Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
HAVANA

#151 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HAVANA »

Steph wrote:Nema tebi, nema meni, nekome drugom ima, to je sva poenta. Ne postoji referenca za DOBRU muziku jer je to stvar ukusa.

Svi mi doduše imamo sindrom zvani "prije je sve bilo bolje" :mrgreen:
Ne bih se bas slozio.Dobra muzika je dobra muzika.Nemam ja tu nikakav ukus.Osjetim je,volim, citav zivot,sviram,pokusavam odsvirati...Dobra je dobra,pjevo je mombutu iz afrike il rada s durmitora,cujes je.I osjetis.Totalno nebitno jel narodna,ciganska,rok,balada il klasika...A prije nije sve bilo bolje al jest bilo ljepse. :D
Steph

#152 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Steph »

Pa oni su i prije pet godina bili popularniji od Frenkieja, čak su im i one prve "rep" pjesme popularnije nego bila koja Frenkiejeva.

Doduše, u pravu si trendove, ali ako počnemo nabrajati sve one kojih danas "nema nigdje" nakucat ćemo bar 300 imena bendova/pjevača/repera. :mrgreen:

Trenutno najviše napreduje latino muzika i pokorila je sve :mrgreen:
HAVANA wrote:
Steph wrote:Nema tebi, nema meni, nekome drugom ima, to je sva poenta. Ne postoji referenca za DOBRU muziku jer je to stvar ukusa.

Ne bih se bas slozio.Dobra muzika je dobra muzika.Nemam ja tu nikakav ukus.Osjetim je,volim, citav zivot,sviram,pokusavam odsvirati...Dobra je dobra,pjevo je mombutu iz afrike il rada s durmitora,cujes je.I osjetis.Totalno nebitno jel narodna,ciganska,rok,balada il klasika...A prije nije sve bilo bolje al jest bilo ljepse. :D
Tako će ti isto reći bilo ko... Stvar ukusa ipak, sorry. Ista stvar je sa ženama, nemamo svi isti kriterij "dobre" žene :mrgreen:
zomri

#153 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

HAVANA wrote:

Upravo to i govori @Steph. Doživljaj muzike je subjektivan i skroz je ok što je tako. Tebi valja, nekom drugom ne valja i obratno.
HAVANA

#154 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HAVANA »

Dope_Man wrote:Niko ne spori da su sad prepopularni, ali to sto se neki gore smiju izjavi da ce za 5 godina biti nebitni je za ismijavanje. To je jasno kao dan. Oni su trend, ne nesto sto je tu za stalno, a trendovi se mijenjaju svako par godina. Recimo dok su furali klasicni rep nisu se mogli izvuci nikako iz sjene Ede, Frenkija, Kontre... nebitni su u tom zanru (iako su imali dobrih stvari, bar Corelli kojeg sam tad znao poslusati).

Uhvatili su trenutni trend, i ispalo je da znaju napraviti stvari koje se sad furaju. I bravo za njih. Treba i to znati, jer Frenkie sigurno ne bi mogao napraviti popularnu pjesmu u tom stilu sve i da hoce. On to ne zna, oni znaju. Ali taj trend je isto sto je nekad recimo bio crunk, dirty south zvuk i sl. I gdje su sad svi iz tih trendova? Gdje je T-Pain koji je drzao za damu cijelu scenu u americi svojevremeno? Lil Jon..? itd.. itd..

Postoji razlika izmedju onih koji stvaraju nesto sto ce da traje, i onih koji uzjasu trend. Jedni ostaju duze iako ne nuzno megapopularni, drugi su nenormalno popularni par godina i onda skroz nestaju jer nailazi novi trend na koji se novi klinci nakace. Jala i Buba su to, oni su uzjahali trend. I ponavljam opet, ne moze to svako. Desilo se da znaju napraviti pjesme koje odgovaraju trenutnom trendu i bravo za njih, izgleda najbolji su na Balkanu u tome. Meni je to smece, ali ljudi rade svoje i sve OK, ja ih slusati necu. Ali smijesno je misliti da ce trajati kad prodje trend jer, kako rekoh na pocetku, vec su pokazali da u drugacijem stilu nisu mogli nista bitno da urade, i stoga nema smisla pretpostavljati da ce se prilagoditi i ostati furka i kad dodje novi trend. Uostalom, i publika koja to slusa nije lojalna publika, to su oni koji te danas slusaju a sutra si isfurani levat za njih.
To je to.Nema tu muzike,u pravom smislu te rijeci.Ovo ne traje.
zomri

