Zašto je nastala RS!?
-
nenadivan
#151 Re: Zašto je nastala RS!?
Ne znam šta će mi to da kad imam malo slobodnog vremena bavim se ovom temom, ali osjećam neku potrebu...
Jasno k'o dan da je u pitanju nacionalizam - zato je nastala RS. Nacionalizam, koji je onda 92 vrlo lako prešao u fašizam.
Ipak, lako je dati takav odgovor, ali to nije pravi odgovor. Ne odgovara ni na šta. Zašto toliki nacionalizam? Tu ima istorijskih korijena mnogo. Od kasnog buđenja balkanskih nacija, preko stvaranja kraljevine Jugoslavije (a u stvari želje da se poveća teritorija kojom se vlada). Prva Jugoslaviija je imala gomilu protivurječnosti. Druga, Titova, samo je naslijedila te protivurječnosti. Tito i ekipa oko njega su se borili protiv toga kako su znali i umjeli. Imajte u vidu da je većina tog "komunističkog" kadra izašla tek bila iz opanaka. Malo je tu (brojčano) bilo ideološki osviješćenih komunista. Al da ne dužim... jedna od većih grešaka ekipe oko Tita desila je se nakon Hrvatskog proljeća i Maspoka. U to doba srpski nacionalizam je bio mislim na svom istorijskom minimumu. Ipak, zbog reciprociteta (jer je bukvalno poskidan sav vrh KP Hrvatske) došlo je i do smjene - danas vidimo potpuno neopravdane - bitnih političkih aktera na srpskoj strani. Tada su uklonjeni Nikezić i Latinka Perović. Pošto su to bili ljudi kojima se apsolutno nije mogao prišiti nacionalizam (kao što je istinski i bilo u vrhu hrvatske KP) optuženi su za anarho-liberalizam i smijenjeni .Čisto reciprociteta radi - da ne bude kako se samo hrvati "čiste". To je bila, po meni, velika greška. To je dalo krila skrivenim nacionalistima u komunističkim birokratskim odijelima. To je poslije i prouzrokovalo da se onako olako desi otimačina KP Srbije od strane Miloševića. Naravno, nije to jedini razlog. Nacionalizam (gusle itd) je postojao sve vrijeme (kao što je postojao i hrvatski) ali ga se nije artikulisalo do tada - jer je se pogotovo među srpskim komunistima - strogo vodilo računa o tome. Smjenjivanje vrha KP Srbije tada, 1972, dalo je argumente naci0onalistima kako se Srbi smjenjuju samo zato što su Srbi - što je u suštini bilo i tačno. Pogledajte danas, još je živa, Latinku Perović. Svašta joj možete reći, ali da je nacionalita - to nikako.
Tu su, dakle, srpski nacionalisti dobili argument da potiho, u pozadini rovare i da govore kako se Srbija cjepka (Srbija je jedina imala pokrajine), što je dosta dobar argument. Mogla je i Hrvatska da ima pokrajine - Dalmatinci su se osjećali poprilčno svojim - zašto Dalmacija nije bila pokrajina? Istina je da se Tito i ekipa oko njega plašiio srpskog hegemonizma od prije II rata pa je rascjepkao Srbiju. To je bio vrlo jak argument srpskim nacionalistima. Otkud samo rasparčavanje Srbije?
Sve to su iskoristili srpski nacionalisti, od kojih će mnogi poslije postati fašisti - koji su doveli do etničkog čišćenja i genocida. Jake argumente su dobili od Hrvata odmah '91 kada su Srbi u hrvatskoj proglašeni nacionalnom manjinom. Otkud takva želja da se Srbima oduzme status naroda u Hrvatskoj? Do čega to dovodi? Jasno kao dan, dovodi do straha od nove NDH. Sav taj narodni strah je svih narednih godina od srpskih elita podgrijavan. Ljudi su se strašno plašili novih pokolja. Logora za djecu, sječa glava itd. Sjetite see šta su ustaše uradile u Banja Luci i okolini '41. Pročitajte malo o tome.
