U lokalnom mjestu, zbog toga se i dobiju prvi rezultati do ponoci. Svako mjesto salje rezultate, kad prebroji. Po pravilu bi trebalo onda da se jos jednom prebroji na centralnom mjestu, ali jebes to ako su vec u lokalnim mjestima "ponistili" nekoliko hiljada glasova,high_volume wrote:Gdje se broje glasovi, u glavnom centru za brojanje ili u nekim seoskim vukojebinama i lokalnim izbornim mjestimaNot My Idea wrote:Tacno. Radila sam triput i svi koji smo brojali smo imali hemijske olovke i upisivali glasove na one stikere, da bi sto prije zavrsilisve_ovo_ja wrote:Dovoljan je jedan "iks" na pogresnom mjestu ili saranje glasackog listica od nekog ko radi na "brojanju glasova" da bi se on smatrao nevažećim. A po ovim seoskim mjestima Boga pitaj šta rade.
Samo x u bilo koju jos kockicu i nevazeci listic![]()
![]()
Ja sam mislio da se glasački listovi poslije zatvaranja glasanja samo popakuju, zapečate i takvi odnesu u centralno mjesto za brojanje i da se pod nadzorom komisije broje i evidentiraju
Izborna kradja?
- sve_ovo_ja
#151 Re: Izborna kradja?
- DaffyDuck
#152 Re: Izborna kradja?
Ama vec je sinoc bilo na fb slika, kako pojedinci sjede po hodnicima zetre, sve sa 10ak otvorenih vreca ispred sebe. Sta mislis sto?high_volume wrote:Gdje se broje glasovi, u glavnom centru za brojanje ili u nekim seoskim vukojebinama i lokalnim izbornim mjestimaNot My Idea wrote:Tacno. Radila sam triput i svi koji smo brojali smo imali hemijske olovke i upisivali glasove na one stikere, da bi sto prije zavrsilisve_ovo_ja wrote:Dovoljan je jedan "iks" na pogresnom mjestu ili saranje glasackog listica od nekog ko radi na "brojanju glasova" da bi se on smatrao nevažećim. A po ovim seoskim mjestima Boga pitaj šta rade.
![]()
Ja sam mislio da se glasački listovi poslije zatvaranja glasanja samo popakuju, zapečate i takvi odnesu u centralno mjesto za brojanje i da se pod nadzorom komisije broje i evidentiraju
Inace u zetri se radi "kontrolno" brojanje...
- mirsek
#153 Re: Izborna kradja?
Ako su listici prekrizeni prilikom brojanja na birackom mjestu dzaba ti ponovno brojanje.studiorum_tuzlaensis wrote:TREBALO BI HLADNO TRAŽITI DA SE SVE PREBROJI, PA DA SE VIDI....Sarajevo, 10.10.2018.godine – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u skladu sa članom 5.29 Izbornog zakona BiH u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate Općih izbora održanih u BiH 07.10.2018. godine. Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezltati glasanja iz inostranstva, putem mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.
Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate , subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom. Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje.
DA LI NEKO LUPA CIFRE!
- studiorum_tuzlaensis
#154 Re: Izborna kradja?
pa valjda se može skontati ispravno popunjen listic koji je neko prekrižio u smislu da je nešto precrtao i slično. Zato postoji vještačenje, boja olovke, trag, otisak, stisak i slično.mirsek wrote:Ako su listici prekrizeni prilikom brojanja na birackom mjestu dzaba ti ponovno brojanje.studiorum_tuzlaensis wrote:TREBALO BI HLADNO TRAŽITI DA SE SVE PREBROJI, PA DA SE VIDI....Sarajevo, 10.10.2018.godine – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u skladu sa članom 5.29 Izbornog zakona BiH u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate Općih izbora održanih u BiH 07.10.2018. godine. Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezltati glasanja iz inostranstva, putem mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.
Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate , subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom. Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje.
DA LI NEKO LUPA CIFRE!
Dovoljno je samo da se na većem uzorku jednog biračkog mjesta da se to utvrdi, i trebalo bi odma poništiti sve.
Kako je OSCE izašao iz izbora, ovo je krenulo tamo 2006 godine, i otad je više postalo standardno da se radi samo u sve VEĆEM I VEĆEM obimu.
