Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Da li su seksualni odnosi prije stupanja u brak za vas prihvaljtivi ili ne?

Da
38
53%
Ne
11
15%
Da, prirodni su
13
18%
Da, ali ne prakticiram iz ličnih razloga
1
1%
Ne, smatram da nisu poželjni zbog manjka edukacije
1
1%
Ne, zabranjeni su iz vjerskih, tradicijskih, porodičnih razloga
8
11%

Total votes: 72

S4mpion

#151 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by S4mpion »

Nurudin wrote:
S4mpion wrote: Na ovo misliš ili se varam?
A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom – eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice
Barem kako ja interpretiram ovaj ajet, govori se o ženidbi robinje.
pa onda ga pročitaj do kraja, odnosno dio :

"I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i podajte im vjenčane darove njihove, kako je uobičajeno"

Obično za definiciju klasičnog braka treba pristanak obje strane , a ne "pristanak vlasnika" , tako da se to teško može svesti
pod klasični današnji brak, više kao trgovinu . osim toga, u istom ajetu se vidi da islam ovdje govori o ženidbi robinje kao o jeftinijoj
opciji , a na početku kaže "onaj ko nije dovoljno imućan da se oženi" .
imetak i trgovina , ugovoreni brakovi i tretiranje žene kao robe (doduše zabranjeno je da se žene naslijeđuju kao imetak)
je neki skroz drugi konteks i vakat, na koji se samo budala može ozbiljno referirati kao na neku moralnu osnovu ili obrazac
koji uređuje društvene bračne odnose, danas u 21 vijeku
"onaj ko nije imućan da se oženi slobodnom vjernicom..."

U tom ajetu nema predbračnih "aktivnosti", robinja nije spomenuta kao djevojka koju možeš tek tako pokupit' s ulice, bez ikakvih obaveza, to je brak.
Connaisseur Karlin

#152 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:
animals wrote: Pa sta je pitanje :D
Smisao života, svijeta i univerzuma, te da li katoličanstvo dozvoljava masturbaciju u braku
ne dozvoljava!
dadinjo33

#153 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by dadinjo33 »

Bloo wrote:
Smisao života, svijeta i univerzuma, te da li katoličanstvo dozvoljava masturbaciju u braku
Dozvoljava, pod uslovom da je tudjom rukom.
animals

#154 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

Bloo wrote:
Vjerovatno ne..
ali svi katolici, koji nemaju zensko u blizini, masturbiraju..
vrlo zdrava i pozeljna stvar u nedostatku zemska..
Bloo
Globalna šefica

#155 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

S4mpion wrote:Eh, idemo sad u petu.

Ja, lično, upražnjavanje seksualnih odnosa prije braka ne smatram pozitivnim i samim tim ne mogu podržati takvo ponašanje. Razlog leži u tome što većina ljudi uopšte nije sposobna da se nosi sa svojim djelima, da preuzme odgovornost za ono što radi od svog života.

Radi šta hoćeš, spavaj s kim hoćeš, ali stani iza svojih djela, nemoj k'o beskičmenjak kakav sutra pričati kako su drugi ljudi zatucani i krivi jer te ne žele zbog života kakvog imaš iza sebe.
Sad mi je puno jasniji tvoj stav :)

Kakvim djelima? Seksualni odnos prije braka nije baš djelo koje je vidljivo i očito ostatku svijeta (na stranu trudnoća).

Zašto bi te ljudi odbacivali zbog odnosa koje imaš u privatnosti vlastitog doma, između 4 zida?
Connaisseur Karlin

#156 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

animals wrote:
Bloo wrote:
Vjerovatno ne..
ali svi katolici, koji nemaju zensko u blizini, masturbiraju..
vrlo zdrava i pozeljna stvar u nedostatku zemska..
da, ukljucjuci i popove, a koji imaju ljubavne afere sa zenama van crkve ,a mozda i sa nuns :)
animals

#157 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

Connaisseur Karlin wrote:
da, ukljucjuci i popove, a koji imaju ljubavne afere sa zenama van crkve ,a mozda i sa nuns :)
Mislis svestenici..
pa i oni su ljudi..
i oni imaju iste sexualne nagone kao i svi ostali zemljani..
crkva je uvela zabranu zenidbe i sexa svestenicima samo iz jednog razloga..
da se ne dozvoli rasipanje bogastva, koje je na ovaj nacin ostajalo samo crkvi..
Connaisseur Karlin

