Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Fudo387

#151 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Bodkin wrote: Dodaj tu i teslu i sva ova elektro auta. A ima i izvjestaja ali bojim se da cu ih ja potraziti, a da ti neces procitati :D
Sta bolan Tesla, sta sva auta? :lol:
Elektroauta su subvencionirana. Tako i tesla. Drugo najvece trziste na svijetu je norvesko. Tamo je kupovina subvencionirana. Dobijes dio od drzave. Bilo je skoro i u americi. Neki proizvodjaci i dalje imaju itd
Davanje povlastica prilikom proizvodnje ili kupovine tih cuda, u vidu smanjenja poreza, nije isto sto i prodavati tim kompanijama struju ispod trzisne cijene. To niko normalan ne radi.
Jel mislis da americke elektro distribucije to urade za Teslu? Naravno da ne rade, i ne moze im niko narediti da to rade, niti bi to oni u napadu najveceg ludila uradili.
Znaci, dobiji poresku olaksicu jer investiraju u buducnost, clean energy, qrac palac.
I ne posluju sa gubitcima, naprotiv, prave milijarde.
Maraschino

#152 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Tik- Tak Tik- Tak :izet:
vivaldi

#153 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Nema potrebe da se ljutis, pricamo jebo ga ti.
ma nisam se ljutio nego kad si napisao "zeljeznice posluju s dobitkom" skontao sam da nisi ni procitao ono sto sam linkovao pa onda sve gubi smisao.

kao da resetas pitanja po defaultu ne obaziruci se na ono sto pisem.

ja sam 10 godina na forumu, stojim iza svega sto sam ikada napisao, e sad sto je problem velikom dijelu njih sto im se to ne svidja - nije do mene. moj rjecnik nikada nije bio provokatorski a pogotovo ponizavajuci ili uvredljiv i uvijek sam otvoren za diskusiju, ali eto.

iz nekog razloga ljudima je tesko da cuju ono sto ne zele da cuju i btw tu ne mislim na tebe, cak stavise volim tvoje zajebancije, mada mi je trenutno insomnia hit otkako je malo prosirio recenice :D
Bodkin

#154 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:
Elektroauta su subvencionirana. Tako i tesla. Drugo najvece trziste na svijetu je norvesko. Tamo je kupovina subvencionirana. Dobijes dio od drzave. Bilo je skoro i u americi. Neki proizvodjaci i dalje imaju itd
Davanje povlastica prilikom proizvodnje ili kupovine tih cuda, u vidu smanjenja poreza, nije isto sto i prodavati tim kompanijama struju ispod trzisne cijene. To niko normalan ne radi.
Jel mislis da americke elektro distribucije to urade za Teslu? Naravno da ne rade, i ne moze im niko narediti da to rade, niti bi to oni u napadu najveceg ludila uradili.
Znaci, dobiji poresku olaksicu jer investiraju u buducnost, clean energy, qrac palac.
Subvencija je subvencija. Dajem ti primjere gdje zapadne drzave subvencioniraju industrije. Da, razlozi su ispravni u ovom slucaju ali je i dalje subvencionirano. A tesla itekako posluje i dalje sa gubicima.

Pa zeljeznice kod nas su subvencionirane. Godisnje milione dobiju. I to je dobro jer treba razbiti monopol kamiondzija i autobusa. Znaci ekonomski aspekt je bolje ne spominjati. Ovdje zulja jer je to hdz-ova rupa. Ostalo je manje bitno
BHCluster

#155 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by BHCluster »

Rupa od preko 360 miliona KM. Kako sami kazu najveci problem ove kompanije je s visokom cijenom električne energije. Zar neJmaju EP HZHB?
Fudo387

#156 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:
Subvencija je subvencija. Dajem ti primjere gdje zapadne drzave subvencioniraju industrije. Da, razlozi su ispravni u ovom slucaju ali je i dalje subvencionirano. A tesla itekako posluje i dalje sa gubicima.

