Zlostavljanje djece u vrticu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fidoremilienko

#151 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by fidoremilienko »

Niko ovdje ne prebacuje krivicu na djecu, nego iskljucivo i samo na roditelje.

Svi babini sinovi i mamine princeze, svi odlicni, kulturni, ma za primjer. Kakav pogan vakat je dosao, pa te sad ni nastavnik/vaspitac ne smije krivo pogledati a ne da ti povisi ton. Glooooho bilo :-)

Dakle, ja bih prvo te roditelje takve djece (za ovaj slucaj ne znam) prvo izdegenecio dobro. Mozda i dodju pameti!
Logovan

#152 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Logovan »

fidoremilienko wrote:Niko ovdje ne prebacuje krivicu na djecu, nego iskljucivo i samo na roditelje.

Svi babini sinovi i mamine princeze, svi odlicni, kulturni, ma za primjer. Kakav pogan vakat je dosao, pa te sad ni nastavnik/vaspitac ne smije krivo pogledati a ne da ti povisi ton. Glooooho bilo :-)

Dakle, ja bih prvo te roditelje takve djece (za ovaj slucaj ne znam) prvo izdegenecio dobro. Mozda i dodju pameti!
Je l' u ovom slučaju povišen ton od strane vaspitačice?
irac300

#153 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by irac300 »

Gospođa je zalutala u ovu branšu. Baš sam juče gledao snimak, vucara ono jadno dijete k'o orangutana. Pa to ni niži sisari ne rade jbt. Ako nemaš živaca za taj posao, koji se k**** baviš njime? Pa normalno da će doći svakakve djece, od razmažene do hiperaktivne, ne možeš ih ti mlatiti. Tvoje je da ih pedagoškim mjerama umiriš, ako ne ide, direktoru, nek' on zove roditelje i nek' ga vode.
Thorgerson

#154 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Thorgerson »

fidoremilienko wrote:Niko ovdje ne prebacuje krivicu na djecu, nego iskljucivo i samo na roditelje.

Svako dijete je razlicito.

Ne mozes se prema svakom djetetu isto odnositi. To je prva stvar koju normalne drzave primjenjuju u odgojnim institucijama.

Samo kod nas i dalje vazi ta sjevernokorejska metoda, svi isti, ko je van kolovoza, udri ga po labrnji. Ja ne vidim sta je ovaj djecak uradio? Ok, znatizeljan hoda tamo vamo, postoji nacin za to. Sigurno to nije ovakvo ponasanje, gdje ga mozes povrijediti, te gdje su ostala djeca u soku, sto se vidi i na snimku. Kakav je to za njih primjer?

I nije povisen ton, niti je ruzno iko pogledan, nego je djete uzeto kao vreca i prebacivano tamo-vamo. To je sad snimljeno, za ovo dijete. Sta sam cuo od nekih svojih prijatelja, sta se njima desavalo sa djecom... Nek nam je bog na pomoci sa takvim vaspitacima.

:run:
Nazif_Gljiva

#155 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Nazif_Gljiva »

Ne, nego se nema šta objasniti, jasno kao dan. Babi želim puno sreće, neka se ganja po sudovima. Ne možeš ti, sve i da hoćeš, ulaziti u rasprave (ne kontam kako se u objašnjenja ulazi).
Evo neka neko od boraca za prava djece objasni zašto nema tona na snimku?
Last edited by Nazif_Gljiva on 26/10/2018 14:00, edited 1 time in total.
benuni

#156 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by benuni »

Na snimku ne čujem, ali ti eto čuješ da ona viče na njega, a ne vidiš kako ga čupa i vuče.

Pa vaspitačica je odlična kakvi su pojedinci ovdje!