Elem, u srpskom narodu je probuđen strah, i želja da se to ne ponovi. To su sve srpski fašisti iskoristili da narod lakše proguta etničko čišćenje. Ne branim taj narod. Srpski narod je, nažalost, fašizovan. Mi smo kao Njemci '39 - Jevreje se stavlja u geta - a Njemci kažu: "sami su to zaslužili jer su uništavali njemački narod." Slično Srbi kažu "Da mi nismo njih protjerali,, protjerali bi oni nas. Mi smo se samo branili da nam se ne desi novi Jasenovac. Muslimani su htjeli sve nas pobiti - pitajte ljude - znaju sve o tome. Oni su uništili Jugoslaviju" itd. Ja se dobro sjećam, '92, kada mi jedan moj drug kaže ako vam se ne sviđa nezavisna BiH - svi marš u Srbiju. Nemojmo se sada praviti da su bošnjaci bili cvjećke - to je bilo jedno opšte rašireno mišljenje. Nije li to argument fašistima - bolje da mi njih protjeramo nego oni nas. Fašisti su stvorili takvu atmosferu straha da su za par godina muslimani u sprskim glavama bili kao neka čudovišta, kao da su svi neki koljači. Stalno one floskule kako su oni sada ovdje (oni koje nismo još bili protjerali) dobri jer ne smiju da kažu ništa. "misliš ti da oni sve nas ne bi poklali samo kad bi mogli?" Takve sam stvari čuo od Srba jako mnogo puta. Takav jedan strah je doveo do toga da se dojučerašnje komšije smatraju nekakvim podlim ubicama, koji se samo eto prave da su nedužni, a inače bi nas klali na svakom ćošku. To kolektivno ludilo je toliko bilo zavladalo da su na tome djeca odrastala, i danas su to odrasli ljudi. Kad onaj čovjek na protestu u Banjaluci kaže ja sam se borio za RS, vjerujte mi on ne misli: "Ja sam stvorio etnički čistu srpsku teritoriju, i pripadao vojsci čiji je jedan dio činio masovne (sistematske i organizovane) zločine i genocid". Ne, on to ne misli. On misli: "Ja sam odbranio svoju porodicu, i ovaj narod da nas muslimani ne pokolju ponovo, kao što su to ustaše radile u NDH". I on to iskreno misli. Ako mu probate objasniti malo, njemu počne zujati u ušima retorika koju je slušao devedesetih i sluša i danas dan i vi do njega ne možete doprijeti. Halo!!! Ljudima se sistematski gotovo 30 god ispira mozak. Šta očekivati onda - da on razumije bilo šta? To je naivno. Najgore u svemu tome, što su ti muslimani vrlo malo odgovorni za tu istu NDH, ali eto, propaganda je učinila svoje.
Znate li vi koliko je se puta prikazivala ona ekipa mudžahedina što nosa srpsku glavu odsječenu? Da li ste svjesni da su uspjeli da kod većine Srba stvore sliku da je musliman = taj mudžahedin. Samo ovaj musliman, moj komšija, nema tu priliklu - ali i on bi to nama isto radio. To je mišljenje. Logika je bila - ili mi ili oni. I tako se narod fašizuje.
Često ovdje na forumu čujem mišlijenje kako su srbi genocidan narod. To je postala floskula koja je usađena u gotovo svakog bošnjaka. Zamislite tu karakterizaciju? Je li genocidan njemački narod? Hrvatski? Belgijanci u Kongu pobiše milione. Britanci. Amerikanci svedoše Indijance od višemilionske populacije na šaku jada. Španci sistematski ubijali stanovnike južne Amerike. Srbi jesu počinili genocid u BiH, ali ako ih se bude optuživalo da su "genocidni narod" onda ćete po automatizmu imati vrlo negativnu reakciju. I to s pravom. Ne može narod biti genocidan. Mogu strukture i politike da budu.
Recite mi vi koji to govorite, šta je vaš cilj? Je li to BiH u kojoj se može živjeti? kažete ono vaše "ko nas bre zavadi", ali ne kažete šta je alternativa pomirenju? Kako očekujete da taj zaglupjeli fašizovani Srbin shvati šta je se desilo ako ga zovete "genocidašom"? Jedino što možete proizvesti jeste da se zanavjek mrzimo međusobno. Kome to može odgovarati? Samo političkim elitama i njihovim biznismenima (čitaj lopovima nastalim na pljačkki državne iimovine). Ili možda sada treba da bošnjaci vrate genocid genocidom. Da bude 1:1? Je li to vaša ideja, vi "ko nas bre zavadi"-ekipo?
Šta je vaša alternativa? Da se svi Srbi protjeraju? Da se pobbiju? Šta? Nemate odgovor. SRbi su već fašizovanii, bez obzira što to oni ne znaju, i nije rješenje da ih se tako naziva - jer to ide samo u korist onima koji su ih fašizovali.
Jednom sam ovdje citirao Tišmu kada je rekao: "Tito je spasio Hrvate od sprske osvete zbog NDH, ali je istovremeno spasio i Srbe od same te osvete prema Hrvatima".
Jasno k'o dan da je u pitanju nacionalizam - zato je nastala RS. Nacionalizam, koji je onda 92 vrlo lako prešao u fašizam.
