Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
sandzokan

#151 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

Jbt odnos Jugoslavija/komunisti-Bošnjaci sveli ste na priču ko je kakva imena djeci davao.
hAZNADAR

#152 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

breuer wrote:pa jest, svi smo Slaveni i Zoran i Slaven i Vesna su nam poznati termini, dok arapski i perzijski slabo razumijemo bili muslimani ili kršćani...

kompleksi su čudo
Kompleksi? Gdje ti vidis komplekse, de mi molim te objasni.

Znaci u Jugoslaviji su Zorani, Slaveni, Vesne,... bili domaci i oni nisu mjenjali obicaj davanja imena jer su sa svojom tradicijom i obicajima bili domaci ili po JUSU.

A Mehmed, Halid, Ferida, Senada,... postase stranci sa stranom tradicijom i stranim obicajima,... osim ponekih koji su se poceli integrisati napustanjem tradicije i prihvatanjem srpske i hrvatske?

Ispravi me ako grijesim. Samo iskreno molim kao kolegica piu.
hAZNADAR

#153 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

sandzokan wrote:Jbt odnos Jugoslavija/komunisti-Bošnjaci sveli ste na priču ko je kakva imena djeci davao.
Taj detalj je jako bitan u prici o Bosnjacima u Jugoslaviji. Jer su se po svemu sudeci samo oni morali integrisati u tu drzavu napustanjem svoje tradicije.
sandzokan

#154 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

hAZNADAR wrote:
sandzokan wrote:Jbt odnos Jugoslavija/komunisti-Bošnjaci sveli ste na priču ko je kakva imena djeci davao.
Taj detalj je jako bitan u prici o Bosnjacima u Jugoslaviji. Jer su se po svemu sudeci samo oni morali integrisati u tu drzavu napustanjem svoje tradicije.
Zašto se odnos Jugoslavije prema Bošnjacima gleda kroz činjenicu da je neki Hamid, član KP i ateista, dao svom djetetu ime Slaven? Ništa tu meni nema interesantno. Hamid postao komunista i ateista iz ubijeđenja ili interesa i na osnovu tog svjetonazora odabrao ime djetetu.
breuer

#155 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

hAZNADAR wrote:
breuer wrote:pa jest, svi smo Slaveni i Zoran i Slaven i Vesna su nam poznati termini, dok arapski i perzijski slabo razumijemo bili muslimani ili kršćani...

kompleksi su čudo
Kompleksi? Gdje ti vidis komplekse, de mi molim te objasni.

Znaci u Jugoslaviji su Zorani, Slaveni, Vesne,... bili domaci i oni nisu mjenjali obicaj davanja imena jer su sa svojom tradicijom i obicajima bili domaci ili po JUSU.

A Mehmed, Halid, Ferida, Senada,... postase stranci sa stranom tradicijom i stranim obicajima,... osim ponekih koji su se poceli integrisati napustanjem tradicije i prihvatanjem srpske i hrvatske?

Ispravi me ako grijesim. Samo iskreno molim kao kolegica piu.
kažem da je logično, nije u pitanju tradicija i običaji, već razumijevanje, ti vrlo dobro razumiješ šta znači Slaven ili Zoran ili Dragan, ali ni ti nit bilo koji Hrvat ili Srbin ne razumiju šta u prevodu znači Ahmed, Nedim ili Abdulrahman...u sistemu koji se trudio brisati te etničke razlike (iskreno ili ne), ljudi koji su to prihvatali su djeci davali neutralnija imena, znam hiljadu "Relja", "Ada", "Jasni" i sl. kod Srba, ali vrlo malo Zorana, Dragana kod Bošnjaka, jah sestra mi nosi rusko ime, zaboravih :D
breuer

#156 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

sandzokan wrote:
hAZNADAR wrote:
Zašto se odnos Jugoslavije prema Bošnjacima gleda kroz činjenicu da je neki Hamid, član KP i ateista, dao svom djetetu ime Slaven? Ništa tu meni nema interesantno. Hamid postao komunista i ateista iz ubijeđenja ili interesa i na osnovu tog svjetonazora odabrao ime djetetu.
:thumbup:
Mirza007

