Ti njemu nudiš pomoć, pored meneDino34 wrote:Pokretaču teme: Ako nisi trol, pošalji mi ime i prezime i ja ću ti pomoći. Sigurno nećeš spavati po kontejnerima niti raditi za 10 eura.
...
- Boemica
#151 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
-
moonca
#152 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dino34 wrote: Iskustvo kaže da se naša raja češće odlučuje za ovu opciju jer su tek došli u njemačku a u bosni je ostala porodica pa gledaju da što češće odu.
Sad, recimo da je satnica za početnika nekih 14 eura.
On će za tih 160 sati zaraditi ca 2200 eura.
Budući da su žena i djeca u bosni, ti si automatski u prvoj poreznoj klasi.
Sad ćemo pobrojati izdatke.
Solidaritätszuschlag (odbici onih iz zapadne njemačke na račun nerazvijenih iz istočne njemačke)
12,60 €
Porez na platu - 229,16 €
Penziono - 204, 60 €
Osiguranje za nezaposlene - 33 €
Invalidsko - 33,55 €
Tvoje osiguranje - 184,80
I eto, izađeš na nekih 1500 € netto.
Što bi se reklo, godišnje možda neka 4 mjeseca radiš za državu.
.. to je jako malo ....
..i ......i ..... ta putovanja u Bosnu -nema sanse da ista ustedi.
Da je blizu, otišao bih kod nje, uzeo mali jastuk, stavio joj u krilo i zaspao dok me ćeška po glavi i priča neš
Last edited by moonca on 07/12/2018 17:36, edited 1 time in total.
- Bluemore
#153 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ali posodavac zna da ne moze doci bez VizeDino34 wrote:Nije tačno. Der Gesetzgeber iliti zakonodavac je odredio donju granicu i kršenjem iste (gesetzwidrich) izašao bi iz pravnog okvira i to bi povlačilo sankcije. U tom slučaju, ugovor postaje nevažeći.Bluemore wrote:Dino Fino sto si se ponudio sa rjesenjem
A ugovor sa sandzom ne vazi jer ne moze vizu dobiti na osnovu njega
Da bi legalno radio
I ne moze mu odstetu traziti jer covjek nije kriv vec propisi
Donja granica je Mindestlohn i on iznosi 8,84 €
Sve preko je itekako važeće.
Znam o čemu pričam jer među prijateljima imam i advokata.
Već sam naveo da je to problematično, ali se treba ili bolje je da se čovjek blagovremeno osigura.
Kakvih sam sve procesa imao i za sta su me sve tužakali, da ti pričam ne bi vjerovao.
A vizu nije mogao dobiti na osnovu ponudjenog
Gotova prica
Nije njegova krivnja
- King Theoden
#154 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Nikakav problem.Krokodajl wrote:Dino34, Hajde molim te objasni mi samo jednu stvar, naravno da je ugovor svetinja i niko to ne spori, ali hajde objasni mi kako će firma tužiti radnika koji radi na crno zbog kršenja ugovora ?
Ili hoćeš reći da ugovor između Sandžo G.m.b.H i N.N. iz Sapne ima veću pravnu vrijednost od Saveznog zakona o radu ?
Imaš mogućnost za selbstanzeige tj da tužiš sam sebe.
Pred sudom dolaziš kao pokajnik, platiš porez i to je to.
To uopšte nije kažnjivo djelo. Ta samoprijava.
Drugo, nisam rekao da će ga tužiti zbog rada na crno, nego ako počne raditi kod drugog poslodavca.
Primjer:
Meho ima firmu, razvodi struju. Otišao je u bosnu i našao električara hasu, pogodio se za poso i potpisao ugovor.
U međuvremenu se pojavi suljo, ponudi hasi bolje uslove i haso pristane i potpiše još jedan ugovor.
Haso se spakuje, ode u njemačku i počne kod sulje.