Ipak, lako je dati takav odgovor, ali to nije pravi odgovor. Ne odgovara ni na šta. Zašto toliki nacionalizam? Tu ima istorijskih korijena mnogo. Od kasnog buđenja balkanskih nacija, preko stvaranja kraljevine Jugoslavije (a u stvari želje da se poveća teritorija kojom se vlada). Prva Jugoslaviija je imala gomilu protivurječnosti. Druga, Titova, samo je naslijedila te protivurječnosti. Tito i ekipa oko njega su se borili protiv toga kako su znali i umjeli. Imajte u vidu da je većina tog "komunističkog" kadra izašla tek bila iz opanaka. Malo je tu (brojčano) bilo ideološki osviješćenih komunista. Al da ne dužim... jedna od većih grešaka ekipe oko Tita desila je se nakon Hrvatskog proljeća i Maspoka. U to doba srpski nacionalizam je bio mislim na svom istorijskom minimumu. Ipak, zbog reciprociteta (jer je bukvalno poskidan sav vrh KP Hrvatske) došlo je i do smjene - danas vidimo potpuno neopravdane - bitnih političkih aktera na srpskoj strani. Tada su uklonjeni Nikezić i Latinka Perović. Pošto su to bili ljudi kojima se apsolutno nije mogao prišiti nacionalizam (kao što je istinski i bilo u vrhu hrvatske KP) optuženi su za anarho-liberalizam i smijenjeni .Čisto reciprociteta radi - da ne bude kako se samo hrvati "čiste". To je bila, po meni, velika greška. To je dalo krila skrivenim nacionalistima u komunističkim birokratskim odijelima. To je poslije i prouzrokovalo da se onako olako desi otimačina KP Srbije od strane Miloševića. Naravno, nije to jedini razlog. Nacionalizam (gusle itd) je postojao sve vrijeme (kao što je postojao i hrvatski) ali ga se nije artikulisalo do tada - jer je se pogotovo među srpskim komunistima - strogo vodilo računa o tome. Smjenjivanje vrha KP Srbije tada, 1972, dalo je argumente naci0onalistima kako se Srbi smjenjuju samo zato što su Srbi - što je u suštini bilo i tačno. Pogledajte danas, još je živa, Latinku Perović. Svašta joj možete reći, ali da je nacionalita - to nikako.
Tu su, dakle, srpski nacionalisti dobili argument da potiho, u pozadini rovare i da govore kako se Srbija cjepka (Srbija je jedina imala pokrajine), što je dosta dobar argument. Mogla je i Hrvatska da ima pokrajine - Dalmatinci su se osjećali poprilčno svojim - zašto Dalmacija nije bila pokrajina? Istina je da se Tito i ekipa oko njega plašiio srpskog hegemonizma od prije II rata pa je rascjepkao Srbiju. To je bio vrlo jak argument srpskim nacionalistima. Otkud samo rasparčavanje Srbije?
Sve to su iskoristili srpski nacionalisti, od kojih će mnogi poslije postati fašisti - koji su doveli do etničkog čišćenja i genocida. Jake argumente su dobili od Hrvata odmah '91 kada su Srbi u hrvatskoj proglašeni nacionalnom manjinom. Otkud takva želja da se Srbima oduzme status naroda u Hrvatskoj? Do čega to dovodi? Jasno kao dan, dovodi do straha od nove NDH. Sav taj narodni strah je svih narednih godina od srpskih elita podgrijavan. Ljudi su se strašno plašili novih pokolja. Logora za djecu, sječa glava itd. Sjetite see šta su ustaše uradile u Banja Luci i okolini '41. Pročitajte malo o tome.
Elem, u srpskom narodu je probuđen strah, i želja da se to ne ponovi. To su sve srpski fašisti iskoristili da narod lakše proguta etničko čišćenje. Ne branim taj narod. Srpski narod je, nažalost, fašizovan. Mi smo kao Njemci '39 - Jevreje se stavlja u geta - a Njemci kažu: "sami su to zaslužili jer su uništavali njemački narod." Slično Srbi kažu "Da mi nismo njih protjerali,, protjerali bi oni nas. Mi smo se samo branili da nam se ne desi novi Jasenovac. Muslimani su htjeli sve nas pobiti - pitajte ljude - znaju sve o tome. Oni su uništili Jugoslaviju" itd. Ja se dobro sjećam, '92, kada mi jedan moj drug kaže ako vam se ne sviđa nezavisna BiH - svi marš u Srbiju. Nemojmo se sada praviti da su bošnjaci bili cvjećke - to je bilo jedno opšte rašireno mišljenje. Nije li to argument fašistima - bolje da mi njih protjeramo nego oni nas. Fašisti su stvorili takvu atmosferu straha da su za par godina muslimani u sprskim glavama bili kao neka čudovišta, kao da su svi neki koljači. Stalno one floskule kako su oni sada ovdje (oni koje nismo još bili protjerali) dobri jer ne smiju da kažu ništa. "misliš ti da oni sve nas ne bi poklali samo kad bi mogli?" Takve sam stvari čuo od Srba jako mnogo puta. Takav jedan strah je doveo do toga da se dojučerašnje komšije smatraju nekakvim podlim ubicama, koji se samo eto prave da su nedužni, a inače bi nas klali na svakom ćošku. To kolektivno ludilo je toliko bilo zavladalo da su na tome djeca odrastala, i danas su to odrasli ljudi. Kad onaj čovjek na protestu u Banjaluci kaže ja sam se borio za RS, vjerujte mi on ne misli: "Ja sam stvorio etnički čistu srpsku teritoriju, i pripadao vojsci čiji je jedan dio činio masovne (sistematske i organizovane) zločine i genocid". Ne, on to ne misli. On misli: "Ja sam odbranio svoju porodicu, i ovaj narod da nas muslimani ne pokolju ponovo, kao što su to ustaše radile u NDH". I on to iskreno misli. Ako mu probate objasniti malo, njemu počne zujati u ušima retorika koju je slušao devedesetih i sluša i danas dan i vi do njega ne možete doprijeti. Halo!!! Ljudima se sistematski gotovo 30 god ispira mozak. Šta očekivati onda - da on razumije bilo šta? To je naivno. Najgore u svemu tome, što su ti muslimani vrlo malo odgovorni za tu istu NDH, ali eto, propaganda je učinila svoje.
