polemika oko Bijelog Dugmeta

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Saian wrote:Ja sam Dugme pjevao, (kad skontam slush'o nisam nikad) dakle pjevao s nekih 5 godina galamio "Lipeeee cvatu..." i otad nikako. Ja da sam tamo ne bih isao na koncert iz istog razloga sto ne bih otishao gledati Brenu. Muzika nije po mom ukusu. Isto ko sto bih, da je ziv otishao Hendrixa slushat ne zato sto je Hendrix, nego zbog toga sto samo on "Angel", "Fire", "Stone Free", "If the six was nine", "Voodoo Child" .... moze odsvirat kako spada (kad skontam ovo nije ni neki primjer, Hendrixa bih is'o gledat i kad bi na gitari sviro gluho glamochko :D ) eto malo o temi :D
:roll: Fala i zivio. :zzzz:
Saian

Post by Saian »

pape sta ti dochekujesh i isprachas ovdje, a jesi zlopamtilo ccccccccc :zzzz:
Lace

Post by Lace »

pape wrote:
Saian wrote:Ja sam Dugme pjevao, (kad skontam slush'o nisam nikad) dakle pjevao s nekih 5 godina galamio "Lipeeee cvatu..." i otad nikako. Ja da sam tamo ne bih isao na koncert iz istog razloga sto ne bih otishao gledati Brenu. Muzika nije po mom ukusu. Isto ko sto bih, da je ziv otishao Hendrixa slushat ne zato sto je Hendrix, nego zbog toga sto samo on "Angel", "Fire", "Stone Free", "If the six was nine", "Voodoo Child" .... moze odsvirat kako spada (kad skontam ovo nije ni neki primjer, Hendrixa bih is'o gledat i kad bi na gitari sviro gluho glamochko :D ) eto malo o temi :D

ni ja nisam nikad slusala bijelo dugme (cula jesam :D ...jos prvi put sa nekih 5 godina u djecijoj emisiji "niko kao ja" koja je svako malo promovisala neke spotove, grupe, itd (mnogo dobra emisija)...brega imao plavi cuperak ko halid muslimovic :D ..uske hlacice s nakim tigrastim uzorkom i pjevalo se..."...lai lai lai subi dubi dubi dai..." kasnije skontah da se to zove "svi mars na ples" -* jel se tako zove? :D ) kad malo bolje razmislim iste godine sam cula i pjesmu "another brick in the wall"....ipak ne bih isla na pink flojd da sad sviraju :D :D ...iz istog razloga ...nisam emocionalno vezana...mene nema na koncertu :D
pitt

Post by pitt »

Saian wrote:pape sta ti dochekujesh i isprachas ovdje, a jesi zlopamtilo ccccccccc :zzzz:
i to ide sa godinama :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:zzzz: Kad je bal, .... nek i hala gori. :zzzz:

ImageImageImage
ImageImage(izvini sorge, ... mor`o sam)Image.. :zzzz:
pitt

Post by pitt »

Zamjerit ce ti brko bogami :D:D:D
Damirsalkic

#157 Dugme

Post by Damirsalkic »

Stari ako su to novine samo preuvelicale neke njegove rjeci koje nisu imale takvo znacenje.Nebih muziku mjeso u to ,jedino se slazem sa gospodinom koji kaze da dio novca trea da posalju u dobrotvorne svrhe to je ok .....
AlisaWonder

Post by AlisaWonder »

Ja sam kupila kartu ali pokloniću je, i ovako mi se nije islo, ne mogu odvojiti zelju za koncertom od Brege, koji mi se gadi, vec odavno...

vecina ljudi koje znam nece ici...

:oops:
hananah

Post by hananah »

Da Tifa nastupa sam svakako bih otisla ali na Bijelo dugme ni slucajno premda stanujem par minuta od stadiona. Naravno da ne treba mijesati politiku i muziku, ali to je uradio Bregovic, a ne Sarajlije. Mene licno bole njegove izjave (izdaje) te ne zelim ici. I svidja mi se izjava M. Tanovica, bilo bi posteno da novac od koncerta ode za siromasne, bolesne i u ratu stradalu djecu koja vise nisu djeca ali kojima bi taj novac dobro dosao za recimo skolovanje ili ljetovanje.
arci

Post by arci »

