- velicanje mladosti kojoj se kontinuirano ispira mozak srpstvom i odgaja se u duhu drzava i nacije kao najbitnijeg interesa,
- ikonografija i simbolika gdje se kroz crne uniforme, odnosu prema simbolima kao svetinji, dizanju tri prsta dokazuje patriotizam,
- totalna, apsolutna zabrana bilo kakve kritike, preispitivanja, promjene kursa,... gdje si za sitnicu izdajnik, neprijatelj,
- vladajuca stranka je spoj socijalizma i nacionalizma - a to dvoje daje poznatu slozenicu,
- primenovanje imena gradova koliko prilike dozvoljavaju i naselja velicine manjeg grada u BL po kriteriju negiranja historije i davanja srpskog predznaka(kao nekada Oswiecim)
- kult zlocina, agresivnosti, brutalnosti,.. gdje se takvima u historijskom kontekstu daje status heroja,
Ispravi ako gdje grijesim. Sta je onda po tebi fasizam ako tvrdis da ga nema u RS?
- insomnia78
#173 Re: Antifasizam u BiH danas
Cuj sta. Pa ovaj bosnjacki nacionalizam
-
Fudo387
#174 Re: Antifasizam u BiH danas
Najopasniji od svih fasizama, znanih i neznanih.insomnia78 wrote:Cuj sta. Pa ovaj bosnjacki nacionalizam
- insomnia78
#175 Re: Antifasizam u BiH danas
Najpogubniji po BiH kako rece kolega JugoslovenFudo387 wrote:Najopasniji od svih fasizama, znanih i neznanih.insomnia78 wrote:Cuj sta. Pa ovaj bosnjacki nacionalizam