Znate li vi koliko je se puta prikazivala ona ekipa mudžahedina što nosa srpsku glavu odsječenu? Da li ste svjesni da su uspjeli da kod većine Srba stvore sliku da je musliman = taj mudžahedin. Samo ovaj musliman, moj komšija, nema tu priliklu - ali i on bi to nama isto radio. To je mišljenje. Logika je bila - ili mi ili oni. I tako se narod fašizuje.
Često ovdje na forumu čujem mišlijenje kako su srbi genocidan narod. To je postala floskula koja je usađena u gotovo svakog bošnjaka. Zamislite tu karakterizaciju? Je li genocidan njemački narod? Hrvatski? Belgijanci u Kongu pobiše milione. Britanci. Amerikanci svedoše Indijance od višemilionske populacije na šaku jada. Španci sistematski ubijali stanovnike južne Amerike. Srbi jesu počinili genocid u BiH, ali ako ih se bude optuživalo da su "genocidni narod" onda ćete po automatizmu imati vrlo negativnu reakciju. I to s pravom. Ne može narod biti genocidan. Mogu strukture i politike da budu.
Recite mi vi koji to govorite, šta je vaš cilj? Je li to BiH u kojoj se može živjeti? kažete ono vaše "ko nas bre zavadi", ali ne kažete šta je alternativa pomirenju? Kako očekujete da taj zaglupjeli fašizovani Srbin shvati šta je se desilo ako ga zovete "genocidašom"? Jedino što možete proizvesti jeste da se zanavjek mrzimo međusobno. Kome to može odgovarati? Samo političkim elitama i njihovim biznismenima (čitaj lopovima nastalim na pljačkki državne iimovine). Ili možda sada treba da bošnjaci vrate genocid genocidom. Da bude 1:1? Je li to vaša ideja, vi "ko nas bre zavadi"-ekipo?
Šta je vaša alternativa? Da se svi Srbi protjeraju? Da se pobbiju? Šta? Nemate odgovor. SRbi su već fašizovanii, bez obzira što to oni ne znaju, i nije rješenje da ih se tako naziva - jer to ide samo u korist onima koji su ih fašizovali.
Jednom sam ovdje citirao Tišmu kada je rekao: "Tito je spasio Hrvate od sprske osvete zbog NDH, ali je istovremeno spasio i Srbe od same te osvete prema Hrvatima".
-
PM72
#152 Re: Zašto je nastala RS!?
A šta smo mogli uraditi? Preventivni napad metlama na kasarne ili pišati im se po tenkovima da zahrđaju?nemoj to wrote:fakat wrote:Zbog toga jer Srbi nikada nisu bili niti ce ikada biti vecinski narod u BiH. Trebalo im je nesto sto nikada nije postojalo u BiH a to je nekakva srpska teritorija, srpska carsija, itd. Posto je u BiH sve bilo izmjesano onda silom se stvarala "Srpska". Cak je i Mladic prija rata nagovjestio da RS ne moze nastati bez genocida. Ko smatra da je to legitimna teznja srpskog naroda vjerovatno isto tako smatra da je legitimno zaklati komsiju da bi dosao do imovine. Uzgred, BiH rijedak primjer u svijetu gdje je manjina napravila masakr nad vecinom.
Baš rijedak, al' apsolutno normalan kad znamo kakvo su naoružanje imali i pocetnu prednost.
Tek kad su upali u rovove spremni naši se trznuli, a tad je vec bilo kasno.
Ma znali su oni šta rade naravno.
- Nadzornik
#153 Re: Zašto je nastala RS!?
Odlican post,svaka cast majstore...nenadivan wrote:Ne znam šta će mi to da kad imam malo slobodnog vremena bavim se ovom temom, ali osjećam neku potrebu...
Samo jos da dodam kako mi ide na zivce kad neko i nakon 23 godine od rata sebe ili nekog drugog naziva demobilisani borac...
Cuj demobilisan borac,jedva ga uspjeli onomad mobilisati a sad je kao jadan demobilisan....
-
Khovach
#154 Re: Zašto je nastala RS!?
Dugo nisam procitao ovako dobar post @nenadivan. Svaka cast. 
-
nenadivan
#155 Re: Zašto je nastala RS!?
Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.Nadzornik wrote:Odlican post,svaka cast majstore...nenadivan wrote:Ne znam šta će mi to da kad imam malo slobodnog vremena bavim se ovom temom, ali osjećam neku potrebu...![]()
Samo jos da dodam kako mi ide na zivce kad neko i nakon 23 godine od rata sebe ili nekog drugog naziva demobilisani borac...![]()
Cuj demobilisan borac,jedva ga uspjeli onomad mobilisati a sad je kao jadan demobilisan....