Ne mogu da odolim, :-) tema je MRKLI MRAK!!!
Ako sve ovo procita Dino Merlin,bice mu barem
malcice lakse jer po svemu sudeci nikako ne spava
od kako je pocela kampanja za ove koncerte :-D
Brega k´o Brega,prepametan je on da bi ga shvatili
obicni ,mali smrtnici....Zasto ne otici na koncert???
Mislim da je Merlin vise zasrao u toku rata nego Brega,
razlika je samo u tome sto je Dino iskoristio prve
Bascarsijske noci da se vrati laganim koracima u Sarajevo
odakle je klisnuo medju prvima...To se,naravno,zaboravilo..
kao i njegove izjave da pjesmu "Da te nije Alija" "nije posvetio
rahmetli Izetbegovicu vec svom prijetelju koji je poginuo u ratu".
Hm,bilo kako bilo, da sam u mogucnosti, otisla bih na taj koncert.
Bila sam prosle godine na Breginom koncertu (u dijaspori doduse :P
pa je bilo od Amerikanaca do Indijaca....rijetka velicina koja je
nase gore list.Bilo je SUPER!!!Svidjalo se nekom ili ne,on je jedina
prava zvijezda jer ne svira po diskotekama i ne slika se poslije
nastupa sa znojavim napaljenim curama i pijanim prostacima.Bolje cekajte pedercinu
Joksimovica pa idite njemu na koncert,bas je sladak :roll:
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Evo mali prepis iz Dana:

D- Mogao si napraviti makar jedan gest podrške Sarajevu tokom tri i po godine njegove opsade.
B- Pa, šta sam ja tu mogao uraditi?

D-Pa, mogao si uraditi, recimo ono što si uradio za Beograd već drugog dana nakon početka njegovog bombardovanja-napravio si veliki koncert u Solunu.
B- Ali, to nije bio koncert za Beograd u Solunu.

D-Nego za koga?
B-To je bilo deklarativno za sve žrtva rata na Balkanu.

D-Pa što to ne napravi tokom 3 i po godine rata u Sarajevu?
B- Kakvu sam priliku imao?

D- Istu kao i svi muzičari. Svi su bosanski muzičari pravili koncerte, nešto govorili, osim tebe.
B- To znači da ja u tom trenutku stajem na stranu Alije Izetbegovića, što mi ne pada na pamet.

D-Ama, bolan pusti Aliju! Zamalo ne rekoh "jebo njega".
B- Evo, ja to baš to kažem- jebo Aliju!

D-Ama, nije bitan Alija! Bitna je tvoja škola, ulica, biblioteka, raja..
B- ... Ali, nisu to raja iz škole! To nije tačno! To nisu raja iz škole! Nisu moja raja!

D- Govoriš isto kao kad bih ti ja sad rekao da si u Solunu pravio koncert za Miloševića. Naravno, nisi za njega, ali si napravio koncert..
B- ... Nisam! Nije tačno! Ni za Miloševića, ni za Izetbegovića. To je bio koncert za sve koji stradaju u tom ratu i koji trpe u tom trenutku. Ja i Dalara smo takav koncert svirali.

D- E, da znaš kako bi nama bilo puno srce da si takav koncert napravio za Sarajevo...
B- ...A, kako bi tek Aliji bilo puno srce.

D-Ma, joj... Pusti Aliju, bolan..
B- Jebo Aliju, naravno. Sam si rekao.

itd, itd......
bosniaque

Post by bosniaque »

koja pedercina koji smrad, kako treba smrada prebiti u pm!
bas me interesuje koje ce balije ici na to sranje od koncerta!
pitt

Post by pitt »

bosniaque wrote:koja pedercina koji smrad, kako treba smrada prebiti u pm!
ja ba....bolje ostat kuci i gledat pevaljke na pinku :D:D
perke

Post by perke »

bosniaque wrote:koja pedercina koji smrad, kako treba smrada prebiti u pm!
one prave :x
Frutek

Post by Frutek »

alphonse kauders wrote:Evo mali prepis iz Dana:

D- Mogao si napraviti makar jedan gest podrške Sarajevu tokom tri i po godine njegove opsade.
B- Pa, šta sam ja tu mogao uraditi?

D-Pa, mogao si uraditi, recimo ono što si uradio za Beograd već drugog dana nakon početka njegovog bombardovanja-napravio si veliki koncert u Solunu.
B- Ali, to nije bio koncert za Beograd u Solunu.

D-Nego za koga?
B-To je bilo deklarativno za sve žrtva rata na Balkanu.

D-Pa što to ne napravi tokom 3 i po godine rata u Sarajevu?
B- Kakvu sam priliku imao?

D- Istu kao i svi muzičari. Svi su bosanski muzičari pravili koncerte, nešto govorili, osim tebe.
B- To znači da ja u tom trenutku stajem na stranu Alije Izetbegovića, što mi ne pada na pamet.

D-Ama, bolan pusti Aliju! Zamalo ne rekoh "jebo njega".
B- Evo, ja to baš to kažem- jebo Aliju!

