Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
VladaFBiH

#151 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by VladaFBiH »

Pitar sa Kariba wrote:Ako je normalno da dijete u O.Š. psuje nastavniku na času, onda ja ne valjam jbg.

Sretan vam Dan nezavisnosti BiH!
Isto ka kad ti nastavnik kaže da će te oboriti jer te drugi profesor "gotivi"... isto kada nastavnik dođe pijan kao guzica i baljezga, isto kao kada nastavnik dvojicu učenika prebije na času i poslije tvrdi da ih je samo rastavljao u tuči, isto kada nastavnik fizičkog "fata" djevojčice za guzu i sike... sve iz iskustva :)
wewa

#152 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by wewa »

Izlija wrote:Moguće je da sam imao sreće pa mi djeca idu u školu gdje su roditelji poprilično aktivni i složni, imali smo problema sa direktorom škole pa smo ga smijenili, imali smo problema i sa nastavnicima pa smo ih otjerali. Ništa nije nemoguće ako su roditelji složni i da im je dobrobit djece na prvom mjestu, sve ovo što se radi nije garant da će se uspijeti ali je prilika da se pokuša obezbjediti uslove za napredak. Imamo i sada sitnih i svakodnevnih problema ali ne odustajemo i borimo se, aktivni smo u radu sa djecom i to ne samo svojom već cijelog razreda, na žalost nisu u svakom odjeljenju svi ovako složni ali u većini jesu pa nam ide. U razredima gdje su roditelji aktivni i preko 70% ih dolazi na informacije a preko 90% ih dolazi na roditeljske rezultati djece su unutar prihvatljivih parametara, imamo i romske djece čiji su rezultati u usponu kako smo uspijeli prodrijeti do roditelja ( pogotovo majki ), sva dijeca idu na dopunsku nastavu u razredu koje pohađaju moja djeca gdje sa razrednim starješinama rade na klolektivnom usavršavanju pa djeca koja bolje poznaju gradivo rade zajedno sa djecom kojom slabije ide i zajedno utvrđuju gradivo. Mi smo društvene mreže iskoristili pozitivno pa smo djecu organizovali u razredne grupe pod nadzorom roditelja gdje djeca razmjenjuju učeno i sve ono što su propustili na nastavi kako domaća zadaća nikada nebi bila neurađena i potrebno gradivo nenaučeno. Ništa škola neće sama uraditi za dobrobit naše djece, samo ono što roditelji zahtjevaju to od škole.
e vidjela bih vas da vam je direktor pobratim ministra sto biste ista uradili.

zale se roditelji direktoru u lice da su nezadovoljni njegovim radom i da ce kontaktirati inspekciju i ministarstvo, a njegova reakcija je: bujrum! evo ja cu vas povesti, sa sve osmijehom. jer zna da mu niko nece ni primirisati, za to se pobrinula mila SDA.
Filter

#153 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Filter »

duh_sa_sjekirom wrote:
Filter wrote: obzirom da se mora cupati svaka informacija, idemo trial /error principom.
dakle, matrica se vodi za odjeljenje, nesto kao dnevnik? svaki ucenik ima svoj stubac-stranicu? da li sam sad blize?
Nema potrebe da se od bilo koga "čupa " informacija jer sve možete saznati i u školi. Npr. preko Vijeća roditelja možete tražiti sastanak sa menadžmentom i stručnom službom škole i pitati sve što vas zanima.
Da, svako odjeljenje imat će svoju matricu u kojoj su učenici koji ga pohađaju.
Matrica će se voditi za svaku godinu.
Kakva je forma/obrazac matrice ne znam.
:lol: :lol: prototip sistema zbog kojeg sam i protiv matrice. sve osim onog sto ga pitam
dakle logicar, sustina je da ni ti ne znas, niti citas sto ti se napise
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#154 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Pitar sa Kariba »

E ne znam Boga mi, sve izgleda od skole do skole. Citajuci vas mene sramota nabrajati svijetle primjere kod moje male u skoli.