To čuje meho i podnese prijavu tj tuži majstora hasu.
Na sudu argumentira time da ima ugovor sa hasom i da je zbog tog ugovora uzeo više posla.
Budući da se haso nije pojavio, Meho nije ispostovao termine i morao je da plati odštetu.
Sad traži da haso snosi troškove.
Sud će uvijek presuditi u mehinu korist.
I sad, zavisno od obima posla, može biti da sud presudi da haso plati par desetina hiljada. Platiće u ratama, ali će platiti.
Jasnije?
-
moonca
#155 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dobro -- koliko je to u praksi zastupljeno--tuzakanje?? 
- Bluemore
#156 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ugovor nije Omogucio da da dobije vizu
Sa odbijenicom ne moze kod tog Lika raditi
I ne duguje mu nista
Dakle ne neko tvoje hipoteticno stanje nego konkretno od ovog covjeka
Ugovor ne vrijedi jer preduslov za Rad a To je viza odbijena za isti
Sa odbijenicom ne moze kod tog Lika raditi
I ne duguje mu nista
Dakle ne neko tvoje hipoteticno stanje nego konkretno od ovog covjeka
Ugovor ne vrijedi jer preduslov za Rad a To je viza odbijena za isti
Last edited by Bluemore on 07/12/2018 17:42, edited 2 times in total.
- JThomas
#157 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
i ispeče gazdina žena prave sandžačke mantije za TO 
- King Theoden
#158 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Zar i ti hoćeš da bježiš iz bosne?Boemica wrote:Ti njemu nudiš pomoć, pored mene
Znam, al šta ćeš, tako ti je na početku.moonca wrote:to je jako malo
Ako uzmemo u obzir male troškove stanovanja, onda je ok za početnika.
Osim toga, raditi će malo prekovremeno, malo privatno i izlaziti na ca 2000 neto.
Nakon 3 mjeseca idu pregovori za povećanje satnice.
Gledajmo na to kao na detaljno učenje zanata.
Nakon dvije godine će se osamostaliti i uzimati veliku lovu.
Brate, ljubim te, nemoj davati pogrešne informacije pa taman da si sin fahrije karkina.Bluemore wrote:Ali posodavac zna da ne moze doci bez Vize
A vizu nije mogao dobiti na osnovu ponudjenog
Gotova prica
Nije njegova krivnja
Ovo je njemačka.
Evo ti samo primjer kako itekako može.
Ovaj prijatelj od rođaka je imao slovensku vizu. Došao je i počeo za tako neku malu satnicu.
Zakonodavca ne zanima kako ćeš doći, ali kad dođeš postoje pravila.
-
Zoya
#159 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Hoću i ja u Njemačku 
- MarlboroGold
#160 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ja bih na Hartz IV 
-
moonca
#161 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Bolje mu je da pliva do Amerike. 
- Bluemore
#162 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Opet ti brkas babe i zabe
Taj Ako je dosao na söovenacku vizu Nema veze sa ovim likom koji Nema vizu vec odbijenicu

Taj Ako je dosao na söovenacku vizu Nema veze sa ovim likom koji Nema vizu vec odbijenicu
Last edited by Bluemore on 07/12/2018 17:52, edited 1 time in total.
- King Theoden
#163 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Često. Ako osjete da imaš love, napadaju ko osemoonca wrote:Dobro -- koliko je to u praksi zastupljeno--tuzakanje??
Ja sam se u zadnjih par godina tužio sa njemačkim Bild-om (najtraženije njemačke novine) i pobijedio.
Tužio se sa zastupnicima sony-a i GEMA-e i izvukao hajdemo reći remi(dogovorili se)
- Boemica
#164 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ma jašta, ja imam spakovan kofer, za svaki slučajDino34 wrote:Zar i ti hoćeš da bježiš iz bosne?Boemica wrote:Ti njemu nudiš pomoć, pored mene
-
moonca
#165 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dino34 wrote:Često. Ako osjete da imaš love, napadaju ko osemoonca wrote:Dobro -- koliko je to u praksi zastupljeno--tuzakanje??![]()
Ja sam se u zadnjih par godina tužio sa njemačkim Bild-om (najtraženije njemačke novine) i pobijedio.