D-Ama, nije bitan Alija! Bitna je tvoja škola, ulica, biblioteka, raja..
B- ... Ali, nisu to raja iz škole! To nije tačno! To nisu raja iz škole! Nisu moja raja!

D- Govoriš isto kao kad bih ti ja sad rekao da si u Solunu pravio koncert za Miloševića. Naravno, nisi za njega, ali si napravio koncert..
B- ... Nisam! Nije tačno! Ni za Miloševića, ni za Izetbegovića. To je bio koncert za sve koji stradaju u tom ratu i koji trpe u tom trenutku. Ja i Dalara smo takav koncert svirali.

D- E, da znaš kako bi nama bilo puno srce da si takav koncert napravio za Sarajevo...
B- ...A, kako bi tek Aliji bilo puno srce.

D-Ma, joj... Pusti Aliju, bolan..
B- Jebo Aliju, naravno. Sam si rekao.

itd, itd......
Ovaj Brega je stvarno stoka. Sreća nisam kupio kartu, konto sam bil išo nebil...
Radi ovog ponovnog njegovog bezobrazluka, drago mi je što nisam karte kupio. Na koncert ne idem :oops:
muha_sa

Post by muha_sa »

Frutek, zezno si se što kartu nisi kupio.
Pusti šuplju kad ti ja kažem.čovjek ( Brega ) je genijalac a ova primitivna čaršija će sve oprostit osim uspjeha. Ovi što kritikuju genijalca su prvi na koncertima iliti gostovanjima po raznoraznim birtijama raznoraznih Stoja i ostalih turbo-folk kreštavaca.
Monday

Post by Monday »

Ima ona stara sarajevska izreka……“U Sarajevu nema nikakvih podijela izuzev na raju i na papke...“

Naravno ova izreka je mozda i imala smisla u vremenu u kojem je nastala, u kojem je prihvatana i koristena, a to je bilo vrijeme kada se urbano Sarajevo protezalo od Bjelava do M. Dvora, a danas je uglavnom koriste oni sto su ispucali pola stoljeca zivota bauljajuci izmedju sarajevskih ulica upravo na potezu Bjelave- M.Dvor, a ovih zadnjih 15ak godina proveli u zalu za nekim proslim vremenom i hraneci se iluzijom velicine filozofije o „raji i o papcima“ za svaku dobru ili losu stvar u svom zivotu, te su svojom impotentnoscu i patetikom mogli izazvat samo sazaljenje.

U medjuvremenu nase Sarajevo je raslo preko Grbavice, Malte, Alipasina i Dobrinje pa sve do Ilidze i samim tim stanovnistvo Sarajeva se obogatilo raznovrsnom „rajom“ i raznovrsnim „papcima“ toliko raznolikim da su ljudi iz razlicith grupa i podgrupa „raje“ a i „papaka“ međusobno etiketiraju iz ovih ili onih razloga upravo ovim nazivima.
Tako je sve to odavno preraslo ulicnu filozofiju „raje i papaka“, jer se mnogi iz reda „papaka“ (dosta puta nezasluzeno etiketirani kao takvi samo zato sto dolaze iz “manje naseljnih mjesta“) svrstase zasluzeno svojim likom i djelom medju „raju“ a mnogi iz reda „raje“ se svrstase sasvim zasluzeno u „papke“ i tako je i sama prica o raji i pacima postala suvisna i donekle smijesna.

A onda se desi organizacija koncerta „Bijelog dugmeta“...i nasta skika i galama na jednoj strani, a muk pa potom prezir na drugoj ....i poce ponovo da sa filozofira o raji i o papcima.

Zato tek danas pokajnicki shvatam veliku mudrost starih i univerzalnost filozofije „raje i papaka“, shvatam da se stanovnistvo grada Sarajeva u nekim vaznijim trenutcima ( kao sto je izmedju ostalog i dokazano 1992-95) sasvim prirodno moze podijeliti na raju i na papke, mada ovaj put nije u pitanju ko brani, a ko puca na grad, nego ko ide, a ko ne ide na potencijalno pobjednicko orgijanje u organizaciji gospodara lutaka Gorana Bregovica.

Svi oni sa imalo pameti znace da Goran Bregovic nije ovde samo zbog novca, nije ovde Goran Bregovic ni zbog slave, a ponajmanje je ovde Goran Bregovic zbog ovih ljudi, Goran Bregovic je ovde zbog najvaznijeg razloga –samog sebe.