:-)
Zejnep

#155 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Zejnep »

Saznala sam da će se uvesti i neka vrsta ocjenjivanja nastavnika od strane učenika. Eto. :mrgreen:
Izlija

#156 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Izlija »

wewa wrote: e vidjela bih vas da vam je direktor pobratim ministra sto biste ista uradili.

zale se roditelji direktoru u lice da su nezadovoljni njegovim radom i da ce kontaktirati inspekciju i ministarstvo, a njegova reakcija je: bujrum! evo ja cu vas povesti, sa sve osmijehom. jer zna da mu niko nece ni primirisati, za to se pobrinula mila SDA.
Izbor direktora škole je isključivo u rukama roditelja a ako ne znaš kako evo ti materijal i pročitaj
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... /38-12.pdf
U školi koju pohađaju moja djeca imamo glasanje svake 4 godine, vijeće roditelja može pokrenuti postupak smjene direktora i nemojte dozvoliti da vas neko "farba", mi roditelji se pitamo onoliko koliko smo spremni da se involvirano u odgoj naše djece.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#157 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by lmo »

naravno da se rad nastavnika kontinuirano prati. postoje jasni i zahtjevni instrumenti za praćenje i nastavnik je pod lupom.
vrednuje se i od strane škole (pedagoga, direktora) i od nadležnih institucija, zavoda, agencija i ministarstva. postoji i samovrednovanje, kao i vrednovanje od strane učenika.
nastavnik je obavezan voditi profesionalni portfolio, kako lični, tako i razredni, a i pojednačni za svakog učenika.
prema mom mišljenju, samoevaluacija je najkorisnija.
a svugdje ima radnika i neradnika, naravno.

o matrici nisam dovoljno informisana, u našem kantonu nije aktuelna, mada, prema onome što sam uspjela pohvatati, to nije nikakva velika novost, jer nastavnici već sve uredno prate i registruju, doduše, mnogo više u razrednoj nego u predmetnoj nastavi.
lmo

#158 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by lmo »

Izlija wrote:
wewa wrote: e vidjela bih vas da vam je direktor pobratim ministra sto biste ista uradili.

Izbor direktora škole je isključivo u rukama roditelja a ako ne znaš kako evo ti materijal i pročitaj
U školi koju pohađaju moja djeca imamo glasanje svake 4 godine, vijeće roditelja može pokrenuti postupak smjene direktora i nemojte dozvoliti da vas neko "farba", mi roditelji se pitamo onoliko koliko smo spremni da se involvirano u odgoj naše djece.
netačno. direktora osnovne škole bira i imenuje, odnosno razrješava dužnosti isključivo školski odbor, uz saglasnost ministarstva-vlade.
tačno je jedino to da u školskom odboru roditelji imaju svoga predstavnika kao člana i da on može glasati, odnosno dužan je glasati onako kako se većina roditelja izjasnila u prethodno provednoj proceduri.
Euridika
Globalna šefica

#159 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Euridika »

Pitar sa Kariba wrote:E ne znam Boga mi, sve izgleda od skole do skole. Citajuci vas mene sramota nabrajati svijetle primjere kod moje male u skoli.

Navedi slobodno, fer je i da se ta strana vidi. Meni je samo žalosno da postoji ovoliko odstupanje od škole do škole, čak i gore - od razreda do razreda. Što se možda najbolje vidi i po izboru udžbenika za predmet, svaki nastavnik (ili škola) bira po svom izboru.
lmo wrote:
Izlija wrote:

netačno. direktora osnovne škole bira i imenuje, odnosno razrješava dužnosti isključivo školski odbor, uz saglasnost ministarstva-vlade.
tačno je jedino to da u školskom odboru roditelji imaju svoga predstavnika kao člana i da on može glasati, odnosno dužan je glasati onako kako se većina roditelja izjasnila u prethodno provednoj proceduri.
Glas predstavnika roditelja je ovdje minoran, šta znači jedan glas od njih 6-7, gdje su uglavnom zastupljeni nastavnici i po 1-2 predstavnika ministarstva? Nažalost, ali i u ovom segmentu, kao i u većini drugih u državi, politika odigra najveću ulogu. :(
duh_sa_sjekirom

#160 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by duh_sa_sjekirom »

Filter wrote: :lol: :lol: prototip sistema zbog kojeg sam i protiv matrice. sve osim onog sto ga pitam
dakle logicar, sustina je da ni ti ne znas, niti citas sto ti se napise
Mislim da sam uprostio na najmanju moguću mjeru. Ako ne razumiješ, tvoj problem.
Da si čitao pažljivije mogao bi (vjerovatno) shvatiti da sam objašnjavao na koji način će se formirati matrice - za odjeljenje a ne za učenike pojedinačno ali ne i oblik/formu obrasca.
duh_sa_sjekirom

#161 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Euridika wrote: Glas predstavnika roditelja je ovdje minoran, šta znači jedan glas od njih 6-7, gdje su uglavnom zastupljeni nastavnici i po 1-2 predstavnika ministarstva? Nažalost, ali i u ovom segmentu, kao i u većini drugih u državi, politika odigra najveću ulogu. :(
Po starom zakonu, ŠO imao je 7 članova od kojih su bila 3 roditelja (a ne 1, kako kažeš) i dva člana iz reda uposlenika. Dakle, više roditelja nego nastavnika/uposlenika. Pored njih, bili su još po jedan predstavnik općine i predstavnik ministarstva.
Po novom zakonu, ŠO ima 4 člana, po jedan uposlenik, roditelj, predstavnik općine i predstavnik ministarstva.
Euridika
Globalna šefica