#157 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

hAZNADAR wrote:
Jest al' u qurcu. Radi se o individualnom odnosu. Pogledaj samo komunisticke funkcionere - Bosnjake:
- Dzemal Bijedic
- Munir Mesihovic
- Raif Dizdarevic
- Nijaz Durakovic
itd. Sta im fali imenima?
Sistemske prisile nije bilo. Slicne prituzbe imas i od Srba i Hrvata, barem sto se religije tice. Ko je htio u SK morao je rascistiti sa religijom. Isto je bilo za sve. A ima i primjera da su ljudi znali dogurati visoku u struci i drustvu, bez obzira na manjak partijske knjizice i visak religioznosti. Ko je medjutim imao abiciju da se dokopa vlasti, morao je u SK a to je vrijedilo za sve, ne samo za nas.
Besmislena mi je ta prica o imenima. Niko nikoga nije tjerao.
sandzokan

#158 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

haha eto niko ne zna šta znači Abdulah
Fudo387

#159 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Mirza007 wrote:
hAZNADAR wrote:
Jest al' u qurcu. Radi se o individualnom odnosu. Pogledaj samo komunisticke funkcionere - Bosnjake:
- Dzemal Bijedic
- Munir Mesihovic
- Raif Dizdarevic
- Nijaz Durakovic
Sistemske prisile nije bilo. Slicne prituzbe imas i od Srba i Hrvata, barem sto se religije tice. Ko je htio u SK morao je rascistiti sa religijom. Isto je bilo za sve. A ima i primjera da su ljudi znali dogurati visoku u struci i drustvu, bez obzira na manjak partijske knjizice i visak religioznosti. Ko je medjutim imao abiciju da se dokopa vlasti, morao je u SK a to je vrijedilo za sve, ne samo za nas.
Naravno da nije besmislena, imena djece te demantuju.
babanovac

#160 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by babanovac »

Jednom prilikom sjedim na Skadarliji, cekam drustvo da dodje po mene i vodi me kuci u Bosnu. Na klupi u blizini sjede dvije djevojcice, 13 ili 14 godina. Pita jedna drugu, " Sta mislis o demokratiji?". Krenu elaborat. Ja pogledam okolo, da nije slucajno skrivena kamera u pitanju. Mislim u sebi, nije moguce, ako jeste, onda je cukununuka Nikole Pasica.
Na danasnji dan 1992., u Glogovi pored Bratunca je ubijeno vise desetina Bosnjaka (preko 60). Niko se nije ni poceso. Pogotovo ne u Evropi, ali ni u Sarajevu. Naizgled anonimnih 60 ljudi. Zbog pogibije civila u Sarajevu, zasjedao bi Savjet sigurnosti UN-a. Nakon Markala, drugi put, podigli su se avioni. Hocu reci, ruzno, ali istinito, znate vi to vrlo dobro iz svakodnevnog zivota: vrijednost svakog ljudskog zivota ne percipira se jednako, niti se ikad percipirala. Crnac, Rom... U idealnom svijetu, jednaki su. Ljudi edukovani i stasali u Titovoj Jugoslaviji, mogli su nazvat, zavapit u pomoc, povuc za rukav... To su i cinili. Sa ovim sistemom obrazovanja, drustvenih vrijednosti itd., za 20 godina, ako se ponovi sukob, nit ce imat ko pozvat u pomoc, niti ce ga ko slusat. Potrebno je oblikovari djecu poput male iz Skadarske. To univerzitetima u Travnicima, Turbetima itd. nece poci za rukom.
insomnia78

#161 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Mirza007 wrote:
hAZNADAR wrote:
- Dzemal Bijedic
- Munir Mesihovic
- Raif Dizdarevic
- Nijaz Durakovic
A kako im se zovu djeca?
Mirza007

#162 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

Fudo387 wrote: Naravno da nije besmislena, imena djece te demantuju.
Upravo suprotno. Ne demantuju nego potvrdjuju. Napisao sam da su oni koje su htjeli vlast (gore navedeni) raskrstili sa religijom i jedini svjetonadzor koji je sistem dozvoljavao je bio onaj komunisticki. Stoga i takva imena djece - njima je to vjerovatno bilo totalno nebitno (ustalom Bijedic je i prije rata bio komunista i kada je dosao na vlast nije ni imao djece - ocito mu davanje imena djeci nije bilo nikakav preduvjet). Medjutim, nikakve prisile nije bilo. Ako nisi htio u partiju i na vlast, mogao si ici u dzamiju, slaviti bajrame i sve ostalo sto je u tvojoj tradiciji i opet biti i doktor, inzinjer, profesor, direktor (ovo malo teze ali je bilo primjera) itd. Ali ako si imao ambicije .... postojala su pravila - ista za sve.
breuer