Kada su se u Federaciji 2014. one velike demonstraijce dešavala ovdje je ispočetka narod bio jako pozitivno raspoložen. Međutim, strukture (DB, policija, stranke) su vrlo brzo počele kao sa strane, da proturaju priču kako je to u stvari sve samo maska,i kako je pravi cilj uništiti RS ( a to u glavi prosječnog Srbina znači opet Jasenovac itd...) i da je to sve samo njihova ujdurma protiv nas. Priče su puštane kako se na proteste koje će se organizovati u RS spremaju ubaciti muslimani, da dođu autobusima iz Federacije da zauzmu RS. Nećete ljudi vjerovati, za 4-5 dana od kako je se to desilo, tj. kako su te priče počele da se šire, podrška protestima je sa sigurnih 90% pala na pa procenata.
Naš nacionalizam nam se sveti i svetiće nam se decenijama.
- Nadzornik
#156 Re: Zašto je nastala RS!?
I kakvo je tvoje misljenje na ovu drugu temu ili ideju,nazovi je kako hoces...!!!nenadivan wrote:
Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.
Kada su se u Federaciji 2014. one velike demonstraijce dešavala ovdje je ispočetka narod bio jako pozitivno raspoložen. Međutim, strukture (DB, policija, stranke) su vrlo brzo počele kao sa strane, da proturaju priču kako je to u stvari sve samo maska,i kako je pravi cilj uništiti RS ( a to u glavi prosječnog Srbina znači opet Jasenovac itd...) i da je to sve samo njihova ujdurma protiv nas. Priče su puštane kako se na proteste koje će se organizovati u RS spremaju ubaciti muslimani, da dođu autobusima iz Federacije da zauzmu RS. Nećete ljudi vjerovati, za 4-5 dana od kako je se to desilo, tj. kako su te priče počele da se šire, podrška protestima je sa sigurnih 90% pala na pa procenata.
Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a...???
- Nadzornik
#157 Re: Zašto je nastala RS!?
Sto je babi milo to joj se i snilo....santo gral wrote:A ja pročito : zašto je nestala RS?
-
nenadivan
#158 Re: Zašto je nastala RS!?
Ne bi nimalo bio bolji. To je iluzorno očekivati. čak i kad bi se RS odvojila, ona bi nastavila da bude ono što jeste: mafijaška država sa bizMismenima koji vladaju i ne poštuju zakone koje su sami donijeli.Nadzornik wrote:I kakvo je tvoje misljenje na ovu drugu temu ili ideju,nazovi je kako hoces...!!!nenadivan wrote:
Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.
Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a...???
-
mishic
#159 Re: Zašto je nastala RS!?
Ja mislim da je RS nastala isključivo iz razloga da Vučić i Srbija imaju gdje izvoziti I D E J E !
Jer oni i njihove ideje koje su bajati recidivi minulih stoljeća apsolutno su neprihvatljivi bilo kome i igdje u svijetu.
Ali kako Vučić poruči Đukanoviću da Srbija izvozi ideje a C. Gora ubice, meni logika proradi da i jedni i drugi izvoze isključivo u RS.
Doduše ni Srbiji ne nedostaje ubica ali su oni imali ideju da svoje ubice amnestiraju, za ubistva okrive pobijene i sebe proglase nedužnim čak, i ugroženim pa ako je slučajno kad neko nekog i ubio to je bilo u samoodbrani Srba na kučnim vratima ubijenih.
Tu ideologiju i te I D E J E koje izvozi Vučić uvozi Dodik, koji ih još dorađuje, finalizira i stavlja u masovnu upotrebu.
A narod oko njih opijen tim idejama kao oko rakijskog kazana opijen, halucinira, nazdravlja i traži još...
I da nije RS, Srbija u okruženju nebi imala ni jednu zemlju (iako RS to nije) sa kojom normalno kao sa susjedom komunicira.
Dakle, ima tu više razloga. A jedan je i taj da kada jednog dana nestane, ostane prostor raseljene pustahije u koju će Europa moći odlagati nuklearni otpad i drugo smeće. Sa nuklearnim otpadom su počeli još 1995...
Jer oni i njihove ideje koje su bajati recidivi minulih stoljeća apsolutno su neprihvatljivi bilo kome i igdje u svijetu.
Ali kako Vučić poruči Đukanoviću da Srbija izvozi ideje a C. Gora ubice, meni logika proradi da i jedni i drugi izvoze isključivo u RS.
Doduše ni Srbiji ne nedostaje ubica ali su oni imali ideju da svoje ubice amnestiraju, za ubistva okrive pobijene i sebe proglase nedužnim čak, i ugroženim pa ako je slučajno kad neko nekog i ubio to je bilo u samoodbrani Srba na kučnim vratima ubijenih.
Tu ideologiju i te I D E J E koje izvozi Vučić uvozi Dodik, koji ih još dorađuje, finalizira i stavlja u masovnu upotrebu.
A narod oko njih opijen tim idejama kao oko rakijskog kazana opijen, halucinira, nazdravlja i traži još...
I da nije RS, Srbija u okruženju nebi imala ni jednu zemlju (iako RS to nije) sa kojom normalno kao sa susjedom komunicira.
Dakle, ima tu više razloga. A jedan je i taj da kada jednog dana nestane, ostane prostor raseljene pustahije u koju će Europa moći odlagati nuklearni otpad i drugo smeće. Sa nuklearnim otpadom su počeli još 1995...