#155 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Dope_Man wrote:Niko ne spori da su sad prepopularni, ali to sto se neki gore smiju izjavi da ce za 5 godina biti nebitni je za ismijavanje. To je jasno kao dan. Oni su trend, ne nesto sto je tu za stalno, a trendovi se mijenjaju svako par godina. Recimo dok su furali klasicni rep nisu se mogli izvuci nikako iz sjene Ede, Frenkija, Kontre... nebitni su u tom zanru (iako su imali dobrih stvari, bar Corelli kojeg sam tad znao poslusati).

Uhvatili su trenutni trend, i ispalo je da znaju napraviti stvari koje se sad furaju. I bravo za njih. Treba i to znati, jer Frenkie sigurno ne bi mogao napraviti popularnu pjesmu u tom stilu sve i da hoce. On to ne zna, oni znaju. Ali taj trend je isto sto je nekad recimo bio crunk, dirty south zvuk i sl. I gdje su sad svi iz tih trendova? Gdje je T-Pain koji je drzao za damu cijelu scenu u americi svojevremeno? Lil Jon..? itd.. itd..

Postoji razlika izmedju onih koji stvaraju nesto sto ce da traje, i onih koji uzjasu trend. Jedni ostaju duze iako ne nuzno megapopularni, drugi su nenormalno popularni par godina i onda skroz nestaju jer nailazi novi trend na koji se novi klinci nakace. Jala i Buba su to, oni su uzjahali trend. I ponavljam opet, ne moze to svako. Desilo se da znaju napraviti pjesme koje odgovaraju trenutnom trendu i bravo za njih, izgleda najbolji su na Balkanu u tome. Meni je to smece, ali ljudi rade svoje i sve OK, ja ih slusati necu. Ali smijesno je misliti da ce trajati kad prodje trend jer, kako rekoh na pocetku, vec su pokazali da u drugacijem stilu nisu mogli nista bitno da urade, i stoga nema smisla pretpostavljati da ce se prilagoditi i ostati furka i kad dodje novi trend. Uostalom, i publika koja to slusa nije lojalna publika, to su oni koji te danas slusaju a sutra si isfurani levat za njih.
Bila je priča o tome da ih se niko neće sjećati što je notorna glupost. Rijetki ostaju stalno u topu popularnosti, što opet ne znači da ovi to neće postići.

Pa i T-paina se danas sjećaju samo nije više pod reflektorima, nema ga na bilboardu i slično. Koliko znam nova publika ih poštuje kao pionire tog zvuka danas. Uzmeš bilo koju top listu najboljih stvari zadnjih deset godina naći ćeš ih obojicu, daleko su od zaborava.

Priča o Štuliću i sličnima je deplasirana jer su oni sklonjeni iz žiže javnosti prije 30 i više godina. Protivno mitomaniji koju neki prosipaju ovdje oni uopšte ne privlače novu publiku. Prosjek godina na koncertima prvoboraca novog vala i punka a koji i danas sviraju je negdje oko 40, rijetko ko mlađi od 25 naleti.
dale cooper

#156 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Ustvari postoji. Postoji nešto što se zove konsenzus između kritike i publike. Tako dođeš do neke objektivne vrijednosti nekog muzičkog
djela. Mislim, nisu Bach, Mozart, Miles Davis, Muddy Waters, The Beatles, Led Zeppelin, Public Enemy ili bilo ko drugi iz različitih žanrova
postao dio tog istorijskog muzičkog canona tek tako. Kroz godine se moglo isprofilisati ono što je stvarno dobro i što pripada vrhu.
Kod nas je problem danas što prava muzička kritika gotovo i da ne postoji.