-
high_volume
#155 Re: Izborna kradja?
A za koji kurac služe "crvene" olovke"
Ako su listovi prekriženi prilikom tog prvog brojanja, tu više nema dokaza u izbornu krađu, nema osnova za ponovno brojanje, ali ni za tužbu za neregularnost izbora. Nema dokaza, izuzev da se veća grupa onih koji su šarali listove sama prijavi i priznaju... Ali onda bi morali organizirati nove izbore.
Pa ne mogu da vjerujem kakva je ovo izborna muljavina, kakva loša organizacija, i to još godinama, svakih izbora. Strašno
Ako su listovi prekriženi prilikom tog prvog brojanja, tu više nema dokaza u izbornu krađu, nema osnova za ponovno brojanje, ali ni za tužbu za neregularnost izbora. Nema dokaza, izuzev da se veća grupa onih koji su šarali listove sama prijavi i priznaju... Ali onda bi morali organizirati nove izbore.
Pa ne mogu da vjerujem kakva je ovo izborna muljavina, kakva loša organizacija, i to još godinama, svakih izbora. Strašno
- DaffyDuck
#156 Re: Izborna kradja?
Ustanovljena je. Ljudi imaju masu dokaza, al svi se prave blesavi.high_volume wrote:Ako se ustanovi izborna krađa i odgovornost CIK članova, nema tu prijave tužilaštvima, policijama, OHR-ovima, OSCE i sl. Samo doći u CIK, zatvoriti vrata s unutrašnje strane i marati. I marati... I marati sve dok se ne popišaju od batina. Nema druge...DaffyDuck wrote:cca 10 miliona KM su nas kostali izbori. + masovna krada glasova.
Eto, nek neko napokon podnese krivicne prijave protiv CIK-a zbog spiskova glasaca i mrtvih ljudi (nisu azurirani bar desetljece), a u zakonu se striktno navodi da su oni odgovorni.
Onda krivicne prijave protiv OIK-a i glasackih listica na ulici, autima, bez pratnje policije.
Ima toga koliko hoces... Nek se zale OHR-u, Uredu za ljudska prava, Americkoj ambasadi, Evropskoj kommisiji. SVIMA. Napravit galamu.
Negdje se mora krenuti.
Taman da mi je moj najrođeniji unutra
To je laksi nacin, pa te proglase budalom i ti ispadnes prevarant, kriminalac, kao sto su izbacili covjeka sa presice jer je pitao zasto niko nije skinuo njegovu mrtvu majku 12 godina sa spiska? DVANAEST GODINA!!! A zvao ih covjek prije tri mjeseca da ih upozori. I mars napolje.
Vide da im ide, prolazi i samo se vise i vise sile.
-
hizo ramidovic
#157 Re: Izborna kradja?
ja nevidim sta je problem oko ove kradze na izborima?
kad kradu pare problem i svi kukaju, a kad kradu listice jope problem, galama, dreka...
ko bi narodu ugodijo...
kad kradu pare problem i svi kukaju, a kad kradu listice jope problem, galama, dreka...
ko bi narodu ugodijo...
- kurty
#158 Re: Izborna kradja?
i dodje na kontrolu u sarajevo i eto belaja...Not My Idea wrote:Predsjednik komisije sjedi sam za stolom i upisuje u kontrolnik glasove. Član komisije mu cita npr 1255 glasova za Ivicu. A predsjednik upise za Maricu. I to je to, niko to ne pregleda, vrece se spakuju i gotovo.high_volume wrote:Kako, opiši kako to radeNot My Idea wrote:Jucer sam slusala sta ljudi rade i kako dopisuju desetine i stotine glasova. Strasno. Najnormalnije to pricaju.
znaci, ako je tu bilo 10 posmatrača, i svi su oni javili svojim da ivica ima 1255 glasova u svoje baze... moze ga on materi svojoj upisati u kontrolnik, kad se to jos jednom pregledava i kad 10 stranaka zna da je ivica dobio toliko a ne marica
- BarbaDue
#159 Re: Izborna kradja?