Tužio se sa zastupnicima sony-a i GEMA-e i izvukao hajdemo reći remi(dogovorili se)i izgubio protiv jedne žene. Hvala Bogu pa se radilo o sitnoj lovi.
- King Theoden
#166 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
U redu je brate, svako dobro. Nemam se kad zajebavat oko gluposti.Bluemore wrote:Opet ti brkas babe i zabe
Ps.
Boemice, šta si po struci?
Ako sam dobro upratio, ti si iz moje struke tj mašinstvo. Ako je tako, može se naći.
Kakva si sa jezikom?
Ma gluposti.moonca wrote:jel' to neke sex -afere
Neš u vezi autorskih prava.
- Boemica
#167 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ma zezam se, ja ne bi u Njemačku taman kad bi fkt pare na granama rasleDino34 wrote: Boemice, šta si po struci?
Ako sam dobro upratio, ti si iz moje struke tj mašinstvo. Ako je tako, može se naći.
Kakva si sa jezikom?
- King Theoden
#168 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Budući da ima raje koja pita I preko privatnih, odgovaram ovdje kako bi i drugi pročitali i okoristili se.
Helem, šta je sam pomoćnim radnicima tj ljudima koji nemaju ni zanat?
Moja je preporuka da prvo nađu nekog majstora u bosni s kojim bi radili par mjeseci kako bi nešto naučili.
Ovdje rijetko koja firma traži diplomu. Traži se znanje.
Dakle, nađi posao u bih makar radio jeftinije od drugih.
Jbg, izdrži mjesec-dva.
Moj rođak je diplomirani ekonom i nije mu bilo mrsko staviti kombinirke u džep i raditi za džaba.
Radio mjesec i došao u njemačku.
Sad vodi veću grupu majstora i polako prelazi u poslovođu cijele firme.
Sad, kad naučiš osnovno, ma minimum (ako si električar da znaš spojiti struju i razvuc kablove) javi se i tražimo nešto.
Helem, šta je sam pomoćnim radnicima tj ljudima koji nemaju ni zanat?
Moja je preporuka da prvo nađu nekog majstora u bosni s kojim bi radili par mjeseci kako bi nešto naučili.
Ovdje rijetko koja firma traži diplomu. Traži se znanje.
Dakle, nađi posao u bih makar radio jeftinije od drugih.
Jbg, izdrži mjesec-dva.
Moj rođak je diplomirani ekonom i nije mu bilo mrsko staviti kombinirke u džep i raditi za džaba.
Radio mjesec i došao u njemačku.
Sad vodi veću grupu majstora i polako prelazi u poslovođu cijele firme.
Sad, kad naučiš osnovno, ma minimum (ako si električar da znaš spojiti struju i razvuc kablove) javi se i tražimo nešto.
-
moonca
#169 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dino34 wrote:Budući da ima raje koja pita I preko privatnih, odgovaram ovdje kako bi i drugi pročitali i okoristili se.
.
- Krokodajl
#170 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dino34, jasno je meni kako to funkcionira, ali čovjek je u uvodnoj temi rekao da on ide da radi na CRNO dakle odbijena mu je viza i ne planira je dobiti u skorije vrijeme (a budući da se nije planirao ni žaliti pretpostavljam da bi aplicirao na novi termin to znači vizu bi dobio u narednih 12 mjeseci).
Dakle, on bi do dobijanja vize radio na crno, a kaže da ga ugovor obavezuje da radi kod ovih.
