Dogmano wrote:Nurudine, možete li mi samo odgovoriti da li je, po Vašem mišljenju, Kur'an izraz božanske svijesti koja izvire iz Poslanika a.s. ili nešto drugo? Ismijavate lik i djelo Muhameda a.s., a zatim nam, citirajući navodno njegove riječi, otkrivate simbole i duboke istine skrivene u riječima tog istog "nemoralnog čovjeka"?
Sve što postoji je ekpresija, izraz, govor Jedne svijesti, kako je god zvali. Pa je tako , govoreći jezikom islamskih izraza,
sve što postoji - Kur'an (božiji govor) . Sve što stvoritelj stvori, to govori o njemu.
Mushaf nije Kur'an, nego je to samo skup harfova (slova) , kojima život ulijeva onaj koji ih čita i
razumije.
Razumjevanje je opet vezano za stanje svijesti onoga koji čita. Tako da je Mushaf samo potencijalno izraz božanske
svijesti, jer je tu ključan onaj koji čita i razumije, a ne ono što je napisano.
Samim time "božiji govor" je nedjeljiv od "božijeg sluha" .
Što se samog Muhameda tiče, ja se ne sjećam da sam ga nešto ismijavao, nego sam govorio o njegovoj ružnoj strani.
Iz aspekta Cjeline, ne postoji dobro i loše, ružno i lijepo, sve je to igra ogledala i kontrasta koji na sebe ukazuju pomoću
svoje suprotnosti. Tako da se izražavati kroz bilo koji od tih polova,
iz tog aspekta, nije ništa neprimjereno.
Po mojem lično mišljenju, Muhamed je imao u sebi objedinjene zaista velike suprotnosti, možda je to i jedan poseban izraz Cjeline
koja u jednoj ličnosti spaja cijeli dijapazon krajnosti .
Tako je u samom Mushafu napisan ajet kojeg moram citirati :
I nismo prije tebe poslali nijednog poslanika niti vjerovjesnika, a da nije - kad imadne želju - ubacio šejtan u želju njegovu. Tad Allah ukine šta šejtan ubaci, zatim učvrsti Allah ajete Svoje. A Allah je Znalac, Mudri,
Ovdje je ajet koji sam kaže kako se "šejtan ubacuje u ajete putem želje poslanika".
Pa tako imamo ajete koji imaju svrhu očito samo da ispune neku želju Muhamedu, da li da dobije novu ženu, plijen ili nešto treće.
Način na koji se "ukiad ono što šejtan ubaci" , nije derogacijom , nego se vraćamo na prvi dio onoga koji čita Kur'an i stanja
njegove svijesti, pa ako je ona na visokoj razini, onda se ti šejtanski ajeti ukidaju na način da taj koji ih čita, na primjer ajet
o ženidbi četiri žene , tu vidi četiri stepena duše , a u četvrtom stepenu se po sufijama ulazi u tevhid (jedinstvo ), pa se zato
kaže "a ako ne možete biti pravedni onda samo sa jednom".
Dok želja u nekome ko to čita , vidi tu samo sex sa 4 žene , jer mu je šejtan u želju ušao.
Da bi ono što je ubacio šejtan učinio iskušenjem za one u srcima čijim je bolest i one čija su srca tvrda. A uistinu, zalimi su u razdoru dalekom,
Međutim, još da kažem, onaj ko to vidi u Mushafu, on će to naći i na kutiji keksa ili u djeliću uhvaćenog govora prolaznika.
Zato što je to sve ekspresija Jednog i to postaje božanski govor , sa onim koji ga čuje, a ne sa nekom knjigom zamotanom
i postavljenom na neko simbolički važno mjesto .