Jedino čime se u dobrom dijelu može umanjiti izborna krađa jeste da se poslije zatvaranja biračkog mjesta
pokupe preostali neiskorišteni glasački listići, glasačka kutija (NE otpečačena naravno) i ovlaštenim automobilom
prebace u OIK/GIK/CIK. Ako treba neka se u CIK-u broji pet puta.
pokupe preostali neiskorišteni glasački listići, glasačka kutija (NE otpečačena naravno) i ovlaštenim automobilom
- kurty
#160 Re: Izborna kradja?
broje se prvo u vokojebinama, pa mislim i u OIK, pa onda u "zetri"high_volume wrote:Gdje se broje glasovi, u glavnom centru za brojanje ili u nekim seoskim vukojebinama i lokalnim izbornim mjestimaNot My Idea wrote:Tacno. Radila sam triput i svi koji smo brojali smo imali hemijske olovke i upisivali glasove na one stikere, da bi sto prije zavrsilisve_ovo_ja wrote:Dovoljan je jedan "iks" na pogresnom mjestu ili saranje glasackog listica od nekog ko radi na "brojanju glasova" da bi se on smatrao nevažećim. A po ovim seoskim mjestima Boga pitaj šta rade.
![]()
- kurty
#161 Re: Izborna kradja?
BarbaDue wrote:Jedino čime se u dobrom dijelu može umanjiti izborna krađa jeste da se poslije zatvaranja biračkog mjesta
izborno mjesto sa 950 registrovanih.
predsjednik dan prije dobije(zaduzi) i nosi kuci 1000 listica...
ujutro se pred svim clanovima to opet prebroji...
i pocne se sa 1000 listica...
svi posmatraci pisu glasace, kad onaj procita ime... u 19:00 stop... prebroje se potpisi... 789 potpisa... znaci 789 glasaca, znaci 789 listica ubaceno u kutiju... nije bilo onih sto su pogrijesili, pa dobili drugi... i broje se neiskoristeni... mora ih biti 1000-789 =211... ako ih je 210 ili 212, belaj je... tek kad se ti brojevi poklope, otvara se kutija i u kutiji mora biti 789 listica, ni manje ni vise... ako ih je manje ili vise, belaj...dizi sve na noge odmah
- mirsek
#162 Re: Izborna kradja?
kurty wrote:BarbaDue wrote:Jedino čime se u dobrom dijelu može umanjiti izborna krađa jeste da se poslije zatvaranja biračkog mjesta
svi posmatraci pisu glasace, kad onaj procita ime... u 19:00 stop... prebroje se potpisi... 789 potpisa... znaci 789 glasaca, znaci 789 listica ubaceno u kutiju... nije bilo onih sto su pogrijesili, pa dobili drugi... i broje se neiskoristeni... mora ih biti 1000-789 =211... ako ih je 210 ili 212, belaj je... tek kad se ti brojevi poklope, otvara se kutija i u kutiji mora biti 789 listica, ni manje ni vise... ako ih je manje ili vise, belaj...dizi sve na noge odmah
To je to.
-
high_volume
#163 Re: Izborna kradja?
Koliko god da je glasačkih listova doneseno ili ostalo neiskorišteno nakon 19.00 sati, svaku vrstu neregularnosti poništava elektronsko brojanje, i to u trenutku unošenja glasačkog lista u skener i na nekoliko servera.kurty wrote:BarbaDue wrote:Jedino čime se u dobrom dijelu može umanjiti izborna krađa jeste da se poslije zatvaranja biračkog mjesta
Ovo primitivno brojanje listova, papira, nekakvo lokalno brojanje plavim i crvenim olovkama, krađe... sve treba odbaciti što prije.
- kmirsad
#164 Re: Izborna kradja?
high_volume wrote:Ako se ustanovi izborna krađa i odgovornost CIK članova, nema tu prijave tužilaštvima, policijama, OHR-ovima, OSCE i sl. Samo doći u CIK, zatvoriti vrata s unutrašnje strane i marati. I marati... I marati sve dok se ne popišaju od batina. Nema druge...DaffyDuck wrote:cca 10 miliona KM su nas kostali izbori. + masovna krada glasova.
Eto, nek neko napokon podnese krivicne prijave protiv CIK-a zbog spiskova glasaca i mrtvih ljudi (nisu azurirani bar desetljece), a u zakonu se striktno navodi da su oni odgovorni.
Onda krivicne prijave protiv OIK-a i glasackih listica na ulici, autima, bez pratnje policije.