Znači, vaspitačica je umjesto roditelja odlučila da dijete kazni jer su oni neadekvatni i razmazili su ga. Halo, to je dijete, ne zna, postupa instiktivno, sebično, ne kalkuliše, ne razmišlja..zato su tu odrasli da ih paze, uče, usmjeravaju, a ne bacaju i čupaju..kako roditelji, tako i vaspitačice.
sumirprimus

#157 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by sumirprimus »

pitanje koliko vas koji tako komentirate imate djecu?
bil svoje dijete tako vaspitao?
bil dopustio drugim stranim licima da tako vaspitaju vase dijete?
lako je tudjim krcem gloginje mlatit.
Tabijat

#158 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Tabijat »

Thorgerson wrote:
Tabijat wrote:
Za tvoju informaciju, prema popisu iz 1931. godine, u Kraljevini Jugoslaviji je bilo pismeno 51,5% stanovništva. Do '45. broj raste na 75%, do 50-ih je taj broj povećan na 98%.
Danas je u BiH nepismeno 15% stanovnika, što znači da smo pismeniji bili goli bosi poslije 2 svjetskog rata.
Kriteriji za pismenost danas i 1931. godine su drasticno razliciti.
I druga stvar Jugoslavija je bila komunisticka drzava, gdje je jedna partija imala sve ovlasti. I ti sad hoces da kazes da ja treba da vjerujem u te podatke, koje su se mogli frizirati kako su htjeli, zeljeli. Pa ta drzava je i pukla zbog lazi i uljepsavanja stvari od vladajuce strukture, iako se znalo da se ide u propast.

Radio sam kao posmatrac dva puta. Koliko sam nepismenih ljudi vidio, to je haos. Dodje sa licnom, tamo mu X na licnoj. Dakle, ne zna se potpisati. Naravno, stariji ljudi, rodjeni i odrasli u toj 98% pismenoj Jugoslaviji. :-)
Tačno. Danas samo moraš znati pisati,, '45. si morao imati i neka osnovna znanja.
Činjenica je da je opismenjavanje bilo jedan od najvažnijih ciljeva u Jugi, a sve radi Lenjinove devize "nepismen čovjek je van politike" (i treba ga uvesti u nju.)
Za razliku od današnjeg vremena, gdje se iz istog razloga nastoji zaglupiti i onespismeniti, ne bi li glasali samo uhljebljeni.

Da se vratim na temu, ja nemam djece, ali je teta po mom mišljenju i dobro prošla. Ja bih policiji prijavila roditelja kojeg vidim da svoje dijete ovako nosa ko da je vreća krompira, a ne da je nedajbože moje, tu bi mi se već roletne spustile.
Last edited by Tabijat on 26/10/2018 14:09, edited 1 time in total.
benuni

#159 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by benuni »

sumirprimus wrote:pitanje koliko vas koji tako komentirate imate djecu?
bil svoje dijete tako vaspitao?
bil dopustio drugim stranim licima da tako vaspitaju vase dijete?
lako je tudjim krcem gloginje mlatit.
Nemaju, a ako imaju, odrast će histeričnije ljude od ove vaspitačice
Naravno da bi, ovih par će tući svoju djecu kad se igraju i ako dijete od 2-3 godine ne razumije da je i njega babo tukao kad je bio mali i da mu je učitelj palio čvoke, a razredna gađala kredom :lol:
fidoremilienko

#160 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by fidoremilienko »

Thorgerson wrote:

Ne mozes se prema svakom djetetu isto odnositi. To je prva stvar koju normalne drzave primjenjuju u odgojnim institucijama.

Samo kod nas i dalje vazi ta sjevernokorejska metoda, svi isti, ko je van kolovoza, udri ga po labrnji. Ja ne vidim sta je ovaj djecak uradio? Ok, znatizeljan hoda tamo vamo, postoji nacin za to. Sigurno to nije ovakvo ponasanje, gdje ga mozes povrijediti, te gdje su ostala djeca u soku, sto se vidi i na snimku. Kakav je to za njih primjer?

I nije povisen ton, niti je ruzno iko pogledan, nego je djete uzeto kao vreca i prebacivano tamo-vamo. To je sad snimljeno, za ovo dijete. Sta sam cuo od nekih svojih prijatelja, sta se njima desavalo sa djecom... Nek nam je bog na pomoci sa takvim vaspitacima.

Nisam cuo, ali to sa povisenjem tona odnosilo se uopste. Jer se ne zna ko je vise razmazen dal djeca dal roditelji. Svakom svoje najbolje jelde.

Snimak traje dvije minute i ne pokazuje ama bas nikakve tragove nasilja. Pa sta je nasilje ako je ono nasilje? Sto ga je uzela za ruku i nogu i odvela ga u drugu sobu? Ne kontam.

