Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dadinjo33

#151 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
Pedofil se ne moze seksualno uzbuditi sa odraslom zenom.

Hoćeš reći da ne postoji medicinska dijagnoza za one koji se seksualno uzbuđuju na djecu od 9 godina i odrasle žene istovremeno?

To me podsjeća na priče logoraša iz prošlog rata, gdje su neki zločinci sadistički na strašne načine mučili i ubijali neke zarobljenike, a prema svim ostalim, puno brojnijim, bili izuzetno velikodušni, humani i korektni.

Znači li to da ti zločnici, zbog toga što sadizam i ubijanje ne ispoljavaju prema svima prema kojim mogu, nisu ubice i sadisti?

Loša ti je ta apologetika.

Evo, već su drugi pisali, javlja se problem obaveze i nauka (dogme) da se Muhameda slijedi u njegovim postupcima u svim vremenima.

Vidim iz tvog prvog posta da si svjestan da je islam kao religija zatvorio kritičko razmišljanje, što je sinonim sa razmišljanje u pravom smislu uopšte. "Zatvorenost vrata idžtihada" je najidiotskiji, najsamodestruktviniji i najdestruktivniji potez koji pojedinac ili sistem može sebi uraditi. Osim toga suprotan 50-ak puta u mushafu spomenutom pozivu ili naređenju na razmišljanje.

S druge strane, ne bih se složio s tobom da je nužno da reforma dođe tamo gdje je islam dominantan. Svijet je odavno već globalno selo, informacije su dostupne svakome i svugdje, a svaka promjena uvijek polazi od pojedinca. Sigurno je mnogo ljudi sa pozicijama unutar religijskog sistema raspoloženo za promjene, ali čekaju da se dese negdje drugdje i da ih neko drugi povede.

Evo, zar ne bi bilo sjajno da mala islamska zajednica bosanskih muslimana donese stav da se ne smiju primjenjivati (ili da se smatraju neistinitim), zbog sukobljenosti sa tekstom mushafa i drugim hadisima, te zdravim razumom, brojni hadisi u kojima se opisuju Muhamedovi gnjusni postupci i prakse.
ILi da kažu "dragi braćo i sestre, van pameti je vrata idžtihada držati zatvorenim u nekom tamo trenutku prije hiljadu godina, pozivamo vas da raznolikošću tumačenja, prijedloga, promišljanja iznesete na vidjelo sakrivene dragulje naše lijepe vjere. Zabrana kritičkog promišljanja je besmislena, razumišljajmo, tragajmo, ne budimo roboti koji slijepo slijede rituale i šablone naslijeđene vjere predaka".

A ne da, kao sada, IZ zvanično potvrđuje da je njihov stav da su svi hadisi u Buhariji i Muslimu istiniti. Dok god je to zvaničan stav, oni su direktno odgovorni za regrutaciju muslimana u vehabije (uz stvaranje i revolta od strane tih novopostalih vehabija prema sebi samima, jer "propovijedaju jedno, a rade drugo" i "nemaju petlje da stanu iza svojih riječi") i sve što to dalje implicira, jer propovijedaju da je silovanje zarobljenica, sadističko mučenje i ubijanje zarobljenika, borba "za Allahovu riječ" dok Rim ne padne i islam ne zavlada svijetom, seks sa djevojčicama..."istina", tj. praksa poslanika, a nju treba slijediti.

Problem se ne može riješiti dok se ne prizna da postoji.

Sami islamski izvori, primarno mushaf, nude vrlo jednostavne i inteligentne mogućnosti odsijecanja tog satanističkog nezdravog tkiva. Ali dok se god nekakav glupi inadžijski ponos uzima u bivanju razumom i ljudskošću nepotkupljivim "braniocem izvornog islama", to se neće desiti. Ima tu i straha od zamišljene kazne zbog "izdaje", straha od napuštanja poznatog terena i slično, ali smatram da bilo kome ko se upusti u najmanje kritičko promišljanje nakon kraćeg ili dužeg vremena postaje jasno da isilovski islam, koji je primjena u praksi zvanične dogme koju istinitom smatra i IZ BiH, ne može biti nešto što je naredba "Milostivog Boga", niti praksa "najboljeg stvorenja koje je hodilo Zemljom".
kerima1

#153 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:Image
Tako nekako presucuju vjernici i jos sa aplauzom one 'humane' postupke da ne kazem koga.
dadinjo33

#154 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Priča je jako duboka. Šta je spriječilo carevu svitu i dvorjane da kažu istinu? Interesi. Interes da se zadrži i strah da se ne izgubi pozicija. Strah da se ne ispadne glup i neprihvaćen u okruženju ("šta ako kažem da je car go kako mi izgleda, a svi drugi se ponašaju kao da nije. ILi čak vide ono što ja ne vidim, vide tu čudesnu odjeću na njemu? Sigurnije je ne talasati").

