Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
- Pandakonda
#151 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Situacija će svakako biti teška jer "građanski" blok može osvojit većinu ali naravno da tu bude dosta stranaka, i budali je jasno da nema šanse da NS i SDP sami imaju većinu. A naravno što je više stranaka u koaliciji tu je više interesa i takva koalicija nije stablina
- Haris.ba
#152 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
A ko ga je prvi pogurao?malakh wrote:
esed radeljaš je najbolji primjer.
NS, SDP, DF, SBB,NP, i možda još neki kusur ako zafali su moguća većina.Pandakonda wrote:Situacija će svakako biti teška jer "građanski" blok može osvojit većinu ali naravno da tu bude dosta stranaka, i budali je jasno da nema šanse da NS i SDP sami imaju većinu. A naravno što je više stranaka u koaliciji tu je više interesa i takva koalicija nije stablina
Ali SDA niko nema ravan u koalicijskim razgovorima. Poslije prošlih izbora koji su bili izrazito pogani što se tiče priče SDA i SBB jedni o drugima, opet su završili u vlasti zajedno.
SBB sumnjam da će biti na tri glasa. Mislim da će ići više. Oko 5. A Nezavini, Kiflini i slično će se vrtiti oko 1-2.
-
kluz franjo
#153 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Svako ima svoju definiciju tzv. "građanskog bloka". I to je OK.Pandakonda wrote:Situacija će svakako biti teška jer "građanski" blok može osvojit većinu ali naravno da tu bude dosta stranaka, i budali je jasno da nema šanse da NS i SDP sami imaju većinu. A naravno što je više stranaka u koaliciji tu je više interesa i takva koalicija nije stablina
Ja sam od onih budala, koji to preciziraju.
Mišljenja sam da je u KS potrebno min. 18 čestitih ljudi za promjenu (ako za nju već nije kasno).
Mišljenja sam da je u KS do sada testirana svaka varijanta, osim tzv. "lijeve" ili "građanske" ili kako god je nazvali varijante.
Ja se nadam, da će građani i birači u KS, a koji žele stvarnu promjenu, uspjeti pronaći tih 18 čestitih zastupnika na listama SDP, NS i DF/GS.
Ako ništa, čisto iz radoznalosti da probamo i to čudo.
-
high_volume
#154 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Ako NS koalira sa SBB ili DF, GS, pa čak i sa NiP, izgubit će ogroman broj članova i podršku simaptizera. O nacionalnim strankama da i ne govorim
- Pandakonda
#155 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Tu ustvari leži zamka, ne smiješ sa DF/GS, ne smiješ sa SBB, ne smiješ sa NiP, pa skim da onda ide u koaliciju ? Jedina opcija koja ostaje jest da opet budeš opozicija i da te ljudi nastave prozivati da si tu samo da se uhljebiš.high_volume wrote:Ako NS koalira sa SBB ili DF, GS, pa čak i sa NiP, izgubit će ogroman broj članova i podršku simaptizera. O nacionalnim strankama da i ne govorim
Tu i leži problem, puno stranaka u koaliciji > puno interesa > koalicija nije stabilnaHaris.ba wrote:
NS, SDP, DF, SBB,NP, i možda još neki kusur ako zafali su moguća većina.
Idealna koalicija je dvije stranke, tri se mogu tolerisati, ali sve iznad tog je haos
- Leverage
#156 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Pa kad imamo prag od 3% i biračko tijelo koje bira najveći mogući broj stranaka onda imamo to što imamo.
Ja bih bio najsretniji da SDP i NS zatvore većinu, ali kako je to moguće kad će neki birači koji tobože glasaju za promjene da daju glas Konakoviću, Hadžibajriću, Jerlagiću, Šepiću, Lijanoviću, svaki od njih će da uzme 1-2 mandata i šta? Ništa.
Ja bih bio najsretniji da SDP i NS zatvore većinu, ali kako je to moguće kad će neki birači koji tobože glasaju za promjene da daju glas Konakoviću, Hadžibajriću, Jerlagiću, Šepiću, Lijanoviću, svaki od njih će da uzme 1-2 mandata i šta? Ništa.