Najteze je sebi priznati bgm, pa onda ostalima. :skoljka:
fidoremilienko

#161 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by fidoremilienko »

Logovan wrote:

Je l' u ovom slučaju povišen ton od strane vaspitačice?
Moje objasnjenje se odnosilo da od takvih sitnica polazi. Ne smijes krivo pogledati. A to upravo dovodi do toga, da sad kad te neko malo jace povuce za ruku ili te kao na snimku uhvati za ruku i nogu se smatra nasiljem. :-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#162 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by plain vanilla »

Istina je da je sve vise djece neodgojeno, da im ni roditelji niti iko drugi nije autoritet, ne hebu zivu silu. Ali ne smijes tuci dijete, ljudi ti platili da mu pripazis dijete, nesto ga naucis, da bude na sigurnom, a ne da ga razvlacis po sobi.
Ako ne mozes kontrolisati dijete, pozoves roditelja nek ga vodi kuci, zahvalis mu se na saradnji i dovidjena i prijatno.
Nazif_Gljiva

#163 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Nazif_Gljiva »

Ko je tukao dijete? Isto pokvarena ploča...
Logovan

#164 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Logovan »

fidoremilienko wrote: Moje objasnjenje se odnosilo da od takvih sitnica polazi. Ne smijes krivo pogledati. A to upravo dovodi do toga, da sad kad te neko malo jace povuce za ruku ili te kao na snimku uhvati za ruku i nogu se smatra nasiljem. :-)
Ako dijete ne sluša, ne smiješ ga onako vući i nositi isto kao da je vreća smeća. Sitnica se desila, ok, ali tu stani, ne ideš dalje, ne poduzimaš mjere kao što je ona vaspitačica uradila. Nasilje ili ne - ne smiješ. Nemaš pravo.
sumirprimus

#165 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by sumirprimus »

ne moras ga bokserom odvalit da bi uslo u kategoriju fizickog zlostavljanja
Nazif_Gljiva

#166 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Nazif_Gljiva »

sumirprimus wrote:ne moras ga bokserom odvalit da bi uslo u kategoriju fizickog zlostavljanja
Slažem se.
Zašto nema tona na snimku?
simbabimba

#167 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by simbabimba »

Moj jedini komentar na ovo je UZAS!

Drago mi je da se u gradu pojavio barem jedan snimak, ovo se ljudi desava svakodnevno u haman pa svim vrticima, bilo privatnim, bilo u drzavnom.

I NIKAD ne ignorisite kada dijete odbija da ide negdje ili nekome!

Moje je dijete imalo istu reakciju kad je krenulo u "famozni" privatni vrtic PONY koji drzi tako jedan "pjevac" koji je ZNAO kakvu spodobu od "vaspitacice" ima u vrticu, ali je drzao mjesecima, dok nije doslo do tacke odlazimo ili ona ili mi (roditelji tada upisane djece).

OVAKO je kao na snimku prilazila djeci, rugoba strasna smrknuta sa deformisanom facom od urlanja I kreveljenja I cupala ih za ruke da ih premjesti!

I nakon nje su neke krave znale da mi dijete cupaju za ruke I stiscu ga za nadlakticu :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Iskreno, NEMA boljih odgajateljica za zaposliti. Poslje rata sta je pocelo da dolazi na skolovanje u ovaj nas jadni grad I sta izlazi iz te "pedagoske akademije" je strava I uzas, jad I bijeda. I jadna nasa djeca kome idu u ruke u skolu. (cast MALOBROJNIM izuzecima).

Save the Children pise apele I oglasava se po pitanju fizickog kaznjavanja djece u BiH! :run: :run: :run: :run: :run: :run:
JaneEyre

#168 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by JaneEyre »

fidoremilienko wrote:
Thorgerson wrote:

Nisam cuo, ali to sa povisenjem tona odnosilo se uopste. Jer se ne zna ko je vise razmazen dal djeca dal roditelji. Svakom svoje najbolje jelde.

Snimak traje dvije minute i ne pokazuje ama bas nikakve tragove nasilja. Pa sta je nasilje ako je ono nasilje? Sto ga je uzela za ruku i nogu i odvela ga u drugu sobu? Ne kontam.