#162 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Euridika »

duh_sa_sjekirom wrote:
Euridika wrote: Glas predstavnika roditelja je ovdje minoran, šta znači jedan glas od njih 6-7, gdje su uglavnom zastupljeni nastavnici i po 1-2 predstavnika ministarstva? Nažalost, ali i u ovom segmentu, kao i u većini drugih u državi, politika odigra najveću ulogu. :(
Po starom zakonu, ŠO imao je 7 članova od kojih su bila 3 roditelja (a ne 1, kako kažeš) i dva člana iz reda uposlenika. Dakle, više roditelja nego nastavnika/uposlenika. Pored njih, bili su još po jedan predstavnik općine i predstavnik ministarstva.
Po novom zakonu, ŠO ima 4 člana, po jedan uposlenik, roditelj, predstavnik općine i predstavnik ministarstva.
Ti se očito u svim ovim replikama držiš samo onog što piše na papiru ili što bi se trebalo provoditi u praksi, a nikako ne uvažaš ono što ti govorimo da se stvarno dešava u praksi. Znam lično za slučajeve gdje ministarstvo i/ili škola direktno opstruiraju imenovanje direktora škole, iako su svi zakonski preduslovi stečeni i postoji čak i nalog suda da se sprovede procedura imenovanja, ali se opstruira i dalje, zato što se hoće proturiti kandidat iz ministarstva, koji je podoban po političkoj liniji. I nema veze da li su u ŠV 1 ili 3 roditelja, kad onaj jedan glas iz ministarstva vrijedi više od svih ostalih. Ovo je sumorna istina u BiH i KS.
lmo

#163 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by lmo »

euridika, možeš li navesti na koji tačno način škola opstruiše imenovanje direktora?
može i na pp, ako nije prikladno javno. nemam ideju kako i kojim instrumentima škola to može raditi, baš me zanima.
duh_sa_sjekirom

#164 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Euridika wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Ti se očito u svim ovim replikama držiš samo onog što piše na papiru ili što bi se trebalo provoditi u praksi, a nikako ne uvažaš ono što ti govorimo da se stvarno dešava u praksi. Znam lično za slučajeve gdje ministarstvo i/ili škola direktno opstruiraju imenovanje direktora škole, iako su svi zakonski preduslovi stečeni i postoji čak i nalog suda da se sprovede procedura imenovanja, ali se opstruira i dalje, zato što se hoće proturiti kandidat iz ministarstva, koji je podoban po političkoj liniji. I nema veze da li su u ŠV 1 ili 3 roditelja, kad onaj jedan glas iz ministarstva vrijedi više od svih ostalih. Ovo je sumorna istina u BiH i KS.
Reagovao sam na dio oko sastava ŠO i pojasnio kako to izgleda. I da je bilo više roditelja nego nastavnika/uposlenika
Glas ministarstva vrijedi jednako kao i svaki drugi jer se odlučivalo prostom većinom.
A što se tiče ovog neprovođenja odluke suda, pa za to će kad-tad neko morati snositi odgovornost, naravno, uz uslov da se imenovanje odnosi na onog koji je izabran u skladu sa procedurom izbora. Djeluje mi nekako neshvatljivo da kompletan (i formiran u skladu sa zakonom) ŠO ne imenuje osobu koja je izabrana u potpunosti u skladu sa procedurom izbora direktora. Možeš li pojasniti u čemu je problem oko imenovanja?
Euridika
Globalna šefica

#165 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Euridika »

lmo wrote:euridika, možeš li navesti na koji tačno način škola opstruiše imenovanje direktora?
može i na pp, ako nije prikladno javno. nemam ideju kako i kojim instrumentima škola to može raditi, baš me zanima.
Malverzacije oko rada školskim odbora. Vršeni pritisci da ŠO koji je predložio kandidata i kojeg je Vlada potvrdila ne završi proceduru imenovanja, da odugovlači. U međuvremenu, par članova ŠO napušta ŠO (za barem jednog se sumnja da je to uradio zbog pritiska sa strane), i onda je iskorištena argumentacija da krnji ŠO nema mandat da može potvrditi imenovanje, pa se već više od 6 mjeseci čeka imenovanje novog ŠO (a cijela ova stvar traje i i koji mjesec duže).
DaffyDuck

#166 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by DaffyDuck »

KIseljak12 wrote:Zamisao je izvrsna, neke od definisanih sifri su vec problematicne, izvedba ce naravno biti katastrofa.