- LBVIEW
#160 Re: Zašto je nastala RS!?
To s Jasenovcem vidite s "bracom" Hrvatima - i u ovom i u "onom" ratu ste primarno najebali od istih, samo, nije se "svetilo" njima vec balijama.nenadivan wrote:Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.Nadzornik wrote:Odlican post,svaka cast majstore...nenadivan wrote:Ne znam šta će mi to da kad imam malo slobodnog vremena bavim se ovom temom, ali osjećam neku potrebu...![]()
Samo jos da dodam kako mi ide na zivce kad neko i nakon 23 godine od rata sebe ili nekog drugog naziva demobilisani borac...![]()
I ta prica, generalno, bez obzira ko je govorio, je los pokusaj izgovora i pravdanja za svoja djela projicirajuci svoje namjere drugima.
-
nenadivan
#161 Re: Zašto je nastala RS!?
Što se tiče prvog boldiranog dijela... Prijatelju, ja ne kažem da je ta priča realna - bosanski muslimani nisu organizovali NDH, i generalno gledano u IIsv ratu su najmanje zločina činili upravo muslimani. Prvo Hrvati, pa Srbi, pa nekoliko praznih mjesta, pa onda muslimani. Ali je i činjenica da su učestvovali u NDH i da je bilo zločina koje su pod zastavom NDH počinili neki preci današnjih bošnjaka. E ta činjenica, to je iskorišćavano da se okrene priča kako će nas ustaše (a tu su jel te i muslimani) opet klati. Nije ta činjenica jedino što je propaganda koristila za demonizaciju bošnjaka. Tu su, naravno, i nezaobilazni Turci. 500 godina i ostala sranja. Znači ne stoji tvoja konstatacija da straha nije bilo. Bilo ga je itekako. Druga je sad stvar što je taj strah smišljeno pojačavan i širen i uvećeavan do neslućenih razmjera. Kažem ti bilo ga je.LBVIEW wrote:To s Jasenovcem vidite s "bracom" Hrvatima - i u ovom i u "onom" ratu ste primarno najebali od istih, samo, nije se "svetilo" njima vec balijama.nenadivan wrote: Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.
Naš nacionalizam nam se sveti i svetiće nam se decenijama.Tako, da ta prica o srpskom strahu ne stoji, makar u BiH. U Hrvatskoj djelomicno, jer se jos za vrijeme pokojnog Racana pocelo srbovati, a balvani su postavljeni pola godine prije "izbacivanje" iz Ustava.
I ta prica, generalno, bez obzira ko je govorio, je los pokusaj izgovora i pravdanja za svoja djela projicirajuci svoje namjere drugima.
Što se tiče hrvata i srba i njihoviih odnosa u Hrvatskoj to je jedno takvo klupko, da je vrlo teško reći ko je prvi počeo - šta je starije koka ili jaje? Jedan nacionalizam hrani drugi.
A što se tiče ovog drugog što sam ti boldirao - da te pitam gdje ja to bilo šta pravdam? Ne pada mi na pamet da bilo koga pravdam.
- geralt
#162 Re: Zašto je nastala RS!?
Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.
Ono sto mogu potvrditi je to da je medju veteranima VRS koje poznajem prica o "povampirenom ustastvu" glavni razlog zbog kojeg su se borili, jer je dio tog ogranka porodice zavrsio u ustaskoj jami '41. Ovo govorim bez namjere da ih pravdam ili da ulazim u osnovanost njihovog uvjerenja.
Ono sto mogu potvrditi je to da je medju veteranima VRS koje poznajem prica o "povampirenom ustastvu" glavni razlog zbog kojeg su se borili, jer je dio tog ogranka porodice zavrsio u ustaskoj jami '41. Ovo govorim bez namjere da ih pravdam ili da ulazim u osnovanost njihovog uvjerenja.
- LBVIEW
#163 Re: Zašto je nastala RS!?
Slusaj, zdrav razum ti kaze da, ako si do zuba naoruzan, k'o Srbi u BiH, a drugi, tj. Bosnjaci nemaju nista, nemas razloga za strah. E, sad sto su neki, suprotno zdravom razumu, uslijed propagande srpske elite povjerovali kako im je prvi komsija "muslimanski ekstremista", ne znaci kako je realno bilo razloga za strah, sto si i sam rekao. Dalje, da je straha zaista bilo, ne bi se zaslo po bosnjackim dijelovima gradova/selima pa odreda, po spiskovima za logore/likvidaciju/sikovanje.nenadivan wrote:Što se tiče prvog boldiranog dijela... Prijatelju, ja ne kažem da je ta priča realna - bosanski muslimani nisu organizovali NDH, i generalno gledano u IIsv ratu su najmanje zločina činili upravo muslimani. Prvo Hrvati, pa Srbi, pa nekoliko praznih mjesta, pa onda muslimani. Ali je i činjenica da su učestvovali u NDH i da je bilo zločina koje su pod zastavom NDH počinili neki preci današnjih bošnjaka. E ta činjenica, to je iskorišćavano da se okrene priča kako će nas ustaše (a tu su jel te i muslimani) opet klati. Nije ta činjenica jedino što je propaganda koristila za demonizaciju bošnjaka. Tu su, naravno, i nezaobilazni Turci. 500 godina i ostala sranja. Znači ne stoji tvoja konstatacija da straha nije bilo. Bilo ga je itekako. Druga je sad stvar što je taj strah smišljeno pojačavan i širen i uvećeavan do neslućenih razmjera. Kažem ti bilo ga je.LBVIEW wrote:To s Jasenovcem vidite s "bracom" Hrvatima - i u ovom i u "onom" ratu ste primarno najebali od istih, samo, nije se "svetilo" njima vec balijama.nenadivan wrote: Znaš li zašto on kaže da je demobilisani borac? Zato što će ga, ako to ne spomene, optužiti da je veleizdajnik i da urušava RS, da svjestan ili nesvjestan čini uslugu "Sarajevu" da se uništi ono što nas je "spasilo od novih pokolja i Jasenovaca". Zato to kaže. Znam da kada tako nešto čuje Bošnjak odmah osjeća u najmanju ruku odbojnost, ali to je tako. On se time želi odbraniti od etikete da je izdajnik.