Samo dijete je reklo istinu, jer nije trgovalo.
arzuhal

#155 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:Samo dijete je reklo istinu, jer nije trgovalo.
Image
dadinjo33

#156 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
Image
Sara03

#157 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sara03 »

Široka lepeza apologetike pri samom pomenu na Aišine godine. Ne znam, valjda to tako treba, al' se barem mora priznati da kreativnosti ne manjka. :shock:
dadinjo33

#158 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Pa kompletno razmišljanje i kreativnost islamskog klera i njihovih sljedbenika je usmjereno na održavanje zabrane razmišljanja :lol:
Connaisseur Karlin

#159 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Connaisseur Karlin »

Sara03 wrote:Široka lepeza apologetike pri samom pomenu na Aišine godine. Ne znam, valjda to tako treba, al' se barem mora priznati da kreativnosti ne manjka. :shock:
ja sam obrazlozila na prethodnoj stranici, bez zrna apologetike, i nisam vjernica :)

nije apologetika, jer je Aisina udaja bila ideja jedna od supruga Muhamedovih prijatelja, zanci, zena je predlozila brak, a Muhamed je vec tad imao dvije zene, i supruga Muhamdovog prijatelja je predlozila brak sa Aisom jer je Aisa vec bila zarucena sa drugom sobom, i zena je odluccla da bi brak sa Muhamedom bio bolji za djete.
Connaisseur Karlin

#160 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

dadinjo33 wrote:Pa kompletno razmišljanje i kreativnost islamskog klera i njihovih sljedbenika je usmjereno na održavanje zabrane razmišljanja :lol:
islamski kler nije mjerilo , jer povijest pred-islamske arabije je postjala i prije islasmokg klera i njnihovog misljenja :D

naravno da ima idotskih zakljucaka od strane islamskog klera, ali oni nemaju ni koncezus ni finalno misjenje, jer, kao i druge religije, postoje razni nacini da se otkriju uzroci i psoljedice ponasanja odrdjenih drusvenih zajednica :D
kerima1

#161 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:Pa kompletno razmišljanje i kreativnost islamskog klera i njihovih sljedbenika je usmjereno na održavanje zabrane razmišljanja :lol:

Preskacu onih 50 ajeta gdje ih se navodi da slobodno razmisle. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#162 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

Connaisseur Karlin wrote:
islamski kler nije mjerilo , jer povijest pred-islamske arabije je postjala i prije islasmokg klera i njnihovog misljenja :D

naravno da ima idotskih zakljucaka od strane islamskog klera, ali oni nemaju ni koncezus ni finalno misjenje, jer, kao i druge religije, postoje razni nacini da se otkriju uzroci i psoljedice ponasanja odrdjenih drusvenih zajednica :D
ja sam skonto da si ti u stvari
agresivni agnostik
Connaisseur Karlin

#163 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

kerima1 wrote:

vas dvoje ste smijesni, pa vi ste isto bili njihovi sljedbenici, i danas ismijsavtee istu grupu a bili ste dio iste grupe , ali uprav na jedan jako drzak nacina, dolsovno se jednako drsko ponasate kao i sljedbenici koji su ostali u grupi koju ste napustili :-) :D

takvo ponasanje je idnikator da vi ne znate ni vjerovati ne nevjerovatia da to nije pod dozom radiklanosti i ekstermnosti

Da li vi znate ljubazno komunicirati :-D
Connaisseur Karlin

#164 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Nurudin wrote:
Connaisseur Karlin wrote: islamski kler nije mjerilo , jer povijest pred-islamske arabije je postjala i prije islasmokg klera i njnihovog misljenja :D

ja sam skonto da si ti u stvari
agresivni agnostik

ja sam agresivna u svemu u zivotu :kiss:

ali je i moja ljubaznost i moja isrkensot brutlano agresivna :thumbup:
kerima1

#165 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by kerima1 »

kerima1 wrote:

vas dvoje ste smijesni, pa vi ste isto bili njihovi sljedbenici, i danas ismijsavtee istu grupu a bili ste dio iste grupe , ali uprav na jedan jako drzak nacina, dolsovno se jednako drsko ponasate kao i sljedbenici koji su ostali u grupi koju ste napustili :-) :D

takvo ponasanje je idnikator da vi ne znate ni vjerovati ne nevjerovatia da to nije pod dozom radiklanosti i ekstermnosti