Ima toga koliko hoces... Nek se zale OHR-u, Uredu za ljudska prava, Americkoj ambasadi, Evropskoj kommisiji. SVIMA. Napravit galamu.
Negdje se mora krenuti.
Taman da mi je moj najrođeniji unutra
- JaneEyre
#165 Re: Izborna kradja?
Budući da sam bila član biračkog odbora, evo par činjenica iz prve ruke pa tabirite:
- Prebivalište mi je na područiju općine Novo Sarajevo, a predložena sam kao član/odnosno zamjenik u birački odbor od strane jedne stranke koja ima ljevičarska opredjeljenja i nije jedna od ovih nacionalnih stranaka. Inače sam i član te stranke, te je moja motivacija bila pomoć stranci da nam mašinerija nacionalnih stranaka ne pokrade glasove. Zbog trgovine mjesta u biračkim odborima formalno sam ispred CIK-a bila prijavljena ispred neke hrvatske stranke.
- Po zakonu, članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici su morali biti imenovani rješenjem mjesec dana prije dana izbora. Međutim, od strane OIK-a Novo Sarajevo obuke su počele tek u septembru.
- Kad sam pozvana na obuku tu sam saznala da ću biti zamjenik. Tu su svi tek i saznali da se neće raditi kao dosad (odnosno da će zamjenici dolaziti u 19:00) već da će članovi morati ostati cijelo vrijeme dok god se ne izbroje glasovi. Kako na općim izborima to u prosjeku znači do 4 ujutru - to bi značilo da će članovi raditi oko 22h neprekidno. Zamjenici bi dolazili samo u slučaju da su članovi spriječeni. Kada sam ovo čula na obuci htjela sam odmah da odustanem jer sam i ranije znala raditi 12h i znam kakva koncentracija bude tad. Pored toga, odgovorni ste i krivično i prekršajno te mislim da dnevnica koju dobijete nije vrijedna toga. Zbog hajmo reći odanosti stranci i nekih mojih prijatelja koji su mi bili na listama nisam odustala ( a i tješila sam se da su male šanse da me pozovu kao zamjenika
) dok su neki iz ovih razloga koje sam nabrojala odmah se na obuci prijavili da odustaju. Inače, sama ''obuka'' je trajala 3h i sastojala se od puštanja videa šta treba da se radi, nešto malo vježbe i nekog testa na zaokruživanje. Presjednici biračkih odbora su bili dužni da prođu dodatnu obuku zbog toga što su oni u BO imaju neku ulogu hajmo reći vođe tima: dakle koordiniraju rad BO, organizuju posao, popunjavaju obrasce i poslije predaju materijal sa glasačkim listićima u CIK.
- U subotu u 13:00h, dan prije izbora, su me kontaktirali od strane OIK-a i pitali da li pristajem da budem član. Rekla sam da pristajem. Nabrojali su mi lokacije biračkih mjesta gdje im fali ljudi pa da biram, a ja sam izabrala da budem član u biračkom mjestu u jednoj MZ koja mi je lokacijski oko 5 min udaljena od stana. Znala sam da kao stranka nemamo puno posmatrača te da nam je bilo bitno svako mjesto u biračkom odboru, jer je bio interni dogovor da su naši članovi u BO istovremeno i posmatrači ako na tom mjestu nemamo posmatrača. U subotu me potom kontaktirao predsjednik BO u kojem sam član da se nađemo ispred te MZ u 14:30 i zajedno sa ostalim članovima uredimo biračko mjesto i preuzmemo materijal od OIK-a (to je sve po proceduri dakle da se materijal preuzima dan ranije i ostaje na biračkom mjestu gdje ga čuva policija). Tom prilikom sam upoznala i sastav biračkog odbora: predsjednik BO - čovjek od nekih 50-ih godina starosti koji se pravio pametan, a bio je smotan i nesposoban; dvojica penzionera - ljudi starosti između 65 - 70 godina, i jedan momak '97 godište. Ja sam im popravila gender zastupljenost
- U nedelju je počeo izborni dan i došli smo po proceduri u 6h ujutro (dakle, ustala sam sat ranije tj u 5h ujutro, popila kafu itd). Izbrojali smo primljeni materijal iz OIK-a (800 listića) te je falio jedan listić, to se zabilježilo. Na našem biračkom mjestu izlaznost je bila 40% što mi je bilo tužno. od tih 40% poslije ću na brojanju saznat da je dosta glasalo za SDA, a od svih kandidata najviše ih je glasalo za Sebiju. Cijelo vrijeme smo bili tu osim pauze gdje smo išli glasat kako ko po dogovoru (dakle bilo je odsustvo pojedinih članova po pola sata) i izlazili smo na pauze za klopu i puš pauzu (klopa nam je dostavljana od strane OIKa- a - sendviči i koji slatkiš iz Slatko i slano, tri obroka su dostavljena, ja sam bila zadovoljna hranom, nije bila fuš). Po meni je proces prošao uredu, nije bilo nekih kršenja izbornih pravila.
