Rekoh ti, prema konsezusu svih islamskih ucenjaka, od stoljeca prvog do dana danasnjeg, nema razilazenja oko uloge nikaba u islamu. Islamski ucenjaci se jedino spore oko toga da li je nikab obavezan ili pohvalan. Niko relevantan ne kaze da nikab nema uporiste u islamu.emric wrote:Kur'an je srž Islama, a tamo se nigdje ne traži da žena krije svoje lice. Tamo je žena, majka, supruga, subjekt velikog poštivanja. Sve ostalo mogu biti običaji, kultura određenog prostora ili vremena, ali ne element vjere. Kao što je gotovo obaveza da se za Bajram pravi baklava, a ona nije dio Islama nego je običaj određenog naroda ili prostora. Ne treba se miješati vjera i kultura u tom smislu. Vjera je uvijek ista, i to je ljepota Islama što nikad ni slovo nije promijenjeno u našoj svetoj knjizi, a kultura i običaji se mijenjaju. Nema boljih ili lošijih muslimana po geografskim osnovama, jer Islam je uvijek i svugdje isti, ali se tradicije naroda na različitim prostorima razlikuju, i to je normalno i poželjno. Ne daj Bože da smo svi isti.Kikibombona wrote:Oko prvog pasusa se potpuno slazem.emric wrote:Pokrivene djevojke i žene jako lijepo mogu izgledati, a osim toga me oduševljava njihovo neodustajanje pred pritiscima. One znaju ko su, šta su, zašto su i sasvim normalno prave balans u svom životu, obrazovane su, rade, a opet i ukrašene tradicijom. Buntovnici našeg vremena. Svaka čast.![]()
Što se tiče pokrivanja lica, to apsolutno nema veze sa islamom, nego samo sa pojedinim lokalnim običajima. Takvi običaju su, istina, nekad postojali i u Bosni, a danas ih nema i tako i treba da bude. Radi se o obilježjima jednog vremena, nikako o "odustajanju od vjere", jer to nije dio Islama.
Drugi pasus je nejasan. Apsolutno nema veze, to su obicaji, obiljezje vremena i nema veze sa islamom. Otkud ovako kategoricne izjave?Imas li necim potkrijepiti ili govoris o nekom svom islamu? Koliko znam, ne postoji nijedan islamski autoritet, osim mozda tebe, koji kaze da nikab nema veze sa islamom. Postoji spor oko toga da li je nikab obavezan ili ne. Niko ziv ne tvrdi da nikab nema veze sa islamom. Stavise, postoje predaje da su poslanikove zene nosile nikab.
Evo ja ću rado saslušati ako ima neko ko može predstaviti gdje u u Kur'anu stoji da žena treba kriti svoje lice?
Sigurno znas da islam nije samo Kur'an. Islam su hadisi poslanika Muhameda i ogromna literatura koju su iza sebe ostavili islamski ucenjaci. Ako bi islam sveli samo na Kur'an, potpunom eliminacijom hadisa, vjera bi dozivjela drasticnu promjenu. U Kur'nu nije propisan namaz koji je jedan od temelja islama. Serijatsko pravo se u velikoj mjeri temelji na hadisima itd.
4. Prenosi se od 'Urve da je Aiša, radijallahu anha, rekla: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi klanjao sabah a žene vjernika bi klanjale sa njim, ogrnute svojim ogrtačima, ondah bi se vraćale kućama i niko ih ne bi prepoznao."
Zabilježili su ga Buharija (365) i Muslim (645).
5. Prenosi se da je Aiša, radijallahu anha, rekla: "Jahači bi prolazili kraj nas kada smo bile u ihramima sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i kada bi se oni približili mi bi svojim džilbabima preko glava prekrile svoja lica, a kada bi prošli mi bi ih opet otkrili."
Zabilježili su ga Ebu Davud (1833), Ibn Madže (2935); Ibn Huzejme (4/203) ga je ocijenio sahihom, kao i Albani u Kitab Džilbab el-Mer'eh el-Muslimeh.
6. Prenosi se da je Esma bint Ebu Bekr, radijallahu anhuma, rekla: "Mi bismo prekrivale svoja lica pred muškarcima."
Zabilježili su ga Ibn Huzejme (4/203), Hakim (1/624). On ga je ocijenio sahihom i Zehebi je se složio s njim. Također ga je i Albani ocijenio sahihom u Džilbab el-Mer'eh el-Muslimeh.