#163 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

ne znam, znam da Munirovog zovu "Šanko" :lol:
piupiu

#164 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
Ja govorim o obicaju koji pocinje u Jugi a to je da muslimani pocinju koristiti imena koja koriste Srbi i Hrvati i koja se tumace kao srpska i hrvatska imena. A niti jedan S/H nije dao svom djetetu ime koje koriste muslimani.

Ti tvrdis da je zato sto su linvisticki muslimanska imena strana a krscanska nisu?

Ergo - Davor, Zoran, Natasa,... iz muslimanskih porodica su vise domaci nego Halid, Azur, Ferida,...
Nisu, tradicionalno. Ja rekoh - preferiram slavenska imena i smatram da je davanje slavenskih imena patriotskije od davanja arapskih imena. I da su meni draža naša imena (mada se ježim od naših 'izama', al' haj, da budem u trendu). A ti me strijeljaj. Jbg.
Last edited by piupiu on 09/05/2018 23:39, edited 1 time in total.
piupiu

#165 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:A ovi davali imena djeci zato sto su slavenska?
Bezbeli su se i pisali ko Srbi i Hrvati jer Musliman nije slavenski
E fakat više. Ja imam jevrejsko ime. Roditelji mi 68.-aši, recitovali u oblacima dima, slušali Indexe, išli na igranke, flower power, ludilo... i tako dobih ime. Nisu svi u Bosni od 1878. sjedili u zapećku s Kur'anom u rukama tužno iščekujući slobodu od ćafirskog i ateističkog jarma. Neki su jednostavno živjeli svoj život u svijetu koji je njima bio njihov. Ono se carstvo raspalo. Turci nas prodali za 100 miliona groša. Kmetovi se malo naljutili, pa se malo nacionalno emancipovali, a mi sjedili na minderu i razmišljali... Jbg. Historia magistra vitae est. Evo, sad imaš priliku da poljubiš Erdoana u presvijetlu sultansku stražnjicu 20. maja u Zetri. I da ga upitaš što nas prodade, a i što su ovi naši Bošnjaci u Turskoj morali promijeniti i imena, a i prezimena u turska imena, pa se više ne zna ni ko su, ni odakle su. Tamo su, vjerovatno, 'htjeli' tako. De ba više.
insomnia78

#166 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

piupiu wrote:
E fakat više. Ja imam jevrejsko ime. Roditelji mi 68.-aši, recitovali u oblacima dima, slušali Indexe, išli na igranke, flower power, ludilo... i tako dobih ime. Nisu svi u Bosni od 1878. sjedili u zapećku s Kur'anom u rukama tužno iščekujući slobodu od ćafirskog i ateističkog jarma. Neki su jednostavno živjeli svoj život u svijetu koji je njima bio njihov. Ono se carstvo raspalo. Turci nas prodali za 100 miliona groša. Kmetovi se malo naljutili, pa se malo nacionalno emancipovali, a mi sjedili na minderu i razmišljali... Jbg. Historia magistra vitae est. Evo, sad imaš priliku da poljubiš Erdoana u presvijetlu sultansku stražnjicu 20. maja u Zetri. I da ga upitaš što nas prodade, a i što su ovi naši Bošnjaci u Turskoj morali promijeniti i imena, a i prezimena u turska imena, pa se više ne zna ni ko su, ni odakle su. Tamo su, vjerovatno, 'htjeli' tako. De ba više.
Odusevljen sam urbsnoscu tvojih roditelja. Te zanimljive crtice iz zivota si trebala napisati na karton pa okaciti oko vrata prica se da je odlicna zastita od granata o snajpera
PS: eto te ko Kenjac, ti urbana imala igranke, indekse a ovi u dimijama sjedili u zapecku i listali kur’an
PPS: od ovih razumljivih mi je najdraze Ratko, tu odmah znaš ko je i šta
Mirza007