- U 19h odnosno poslije 13h rada pristupili smo procesu brojanja glasova. Zbog sporosti, umora i pada koncentracije mog biračkog odbora brojanje smo završili oko 5h ujutro. Posmatrači se ne bi trebali miješati u proces brojanja glasova ali nam je jedan posmatrač sam od sebe pomogao u brojanju, i hvala mu na tome inače bismo još duže brojali. Pri brojanju nam se nije slagao broj ljudi koji su izašli na glasanje s brojem listića za neke nivoe (mislim za nivo presjedništva i Parlamentarnu skupštinu BiH). Kako se broj nije nikako mogao složiti, a brojali smo po tri puta ( i već si umoran i iznerviran da još jednom brojiš taman da ti vlastita mater na listi) - jednoglasno smo se složili da prazan listić (koji se smatra nevažećim) sklonimo u kutiju sa materijalom tj listićima koji nisu iskorišteni. Tako smo sklonili 2-3 listića da se uklopi broj.
- Nakon završetka brojanja glasova sve se treba unijeti u fuckin obrasce i materijal zapakovati u fuckin kese (treba ga zapakovati u 8 vreća po proceduri koju je smislio neko na teškim drogama). Obaveza je presjednika BO da popunjava obrasce a ostali se potpisuju na njih. U tom momentu tako umorna i iznervirana sam skontala da predsjednik ne zna popuniti j*bene obrasce. Zvali smo našeg ''koordinatora'' u OIKu da ga pitamo za pomoć, a koji bi nam trebao biti tu na raspolaganju za sve informacije i upute cijelo vrijeme. Dobili smo odgovor, citat: ''Šta ću vam ja, snađite se''.
- U tom momentu nakon što sam radila skoro 24h, umorna, bijesna i iznervirana došlo mi je bilo da napustim biračko mjesto bez obzira na stranku, na dnevnici i bez obzira na kaznu od par stotina KM koja bi mi slijedila. Nekako sam skupila snage, uzela obrasce, izdvojila se u stranu, proučavala ih nekih 20-30 min i skontala kako se popunjavaju. Onda sam uzela crvenu hemijsku i popunila ih umjesto predsjednika BO, dok su mi ostali članovi sortirali materijal, govorili brojke itd. Poslije sam izdvojila jo oko 30min vremena da skontam kako se pakuje materijal, pa sam im i tu govorila gdje da šta stave.
- U 08:00h smo pozvali OIK da preuzme materijal, te je predsjednik otišao s njima da preda materijal. Rekla sam mu da me pozove na mobitel ako bude bilo kakvih problema.
p.s. ukoliko me neko slučajno od strane nadležnih organa bude pozvao na odgovornost i htjedne mi neku kaznu napisati zbog greške koja je moguće da se napravila zbog umora i svega gore opisanog - jedva čekam da ga pošaljem u lijepu p.m
p.p.s. koliko sam čula novac će mi biti isplaćen tek u decembru i to 100,00 KM (dakle za tri sata obuke, dva sata u subotu za preuzimanje materijala i rad od 26h) što definitivno nije vrijedno toga, a posebno živaca koje sam izgubila.
- Prebivalište mi je na područiju općine Novo Sarajevo, a predložena sam kao član/odnosno zamjenik u birački odbor od strane jedne stranke koja ima ljevičarska opredjeljenja i nije jedna od ovih nacionalnih stranaka. Inače sam i član te stranke, te je moja motivacija bila pomoć stranci da nam mašinerija nacionalnih stranaka ne pokrade glasove. Zbog trgovine mjesta u biračkim odborima formalno sam ispred CIK-a bila prijavljena ispred neke hrvatske stranke.