-
El_comadante
#157 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
ja mislim da NBL može više od jednog najviše 3 zbog popularnosti hadzibajrica i još par njih sa liste, dok će NB teško do toga jednog... moja pretpostavkamalakh wrote:SDP, NS i DF/GS: 15 mandata - Ove obuhvatam zajedno "radi mira u kući".kluz franjo wrote: Kolega malakh, interesantna prognoza (tu smo negdje u 1-2 mandata manje-više), ali ja ću krenuti iz drugog pravca.
BOSS: ne ulazi u SKS - To su do sada bili "dozvoljeni" glasovi ili kako ja to volim nazvati "rezervna lista NG SDA". Najveći dio tih glasova preuzima SDA.
BPS: 1 mandat. Slično kao i kod BOSS.
SDA: 9 mandata - Ponekad, kad sanjam padnu i na 8, ali me onda probudi buka stranačke mašinerije u kantonu 10x vrijednijem od ostalih.
SBB: 3, max. 4 mandata - Nisu imali vremena stvoriti armiju odane glasačke mašinerije, a izgubili su imidž "opozicionih konzervativaca".
NiP, NBL i Nez. Blok: 6-7 mandata - Ove obuhvatam zajedno, jer nemamo iskustvenih podataka, a imaju potencijal predstavljati se "reformskom desnom opcijom".
SDP, NS i DF/GS: 15 mandata - Ove obuhvatam zajedno "radi mira u kući".
Građani KS moraju znati da ovakav izborni rezultat nije signal promjene, već signal kontinuiteta.
Iskreno se nadam da će predstavnici bloka SDP, NS i DF/GS barem u ovih zadnjih 5-6 dana imati mudrosti, hrabrosti i znanja da povuku poteze, koji će motivisati i one još neodlučne da izađu i glasaju.
3 mandata su 15.000 glasova.
PS: @Prpa.ba, nemoj me ispravljati. Znam da pravim "matematičku prečicu".
ovo mi se mnogo sviđa, jer uz minimum napora mogu stvoriti jednu jaku većinu, jer je i po mojoj prognozi to tako i zaista nije bilo navijački.
mnogi će se iznenaditi rezultatom dfa, a mnogi će se iznenaditi rezultatom naše stranke.
a ne bi se složio sa tobom da će kifla, šepić i hadžibajrić zajedno imati 6 ili 7. bliži sam cifri od 5 mandata, jer ne vjerujem da kifla može više od tri mandata, pogotovo nakon ovog ekcesa sa turističkom zajednicom, a nbl i nezavisni blok više od jednog.
ali, nadam se da bi se i ja i ti mogli složiti oko jednog, 10 stranaka zastupljenih u kantonalnoj skupštini je samo za sjest i plakati.
ps taj boss. ne znam jesi li znao informaciju da ljudi iz bossa kupuju glasove. vidiš da nigdje nema njihovih plakata, bilborda i tih sranja. oni izdvoje 100hiljada KM samo za kupovinu glasova. to rade najviše u buća potoku i buljakovom, sokolju, rajlovcu, azićima, obhodža i bistrik. glas 20KM, ali nakon glasanja kada se dođe sa slikom kao dokaz da su glasali.
- Control panel
#158 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
cadburry wrote: Prvi je bio Suljagić koji je podnio ostavku i otišao iz SDP-a kada SDP nije stao iza njega i njegovog obračuna sa vjeronaukom. Nakon odlaska Suljagića, dolazi Oručević, kao blizak Lagumdžijin jaran. U svom kratkom minsitrovanju, čovjek apsolutno ništa nije uradio, imam osjećaj da je samo potpisivao što se potpisivati mora. Oručević je bio u SDP-SDA i SDP-SBB vladi (nakon što je SDP izbacio SDA i uvukao SBB u vlast).
Oko izbora 2012., Konaković kupuje različite papke (Mira Jurić i Hanka Vajzović) i sa najgorim moralnim otpadom Sarajeva ruši SDP-SBB vladu i formira tzv. ekspertnu vladu, vjerovatno najgoru vladu u historiji KS, u kojoj glavnu riječ vode kriminalci poput Radeljaša i Bubice, a funkcije zauzimaju najgluplji i najnesposobniji ljudi poput Zeljkovića. U toj Vladi je sjedio i Marjanović. Na sjednicama Vlade je glasao prema uputstvima SDA i Radeljaša, a svoj resor je iskoristio za lični PR i slikanje okolo. Obilazio škole, šalio se sa učenicima i nastavnicima, slikao se, pisao po facebooku, taksirao kao ministar i sl. PR, PR i PR, a posao 0 bodova. Kao ministar je predložio Zakon o visokom obrzaovanju KS koji je ukinuo autonomiju Unvierziteta u Sarajevu, a njegov mandat je obilježio i najmasovniji štrajk prosvjetnih radnika koje sam ja upamtio. Nakon tog štrajka, Marjanović podnosi ostavku na ministarsku poziciju.