Ovim ne želim da ulazim u muzičku vrijednost ovog dua, ne slušam ih i imam svoje mišljenje o njima koje ću zadržati za sebe da ne bih ulazio u
besmislene rasprave. Samo sam htio skrenuti pažnju da dobra muzika nije baš tako jednostavno stvar ličnog ukusa.
dezurni_ucenik

#157 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

Postoji razlika izmedju danasnjih hitova i hitova proslosti a to je - hitovi iz proslih vremena zauvijek zive, hitovi danas zive samo 5 minuta. Ti ces i danas cuti kako negdje se pusta California Love i Nothing but g thang, a gdje se to pustaju Flo Rida, Lil Wayne, t pain,t.i. ma ne postoje vise, zaboravljeni totalno. Zna se sta je kvalitet a sta je govno.
Steph

#158 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Steph »

Vidi, Beyonce i Madonna će za 100/200 godina biti Mozart našeg vremena, just sayin'... :mrgreen:
zomri

#159 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Griješite i oko t-paina ali hajde da ne ulazimo dalje u to. To što je t-pain po vama zaboravljen ni na koji način ne znači i da će jala i buba biti zaboravljeni.
dezurni_ucenik

#160 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

Steph wrote:Vidi, Beyonce i Madonna će za 100/200 godina biti Mozart našeg vremena, just sayin'... :mrgreen:

Madonna mozda hoce, Beyonce, sumnjam.
zomri

#161 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:

Ustvari postoji. Postoji nešto što se zove konsenzus između kritike i publike. Tako dođeš do neke objektivne vrijednosti nekog muzičkog
djela. Mislim, nisu Bach, Mozart, Miles Davis, Muddy Waters, The Beatles, Led Zeppelin, Public Enemy ili bilo ko drugi iz različitih žanrova
postao dio tog istorijskog muzičkog canona tek tako. Kroz godine se moglo isprofilisati ono što je stvarno dobro i što pripada vrhu.

Ovim ne želim da ulazim u muzičku vrijednost ovog dua, ne slušam ih i imam svoje mišljenje o njima koje ću zadržati za sebe da ne bih ulazio u
besmislene rasprave. Samo sam htio skrenuti pažnju da dobra muzika nije baš tako jednostavno stvar ličnog ukusa.
rijetko ko sluša konsenzus i slaže se oko njega. pitaj ove što slušaju muddy watersa kakav im je pretežno stav glede public enemy pa ćeš čuti odgovora :mrgreen:
dezurni_ucenik

#162 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

zomri wrote:Griješite i oko t-paina ali hajde da ne ulazimo dalje u to. To što je t-pain po vama zaboravljen ni na koji način ne znači i da će jala i buba biti zaboravljeni.

Nijedna T Painova pjesma nije u rangu Keep Their Heads Ringing i Nothin But G Thang ili Straigh Outta Compton. Sorry, ali to je tako.
dale cooper

#163 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:

rijetko ko sluša konsenzus i slaže se oko njega. pitaj ove što slušaju muddy watersa kakav im je pretežno stav glede public enemy pa ćeš čuti odgovora :mrgreen:
Različita publika, različita kritika, različita razdoblja. Ali se na kraju iskristališe ono što valja. Ja mogu vidjeti recimo vrijednost i jednih i
drugih i njihov značaj za muziku. :)
zomri

#164 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
Različita publika, različita kritika, različita razdoblja. Ali se na kraju iskristališe ono što valja. Ja mogu vidjeti recimo vrijednost i jednih i
pa ti možeš, dakle subjektivno :mrgreen:
ono oko čega se mnogi slažu ne znači univerzalno dobra muzika. ni argument po autoritetu (tipa on je kritičar i to kaže) ne vrijedi u apsolutu. nadam se da razumiješ šta hoću reć.

to može biti korisno tipa za naučno izučavanje muzike ili generalno umjetnosti ali u smislu arbitriranja šta valja šta ne valja, šta je kvalitet a šta ne, po meni :mrgreen: ne može.
zomri

#165 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dezurni_ucenik wrote:
zomri wrote:Griješite i oko t-paina ali hajde da ne ulazimo dalje u to. To što je t-pain po vama zaboravljen ni na koji način ne znači i da će jala i buba biti zaboravljeni.