Njega taj ugovor naravno da obavezuje daradi kod Sandžo GMBH ako on ima uredne papire, budući ih on nema on po Njemačkom zakonu ne može ni da radi tamo, jer nema vizu, dakle po kom osnovu njega firma može tužiti da radi kod poslodavca B ako radi na crno, naravno ako su zlobni mogu ga prijaviti da radi na crno i to je to.
Kada dobije vizu to je već druga stvar, i naravno da se u tom slučaju ugovor treba i mora poštovati, a on ju ne može ni dobiti vez ugovora.
---
I samo da te pohvalim za ovo što radiš, evo momku si više pomogao nego ovi što ih zna njegov šef i što su mu "pomogli".
Dakle, on bi do dobijanja vize radio na crno, a kaže da ga ugovor obavezuje da radi kod ovih.
Njega taj ugovor naravno da obavezuje daradi kod Sandžo GMBH ako on ima uredne papire, budući ih on nema on po Njemačkom zakonu ne može ni da radi tamo, jer nema vizu, dakle po kom osnovu njega firma može tužiti da radi kod poslodavca B ako radi na crno, naravno ako su zlobni mogu ga prijaviti da radi na crno i to je to.
Kada dobije vizu to je već druga stvar, i naravno da se u tom slučaju ugovor treba i mora poštovati, a on ju ne može ni dobiti vez ugovora.
---
I samo da te pohvalim za ovo što radiš, evo momku si više pomogao nego ovi što ih zna njegov šef i što su mu "pomogli".
- King Theoden
#171 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Pretpostavljao samBoemica wrote:ne bi u Njemačku taman kad bi fkt pare na granama rasle
Nećeš ti u zemlju koja nema slova Ć, pa samim tim ni ćevapa i ostalog sa ć
Šta znaš radit?Zoya wrote:Hoću i ja u Njemačku
Kae, došo crnogorac u njemačku, čuo da ima para po putu, sam pokupit.MarlboroGold wrote:Ja bih na Hartz IV
Izađe iz aviona, kad ispred njega debeo novčanik pun eura, sve po 500. Gleda crnogorac, gleda, i nabije ga nogom. Kae, neću vala prvi dan radit
- Boemica
#172 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Pa da mi ni prezime ne znaju izgovoritDino34 wrote:Pretpostavljao samBoemica wrote:ne bi u Njemačku taman kad bi fkt pare na granama rasle
Nećeš ti u zemlju koja nema slova Ć, pa samim tim ni ćevapa i ostalog sa ć![]()
- Bluemore
#173 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Krokodajl wrote:Dino34, jasno je meni kako to funkcionira, ali čovjek je u uvodnoj temi rekao da on ide da radi na CRNO dakle odbijena mu je viza i ne planira je dobiti u skorije vrijeme (a budući da se nije planirao ni žaliti pretpostavljam da bi aplicirao na novi termin to znači vizu bi dobio u narednih 12 mjeseci).
---
- King Theoden
#174 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
To nisam znao.Krokodajl wrote:Dakle, on bi do dobijanja vize radio na crno, a kaže da ga ugovor obavezuje da radi kod ovih.
Ma kakvo ljudi crno, nemojte se zajebavat.
Mislim na ove koji bi išli.
Samo te dušmanin može zvati da radiš na crno.
Jedno je otići kod poznanika u restoran pa raditi u kuhinji, a drugo je Baustelle.
Zoll(carina) i civilna policija redovno patroliraju.
Ljudi, kazne su drakonske.
Poslodavac će se izvući, prebaciti firmu na ženu ili rođaka, a on će pred sudom podići dva prsta i reći da je zahlungsunfähig tj nema love. Bankrot. Tri godine ili sad sedam ne može voditi firmu i onda je čist.
A ti koji radiš ćeš platiti plus biti protjeran iz njemačke.
- King Theoden
#175 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ma imaš bruku našeg svijeta, naše restorane, diskoteke, kafane... Jezik nije potrebanBoemica wrote:Pa da mi ni prezime ne znaju izgovorit