Istina je nekad bolna jbg.A znam biti i blaga.
Mi smo ti samo zaebanti nismo losa raja. :D
Connaisseur Karlin

#166 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

kerima1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: vas dvoje ste smijesni, pa vi ste isto bili njihovi sljedbenici, i danas ismijsavtee istu grupu a bili ste dio iste grupe , ali uprav na jedan jako drzak nacina, dolsovno se jednako drsko ponasate kao i sljedbenici koji su ostali u grupi koju ste napustili :-) :D

Istina je nekad bolna jbg.A znam biti i blaga.
Mi smo ti samo zaebanti nismo losa raja. :D
Istina je i da je Marija zaceta po duhu Bozijem sa 13 godina, pa ne pravite problem u vezi toga :D

Ma vi imate humor sa dozom ogorcenosti i mrznje, kao da vam je Bog kriv sto niste mislili svojom glavom :D
dadinjo33

#167 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Istina je i da je Marija zaceta po duhu Bozijem sa 13 godina, pa ne pravite problem u vezi toga :D
Da je začeta po duhu Božijem sa nula godina, ne bi u tom bilo ničeg božanskog i natprirodnog.
kerima1

#168 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by kerima1 »

Ma vi imate humor sa dozom ogorcenosti i mrznje, kao da vam je Bog kriv sto niste mislili svojom glavom :D
Koliko znam ja sam u islamu bila ne krscanstvu pa da se zanimam Marijom. :wink:
A ne mrzim vala ni samog sejtana da ljude :lol:
Connaisseur Karlin

#169 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

dadinjo33 wrote:
Da je začeta po duhu Božijem sa nula godina, ne bi u tom bilo ničeg božanskog i natprirodnog.
Bome, tad bih se zapitala, ko izmisli takvu cudnu pricu , al' ovako , sa 13 godina zecece je itekako bilo moguce sa ili bez duha Bozijeg, kuzis :D
dadinjo33

#170 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Kako da ne, odmah u šesti razred.
Connaisseur Karlin

#171 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

kerima1 wrote:

Koliko znam ja sam u islamu bila ne krscanstvu pa da se zanimam Marijom. :wink:
A ne mrzim vala ni samog sejtana da ljude :lol:
pa to i jeste problem, budete vjerni u jednoj religiji i ucite o drugim religijma skljucivo iz kutka Islama

Isus u krscanstvu nije ista osoba Isa u Islamu , mislim pricate o istom covjeku , ali na potpuno drugaciji nacin

ako vec kritikujete Islam, radite to sa dostojanstvom, a ujedno kritikujete iste ili slicne primjere u drugim religijama

Nisu ni judaizam ili krscnastvno manje nzadani od Islama, isljuciva razika je tretiranje istih religija u razlicitim drustvima :)

musliman iz kanade porijeklom iz BiH im ajako malo slicnosti sa muslimanom pakistancemu kanadi , obje grupe imaju svoje dzemate, dva razlicita svijeta :D muslaimani iz BiH piju pivo uzivaju u zivotu , ali odu i u dzamiju, sto je lose u tome , apslolutno nista, ntiko im ne moze zbaranniti njihovo islasmko vjerovanje :) tko njima ima pravo zabraniti ici u dzamiju jer popiju pivo vikendom :) Zato imamo ortkodosne i liebralne muslimane, krscane, jevreje , i sto je tu tako neobicno!?
insomnia78

#172 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by insomnia78 »

Eno ope onih muslimana sto piju i ne klanjaju. :lol:
valjuga

#173 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by valjuga »

insomnia78 wrote:Eno ope onih muslimana sto piju i ne klanjaju. :lol:
Ma ja ba,Allah je vjerovatno rekao da svima zabranjuje alkohol osim na balkanu.Na balkanu more kako se kome digne. :lol:
Connaisseur Karlin

#174 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

insomnia78 wrote:Eno ope onih muslimana sto piju i ne klanjaju. :lol:
to su liberalni muslimani, jer krscani popiju vikendom i ponekad odu u crkvu i nitko im ne kaze da nisu krscani :D

najlakse je glumiti debilnu bukvalnost , ono , budes ponekad za ali ponekad i protiv bukvalnih, ovisno od licne bukvalne potrebe :D
kerima1

#175 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by kerima1 »

pa to i jeste problem, budete vjerni u jednoj religiji i ucite o drugim religijma skljucivo iz kutka Islama

Isus u krscanstvu nije ista osoba Isa u Islamu , mislim pricate o istom covjeku , ali na potpuno drugaciji nacin
Sada je rijec o islamu, otvori druge teme o ispravnosti krscanstva i judeizma pa ces nas cuti. :lol:
Locked