Svi oni sa imalo samosvjesti znaju da Goran Bregovic ne zasluzuje njihovo prisustvo na koncertu u Sarajevu, da li ce neko ici na koncert u ZG ili BG je druga stvar, ali ne u Sarajevu, ne na Kosevu, ne pored groblja koje se punilo „rajom“ kad se Goran Bregovic svojom arogancijom i neljudskim ponasanjem jasno stavio na stranu „papaka“.

Sada kad bi Sarajevo trebalo da odgovori sa plakatima, transparentima i posterima fotografija i to onih najstravicnijih o ratnom stradanju Sarajeva, te jasno poruciti Goranu Bregovicu da smo ga mentalno sahranili, prezalili i zaboravili i da ide tamo gdje je i do sada bio ....to se ipak ne desava.

Ne desava se upravo zbog „papaka“ a to su svi oni koji se muzicki obrazuju gledajuci uvozni TV PINK i to molim lijepo BIH, zaglupljuju citajuci literaturu tipa Skandal, Trn i slicne psihotoksine. Takvi i njima slicni ce ici na koncert Coca-Cola zombi-projekta zvanog B.Dugme, a najveci dio urbane populacije grada Sarajeva nece ici na taj koncert, na njegovom koncertu bice upravo najvise onih iz sirokog dijapazona raznolikih „papaka“.

Bez svijesti, bez pameti, bez samopostovanje uz stupidnu izliku ....ma to je samo muzika.!
Frutek

Post by Frutek »

muha_sa wrote:Frutek, zezno si se što kartu nisi kupio.
Pusti šuplju kad ti ja kažem.čovjek ( Brega ) je genijalac a ova primitivna čaršija će sve oprostit osim uspjeha. Ovi što kritikuju genijalca su prvi na koncertima iliti gostovanjima po raznoraznim birtijama raznoraznih Stoja i ostalih turbo-folk kreštavaca.
Dobro, to stoji muha...
Međutim, čovjek mu lijepo govori u ovom intervju-u "zar za skoro 4 godine onakvog rata ništa vrijedno podrške da kaže a kamoli da uradi", a on isto kao i onda, hladno i bezosjećajno tako odbrusuje cccccc...

Jebiga, ljudi su se javljali, pomagali kako god su mogli, ljudi koji nisu imali veze s Bosnom, od Talijana, Njemaca, Amerikanaca...ljudi jednostavno zganuti tadašnjim slikama patnje i stradanja širom BiH, a on kojem je Sarajevo a i cijela BiH u ono vrijeme dala sve, tako pljuje na grad, državu i njene građane. Treba imat dozu dostojanstva i obraza muha...

Provedi se na koncertu...
Prince

Post by Prince »

Muha, ne pravi se pametan, raja koja sluša Stoju i ostala govna sluša i Bijelo dugme, da si usporedio jazz s džigarom i nekako, ali ovako ti komentar ne stoji.
Svi su znali i prije da je Brega smrad, i opet su svi kupili karte i ići će na koncert. Ljudi mekeću za predvodnikom kao ovce, a uostalom Avaz je rekao da je ok ići na koncert i oni ne vide razloga da se ne ide, jer je Avaz tako rekao. Ti isti će sutra biti i na Cecinom koncertu, ako Avaz kaže da je to ok, a reći će ako im date pare.
Hart

Post by Hart »

Odlican post Monday... potpisujem!
:)
Lace

Post by Lace »

Lace wrote:
pape wrote:

ni ja nisam nikad slusala bijelo dugme (cula jesam :D ...jos prvi put sa nekih 5 godina u djecijoj emisiji "niko kao ja" koja je svako malo promovisala neke spotove, grupe, itd (mnogo dobra emisija)...brega imao plavi cuperak ko halid muslimovic :D ..uske hlacice s nakim tigrastim uzorkom i pjevalo se..."...lai lai lai subi dubi dubi dai..." kasnije skontah da se to zove "svi mars na ples" -* jel se tako zove? :D ) kad malo bolje razmislim iste godine sam cula i pjesmu "another brick in the wall"....ipak ne bih isla na pink flojd da sad sviraju :D :D ...iz istog razloga ...nisam emocionalno vezana...mene nema na koncertu :D

e bas su ovako izgledali kada sam ih prvi put vidjela

Image

:D evo tigrasti uzorak je ipak bio na bebeku...al dozvoljena je greska nakon 24 godine od pohranjivanja slike :D :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Kartu sam imao cim su izasle u prodaju i sa dobivanjem karte dobio sam i neku cudnu mucninu u zeludcu.

Veceras sam se velikodusno odrekao karte i osjetio veliko olaksanje.