Pa zeljeznice kod nas su subvencionirane. Godisnje milione dobiju. I to je dobro jer treba razbiti monopol kamiondzija i autobusa. Znaci ekonomski aspekt je bolje ne spominjati. Ovdje zulja jer je to hdz-ova rupa. Ostalo je manje bitno
Pa kako posluju sa gubitkom kad su u drugom kvartalu, evo sad sam pogledao izvjestaj, napravili rekordan 4 milijarde dolara revenue?
Super, ako je subvencija subvencija, eto neka i ti nasi smanje porez aluminijumu, ha ja. :D Dok se ne iscupaju.
BHCluster

#157 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by BHCluster »

To bi bilo damo negdje dok se Sunce se ne pretvori u supernovu?
Dimitrijević kaže kako je, u odnosu na NOS BiH, Aluminij kompanija koja ne ispunjava osvoje obveze, te već duže vrijeme ne plaća električnu energiju. Iako je Aluminij rekao da se čeka očitovanje Vlade Federacije BiH, Dimitrijević kaže da njih Vlada FBiH uopće nije kontaktirala te da ne postoje zakonske osnove da se Aluminij zadrži na mreži.

Aluminij je potrošač koji je imao svog opskrbljivača, kompaniju Al Trade d.o.o. koja je u njihovom vlasništvu, a uz neplaćanje, kako govori Dimitrijević, ta firma se ”više puta nekorektno odnosila na način da su preuzimali više energije nego što su je ugovorili”.

”Oni su na to upozoravani više puta. Zbog svega toga je ugroženo tržište električne energije i cjelokupan elektroenergetski sustav BiH. Sličan je slučaj bio i u Crnoj Gori, kad je čitava zemlja bila u opasnosti da ostane potpuno bez energije. BiH je dio europske interkonekcije i ova pravila su u skladu s pravilima u čitavoj interkonekciji”, kaže Dimitrijević.
bingov buraz

#158 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bingov buraz »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Zelkeznica posluje sa dobitkom.
rade s kurcom,a ne s dobitkom. ne znam da li si razumio ali 22 miliona nije jednokratna pomoc vec redovna godisnja pomoc. a kao sto vidis iz onog teksta cak je i to malo. klix pomoci su dobijali rudnici za konsoldiaciju

druga stvar, bez obzira na moje ogromno strpljenje sad si ipak malo presao granicu.

nisam ja ovdje na optuzenickoj klupi, a druga stvar odgovorio sam na sva suvisla pitanja
Nema drzave na svijetu da ne subvencionira zeljeznice,aluminijske kombinate bas i ne.
Kako je Svedska mogla pustiti da propadne gubitas SAAB auto industria?Dali im zajam jednom drugi put,vidjeli nema tu corbe,cao djaci.
bingov buraz

#159 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bingov buraz »

BHCluster wrote:Rupa od preko 360 miliona KM. Kako sami kazu najveci problem ove kompanije je s visokom cijenom električne energije. Zar neJmaju EP HZHB?
Poklonili dzabno citavo jezero susjednoj drzavi pa sad kmece.
mostarac1905

#160 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mostarac1905 »

bingov buraz wrote:
BHCluster wrote:Rupa od preko 360 miliona KM. Kako sami kazu najveci problem ove kompanije je s visokom cijenom električne energije. Zar neJmaju EP HZHB?
nemate baš pojma o slučaju. Pa guglajte malo slučaj Ivan Mravak. Čovjek iz hrvatske elektroprivrede je završio u zatvrou jer je aluminiju isporučivao struju po jeftinijoj cijeni nego što HEP kupuje. To onda poveži s buškim jezerom. Sistem zatvorenih posuda.

Ja se slažem da treba od hrvatske strane tražit da plaćaju vodu iz jezera, ali to povlači niz povezanih mjera s druge strane, među kojima je i aluminij i svašta nešto
mostarac1905

#161 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mostarac1905 »

kakva crna solarna elektrana, ne napajaju sijalice po kombinatu pa da im je to dovoljno. nekad u 'zlatna vremena' spominjala se termoelektrana koja bi bila riješenje. nije pokrenuto, sad je gotovo.
Haris.ba

#162 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

Molim vas da ne uspoređujete Aluminij sa Željeznicom.

Aluminij nije državna firma. Ima manjinski državni udjel, ali nije državna firma. Državna firma ima u svom nazivu JP.

Da li je Aluminij važan - prevažan. Isto ko Gikil u Lukavcu. Ali mora biti nekog reda.