Naš nacionalizam nam se sveti i svetiće nam se decenijama.Tako, da ta prica o srpskom strahu ne stoji, makar u BiH. U Hrvatskoj djelomicno, jer se jos za vrijeme pokojnog Racana pocelo srbovati, a balvani su postavljeni pola godine prije "izbacivanje" iz Ustava.
Što se tiče hrvata i srba i njihoviih odnosa u Hrvatskoj to je jedno takvo klupko, da je vrlo teško reći ko je prvi počeo - šta je starije koka ili jaje? Jedan nacionalizam hrani drugi.
A što se tiče ovog drugog što sam ti boldirao - da te pitam gdje ja to bilo šta pravdam? Ne pada mi na pamet da bilo koga pravdam.
Sto se boldiranog tice, ne pravdas ti nista, mislio sam generalno na pozivanje na "namjere" drugih kao opravdanje za vlastita djela.
Last edited by LBVIEW on 26/12/2018 17:33, edited 2 times in total.
- LBVIEW
#164 Re: Zašto je nastala RS!?
Da su se oni samo borili pa i nekako, medjutim isti su nerijetko u svojim "preventivnim" zlocinima znali nadmasiti i ustase , "patentirajuci" sekundarne/tercijalne masovne grobnice.geralt wrote:Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.
Sve u svemu jeftin pokusaj pravdanja.
-
PM72
#165 Re: Zašto je nastala RS!?
Ostaje misterija zašto se Srbi za hercegovačke jame iz 1941 nisu osvetili zapadnohercegovačkim ustašama nego su putem ,pored tih istih jama,1992-1995 tutnjali šleperi sa cigarama iz Rovinja i inine cisterne sa gorivom...geralt wrote:Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.
- mO k3
#166 Re: Zašto je nastala RS!?
dobro pitanje..PM72 wrote:Ostaje misterija zašto se Srbi za hercegovačke jame iz 1941 nisu osvetili zapadnohercegovačkim ustašama nego su putem ,pored tih istih jama,1992-1995 tutnjali šleperi sa cigarama iz Rovinja i inine cisterne sa gorivom...geralt wrote:Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.
-
ernestalic
#167 Re: Zašto je nastala RS!?
Republika Srpska je nastala zato što Sarajevo nije deblokirano! Kada je došlo do Daytona, postojala je mogućnost da Sarajevo bude distrikt ili u protivnom da ostane ratom podijeljeno na srpski dio sa Ilidzom, Hadzicima, Vogoscom, Ilijasom, Grbavicom i bošnjački dio od Stupa do Bascaršije. U slučaju da je tako ostalo podijeljeno, na primjer izvorište Bačevo bi ostalo na srpskoj strani, a da ne spominjem da bi srpska policija kontrolisala sve ulaze i izlaze iz bošnjačkog dijela. To je tako bilo, a sada mladi teoretičari rodjeni poslije rata pametuju, a nemaju pojma.
Dakle, Alija nije pristao na takvo rješenje, a nije pristao ni da Sarajevo bude distrikt u kojem bi slučaju dobili neke teritorije u Istočnoj Bosni. Zato je Alija bukvalno saučesnik u priznavanju Republike Srpske. Pitanje je da li je mogao drugačije! Ni ja nisam siguran, ali sa Sarajevom kao distriktom i teritorijama u Istočnoj Bosni, možda se entitet Republika Srpska ne bi tako zvao!
Dakle, Alija nije pristao na takvo rješenje, a nije pristao ni da Sarajevo bude distrikt u kojem bi slučaju dobili neke teritorije u Istočnoj Bosni. Zato je Alija bukvalno saučesnik u priznavanju Republike Srpske. Pitanje je da li je mogao drugačije! Ni ja nisam siguran, ali sa Sarajevom kao distriktom i teritorijama u Istočnoj Bosni, možda se entitet Republika Srpska ne bi tako zvao!
-
PM72
#168 Re: Zašto je nastala RS!?
RS je genocidna tvorevina nastala etničkim čišćenjem i to davno prije Dejtona,tamo je dobila legalitet i pravo na postojanje.To je bio Alijin ustupak da bi stao rat i da bi opstala država pod nazivom Bosna i Hercegovina.