Nijedna T Painova pjesma nije u rangu Keep Their Heads Ringing i Nothin But G Thang ili Straigh Outta Compton. Sorry, ali to je tako.
Po čemu?
dezurni_ucenik

#166 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

zomri wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Po čemu?

:lol:

De me uvjeri da grijesim. Do tada jos jednom: :lol: :lol: :lol:
Steph

#167 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Steph »

Pa uvjeri ti njega u suprotno, što bi on tebe uvjeravao? :D
zomri

#168 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dezurni_ucenik wrote:

Vrlo argumentovano :lol: :lol: Ti si postavio tvrdnju, sorry bro but burden of proof is on you :lol: :lol:
dale cooper

#169 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
ono oko čega se mnogi slažu ne znači univerzalno dobra muzika. ni argument po autoritetu (tipa on je kritičar i to kaže) ne vrijedi u apsolutu. nadam se da razumiješ šta hoću reć.

to može biti korisno tipa za naučno izučavanje muzike ili generalno umjetnosti ali u smislu arbitriranja šta valja šta ne valja, šta je kvalitet a šta ne, po meni :mrgreen: ne može.
Ja, kao i stotine i hiljade drugih ljudi koji redovno prave all time best liste albuma, sa nevjerovatno sličnim rezultatima. :D Mislim, imaš na internetu sajtove posjećene kako listama kritike, tako i listama koje slušaoci postavljaju. I možeš vidjeti velike sličnosti u rezultatima. :)

Može biti korisna smjernica u tom pogledu.
Last edited by dale cooper on 28/07/2018 23:21, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#170 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

zomri wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Vrlo argumentovano :lol: :lol: Ti si postavio tvrdnju, sorry bro but burden of proof is on you :lol: :lol:

Mislim porediti Dr. Drea i T Paina i reci da je to isti nivo. Jebi ga, ne ide.
Steph

#171 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Steph »

I isto tako hiljade drugih na best listi ima Šeherzadu, samo što ni ti ni ja ne čitamo te njihove liste... Da ne pričamo kako "ugledni" ljudi ne žele otkriti svoj "guilty pleasure" :mrgreen:
dale cooper

#172 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Steph wrote:I isto tako hiljade drugih na best listi ima Šeherzadu, samo što ni ti ni ja ne čitamo te njihove liste... Da ne pričamo kako "ugledni" ljudi ne žele otkriti svoj "guilty pleasure" :mrgreen:
Imaju i te liste. :mrgreen:
zomri

#173 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
dale cooper wrote:

Ja, kao i stotine i hiljade drugih ljudi koji redovno prave all time best liste albuma, sa nevjerovatno sličnim rezultatima. :D Mislim, imaš na internetu sajtove posjećene kako listama kritike, tako i listama koje slušaoci postavljaju. I možeš vidjeti velike sličnosti u rezultatima. :)
jest ali oni su prilično biased prema rocku i srodnim žanrovima. druga stvar koncept albuma/singla ne obuhvata koncept trake pa ćeš rijetko tamo naći bilo šta iz elektronske muzike. ne postoji objektivno u umjetnosti jer nema brojeva kojima se može izraziti. imaju brojevi tipa koliko je prodano ploča, koliko pregleda na youtube ili brojevi koliko ljudi glasa za to u radijskim top listama ili koliko kritičara glasa za to u njihovim listama na acclaimedmusicu i sličnim mjestima, ali su svi odreda takođe biased.

liste koje slušaoci postavljaju su biased jer se glasačko tijelo sastoji od ljudi koji godinama čitaju te liste pa im se ukus sinhronizira sa kritičarima. neki kežualac koji sluša muziku dok trči ne glasa po tim listama.
zomri

#174 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dezurni_ucenik wrote:
zomri wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Mislim porediti Dr. Drea i T Paina i reci da je to isti nivo. Jebi ga, ne ide.
pa ti si ih prvi poredio nisam ja jebo ga ti :-)
dezurni_ucenik

#175 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dezurni_ucenik »

zomri wrote:pa ti si ih prvi poredio nisam ja jebo ga ti :-)
Post Reply