#158 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

animals wrote:
Mislis svestenici..
pa i oni su ljudi..
i oni imaju iste sexualne nagone kao i svi ostali zemljani..
crkva je uvela zabranu zenidbe i sexa svestenicima samo iz jednog razloga..
da se ne dozvoli rasipanje bogastva, koje je na ovaj nacin ostajalo samo crkvi..
ama znam raloge, ali, katekizam kaze NJET masturbacija :D

crkva je uvela zabranu svima, ne iskljucivo svestnicima :D
Bloo
Globalna šefica

#160 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

hvala Zoya :cry:
Queen_of_hearts

#161 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Queen_of_hearts »

Queen_of_hearts wrote:Ja u današnje doba ne poznajem niti jednu osobu u svojoj okolini, a da nije stupila u seksualne odnose...govorim o ljudima između 20 i 30 godina. Možda je to posljedica mikro kosmosa u kojima svi živimo, društva kojeg biramo, interesa koje imamo i sl.
Ne mogu da se sjetim da se ikada zapravo o sexu pričalo na ovaj način....u smislu da li "treba prije braka", a pričalo se o svemu i svačemu. Lično mi je suludo, u današnje vrijeme, bojati se trudnoće, spolno prenosivih bolesti i sl....kad je sve dostupno na dva klika mišem. Malo zdrave pameti u odabiru parnera i uzivaj brate, kratak je život, treba se sexat dok si mlad, lijep i okretan :D
Nešto razmisljam, kad bi me neko zaista upitao za "himen"....mislim da bi me morao pitati još jedno 3-4 puta, dok mi mozak ne obradi da me zaista to pita... :|
pa sad, ako imas kazulani seks, a kondom pukne, eto ti problema :D :lol:
Jes....drama, trudna s trojkama 5. mjesec do ujutro :skoljka:
Za panic freekove, ima day after pill i mirna Bosna
animals

#162 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

animals wrote:
Mislis svestenici..
pa i oni su ljudi..
i oni imaju iste sexualne nagone k

Ma to je vazilo prije, ko to vise benda..
crkva nema utjecaj nikakav na normalne ljude u bivsem carstvu..
tako da te zabrane stoje iz davnina..koje niko ne zareziva vise..
Connaisseur Karlin

#163 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Queen_of_hearts wrote:
pa sad, ako imas kazulani seks, a kondom pukne, eto ti problema :D :lol:
Jes....drama, trudna s trojkama 5. mjesec do ujutro :skoljka:
Za panic freekove, ima day after pill i mirna Bosna

a day after pilula inace, ima lijepe sideeffects :D :lol:

znaci, ti ne bi uzela pilulu :D
Connaisseur Karlin

#164 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

animals wrote:
animals wrote: Mislis svestenici..
pa i oni su ljudi..
i oni imaju iste sexualne nagone k

Ma to je vazilo prije, ko to vise benda..
crkva nema utjecaj nikakav na normalne ljude u bivsem carstvu..
tako da te zabrane stoje iz davnina..koje niko ne zareziva vise..
crkva jos uvijek ima utjecaj na donosenje drzavnih zakona vezanih za seksulani zivot katolika, npr. aborstu, kontracepcija
Queen_of_hearts

#165 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

riverflow wrote:
Queen_of_hearts wrote:Ja u današnje doba ne poznajem niti jednu osobu u svojoj okolini, a da nije stupila u seksualne odnose...govorim o ljudima između 20 i 30 godina. Možda je to posljedica mikro kosmosa u kojima svi živimo, društva kojeg biramo, interesa koje imamo i sl.
Ne mogu da se sjetim da se ikada zapravo o sexu pričalo na ovaj način....u smislu da li "treba prije braka", a pričalo se o svemu i svačemu. Lično mi je suludo, u današnje vrijeme, bojati se trudnoće, spolno prenosivih bolesti i sl....kad je sve dostupno na dva klika mišem. Malo zdrave pameti u odabiru parnera i uzivaj brate, kratak je život, treba se sexat dok si mlad, lijep i okretan :D
Nešto razmisljam, kad bi me neko zaista upitao za "himen"....mislim da bi me morao pitati još jedno 3-4 puta, dok mi mozak ne obradi da me zaista to pita... :|
:thumbup:

Religijski propisi i društveno prihvaćena pravila su, i po ovom pitanju, nerijetko znali iznjedriti (prikrivene) psihopate..
Teško mi je shvatiti da je himen u našem okruženju još nekom važan :shock: Valjda nepopravljivo vjerujem da su se ljudi opametili i bar malo počeli živjeti život oslobodjen bespotrebnih stega. Ali eto često, i po drugim stvarima, uvidim da griješim.
Zato ja pricam o mikrokosmosima, ja sam svjesna cinjenice....da cim zakoracim vani, da ce glava da me boli na obicni treptaj. Dodje valjda i s godinama malo pameti, da covjek jednostavno odbija od sebe i takve ljude i takvu energiju. Pored svih "zatvora" koje nam je ovo drustvo na vrat natovarilo, odbijam da ustupim i milimetar lične slobode.
HardcoreMX

#166 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:je l ovo nesto daj mi pa cu te ozeniti.. :mrgreen:
Sto je najgore, ima i tih slucajeva...
posto je u naslovu tumacenje...kako da se ovo protumaci bitte pliz?! :mrgreen:
animals

#167 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

crkva jos uvijek ima utjecaj na donosenje drzavnih zakona vezanih za seksulani zivot katolika, npr. aborstu, kontracepcija
Ma gdje to..zivota ti..
insomnia78

#168 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by insomnia78 »

U Poljskoj, Hrvatskoj, tamo po juznoamerickim vukojebinama i tako tim svetionicima slobode
Queen_of_hearts

#169 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Connaisseur Karlin wrote: znaci, ti ne bi uzela pilulu :D
Bi li uzela day after pilulu ako kondom pukne?
Ukoliko bi doslo do izlijevanja sjemene tecnosti, a meni su plodni dani, svakako da bi. U ostalim prilikama, ne....mislim, nije se kondom raspršio na proste faktore, niti se baš ostaje trudan od dodira golom cunom :-)
Bloo
Globalna šefica

#170 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

HardcoreMX wrote:
Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:je l ovo nesto daj mi pa cu te ozeniti.. :mrgreen:
Sto je najgore, ima i tih slucajeva...
posto je u naslovu tumacenje...kako da se ovo protumaci bitte pliz?! :mrgreen:
Do tebe je kako ćeš protumačiti :)
Connaisseur Karlin

#171 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Queen_of_hearts wrote:
Ukoliko bi doslo do izlijevanja sjemene tecnosti, a meni su plodni dani, svakako da bi. U ostalim prilikama, ne....mislim, nije se kondom raspršio na proste faktore, niti se baš ostaje trudan od dodira golom cunom :-)
eto, i opet sve preko zene, a doticna pilula ima grozne sideeffects :D ne djjeluje kao arsenik, ali nije bezbolna faza :D
animals

#172 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

insomnia78 wrote:U Poljskoj, Hrvatskoj, tamo po juznoamerickim vukojebinama i tako tim svetionicima slobode
E jesi naveo primjere..
Poljsku i Hrvatsku..
HardcoreMX

#173 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote: posto je u naslovu tumacenje...kako da se ovo protumaci bitte pliz?! :mrgreen:
Do tebe je kako ćeš protumačiti :)
pa dobro mogla si makar neke naputke dati..toplo-hladno i tako to... :D
ok..je li suvisno pri zahtjevu za reprodukciju nuditi i brak?!
Queen_of_hearts

#174 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Queen_of_hearts wrote:
eto, i opet sve preko zene, a doticna pilula ima grozne sideeffects :D ne djjeluje kao arsenik, ali nije bezbolna faza :D
Ima neko alergiju na lateks, pa umre....nekom luster ili ormar padnu na glavu, pa umru, neko vrat slomije, nekog ubije ljubomorni bivši muž/žena, neko slomije kičmu bježeći kroz prozor, neko se naboba radi specijalnih efekata...pa umre....
Da se sexamo u antibakterijskim uvjetima u strogo kontroliranoj atmosferi, dok neki laborant strihira po chartu? :-)
Jesi ti kad popila day after pill?
Connaisseur Karlin

#175 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Queen_of_hearts wrote:
Queen_of_hearts wrote:
Ima neko alergiju na lateks, pa umre....nekom luster ili ormar padnu na glavu, pa umru, neko vrat slomije, nekog ubije ljubomorni bivši muž/žena, neko slomije kičmu bježeći kroz prozor, neko se naboba radi specijalnih efekata...pa umre....
Da se sexamo u antibakterijskim uvjetima u strogo kontroliranoj atmosferi, dok neki laborant strihira po chartu? :-)
Jesi ti kad popila day after pill?
ja sam svog natjerla da pije anti bejbi pilule :D
Locked