Dobra je ova matrica, da se nepodobni sklone jos za vrijeme skolovanja. Podrzavam (na putu S. Koreje)
Eh....

Niiiiiiiko nas nista nije pitao, nego bum-tras donijeli odluku pred nas, i pocinju. Jos sto se bunimo. Jos ministarstvo se buni prema vijecu roditelja sto to nisu BOLJE predstavili, sto su dopustili da se roditelji bune. Molim vas lijepo...

Malo bolje pregledati prezentaciju nadleznog ministarstva, ČĆŠŽ i pravopisne greske. Printane knjizice i pravopisne greske. Odobrene udzbenike. Odluku o provjeri znanja svake godine (isto nas obavjestise u po frke da ce se desit za dva mjeseca), niko nista ne pita.

A kad cemo mi- roditelji da ocjenjujemo rad ministarstva? A i nastavnici bi imali svasta da ocijene.
Izlija

#167 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Izlija »

Roditelji imaju priliku da ocjenjuju ministarstvo svake dvije godine na izborima a s obzirom da je izlaznost jedva preko 50% :run:
DaffyDuck

#168 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by DaffyDuck »

Izlija wrote:Roditelji imaju priliku da ocjenjuju ministarstvo svake dvije godine na izborima a s obzirom da je izlaznost jedva preko 50% :run:
Eto... :shock:
VladaFBiH

#169 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by VladaFBiH »

Izlija wrote:Roditelji imaju priliku da ocjenjuju ministarstvo svake dvije godine na izborima a s obzirom da je izlaznost jedva preko 50% :run:
misliš svake 4 :)
Hakiz

#170 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Hakiz »

VladaFBiH wrote:
misliš svake 4 :)
Lokalni i opšti izbori.
Pitar sa Kariba

#171 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

mnjonja

#172 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by mnjonja »

Nemam djecu u toj dobi za ovu matricu ali me zanimaju razlozi zbog kojih se vecina roditelja buni.
Sta vam se ne svidja?
Po nekoj logici, neko ko je problematican i treba da ima zabiljesku o tom ponasanju.
Imas dvojicu ucenika, jedan normala drugi pravi haos.
Pri upisu u srednju skolu ovaj sto pravi haos ima stelu i to sto mu je bilo vecinu vremena smanjeno vladanje, pa se na kraju god ispravilo vezicama, sto je skakao po zivcima i djeci i nastavnicima- to nista ne znaci niti nosi posljedice.
A ova mirnica, u nedostatku stele nek upisuje kojekakve zanate.
meni ovaj koncept matrice, na prvu, bez iskreno priznajem zadubljivanja jer kako rekoh tema me licno ne dotice sada, zvuci odlicno.
Pune su nam skole jalijasa malih, problema u nastajanju.
Mozda ovo i njih i roditelje malo razbudi da se ne mogu ponasati kako hoce.
Pitar sa Kariba

#173 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Nakon evaluacije rezultata pilot projekta "Matrica..." od iste se odustalo. Min. je nalozilo da se sva dokumentacija unisti. Doduse ovo je jos nije zvanicno.
wewa

#174 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by wewa »

Pitar sa Kariba wrote:Nakon evaluacije rezultata pilot projekta "Matrica..." od iste se odustalo. Min. je nalozilo da se sva dokumentacija unisti. Doduse ovo je jos nije zvanicno.
kod Kazazovica ima samo jedna konstanta - a to je odsustvo svake odgovornosti i brige zbog posljedica svih suludih poteza koje vuce.

krajem raspusta mozemo ocekivati nova epohalna dostignuca u reformi obrazovanja, o kojima ce se pricati u kontekstu predizborne kampanje. fuj.
Euridika
Globalna šefica

#175 Re: Matrica za procjenu ponasanja ucenika

Post by Euridika »

wewa wrote:
Pitar sa Kariba wrote:Nakon evaluacije rezultata pilot projekta "Matrica..." od iste se odustalo. Min. je nalozilo da se sva dokumentacija unisti. Doduse ovo je jos nije zvanicno.
kod Kazazovica ima samo jedna konstanta - a to je odsustvo svake odgovornosti i brige zbog posljedica svih suludih poteza koje vuce.

krajem raspusta mozemo ocekivati nova epohalna dostignuca u reformi obrazovanja, o kojima ce se pricati u kontekstu predizborne kampanje. fuj.
U sridu, Wewo. :thumbup:
Post Reply