- Po zakonu, članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici su morali biti imenovani rješenjem mjesec dana prije dana izbora. Međutim, od strane OIK-a Novo Sarajevo obuke su počele tek u septembru.
- Kad sam pozvana na obuku tu sam saznala da ću biti zamjenik. Tu su svi tek i saznali da se neće raditi kao dosad (odnosno da će zamjenici dolaziti u 19:00) već da će članovi morati ostati cijelo vrijeme dok god se ne izbroje glasovi. Kako na općim izborima to u prosjeku znači do 4 ujutru - to bi značilo da će članovi raditi oko 22h neprekidno. Zamjenici bi dolazili samo u slučaju da su članovi spriječeni. Kada sam ovo čula na obuci htjela sam odmah da odustanem jer sam i ranije znala raditi 12h i znam kakva koncentracija bude tad. Pored toga, odgovorni ste i krivično i prekršajno te mislim da dnevnica koju dobijete nije vrijedna toga. Zbog hajmo reći odanosti stranci i nekih mojih prijatelja koji su mi bili na listama nisam odustala ( a i tješila sam se da su male šanse da me pozovu kao zamjenika
- U subotu u 13:00h, dan prije izbora, su me kontaktirali od strane OIK-a i pitali da li pristajem da budem član. Rekla sam da pristajem. Nabrojali su mi lokacije biračkih mjesta gdje im fali ljudi pa da biram, a ja sam izabrala da budem član u biračkom mjestu u jednoj MZ koja mi je lokacijski oko 5 min udaljena od stana. Znala sam da kao stranka nemamo puno posmatrača te da nam je bilo bitno svako mjesto u biračkom odboru, jer je bio interni dogovor da su naši članovi u BO istovremeno i posmatrači ako na tom mjestu nemamo posmatrača. U subotu me potom kontaktirao predsjednik BO u kojem sam član da se nađemo ispred te MZ u 14:30 i zajedno sa ostalim članovima uredimo biračko mjesto i preuzmemo materijal od OIK-a (to je sve po proceduri dakle da se materijal preuzima dan ranije i ostaje na biračkom mjestu gdje ga čuva policija). Tom prilikom sam upoznala i sastav biračkog odbora: predsjednik BO - čovjek od nekih 50-ih godina starosti koji se pravio pametan, a bio je smotan i nesposoban; dvojica penzionera - ljudi starosti između 65 - 70 godina, i jedan momak '97 godište. Ja sam im popravila gender zastupljenost
- U nedelju je počeo izborni dan i došli smo po proceduri u 6h ujutro (dakle, ustala sam sat ranije tj u 5h ujutro, popila kafu itd). Izbrojali smo primljeni materijal iz OIK-a (800 listića) te je falio jedan listić, to se zabilježilo. Na našem biračkom mjestu izlaznost je bila 40% što mi je bilo tužno. od tih 40% poslije ću na brojanju saznat da je dosta glasalo za SDA, a od svih kandidata najviše ih je glasalo za Sebiju. Cijelo vrijeme smo bili tu osim pauze gdje smo išli glasat kako ko po dogovoru (dakle bilo je odsustvo pojedinih članova po pola sata) i izlazili smo na pauze za klopu i puš pauzu (klopa nam je dostavljana od strane OIKa- a - sendviči i koji slatkiš iz Slatko i slano, tri obroka su dostavljena, ja sam bila zadovoljna hranom, nije bila fuš). Po meni je proces prošao uredu, nije bilo nekih kršenja izbornih pravila.
- U 19h odnosno poslije 13h rada pristupili smo procesu brojanja glasova. Zbog sporosti, umora i pada koncentracije mog biračkog odbora brojanje smo završili oko 5h ujutro. Posmatrači se ne bi trebali miješati u proces brojanja glasova ali nam je jedan posmatrač sam od sebe pomogao u brojanju, i hvala mu na tome inače bismo još duže brojali. Pri brojanju nam se nije slagao broj ljudi koji su izašli na glasanje s brojem listića za neke nivoe (mislim za nivo presjedništva i Parlamentarnu skupštinu BiH). Kako se broj nije nikako mogao složiti, a brojali smo po tri puta ( i već si umoran i iznerviran da još jednom brojiš taman da ti vlastita mater na listi) - jednoglasno smo se složili da prazan listić (koji se smatra nevažećim) sklonimo u kutiju sa materijalom tj listićima koji nisu iskorišteni. Tako smo sklonili 2-3 listića da se uklopi broj.