Koliko su tzv. mali dioničari uložili subvencionirane struje u Aluminij? Gdje je njihova obaveza da se firma ne zatvori. Što samo država sa svojim manjinskim udjelom?
Ci-Nick

#163 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

Firma koja proizvodi "balvane" sa prosječnom platom tri puta većom od prosjeka BiH iako godinama pravi gubitke i nije solventna i treba da propadne.
lajkujMe

#164 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by lajkujMe »

Cuj sta je rjesenje, gasi fabriku, bankrot proglasi prodaj sta mozes i podjeli duznicima.
Cinjenica da je drzava sutjela to jest podrzavala sve vecu dubiozu aluminija i sto je podrzavala sve vece dugove je kriminalno.
Klasicna BH prica suti i daj im vremena a dugovi sve veci i veci i hop steta na svim stranama.
Ocigledno los menadzment i rad na principu kup mir ce dovesti do haosa.
Nazalost Mostar mora pasti na samo dno da bi se oporavio od tog mentaliteta da ce sve pasti u ruke.
LBVIEW

#165 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by LBVIEW »

Haris.ba wrote:Molim vas da ne uspoređujete Aluminij sa Željeznicom.

Aluminij nije državna firma. Ima manjinski državni udjel, ali nije državna firma. Državna firma ima u svom nazivu JP.

Da li je Aluminij važan - prevažan. Isto ko Gikil u Lukavcu. Ali mora biti nekog reda.

Koliko su tzv. mali dioničari uložili subvencionirane struje u Aluminij? Gdje je njihova obaveza da se firma ne zatvori. Što samo država sa svojim manjinskim udjelom?
:thumbup:
Upravo to.
Dalje, jedno je subvencionirati strateski vaznu granu privrede/firmu, a nesto sasvim drugo politickim dekretom prisiliti drugu na bagatelnu prodaju proizvoda/usluga onoj prvoj. Zasto bi se EP BiH odricala dijela dobiti u korist Aluminijuma?
muzicar_iz_parka

#166 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by muzicar_iz_parka »

Kako će se postići povećanje na milion zaposlenih u narednih 8 godina ako se budu zatvarale firme?

Da treba uvesti reda, to niko ne spori.
Opet kod nas su ljudi veći specijalci za razjebati firme nego očuvati i unaprijediti, još kad se počnu uvoditi ekološki standardi, tek onda slijedi propast.

Bez jake industrije nema ni jake države, samo je kod nas previše nereda i odlivanja u privatne džepove. Kad opane zarada zbog uslova na tržištu onda nastane haos kao u Aluminijumu.
Haris.ba

#167 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

LBVIEW wrote:Zasto bi se EP BiH odricala dijela dobiti u korist Aluminijuma?
Treba to do kraja ogoliti. Zašto bi se država subvencionirala Republiku Hrvatsku i male dioničare koji zajedno imaju 56% vlasništva?
LBVIEW

#168 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by LBVIEW »

mostarac1905 wrote:
bingov buraz wrote:
nemate baš pojma o slučaju. Pa guglajte malo slučaj Ivan Mravak. Čovjek iz hrvatske elektroprivrede je završio u zatvrou jer je aluminiju isporučivao struju po jeftinijoj cijeni nego što HEP kupuje. To onda poveži s buškim jezerom. Sistem zatvorenih posuda.

Ja se slažem da treba od hrvatske strane tražit da plaćaju vodu iz jezera, ali to povlači niz povezanih mjera s druge strane, među kojima je i aluminij i svašta nešto
To jezero je vlasnistvo drzave a ne HDZ-a, tako da su ta "preklapanja" pravno gledano nistavna.
Dakle, drzavu ne pitas kad "preklapas" s drugom drzavom, a kad u tim preklapanjima ostanes donji, kukas drzavi. :D
https://www.dnevnik.ba/vijesti/busko-je ... amo-mrvice
mostarac1905

#169 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mostarac1905 »