Ako su samo bitne pjesme od Dugmeta koje smo voljeli, onda mi je sasvim dovoljna moja mp3 kolekcija.
hananah

Post by hananah »

Monday i dnevni spavacu svaka cast na potovima :)
hananah

Post by hananah »

Monday: Svi oni sa imalo samosvjesti znaju da Goran Bregovic ne zasluzuje njihovo prisustvo na koncertu u Sarajevu, da li ce neko ici na koncert u ZG ili BG je druga stvar, ali ne u Sarajevu, ne na Kosevu, ne pored groblja koje se punilo „rajom“ kad se Goran Bregovic svojom arogancijom i neljudskim ponasanjem jasno stavio na stranu „papaka“.

Svaka rijec u ovom dijelu tvoga posta je tacna 100%, na zalost to je upravo ovako.
Jasho

Post by Jasho »

E i viste nasjeli na Pečaninove nebuloze. I vrapcima je na grani je jasno da je Pečanin otišao napraviti interviju sa Bregom samo iz jednog cilja da ga što više isprovocira i ocrni i da proba nekako minirati Sarajevski koncert. Pečanin očito ne može da podnese jednu stvar a to je da su karte planule za par dana i da je Bregović dokazao da je Najveći muzičar sa Prostora BiH. Veči dio intervijua je Pečanin izmislio i uvlajivao svoje rječi Bregi u usta. Najžalosnije je u čitavom interviju što je Pečanin optužio Bregovića da je glavni krivac što Kusta ne želi više nikad doći u Sarajevo i još je žalosnije što je Pečanin u interviju branio Kustu i još izmislio telefonski Razgovor sa Kustom početkom rata, kada je od Kuste tražio da pomogne BiH, a ovaj mu navodno rekao da je Brega rekao da se oni neće mješati u to. Sam uvod u interviju jasno govri da je Pečaninov jedini cilj bio što više nablatiti i ocrniti Bregu. Brega se javio povodom intervijua iz Singapura i sve je demantovao i najavljena je tužba protiv Pečanina zbog izmšljanja rečenica koje Brega nije nikad ni rekao.Zar mislite da je Bregović toliki idiot pa da pred koncert daje takve izjave i uz to još da psuje i vrijeđa. Sve je to Pečanin zakuhao i izmislio dobrar dio intervijua samo da bi prodao novinu i to na jedan nimalo lijep način! One koje interesuje Bregu je rat zatekao u Parizu, a ne u Beogradu. Brega je još davnih osamdestih kupio stan u Parizu i živio tamo kad nije radio s Dugmetom. Za kpoga je to Brega mogao napraviti humanitarni koncert? Znamo da su svi humanitarni koncerti pravljeni u ratno vrijeme za građane BiH bili obična farsa, jer novac je završavao u đepovima raznoraznih Čengića, Šaja, čela i drugih odnaih Alijinih kriminalaca! Davno je Brega napisao jedan odličan stih koji kaže: "Pamtite me po pjesmama mojim". Ja sam Dugme prvi put čuo 1980 kada su pjevali Doživjeti stotu. Za mene najbolje dugme je bilo sa Bebekom. Koliko je napravio fenomenalnih stvari tako je isto bilo i nekih glupih pjesama, ali pjesme kao Sve će to o mila... , Ima neka tajna veza i sl su ne prevaziđene. I ako sam danas u nekom drugom folu i nisam toliko zagrijan za Dugme idem na koncert upravo radi nekih fenomenalnih pjesama koje je otpjevao Bebek i radi dobrog druženja. Bregović je jedina dva intrvijua za BiH medije dao Pečaninu i Danima, a Pečanin je zloupotrebio novinarsku profesiju i stavljao čovjeku riječi koje Brega nije uopšte izgovorio. Brega je ipak Sarajlija i to rođeni, dok je Pečanin jedan obični iskompleksirani debeli Sandžaklija! I sad se neki na forumu prave pametni da kažu oni koji idu na dugme idu i na turbo folk koncerte, čista glupost. Ja ću nakon Dugmeta da idem na Jamiruquai-a, ako budem s vremenom prije Dugmeta ću da odem u Zagreb i odgledam legendarnog Nick Cavea! Mislim da koncer Dugmeta i koncert Jamiruquai-a treba da otvori oći nekim ljudina i da konačno i Sarajevo postane centar svjetskih muzičkih zbivanja i da se u Sarajevu dese Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam Manic Street Preachers i da ne nabrajam mnoge druge velike bendove i muzičare, a ne da nam Drina najavljuje propale grupe tipa Uriah Heep, Status Quo i slične gluposti, koje se i onako nikad i neće na sreču desiti!
Last edited by Jasho on 10/06/2005 22:37, edited 1 time in total.
Post Reply