- Nakon završetka brojanja glasova sve se treba unijeti u fuckin obrasce i materijal zapakovati u fuckin kese (treba ga zapakovati u 8 vreća po proceduri koju je smislio neko na teškim drogama). Obaveza je presjednika BO da popunjava obrasce a ostali se potpisuju na njih. U tom momentu tako umorna i iznervirana sam skontala da predsjednik ne zna popuniti j*bene obrasce. Zvali smo našeg ''koordinatora'' u OIKu da ga pitamo za pomoć, a koji bi nam trebao biti tu na raspolaganju za sve informacije i upute cijelo vrijeme. Dobili smo odgovor, citat: ''Šta ću vam ja, snađite se''.
- U tom momentu nakon što sam radila skoro 24h, umorna, bijesna i iznervirana došlo mi je bilo da napustim biračko mjesto bez obzira na stranku, na dnevnici i bez obzira na kaznu od par stotina KM koja bi mi slijedila. Nekako sam skupila snage, uzela obrasce, izdvojila se u stranu, proučavala ih nekih 20-30 min i skontala kako se popunjavaju. Onda sam uzela crvenu hemijsku i popunila ih umjesto predsjednika BO, dok su mi ostali članovi sortirali materijal, govorili brojke itd. Poslije sam izdvojila jo oko 30min vremena da skontam kako se pakuje materijal, pa sam im i tu govorila gdje da šta stave.
- U 08:00h smo pozvali OIK da preuzme materijal, te je predsjednik otišao s njima da preda materijal. Rekla sam mu da me pozove na mobitel ako bude bilo kakvih problema.
p.s. ukoliko me neko slučajno od strane nadležnih organa bude pozvao na odgovornost i htjedne mi neku kaznu napisati zbog greške koja je moguće da se napravila zbog umora i svega gore opisanog - jedva čekam da ga pošaljem u lijepu p.m
p.p.s. koliko sam čula novac će mi biti isplaćen tek u decembru i to 100,00 KM (dakle za tri sata obuke, dva sata u subotu za preuzimanje materijala i rad od 26h) što definitivno nije vrijedno toga, a posebno živaca koje sam izgubila.
- spreca
#166 Re: Izborna kradja?
ako je listic ispravan onda kazniti komisiju koja je prekrizila i novcano i zatvorommirsek wrote: Ako su listici prekrizeni prilikom brojanja na birackom mjestu dzaba ti ponovno brojanje.
-
Nero Histrion
#167 Re: Izborna kradja?
i insistirati na elektronskom glasanju za sve buduce izbore, kao i na uvodjenju opcije vanrednih izbora. Ovo je mrakusa cista ovdje.agent_zero wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Izborna krađa se vrši poništavanjem glasačkih listića koji nose glas protivkandidatima.
85 000 nevažećih glasačkih listića u situaciji gdje je 19.000 glasova razlike između Šefika Paradentoze i Denisa Bećirovića je više nego indikativno.
Tražiti pregledavanje svih listića uz prisustvo posmatrača SDP-a.![]()
I masovne proteste organizovati, pozvati ambasade, OHR, PIC.
hebote, ne znaju se potpisat, a znaju dopisat letvicu na glasackom listicu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#168 Re: Izborna kradja?
svaka stranka ima posmatrače na skoro svim mjestima upravo da neko ne bi dodatno šarao 
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#169 Re: Izborna kradja?
Da je opozicija politicka stranka, istinski pokret, barem bi izasli na tv trazeci rucno brojanje na mjestima sa najvise indicija kradje. Ali oni se boje vlasti, prezadovoljni su ovim mrvicana, slave i dogovaraju koalicije. Sa ovakvon opozicijom bolje nismo ni zasluzili.
- mirsek
#170 Re: Izborna kradja?
