100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#151 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Sigurno da ne treba obiljezavati kraj Velikog rata :-?
Sto me podsjeti na Tudjmana prilikom obiljezavanja 50 godina od kraja Drugog svjetskog kada se hvalio da je on zapravo i jedini ucesnik rata na toj veceri.
Pa zar nije? Lik oslobadjao Beograd hebote, ima i slika. :D

Slazem se da je farsa obiljezavati kraj WWI. Ta pobjeda, taj sporazum,... samo su napravili preduslove za WWII i oktobarsku revoluciju, podjele poslije,....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#152 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by dr.gog »

Korisničkoime wrote:
dr.gog wrote:Slom Austrijske monarhije, kako god shvatali ono što ga je naslijedilo, bio je oslobođenje. Njemačka i Austrija nemaju šta tražiti ovdje.

Njemačka se iskupila ogromnim angažmanom svoje vojske unutar EUFOR-a i povukli su svoje jedinice dostojanstveno i na vrijeme.

Glavni grad je okupiran i trenutno.

Grad Sarajevo je pod nadzorom EUFOR-a, tj. specijalnih jedinica NATO-a, iz zemalja koje nemaju nikakve kulturne ili posebne političke važnosti za BiH.

To znači da nismo suvereni grad.

Živim za momenat kada ću posljednjem vojniku sa stranom zastavom na rukavu ugledati leđa.

Isto tako, iz zemlje treba da ide i OHR (EUSR), te svaki diplomata ili državna organizacija koja se javno ili na drugi način miješa u bilo kakve unutrašnje političke sukobe.

Veoma cijenim ambasadora Inzka, kao privatnu osobu, za kojeg znam da je dobar i human čovjek, ali u ovom svojstvu više nema šta da traži ovdje.
Oprosti svako ima pravo na svoje misljenje ali isto bi trebalo da bude barem jednim djelom podrzano nekim informacijama o temi na koju se daje.
Sa stajalista gradjanina BiH kome je BiH iole bitna kao drzava, ovakvo misljenje je van pameti, naravno ako si iz RS-a ili zaoadne Hercegovine ili ako djelis njihova politicka stajalista onda je to misljenje sasvim uredno.
Sto se tice pitanja sa teme doslo je samo do promjene okupatora i to na gore sto je historija uostalom i pokazala imajuci u vidu odnos prema BiH AU monarhije i Kraljevina koje su je na ovim prostirima naslijedile
Ne izvinjavaj mi se, hvala. :D

Živim 100 metara od Predsjedništva cijeli život i imam 4 godine ratnog staža na liniji. Pretpostavljam da tvoja percepcija onoga što napisah počiva na zabetoniranim mitovima...ne znam koliko ti je godina, pa ću se uzdržati.

Koji dio teksta ti je sporan..tačno koji?

Dalje, odkud ti da na volej nešto prevodiš kao "priču iz RS ili HB"( jer vidiš, ja osobno ne priznajem ni entitete, niti sadašnju strukturu BiH)?

Otkud mi informacije? Pa ne očekuješ sinko da ti valjda opalim LINKOVE :lol: ...ili si generacijski naučio tako tražiti potvrdu. Evo npr. Njemačka vojska u Sarajevu. Ja ti kažem da su 12 godina imali raspored u strogi centar Sarajeva ukoliko dođe do problema. Jedinica tzv.Feldjeagera (Vojna policija), i tzv. Verstarkungkompanie (nelegalna vojna jedinica obično obučena u civilnu odjeću). Austrija? Vojska iste zemlje je bila 13 godina na raportu Njemcima u smislu tehničke potpore u vojnoj špijunaži i sigurnosti.

Šta ih čini pozitivnima za nas u svoj toj budalaštini njihovih ministara(/kancelara? To što su u 99% svog posla bili fer, i sa vojne, a posebno sa humanitarne strane krajem devedesetih. Njemci da, Austrijanci su najobičniji financijski razbojnici koji sisaju kapital ove zemlje,a oči mažu sentimentima iz 1.svj.rata, i to zatucanim Bošnjama koji suze rone nad Drugom regimentom, uz plaćene dnevnice.

Kako rekoh, sa ovim iskustvom i posmatrajući događaje , u kojima sam nekad i lično učestvovao, mislim da treba pothitno opalit pedalu svim kvazidiplomatskim "institucijama", te njihovim žandarima raspoređenim na 3 tačke u BiH. To je istorijska pouka , i tiče se i teme.