U tom momentu, u Skupštini KS ne postoji većina koja će izabrati novog ministra obrzaovanja jer Konaković gubi konce, odnosno apetiti njegovih kriminalnih partnera postaju sve veći i veći. U januaru 2014. SDA i SBB se zbližavaju i dogovara se da će SBB dati svoj dorpinos toj ekspertnoj vladi i oni predlažu ministra obrazovbanja (ne sjećam se kako se zove). Međutim, pošto mu pdorška nije osigurana, on ne bude izabran. Uskoro započinju nasilne demonstracije u kojima Zeljković, kao premijer KS, podnosi ostavku (u telefonskom javljanju u kojem šalje novinarku u pm), a poziciju premijera, ministra obrazovanja i ministra finansija vrši Kozadra, kriminalni kadar SDA (koji je zavio budžet KS u crno), sve do izbora 2014., na kojem Konaković i ta ekspertna vlada bivaju nagrađeni i dobivaju mandat za formrianje nove vlade.
Upravo je tako bilo kako si napisao. Ali kod maroda je kratko pamcenje. Opet ce SDA biti nagradjena.
-
tutku
#159 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Teško će SBB do 5, ne postoji niti jedan razlog za takav rezultat. Pored toga, imajući u vidu podršku koju je Dino stekao i dok je bio premijer, pa onda i njegov prolazni populizam, mislim da će NiP brojati sigurno iznad 2, po meni 4-5.Haris.ba wrote:A ko ga je prvi pogurao?malakh wrote:
esed radeljaš je najbolji primjer.Jedan općinski načelnik. Kažu.
![]()
NS, SDP, DF, SBB,NP, i možda još neki kusur ako zafali su moguća većina.Pandakonda wrote:Situacija će svakako biti teška jer "građanski" blok može osvojit većinu ali naravno da tu bude dosta stranaka, i budali je jasno da nema šanse da NS i SDP sami imaju većinu. A naravno što je više stranaka u koaliciji tu je više interesa i takva koalicija nije stablina
Ali SDA niko nema ravan u koalicijskim razgovorima. Poslije prošlih izbora koji su bili izrazito pogani što se tiče priče SDA i SBB jedni o drugima, opet su završili u vlasti zajedno.
SBB sumnjam da će biti na tri glasa. Mislim da će ići više. Oko 5. A Nezavini, Kiflini i slično će se vrtiti oko 1-2.
-
Seawolf
#160 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Nerealno je očekivati da će SDP, NS, DF i GS, na izborima u nedjelju osvojiti 18 mjesta u Skupštini Kantona Sarajevo.kluz franjo wrote:Svako ima svoju definiciju tzv. "građanskog bloka". I to je OK.Pandakonda wrote:Situacija će svakako biti teška jer "građanski" blok može osvojit većinu ali naravno da tu bude dosta stranaka, i budali je jasno da nema šanse da NS i SDP sami imaju većinu. A naravno što je više stranaka u koaliciji tu je više interesa i takva koalicija nije stablina
Ja sam od onih budala, koji to preciziraju.
Mišljenja sam da je u KS potrebno min. 18 čestitih ljudi za promjenu (ako za nju već nije kasno).
Mišljenja sam da je u KS do sada testirana svaka varijanta, osim tzv. "lijeve" ili "građanske" ili kako god je nazvali varijante.
Ja se nadam, da će građani i birači u KS, a koji žele stvarnu promjenu, uspjeti pronaći tih 18 čestitih zastupnika na listama SDP, NS i DF/GS.
Ako ništa, čisto iz radoznalosti da probamo i to čudo.
Na Opštinskim izborima 2016-e, te četiri stranke su dobile glasove ukupno 33,8% birača u svih devet opština Kantona Sarajevo. 59.533 glasa od ukupno 176.055 važećih glasova.
