nije to samo kod novopecenih...svi ovakoRamzess Veliki wrote: Da, ovo je klasicna seljacka prica novopecenih gazda.
Konkuris'o ja na neki pos'o, sef odrzavanja, uglavnom k'o zovu me sutradan, primljen, ide prica na moje pitanje za platu:
- "Znas, kod nas je radna atmosfera odlicna, plate nisu bas velike ... "
- "Hvala, dovidjenja, pozdravite sve ko pita za me' ... "
Jos sam im rekao da imam ponudu za tri puta vecu platu, cisto da pomognem drugoplasiranom ako bude pametan da ne pristaje na neki minimalac.
evo moja dva friska primjera
prije 2 mjeseca,konkurisao ja u knjizaru svjetlost u svom gradu,nije bilo oglasa ali cuo ja da radnik odlazi van BiH i posaljem im mail i pozovu me na razgovor i tako ,poce prica ,kazu treba nam sef poslovnice (nisam ni znao sta tacno traze) i tako pricamo,pitaju oni mene,kad dodjosmo do plate...kaze,uslovi su odlicni,blizu ti,radno vrijeme dobro a plata,pa znas ovo je trgovina,tu nisu velike plate,pa reko koliko nudite,kaze 600 KM...i ja reko malo,ja bi pristao na 700 KM,kaze ne moze toliko i jos sam malo sa njima caskao onako "drugarski",jer me ohladilo cim sam cuo iznos,pitaju me da li planiram ici van BiH,njima treba ozbiljan radnik koji ce dugo ostati raditi i meni tu pukne film...kako reko dugorocno da radi za 600 KM
govna teska svi
jos jedan primjer od ljetos...jedna firma,"ugledna",pola domaci kapital,pola strani...plastika i jos nesto rade,odem ja na razgovor,rad u tri smjene,3 KM topli obrok,nocni rad se ne placa dodatno...a reko plata...kaze 450 KM
samo sam se nasmijao i zahvalio na ponudi
ali da ne bude sve crno,prije par mjeseci sam malo radio u firmi gdje gazda radi sve po PSu,ali 100%
dakle sve moguce i nemoguce placa,sve je prikazano i ni 1 KM ne radi na crno
meni platio dogovorenu platu,osiguran na cijeli iznos plate,platio mi kartu do posla i topli obrok od 8 KM po danu
jest i ovaj gazda tezak kao osoba,ostario,paranoican sav...ali eto naletio sam i na takvog da sve radi po PSu
nije ni ovdje plata bila nesto,ali sve sto je dogovoreno je placeno i ispostovano...