I nemojte mi nabacivat na volej srbovanje, inače ode tema u 3 pm :D
Fudo387

#153 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by Fudo387 »

dr.gog wrote:
Kako rekoh, sa ovim iskustvom i posmatrajući događaje , u kojima sam nekad i lično učestvovao, mislim da treba pothitno opalit pedalu svim kvazidiplomatskim "institucijama", te njihovim žandarima raspoređenim na 3 tačke u BiH. To je istorijska pouka , i tiče se i teme.
Nemas ti kila za to pedalanje.
Al’ recimo da nekim cudom to uradis,
Sta poslije?
insomnia78

#154 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by insomnia78 »

E al da je kako Ruse dovesti...
madner

#155 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by madner »

Njemacka Drinu shvata kao granicu svog uzeg interesa.

To sto su jos nevjesti je druga stvar.
Sto se tice principa, Dr. je potpuno u pravu. Sto se tice prakse, nazalost nije. Ovaj narod nema jos drzavotvorni potencijal da mu ne treba Potiorek :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#156 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by dr.gog »

Fudo387 wrote:
dr.gog wrote:
Sta poslije?
Nemam kila, samo mišljenje i iskustvo.Nemaš ni ti "kila" da ispedaliraš miletove naciste u parlamentu na Marijindvoru, koji dolaze da zajebavaju jadne bošnje ,sa interneta pretežno, za 5.000 KM mjesečno poreskog novca.

Da radim drugi posao, ne bih kmečao strancima ili bio politički korektan da ih zovem prijateljima češće nego je potrebno.

A šta te to brine za "poslije"? :) Slutim neku paranoju kod vas nekolicine...jel se memorandumi SANUa priviđaju ili strahovi od "unutrašnjeg neprijatelja" :D ? Pa ja više vjerujem četniku i ustaši nego bratskoj ljubavi 90% vojski EUFOR-a.
Fudo387

#157 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by Fudo387 »

dr.gog wrote:
Fudo387 wrote:
dr.gog wrote:
Sta poslije?
Nemam kila, samo mišljenje i iskustvo.Nemaš ni ti "kila" da ispedaliraš miletove naciste u parlamentu na Marijindvoru, koji dolaze da zajebavaju jadne bošnje ,sa interneta pretežno, za 5.000 KM mjesečno poreskog novca.

Da radim drugi posao, ne bih kmečao strancima ili bio politički korektan da ih zovem prijateljima češće nego je potrebno.

A šta te to brine za "poslije"? :) Slutim neku paranoju kod vas nekolicine...jel se memorandumi SANUa priviđaju ili strahovi od "unutrašnjeg neprijatelja" :D ? Pa ja više vjerujem četniku i ustaši nego bratskoj ljubavi 90% vojski EUFOR-a.
Ma ok, jedini plan je kao i do sad, nema plana.
Sto se tice tog tvog verujem neverujem,
Pa et, noc noc noc, totalni je mrak. :D
Hemel

#158 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR

Post by Hemel »

dr.gog wrote:Slom Austrijske monarhije, kako god shvatali ono što ga je naslijedilo, bio je oslobođenje. Njemačka i Austrija nemaju šta tražiti ovdje.

Njemačka se iskupila ogromnim angažmanom svoje vojske unutar EUFOR-a i povukli su svoje jedinice dostojanstveno i na vrijeme.

Glavni grad je okupiran i trenutno.

Grad Sarajevo je pod nadzorom EUFOR-a, tj. specijalnih jedinica NATO-a, iz zemalja koje nemaju nikakve kulturne ili posebne političke važnosti za BiH.

To znači da nismo suvereni grad.

Živim za momenat kada ću posljednjem vojniku sa stranom zastavom na rukavu ugledati leđa.

Isto tako, iz zemlje treba da ide i OHR (EUSR), te svaki diplomata ili državna organizacija koja se javno ili na drugi način miješa u bilo kakve unutrašnje političke sukobe.

Veoma cijenim ambasadora Inzka, kao privatnu osobu, za kojeg znam da je dobar i human čovjek, ali u ovom svojstvu više nema šta da traži ovdje.
Da ti nije neko hakov'o profil?
Post Reply