Na izborima za Skupštinu Kantona Sarajevo, tih 33,8% znači u najboljem slučaju 13 mjesta u skupštini, vjerovatnije samo 12, ako veći broj stranaka pređe izborni prag.
A vjerovatno će sada ukupan broj birača koji će u Kantonu Sarajevo, glasati za SDP, NS, DF i GS, biti i manji od 33,8%, jer je među ljudima koji su u protekle dvije godine otišli iz Kantona Sarajevo i iz BiH u potrazi za boljim životom, sigurno puno više nekadašnjih birača SDP-e, NS-e, DF-e i GS-a, nego birača SDA-e, SBB-a, BPS-e i BOSS-a.
Da rezimiramo. Vjerovatno samo ukupno 12 mjesta u Skupštini Kantona Sarajevo za SDP+NS+DF+GS, nakon izbora 07. oktobra. Možda i samo 11 mjesta. 13 bi bilo jako dobro, a 14 je, teško ostvarivi, maksimum. Koji su DF, SDP i NS imali i nakon prethodnih opštih izbora 2014-e (7, 4 i 3, respektivno).
-
El_comadante
#161 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
da i ja probam:
SDA 8-9 očekujem blagi pad nemogo
SDP 5-6 očekujem rast u odnosu na akutelni sastav
SBB oko 5
NiP max 5 jer eto imaju par jakih igrača koji mogu dovući glasove
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
ostalo ko mogao imati je BPS 1-2 GS 1-2 BOSS 1
SBB oko 5
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
- GandalfSivi
#162 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Gdje ti je NS?El_comadante wrote:da i ja probam:
SBB oko 5
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
-
El_comadante
#163 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
dobro si zato mi i fali njih očekujem oko 5 tako da bi mogli BOSS i BPS izvisiti ovaj put iz skupštineGandalfSivi wrote:Gdje ti je NS?El_comadante wrote:da i ja probam:
SBB oko 5
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
- GandalfSivi
#164 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Sa NBL-om bi se mogla vecina uzeti...El_comadante wrote:dobro si zato mi i fali njih očekujem oko 5 tako da bi mogli BOSS i BPS izvisiti ovaj put iz skupštineGandalfSivi wrote:Gdje ti je NS?El_comadante wrote:da i ja probam:
SBB oko 5
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
- Control panel
#165 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Privatno patriotska stranka halilovica ce sigurno uzeti mandat. Mora se mladji halilovic uhljebiti.El_comadante wrote:dobro si zato mi i fali njih očekujem oko 5 tako da bi mogli BOSS i BPS izvisiti ovaj put iz skupštineGandalfSivi wrote:Gdje ti je NS?El_comadante wrote:da i ja probam:
SBB oko 5
DF 3-4 očekujem pad
NBL 3 ima jakih igrača
- GandalfSivi
#166 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Gledam predvidjanja, svi im daju taj jedan glas i fakat ne kontam, ko za njih vise glasa? Na sta oni dobiju te glasove, na Zagija? Nebuloza isto BOSS svega mi...Control panel wrote:
Privatno patriotska stranka halilovica ce sigurno uzeti mandat. Mora se mladji halilovic uhljebiti.
- Prpa.ba
#167 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Glasove dobijaju na oko 80 miliona KM koji u jednom mandatu odu iz budzeta KS na stvari poput osiguravanja smjestaja demobilisanim borcima i porodicama ubijenih branitelja, odrzavanje mezarja i groblja, borackim zadrugama, jednokratnim pomocima, voznom parku za RVI i slicno. Interesna grupa dominantna u perifernim sarajevskim opcinama (Hadzici, Ilijas, Vogosca).
Jedini nacin za unistenje BPS-a je umanjiti ove izdatke i provesti reviziju utroska. SDA je prepustila kompletan taj resor BPS-u, zauzvrat imaju sigurnog partnera iz sjene na kantonalnom i federalnom nivou, koji, kako vidimo iz izbora u izbore, zivot znace. I da se razumijemo, BPS glasaci nikad ne bi direktno glasali za SDA. Zato su ovi mandati i koalicija SDA-u zlata vrijedni.
I greska je dati BPS-u jedan mandat kada ljudi vec 12 godina imaju fiksnih 2 mandata u skupstini KS i najstabilnije izborno tijelo.