Nisi me skontao.spreca wrote:ako je listic ispravan onda kazniti komisiju koja je prekrizila i novcano i zatvorommirsek wrote: Ako su listici prekrizeni prilikom brojanja na birackom mjestu dzaba ti ponovno brojanje.
Namjernim skrivenim krizanjem se listic napravi nevazecim tako da po pravilima on nije ispravan a treba dokazati da ga je tajno presarao/prekrizio neko iz birackog odbora tokom brojanja a ne sami glasac tokom glasanja sto je u rangu CSI Miami tj. ogromna procedura.
- It_is_a_Leclerc
#171 Re: Izborna kradja?
105.000 nevažećih listića u utrci za člana Predsjedništva!
Razlika Džaferović - Bećirović je oko 15.000.
Malo sam analizirao i primjetih zapanjujući broj nevažećih listića u urbanim sredinama koje tradicionalno glasaju za lijeve kandidate. Također, nekim ruralnim sredinama Džaferović je pobijedio sa razlikom koja je sve samo ne uobičajna. S druge strane, CIK još uvijek na svojoj stranici oklijeva s unosom rezultata iz velikih gradskih sredina. Konkretno, moje biračko mjesto se još uvijek nije unijelo ni za jedan nivo vlasti.
Opozicija?
Razlika Džaferović - Bećirović je oko 15.000.
Malo sam analizirao i primjetih zapanjujući broj nevažećih listića u urbanim sredinama koje tradicionalno glasaju za lijeve kandidate. Također, nekim ruralnim sredinama Džaferović je pobijedio sa razlikom koja je sve samo ne uobičajna. S druge strane, CIK još uvijek na svojoj stranici oklijeva s unosom rezultata iz velikih gradskih sredina. Konkretno, moje biračko mjesto se još uvijek nije unijelo ni za jedan nivo vlasti.
Opozicija?
Last edited by It_is_a_Leclerc on 10/10/2018 11:38, edited 1 time in total.
- Control panel
#172 Re: Izborna kradja?
Ni 16.000 glasova razlike.agent_zero wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Izborna krađa se vrši poništavanjem glasačkih listića koji nose glas protivkandidatima.
85 000 nevažećih glasačkih listića u situaciji gdje je 19.000 glasova razlike između Šefika Paradentoze i Denisa Bećirovića je više nego indikativno.
Tražiti pregledavanje svih listića uz prisustvo posmatrača SDP-a.![]()
I masovne proteste organizovati, pozvati ambasade, OHR, PIC.
- mirsek
#173 Re: Izborna kradja?
E sad koliko su posmatraci i clanovi BO potkupljivi to je dodatna prica.Velkoski wrote:svaka stranka ima posmatrače na skoro svim mjestima upravo da neko ne bi dodatno šarao
Nije nemoguce da neko plati posmatracu lupam 500-1000 KM da pusti malverzacije sto je sica za velike stranke.
- It_is_a_Leclerc
#174 Re: Izborna kradja?
Ovo nije tačno.mirsek wrote:E sad koliko su posmatraci i clanovi BO potkupljivi to je dodatna prica.Velkoski wrote:svaka stranka ima posmatrače na skoro svim mjestima upravo da neko ne bi dodatno šarao
Nije nemoguce da neko plati posmatracu lupam 500-1000 KM da pusti malverzacije sto je sica za velike stranke.
Posmatrači su tu uglavnom do završetka glasanja. Potom odlaze i na njihova mjesta mogu (ako stranka ima da im da po 50 maraka) posmatrači za brojanje. Opozicione stranke uglavnom tih para nemaju.
Članovi biračkog odbora koje imenuje gradska izborna komisija su poslušnici vladajuće stranke.
Na mom biračkom mjestu ove godine npr. posmatračica koalicije Pod Lupom je bila kandidat SDA na prošlim izborima na lokalu.
- sve_ovo_ja
#175 Re: Izborna kradja?
Inace nakon 15+ sati rada bas mozes upratiti sve. Jos kada bude 5-10 ljudi u prostoriji kada se broji, nema sanse upratiti svaki pokret u 22h navecer. Realnost je da nikog ne boli K za ovo, a svi znaju.Velkoski wrote:svaka stranka ima posmatrače na skoro svim mjestima upravo da neko ne bi dodatno šarao