Pozitivan na pare wrote:
mostarac1905 wrote:kakva crna solarna elektrana, ne napajaju sijalice po kombinatu pa da im je to dovoljno. nekad u 'zlatna vremena' spominjala se termoelektrana koja bi bila riješenje. nije pokrenuto, sad je gotovo.
mislim da ti stvarno veze nemaš i koliko solarna elektrana može da proizvede struje ali ko će to pojašnjavat, šta kažeš sijalica e to je stručnjak iz hdz.
malo sam evo guglao, u maroku je najveca solarna elektrana NA SVIJETU, koja proizvodi 580 MWh struje godišnje. aluminij troši 250. ilustracije radi.

elektrane iz obnovljivih izvora nisu dovoljne za industriju, da jesu nebi francuska imala 50+ nuklarnih reaktora sigurno.
Haris.ba

#170 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

Pozitivan na pare wrote:da bi se sakrio lopovluk u koji su utaljeni pojedinci i stranke stvori se umjetna kriza, nešto slično kao kad sječa šuma dosegne nivo gdje nema samoodrživog pošumljavanja pa onda neko zapali još 20 hektara da sakrije lopovluk e tako i ovo, niti će sutra biti isključena struja niti je kombinat pred zatvaranjem.
Vjerovatno. Ali, nema garancije za termoelektranu u Tuzli - nema struje.

P.S.
Nađite jedan primjer u svijetu gdje aluminijski kombinat ima svoju solarnu elektranu.
LBVIEW

#171 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by LBVIEW »

Haris.ba wrote:
Treba to do kraja ogoliti. Zašto bi se država subvencionirala Republiku Hrvatsku i male dioničare koji zajedno imaju 56% vlasništva?
Svakako.
Kao sto treba ogoliti i kradju vode s Buskog jezera od iste te Hrvatske u vrijednosti od 90m godisnje - novac s kojim bi se mogao sanirati taj dug Aluminijuma, ako se vec drze principa lokalne samoprave. :D
Ah da, zaboravih kako za ADZ vrijedi "sto je moje to je samo moje, a sto je tvoje to je i moje." :D
mostarac1905

#172 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mostarac1905 »

LBVIEW wrote:
To jezero je vlasnistvo drzave a ne HDZ-a, tako da su ta "preklapanja" pravno gledano nistavna.
Dakle, drzavu ne pitas kad "preklapas" s drugom drzavom, a kad u tim preklapanjima ostanes donji, kukas drzavi. :D
jezero je u nadleznosti opcina a ne drzave, opcine uzimaju neke mizerne naknade za koristenje vode.

i na temi o komsicu sam napisao da se slazem da treba hrvatskoj poceti ispostavljati realne racune za tu silnu vodu. ovdje samo napominjem da ce vjerojatno i iz drugog pravca poceti dolaziti racuni i da hdz bih zato ne 'cacka mecku'.
Kikibombona

#173 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kikibombona »

Haris.ba wrote:
Mi 25 godina govorimo, treba ovo - treba ono. Treba, treba, treba...

Noge na tabure i pivkana u ruci... treba, treba...

Nema od ovog nista. Dogovorit ce se SDA i HDZ kao svaki put do sada.

Mi definitivno moramo propasti da bi dosli pameti.
LBVIEW

#174 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by LBVIEW »

mostarac1905 wrote:
LBVIEW wrote:
jezero je u nadleznosti opcina a ne drzave, opcine uzimaju neke mizerne naknade za koristenje vode.

i na temi o komsicu sam napisao da se slazem da treba hrvatskoj poceti ispostavljati realne racune za tu silnu vodu. ovdje samo napominjem da ce vjerojatno i iz drugog pravca poceti dolaziti racuni i da hdz bih zato ne 'cacka mecku'.
Medjudrzavni ugovori su u nadleznosti drzave, nikakve opcine.
Pa nista, nastavite se dogovarati s ADZ-om Rvatske, vidim fino vam ide.
Samo, ruke dalje od "bosnjacke" struje i kase. :D
Last edited by LBVIEW on 13/10/2018 09:48, edited 1 time in total.
atmel

#175 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by atmel »

nemam podatke, svi bosnjaci koji su dosli raditi 1994. za klimavih 200 km bili su tu i 2004.te kad je prosjecna placa bila 2200 km.

Da nisu to možda oni radnici što jih je Čović doveo na prisilni rad.
Post Reply