#167 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

insomnia78 wrote: A kako im se zovu djeca?
To je odprilike kao da je tebe pitam kako se zovu djeca Franka Zappe.
Njihov svjetonadzor sigurno nije bio islamski i to im nije bilo bitno. Znam da se Bijedicev sin zvao Milenko a Munirov Rusmir. Komunista i jedan i drugi. Niti je jedan bio proteziran niti je drugi bio sikaniran zbog toga. Nebitno za njihove karijere.
Last edited by Mirza007 on 09/05/2018 23:45, edited 1 time in total.
sandzokan

#168 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

Sistem nije određivao niti zabranjivao imena. Nijednom Bošnjaku nisu rekli koja imena smije a koja ne smije davati djeci. U mojoj užoj familiji je čovjek koji je bio javni tužilac, djeci je dao muslimanska imena i nije imao nikakvih problema.
Opet kažem na osnovu imena djece komunističkih funkcionera ni jedan se zaključak o odnosu Jugoslavije prema Bošnjacima ne može izvesti. Batalite priču.
Bloo
Globalna šefica

#169 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bloo »

Džemal Bijedić -Dao je imena djeci: Azra, Dragan i Milenko,
Draganov sin je zove Džemal.
U čemu je fazon?
Fudo387

#171 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Mirza007 wrote:
Upravo suprotno. Ne demantuju nego potvrdjuju. Napisao sam da su oni koje su htjeli vlast (gore navedeni) raskrstili sa religijom i jedini svjetonadzor koji je sistem dozvoljavao je bio onaj komunisticki. Stoga i takva imena djece - njima je to vjerovatno bilo totalno nebitno (ustalom Bijedic je i prije rata bio komunista i kada je dosao na vlast nije ni imao djece - ocito mu davanje imena djeci nije bilo nikakav preduvjet). Medjutim, nikakve prisile nije bilo. Ako nisi htio u partiju i na vlast, mogao si ici u dzamiju, slaviti bajrame i sve ostalo sto je u tvojoj tradiciji i opet biti i doktor, inzinjer, profesor, direktor (ovo malo teze ali je bilo primjera) itd. Ali ako si imao ambicije .... postojala su pravila - ista za sve.
Jasno da je to bio njihov izbor, ja sam tim nemam problema.
Samo eto, kako to da Bijedicima i Dizdarevicima nebitno, a, recimo Mikulicima bas i nije?
Ima li i jedan Ferid Mikulic, k’o sto ima Predrag Dizdarevic?
Ne mora Mikulic, evo, sta ja znam, Cvijetin Himzo Mijatovic?
Tako je, nema.
O tome haznadar pise, neki su bas morali zapeti u flautanju partijske knjizice, a neki i nisu.
babanovac

#172 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by babanovac »

insomnia78 wrote:
piupiu wrote:
Odusevljen sam urbsnoscu tvojih roditelja. Te zanimljive crtice iz zivota si trebala napisati na karton pa okaciti oko vrata prica se da je odlicna zastita od granata o snajpera
PS: eto te ko Kenjac, ti urbana imala igranke, indekse a ovi u dimijama sjedili u zapecku i listali kur’an
PPS: od ovih razumljivih mi je najdraze Ratko, tu odmah znaš ko je i šta
Pazi, odseli tradicinalni Huso Mujic u Anadoliju i tamo postane jos tradicionalniji Demir Kan.
breuer

#173 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

Babin Benjamin :D
insomnia78

#174 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
Mirza007 wrote:
Jasno da je to bio njihov izbor, ja sam tim nemam problema.
Samo eto, kako to da Bijedicima i Dizdarevicima nebitno, a, recimo Mikulicima bas i nije?
Ima li i jedan Ferid Mikulic, k’o sto ima Predrag Dizdarevic?
Ne mora Mikulic, evo, sta ja znam, Cvijetin Himzo Mijatovic?
Tako je, nema.
O tome haznadar pise, neki su bas morali zapeti u flautanju partijske knjizice, a neki i nisu.
Ali ‘imzu ne razumiju ko Milenka jbg ti
Fudo387

#175 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Bloo wrote:
Džemal Bijedić -Dao je imena djeci: Azra, Dragan i Milenko,
Draganov sin je zove Džemal.
U čemu je fazon?
Pa sto Tito nije svom Zarku dao ime Husref?
U cemu je problem?
Post Reply