Najteze je sebi priznati bgm, pa onda ostalima. :skoljka:
Da pojasnim pošto si jel, rekao da ne kontaš...fizičkim nasiljem na onakav način djetetu (uzrasta od tri godine) je mogla biti iščašena ruka!
Logovan

#169 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Logovan »

sumirprimus wrote:ne moras ga bokserom odvalit da bi uslo u kategoriju fizickog zlostavljanja
Baš vala, ali hajde ti to objasni.

Isto kao da objašnjavaš koliko je 2+2.
fidoremilienko

#170 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by fidoremilienko »

plain vanilla wrote:Istina je da je sve vise djece neodgojeno, da im ni roditelji niti iko drugi nije autoritet, ne hebu zivu silu. Ali ne smijes tuci dijete, ljudi ti platili da mu pripazis dijete, nesto ga naucis, da bude na sigurnom, a ne da ga razvlacis po sobi.
Ako ne mozes kontrolisati dijete, pozoves roditelja nek ga vodi kuci, zahvalis mu se na saradnji i dovidjena i prijatno.
Ah jes da je to tako lako. Pa ti se natovare roditelji jos sa inspekcijom i policijom kamerama i cime sve ne. Jos te na kraju prebiju :skoljka:
fidoremilienko

#171 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by fidoremilienko »

Logovan wrote:
fidoremilienko wrote: Moje objasnjenje se odnosilo da od takvih sitnica polazi. Ne smijes krivo pogledati. A to upravo dovodi do toga, da sad kad te neko malo jace povuce za ruku ili te kao na snimku uhvati za ruku i nogu se smatra nasiljem. :-)
Ako dijete ne sluša, ne smiješ ga onako vući i nositi isto kao da je vreća smeća. Sitnica se desila, ok, ali tu stani, ne ideš dalje, ne poduzimaš mjere kao što je ona vaspitačica uradila. Nasilje ili ne - ne smiješ. Nemaš pravo.
Ja, mogli bi se do sutra svadjati gdje je ta granica njeznog/grubog, finog/ruznog. Al ok
Iloveautumn

#172 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Iloveautumn »

Nazif_Gljiva wrote:
Slažem se.

zato sto je ilegalno snimati audio bez pristanka, zakon na federalnom nivou u Americi...ne mozes legalnim putem kupiti kamere za video nadzor koje snimaju audio...ne znam za nase propise, ali vjerovatno tesko mozes legalno nabaviti takve kamere, pa stoga nije praksa...

Paging through the hundreds of hidden cameras available from BrickHouse Security, you may be surprised to see this disclaimer at the bottom many pages: "Due to federal regulations, this camera does not record audio." You may ask, what federal regulations? And why?

The federal law that applies to audio recording is US Code Title 18, Part 1, Chapter 119, which you can read in full here. This law is a federal prohibition on the sale and use of devices designed to covertly record the voices of people without their consent.
Last edited by Iloveautumn on 26/10/2018 14:44, edited 1 time in total.
sumirprimus

#173 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by sumirprimus »

granica je fizicki kontakt.
fizika da ali kao nauka
Logovan

#174 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Logovan »

fidoremilienko wrote:
Logovan wrote:
Ja, mogli bi se do sutra svadjati gdje je ta granica njeznog/grubog, finog/ruznog. Al ok
Boga mi ovo je grubo, da ne kažem pregrubo.

Uhvatati dijete za jednu ruku i jednu nogu i nositi ga.... :-) Ovo ako nije prešlo svaku mjeru, onda ne znam.
Nazif_Gljiva

#175 Re: Zlostavljanje djece u vrticu

Post by Nazif_Gljiva »

Iloveautumn wrote:
Nazif_Gljiva wrote:
Slažem se.

zato sto je ilegalno snimati audio bez pristanka, zakon na federalnom nivou u Americi...ne mozes legalnim putem kupiti kamere za video nadzor koje snimaju audio...

Paging through the hundreds of hidden cameras available from BrickHouse Security, you may be surprised to see this disclaimer at the bottom many pages: "Due to federal regulations, this camera does not record audio." You may ask, what federal regulations? And why?

The federal law that applies to audio recording is US Code Title 18, Part 1, Chapter 119, which you can read in full here. This law is a federal prohibition on the sale and use of devices designed to covertly record the voices of people without their consent.
Znači u Americi, jel kod nas američki zakon primjenjen ili ga nemamo uopšte?
Post Reply