U Dejtonu nije bilo priče o distriktu Sarajevo niti da ostane srpska vlast na Ilidži,Vogošći,Ilijašu itd.Tamo su uz viski povlačili linije oko Faletića i po Dobrinji a sve ostale krajeve koje je držala VRS Slobo je u startu - halalio.
U Dejtonu nije bilo priče o distriktu Sarajevo niti da ostane srpska vlast na Ilidži,Vogošći,Ilijašu itd.Tamo su uz viski povlačili linije oko Faletića i po Dobrinji a sve ostale krajeve koje je držala VRS Slobo je u startu - halalio.
-
sportman1
#169 Re: Zašto je nastala RS!?
u dejtenu se uzimao u obzir i Sacirbejov potpis na priznanje rs za sto je znao samo alija i dogovor slobo-franjo oko posavine.
inace je bila namjera da rs bude kanton ,ali kada je vec Alija priznao RS onda je i us delegacija polazila od te cinjenice.
inace je bila namjera da rs bude kanton ,ali kada je vec Alija priznao RS onda je i us delegacija polazila od te cinjenice.
- Haris.ba
#170 Re: Zašto je nastala RS!?
Samo da priupitam, odakle to da Vojvodina, pa i Kosovo postadose pokrajine kojima se rasparcavala Srbija?
Zanimljiva je to teza.
Zanimljiva je to teza.
-
ernestalic
#171 Re: Zašto je nastala RS!?
Moram li sve nacrtati da bi neko shvatio. Mislim da je jasno kakve bi posljedice bile da je glavni grad ostao podijeljen. O distriktu se itekako raspravljalo i o svemu se raspravljalo na sastancima za koje mi i ne znamo! Karadžić je cijelo vrijeme držao Sarajevo pod opsadom jer je znao da će to biti najvažnija karta u pregovorima. Ponavljam, Srbi su držali Ilidzu, Hadziće, Vogošću, Ilijaš i Grbavicu i sve kote iznad Sarajeva. Ko poznaje Sarajevo, zna šta je to značilo.
Alija je htio Sarajevo pod svaku cijenu za sebe tako da mu ni ideja distrikta nije bila privlačna. Da je Sarajevo postalo distrikt, bila bi očuvana etnička struktura glavnog grada. ( Treba li da crtam šta bi to značilo). Uz teritorije u Istocnoj Bosni koje im ne bi pripale, Srbi bi možda odustali od Republike Srpske i pristali na drugi naziv ili možda na kantone sa etničkim većinama!
Alija je htio Sarajevo pod svaku cijenu za sebe tako da mu ni ideja distrikta nije bila privlačna. Da je Sarajevo postalo distrikt, bila bi očuvana etnička struktura glavnog grada. ( Treba li da crtam šta bi to značilo). Uz teritorije u Istocnoj Bosni koje im ne bi pripale, Srbi bi možda odustali od Republike Srpske i pristali na drugi naziv ili možda na kantone sa etničkim većinama!
- Haris.ba
#172 Re: Zašto je nastala RS!?
Mislim da konkretno Sarajevo distrikt je ideja iz prijasnjih pregovora. U Dejtonu srpska strana to nije htjela. Niti je to bilo ozbiljno na stolu. Narocito nakon zenevskih principa 51% i 49% iz mislim 1994. Ironicno, to je rjesenje koje je ostavljeno za Brcko, i kojemu nije smetala fiksirana podjela izmedju entiteta. Ali, kod Brckog su bile neke druge okolnosti.
Plus Sarajevo je bilo glavni grad Federacije. Nisu Srbi ni htjeli u tu pricu.
Plus Sarajevo je bilo glavni grad Federacije. Nisu Srbi ni htjeli u tu pricu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#173 Re: Zašto je nastala RS!?
Ima dvadesetak godina od kada sam se zasitio i prestao s njima objašnjavati.Haris.ba wrote:Samo da priupitam, odakle to da Vojvodina, pa i Kosovo postadose pokrajine kojima se rasparcavala Srbija?
Zanimljiva je to teza.
-
DinoKotroman
#174 Re: Zašto je nastala RS!?
napravio je šupak Holbruk
kasnije je i priznao svoju grešku

kasnije je i priznao svoju grešku

-
ernestalic
#175 Re: Zašto je nastala RS!?
Sarajevo kao distrikt i kantoni sa etničkim većinama, nepovezani i bez mogućnosti spajanja je bilo rješenje koje je moglo spasiti BiH. U Sarajevu je prije rata živjelo 150.000 Srba, a to je 10% ukupnog broja Srba u BiH. Srbima nije bilo drago napustiti Sarajevo, a pod pritiskom MZ i uz Miloševićev pristanak, moglo se možda postići rješenje o kojem govorim. Kažem možda jer mi obični smrtnici ne znamo šta se sve dešavalo iz zavjese. Moguće je da je srpska strana kao minimum ispod kojeg neće ići tražila Republiku. Bilo kako bilo, gotovo je sigurno da Alija nije htio da Sarajevo bude distrikt. Zašto nije, mislim da je to danas jasno!