Jedini nacin za unistenje BPS-a je umanjiti ove izdatke i provesti reviziju utroska. SDA je prepustila kompletan taj resor BPS-u, zauzvrat imaju sigurnog partnera iz sjene na kantonalnom i federalnom nivou, koji, kako vidimo iz izbora u izbore, zivot znace. I da se razumijemo, BPS glasaci nikad ne bi direktno glasali za SDA. Zato su ovi mandati i koalicija SDA-u zlata vrijedni.
I greska je dati BPS-u jedan mandat kada ljudi vec 12 godina imaju fiksnih 2 mandata u skupstini KS i najstabilnije izborno tijelo.
- Control panel
#168 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Pa i zena od semira halilovica je u fed parlamentu.GandalfSivi wrote:Gledam predvidjanja, svi im daju taj jedan glas i fakat ne kontam, ko za njih vise glasa? Na sta oni dobiju te glasove, na Zagija? Nebuloza isto BOSS svega mi...Control panel wrote:
Privatno patriotska stranka halilovica ce sigurno uzeti mandat. Mora se mladji halilovic uhljebiti.
A pogledaj koliko su kompenzacionih mandata dobili. Rijetko ko je prosao. Sve kompenzacija. Znaci prosli ni na sta.
- Zavatoni
#169 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Nekako mogu i logički obrazložiti odakle BPS-u 5-6.000 glasova (sandžački patriotizam i boračka populacija)...ali mi nikako nije jasno za BOSS...ni na prethodnim izborima...a pogotovo na ovim. Ne kontam kako oni mogu i do jednog poslaničkog mjesta.GandalfSivi wrote:Gledam predvidjanja, svi im daju taj jedan glas i fakat ne kontam, ko za njih vise glasa? Na sta oni dobiju te glasove, na Zagija? Nebuloza isto BOSS svega mi...Control panel wrote:
Prije će se tu ugurati Šepićevi (doktor Dizdarević) ili Jerlagićevi (Mirsad Tokača) nego BOSS...
- studiorum_tuzlaensis
#170 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Nisu oni toliko moćni, koliko je masa pasivna. Ključ je da ovi što ne izlaze na izbore izađu i tako izbace tih 6000 seferovih glasača iz kombinacija uopšte. Dakle, dovoljno je da izađe preko 200 000 duša u Sarajevu na izbore, da 6000 seferovih svira kurcu naredne četiri godine. Kad jednom ispadu iz kombinacije, nikad se više neće vratiti... Imaš primjer Stranke za BiH. 
- Prpa.ba
#171 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
U KS izlaznost prethodna dva ciklusa je bila 211 i 209 hiljada glasaca. 
- studiorum_tuzlaensis
#172 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
E onda treba 220 milja da izađe i adio Zagi, adio Mirnese.
- Control panel
#173 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Boss kupuje glasove. To ti je sistem radeljasa, case, plehe, bizona...Zavatoni wrote:Nekako mogu i logički obrazložiti odakle BPS-u 5-6.000 glasova (sandžački patriotizam i boračka populacija)...ali mi nikako nije jasno za BOSS...ni na prethodnim izborima...a pogotovo na ovim. Ne kontam kako oni mogu i do jednog poslaničkog mjesta.GandalfSivi wrote:Gledam predvidjanja, svi im daju taj jedan glas i fakat ne kontam, ko za njih vise glasa? Na sta oni dobiju te glasove, na Zagija? Nebuloza isto BOSS svega mi...Control panel wrote:
Prije će se tu ugurati Šepićevi (doktor Dizdarević) ili Jerlagićevi (Mirsad Tokača) nego BOSS...
Neko za njih glasa dzaba, a nekog plate.
- Zavatoni
#174 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
S obzirom na najavljenu kišu u nedjelju i raspoloženje birača...prije će to biti 190.000...studiorum_tuzlaensis wrote:E onda treba 220 milja da izađe i adio Zagi, adio Mirnese.
- Banksy
#175 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Upravo tako. 2, sigurno.Prpa.ba wrote:Glasove dobijaju na oko 80 miliona KM koji u jednom mandatu odu iz budzeta KS na stvari poput osiguravanja smjestaja demobilisanim borcima i porodicama ubijenih branitelja, odrzavanje mezarja i groblja, borackim zadrugama, jednokratnim pomocima, voznom parku za RVI i slicno. Interesna grupa dominantna u perifernim sarajevskim opcinama (Hadzici, Ilijas, Vogosca).